[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Свято краси і кохання


Фон

«Свято краси і кохання»


Подарунки, квіти, цукерки, увага, поцілунки та милі привітання – саме це є ознакою того, що настало довгоочікуване свято – День Святого Валентина. На цей день чекають усі закохані, адже 14 лютого можна ще раз нагадати рідній людині про свої почуття або ж освідчитися вперше.

День Святого Валентина – свято давнє. Поки справжня історія дійшла до наших часів, вона обросла безліччю легенд. Християнська легенда свідчить, що Валентин жив в ІІІ столітті н.е. у римському місті Тернії. У цей період Римом правив імператор Юлій Клавдій ІІ, який прагнув завоювати світ. Але на заваді стала проблема, що полягала в недостатній кількості вояків у римській армії, адже мала чисельність солдатів не дозволяла робити масштабні військові походи. Причиною цих проблем Клавдій почав вважати шлюб, який вимагав чоловіка залишатися біля сім’ї та піклуватися про дружину та дітей, а тому заборонив обряд вінчання. У кожному неодруженому чоловікові імператор бачив потенційного солдата, який був зобов’язаний вірою і правдою служити заради збагачення свого господаря.

Священник Валентин (згідно з іншими даними – єпископ) не став зважати на імператорську заборону: він став таємно вінчати закоханих, мирити посварених, писати любовні листи на прохання легіонерів і дарував закоханим парам квіти.

Зберегти в таємниці своє заняття Валентину не вдалося, тому що слава про його великодушність поширилася всією територією Римської Імперії. Чутки про діяння Валентина дійшли й до Клавдія, за наказом якого в 269 році н.е. Валентина взяли під варту, і незабаром був підписаний указ про його страту. Перебуваючи під вартою, молодий Валентин закохався у дочку тюремника. Красуня була незрячою, але Валентин мав здатність зцілювати, тому, користуючись своїми знаннями в області медицини, вилікувавкохану від сліпоти.

Час невблаганний: наближалася дата страти – 14 лютого. У цей день Валентин попросив у тюремника письмові приладдя й написав своїй коханій прощальний лист із освідченням у коханні. В кінці листа він написав: «Твій Валентин».

Як було насправді – ми так і не зможемо дізнатися, але незаперечним є те, що Валентин загинув в ім’я Кохання.

День Святого Валентина святкується в Європі з XIII ст., в CША – з 1777 р., ау країнах CНГ офіційно й відкрито святкуєтьсяз початку 1990-x років. Хоча на Русі було своє свято закоханих, яке відзначали 8 липня й пов’язане з історією любові Петра й Февронії.

В США спочатку посилали лише марципани своїм нареченим, тому що ці тістечка були символом міцних і цінних взаємовідносин. Марципани містили цукор, який дорого коштував. Великої популярності «марципанове визнання» набуло з 1800 року, коли цукровий буряк став широко вирощуватися, що сприяло значному виробленню, а зничить і здешевленню цукру. Налагодивши виробництво карамелі, американці стали випускати червоно-білі цукерки й продавати у коробочках у формі серця. Червоний колір символізував пристрасть, а білий – чистоту кохання й щирість почуттів.

Крім цього американці внесли у святкування Дня святого Валентина дещо своє. За тиждень до свята школярі роблять із пап'є-маше серця, розмальовують і пишуть на них святкові побажання. Ці серця дарують близьким, друзям, одиноким та тим людям, які потребують уваги.

Ми разом із нашими гостями також вчилися виготовляти ангелочків до цього свята. Ось як це в нас виходило.

ІЗ СВЯТОМ ВАС!!!

   

      




[ HOME ]

Свято краси і кохання
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua