[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Всеукраїнський фотофестиваль „Кіровоградщина”


Фон

У бібліотеці відбувся перший Всеукраїнський фотофестиваль „Кіровоградщина”


23 серпня 2012 року з нагоди 21-ї річниці Дня незалежності України у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського відбувся перший Всеукраїнський фотофестиваль „Кіровоградщина”. Фестиваль став своєрідним підсумком річного циклу фотовиставок проекту Сергія Зайцева „Моя квітуча Україна”. До нього ретельно готувалися організатори - Кіровоградська обласна організація НСФХУ, Міжрегіональне об’єднання фотографів, ОУНБ ім. Д. Чижевського, аби учасники та гості фестивалю мали можливість і відкрити для себе сучасну Кіровоградщину через погляд фотохудожника, і побачити світлини з минулого, яким понад 100 років, і насолодитися концертом камерного хору, і зануритися в комфортну атмосферу спілкування однодумців.

Фестиваль розпочався урочистим привітанням муніципального камерного хору під керівництвом хорового диригента, Заслуженого діяча мистецтв України, почесного громадянина Кіровограда Юрія Любовича. Міні-концерт зворушив кожного присутнього, засвідчивши майстерність виконання та наполегливу працю учасників хору, які постійно вдосконалюються.

Одразу після концерту всі присутні мали змогу ще раз повернутися у хвилюючі моменти відкриття фотовиставок протягом року. Регіон за регіоном йшов показ родзинок - Крим, Одеса, Харків, Запоріжжя, Суми, Дніпропетровщина, і знову пригадувались емоції та особливості кожної презентації. 9 регіонів України, 1105 робіт 215 авторів, з яких понад 100 є членами Національної спілки фотохудожників України та лауреатами численних міжнародних фестивалів і конкурсів, творчі зустрічі, майстер-класи, ознайомлення з культурною і туристичною спадщиною областей України – від Заходу до Сходу. Такий невеличкий екскурс в минуле нагадав про швидкоплинність часу і про величезну роботу, проведену невеличкою купкою ентузіастів на чолі з керівником проекту Сергієм Зайцевим. Проект „Моя квітуча Україна” став рекордним за кількістю глядачів: у стінах бібліотеки фотовиставки переглянули понад 50 тисяч мешканців та гостей Кіровограда, на сайті обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського та на інформаційному порталі Національної спілки фотохудожників України „Все о фотографии Украины” - понад 300 тисяч Інтернет-користувачів з різних куточків світу.

      

Відкрив свято і урочисто привітав присутніх заступник начальника управління культури і туризму ОДА, начальник відділу з питань розвитку туризму, музеїв та кадрової роботи управління культури і туризму ОДА Олег Бабенко. Про те, що проект об’єднав Схід і Захід України, відкрив кордони, знищивши стереотипи менталітету громадян однієї країни, розповів голова Національної спілки фотохудожників України Микола Іващенко. Його слова підтвердила заступник директора ОУНБ ім. Д.Чижевського Оксана Ткаченко, яка зачитала зворушливі відгуки глядачів фотовиставок, вражених красою України на світлинах фотохудожників. Присутніх привітав ректор КДПУ ім. В.Винниченка Олег Семенюк. Автор проекту Сергій Зайцев нагородив учасників фотовиставки „Кіровоградщина” дипломами, а також повідомив про плани на майбутнє, а саме: продовження відкриття регіонів України, тож незабаром до нас у гості завітає одна з чарівних гірських західноукраїнських областей. Cергій Зайцев подарував ОУНБ ім. Д. Чижевського унікальні світлини від фотохудожника з Севастополя Андрія Золочевського, які стануть прикрасою головної бібліотеки області.

      

      

   

Програма фотофестивалю була дуже насиченою і різноманітною. Одразу після відкриття свята у відділі рідкісних і цінних документів відбулася презентація виставки ретро фотоапаратури ХХ століття з колекції члена Національної спілки кінематографістів України, члена Національної спілки фотохудожників України, члена Національної спілки журналістів України, Заслуженого діяча культури Польщі Володимира Мощинського, який нещодавно очолив Кіровоградську обласну організацію Національної спілки фотохудожників України. На виставці представлені 72 експонати ретро фотоапаратури, а також раритетні фото, зроблені цими фотоприладами. Виставка працюватиме до 12 вересня.

На противагу цій ексклюзивна фотовиставки ОДНОГО ДНЯ „Елисаветградские дамы и кавалеры. Городской салонный портрет ХІХ – нач. ХХ веков» з приватної колекції члена Національної спілки краєзнавців України Юрія Тютюшкіна працювала у відділі мистецтв зовсім недовго, але всі, хто її переглянув, був надзвичайно вражений старовинними фотографіями кращих фотосалонів Єлисаветграда.

Ця фотовиставка стала родзинкою круглого столу „Історія фотомистецтва та фотожурналістики на Кіровоградщині. Популяризація сучасного фотомистецтва”. Засідання круглого столу мало на меті порушити питання про необхідність дослідження історії фотосправи на Кіровоградщині та окреслити шляхи роботи в цьому напрямку. Основним лейтмотивом круглого столу стала тема збереження культурної спадщини фотомистецтва для наступних поколінь, примноження та розвиток кращих традицій задля створення духовних цінностей історії рідного краю.

   

А у відділі документів іноземними мовами в цей час пройшов фото-майстер-клас „Основи еспонометрії”, який провів фотограф, журналіст і викладач фотошколи, член НСФХУ Сергій Дубільєр. Проведення майстер-класів стало уже доброю традицією, а тим паче другий від визнаного майстра був бажаним і зібрав понад 40 осіб.

Практичні заняття з цієї теми відбулися на виїзному пленері наступного дня в селах Розумівка, Бовтишка Олександрівського району, відомих як родинне гніздо сім’ї Раєвських. Вперше в історії фотопленерів був проведений майстер-клас просто неба, на якому всі учасники ознайомилися з портфоліо майстрів фотомистецтва

Загалом перший Всеукраїнський фотофестиваль пройшов на високому рівні, засяяв перлиною у вінку загальнообласних заходів до Дня незалежності України. Дякуємо всім, хто організував чудовий захід - подарунок кіровоградцям до головного державного свята.

Фотовиставки „Кіровоградщина” і фотоальбоми з фондів ОУНБ ім. Д.Чижевського „Кіровоградщина у фотографіях. Минуле і сучасність” працюватимуть протягом вересня. Чекаємо у гостинних залах бібліотеки!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Всеукраїнський фотофестиваль „Кіровоградщина”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua