[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Масові заходи


Фон

МАСОВІ ЗАХОДИ

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

27 грудня по 3 січня

Новорічні свята… Ось вони нарешті настали! Сяйво вогників та поблискування гірлянд, діти з очима,сяючими у передчутті свята, та звичайна новорічна суєта. Все це створює хороший настрій та ностальгічні відчуття знайомої з самого дитинства новорічної казки. Протягом новорічних свят у бібліотеці можна побачити багато цікавих виставок.

У затишному читальному залі вабить розмаїтістю талантів народних умільців – членів творчого об’єднання «Єлисаветградський узвіз» - виставка «Зимова фантазія». Тут представлені і вишивка, і живопис, і вироби декоративно-ужиткового мистецтва – не по-зимовому яскраві, барвисті і дивовижні.

У відділі мистецтв працює виставка художніх робіт студентів та викладачів мистецького факультету державного педагогічного університету «Вчитель, школа, мистецтво». Роботи, виконані в різних техніках, свідчать про особливе ставлення до життя.

У відділі краєзнавства розпочала роботу виставка фотографій дитячо-юнацького екологічного центру «Ексампей» – «Шляхами «Ексампею». Своєрідні кримські, морські і гірські пейзажі, осінній бал хризантем - мимоволі затамовуєш подих від захоплення побаченого. Кожна фотографія професійна і майстерно виконана, незважаючи на те, що їх автори – зовсім юні наші земляки.

У кожному відділі багато привабливих і оригінальних виставок, на будь-який смак. Тож, якщо ви бажаєте переглянути цікавинки, корисно і пізнавально провести з дитиною дозвілля, показати красу книги, фотографії, картини, інших витворів людських рук – ласкаво просимо до бібліотеки.
Ми працюємо щодня, з 10-ої до 19-ої години, крім 30 грудня і 1 січня, а 31 грудня – до 16:00.

Завжди вам раді!

Вітаємо усіх з новорічними і різдвяними святами і бажаємо нових гарних кних, яскравих починань і зустрічей з унікальними людьми. Радісних і щасливих свят!

21 по 27 грудня

Щоразу, коли наближається Новий рік, всім дорослим мимоволі хочеться повернутися в дитинство. Це ж так чудово – кататися на санчатах, вірити в доброго Діда Мороза, який неодмінно виконає усі бажання, чекати подарунків. Зануритися в дитячу безтурботність та побачити казку наяву ви зможете, завітавши цими передсвятковими днями до нашої бібліотеки...
У кожної країни є своя новорічна історія, увінчана міфами та легендами. У відділі читальних залів почала роботу виставка книг та дитячих творчих робіт „Міф та казка в різдвяну ніч”. На виставці представлені казки та міфи народів світу, зокрема кельтська і японська міфологія, казки і перекази з різних куточків України та багато цікавої пізнавальної літератури…

День Святого Миколая дає нам можливість хоч один день побути дітьми. Маленькими ми писали листи доброму чарівникові й клали їх на підвіконня, щоби пташки чи ангели попрацювали поштарями. А потім намагалися не заснути і не пропустити той момент, коли Миколай постукає у двері. Це ніколи не вдавалось, але подарунки завжди з'являлися вчасно.
Нинішні діти обговорюють у школах комп'ютерні ігри та паролі до нових ігрових рівнів. Сперечаються, які марки автомобілів найкращі. Останнім часом малі українці добре орієнтуються навіть у прізвищах вітчизняних політиків. І все ж вірять у казку... У відділі міського абонемента працює книжкова викладка «Подарунки від Святого Миколая», де ви разом з дитиною можете вибрати цікаву книгу і разом прочитати її вдома.
Зі святами вас!

23 по 29 листопада

Перлиною бібліотеки є відділ рідкісних і цінних документів. Його фонди складають книги Єлисаветградської публічної бібліотеки. У відділі зберігаються залишки приватних бібліотек польського композитора Кароля Шимановського, генерала О.В.Самсонова, письменника Володимира Винниченка, філософа Дмитра Чижевського, родинний архів Флоровських. У 1994 році фонди відділу поповнились знаменитою колекцією Олександра Ільїна. Це рукописи давньо-слов'янською мовою XV - XX ст. теологічного та світського змісту; стародруки, серед яких видання І.Федорова, П.Мстиславця, майже всі видання Києво-Печерської друкарні з численними рукописними маргіналіями, прижиттєві видання Д.Яворницького, М.Грушевського, А.Скальковського. Велика частина фонду – література іноземними мовами: довідкова, художня, альбоми з мистецтва. У фонді відділу рідкісних і цінних документів зберігається невелика за об’ємом, але змістовна колекція архітектора Сергія Олексієнка, яка включає книги з історії, мистецтва та архітектури. Працівники відділу рідкісних і цінних документів підготували унікальну виставку „Книги-ювіляри 2009 року”, на якій представлені видання, яким виповнилося 100, 200, 250 років: наприклад „Євангеліє” 1759 р., книга А. Стойкович „Начальные основания умозрительной и опытной физики” 1809 р. та ін. Тож запрошуємо до відділу з 30 листопада познайомитися з рідкісними старовинними книгами.

Нобелівська премія — одна з найбільш престижних міжнародних премій. Заснована згідно з заповітом шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля, який весь свій статок (близько 31,5 млн. шведських крон) призначив на фінансування міжнародної премії. Нобелівська премія з літератури присуджується з 1901 року, за часи її існування нобелівськими лауреатами стали, зокрема, Йосип Бродський (1987), Олександр Солженіцин (1970), Михайло Шолохов (1965), Борис Пастернак (1958), Іван Бунін (1933) та багато інших літераторів… У відділі документів іноземними мовами з 27 листопада працюватиме книжкова виставка „Нобелівський банкет”, де будуть представлені твори всіх тих нобелівських лауреатів з літератури, які є у фондах бібліотеки (і також іноземними мовами). А огляд виставки та її обговорення відбудеться на одному з засідань клубу англійської мови, тож запрошуємо до перегляду!

Грицько Чупринка народився 27 листопада 1879 року у містечку Гоголів на Чернігівщині. Він походив із заможного козацького роду, а його батько мав 40 десятин землі. Грицько навчався у Лубенській та 3-й Київській гімназіях, але був виключений з обох і закінченої освіти не мав, як і багато хто з тодішніх українських поетів-модерністів.
Як і більшість тогочасних поетів Наддніпрянщини, Чупринка почав писати вірші російською мовою. 13 травня 1907 року він опублікував у київській газеті «Рада» свого першого українського вірша під промовистою назвою «Моя кобза». Проте народницький період проминув для Чупринки досить швидко, і вже 1909 року він почав співпрацю з журналом «Українська хата» – осередком українського модернізму. Як склалося його коротке життя і які твори він писав, можна дізнатися з книжкової виставки „Спалахнув метеором і згорів” (відділ читальних залів) та викладки літератури „Метеор на обрії української поезії” (відділ міського абонемента) до 130-річчя поета.

Ринок фінансових послуг – це особлива, притаманна тільки ринковій економіці сфера економічних взаємовідносин, де здійснюється купівля-продаж, розподіл і перерозподіл фінансових активів країни між сферами економіки. В умовах розвиненої ринкової економіки, де гроші протягом століть формувались і розвивались як товар, ринок фінансових послуг має розвинену, розгалужену інфраструктуру. Ця інфраструктура включає ефективну банківську систему, фондову біржову та позабіржову систему, небанківські кредитно-фінансові інститути, підтримуючі і стимулюючі інформаційні системи, законодавчу базу тощо.Ринок фінансових послуг в Україні знаходиться на початковому етапі становлення, так само як і інші складові ринкової інфраструктури. Про особливості фінансового ринку України можна дізнатися, переглянувши книжкову виставку „Ринок фінансових послуг”, яка працює у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук з 23 листопада.

16 по 22 листопада

17 грудня 1996 року Генеральна Асамблея проголосила 21 листопада Всесвітнім днем телебачення на честь дати проведення першого Всесвітнього телевізійного форуму в Організації Об’єднаних Націй.
Державам було запропоновано відзначати цей день, обмінюючись телепрограмами, присвяченими таким проблемам як мир, безпека, економічний і соціальний розвиток і розширення культурного обміну.
Вітаємо всіх працівників телебачення з міжнародним професійним святом! Бажаємо подальших творчих успіхів і натхнення, злагоди у колективі та родині, а також цікавого та об’єктивного телеефіру для всіх нас!
Запрошуємо на перегляд, організований відділом мистецтв - „Всесвітній день телебачення”.
16 листопада відзначається всеукраїнський День працівників радіо, телебачення та зв'язку. Бажаємо журналістам, які співпрацюють з бібліотекою, і надалі залишатися патріотами й оптимістами, бути небайдужими і переконливими, змістовними та об’єктивними. Нехай Ваша праця приносить Вам гарні результати та процвітання!

Народився Махно у родині сорокадворічного Івана Родіоновича Махна, державного селянина села Гуляй-Поле та його дружини Євдокії. Наступного дня його охрестили й дали ім'я Нестор. У 1889 році, коли Несторові не виповнилося ще й року, Іван Махно помирає. Дружина старого Махна Явдоха Матвіївна залишається у великій матеріальній скруті з п'ятьма синами — Карпом, Савою, Григорієм, Омеляном та Нестором. З дитинства Нестор працював підпаском разом зі своїми братами — пастухами Карпом та Савою. Років з десяти Нестор починає працювати конюхом, згодом маляром у фарбувальній майстерні…
Складно і неоднозначно склалося життя Нестора Івановича Махна, на прізвисько Батько. Більше дізнатися про цю неординарну особистість можна з книжкової виставки до 120-річчя від його дня народження „Нестор Махно – „Джокер” революції”, яка відкриється у відділі читальних залів з 20 листопада.

У відділі мистецтв розпочала роботу тематична виставка „Страшний суд” у мистецтві”. На ній представлено тему Страшного Суду чи латинською - Dies Irae - у всіх видах мистецтва: живописі, кераміці, декоративно-ужитковому та кіномистецтві. Не прив’язуючись до релігій, бо на виставці представлені як православно-католицькі вчення, так і мусульманство, Тибет, користувачі мають змогу дізнатися загалом про тему страху чи очікування суспільства кінця світу. Потрібно зазначити, що ця тема присутня у всі епохи і часи, але сьогодні, зважаючи на реалії сьогодення, вона є особливо актуальною.

9 по 15 листопада

Упродовж життя він написав близько двох з половиною тисяч творів: це гуморески, нариси, фейлетони, памфлети, мемуари, щоденник, переклади. Започаткував у літературі новий жанр — усмішку (різновид гумористичного оповідання, у якому оповідь про події була короткою, точною, дотепною і доброю). Провідна тема всієї його творчості: розвінчання недоліків людини і суспільства. 13 листопада виповнюється 120 років від дня народження відомого українського письменника-гумориста Остапа Вишні. Павло Михайлович Губенко (його справжнє ім’я) прожив складне життя, проте його любов до всього живого, до світу природи є незаперечною ознакою його натури, яка не зникла навіть під час перебування у сталінських таборах. Та рибалити і полювати він ходив скоріше для того, щоб назбирати побільше смішних історій, щоб побути в колі друзів. Ну як не усміхнутись, прочитавши його відомі твори, що належать до циклу «Мисливських усмішок». Ці та інші книги представлені на викладці літератури до ювілею письменника „Моя зброя – сміх”, яка працює в відділі міського абонемента.

2 по 8 листопада

Сім'я є об'єктом дослідження багатьох наук — історії, економіки, права, соціології, психології, педагогіки, антропології, демографії, етнографії, етики тощо. Кожна з них відповідно до свого предмета вивчає специфічні сторони функціонування і розвитку сім'ї. Українськими соціологами (Л. Р.Аза, Н. В.Лавриненко, М. Й. Боришевський, С.О.Войтович, І.С.Дьоміна, В.М.Піча, Г.О.Ковтун, В.Ф.Рибаченко, Б. О. Татенко, В.І.Зацепін, Л.М.Бучинська, О. Д Цимбалюк, Ю.М.Якубова та ін.), вивчається ряд важливих проблем, пов'язаних із репродуктивною поведінкою сім'ї, поєднанням професійних і сімейних ролей працюючих жінок, розподілом влади та обов'язків у сім'ї тощо. Об'єктом соціології сім'ї є шлюбно-сімейні відносини, сфера сімейного життя. Предметом вивчення соціології сім’ї є досить широке і різноманітне коло питань. З 4 листопада у відділі читальних залів розпочинає роботу книжкова виставка „Сім'я як об'єкт соціального дослідження”, де ви можете дізнатися про загальні основи та принципи шлюбу і сім'ї; взаємозв'язок сім'ї і суспільства; типи соціальних відносин, характерні для сім'ї; фактори, що визначають чисельність і структуру сімейної спільності; зв'язок сім'ї з іншими соціальними спільностями та сферами соціального життя та багато іншого.

26 жовтня по 1 листопада

Україна багата на земельні ресурси. Багата на чорноземні грунти, які визначаються найвищою родючістю серед усіх інших типів грунту. Однак нераціональне використання земельних ресурсів призводить до того, що українські чорноземи втрачають свої властивості, просто вивітрюються та вимиваються водами, і це, відповідно, призводить до погіршення якості земельних ресурсів України. Тому важливим стоїть питання раціонального використання земельних ресурсів та питання їх охорони. Цій нагальній проблемі присвячений перегляд літератури „Земельні ресурси: їх збереження та раціональне використання”, який працює з 28 жовтня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

Осібним видом мистецтва Київського Русі була книжкова мініатюра. Книгу на Русі любили й шанували. Рукописні книги були дуже дорогими, їх переплітали в міцні оправи з металевими замками, прикрашали численними ініціалами, заставками, мініатюрами. Якщо ікони можна було привозити з Візантії, то книги треба було або перекладати, або писати місцевою мовою. Книжкова мініатюра (хоч вона часто мала перед собою візантійський оригінал) виконувалася й ілюструвалася руськими писцями і художниками. У відділі рідкісних і цінних документів з 28 жовтня працює книжкова виставка мініатюрних видань „Книжкова мініатюра”. Видання, представлені на ній, є старовинними і дуже цінними, і побачити їх – рідкісна унікальна можливість!

19 по 25 жовтня

Християнське іконописання пройшло складну і драматичну історію становлення і розвитку. Одним з його теоретичних підгрунть, на думку деяких дослідників, був трактат "Корпус Ареопагiтикум" Псевдо-Дiонiсiя Ареопагiта. Швидше філософський за своєю суттю, він містив багато матеріалів щодо символіки кольорів та техніки зображень на іконах. Широко поширений у Візантії він мав великий вплив і на первісний український іконопис.
Зберiгши основи Дiонiсiєвого вчення про духовнiсть, майстри iкон в Українi на практицi внесли багато змiн i доповнень, створивши тим самим український нацiональний варiант космополiтичного за своєю природою мистецтва iкони.
Україна живе з мистецтвом iкони понад тисячу рокiв. Існують думки, що українська ікона набагато старіша за інші слов’янські аналоги. Більше дізнатися про історію написання, розвитку та відродження української ікони, можна з чудово оформлених альбомів, книг у відділі мистецтв на виставці „Українська ікона”.

До найбільш гострих проблем міст і інших населених пунктів відноситься проблема видалення і переробки твердих побутових і промислових відходів, що значною мірою визначає санітарно-епідеміологічне благополуччя населених місць. Повсюдно росте розуміння того, що людство руйнує навколишнє середовище і підриває майбутнє нового покоління. У результаті уряд і люди в усьому світі починають боротися з загрозливими тенденціями. Дотепер зусилля були різними, не було стрункої системи уявлень про те, чого ми хочемо досягти. Підвищення інформованості населення про проблеми навколишнього середовища – важливі передумови екологічно стабільного суспільства. Тож запрошуємо до відкритого перегляду „Проблеми переробки промислових відходів”, що працює у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук. Ви дізнаєтесь про сучасні методи і форми вирішення цієї нагальної проблеми.

12 по 18 жовтня

Український народ століттями плекав славні козацькі традиції. У часи бездержавності він завжди пов'язував свої мрії про визволення з козацтвом. Гордий дух лицарів-запорожців став стрижнем української національної ментальності, він давав нам снаги вистояти, надихав на боротьбу й вів до перемоги.
Сьогодні козацький рух є активною державотворчою силою. Від Луганська до Волині, від Чернігова до Криму нащадки козаків гідно утверджують та обстоюють українську національну ідею, захищають політичні, економічні, культурні та історичні здобутки нашого народу.
Запрошуємо до перегляду книжкової виставки „Козаку найперше - воля, козаку - найперше – честь” (працює у відділі читальних залів), та книжкової викладки „Козацькій славі жити у віках”.

Відповідно до концепції українознавства, розробленої науковцями Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України, українознавство насамперед – цілісна система наукових інтегративних знань про Україну й українство. Її суть проста – українськість, україноцентризм, спроектованість на Україну, коли в центр наукового пізнання ставляться не абстрактні історичні закономірності, а українська земля, український народ, Українська держава, українець з його унікальним, властивим лише йому світосприйняттям. До 20-річчя створення Національної асоціації українознавців у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Українознавство – це політика і філософія держави”.

Сільські жіночки - найпрекрасніші у світі! Вони зберегли природну красу, легкість у рухах... Вони не тільки є справжніми хазяйками у власному будинку і на городі, вони - справжні жінки, які ще і піклуються про дітей, і про свою красу і гарний зовнішній вигляд! Вони завжди були і залишаються справжнім прикладом для всіх! Сільські жінки складають більше, ніж чверть населення земної кулі. Вони відіграють провідну роль у виробництві продовольства, у развитку стабільності сільських районів. Але через якусь причину їх життєво важливий вклад у суспільне життя залишається невидимим... Всесвітній день сільських жінок, принаймні, один раз на рік – покликаний нагадати суспільству, наскільки воно зобов`язане сільським жінкам, наскільки цінною є їх праця! Ідея проведення Всесвітнього дня сільских жінок була запропонована на 4-й Жіночій конференції ООН, що пройшла у 1995 році в Пекіні. Проведення цього дня розглядалося як рактичний шлях отримання суспільного визнання й підтримки різнобічної ролі сільських жінок. Наприкінці було вирішено, що Всесвітній день сільских жінок святкуватиметься щорічно 15 жовтня. І звісно, в обласному іфнормаційно-консультативному гендерному центрі відкрита однойменна виставка документів, з якими ви можете ознайомитися.

Смертоносним смерчем прокотилась Друга світова війна через українську землю, мільйони кращих синів і дочок нашої держави не повернулися до рідного дому, заплативши своїм життям за свободу і незалежність України. Серед нас живуть ті, хто в буремні воєнні роки наближав світлий день Визволення, кого ми, пишаючись, називаємо ветеранами війни. Це воїни-визволителі, члени підпілля, працівники тилу, всі, хто виніс на власних плечах неймовірний тягар страждань Великої Вітчизняної війни. Цими осінніми днями 65 років тому переможною ходою Радянська армія почала звільняти українські міста і селища від фашистської навали. Наше завдання - зберегти для історії і донести до сучасників свідчення про найбільшу трагедію ХХ століття. У відділі читальних залів працює книжкова виставка до 65-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників „За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ!”

5 по 11 жовтня

Щиро вітаємо всіх художників міста, талановитих майстрів пензля, шанувальників образотворчого мистецтва з професійним святом – Всеукраїнським днем художника, яке відзначається 11 жовтня – в пору золотої осені, щедрої на врожай, барви і кольори, коли сама природа розгортає своє неповторне і вражаюче художнє полотно.
Приємно відзначити високий професійний рівень кіровоградських художників, полотна яких є справжньою окрасою музеїв не тільки нашого краю, а й держави та світу. Їх обдарування і творчість є частинкою Української національної традиції, на чому повинні вчитись прийдешні покоління.
В переддень свята, колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського бажає майстрам образотворчого, декоративного, пластичного мистецтва міста подальшої плідної творчої діяльності, хай ваш талант, благородство душі сприяють розвитку українського мистецтва.
Зичимо Вам і Вашим родинам добра, міцного здоров’я, щастя і благополуччя, невичерпної енергії і творчої наснаги в примноженні славних культурних традицій рідного міста, краю, нашої України!
Запрошуємо до відділу мистецтв на виставки художників та до відділу документів іноземними мовами переглянути книжкову виставку „Мелодія на кінці пензля”.

Творчість Антонича споріднена з фольклором, він розлого покликався у власних віршах на християнську міфологію, пов'язану зі старозавітними переказами, канонічними євангеліями і навіть апокрифами. (Особливо прикметною тут виглядає «Книга Лева», де поет вдається до міфів про походження стихій, світил, землі всього сущого). В останніх двох збірках — «Зелена євангелія» та «Ротації» — Антонич дає ліричні переспіви початків існування: «Перша глава Біблії», «Міф», а також картини апокаліпсису: «Кінець світу», «Сурми останнього дня». Майбутню загибель цивілізації він бачить як момент вічного ланцюга творень і нищень. Крім того, Богдан-Ігор Антонич використовував мотиви античності (єгипетської, індійської, грецької) й поганської міфології слов'ян про великий колообіг життя у Всесвіті. Він понад усе цікавився так званими дописемними культурами. Його наснажувала думка про творення новітніх міфів, що народжуються на наших очах. Він не вважав їх менш справжніми, ніж прадавні. Навпаки. Писати вірші — це вже означало для нього займатися міфотворенням. 5 жовтня минає 100 років від дня народження Богдана-Ігоря Антонича. Запрошуємо до відділу міського абонемента переглянути книжкову викладку „Міфосвіт Антонича”.

Практично ніхто не знає, хто такий Михайло Драй-Хмара. Він – поліглот, знав 19 мов. Сьогодні, коли найвищі українські посадовці дозволяють собі не володіти державною мовою, знання такої кількості мов видається надмірним. Поет і перекладач, учений і педагог, літературознавець Михайло Драй-Хмара народився 28 вересня 1889 р. в с. Малі Канівці на Черкащині в родині козацького походження. Життя було обірване терором радянської влади в таборах, але його творча діяльність яскравою зіркою лишилися на небосхилі України. Більше дізнатися про цю видатну людину можна з книжкової викладки у відділі міського абонемента „Жити, творити на своїй землі…”

28 вересня по 4 жовтня

30 вересня Україна святкує Всеукраїнський День бібліотек. Символічно, що саме в день Віри, Надії, Любові і матері їх Софії (мудрості) відзначається це свято. Сама назва - Всеукраїнський свідчить, що це свято не тільки професійне, а загальнонародне, адже саме через бібліотеки, на різних етапах життя, проходить все населення України, бо без книги нема знань, поступу вперед.
Зі щирістю і повагою ставляться до кожного користувача наші бібліотекарі, і читачі віддячують нам, йдучи до бібліотеки з відкритим серцем.

30 вересня в бібліотеці – День відкритих дверей. І звісно, гостей заведено гостинно зустрічати. Тож кожен, хто прийде до Бібліотеки 30 вересня, в середу, може безкоштовно записатися і отримати річний читацький квиток, або перереєструватися (якщо підійшов термін). Протягом дня у нас відбудеться багато цікавих презентацій, виставок, оглядових екскурсій-ознайомлень з відділами, з новітніми ресурсами та інформаційними послугами Бібліотеки та інших заходів.
В холі проходитиме великий відкритий перегляд літератури, на якому кожен відділ представить нові надходження за 2009 рік.
Протягом цього літа було оголошено конкурс фотографій „З книгою влітку”. Конкурс закінчився, а підведемо підсумки, привітаємо переможців та представимо кращі роботи учасників конкурсу - саме в День бібліотек. Тож запрошуємо на фотовиставку „З книгою влітку” і „У фотооб’єктиві - Бібліотекар", яка демонструватиметься в холі.
Відділ документів з питань економіки, виробництва і природничих наук порадує своїх відвідувачів презентацією виставки каменів Юрія Лук'янченка „Самоцвіти Криворіжжя”.
Бібліотекарі Інтернет-центру проведуть віртуальну екскурсію: «Бібліотеки світу».
У відділі читальних залів користувачі і гості познайомляться з кращими бібліотеками, їх стратегіями розвитку та інноваційними надбаннями, переглянувши книжкову виставку ”Бібліотеки та гуманітарні цінності ХХІ століття”. Для шанувальників книги ми підготували багато книжкових виставок, які будуть представлені у кожному відділі
Всі заходи мають єдину мету – зробити все, щоб кожен присутній в обласній універсальній науковій бібліотеці в цей день відчув, що це саме його свято, як читача найбільшої бібліотеки області.

1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку - свято не лише людей похилого віку, але і свято кожного. Лише для одних він - в дійсності, для інших - в майбутньому. Коли життя іде на схил, самі прості радощі стають дорожчими. Бесіда за чашкою чаю, теплі слова, спогади...

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського в цей день активізує свою роботу і щороку в День людини поважного віку відбуваються презентації книжкових виставoк та інші масові заходи. Зокрема, у відділі читальних залів працює книжкова виставка ”Спинилась осінь на порозі”, „З тобою, роде мій орлиний, іду дорогами війни”. В обласному інформаційно-консультативному центрі - виставка документів „1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку”. Тож запрошуємо до бібліотеки, але краще, коли ви завітаєте до нас зі своїми старшими родичами і разом переглянете представлену літературу.

Красива осінь вишиває клени, а початок жовтня дарує нам тепле і радісне свято - День учителя. Учитель… Одна з найважливіших професій. Вона – для обраних. Ви щодня стоїте перед прицілом сотень допитлитвих дитячих оченят, палите, як хмиз, нерви, і все ж ведете дітвору на вищі сходинки пізнання. До вчителя йдуть зі своїми болями і радощами, черпають сили для підкорення нових висот, бо він заглядає у минуле, живе у сьогоденні, прокладає місток у майбутнє. Яке ж серце потрібно мати вчителеві, щоб рік у рік щоденно віддавати його учням, і якою має бути любов до дітей у його добрій, терпеливій, нестаріючій душі. Саме таким – люблячим, терпеливим, добрим і справедливим, закоханим у свою справу вчителям, і присвячується книжкова викладка у відділі міського абонемента „Уклін тобі, учителю”, яка працює з 4 жовтня.

21 по 27 вересня

Вітаємо з Днем туризму – святом усіх, кого ваблять близькі й далекі мандрівки, активний і змістовний відпочинок. Туризм, який називають соціальним феноменом кількох останніх століть, – це ціла сфера життя, що охоплює мільйони людей, різні галузі економіки, екологію та виробництво, сприяє пожвавленню міжнародних обмінів та людських контактів. Наша країна, з її вигідним геополітичним розташуванням, історико-культурними пам’ятками, неповторними краєвидами та унікальними архітектурними комплексами, багатою спадщиною усіх етносів, які віками формували оригінальну полікультурну ауру, безцінними рекреаційними ресурсами та привітними і щирими людьми, має всі умови для розвитку туристичної індустрії. Україна варта того, щоб глибше відкрити перед світом свої унікальні природні багатства, самобутність своєї історії, культури, народних звичаїв і традицій.
Запрошуємо переглянути книжкову виставку “Стиль життя: подорожі, мандрівки , відпочинок” (у відділі читальних залів), виставку „Економічний аспект туристичної галузі” (відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук) та книжкову викладку „Вітер мандрів” (відділ міського абонемента).

Восьмий рік поспіль 22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави. У цей день відвідують музеї партизанської слави, покладають квіти до могил полеглих у боях партизан.
Партизани і підпільники відіграли значну роль у здобутті перемоги над гітлерівською Німеччиною та її союзниками. Вони, без перебільшення, були ще одним фронтом у тилу ворога. На окупованих територіях із загарбниками боролося близько мільйона активних борців, 46 партизанських загонів і розвідувальних груп. Адже партизанський рух завжди відображав прагнення народу до свободи.
Традиційно до цієї дати у відділах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Дмитра Івановича Чижевського відкриваються книжкові виставки, присвячені мужнім людям – партизанам. От і цього року до дня партизанської слави у відділі читальних залів читачам бібліотеки запропонована книжкова виставка «Дорогами партизанської слави».
На ній представлена підбірка книг та періодичних видань, в яких висвітлюється становлення і розвиток партизанського руху 1941-1945 років в Україні.
Наш видатний земляк Костянтин Врадій подарував бібліотеці свої книги, присвячені партизанському руху на Кіровоградщині у роки Великої Вітчизняної війни. Адже Костянтин Тимофійович у цей період працював у підпіллі і йому довелося пройти небезпечними партизанськими стежками. Одна з його книг «Патріоти Кіровоградщини у ворожому тилі»- збірка нарисів про найвидатніших партизан і розвідників нашого краю та про окремі маловідомі події партизанської боротьби. Спогади учасників партизанського руху на Кіровоградщині в 1941-1945 років – у мемуарах Костянтина Береста «Патріоти».
Книга доктора історичних наук Анатолія Чайковського «Невідома війна» (Партизанський рух в Україні 1941-1945 років мовою документів, очима історика) присвячена рухові Опору на окупованій фашистами території України в роки Великої Вітчизняної війни.
Спираючись на фактичні матеріали, маловідомі архівні документи автори книги «Україна в полум'ї війни 1941-1945рр»: Петро Панченко, Олександр Уткін та Володимир Горєлов детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України.
Багато цікавих і яскравих досліджень представлено на цій виставці. Запрошуємо переглянути книги та більше дізнатися про героїчні сторінки історії нашого народу.

14 по 20 вересня

В цьому році виповнюється 255 років нашому рідному місту!
Гарний, почесний ювілей!

До святкувань долучається і обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського. Для наших користувачів ми підготували приємний сюрприз. Кожен, хто завітає до нашої бібліотеки 19 вересня, може безкоштовно записатися і стати користувачем найбільшої в Кіровоградському регіоні книгозбірні. Майже 25 тисяч кіровоградців щороку користуються послугами нашої бібліотеки. Щодня її відвідують близько тисячі користувачів, половина з яких – студентська молодь, якій завтра розбудовувати державу.
Для наших відвідувачів ми підготували багато яскравих і різноманітних виставок-презентацій.
Кожен відділ запропонує цікавинку на будь-які смак.

Цікава виставка „Герби міст і селищ Кіровоградщини” працює у відділі мистецтв, вона організована спільними зусиллями бібліотеки з Кіровоградським обласним відділенням Українського геральдичного товариства та Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм. Виставка складається з двох розділів ”Герби” та „Геральдика в архітектурі м. Кіровограда”. Презентація виставки відбудеться 16 вересня о 14:00.

Також запрошуємо до цього відділу 17 вересня на цікаву лекцію „Мистецтво рідного міста (Музеї та митці)”. Ми певні, що ви дізнаєтесь багато нового і цікавого.

Для тих, хто цікавиться історією та краєзнавчими дослідженнями, бажає знати достовірні факти про Кіровоград, запрошуємо переглянути виставку документів „Рідне місто”. Презентація цієї виставки, організованої спільно з Державним архівом Кіровоградської області та обласним краєзнавчим музеєм, відбудеться 18 вересня о 10:00 у відділі рідкісних та цінних документів.

Наше місто і область стає все краще представленим у всесвітній мережі. Працівники Інтернет-центру підготували вебліографію „Інформаційні ресурси Кіровограда в мережі Інтернет”. Завдяки цьому списку сайтів кожен може дізнатися про місцеві новини, заходи і послуги, не витрачаючи дорогоцінного часу на пошуки їх в мережі.

У відділі краєзнавства працює виставка „Місто на берегах Інгулу – 255-річчя заснування Кіровограда” і представляє видання наших земляків – поетів, письменників…

Тож вітаємо з днем міста – святом кожного кіровоградця і запрошуємо завітати до гостинних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського.

7 по 13 вересня

"Еней був парубок моторний і хлопець хоч куди козак...". Хто не знає цих слів? Належать вони Івану Котляревському, який по праву вважається першим класиком новітньої української літератури. Творчість Котляревського є своєрідним місточком, що з'єднує давню українську літературу з новим національним письменством. Вихований на творах своїх попередників (авторів інтермедій, інтерлюдій, різдвяних віршів і т. ін.), написаних зазвичай важкою малозрозумілою книжною мовою, він добре усвідомлював, що надалі не можна працювати у такий спосіб, що новий час вимагає нових літературних форм, звернення до народних джерел. Саме Котляревський своєю творчістю вперше посмів нагадати українцям, що вони українці, що не варто соромитись рідної мови, що українською мовою можна створювати справжні шедеври. Його безсмертна поема "Енеїда" вже понад два століття продовжує приваблювати читачів своєю витонченою поетичною красою, непересічними образами дієвих осіб з їхніми яскраво вираженими українськими характерами, а п'єси "Наталка Полтавка" й "Москаль-чарівник" не сходять зі сцени, і в наші часи залишаються такими ж свіжими, як і в добу їх автора. 9 вересня виповнюється 240 років від дня народження відомого українського письменника Івана Котляревського. Запрошуємо переглянути книжкову виставку „Будеш, батьку, панувати…”, яка працює у відділі читальних залів, та викладку літератури „І огник, ним засвічений, не згас” – у відділі міського абонемента.

Джеймса Фенімора Купера називають “американським Вальтером Скоттом”, тому що він осмислив історію своєї молодої країни. Але не тільки про історію США писав Купер. Його романи розділяються на наступні типи: історичні ( “Шпигун”, “Браво”, “Кат”, “Два адмірали” та ін. ); морські (“Лоцман”, “Червоний корсар”, “Пірат” та ін. ); сімейні хроніки ( “Чортів палець”, “Землемір”, “Червоношкірі” ), романи-памфлети ( “Монікіни” ), публіцистичні романи ( “Додому”, “Вдома” ). Основним твором Купера вважається пенталогія про Шкіряну Панчоху (її ще, не зовсім точно, називають циклом “романів про індіанців”). До пенталогії про Шкіряну Панчоху надходять романи “Піонери” (1823), “Останній з могікан” (1826), “Прерія” (1827), “Слідопит” (1840), “Звіробій” (1841).
Кожен з нас читав його пригодницькі романи, кожен захоплювався романтикою підкорення невідомих земель. А дізнатися, чи багато автобіографічних фактів у творах цього видатного письменника, можна з виставок, які працюють у відділі документів іноземними мовами „Останній з могікан” (працюватиме з 15 вересня) та „Джеймс Фенімор Купер та його романи” – у відділі міського абонемента з нагоди 220-ї річниці від дня народження.

31 серпня по 6 вересня

Дорогі друзі! Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського вітає вас із чудовим хвилюючим святом - Днем Знань!

Це день, із якого починається дорога в майбутнє для кожного з нас. Це день, що дає можливість дорослим повернутися у свої золоті роки, а учням і студентам - до своєї другої домівки - у школи та вузи. Саме в День Знань ми з особливою теплотою згадуємо своїх вчителів й викладачів, їх неоціненну роботу розуму й серця. Щиро дякуємо вам, дорогі наші вчителі, - ми завжди залишаємося вашими учнями! Усім, хто в цей день прийде до навчальних закладів здобувати знання, бажаємо досягти своєї мети у житті, знайти взаєморозуміння з викладачами та батьками, зустріти добрих і надійних друзів. Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, несе добрий настрій у кожну школу, кожну родину!

І не забувайте про нас – заходьте до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, яка також є храмом знань, і ми допоможемо вам зорієнтуватися у різноманітному морі інформації!

Запрошуємо на оглядові екскурсії-ознайомлення з відділами бібліотеки. А спеціально до цього свята ми приготували книжкову викладку – „Подорож у країну знань”, яка працює у відділі міського абонемента.

2 вересня - 55-річчя Панченка Володимира Євгеновича - українського літературного критика, літературознавця, письменника, автора відомих статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професора Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктора філологічних наук, члена Національної спілки письменників України. За сценаріями В. Панченка знято кілька документальних фільмів. Певний час він жив у Кіровограді і працював у державному педагогічному університету ім. В. Винниченка. Від щирого серця колектив нашої бібліотеки вітає ювіляра і бажає міцного здоров’я, щастя, благополуччя, великих творчих успіхів і невичерпної наснаги. Користувачам пропонуємо переглянути книжкову виставку "Віч-на-віч з епохою", або "Магічний кристал" Володимира Панченка”, що працює у відділі краєзнавства.

24 по 30 серпня

Неможливо завжди бути героєм, але завжди можна лишатися людиною.
Йоганн Гете

Свою творчість він називав „фрагментами величезної сповіді". І справді: в кожному із героїв творів Йоганна Вольфганга Гете відобразилися перипетії життя і духовних пошуків самого поета. Нещасливе кохання Гете відображене в образі молодого страждальця Вертера. А роздуми зрілого чоловіка про життєві спокуси і пошук краси та гармонії - в останніх розділах трагедії „Фауст". Гете був глибоко переконаний, що істинна поезія має йти від серця і бути плодом власного життєвого досвіду, а не переписуванням давніх зразків. Це переконання стало його головним творчим принципом. Окрім літературно-поетичних шедеврів, Гете залишив праці з біології, оптики, акустики, мінералогії.
28 серпня - 260-річний ювілей від дня народження Й.Гете. Запрошуємо до відділу рідкісних і цінних документів, де працює книжкова виставка „Фаустографія” та у відділ документів іноземними мовами – переглянути виставку „У пошуках сенсу буття”.

Комп'ютерна графіка з'явилась достатньо давно — вже у 1960-х роках існували повноцінні програми роботи з графікою. Сьогодні прийнято користуватися термінами "комп'ютерна графіка" і "комп'ютерна анімація". Поняття "комп'ютерна графіка" об'єднує всі види робiт зі статичними зображеннями, "комп'ютерна анімація" має справи з зображеннями, які динамічно змінюються. Нині, завдяки грандіозному розвитку комп'ютерної техніки, деякі сторони нашого життя неможливо уявити собі без застосування комп'ютерних технологій, у тому числі без комп'ютерної графіки. Запрошуємо на перегляд літератури „Комп’ютерна графіка: від креслень до анімації”, що працює у відділі з питань економіки, виробництва та природничих наук з 27 серпня.

17 по 24 серпня

До 18-ої річниці Незалежності України у відділах читальних залів та міського абонемента організовані виставки – презентації “Сучасна історія України: проблеми, версії, міркування.” та “З Днем незалежності, рідна державо!”. На виставках представлені книги з історії української державності та українського державотворення, з історії та культури України, видання з українознавства. З усією експонованою літературою читач має можливість попрацювати як у бібліотеці, так і вдома.
Спроба формування власної держави - від Київської Русі до здобуття Україною незалежності висвітлюється в книзі “Українське державотворення: невитребуваний потенціал”. У полі зору авторів — національно-державницька ідея в усій її глибині та різноманітності. Держава розглядається як найважливіша форма реалізації самовизначення народу, його суверенітету. Чи є на світі така країна, яка пройшла б семитисячолітній шлях свого розвитку - злетів і падінь, перемог і поразок, розквіту і занепаду; яка вже в давнину здобула б такий могутній цивілізований потенціал, що спородила інші народи, нації й мови? Над цим розмірковує відомий український письменник, наш земляк Сергій Плачинда у книзі “Лебедія”. Автор пропонує читачам пройти шляхами зародження й розвитку української нації та державності. Особливу увагу хочеться звернути на книгу “Українське питання”. Це унікальне видання протягом більш ніж сімдесяти років перебувало під суворою охороною в бібліотечних спецсховах. Ідеологи тоталітарного режиму тримали “в арешті” правдиве слово про Україну і українців, яке здатне було пробудити самовідчуття й національну гідність принижуваного століттями багатомільйонного народу. Популярністю серед педагогів та студентів користується монографія Володимира Смолія “Україна: утвердження незалежної держави”, яка розкриває проблеми формування незалежної Української держави. Зацікавлення у різних категорій користувачів викликають книги Володимира Литвина: „Україна на межі тисячоліть (1991-2000) ” та нова його книга ”Україні бути”, яка продовжує серію видань, що відтворюють реалії сучасних державотворчих процесів, складні питання національної ідентифікації та ствердження на нинішньому етапі історичного розвитку України. Не втрачає популярності книга ”Нариси з новітньої історії України.” Олександра Бойка. На виставках також представлені цікаві, яскраві книги для наших найменших користувачів — Алли Сокол, Олени Конечної “Моя країна — Україна”, “Україна: Повна енциклопедія” - це перша спроба за часів незалежності створити видання для дітей, що містить повну і різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. Можна назвати і багато інших дитячих книжок цієї тематики.Виставки розраховані на студентів та науковців, істориків, правознавців, усіх, хто цікавиться національно — державницькими процесами та тих, хто прагне глибше знати історію України.
З нагоди 18-ої річниці незалежності України у відділі краєзнавства 20 серпня відбудеться презентація виставки клубу народних ремесел „Ниточка”. Виставка називається „З Україною в серці” і представляє картини, вишиванки, вироби з сірників, створені талановитими майстрами – нашими земляками.
Усіх бажаючих запрошуємо на перегляд фільмів: „Країна. Історія українських земель” (цикл навчально-освітніх фільмів, присвячених історії України) та „Собор на крові. Єдина держава – спільна історія” (документальний серіал). Покази проводяться у відділі мистецтв.

23 серпня відзначається свято Державного Прапора – одного з трьох офіційних державних символів, що символізують суверенітет держави. Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору. Пропонуємо переглянути книжкову виставку до Дня державного прапора України: „Прапорові барви України”, яка працює у відділі читальних залів.

10 по 16 серпня

«Особистість виховує особистість» - це азбука виховного процесу. Тому таку виняткову роль відіграє учитель у навчанні й вихованні школяра. Особистісні якості педагога надають процесу навчання ціннісно-значущу спрямованість і своєрідність впливу через індивідуальну культуру спілкування, поведінку, почуття тощо. Від того, як школяр сприймає вчителя, залежить його ставлення до школи та навчання. Відомий педагог Ш. Амонашвілі привертає увагу до того, що, навчаючи та виховуючи, учитель залучає дітей до матеріальних і духовних цінностей минулих поколінь. Але як це залучення відбувається? Учитель є посередником між дитиною й цілими поколіннями, і лише через нього діти пізнають дійсність. І це «через» означає, що різні цінності, знання, морально-етичні норми не доходять до дітей у стерилізованому вигляді, а несуть у собі особисті риси вчителя, його оцінки, ставлення, його світогляд. Гуманний педагог, прилучаючи дітей до знань, одночасно передає їм свій характер, постає перед ними як зразок людяності. Набути вміння вислухати всіх бажаючих із кожного питання, не відкидаючи жодної відповіді, стати на позицію кожного, хто відповідає, щоби зрозуміти логіку його міркування та знайти вихід із постійно мінливої навчальної ситуації – ви зможете, познайомившись з книжковою виставкою „Якість навчання – здібності вчителя”, яка працює у відділі читальних залів.

Валерій Олександрович Шевчук— український письменник-шістдесятник, майстер психологічної прози, автор ряду літературознавчих та публіцистичних праць. Народився 20 серпня 1939 року, в Житомирі, у родині шевця. Після закінчення школи спочатку хотів стати геологом, потім намагався вступити до Лісотехнічного інституту. У 1958 році вступив на історико-філософський факультет Київського університету. Навчаючись, налагодив стосунки з літературними студіями "Січ" і "Молодь", почав писати вірші та новели. У 1961 дебютував оповіданням "Настунька" в збірнику "Вінок Кобзареві", що вийшов у Житомирі. У 1967 році став членом Спілки письменників України. В. Шевчук є лауреатом Державної премії України ім. Т. Шевченка, премії фонду Антоновичів, літературних премій ім. Є. Маланюка, О. Пчілки, О. Копиленка, І. Огієнка, премії в галузі гуманітарних наук «Визнання» (2001). Він є автором близько 500 наукових і публіцистичних статей з питань історії літератури, дослідником і перекладачем сучасною українською мовою творів давньоукраїнської літератури. З нагоди 70-річного ювілею письменника у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Мав дерзновення бути сам собою”, а у відділі міського абонемента - викладка „У вічному змаганні за істину”.

3 по 9 серпня

Рибки - одні з найкрасивіших домашніх тварин. Захоплення акваріумом –хобі, яким захоплюються в будь-якому віці. Утримання акваріумних рибок - одне з найцікавіших і захоплюючих занять, воно не лише дарує радість і задоволення, але і може багато чому навчити. У себе удома ви можете створити маленький підводний світ. Акваріумні рибки принесуть вам багато позитивних емоцій, розташувавшись біля акваріума і розглядаючи рибок, ви легко забудете про свою втому. Якщо бажаєте навчитися доглядати за ними, запрошуємо у відділ документів з питань економіки, виробництва і природничих наук переглянути виставку „Домашній акваріум”, яка буде працювати з 7 серпня.

Борис Антоненко-Давидович народився 5 серпня 1899 року в сім’ї залізничника Давидова в Ромнах. Гімназію скінчив в Охтирці. Згодом повернув собі прізвище Давидович — так прозвали його давнього предка Антоненка, який задушив голими руками ведмедя. Навесні 1918 року покинув Харківський університет, пішов служити в армії Української Народної Республіки. Спочатку в Запорізькій дивізії полковника Болбочана, потім — Селянській. Учився в Юнацькій військовій школі, був комендантом Маріуполя. Із тодішніх вражень постало оповідання ”Шурабуря”. У 1920 р. вступив до КП(б)У, через рік вийшов. Був ув’язнений у Лук’янівській тюрмі в Києві. В 1923–1934 рр. написав драму ”Лицарі абсурду”, повісті ”Смерть”, ”Тук-тук” та інші. В 1935 р.- арешт, ув’язнення. Реабілітований 1956-го, поновлений у Спілці письменників. У партії ”поновлюватися” не захотів. Написав роман ”За ширмою”, цикл ”Сибірські новели”. Росіяни порівнювали його із Солженіциним. 8 травня 1984 р. помер у Києві, похований на Лісовому кладовищі. Запрошуємо переглянути виставку „Нескорений майстер” у відділі читальних залів, та викладку „Шляхетний, мужній, мудрий українець” у відділі міського абонемента.

Пантелеймон Куліш був однією з найколоритніших постатей свого часу в українській літературі. Культурницьке подвижництво, що виокремлювало його навіть серед плеяди видатних сучасників, захоплено вітала величезна частина суспільства, мимоволі утворюючи навколо його особистості атмосферу творчої таємничості. Той постійний інтерес підтримувався передовсім самою діяльністю П.Куліша. В основі її — бажання дійти своїм словом і думкою до найширших народних мас. Саме цим і зумовлена його діяльність над перекладом Біблії українською мовою. Саме з цією метою він брався за видання дешевої книжкової серії «Сільська бібліотека». Саме тому він послідовно і твердо здійснює активну діяльність на формування в суспільній свідомості переконання про життєву необхідність розвитку національної літератури, української мови, без нормального функціонування якої на всіх рівнях поступ нації неможливий. Життєва позиція Пантелеймона Куліша, його громадянська заангажованість часто відзначалися драматичною суперечливістю, що інколи призводило до неоднозначного їх розуміння і сприйняття суспільним загалом. Справді, важко назвати П.Куліша людиною компромісів, але непохитність його стосувалася основного — збереження самобутності українського народу, його духовних надбань, традицій, культури. Пристрасна натура письменника мовби металася в постійному пошуку пристановища для тих високих устремлінь, що живили його і як людину, і як громадського діяча. 7 серпня виповнюється 190 років від дня народження Пантелеймона Олександровича. Ми підготували до перегляду виставку . «Добра вість од Пантелеймона”, що працює у відділі читальних залів, „Провісник правди” – у відділі міського абонемента.

27 липня по 2 серпня

29 липня виповнюється 160 років від дня народження відомої української письменниці Олени Пчілки (дівоче прізвище – Ольга Петрівна Драгоманова, в одруженні – Косач). Майже півстоліття, починаючи з 70-х років ХІХ ст., трудилася на ниві української літератури й культури, виступаючи як прозаїк, поет, драматург, перекладач, літературний критик, фольклорист, етнограф, видавець, редактор. Письменницький псевдонім Олена Пчілка запозичила від невтомних трудівниць-бджілок; і так само, як і вони, протягом усього життя сумлінно виконувала свій обов’язок. Ольга Петрівна – мати відомої української письменниці Лесі Українки. Запрошуємо у відділі читальних залів, де працює книжкова виставка „Невпокорена і щедра душа” та у відділ міського абонемента переглянути книжкову викладку „Думки – мережанки”.

В Україні є чудові території — національні природні та регіональні ландшафтні природні парки («Святі гори» на Сіверському Дінці, «Дністровський каньйон на Тернопільщині), заказники («Великий каньйон» у Криму), дендропарки (славнозвісні уманська «Софіївка», «Олександрія» у Білій Церкві), пам’ятки садово-паркового мистецтва («Тростянецький» на Чернігівщині) і, безперечно, історико-культурні об’єкти всесвітнього значення: Києво-Печерська лавра, Софійський кафедральний собор у Києві, «Старий Львів». Пропонується включити також до цього списку «Стару фортецю» і загалом національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець». Про ці багатства ми часто розповідаємо нашим користувачам, от і з 28 липня у відділі мистецтв працюватиме виставка „Ландшафтні парки України”, де кожен бажаючий може переглянути гарно оформлені альбоми природних багатств нашої держави.

20 по 26 липня

Найбільші літературні твори Ернеста Хемінгуея, такі, як “І сходить сонце", "Прощавай, зброє", "По кому подзвін", "Старий і море" та інші принесли йому усесвітнє визнання, Пулітцерівську і Нобелівську премії в галузі літератури. Твори Хемінгуея часто відображали події його повною пригод життя і описували відчуття і переживання, які він випробовував на війні, полюванні, рибалці або під час бою биків. Життя, прожите Хемінгуеем, називали "безперервним бунтом". У 15-річному віці Ернест втік з будинку, але повернувся, щоб закінчити школу. Після першої світової війни, в якій Хемінгуей брав участь як водій машини швидкої допомоги, він вируши до Парижа вже як журналіст. Саме там Хемінгуей виробив свій літературний стиль і добився першого успіху і літературного визнання. Опинившись в центрі уваги публіки, Хемінгуей доклав немало зусиль, щоб спочатку створити, а потім і підтримувати у всіх враження про себе як про солдата, військового кореспондента, мужню людину, що прагне до пригод. У нього було кілька дружин, яких він по-справжньому кохав. Детальніше зазирнути за завісу життя кумира Америки першої половини ХХ сторіччя можна, переглянувши виставку „В коханні та у війні” (відділ документів іноземним мовами) та „Дзвони над вічністю…До 110-річчя від дня народження Е. Хемінгуея” (відділ читальних залів)

Ось так живеш - сорок п'ять років уже, - усе думаєш: нічого, колись житиму добре, легко.
А час іде...
Василь Шукшин

«У списку переможців, де на першому місці буде фільм «Калина червона», за честь вважатиму стояти сотим», - так оцінив Леонід Биков геніальну роботу Василя Шукшина. Правдиві картини сучасного життя, образи людей, які несуть у собі моральну чистоту, драматизм конфліктів у поєднанні з гумором - усе це характерно для робіт цього видатного майстра. За коротке 45-річне життя Шукшин написав сценарії до 8 кінострічок, зняв 5 картин, серед яких - «Живе такий хлопчина», «Ваш син і брат», «Пічки-лавочки». Будучи ще й талановитим актором, Василь Макарович створював на екрані яскраві незабутні образи людей, які шукають своє призначення на землі. Останньою його роботою була роль солдата Лопахіна у фільмі «Вони боролися за Батьківщину». 25 липня виповнилося б 80 років відомому кіносценаристу, актору, режисеру Василю Шукшину. У відділі читальних залів працює книжкова виставка, присвячена його ювілею „Калини червоної світла печаль”, а у відділі міського абонемента „Письменник, артист, режисер...”.

Економічна безпека являє собою універсальну категорію, що відбиває захищеність суб'єктів соціально-економічних відношень на всіх рівнях, починаючи з держави і закінчуючи кожним її громадянином. Економічна безпека підприємства - це захищеність його діяльності від негативних впливів зовнішнього середовища, а також спроможність швидко усунути різноманітні погрози або пристосуватися до існуючих умов, що не позначаються негативно на його діяльності. Зміст даного поняття містить у собі систему засобів, що забезпечують конкурентостійкість і економічну стабільність підприємства а також сприяють підвищенню рівня добробуту робітників. Запрошуємо до відділу документів з питань економіки, виробництва і природничих наук, де з 22 липня працює книжкова виставка „Економічна безпека підприємства: тенденції та перспективи”.

13 по 19 липня

Friday model club - Клуб любителів стендового моделювання запрошує всіх жителів та гостей міста відвідати ІІ виставку стендового моделювання. Вашій увазі пропонуються рорботи провідних майстрів нашого міста, а також унікальні зразки, представлені моделістами інших міст. В рамках роботи виставки проводяться семінари і майстер-класи. Організатор: веб-сайт Friday model club. Виставка працює у відділі мистецтв і присвячена Дню скорботи (річниці початку Великої Вітчизняної війни).

Поняття гармонізація означає певне облаштування, впорядкування, тобто активність спрямовану на подолання розладу, досягнення узгодження, скріплення розірваного. Стосовно взаємовідносин суспільства та жтиттєдіяльності людини стратегія гармонізації має дуже багато напрямків, зокрема і екологічні відносини, і мораль в економічній діяльності та багато інших. Дізнатися про це розмаїття можна з документів, представлених на відкритому перегляді літератури „Забезпечення життєдіяльності людини - важливий напрям гармонізації суспільства”, що працює з 15 липня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

Уродженець Італії, дитя в сім'ї італійських євреїв, що ледве зводили кінці з кінцями, Амадео Модильяні народився (12 липня 1884 року) саме в той момент, коли судові виконавці з'явилися забирати описане майно - мати, Євгенія Гарсен, вжахнулася, вважаючи такий збіг поганою ознакою для новонародженого. Модильяні, що став до заходу свого недовгого земного шляху майстром, що сповна реалізувався, і що створив багатий і наповнений власний художній простір, так і не отримав визнання за життя: його єдина персональна виставка 1917 року закінчилася скандальним провалом, жодна картина не була продана, а вернісаж урвався через 'скандальний зміст картин'. Яким чином в Парижі, де 'ню' зустрічалися на кожному розі, і ніяк не могли шокувати 'художню громадськість', роботи Модильяні до такої міри скандалізували публіку, залишається лише гадати. Він помер в 35 років, будучи частенько напівголодний, поневіряючись по своїх вбогих притулках, задовольняючи потребу в постійній напрузі нервів то гашишем, то алкоголем, що, власне, підточувало його і без того зовсім не міцне здоров'я, проте навіки залишився видатним італійським художником і скульптором XX сторіччя.
У відділі мистецтв працює виставка до 125-річчя від дня народження А.Модильяні, запрошуємо переглянути роботи художника.

6 по 12 липня

Важливим елементом людського співжиття, взаємин є психічні контакти і спілкування. Потреба у контакті з подібними до себе існує й у тваринному світі, однак спілкування - це величезний дар набуток суспільного буття людини. Завдяки спілкуванню людина пізнає світ, власну духовність, підтримує психологічний зв'язок з іншими людьми через масові засоби комунікації й безпосередні контакти. Людські взаємини можуть бути найрізноманітнішими, бажаючих з’ясувати їх грані запрошуємо у відділ читальних залів, де працює книжкова виставка „Світ людських взаємин”.
Потрібно сказати, що 11 липня світова спільнота відзначає День народонаселення. В обласному інформаційно-консультативному гендерному центрі працює однойменна виставка документів, яка розкриває проблеми репродуктивного здоров’я, планування сім’ї, та загалом ще один аспект людських взaємин як кохання, родина та інші загальнолюдські цінності.

Одним із найвеличніших та загадкових свят початку липня було Івана Купала - 7 липня (інші назви: Купайла, Іванів день тощо), яке знаменувало вшанування бога Сонця (в давнину Дажбога) українцями-Дажбожими онуками. Вважалося, що о цій порі літнього сонцевороту, сонцестояння небесне світило досягає найбільшої сили й повертає на зиму. Казали, що Сонце, як уособлення світла й добра, святкує перемогу над темними силами, а тому при своєму сходженні воно "грає", "скаче" і "радіє". Вся природа теж торжествує з цього, стає особливою, зачарованою. З 6 липня у відділі міського абонемента працює книжкова викладка „Ой на Купала-Купалочка”.

З осені минулого року в Україні згадують події та трагедії, що відбувалися на наших землях 300 років тому. Саме в той час Україна стала одним з плацдармів довготривалої Північної війни, яку вів Петро І проти Швеції, і внаслідок якої Московське царство перетворилося фактично в Російську імперію. Вирішальним поворотним пунктом тієї війни стала битва під Полтавою, що відбулася 8 липня (за старим стилем – 27 червня) 1709 року. Втім основні заходи у Полтаві на відзначення цієї дати заплановані чомусь на 27 червня (тобто на дату, що співпадає зі «старим стилем»), але з історичної точки зору то не має особливого значення… У відділі рідкісних і цінних документів з 4 липня працює виставка, присвячена подіям 300-річної давнини – „Віч-на-віч з історією”.

29 червня по 5 липня

З 30 червня розпочинає роботу виставка „Стереотипні образи чоловіків і жінок у рекламі”. Мета виставки: спонукати суспільство до дискусії щодо етичності використання зображень жіночого і чоловічого тіла в рекламних цілях. Виставка працює в обласному інформаційно-консультативному гендерному центрі.

1 липня – День архітектури. 29 червня у відділі мистецтв розпочала роботу ІV обласна виставка „Архітектура, геральдика, декоративно-ужиткове мистецтво”. А 1 липня 2009 року, в День архітектури України, о 10 годині відбудеться вручення обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.
У відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук працює розгорнута книжкова виставка „Світ архітектури: минуле, сучасне, майбутнє” (організована спільно з відділом мистецтв та відділом документів іноземними мовами).
Запрошуємо до перегляду книг та робіт.

1 липня – національний День Канади. Україну з Канадою пов’язують тісні історичні зв’язки. Канада першою серед країн визнала незалежність України. В Канаді проживає багато представників української діаспори. В нашій бібліотеці при відділі читальних залів майже рік працює Канадсько-український бібліотечний центр, який був створений за сприяння Товариства приятелів України в Канаді. Тож логічно, що 1 липня в Центрі розпочинає роботу виставка „Україна-Канада: міст через океан”.

4 липня в США відзначають одне із найбільших свят країни - День незалежності. 4-го липня 1776-го року представники британських колоній у Північній Америці одноголосно прийняли Декларацію незалежності. У документі вперше з'явилося офіційне найменування вільної й незалежної від Великобританії країни - Сполучених Штатів Америки. Більшість американців називають це свято за його датою - Четверте липня.
У відділі документів іноземними мовами працює книжкова виставка „День народження США”, яка розповідає про історію та сучасність цієї наддержави.

22 по 28 червня

Шановні користувачі! 22 червня о 16:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація збірки поезій Юхима Яковича Авруцького „Возвращение”. Запрошуємо всіх на презентацію!

28 червня – День Конституції України. Прийняття Основного Закону ознаменувало фундаментальне закріплення нашої незалежності, навіки закарбувало волю українського народу жити у власній суверенній, соборній державі. Конституція наголошує на абсолютній цінності людини, її життя і здоров'я, честі й гідності, недоторканності та безпеки. Основний Закон є визначальним чинником забезпечення державного суверенітету України, консолідації суспільства, створення належних умов для самореалізації особистості. Зі святом вас, дорогі друзі! З Днем Конституції України! Запрошуємо переглянути книжкову виставку “Конституція – гарант стабільності і демократії“ ( працює у відділі читальних залів) та більше дізнатися про історію Конституції з книжкової викладки „З історії української Конституції” (відділ міського абонемента).

А муза и глохла и слепла,
В земле истлевала зерном,
Чтоб после, как Феникс из пепла,
В эфире восстать голубом
(1957 рік)

На долю Анни Ахматової у російській літературі випала особлива місія. Вустами Ахматової заговорила, розправивши могутні крила, російська жіноча поезія. Видатні сучасниці поетеси зазначали, що у своїй творчості вона дала "цілу книгу жіночій душі", висловила головні її суперечності, "яким стільки років не було виходу..." Блок з великою повагою вирізняв її на тлі багатої творчими особистостями "Срібної доби". Він і книжки свої надписував їй як рівний - рівній: "Блок - Ахматовій".
Друга заслуга цієї поетеси полягала в тому, що, пройшовши через усі катаклізми російської історії перших двох третин XX ст. - дві світові війни, революції, страшні ексцеси радянської влади від часів її встановлення до хрущовської "відлиги", - переживши загибель блискучого покоління творчої інтелігенції "Срібної доби", Ахматова завершила цілу епоху російської культури, стала хранителькою її найкращих традицій і передала трагічний досвід свого покоління поетам 60-80-х років. Вона була одним із тих майстрів слова, які не дали бур'янові соцреалістичної літератури заполонити ниву російської словесності. До 120-ї річниці від дня народження російської поетеси, яке випадає на 23 червня, у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Царственное слово Анны”, а у відділі міського абонемента - викладка літератури «Пусть когда-нибудь имя мое прочитают в учебнике дети…».

Основними цілями і завданнями державної служби в Україні є сприяння незмінності конституційного ладу, створення умов для відкритого громадянського суспільства, захист прав і свобод людини і громадянина, а також забезпечення результативної та стабільної діяльності органів державної влади, відповідно до їх завдань, повноважень і компетенції. Державний службовець – це особлива професія, представник якої володіє, з одного боку, широкими повноваженнями, а з іншого – несе подвійну відповідальність за стан справ у суспільстві. Це нелегка праця, яка потребує самовідданості, бажання служити людям та справжньої відданості своїй справі. У відділі читальних залів на цьому тижні працює книжкова виставка “Державна служба та організаційно-правові інститути Української держави”, запрошуємо ознайомитися з представленими на ній матеріалами.
Мало кому з мешканцiв Кіровоградщини вiдомо, що 26 червня - Всесвiтнiй день боротьби проти залежностi вiд наркотикiв та протистояння їхньому незаконному обiговi. Чому? Можливо, тому, що мало хто з кіровоградців знає про ситуацiю, яка склалася з наркоманiєю. Про кiлькiсть ще невиявлених наркоманiв можна лише здогадуватися (дехто вважає, що реально їх у 5-10 разiв бiльше від офіційно зареєстрованої статистики). А ще жахливiшим є те, що кiлькiсть наркозалежних з кожним роком зростає, а їх вiк - зменшується. Наркоманiя молодшає i затягує у свої тенета все бiльше й бiльше людей вiком вiд 16 до 20 рокiв. У деяких сiм’ях iснують поколiння наркоманiв, де наркотики вживають i дорослi, i дiти. Обласна універсальна наукова бібілотека ім. Д. Чижевського проводить активну просвітницьку роботу щодо запобігання такому лиху як наркоманія. Тож запрошуємо більш детально ознайомитися з виставками “Наркоманія в молодіжному середовищі: вживання, залежність, ефективна профілактика” (у відділі читальних залів), „Знати, діяти, жити!” (відділ міського абонемента), „26 червня — Всесвітній день боротьби з наркоманією” (обласний інформаційно-консультативний гендерний центр).
„Муза душі народної” – виставка присвячена діаспорній поезії в Канаді. Емоційно, лірично, тужливо звучить „муза душі народної”. Запрошуємо вперше познайомитися з цікавими поетами канадських українців. Виставка представлена такими поетичними збірками: Ганна Черінь „Квіти добра і зла”, Юрій Буряківець „Рідного краю галузка”, „Листи соняшника”, Олесь Бердник „Блакитний коваль”, Оксана Лятуринська „Великодній передзвін”, Ігор Камінець „Невольнича муза” та ін. Поезія канадських українців неможлива без „Космічної України” з її столицею – серцем її синів у минулому ,сучасному і майбутньому. Виставка працює у Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі з 22 червня.

15 по 21 червня

Літо. А як розважати дитину? Щоб і корисно і дитина відпочила? Зараз не вистачає грошей на віддалений відпочинок, а кожна мама і тато хочуть, щоб у малечі залишились гарні спогади про канікули? Як це зробити?
Дуже просто – прийти до бібліотеки. В нашій бібліотеці, навіть зважаючи не те, що це обласна універсальна наукова бібліотека, для кожного користувача незалежно від віку знайдеться цікавинка, яка не залишить байдужим жодного. В кожному відділі працюють книжкові виставки, виставки художників – відомих, таких як Марія Приймаченко, так і зовсім юних – вихованців ізо-студіії „Соняшник”. Можна знайти щось цікаве серед майже 800-тисячного фонду бібліотеки, переглянути фільм, взяти участь у засіданні клубів тощо. Якщо для вас бібліотека не досить знайома, то можна замовити оглядову екскурсію і ґрунтовно ознайомитися з ресурсами головної книгозбірні області.
Літні канікули – час, коли наші діти повинні відпочити, засмагнути, підрости, набратися сил перед новим навчальним роком. Однак не завжди літній відпочинок закінчується благополучно. Літні канікули, як не парадоксально, найнебезпечніша пора року, оскільки діти залишаються одні, без контролю дорослих. Батьки, щоразу залишаючи дітей одних, сподіваються, що нічого поганого з ними не станеться. Але, як свідчить статистика, саме «безконтрольні» дітлахи потрапляють у різні неприємності. Запрошуємо батьків, вихователів, дітей переглянути книжкову виставку „Підліток і сучасне суспільство: права і відповідальність”, яка працює у відділі читальних залів з 10 червня.

20 червня - Всесвітній день біженців. Упродовж багатьох років різні країни та регіони відзначали власні пам'ятні дні й навіть тижні, присвячені біженцям. Один із найвідоміших - День африканських біженців, який відзначається в кількох країнах 20 червня. Виявляючи солідарність із Африкою, де перебуває більша частина біженців, Генеральна Асамблея ООН одностайно затвердила в 2001 році спеціальну резолюцію, в якій ухвалила, що, починаючи з 2001 року, 20 червня відзначатиметься як Всесвітній день біженців. Згідно з даними управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, у світі налічується близько 22 млн людей, котрі втекли від переслідувань. Існує побоювання, що є ще 20-25 млн переміщених осіб. Кожен 120-й житель планети втікає від загрози. У деяких випадках ця загроза постає з боку уряду, в інших - з боку політичної опозиції, де уряди втрачають контроль над ситуацією. Дізнатися більше про цю проблему можна в обласному іфнормаційно-консультативному гендерному центрі, де працює викладка літератури „20 червня – День біженців”.

22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшло у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна, яка забрала життя кожного п'ятого співвітчизника. І саме нашому народу завдячує увесь світ за мужність і героїзм, виявлені у смертельному двобої з фашизмом. Ніхто не має права забути, що трагедія 41-го поклала початок переможному Травню 45-го. Тож низький уклін захисникам рідної землі у День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Запрошуємо преглянути книжкову виставку у відділі читальних залів „Забуттю не підлягає”.

«Цвіт московської кінноти, що відбув щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув за один день, і вже ніколи після того цар московський не був у змозі вивести в поле такого блискучого війська. У жалібній одежі вийшов цар Олексій Михайлович до народу й жах охопив Москву...» - це рядки з історичного твору відомого російського вченого Сергія Соловйова. Про цю битву, яка відбулася лише через п’ять років після «вікопомного акту возз’єднання українського народу з братнім російським народом», не згадувалося в підручниках, про неї намагалися не говорити і в науковій літературі. Вельми прикметно, що навіть у народній російській пісні «Под городом под Конотопом», де оплакується смерть російського князя- богатиря Семена Пожарського, котрому «пропели петье вечное» саме після цієї битви, жодним словом не згадується про «заслуги» православного Війська Запорозького в безславній гибелі царських ратників. Уся провина перекладається на татар, калмиків, башкир, котрі «кабы черныя вороны» насідали на православних.
А поза тим саме війська українського гетьмана Івана Виговського за допомоги його союзника, кримського хана Мехмеда IV Гірея, 29 червня 1659 р. здобули під Конотопом переконливу перемогу над царськими військами на чолі з воєводами князями М.Трубецьким, С.Пожарським, С.Львовим. Дізнатися більше про Конотопську битву – звитягу пращурів великих можна у відділі читальних залів, де з 15 червня працює виставка однієї книги „Конотопська битва 1659 року – тріумф в час Руїни”.

Народи доколумбової Америки перебували в географічній ізоляції протягом декількох тисячоліть. Внаслідок цього, хоч культура і розвивалася за загальними законами, але для неї було характерне відставання у часі від основних світових цивілізацій, повільніший розвиток. Європейська колонізація фактично зруйнувала й знищила індіанські цивілізації і привела до їх забуття, що викликало необхідність заново їх відкривати. Надзвичайно цікаві книги і альбоми представлено на виставці „Мистецтво Америки до Колумба”, їх можна переглянути у відділі мистецтв з 16 червня.

1 по 7 червня

6 червня виповнюється 210 років від дня народження Олександра Сергійовича Пушкіна (1799—1837), видатного російського поета і письменника, прозаїка, драматурга, публіциста, критика, основоположника нової російської літератури. Його називають найвидатнішим російським письменником усіх часів. Його творчість стала втіленням волелюбства, патріотизму і могутніх творчих сил російського народу.
Вплив творчості Олександра Сергійовича позначився на розвитку нової української літератури, на піднесенні її ідейно-художнього рівня. Йому були добре знайомі українська народна поезія і українська історія, виявляв інтерес до життя українського народу, його історії, фольклору. Творчість О.С.Пушкіна знав і любив Т.Шевченко, вірші його він цитував напам'ять, про що згадує у своєму щоденнику. Олександр Сергійович знайомий з Україною, під час заслання в 1820-1824 pp. був у Катеринославі, Одесі, Києві, біля Білої Церкви).
З 2 червня запрошуємо у відділ рідкісних та цінних документів переглянути книжкову виставку, присвячену 210-річчю від дня народження О.С.Пушкіна - „Геній століть”, а з 6 червня у відділі читальних залів, в рамках літературного календаря, працюватиме книжкова виставка ”Поетичний берег”.

Щороку 5 червня відзначається День охорони навколишнього середовища, щоб привернути увагу світової громадськості до проблем екології. Цей день був проголошений Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй в 1972 році, щоб відзначити відкриття Стокгольмської конференції із проблем навколишнього середовища. Природа – наш спільний дім. Вона не визнає ніяких кордонів, але дуже потерпає від недолугого втручання і не прощає споживацького ставлення до себе.
Проблема взаємодії суспільства і природи має планетарний характер. Зберегти природу в стані, придатному для життя людини, можна тільки загальними зусиллями населення всієї Землі.
Запрошуємо проєднатись до святкування Всесвітнього дня навколишнього середовища разом з нами та переглянути добірку літератури „Квіти-дивовижний витвір природи” у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук, яка працюватиме з 1 червня.

Сучасні умови господарювання змушують кожне підприємство запровадити дійовий комплексний механізм управління якістю продукції, товарів та суворо дотримуватись його вимог. Визначальними елементами цього специфічного менеджменту, що справляють найбільш істотний вплив на процес постійного забезпечення виробництва й постачання на ринок конкурентоспроможної продукції є стандартизація виробів.
Метою стандартизації в Україні є забезпечення раціонального використання природних ресурсів, відповідності об'єктів стандартизації їх функціональному призначенню, інформування споживачів про якість продукції, процесів та послуг, підтримка розвитку і міжнародної конкурентоспроможності продукції та торгівлі товарами і послугами.
2 червня запрошуємо більш детально ознайомитися з представленою літературою, переглянувши книжкову виставку „Стандартизація - на захисті споживача” у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

В житті немає нічого найціннішого за родину. Ми всі пам’ятаємо слова відомої української пісні „Родина, родина... від батька до сина”, яка не залишає байдужим жодне людське сердце. Адже йдеться про найдорожче, найближче, найзрозуміліше.
Споконвіку родинні стосунки залишаються на першому місці. Міцна, здорова, щаслива сім’я – успіх процвітаючої держави.
В рамках обласної програми „Українська родина” запрошуємо переглянути у відділі читальних залів книжкову виставку “Молодь і любов”, яка працюватиме з 5 червня, а у відділі міського абонемента - викладку літератури „Зелені свята в Україні”, яка працюватиме з 1 червня.

25 по 31 травня

Головною моральною основою етики педагогічного спілкування має бути добре, гуманне ставлення до людей, яке включає повагу до особистості, співчуття, любов.
Проявляти повагу до особистості означає уважно ставитися до неї, виявляти довіру, справедливість, доброзичливість, ввічливість. З повагою несумісні насильство, порушення прав і свобод, жорстокість, приниження. У ставленні до дітей надзвичайно важливо вміти поєднувати вимогливість і повагу.
Любов педагога до дітей - одна з головних передумов досягнення належної результативності виховання через те, що має величезну силу позитивного впливу. Якщо ж педагог не любить дітей, він не зможе захопити їх своїми інтересами, прагненнями, зрозуміти їхню душу.
Чемність, коректність, люб'язність, ґречність, делікатність, тактовність, точність, скромність – це норми моралі, які є критеріальними показниками етики спілкування вчителя з дітьми (http://osvita-ua.net/school/psychology/1285).
З 25 травня запрошуємо у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку з циклу „Освіта – ХХІ століття” - “Етика спілкування вчителя з учнями”.

Щорічно за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я 31 травня у всьому світі відзначається Всесвітній день без тютюну.
Куріння є другою причиною смерті на планеті за його трагічними обсягами. Сьогодні з вини тютюну на Землі вмирає близько 5 мільйонів людей на рік. При збереженні поточних тенденцій в області куріння до 2020 року тютюн буде щорічно приводити до 10 мільйонів випадків смерті.
Всесвітня організація охорони здоров’я закликає: захищайте ваше право на чисте повітря.
З 29 травня у відділі міського абонемента працюватиме викладка літератури „Тютюнопаління як світова проблема”, запрошуємо всіх небайдужих до свого здоров’я ознайомитися з корисною інформацією та зробити ще один крок на шляху до здорового способу життя.

18 по 24 травня

21-22 травня в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського відбудеться Міжнародна науково-практична конференція “Бібліотека ХХІ століття: історія, трансформація, подолання стереотипів”, присвячену 110-річчю Бібліотеки.
В рамках конференції будуть заслухані доповіді учасників: “Електронні ресурси обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського”, „Від бібліотек регіону до регіональної інформаційно-бібліотечної системи”, „Становлення бібліотек навчальних закладів м. Єлисаветграда” та інші роботи. Найголовнішою подією конференції стане презентація книги “Бібліотека - свідок і творець історії краю”, видана спільними зусиллями працівників бібліотеки ім. Д.І. Чижевського.


18 травня світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв.
Міжнародний день музеїв святкується в усьому світі з 1977 року, коли 11 генеральна конференція ІCOM (Іnternatіonal Councіl of Museums - Міжнародна рада музеїв), що проходила в Москві й Ленінграді (РФ), ухвалила рішення щодо пропозиції російської делегації про щорічне професійне свято.
Для українців цей день виходить далеко за межі професійного свята й має загальнонаціональне значення, адже здатність зберігати та збільшувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і духовний розвиток нації.
Завдяки самовідданій творчій праці тих, хто присвятив своє життя розвитку музейної справи, дбайливо зберігається й примножується спадщина, поєднується минуле, сьогодення й майбутнє, виховується почуття прекрасного, повага до народних традицій і любов до національного мистецтва.

З 18 травня запрошуємо переглянути
книжкові виставки присвячені Міжнародному дню музеїв: „По музеях і виставкових залах світу” (відділ документів іноземними мовами) та „Міжнародний день музеїв” (відділ мистецтв.


Оноре де Бальзак — один з найяскравіших письменників в історії світової літератури. "Король романістів", — так назвав його Ф. Стендаль. У романах Бальзака втілені такі характерні риси реалізму як намагання наблизитися до реалій життя, відтворити типові характери за типових обставин, соціальність.
До 210-річчя від дня народження Оноре де Бальзака, французького письменника, відділ міського абонемента підготував викладку літератури “Поговоримо трохи про Бальзака – це так корисно”, яка працюватиме з 20 травня.

Артур Конан Дойл - всесвітньо відомий англійський письменник, один з творців детективного жанру, автор знаменитих повістей і розповідей про Шерлока Холмса.
У нашому читацькому уявленні ім’я Конан Дойля асоціюється насамперед з ім’ям Шерлока Холмса. Чотири повісті й понад п’ятдесят оповідань, присвячених геніальному детективові Шерлоку Холмсу та його другові доктору Ватсону, принесли Конан Дойлю світову славу. А сам Шерлок Холмс став одним із небагатьох героїв світової літератури, котрі, переступивши рамки художнього тексту, ввійшли в наше життя як реальні особистості. Їм пишуть листи, ставлять пам’ятники, знаходяться будинки, де вони нібито жили чи навіть живуть. (http://www.dt.ua/3000/3150/27932/ )
До 150-річчя від дня народження Артура Конан Дойла, англійського письменника, запрошуємо переглянути викладка літератури „Шерлок Холмс і його творець”, яка працюватиме з 22 травня у відділі міського абонементу та книжкову виставку „Загублений світ Артура Конан Дойла” у відділі документів іноземними мовами.

11 по 17 травня

Дні Європи в України – це чудова можливість дізнатися найцікавіше про Європейський Союз та його відносини з Україною, познайомитися з культурою європейських країн, обговорити нагальні питання сьогодення та отримати по-справжньому незабутні враження. Вже стало доброю традицією для Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки організовувати загальнобібліотечний комплексний захід для читачів та гостей міста.
Тож запрошуємо всіх відвідати такі заходи, присвячені Дню Європи:
у відділі читальних залів 11 травня відбудеться урочисте відкриття конкурсу дитячого малюнка „Європейські барви”, конкурс триватиме тиждень, і підсумки буде підбито 15 травня, напередодні свята Дня Європи в Україні. Також в цей день відбудеться презентація виставки у Центрі європейської інформації (відділ читальних залів) „Символи єднання: розвиток символіки ЄС”. А ще пропонуємо користувачам цикл книжкових виставок: „Польща – міст до Європи” (працює з 12 травня, відділ читальних залів „Історія Європи у монетах і банкнотах” (працює з 13 травня, відділ читальних залів), „Європа на твоїй долоні” (працює з 17 травня, відділ документів іноземними мовами).

Письменник, не бажаючи ускладнювати свої службові стосунки (а працював у суді, займаючи різні посади в місцевій казенній палаті, помічником бухгалтера, і сумлінне виконання службових обов'язків дозволило досягти високого чину дійсного статського радника), весь час конспірувався, його особа для широких кіл читачів та, як відомо, і для офіційних властей була таємницею. Він як людина виключної скромності вважав, що треба дбати не за популярність своєї особи, а за працю на користь народові. Звати його Панас Якович Рудченко, але більшості він відомий як Панас Мирний. 13 травня минає 160 років від дня народження автора „Хіба ревуть воли…” ,”Повії”. Запрошуємо переглянути книжкову виставку у відділі читальних залів „Корифей української прози”, та викладку літератури у відділі міського абонемента „У сяйві слов’янської культури”.

4 по 10 травня

Шановні користувачі!
Вітаємо з травневими святами, і повідомляємо, що бібліотека 1, 2, 8 9 травня не працює. В інші дні працюємо за графіком, 7 травня – до 18:00.
Також повідомляємо вам приємну новину: з 3 травня бібліотека розпочинає обслуговування користувачів з 10:00, тобто на годину раніше, ніж до цього часу.

Продовжуються заходи, присвячені 64-й річниці з Дня Перемоги. Крім вищезгаданої виставки фотодокументів, яка працює у відділі краєзнавства, запрошуємо переглянути книжкову виставку „Вічне сяйво Вічного вогню” (працює у відділі читальних залів з 5 травня) та „Земний уклін тобі, солдате” (книжкова викладка працює у відділі міського абонемента з 7 травня).

У час економічної кризи, яка охопила увесь світ, найбільше можуть постраждати бідні, малозабезпечені та престарілі громадяни. Саме цією категорією і опікується у мирний час громадська організація Червоний Хрест. 8 травня громадськість святкує Міжнародний День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Більше дізнатися про можливості гуманної організації, про її справи можна з матеріалів книжкової викладки „Творить добро на цьому світі не запізнись! Не запізнись!”, яка працює з 7 травня у відділі міського абонемента

День Матері. Це свято схоже на ніжну травневу квітку, від якої не хочеться відводити очей. Воно пробилося до нас із забуття, переживши нещадні забобони, й повертає нас душею до давніх традицій, щоб ми вміли проносити крізь усе життя шану до матері.
Щоправда, хоч шана до матері була притаманна українському народові з правічних часів, але з'явилось воно в Америці. Уперше його відсвяткували у Філадельфії 10 травня 1908 року. Згодом Свято Матері поширилося й на інші країни світу. На Україні його вперше відсвяткували в Галичині з ініціативи Союзу українок у 1929 році. Бібліотека підготувала багато цікавинок до цього дня. Запрошуємо переглянути книжкові виставки „Ми матір називаємо святою” ,”Там де в пошані рідні батько і мати, там мир і злагода, на тім світ стоїть!” (відділ читальних залів), а також викладку літератури „Слово про рідну матір” (відділ міського абонемента), які будуть працювати на цьому тижні.

27 квітня по 3 травня

В історії нашого народу є події і дати, значення яких неможливо забути. Найшанованіше з-поміж них - свято Перемоги.
Велика Вітчизняна війна пройшла через кожне серце, стала часткою всенародної та сімейної пам’яті. І хоча час невпинно віддаляє травень 1945 року, ми ніколи не забуваємо героїзм і мужність тих людей, що на своїх плечах винесли смертельний тягар війни, події військового часу живі в спогадах ветеранів, відображені на сторінках книг. Пам'ять про трагічні дні передається з покоління в покоління, і ми повинні її зберегти.
9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті. Цей День святкують не тільки ветерани Великої Вітчизняної війни, але і їх діти, внуки, правнуки.
Низький уклін, вічна пам’ять і слава визволителям, котрі зі зброєю в руках захистили свободу і незалежність нашої країни, і трудівникам тилу, які самовіддано працювали задля Перемоги. Нехай завжди Вас оточує мир, здоров'я та щастя!
29 квітня у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки присвячена 64-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, а також 65-річчю визволення м. Кіровограда від німецько-фашистських загарбників „Пам'ять – загиблим, шана - живим!” Виставка організована спільно з Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм, на виставці представлені книги, фотографії, музейні документи. Запрошуємо усіх переглянути виставку до цієї знаменної дати та вшанувати наших героїв – ветеранів.

20 по 26 квітня

26 квітня – день Чорнобильської катастрофи, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Ця аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР. Але єдиного підходу до інтерпретації фактів і обставин катастрофи до цього часу немає, оскільки думки змінювалися з часом. Запрошуємо оглянути документи, наявні у фондах бібліотеки, які представлені на виставці „Чорнобиль продемонстрував героїзм людини і… її безсилля” (відділ читальних залів), та на книжковій викладці „Біль і тривоги Чорнобиля” (відділ міського абонемента).

Всесвітній день книги і авторського права – свято, яке виникло в Каталонії (Іспанія), де в цей день до кожної проданої книги традиційно додається троянда. Більш серйозною причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народилися чи вмерли 23 квітня. Наприклад, М.Сервантес, В.Шекспір, Л. Вега, М.Дрион (M. Druon), М.Валеджо, Набоков і інші. Метою Всесвітнього дня книги й авторського права є залучення уваги як урядових органів, так і широкої громадськості до книг, як до джерел одержання знань, засобам вираження і комунікації, що залишаються основою активного утворення і критичного мислення, незважаючи на швидкий розвиток більш складних джерел інформації. А також цей день підкреслює особливе значення ролі книг і авторського права в розвитку культури світу, толерантності і міжкультурного діалогу. Запрошуємо переглянути виставку „Через книжку – до духовності і культури”, яка працює у відділі читальних залів, а також виставку „Розпросторення духовного світу” (Канадсько-український бібліотечний центр).

22 квітня відомому письменнику Володимиру Набокову виповнилося б 110 років. Його визнано одним із найкращих письменників ХХ ст. За своє життя він не тільки писав вірші та прозу, а й перекладав власні твори з англійської на російську і навпаки. Свої роботи раннього періоду митець підписував псевдонімом "Сірін".
Відомий письменник та просто талановита людина, Володимир Набоков народився в Росії, довгий час проживав у США, а залишив світ у Швейцарії. В Україні письменник жодного разу так і не побував, але прихильників творчості Набокова в нашій державі вистачає. Найбільш відомі його твори російською мовою «Машенька» (1926), «Король, дама, валет» (1927—28), «Захист Лужина» (1929—30) , «Подвиг» (1932) , «Відчай» (1936) , «Дар» (1937—38) , «Лоліта» (1967), а також багато англійською мовою. Запрошуємо переглянути книжкові виставки, присвячені його життю і творчості „Світле безсмертя Володимир Набокова” (відділ читальних залів) та „Как бледная заря, мой стих негромок” (відділ міського абонемента).

13 по 19 квітня

„Свято свят і торжество торжеств" — так іменують Великдень православні християни. Цього дня весь християнський світ відзначає воскресіння Ісуса Христа з мертвих — подію, яка стала символом перемоги добра над злом, світла — над темрявою.

Цього року Свято Великодня відзначається в неділю, 19 квітня, тож повідомляємо нашим користувачам, що бібліотека 19 квітня не працює, 18 квітня працюємо до 17:00, 20 квітня – за графіком, тобто з 11:00 до 19:00.

Запрошуємо переглянути книжкові виставки „Великдень всіх на гостини просить” (відділ міського абонемента) та „Києво-Печерська лавра” (відділ мистецтв).

У квітні минає 115 років від дня народження Дмитра Чижевського, вченого, ім’я якого носить наша Бібліотека. Дмитро Іванович – автор майже тисячі наукових праць, серед яких капітальні твори з історії української літератури, порівняльного аналізу слов’янських літератур, історії української філософії. Чижевський – це також праці з логіки й хрестоматія з грецької філософії, монографія «Сковорода». Чижевський – учений-новатор, який увів у науковий обіг такі поняття, як монументальний і орнаментальний стилі в літературі, визначив поняття літератури українського бароко. Він розглядав літературний процес у комплексі й нерозривному зв’язку з історією, соціологією, філософією. Не одне покоління учених ще досліджуватиме спадщину Дмитра Чижевського, але це потрібно, щоб реабілітувати добре ім’я й престиж української науки у світі.
Запрошуємо переглянути книжкову виставку, присвячену життю та творчості вченого „Дмитро Чижевський: інтелектуальна подорож в українське минуле”, яка працює з 13 квітня у відділі краєзнавства.

Чарлз Спенсер Чаплін (Charles Spencer Chaplin) народився 16 квітня 1889 року в Лондоні, в сім'ї артистів-музикантів, і вже в сім років співав і танцював на сцені. Дитинство Чарлі було убогим, голодним, жорстоким і самотнім, як у більшості дітей того часу. Саме пережите в ці роки згодом лягло в основу багатьох чудових комедій. Чарлі пішов з дому в шістнадцять років і влаштувався працювати в театрі. Першим фільмом Чапліна стала комічна стрічка "Заробляючи на життя" (1914). Він знявся більш ніж в 34 фільмах і став широко відомий як один з найталановитіших коміків американського кіно, що дозволило йому незабаром завоювати творчу незалежність.
Життю і творчості Чарльза Чапліна присвячено відкритий перегляд літератури „Майстер трагікомедії”, запрошуємо у відділ документів іноземними мовами.

Традиційно третьої суботи квітня ми відзначаємо День довкілля. Це свято стало днем активних практичних дій на захист навколишнього середовища. Українське суспільство виявляє зацікавленість до розв’язання екологічних проблем та дбає про забезпечення права громадян на безпечне довкілля. Про нові тенденції в цьому напрямку роботи можна дізнатися з літератури, представленої на книжковій виставці „Урбанізація та екологія довкілля”. Виставка працює з 15 квітня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

6 по 12 квітня

В бібліотеці тривають заходи, присвячені 200-річчя від дня народження великого письменника Миколи Гоголя. 1 квітня в бібліотеці розпочала роботу міжнародна виставка художніх робіт „З Дону – додому” (http://prostir.museum/publications/ua?id=603)

8 квітня о 14:00 у відділ мистецтв відбудеться презентація виставки живопису та декоративно- ужиткововго мистецтва „Кіт-арт”. Ці роботи - коти біля художників і навпаки - показують, яку роль в нашому житті грають маленькі домашні улюбленці.
В сценарії презентації передбачено лекцію на тему коти в історії світу, а також - сюрприз для глядачів!

Щорічне проведення дня здоров'я стало традицією від 1950 року. Він проводиться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато означає здоров'я в їхньому житті та вирішити, що їм слід зробити, щоб здоров'я людей в усьому світі стало кращим. Запрошуємо до обласного інформаційно-консультативного гендерного центру переглянути книжкову виставку „7 квітня – Всесвітній день здоров’я” та до відділу читальних залів, де працює книжкова виставка „Жива аптека”.

30 березня по 5 квітня

1-го квітня минає 200 років від дня народження великого письменника, драматурга, мислителя Миколи Гоголя. Українець, який писав російською мовою. Як це не дивно, але національну свідомість багатьох українців пробудив не Шевченко, а Гоголь. Академік Сергій Єфремов згадує, що в дитинстві самосвідомість прийшла до нього від Гоголя, з його “Тарасом Бульбою”. Довженко теж більше взяв від Гоголя, ніж від Шевченка. Він мріяв поставити “Тараса Бульбу”. ЮНЕСКО назвав 2009-й Роком Миколи Гоголя. Наша Бібліотека підготувала цикл заходів до 200-річчя письменника. Запрошуємо переглянути книжкові виставки: “Гоголезнавство в Україні й світі” (відділ читальних залів), „Гоголь М. В. в ілюстраціях” (відділ рідкісних та цінних документів), „Гоголь в мистецтві” (відділ мистецтв), „Художній світ Гоголя” (відділ міського абонемента). Крім того, в рамках програми літературних читань в ОУНБ 31 березня відбудеться читання першої частини повісті „Мертві душі” актором Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру О. Ярошенком для користувачів бібліотеки (відділ рідкісних і цінних документів). Зараз триває підготовка до проведення літературного вечора „В обіймах вічності”, який планується провести протягом першої половини квітня.

Україна та НАТО тісно співпрацюють у проведенні міжнародних операцій з підтримки миру та запроваджують широкомасштабну програму практичної співпраці з широкого кола інших питань. Нині також триває процес Інтенсифікованого діалогу з питань членства України в НАТО та відповідних реформ. 4 квітня минає 60 років від створення цієї міжнародної політично-військової організації. Запрошуємо переглянути виставку у відділі читальних залів „Авторитет НАТО і пріоритети співробітництва з ним України”.

День геолога - це одне з українських свят, час святкування якого зберігся незмінним з 1966 року. На території України зараз налічується близько 20 000 родовищ і рудовиявлень, в яких містяться 96 видів корисних копалини. Ринкова вартість цієї мінерально-сировинної бази, за підрахунками вчених, еквівалентна 7,5 трлн. доларів, що з розрахунку на одного жителя України складає 150 тис. доларів. Людям, які вибрали складну професію геолога, присвячена книжкова виставка „Розвідники надр”, яка працює з 3 квітня у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.


Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Масові заходи
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua