[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Масові заходи


Фон

МАСОВІ ЗАХОДИ

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

27 по 31 грудня

Новий рік - це одне з найбільш таємничих, урочистих і родинних свят, яке обіцяє здійснення мрій кожному, хто вірить в чудеса. Очікують дива не лише діти, а й дорослі. З нагоди свята у відділі міського абонемента відкрито книжкову виставку "Поспішає рік новий".
Для будь-якого народу Новий рік - це час, коли озираючись на прожиті 365 днів, люди оцінюють своє життя, будують плани на майбутнє. 31 грудня ми закінчуємо старий рік, й опівночі для нас розпочинається новий. Зараз усі європейські країни зустрічають Новий рік 1 січня за традицією, запозиченою у давніх римлян. Але так було не завжди. Як і коли в різних країнах святкували колись і святкують зараз Новий рік - можна дізнатися, прочитавши книгу "Свята різних народів". Це один із томів популярної енциклопедії "Я пізнаю світ". Видання ілюстроване, має предметно-іменний покажчик. Воно буде цікавим як для дітей, так і для дорослих.
Традиційна новорічна обрядовість українців - це ціла низка зимових свят. Новорічні свята вважалися чарівним часом, коли пробуджувалася й ставала небезпечною всіляка нечиста сила. Побутувало уявлення про те, що у новорічну ніч відкривається небо і в Бога можна попросити що завгодно. Про те, як святкували Новий рік наші пращури, можна прочитати в таких книгах: Олекса Воропай "Звичаї нашого народу", "Традиції і свята українського народу", "Українці: Свята. Традиції. Звичаї", "Українська минувшина: Ілюстрований етнографічний довідник" та інших.
Якщо ви бажаєте, щоб ваша дитина на новорічному святі була вдягнена у чудовий карнавальний костюм, тоді книга "Детские карнавальные костюмы" саме для Вас. А взявши видання Ольги Коритченкової "Світ дитячих запитань", ви разом з сином чи донькою зможете підібрати віршик чи загадку на новорічний ранок.
Для любителів власноруч творити новорічні прикраси та сувеніри - добірка журналів з креативними ідеями.
І яке ж святкування Нового року без смачних страв на святковому столі? Безліч кулінарних рецептів можна знайти у книжках "750 салатов", "Блюда из мяса и птицы", "Кулинарные рецепты" та багатьох інших книгах з кулінарії, де кожен обере страву до душі.
Також на виставці представлена література на нетрадиційних носіях. На дисках "Мамины рецепты" та "Кухня народов мира" також можна знайти цікаві ідеї для новорічного столу.
Все, що ви вподобаєте з виставки, можна взяти додому на певний термін.
Тож ласкаво просимо відвідати нашу виставку, яка працюватиме до 10 січня 2011 року.

Різдво в Україні - свято родинне, і традиційно воно святкується в колі найближчих людей. Свята вечеря - це, напевно, єдина в українській кухні трапеза, котра зберегла обряди дохристиянських часів. В українському Різдві язичницьке і християнське злилося в єдине барвисте і поетичне ціле. За стіл сідають з появою на небі першої зірки, котру діти очікують з великим нетерпінням.
Якщо зазирнути в кухню нашої господині під час підготування урочистої трапези, то там панують святкова заклопотаність і піднесений настрій. Кожна господиня хоче принести до столу щось своє, оригінальне, і, разом із тим приготувати традиційні страви, котрі століттями обов’язково готуються на Святу вечерю і Різдво.
Святковий стіл повинен вражати своїм різноманіттям, але не треба забувати, що ще триває піст. Найголовнішою стравою на столі цього вечора є, безумовно, кутя. Рецептів її приготування існує декілька. Різдвяна кутя готується з пшениці, меду, горіхів та ін. Протягом усіх свят, аж до Хрещення кутя повинна стояти на найпочеснішому місці у Вашій оселі.
Напередодні Різдвяних свят відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на книжкову виставку “Різдвяна кухня”. Якщо ви знайдете час і відвідаєте нашу виставку, то дізнаєтесь багато цікавого про різдвяні традиції і звичаї українського народу, а також рецепти приготування різноманітних різдвяних страв.
Виставка працюватиме з 20 грудня 2010 року по 10 січня 2011 року. Запрошуємо до перегляду!

Запрошуємо до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук на виставку робіт учасників обласного етапу Всеукраїнської новорічно-різдвяної виставки «Новорічна композиція» та Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір» Кіровоградської області.
Організатор - Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.
Мета виставки-конкурсу: пропаганда серед молоді бережливого ставлення до природи; формування практичних умінь та навичок з виготовлення новорічно-різдвяних композицій, які символізують та відображають новорічно-різдвяну флористику; залучення молодого покоління до джерел і процесу творення українського народного мистецтва, а також стимулювання учнівської молоді до участі в громадському русі за збереження від передсвяткових браконьєрських порубок дерев хвойних порід та поширення досвіду цієї діяльності.
На виставці представлені роботи юних природолюбів з Голованівського, Долинського, Ульяновського, Гайворонського, Новоархангельського, Новоукраїнського, Знам‘янського, Онуфріївського, Маловисківського, Бобринецького, Олександрівського, Олександрійського, Петрівського, Устинівського районів та міст Олександрія, Світловодськ і Кіровоград. Виставка працюватиме з 27 грудня 2010 року по 27 січня 2011 року. Вхід вільний.

20 по 26 грудня

Цикл новорічних та різдвяних свят починається, власне, 19 грудня — від дня св. Миколая, одного із найбільш шанованих слов’янами святих. У Західній Україні до цього дня випікають спеціальне печиво — «миколайчики», які кладуть дітям під подушки разом з іншими подарунками. На сході кроплять свяченою водою стайні, клуні, худобу. І саме після зимового Миколи розпочинався в Україні веселий «сезон» вечорниць — час веселощів, пісень, жартів, кохання і сватання. Здавна існувало повір’я — якщо на ніч під св. Миколая загадати благочестиві побажання, то святий їх обов’язково виконає. Хоча, може, і не зразу. Про інші звичаї і традиції можна дізнатися з книжкової виставки, яка працює у відділі міського абонемента „Веселе народне свято”.

А також нагадуємо, 23 грудня протягом дня запрошуємо у відділ мистецтв до „Різдвяної майстерні”, на безкоштовний майстер-клас, де ви зможете навчитися виготовляти власноруч ялинкові прикраси та новорічні сувеніри. Не пропустіть унікальної нагоди подарувати своїм рідним і друзям оригінальний подарунок, створений власноруч!

Приєднуючись до святкувань світовою музичною спільнотою 200-річного ювілею визначного німецького композитора Роберта Шумана 22 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського відбудеться захід музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза. Концерт „Сторінками „Альбому для юнацтва”” з любов’ю підготували викладачі та учні школи.
Роберт Шуман (1810-1856) – представник романтичного напрямку, часто знаходив натхнення в незвичних музичних ідеях, і сьогодні лишається одним із найпопулярніших авторів в музиці. На його творах виховане не одне покоління фортепіанних та вокальних виконавців.
Концерт відбудеться 22 грудня о 14°° у відділі мистецтв.

Запрошуємо усіх бажаючих приєднатися до свята музики Роберта Шумана - вхід вільний.

13 по 19 грудня

14 грудня о 15:00 у відділі краєзнавства відбудеться музичний вечір „Його величність Романс”. У виконанні учнів та викладачів 4-ї музичної школи прозвучать кращі зразки російського та українського романсу. Художній керівник - Світлана Свиридова, концертмейстериНаталя Подкопаєва і Валентина Донцова. „Через красу до людяності”-, - підкреслював відомий педагог Василь Сухомлинський. Запрошуємо доторкнутися до краси в музиці і в почуттях. І хочеться вірити, що після цієї зустрічі ми станемо добрішими, розкриємо Зір Душі і відчуємо красу навколишнього світу і людей, які нас оточують. Ми сподіваємося, що ця зустріч з романсом для вас буде справжнім святом, значною та хвилюючою подією.

15 грудня о 14.00 у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського, у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук в рамках роботи Орхуського інформаційного центру відбудеться науково-практична конференція: «Екологічна освіта: головні вимоги часу». Екологічна свідомість та культура є необхідними умовами для подолання екологічної кризи, відвернення глобальної екологічної катастрофи, яка загрожує знищенням фундаментальних основ існування людини як біологічного виду. Великий німецький гуманіст Й.-В. Гете зазначав, що немає нічого страшнішого за невігластво діяльності. Крім закликів, що природу слід любити і берегти, необхідно вчитися грамотному і професійно-комплексному природокористуванню. Екологічна освіта спрямована на розвиток у людини культури взаємодії з природою. Тому тема конференції є актуальною.

Мета конференції: обговорення питань розвитку системи екологічної освіти для гармонійного еколого-збалансованого розвитку відповідно до вимог часу. Привернення уваги громадськості до сучасного стану і перспектив формування екологічної культури як складової системи національного і громадського виховання усіх верств населення.

В науково-практичній конференції візьмуть участь науковці, викладачі, керівники екологічних гуртків, представники громадських організацій.

Запрошуємо на захід усіх бажаючих.

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на перегляд виставки академічних та творчих робіт студентів ІІ-ІV курсів факультету дизайну Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки (викладач -Куроп’ятник Алла Павлівна).

На виставці представлено живопис в технiці акварелі та гуаші, малюнки олівцем і вуглем, паперопластика: макети фасадів будівель, барельєфні та об’ємно-просторові композиції, вироби з металу, бісеру та природних матеріалів.

Виставка буде функціонувати до нового року.

Книжкова виставка «Особистість – творець свого майбутнього» яка працює у відділі читальних залів, звернена до тих читачів, хто не обов'язково вирішить присвятити себе психології, але бажає краще розуміти інших людей, відчуває інтерес до пізнання таємниць своєї особистості та до проникнення у суть складних психологічних явищ.

Книга Ірини Коваль «Як стати господарем долі» розкриває прийоми та методики перетворення простору і впливу на навколишню дійсність силою розуму й уяви. Працюючи зі своєю підсвідомістю, ви зумієте не тільки виправляти помилки минулого, коректувати сьогодення і зазирати в майбутнє, але й змінити те, що заважає і не подобається вам у нинішньому житті.

Будь-яка людина мріє про те, щоб домогтися успіху, але більшість людей навіть не намагаються це робити. Песимістично налаштовані, вони переконані: що б не почали – однаково нічого не вийде, як вони хочуть.

Книга «Нова психологія успіху» Керол С. Двек для тих, хто хоче змінити своє життя на краще і вірить, що мислення відіграє в цьому не останню роль. З книги можна дізнатися як, змінивши стратегію поведінки, вивільнити свій потенціал і досягти успіху в навчанні, творчості, бізнесі, спорті ...

Книга Олександра Свіяша «Розумний світ. Як жити без зайвих переживань» дасть читачам шанс вийти з цього ірраціонального світу і зробити крок у Розумний світ, де ви самі будете господарем свого життя. Розумний світ - це той світ, у якому ви зможете приймати усвідомлені рішення, оскільки знаєте причини і наслідки тих чи інших подій життя. Якщо у вас щось не виходить, ви будете знати чому. Якщо вам чогось захочеться, Ви будете знати, як цього досягти.

Народна мудрість говорить, що щастя - це, коли ти з задоволенням ідеш на роботу і з бажанням повертаєшся додому. Іншими словами, для досягнення щастя необхідно бути знати секрети особистого та професійного успіху. Про них можна дізнатися з серії книг Андрія Курпатова: «Получить то, что хочется», «Как изменить отношение к жизни», «Как управлять собой и своей жизнью», «Конфликты и комплексы»

Перевірені часом поради Дейла Карнегі допоможуть кожному з нас зробити будь-який день свого життя більш цікавим, радісним і плідним. Прочитавши книгу «Як насолоджуватися життям і отримувати задоволення від роботи», ви дізнаєтеся, як:
- посміхатися у відповідь на критику
- уникати непотрібних конфліктів
- перетворювати рутинні обов'язки в унікальні можливості - і виконувати їх з щирим ентузіазмом
- дати оточуючим вас людям відчути себе значимими - і зробити це щиро

Виставка працюватиме до кінця грудня, запрошуємо до перегляду.

Екологічна криза, що виникла через непродумане господарювання людини, змушує людство змінити своє ставлення до довкілля. Збереження планети залежить від досягнення умов сталого розвитку і насамперед від формування як у кожного громадянина, так і суспільства загалом стійких переконань раціонального природокористування, почуття відповідальності перед нинішніми та майбутніми поколіннями за вплив власних дій на здатність природи бути середовищем існування людини. Важко знайти ще хоч одну країну в Європі з таким різноманіттям екологічних проблем, як Україна. На екологічній мапі ООН наша країна зафарбована чорним кольором, а це означає, що вона стала небезпечною для життя екологічною зоною.

Відсутність необхідних знань, їх невідповідність реаліям сьогодення породжує неспроможність передбачити всі, і в тому числі й негативні, наслідки втручання людини в природні процеси, тому на виставці «Природоохоронна діяльність: Україна і Світ», яка розпочинає роботу з 15 грудня, є література практично з усіх проблемних питань природоохоронної діяльності. Окремими розділами на виставці представлена література з проблем забруднення довкілля, переходу суспільства до сталого розвитку, збереження біорізноманіття, правових питань екологічного управління, узгодження норм екологічного права між Україною та ЄС. Також на виставці представлено багато цікавих матеріалів з періодичних видань, які стосуються найболючіших проблем довкілля. Запрошуємо на виставку викладачів та студентів-екологів, а також всіх, хто цікавиться екологією. Виставка буде функціонувати протягом місяця.

6 по 12 грудня

Починаючи з 1950 року, щороку 10 грудня у світі відзначають День прав людини. Цього дня у 1948 році Генеральна асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Це перший документ, який задекларував рівність прав і свобод всіх людей.

Україна є вільною демократичною державою, громадяни якої мають рівні права та свободи, закріплені Конституцією. Запрошуємо відвідати книжкові виставки з нагоди Дня прав людини „Права людини: від суспільної моралі до судової практики”, а також „Сім’я у правовому полі”, які працюють у відділі читальних залів.

Пабло Пікассо, побачивши на Міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур, сказав: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!» Катерина Білокур народилася 7 грудня в селі Богданівка Пирятинського повіту Полтавської губернії (нині – Яготинський район Київської області). Цього року виповнюється 110 років від дня її народження. Квіти, квіти, квіти … У цієї людини, мабуть, була душа бджоли. Звичайна людина не змогла б побачити світ таким, яким бачила його українська художниця Катерина Білокур. З квітки на квітку в пошуках божественної поживи, все життя в обіймах квітів – уявляєте це?

Спробуйте відчути себе бджолою разом з Катериною Білокур, відчути подих вітру, прислухатись до тихої розмови квітів, переглянувши художні альбоми її робіт у відділі мистецтв; дізнайтеся більше про життя художниці з виставки літератури „Плоть від плоті свого народу” (відділ міського абонемента). Також у фонді відділу мистецтв є документальний фільм Ольги Самолевської „Катерина Білокур. Послання” – його можна переглянути на замовлення.

29 листопада по 5 грудня

Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. На сьогодні в світі загальна кількість людей, що живуть з ВІЛ-інфекцією складає близько 50 млн. осіб.
За добу в світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Смертність від ВІЛ-інфекції та СНІДу знаходиться на 4 місці серед причин смерті.
Нестабільна економічна ситуація, безробіття, зниження моральних устоїв людей та тенденція збільшення захворюваності населення на наркоманію є результатом того, що протягом останніх років в Україні спостерігається вибухове поширення ВІЛ-інфекції.
Основним напрямком з попередження розповсюдження ВІЛ-інфекції повинна стати широка просвітницька робота серед учнівської, студентської молоді та жителів області по профілактиці та боротьбі зі СНІДом. До Дня боротьби з ВІЛ-інфекцією та СНІДом (1 грудня) у відділі читальних залів працює виставка-застереження “Сучасні реалії профілактики СНІДу”, а у відділі міського абонемента - “Обери життя!”. Запрошуємо до перегляду.

Слово "готель" у перекладі з французької означає "притулок для мандрівників". Сотні років тому прототипом сучасних шикарних готелів були скромні трактири і постоялі двори, де втомлені мандрівники знаходили собі дах і їжу.
Подорожуючи з різною метою та намірами (відвідування святих місць і храмів, Олімпійських ігор тощо), люди мали потребу в притулку, харчуванні та відпочинку. Найдавніші згадки про місця для розміщення подорожніх можна знайти в писемних джерелах Стародавнього Єгипту. Тому історія розвитку готельної справи нерозривно пов'язана з подорожами.
За твердженням істориків, готельний бізнес був розвинений у Стародавньому Єгипті, Персії і Греції задовго до нашої ери. В Європі перші постоялі двори з'явилися в Англії у VІІІ столітті. За окрему платню мандрівники могли пообідати і замінити коней.
Крім стандартного набору послуг на деяких постоялих дворах були спеціальні кімнати для вмивання. Турботливі хазяї зустрічали гостей біля воріт і безкоштовно пригощали хлібом.
Як зустрічають і чим пригощають туристів, як організована робота сучасних готелів, які послуги надаються клієнтам у комплексах відпочинку - ви можете ознайомитись, переглянувши книжкову виставку «Сучасний готель: економіка, організація, менеджмент”.
Готелі, крім виділення місць для тимчасового проживання, як правило, надають клієнтам супутні послуги: ремонт взуття, прання одягу, послуги перукарні, харчування, транспортне обслуговування, стоянка автомобілів і т. ін.
Про облік послуг, про ведення специфічної документації ви дізнаєтесь в розділі “Облік готельного бізнесу”.
Виставка буде функціонувати з 29 листопада і протягом місяця у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук. Запрошуємо до перегляду!

22 по 28 листопада

У відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук з 18 листопада працює книжкова виставка “Школа безпеки” (на допомогу тим, хто вивчає безпеку життєдіяльності).
На виставці представлена література, яка розкриває екологічні проблеми довкілля в сучасному світі, комплекс питань, пов’язаних з поведінкою людини в небезпечних ситуаціях, безпечні способи життя в повсякденних і складних умовах, а також уміння зберігати життєдіяльність та здоров’я під час природніх лих, катастроф та ін. Це, можливо, якраз той випадок, коли вчасно отримана інформація допоможе вам правильно діяти під час нестандартних ситуацій, і навіть урятувати життя.
Виставка буде цікава й корисна тим, хто вивчає та викладає дисципліну “Основи безпеки життєдіяльності” (ОБЖ).
Запрошуємо відвідати виставку, яка функціонуватиме у відділі протягом місяця.

З 22 листопада у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук розпочне роботу книжкова виставка «Аграрні відносини: стан та перспективи розвитку».
Слово «аграрний» - латинського походження і в перекладі українською мовою дослівно означає «земельний».У вітчизняній економічній літературі аграрні відносини розглядаються не як земельні, а більш широко - як економічні відносини. Теорія аграрних відносин є складовою економічної теорії, сферою дослідження якої є сільське господарство, пов'язані з ним галузі та споживачі сільськогосподарських благ.
На виставці представлена зокрема така література: аграрний ринок, інвестиційна, кредитна, фінансова, науково-технічна, маркетингова діяльність, оподаткування та ін. Запрошуємо відвідати виставку, яка функціонуватиме у відділі протягом місяця.

Багато десятиліть у Радянському Союзі тема голодомору перебувала під суворою забороною. Навіть люди старшого покоління, яким вдалося пережити цю трагедію, не наважувалися говорити про неї публічно. І лише після здобуття Україною незалежності правда про голодомор повертається до пам'яті народу. Стає його болем, реквієм і одночасно символом незнищеної нації.
До цієї скорботної річниці у відділі міського абонемента експонується книжкова виставка "Там, у небі, чорний крук", а у відділі читальних залів - виставка «В молитві схиляємо коліна».
Особливої уваги заслуговують наступні видання.
У книзі «Голодомор в Україні 1932-1933 років» вперше оприлюднено копії службових повідомлень німецьких дипломатів урядові своєї країни про великий голод в Україні у 1932-1933 роках та їх український переклад. Унікальні документи Політичного архіву Міністерства закордонних справ ФРН свідчать про масштаб гуманітарної катастрофи на теренах Європи ХХ століття, яка тривалий час старанно замовчувалась.
«Дзвони голодної смерті» - ця інформаційна збірка складається з виступів учасників конференції «Голод у хлібному краї» і «Кіровоградщина. Голодомор 1932-1933 років та політичні репресії у ХХ столітті», яка відбулася у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського. Також збірка містить рекомендаційний бібліографічний список літератури, що охоплює публікації у книгах та регіональній періодиці за 2002-2007 роки.
Пропонована увазі читачів книга Владислава Журавського та Оксани Верстюк «Там, у небі, чорний крук» розповідає про причини, перебіг та наслідки голодомору на Кіровоградщині. Автори широко використовують невідомі раніше документи з розсекречених архівів, спогади тих, хто пережив голодомор і береже у своєму серці пам'ять про ті тяжкі роки.
Хроніко-документальне видання Василя Марочко та Ольги Мовчан «Голодомор 1932-1933 років в Україні: Хроніка» відтворює факти, події, явища в селах України 1932-1933 рр.- голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівлями, репресіями. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, листування і таємні шифрограми Сталіна, листи селян до партійно-радянської номенклатури.
«Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Кіровоградська область» - ця книга є результатом праці багатьох людей, не байдужих до минулого нашого народу, трагічних сторінок його історії, які за покликом серця і велінням власної душі мають за обов'язок не лише завжди пам'ятати про мільйони померлих предків, а й ще раз розповісти світові про жахливу трагедію, грандіозну гуманітарну катастрофу в історії Європи і світу ХХ століття.

23 листопада о 11:00 у відділі рідкісних і цінних документів відбудеться круглий стіл „Митрополит Нестор – місіонер, борець, єпископ”. У листопаді відзначається 125-річчя від дня народження та 48-а річниця від дня смерті єпископа російської православної церкви. Все свідоме життя Нестор жив на Камчатці і був там місіонером.
І лише кілька років наприкінці 50-х років минулого століття він був митрополитом Кіровоградським і Миколаївським, проте навіть за цей нетривалий час залишив по собі добру славу мудрої, шляхетної людини, яку поважали громада і влада. Відомі його праці: „Православие в Сибири”, „Из жизни камчатского миссионера”, ”Записки из дневника иеромонаха Нестора, святая земля” та ін.
У рамках засідання круглого столу відбудеться презентація видань „Митрополит Нестор”.
У заході візьмуть участь дослідниця, краєзнавець Ольга Божко (м. Олександрія), священнослужителі, науковці, студенти історичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка.

„З-під моєї руки виростають квітки” – під такою назвою у відділі мистецтв працює виставка Лізи Лавриненко, вихованки гуртка декоративно-ужиткового мистецтва „Світлиця” центру дитячої творчості „Контакт” гімназії №5 ім. Т. Шевченка.
Юна художниця майстерно відтворює петриківський, городецький декоративний розпис, представляє роботи, виконані у вітражній техніці. Ліза, натхненна українським традиційним розписом, займається у дитячій студії 3 роки. Завдячуючи своєму твердому характеру, наполегливості та терплячості у свої 12 років вона може представити широкому загалу першу персональну виставку.
Презентація виставки відбудеться 25 листопада о 15:00 у відділі мистецтв. Запрошуємо!

26 листопада о 12:00, напередодні Міжнародного дня інвалідів, у відділі міського абонемента відбудеться презентація виставки творчих робіт людей з функціональними обмеженнями "Вітрила надій".
Співорганізатором виставки стала Кіровоградська обласна організація матерів дітей-інвалідів та інвалідів "Серце матері", яка працює в обласному центрі в напрямку захисту прав дітей-інвалідів. Голова організації Шукрута Л.В.переконана, що у нашому місті, як і у багатьох інших, є чимало громадян, які не можуть повноцінно пізнавати світ через обмеженість фізичних можливостей. Проте, коли зустрічаєшся з такими людьми, бачиш, з яким бажанням та ентузіазмом тягнуться вони до знань, яке задоволення отримують від спілкування. Вони вчаться жити серед нас, набувають соціальних навичок і доводять, що талант творчості є чи не в кожної людини з особливими потребами. Ці роботи — це не тільки творчість, це подолання, подвиг людей з обмеженою мобільністю і їхніх наставників.
На виставці "Вітрила надій” представлені малюнки, в'язані вироби, розпис акриловими фарбами по склу і ще багато цікавинок. Всі роботи різнопланові, адже створювали їх люди віком від 4-х до 35-ти років. Впадають в око вишивки Оксани Хаславської та Вікторії Бойко. Свої душі і серця учасники виставки розкривають не лише через свої творчі роботи, а й у віршах та прозі. На презентації талановита молода поетеса Наталя Чущенко читатиме власні вірші.
Логічним завершенням зустрічі стане концерт, який організували працівники відділу мистецтв разом з Кіровоградським музичним училищем. Учні струнного відділу під керівництвом викладача Дорошенко Маріанни Євгенівни виконають популярні твори на народних інструментах.

З 19 по 27 листопада Кіноклуб „Екран” (відділ мистецтв) запрошує на показ фільмів „Дні документального кіно про права людини”:
19 листопада о 18:00 - „Я пам’ятник собі” (Україна, 2009, 70 хв.) режисер: Дмитро Тяжлов
20 листопада о 15:00 - „Я пам’ятник собі” (Україна, 2009, 70 хв.) режисер: Дмитро Тяжлов
23 листопада о 15:00„Любіть мене, будь ласка!” (Росія, 2010, 39 хв.) режисер: Валерій Балаян
24 листопада о 17:00„Стираючи Девіда” (Велика Британія, 2009, 80 хв.) режисер: Девід Бонд
25 листопада о 15:00„Убивство напередодні весни” (Білорусь, 2010, 25 хв.) режисер: Вольга Нікалайчик
27 листопада о 15:00Born Dead (2004, 53 хв., Jacek Blawut Film Production)

15 по 21 листопада

З 15 по 19 листопада в Кіровограді проходить Фестиваль національних культур „Степова веселка”. Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує відвідати заходи, організовані разом з місцевими національно-культурними товариствами.

16 листопада о 12:00 у відділі краєзнавства розпочнеться літературно-музична композиція, присвячена творчості нашої землячки, поетеси з Новоукраїнки Поліни Коган, захід організований спільно з єврейською общиною.

Україну та Польщу пов'язують спільна історія, близькі традиції та ментальність. Кажуть, що мова — то живе серце нації, а найвища форма буття мови — поезія. Тож, відчути красу і велич поетичних рядків — означає пізнати душу народу.

У вівторок, 16 листопада о 17:00 бібліотека та об'єднання поляків Кіровоградщини Товариство „Полонія” запрошують на вечір лірики „Музика польського слова”, який відбудеться у Польському культурному центрі (відділ читальних залів, ІІІ поверх), усіх, хто цінує польську культуру, усіх, закоханих у Слово і Музику. Під час зустрічі у дружньому колі Ви зможете почути ліричні рядки улюблених польських поетів мовою оригіналу та в українських і російських перекладах, переглянути літературно-музичні композиції. Ви також матимете можливість ознайомитися з матеріалами книжкової виствки «200 років польської поезії», яка розкриває грані творчості польських митців слова, знаних і сучасних, — Адама Міцкевича, Юліана Тувіма, Яна Кохановського, Ярослава Івашкевича, Віслави Шимборської та інших — тих, чиї талант і натхнення перетворили слова, відомі кожному, на справжню музику, сповнену гармонії і краси.

У середу, 17 листопада о 16-ій у відділі краєзнавства відбудеться творчий вечір керівника концертної групи „Отрада” Клавдії Ареф’євої. Усі заходи будуть цікавими та неординарними. Запрошуємо до участі!

15 листопада о 15.00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться презентація виставки авторської ляльки майстринь родини Кравченко “Лялькова феєрія”

Мистецтво авторської ляльки набуває популярності в Україні з кожним роком. Сьогодні в країні відбувається справжній ляльковий бум. І це не випадково. Ще Віктор Гюго говорив, що “лялька – одна з найнагальніших потреб і водночас втілення одного з найчарівніших жіночих інстинктів у дівчинці. Леліяти, плекати, прикрашати, одягати, шити, трохи картати, колисати, уявляти, ніби щось є хтось, - у цьому все майбутнє жінки”.

Підтримуючи народні традиції рукоділля, відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук організував виставку авторської ляльки.

Свої роботи представить родина Кравченків – майстриня Наталія Кравченко та її доньки. Авторські ляльки виготовлені в різних техніках. Виготовлення ляльок – це кропітка робота, яка вимагає від автора не тільки польоту фантазії, але і великої майстерності: потрібно знати пропорції тіла, точно відтворити задуманий образ до найдрібніших деталей.

Кожна авторська лялька – справжній витвір мистецтва, в якого є ім‘я та особистість, вигаданий автором характер.

Авторська лялька дарує нам можливість насолоджуватись дивовижним авторським підходом, ансамблем стилю та витонченості, яскравістю одягу, неповторністю образів.

А для дітей вона відкриває чарівний світ пригод та дарує відчуття казки. Експозиція діятиме з 15 листопада по 16 грудня, запрошуємо до перегляду.

8 по 14 листопада

"І зачаровує серця пісенна українська мова" - таку назву має книжкова виставка, присвячена Дню української писемності та мови.

На виставці, яка працює у відділі міського абонемента, представлені книги, періодичні видання, диски.

Видання, на яке хочеться звернути увагу - "Новий довідник: Українська мова та література". Стислий, зрозумілий текст, наочні приклади, а також оригінальна структура видання допоможуть грунтовно й швидко опанувати матеріал. Довідник можна використовувати як для вивчення окремих тем, так і для повторення вже пройденого. Книга розрахована на широке коло користувачів, спосіб викладу та оптимальний обсяг матеріалу вирізняє це видання серед навчальної літератури та робить його універсальним.

Цікавою і корисною є книга Руслана Кацавця "Золоте джерельце: висловлювання про слово, мову, красномовство". Мета видання - у цитатах українських і зарубіжних письменників, мовознавців показати любов і шану до рідної мови; проілюструвати величність української мови, як мови мудрого і гордого народу; зважити на значимість державної мови, як засобу порозуміння людей у суспільстві; допомогти пройнятися премудростями античних риторів і мислителів.

Для любителів книг на нетрадиційних носіях пропонуємо диски "Українська мова для випускників, абітурієнтів та ділових людей", "Словники України" та інші. Диск "Українська мова" буде корисним для дітей і для батьків. Він містить навчальний курс української мови у початковій школі. Ваша дитина не лише ознайомиться із текстом, будовою речень та будовою слів, але й зі звуками, наголосом, апострофом, великою та малою літерою. Практичні завдання у легкій ігровій формі витренують у дитини грамотність та уважність.

Один із розділів виставки - "Яке це щастя - рідні чуть слова" - пропонує користувачам аудіокниги з записами творів відомих українських авторів: Іван Франко "Лис Микита", Улас Самчук "Куди тече річка", Іван Багряний "Тигролови", Панас Мирний "Повія", Ольга Кобилянська "Земля" та інші.

Виставка працює у відділі міського абонемента з 9 листопада. Всі документи, представлені на ній, можна взяти на визначений термін додому.

А у відділі читальних залів до Дня української писемності і мови працює книжкова виставка „Українська мова: діалог з вічністю”. Запрошуємо до перегляду.

1 по 7 листопада

3 листопада о 14:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться День молодого спеціаліста, тема якого: “Екологічно чисті технології у сільськогосподарському виробництві”.

Серед факторів техногенного навантаження на біосферу особливе місце посідає хімізація сільського господарства, адже вона порушує саморегуляцію в живій природі, послаблює захисні сили рослин, тварин і людини. Старі, випробувані агротехнології вже неспроможні впоратися з цими проблемами, подальший розвиток землеробства вимагає пошуку альтернативних шляхів підтримки його високої продуктивності й екологічної безпеки.

Тому під час заходу будуть розглядатися нові технології альтернативного землеробства, кінцева мета якого – забезпечення людини екологічно чистими продуктами харчування.

В Дні молодого спеціаліста візьмуть участь науковці, викладачі, спеціалісти сільського господарства, які займаються науковою роботою, а також практики-аграрії. Вони розкажуть про наукові розробки та досягнення, ресурсні можливості в галузі альтернативного землеробства, про те, які існують проблеми, про державну підтримку розвитку цього напрямку, агротехніку природного землеробства на присадибних ділянках.

Ми пропонуємо долучитися до участі студентам національного технічного університету та технікуму механізації сільського господарства, майбутнім фахівцям аграрної галузі.

1 листопада 2010 року Канадсько-український бібліотечний центр, що працює при відділі читальних залів, відкриває нову експозицію автентичних матеріалів під назвою “Наука в діаспорі і про діаспору”.

Понад 10 університетів Канади мають курси україністики, при Альбертському університеті засновано Канадський інститут українознавчих студій (КІУС), при Торонтському університеті - Центр українознавства. В Канаді, як і в США, діють українські музеї, бібліотеки, архіви, школи українознавства, встановлені пам'ятники Тарасові Шевченку, князеві Володимиру, Іванові Франкові, Лесі Українці, Василю Стефанику, Маркіяну Шашкевичу. Як і в США, в Канаді стали відомими вченими, політиками низка наших земляків: А.Глинка, Б.Гущак, Е.Гоголь, С.Юськів, В.Юрко, Р.Романів, Д.Струк, Я.Рудницький, письменники У.Самчук, О.Зуєвський та ін.

На виставці користувачі бібліотеки матимуть змогу познайомитись із історичними, лінгвістичними, суспільно-політичними, мистецькими виданнями.

Цікавими для вас будуть дослідження: Д.Дорошенко “Нарис історії України” (Мюнхен, 1966), В.Янів “Студії та матеріали до новітньої української історії” (Мюнхен, 1970), Збірник наукових праць НТШ (Торонто, 1993), “Повернення Україні Богдана Лепкого” (Чикаго, 1984), П. Ковалів “Лексичний фонд літературної мови Київського періоду Х — ХV ст. (Нью-Йорк, 1964) та інші. Запрошуємо до перегляду.

25 по 31 жовтня

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на книжкову виставку “Індустрія громадського харчування», яка розпочне роботу з 26 жовтня.

За роки незалежності України система масового харчування в країні зазнала значних змін; якщо раніше основна увага приділялась їдальням, буфетам, фабрикам-заготівельням, то сьогодні звертається увага на ресторани, кафе, бари. Змінилися форми власності, в масовому харчуванні переважає приватна форма власності, посилилась конкуренція, і основним завданням підприємців стало отримання прибутку. Тому останніми роками в Україні почали з’являтися зовсім нові підприємства масового харчування: бари, кафе-бари, кав’ярні, піцерії та ін. Тут зустрічаються та знайомляться люди з різних країн, створюється сприятливе оточення для взаєморозуміння, корисних, ділових контактів, розвитку громадського та культурного життя. Сучасні бари навіть і віддалено не схожі на бари, які вперше з’явилися у вісімнадцятому столітті на Дикому Заході в Америці.

На виставці представлені як книжкові, так і періодичні видання, що розкривають сутність організації процесу обслуговування в закладах ресторанного господарства. Хочемо звернути увагу на нові посібники, що надійшли до відділу нещодавно: Архіпов В. В. Організація ресторанного господарства: навчальний посібник/ Віктор Віталійович Архіпов. - 2-е вид., перероб. і доп. - К. : Центр учбової літератури, 2010. - 279 с., де висвітлені основні питання організації виробництва в ресторанному бізнесі. Подано класифікацію підприємств ресторанного господарства та особливості їх діяльності (барів, кафе, закладів швидкого харчування тощо).

Останнім часом намітилася стійка тенденція переміщення послуг із залів закладів харчування до робочих місць (офіси, установи), місць відпочинку, святкування ювілеїв та інших офіційних та неофіційних святкових подій, до домівок. Ця послуга у міжнародній індустрії гостинності має назву "catering", її здійснюють не тільки заклади ресторанного бізнесу (ресторани, кафе, бари), а також фірми, створені на базах ресторанів. На жаль, це питання не досить добре висвітлено в сучасній вітчизняній літературі. Тож на виставці представлені статті з періодичних видань, де розкрито виїзне ресторанне обслуговування. А більш детально - в книзі Архіпова В.В. Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства: навчальний посібник/ Віктор Архіпов, Валентина Русавська. - К. : Центр учбової літератури, 2009. - 340 с.

Запрошуємо до перегляду! Виставка буде функціонувати протягом жовтня-листопада.

З 28 жовтня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук розпочинає роботу книжкова виставка “Сучасна господинька: секрети домоведення”.

Кулінарні рецепти, тонкощі домоведення, рекомендації з лікування різноманітних хвороб, секрети сімейних стосунків, а також поради щодо покращення своєї фігури – ось далеко неповний перелік тем, що яскраво, цікаво висвітлені на нашій виставці. Радимо звернути увагу на книгу, яка особливо користується попитом, - Велика сучасна енциклопедія господиньки: 25 000 корисних порад. -Донецьк: ТОВ ВКФ “БАО”,2005.-800с.

На виставці представлена популярна література для господинь будь-якого віку. Зокрема, можна дізнатися рецепти приготування найрізноманітніших національних страв – від багатьох видів українських борщів, капусняків та юшок до улюблених напоїв наших предків – меду, квасу, пива і славнозвісних настоянок. Кожна господарка, зважаючи на свій достаток, зможе вибрати собі будь-яку страву до смаку.

Окремим розділом виставки є література про те, як ефективно планувати родинний бюджет.

Важливими для сучасної господині будуть знання з екології домівки, флористики. Тих, хто любить домашніх тварин, зацікавлять посібники по їх догляду та утриманню. Жінкам, які вміють і полюбляють шити, стануть у нагоді сучасні книги та журнали з викрійками, розміщені у розділі домашнє ательє.

Якщо ви бажаєте зробити свій дім щасливим та затишним, а свій побут – сучасним і комфортним – запрошуємо на виставку!

Виставка буде функціонувати протягом листопада-грудня.

18 по 24 жовтня

22 жовтня - 140-річчя від дня народження Івана Буніна. Запрошуємо до перегляду книжкових виставок, де представлено життя і творчість видатного російського поета і письменника, Лауреата Нобелівської премії з літератури (1933) – „Живе дихання бунінського слова” (відділ читальних залів), ”Чудовий знавець душі кожного слова” (відділ міського абонемента).

Як і в ліриці, у прозі Буніна тем небагато: життя і смерть, любов, природа. Й у розкритті цих тем автор дуже відвертий і почуттєвий. Природа збуджує у ліричного героя творів Буніна не просто переживання краси, вона дає поштовх для розвитку його внутрішнього світу. Наприклад, в оповіданні «Антонівські яблука» читач не тільки бачить кольори осіннього саду, чує шум падіння листя, а й відчуває запах антонівських яблук. Усе це народжує в душі читача той же смуток, ту ж печаль і ті ж сподівання, що й у ліричного героя.

У Буніна була своя філософія кохання. Це почуття він сприймав як чудову мить, що веде до трагічного фіналу. Саме так трактується кохання в ліричному циклі новел «Темні алеї». Сама назва циклу створює поетичний образ, який розкривається протягом усього циклу. Кохання — це темні алеї, де багато несподіваного, таємничого, що не піддається тлумаченню. Воно може змінити все життя, може його осяяти, інколи тільки наприкінці життя людина розуміє, що випало їй на долю справжнє кохання, але вона ним знехтувала.

У поезії і прозі Бунін виявив себе тонким ліриком, який передає широку палітру людських переживань, почуттів, відтворює в образах найтонші емоції своїх героїв. Візьміть до рук томик творів Буніна – і самі переконаєтеся!

11 по 17 жовтня

11 жовтня о 14:30 Центр Європейської інформації запрошує усіх бажаючих на презентацію міжобласного конкурсу „Україна в Європі, Європа в Україні: погляд молоді”. Цей конкурс проводиться у двох номінаціях: науково-пошукові та творчі роботи. Якщо ви учень або студент, займаєтесь науково-дослідницькою роботою з теми європейської інтеграції, або умієте творчо – малюнком, словом – висловити свої думки за темою конкурсу, то цей конкурс для вас! Будемо раді бачити на презентації освітян та керівників і членів молодіжних громадських організацій, євроклубів, гуртків.

12 жовтня 1492 року італійський (за деякими джерелами - іспанський) мореплавець Христофор Колумб став на берег Нового світу - в цей день експедиція Христофора Колумба досягла острова Сан-Сальвадор в Багамському архіпелазі. Згодом 12 жовтня було прийнято за офіційну дату відкриття Америки. Хоча у більшості інших американських країн День Колумба (Columbus Day) святкується 12 жовтня, в Сполучених Штатах він відзначається у другий понеділок жовтня. У цей день населення США відвідує святкові церковні служби та інші заходи. У деяких містах проходять спеціальні служби, паради і великі урочисті церемонії. День Колумба є вихідним у багатьох місцевостях США, але в деяких штатах, наприклад, в Каліфорнії, Неваді, Гаваях - це звичайний робочий день. Запрошуємо переглянути книжкову виставку „Колумб зненацька відкрив Америку”, яка працює у відділі документів іноземними мовами.

14 жовтня щороку в Україні відзначається День українського козацтва – свято всього українського народу, свято людей, небайдужих до благородної справи розбудови української державності, яке до того ж збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці. Окрім того, споконвіку на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі.

Українське козацтво – складне і багатогранне суспільне явище, яке відіграло надзвичайно важливу роль в історії України та її народу. Саме завдяки козацтву в середині XVII століття була створена суверенна українська держава, яка продовжила державотворчу традицію українського народу. Унікальність України полягає в тому, що це був єдиний край, де козацтво створило свою державу, організовану на козацьких засадах. Завдяки впливові козацтва на українську культуру, збереженню козацьких традицій українці і в подальшому, в часи бездержавності, зберегли прагнення до волі і незалежності, а образ козака став уособленням ідеалу чоловіка-воїна, захисника вітчизни. Це значною мірою сприяло відновленню української державності у XX столітті.

Про складну, суперечливу, а багатьом і невідому історію козаччини можна дізнатися з виставок, які працюють з 13 жовтня у бібліотеці: „Козацька слава у серцях у нас” (відділ читальних залів), „Гетьманська слава України” (відділ рідкісних і цінних документів), „Тої слави козацької повік не забудем” (відділ міського абонемента).

4 по 10 жовтня

1 жовтня світ відзначає Міжнародний день громадян похилого віку. В цей день ми віддаємо шану людям старшого покоління. Їх життєвий шлях - це еталон любові до рідної землі та служіння народові, невичерпне джерело натхнення, сили духу, і віри у щасливе майбутнє України. Не забудьте поздоровити своїх дідусів і бабусь. Розкажіть їм про те, як ви їх любите, як важлива для вас їхня підтримка. А найголовніше - не забувайте, що допомагати літнім людям, приділяти їм увагу слід не тільки раз на рік, а кожного дня.
З нагоди Міжнародного дня громадян похилого віку обласна універсальна наукова бібліотека запрошує до перегляду таких книжкових виставок: „У срібнім сяйві прожитих років”, ”Шана молодих – вам, сивочолі” (відділ читальних залів), "Колись ми юними були, а зараз осінь наступає" (відділ міського абонемента).
Як займатися самооздоровленням на всіх рівнях - фізичному, психічному, духовному; як поєднати в цій нелегкій справі загальне з індивідуальним, правило з виключенням; що таке здоров'я і як розуміти хворобу?.. На ці та інші питання можна знайти вичерпні відповіді в книзі відомого письменника, лікаря і психолога В.Л. Леві "Везет же людям..."
Цікавим і корисним для читачів стане видання Г.П.Малахова "Раздельное и лечебное питание". Автор розкриє цікаві рецепти лікування важких недуг, пояснить як харчуватися під час хвороби, навчить як зберегти і продовжити молодість.
Наступне видання "Ми - чоловіки" для сильної статі. Його автор - Стів Шенкман, користуючись рекомендаціями фахівців, відповідає на запитання широкого діапазону: від раціону харчування до атлетичної гімнастики і занять спортом.
Жінки мають можливість обрати книги з питань кулінарії, косметології, домашнього господарства.
Ці та інші книги, представлені у відділі міського абонемента, можна взяти додому на певний термін. Виставка працюватиме до середини жовтня.

Щорічно у першу неділю жовтня, а у всьому світі – 5 жовтня відзначається День вчителя. Приємно зазначити, що саме вчителі є активними користувачами обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського і складають левову частку серед інших категорій відвідувачів.
Ми схиляємо голови перед мудрістю і жертовністю освітянина – учителя, вихователя, викладача, майстра, зусиллями якого твориться майбутнє нашого краю, всієї нашої держави. Ви сумлінно виконуєте свій професійний обов’язок, вчите нашу юнь пізнавати нове і пам’ятати про те, якого ми роду.
Щиросердно бажаємо вам, шановні освітяни, міцного здоров’я, щастя, благополуччя, великих творчих успіхів і невичерпної наснаги.
Запрошуємо переглянути виставку “Вчителько моя, зоре світова...” (відділ міського абонемента), а для вчителів рідної мови ми підготували виставку фахових видань „Інноваційні технології вчителя-словесника” (відділ читальних залів).

27 вересня по 3 жовтня

У відділі рідкісних і цінних документів розпочала роботу спільна з Державним архівом Кіровоградської області, обласним краєзнавчим музеєм та обласною універсальною науковою бібліотекою ім.Д.І.Чижевського виставка “Народна освіта на Єлисаветградщині”. Тут представлені видання з історії початкової та середньої освіти, дослідження сучасних авторів – Сергія Шевченка, Віталія Постолатія; матеріали обласної історико-краєзнавчої конференції, краєзнавчий вісник Кіровоградщини. Музей надав експонати, що розкривають історію освіти: чорнильницю, учнівську папку, похвальні грамоти, видані учням за успіхи у навчанні, учнівські зошити, прописи, фотографії чоловічої та жіночої гімназій, гімназистів і гімназисток та ін. Цікавими для користувачів будуть документи з історії освіти надані Державним архівом Кіровоградської області: шкільний аркуш початкової народної школи, кошторис на утримання Єлисаветградських міських шкіл 1918 року та ін. Запрошуємо до перегляду виставки.

Туризм - це великий сектор економіки. Всі розвинені держави світу вже давно зацікавлені в його розвитку. У світовій економіці туризм вийшов на перші позиції, конкуруючи лише з видобуванням нафти. Туризм - це не просто захоплення або мода. Це - життєва необхідність, яку тільки за останні 20 років усвідомило цивілізоване людство. Туризм - це спілкування з природою, зміна оточення, психологічне розвантаження, фізична активність. Він простий в організації, доступний для людей різного віку, це здоров'я - психічне і фізичне. Сьогодні туризм бурхливо розвивається. Особливим рішенням ООН було визнано, що він є одним з найбільш бажаних видів людської діяльності, який заслуговує схвалення й заохочення. З 1980 року на всій планеті 27 вересня щорічно відзначається Всесвітній день туризму. Отже, залучайтеся до цього доступного і корисного виду діяльності. Вивчайте рідний край, загартовуйтесь, набирайтесь наснаги для творчої праці!
Книжкова виставка, яка працює з 27 вересня у відділі міського абонемента "Калейдоскоп незабутніх вражень", відкриє для вас інші країни, заповідні куточки. Ви поринете у безмежний різнокольоровий світ традицій, звичаїв. Мало залишилось на землі місць, недосліджених людиною. І найбільші дива планети вже описано. Але інколи зовсім маленький куточок природи може здивувати людину своєю неповторністю і загадковістю.
Степова Україна, серце її - Кіровоградщина також здатна вразити мандрівника справжніми водоспадами, печерами і загадковими водоймами. З історією краю, з чудовими куточками і дивами знайомить читача книга "Золотими стежками Ексампею".
А може, когось дуже приваблює Крим? Микола Тарасенко, автор книги "Феодосия" запрошує вас в це давнє місто, що має багату історію. В Х столітті вперше згадується в літературі місто Кафа - таку назву мала тоді Феодосія. В цьому чудовому місті проживали, або побували художник І. К. Айвазовський, поети М.Волошин, М.Цвєтаєва, письменник О.Грін.
Як скласти план мандрівки? Як підготуватися до походу, що взяти з собою? Успіх будь-якої подорожі залежить від ретельної підготовки. Декілька видань підкажуть, як старанно підготуватися до мандрівки і нічого не забути: Поспелов Е. М. "Туристу о географических названиях", Дыховичный А. А. "Мы едем в отпуск", Костриця М. Ю. "Туристський похід вихідного дня", Поспелов А."Спутник юного туриста".
Яскраві фотографії журналу "Міжнародний туризм" покличуть вас у дорогу, а інформація, що надається в журналі, підготує вас до подорожі.
Розвиток та історія туризму висвітлюється в посібниках для студентів, викладачів та всіх, кому цікава тема туризму: Курилова В.И. "Туризм", Рутинський М. Й. "Географія туризму України", "Історія екскурсійної діяльності в Україні", Квартальнов В. А. "Туризм" тощо.
Хочеться наголосити, що ви маєте можливість самотужки обирати не лише літературу, але і носій інформації. Адже частину виставки складає фонд на нетрадиційних носіях: "Романтика туризма. Исчерпывающее руководство"; "Большая энциклопедия географических карт.Украина"; "Херсонщина".
А у відділі читальних залів до Дня туризму працює книжкова виставка „Не журися, дорого, прощатись не будем!” Бажаємо вам вдалих туристичних маршрутів і цікавого відпочинку!

Календар знаменних дат краю у цьогорічному вересні та жовтні ніби поєднав у вічності два ювілеї, як були поєднані за життя дві долі – Івана Карповича Карпенка-Карого та Софії Віталіївни Тобілевич. 165 та 150 років від дня народження – термін достатній для того, аби вітри історії віднесли назавжди у минуле події, мрії, сподівання. Але так не сталося. Імена одного з корифеїв українського театру та його сподвижниці і дружини сьогодні відомі всьому світу, шануються в Україні та в області - нашій степовій театральній столиці.
Виставка „З родини корифеїв” у відділі краєзнавства покликана привернути увагу до тієї літературно-театральної минувшини, що відбилась у книгах. Тут представлені різні видання творів І.Карпенка-Карого (Тобілевича), у тому числі рідкісні, видані у 1916, 1922 роках у Львові, Тернополі, Нью-Йорку, які подарувала бібліотеці українська діаспора в Канаді. Сучасні довідкові видання залюбки виділяють сторінки для біографій видатних земляків.
Вчителі та студенти зможуть ознайомитись із працями літературознавців, зокрема, із різними поглядами на драму „Сава Чалий” . У працях краєзнавців М.Смоленчука, В.Яроша, С.Шевченка, Г.Гусейнова можна віднайти захоплюючі розповіді та красномовні факти з тогочасного життя. Яскравий путівник „Стежками хутора „Надія”, щедро ілюстрований віршами, створив Л.Куценко. Українські пісні, записані Софією Тобілевич, та її мемуари можуть зацікавити широке коло читачів.
Запрошуємо відвідати виставку, присвячену 165-річчю від дня народження І.К.Карпенка-Карого та 150-річчю від дня народження С.В.Тобілевич.

20 по 26 вересня

У середу, 22 вересня о 17:30 у відділі читальних залів відбудеться презентація нової книги Сергія Жадана ”Ворошиловград” (видавництво „Фоліо”), під час якої кожен матиме можливість поспілкуватися з автором, придбати його книги й отримати автограф. Презентація відбувається в рамках Всеукраїнського туру письменника.
«Ворошиловград» — роман жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Книга про українське рейдерство і про цікаві аспекти розвитку джазу на Сході та Півдні України, присвячена маловідомим сторінкам культурного становлення Ворошиловградщини та Донеччини й розкриває Донбас як батьківщину українського джазу та неповторного соулу…

Партизани... Їх називають "народними месниками", "нескореними". Ці люди за покликом власного серця піднімались на боротьбу з ворогом в особливо тяжких умовах ворожої окупації, коли кожен хибний крок, кожна помилка несли смерть.
Важливим чинником титанічного протистояння народів колишнього Радянського Союзу німецько-фашистським загарбникам були, безперечно, партизанський рух і боротьба підпілля, що яскравим полум’ям вибухнули в окупованих ворогом районах.
22 вересня – День партизанської слави. „Крізь дим, і біль, і біди” - таку назву має книжкова виставка, яка працює у відділі читальних залів, та "Шумів суворо чорний ліс" (відділ міського абонемента). На цій виставці представлена література про героїв-партизанів, які в суворі воєнні роки стали на захист рідної землі.
"Невідома війна: Партизанський рух в Україні 1941 - 1944 рр. мовою документів, очима історика". Ця книга доктора історичних наук А.С.Чайковського присвячена рухові Опору на окупованій фашистами території України в роки Великої Вітчизняної війни. Побудована на документальних матеріалах та архівних джерелах, вона висвітлює широкий аспект проблем "малої війни", а також роль і місце партизанського руху в розгромі загарбників.
Кожен з нас любить свою Батьківщину. Але Велика Батьківщина починається з Малої, зі свого міста, своєї вулиці, зі своїх друзів. Про любов до рідного краю свідчить і патріотизм кіровоградців, виявлений ними в роки Великої Вітчизняної війни. Про це можна прочитати у виданні Костянтина Береста "Незабутнє". Книга вміщує спогади учасників партизанського руху на Кіровоградщині в роки Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 рр. В книзі розповідається про маловідомих творців Перемоги, учасників партизанського руху на Кіровоградщині. В лави борців за свободу і незалежність своєї Батьківщини цих людей призвали не влада і військові комісари. Вони стали в лави борців проти фашизму за покликом свого серця, своєї совісті.
Ленінградський історик і журналіст О.М. Афанасьєв у книзі "Предел досягаемости: хроника партизанской бригады" розповідає про один із яскравих епізодів партизанської війни під Ленінградом: бойові операції на шляхах сполучень німецько-фашистських військ влітку 1942 року.
На виставці також представлені і художні книги, одна з яких "Люди с чистой совестью". Її автор - Герой Радянського Союзу П.П.Вершигора. Це видання - своєрідний художньо-документальний літопис партизанського з'єднання С.Ковпака. В яскравих замальовках перед нами постають відважні партизани - люди з чистою совістю, які гідно захищали Батьківщину від німецько-фашистських загарбників.
Виставка працює у відділі міського абонемента до початку жовтня.

Світ речей, що оточують нас удома, аж ніяк не байдужий для нас. І тому, мабуть, варто подбати про те, щоб він був не бездушно стандартним, а міг би розповісти дещо про те, що ми цінуємо в житті, чого прагнемо і що вміємо робити. Зараз можна придбати безліч різноманітних виробів для прикраси житла. Проте кожен прагне надати своїй домівці індивідуальності та неповторності. Цієї неповторності можна досягти за допомогою певних доповнень, створених власними руками. Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на перегляд книжкової виставки “Рукоділля – це просто?”. На виставці представлена література з різних старовинних і сучасних технік жіночого рукоділля. Багато цікавих видань з техніки макраме, виробів з бісеру, вишивки, в’язання та шиття. Шановні користувачі бібліотеки! Підбір книг задовольнить ваші інтереси і допоможе вам, прикрашаючи оселю, створити власний унікальний інтер’єр. Виставка функціонуватиме з 20 вересня.

Світ мініатюри – це злиття реальності, вигадки та символіки. Її образи святкові, заповнені радощами життя. Найчастіше представлений розкішний казковий сад. Рожеві, голубі, бузкові, золоті вкриті пістрявою ковдрою квітів галявини оточують громіздкі скелі, які подібні шматочкам дорогоцінної лави. Небо золоте чи яскраво-синє, з витіюватими хмаринками. Люди у вишуканому одязі, звірі та птахи, відмічені тонким смаком предмети побуту – все це пов’язано єдиним композиційним та колористичним ритмом, створює образ чарівної краси. Запрошуємо до перегляду альбомів, книг з репродукціями на виставці „Середньовічна мініатюра”, яка працює у відділі мистецтв з 23 вересня.

13 по 19 вересня

Традиційно, третьої неділі вересня Кіровоград святкує День міста. От і цього року на кіровоградців чекає різноманітна та дуже цікава програма святкових заходів.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського, як центр культурного і духовного спілкування жителів Кіровограда і області, запрошує усіх відсвяткувати День міста у бібліотеці.

У нас ви зможете подивитися яскраві виставки талановитих вихованців художньої школи ім.. О. Осмьоркіна. Це і малюнки (в холі), виставка виробів з пластиліну та саморобних ляльок – у відділі мистецтв. До речі, бібліотекарі відділу мистецтв запропонують вам до перегляду медіа-презентацію про історію Кіровограда, Єлисаветградську фортецю, образотворче мистецтво - місцевих майстрів пензля.

Та родзинкою святкових заходів буде зустріч у відділі краєзнавства 13 вересня о 15:00. Відомий краєзнавець Галина Олександрівна Суховещенко запрошує всіх на презентацію фото-буклету про унікальні пам’ятки нашого міста. Вона розповість маловідомі факти про історію будинків, вулиць та запросить до віртуальної екскурсії Єлисаветградом. Ця зустріч особливо буде потрібною для тих, хто цікавиться питаннями краєзнавства, оскільки може стати поштовхом до більш детального вивчення історії та культури нашого краю.

Хто не зможе потрапити на захід в понеділок, запрошуємо до відділу краєзнавства у суботу, саме в день міста – 18 вересня о 14:00. Сподіваємося, що серед насичених святкових заходів відпочити душею ви зможете на захоплюючій, інтригуючій віртуальній екскурсії.

Увага: подивитися виставки, взяти участь у заходах ви можете безкоштовно. Скористайтеся цією унікальною нагодою!

Запрошуємо усіх до бібліотеки, де ви зможете дізнатися більше про наше місто та його історію та насолодитися творчістю юних талантів.

Ім’я англійської письменниці Агати Крісті (1890-1976) навряд чи потребує представлення для детективного жанру в усьому світі. Варто його лише промовити і серце читача завмирає в очікуванні чогось незвичайного, захоплюючого, інтригуюче-вишуканого, майже завжди непередбачуваного. Коли в 1920 році світ побачив її перший роман „Таємнича пригода в Стайлсі”, ніхто з читачів і навіть сама медична сестра Агата Міллер, яка відчайдушно пірнула в невідому, могутню і ваблячу безодню неосяжного літературного океану, не змогли передбачити дивовижного перетворення її на найвідомішу, найпопулярнішу і найбільш читабельну детективістку ХХ сторіччя. Перу письменниці належить понад 90 книг, надрукованих 103 мовами світу, загальний тираж яких сягає майже 500 мільйонів екземплярів. Читача в романах Крісті приваблює захоплюючий і динамічний сюжет, майстерне володіння детективною інтригою, психологічною достовірністю Обґрунтування таємниці розгадки таємниці злочину, інтелектуальна наповненість книг А. Крісті цілковито дозволяє вважати їх вірними традиціям англійського інтелектуального психологічного детективу, джерела якого витікають з початків ХХ сторіччя і пов’язані з іменами Е. По, У. Коллінза, А. Конан-Дойля, Честертона.

В бібліотеці до 120-річчя письменниці працюють книжкові виставки „Досвідчена, розумна, традиційна англійська леді” (відділ документів іноземними мовами), „Некоронована королева детективного жанру” (відділ міського абонемента) – запрошуємо до перегляду.

Історія людства нерозривно пов’язана з історією природи, без цього зв’язку неможливо говорити про світову, планетарну історію. Ліс як основний компонент біосфери завжди відігравав величезну роль у житті людини.

Первісна залежність людини від навколишнього середовища була цілковитою. Ліс споконвіку годував її плодами, зігрівав, з дерева виготовляли знаряддя праці, будували житло.

Ліс – найважливіша складова частина біосфери нашої планети і роль його визначається не тільки величезним економічним значенням, яке випливає зі здатності лісу сприятливо впливати на навколишнє середовище. Тому питанням розвитку лісового господарства приділяється постійна увага в усіх країнах світу.

19 вересня – День працівника лісу – професійне свято працівників лісового господарства, лісової, деревообробної промисловості України. Тож напередодні, 15 вересня запрошуємо всіх бажаючих до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук на перегляд літератури «Ліс: існування, збереження, використання». Тут представлена література з питань історії лісів і лісівництва в Україні, проблем розвитку лісового господарства, лісової та деревообробної промисловості. Розглянуті питання підвищення продуктивності та поліпшення якості лісів.

6 по 12 вересня

9 вересня в Канадсько-українському бібліотечному центрі, що працює при відділі читальних залів, відбудеться презентація книжкової виставки “У пошуках сокровенних вимірів”. Представлена література висвітлює культурні та духовні надбання української діаспори.

Життя людства зумовлене тією духовною основою, на якій воно стабілізується. Українська діаспора в своїй діяльності завжди розуміла, що все найрозумніше, найчистіше, найзмістовніше, що лежить в основі життя, все багатство знання, культури, внутрішня краса, зросло і розвинулося на духовному ґрунті. Духовний рівень визначає піднесення чи занепад як окремої особи, так і суспільства загалом. Сильні і багаті народи занепадали і зникали з поверхні Землі, коли втрачали духовну опору. І одиничні герої духу впливали на відродження і свого оточення, і цілого світу.

На цій виставці ви знайдете книги, які відкриють вам сокровенні істини і дадуть відповіді на запитання душі. Великі світочі духовності Г. Сковорода, А. Шептицький вказували на відродження народу через його духовне пробудження.

Вождь народу, втілений у постать сірого мандрівного вчителя, буде пробуджувати весь народ до духовного життя. Таке було призначення Сковороди. Про це ви можете прочитати в таких книгах: проф. В. Шаян “Сковорода — лицар святої борні” (Торонто, 1973), С. Ярмусь “Духовність українського народу” (Вінніпег, 1983), Б.Липський “Духовність нашого обряду” (Нью-Йорк, Торонто, 1974), Г. Берчин “Не одним хлібом живе людина” (Торонто,1979), І.Беркута “Світло і тіні” (Торонто, 1980), Л. Силенко “Мага Віра” (Велика Британія-США-Канада-Австралія-Західна Німеччина, 1979), В.Боровський “Під покровом всевишнього” (Атланта, США,1983), І. Барчук “Іконопочитання” (Торонто-Чикаго, 1958) та ін.

Також представлені твори Митрополита Андрея Шептицького: “Пастирні листи” (2.08.1899-7.09.1901, т.1.) (Торонто, 1965), “Твори (аскетично-моральні) (Рим, 1978). Про життя і діяльність Митрополита можна дізнатися з таких книг: М.Марунчак “Митрополит Андрей Шептицький на Заході” (Вінніпег, 1981), С.Шептицька “Молодість і покликання о. Романа Андрея Шептицького” (Вінніпег-Торонто, 1965) та ін.

Завітайте в Канадсько-український бібліотечний центр і ви відкриєте для себе багато невідомих книг!

З 4 вересня в читальному залі працює книжкова виставка “Мозаїка українського фольклору”.

Ми живемо в період глобалізації, яка несе загрозу стирання національного обличчя кожної культури, уніфікації і стандартизації культурних цінностей. Для українців, як і інших народів світу, важливо зберегти етнічну самобутність, не втратити зв'язку з власною історичною традицією. Особлива роль при цьому належить фольклору, який завжди виступає як вираження національного духу, свідчить про неповторність і унікальність кожного етносу. Українці володіють колосальним духовним і моральним потенціалом, який зосереджено в українській традиційній культурі.

У вересні, коли розпочались заняття в навчальних закладах, дуже актуально привернути увагу молодого покоління до фольклорних першоджерел, задіяти цей потенціал у формуванні національної самосвідомості.

Фольклорний здобуток нації — це її неповторне обличчя, у фольклорі — серце і душа нашого народу.

На полицях, поряд з калиною та рушниками, ви знайдете книги, які розкриють вам все про фольклор і фольклористику, магію і міфологію, календарно-обрядову творчість, родинно-обрядову творчість, героїчний епос, балади, ліричні пісні, казки, історичну прозу, дитячий фольклор...

Вас зацікавлять такі нові книги: Я.Гарасим “Нариси до історії української фольклористики” (К.,2009), С.Філоненко “Усна народна творчість” (К.,2009), В.Давидюк “Первісна міфологія українського фольклору” (Луцьк, 2007), “Українські прислів'я, приказки та порівняння з літературних пам'яток” (К.,2007), “100 найвідоміших образів міфології” (К., 2007), “Українська народна обрядова поезія” (К., 2006), В. Войтович “Міфи та легенди давньої України” (Тернопіль, 2008), Є. Білоусов “Казки та легенди Криму” (К., 2008), “100 великих міфів і легенд України” (К., 2008) та ін.

Небайдужий до яскравого і життєрадісного народного мистецтва знайде на виставці альбоми живопису, керамічні вироби, декоративно-ужиткові прикраси.

Завітайте до читального залу і отримайте насолоду від мозаїки різноманітного українського фольклору!

Олександр Іванович Купрін - один з найвидатніших російських письменників-реалістів кінця XIX - початку XX століття. Він залишив нам чудові зразки реалістичних оповідей, гострих і динамічних за сюжетом, лаконічних і цікавих з психологічної точки зору.

"Талант яскравий, сильний, дужий" - таку назву має книжкова виставка, присвячена 140-річчю від дня народження О.І.Купріна. На ній представлені художні твори, монографії, спогади, а також видання, присвячені життю і творчості письменника.

Цікавими є спогади Ксенії Купріної, доньки письменника. В книзі "Куприн - мой отец" авторка розкриває живий характер батька, його спосіб життя та звички, показує його в стосунках з різними людьми. Книга містить також листування О.Купріна з рідними та знайомими. В заключному розділі автор докладно розповідає про останній рік життя рідної людини на батьківщині.

В книзі А.А.Волкова "Творчество А.И.Куприна" автор відтворює особистість Олександра Купріна - людини і письменника, досліджує еволюцію його творчості, пошуки, досягнення, невдачі.

Цікавою для читачів буде книга Б.М.Кисельова "Рассказы о Куприне".У виданні йдеться про Київ 90-х років XIX століття, про київську інтелігенцію та середовище журналістів. На цьому тлі змальовано молодого Купріна - розумного, щедрого душею і талановитого письменника.

На виставці представлені відомі художні твори письменника: "Молох", "Гранатовый браслет", "Поединок", "Белый пудель" та інші.

Виставка працює у відділі міського абонемента з 6 вересня.

А у відділі читальних залів в рамках літературного календаря працює книжкова виставка, присвячена 140-річчю російського письменника Олександра Купріна - „Психолог і поет кохання”. Запрошуємо до перегляду.

30 серпня

Відділ документів з питань єкономіки, виробництва та природничих наук запрошує на виставку “Windows Vista - майбутнє програмного забезпечення”, яка розпочинає роботу з 30 cерпня. Windows Vista - операційна система сімейства Microsoft Windows NT, лінійки операційних систем, що використовуються на персональних комп'ютерах.

На виставці представлена література, яка допоможе дізнатися про те, як система Windows Vista дозволяє простіше і безпечніше займатися улюбленими справами: від перегляду ТБ до обміну спогадами з родиною Запрошуємо на виставку.

23 по 29 серпня

Повідомляємо, що 24 серпня бібліотека не працює, а 23 серпня, у понеділок, заходьте до нас з 10-ої до 18-ої години.

До Дня Державного Прапора України

Одним з найважливіших елементів процесу становлення державності будь-якої країни є визначення національної символіки як невід'ємної ознаки незалежності. Кожний народ, маючи свою історію, має і свої історичні святині — герб, прапор, гімн.
Український національно — державний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами буття. Під час історичних звершень він став символом боротьби за національні й соціальні права. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, краса та багатство рідної землі.
Саме на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги до державних символів України встановлено День Державного Прапора, який від 2004 року відзначається щорічно 23 серпня.
Стаття 65 Конституції України стверджує, що шанування державних символів України є обов'язком її громадян. Відповідно до ст. 20 Конституції, державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.
Державний прапор - це певного кольору прямокутне полотнище, що втілює один з основних символів, відмітних знаків, емблему суверенної держави. За наявності на державному прапорі горизонтальних смуг різного кольору першим традиційно називають той, який є верхнім.
Постановою Верховної Ради від 28 січня 1992 р. було затверджено Державним Прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.
У повній відповідності із законами геральдики Державний прапор України утворений поєднанням металу (золота) та кольору (лазур). На думку багатьох істориків, ці кольори були вручені у 1708 р. гетьману І.Мазепі шведським королем Карлом XII на знак визнання України незалежною європейською державою. 12 березня 1918 р. Українська Центральна Рада за ініціативою її голови Михайла Грушевського затвердила жовто-блакитний прапор як символ Української Народної Республіки (УНР).
Таким чином, перший прапор України був жовто - блакитним, бездоганним з геральдичного погляду, оскільки згідно з вимогами геральдики металу належить домінувати над кольором. Однак, після державного перевороту, здійсненого гетьманом Павлом Скоропадським, поєднання кольорів прапору було змінено на синьо - жовте. Пояснювалося це тим, що український народ здавна асоціював ці кольори з голубим небом та стиглою позолотою ланів.
Для виставки "Наш прапор - поле золоте під голубим склепінням неба" у відділі міського абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського відібрано книги, які відображають життя тих славетних, що тісно пов'язані з долею Державного Прапора України.
Ось одна з найцікавіших.
Автор Ольга Ковалевська назвала її "Іван Мазепа: у запитаннях і відповідях" (видавництво " Темпора ", Київ, 2008 р.).
Візьміть яскраву, в лакованій обкладинці книжку (вона так і проситься до рук), відкрийте на сторінці 129 і отримаєте відповідь на питання: чи мав Іван Мазепа стосунок до усталення кольорів державного прапора України. Авторка стверджує, що - ні.
Жовтий і синій кольори слушно вважаються національними кольорами України ще до християнізації Русі. Після нашестя татарських орд Батия ця символіка зникла, але згодом відродилася в церковних оздобах та на гербах українських міст. А Карл XII ніякого прапора Мазепі не передавав, тому що... Треба прочитати книжку і цю заплутану історію про славного гетьмана, оспіваного Байроном, Вольтером, Сосюрою...
Повірте, це - захоплююча розповідь про людину, що творила Державу Україну.
Радимо взяти до рук серію листівок-малюнків „Клейноди України (з історії державної і національної символіки)”, видану в Києві в 1991 році. Ви побачите князівські знаки Рюриковичів, стяги, знамена ХVІІ століть, сотенні знамена козацьких полків, Великі Корогви Січі, прапори УНР 1918 р., Гетьманщини, УРСР різних років.
Крім того, на виставці представлено ще багато цікавих і захоплюючих книг з цієї тематики.

У відділі читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського експонується книжкова виставка: “Державний прапор України — святиня народу”.
На ній представлені книги та періодичні видання, які розкривають історію виникнення символіки держави. Із книги Володимира Сергійчука “Національна символіка України” читач відкриє для себе багато нового й цікавого, познайомиться із маловідомою інформацією про традиції використання нашим народом гербів, прапорів, гімнів протягом тисячоліть.
Що означають символи, покладені в основу ознак державної незалежності, де коріння української національної символіки, як вона формувалася протягом віків — про все це йдеться в книзі Арнольда Сокульського “Національна символіка України”.
Представлені на виставці книги та журнали стануть в нагоді учителям та вихователям, оскільки містять багато методичних матеріалів та сценаріїв виховних заходів, найбільш цікавий з них методичний посібник “Символи Батьківщини”.
Олександр Сердюк у брошурі „Символіку не вибирають, її успадковують” розповідає історичні подробиці: ”Як свідчить хроніка Зиморовича, в середині ХІІІ століття щойно засноване місто Львів обрало своєю головною атрибутикою золотий лев на голубому тлі”, а також багато інших цікавинок.
Запрошуємо до перегляду.

День незалежності України

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР проголосила створення самостійної соборної держави — України, територія якої є неподільною і недоторканою, держави, в якій є чинними виключно Конституція і Закони. Це і є день народження нової України.
Свято незалежності України — особлива дата в нашому житті. Це той день, коли, за словами патріарха української державності Михайла Грушевського, стихають усі кривди і негаразди. Це той день, коли з надзвичайною силою виявляється загальнонародна солідарність і кожен із нас має особливо відчувати відповідальність за долю своєї держави.
Зберегти незалежність, збудувати міцну державу — це наш святий обов'язок перед близькими і далекими попередниками, які були біля витоків української державності і залишили нам у спадок любов до України.
До цієї пам'ятної дати в відділі читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського відкрито книжкову виставку: «До України серцем прихились».

Особливої уваги заслуговують такі видання:

  • Чотирнадцятий том 15 — томного видання «Україна крізь віки» Володимира Литвина «Україна на межі тисячоліть (1991- 2000 р.)» присвячений становленнюУкраїни як незалежної держави.
  • В шостому томі «Політичної історії України. ХХ ст» висвітлюється процес саморозпаду радянської системи починаючи від 1945р., а також перше десятиліття української незалежності. Книга спирається на різноманітні історичні джерела — архівні документи, соціологічні дані, публікації преси, спогади.
  • В унікальному виданні «Ілюстрована історія України» Володимира Литвина та Віталія Смолія йдеться про основні етапи формування української державності, боротьбу українського народу за свої права, утвердження своєї культури та національної ідентичності.
  • Монографія Віталія Смолія «Україна: утвердження незалежної держави (1991-2001рр)» присвячена проблемам формування незалежної Української держави.
  • В історико — культурологічному виданні «Україна» за редакцією Валерія Томазова та Олексія Яся в концентрованій формі відтворено основні віхи української історії. За допомогою ілюстрацій показано історичні шляхи українського народу до національно — державної самостійності і суверенітету.

Виставка працює до 1 вересня, запрошуємо до перегляду.


„Наукова фантастика завжди була
і є казкою, яка навчає моралі”

Рей Дуглас Бредбері

Відділ документів іноземними мовами запрошує всіх шанувальників творчості Рея Бредбері переглянути виставку „... я все це бачив, чув, знав...”, присвячену 90-й річниці від дня народження класика американської літератури та познайомитися з його творчим доробком.
Рей Дуглас Бредбері — один із найвідоміших американських письменників, автор близько 800 літературних творів практично всіх відомих жанрів: оповідань, романів, віршів, есе, п'єс для театру і радіо, кіно й телесценаріїв, лібрето опер і мюзиклів. У його творчості органічно поєднуються фантастика й реалізм, казка та реальний факт, ностальгія за минулими літами й допитливий погляд у майбутнє, — і це надає кожному творові письменника своєрідного, неповторного звучання. І, мабуть, недарма критики і на батьківщині Бредбері, й поза нею з рідкісною одностайністю вважають його унікальним явищем в американській літературі.
Свого часу, майбутній класик американської літератури систематично відвідував бібліотеку, де жадібно всотував знання і став, у такий спосіб, енциклопедично освіченою людиною - сам письменник напівжартома називає себе «бібліотечним випускником».
Письменника глибоко тривожить машинізація і породжене нею надзвичайне поширення бездуховності в сучасному суспільстві, проте він сповнений віри в силу людського розуму, в силу любові й добра в людині. «Я передаю людям свою любов до життя,— сказав Бредбері в одному з недавніх інтерв'ю. — Я навчаю їх бути свідомими — ось що означає любов. Починаєш з малого, а збуджуєш у людях дуже високі почуття».
Взагалі фантастика Рея Бредбері в усьому є інтелектуальною, іноді навіть здається розпланованою. Це твори високоосвіченої людини, яка цікавиться всім.
Можна хіба що додати, що зараз Бредбері живе в Лос-Анджелесі, і в свої 90 років плідно працює та продовжує дивувати світ правдивістю і талантом…
Талант Рея Бредбері незвичайний і багатогранний. В кожному з його героїв він сам - немолода вже людина з душею дитини.
Пропонуємо нашим користувачам перечитати, а можливо і вперше відкрити для себе Бредбері та знайти в його книгах багато нового і важливого. А більше дізнатися про його життя та творчий шлях Вам допоможе наша виставка, яка працюватиме з 22 серпня по 6 вересня.
Чекаємо на Вас!

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на виставку “Ринок землі і нерухомості в економічних реаліях України”, яка розпочинає роботу з 26 cерпня.
Становлення ринку землі і нерухомості в Україні розпочалося в умовах трансформаційних перетворень державної власності в процесі роздержавлення і приватизації. Земля і нерухомість є повноправними об’єктами ринкових відносин. Нерухомість як особливе благо має свій зміст, специфічні закономірності розвитку і функціонування. Зверніть увагу на монографію Формування ринку землі в Україні – К.:Урожай,2007. – 277 с., яка представлена на виставці. Книга містить матеріали щодо формування та перспектив розвитку ринку земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення як важливої ланки подальшого соціально-економічного розвитку держави.
На виставці також представлена література про систему цивільно-правових відносин на ринку нерухомості (державна реєстрація, іпотека, оподаткування), про численні інституції (ріелторів, оцінювачів, забудовників, фінансових установ), які працюють на цьому ринку, та про взаємодію з ринком землі і нерухомості інших видів ринків (споживчих товарів, чинників виробництва, цінних паперів, кредитних зобов’язань).
Запрошуємо до перегляду.

16 по 22 серпня

У відділі читальних залів працює книжкова виставка «Поетичні перлини Сходу».
До вашої уваги пропонується не просто поезія, а витончена і неперевершена філософська мрія, медитативно занурена в глибини «Я».
Японія — це єдина країна в світі, в історії якої існувало міністерство поезії. Японія — це країна, де при імператорському дворі протягом кількох століть були популярними поетичні конкурси, переможці яких нагороджувалися високими державними чинами. Японія - це країна, в якій неможливо зустріти мешканця, що за своє життя не спробував би скласти власного вірша чи не знав би напам'ять кілька хайку або танка з відомих поетичних антологій. Саме тому проста за формою і загадкова за змістом японська поезія має шанувальників у всьому світі. Японія - це країна, де навіть гральні карти, завезені сюди португальцями у другій половині XVI ст., були використані японцями для створення захоплюючої поетичної гри під назвою «Ута-гаруга» («Поетичні карти»).

Якщо мене хто-небудь запитає:
«Яка вона - Японії душа?»
Скажу, що схожа
На квітучих вишень в ранкових горах
Ніжний аромат!

Так писав японський поет і філософ Мотоорі Норінага. Відчуваєте яка краса і невловимість серпанку квітучої вишні?!
Всі ці дива і цікаві історії з японської поезії ви можете дізнатись з таких представлених книг: «Японська класична поезія» (Харків, 2008 рік), «Яшмовая нить: Антология японской классической литературы» (Москва, 1998 год), «Бабочки полёт: Японские трёхстишия» (Москва, 1999 год), «Антологія японської класичної поезії» (Київ, 2004 рік) та ін.
Справжнє — вічне! Ось чому із сивої давнини ми читаємо цю поезію і дивуємось яка вона сучасна! Той, хто цінує не тільки поетичну творчість, а й живопис, знайде на виставці витончену графіку японського мистецтва. Слідом за пензликом вона візуально вас наблизить до образного світосприйняття. Також можна познайомитись з іншими перлинами поетичного Сходу: «Поэзия древнего Китая» (Санкт- Петербург, 1994), «Классическая восточная поэзия» (Москва, 1991), «Омар Хайям. Рубаи» (Москва, 1990 )

Мне мудрость не была чужда земная,
Ища разгадки тайн, не ведал сна я.
За семьдесят перевалило мне,
Что ж я узнал? Что ничего не знаю.

                                          (О. Хайям).

Завітайте до нас в читальний зал! За відчиненим вікном ви побачите справжню квітучу софору!

А куда ты поплыл, мой парус?
- В те края под далёким небом,
Где ещё до меня ни разу
Ни один алый парус не был.

(А. Грин)

В читальному залі представлена книжкова виставка, присвячена 110-річчю письменника Олександра Гріна (Олександра Степановича Гриневського). «Пурпурові вітрила Грінладії» - таку назву має ця виставка. І не дивно, що на географічній карті такої країни не існує. Але вона живе у фантазіях і мріях письменника і в яку подорожували мільйони читачів. «Грінландія» - це цілий світ, у якому живуть герої Гріна, може здаватись нереальним тільки вбогій духом людині.
Грін увійшов в літературу разом з легендами про себе. Були серед них різні. Запевняли, наприклад, що Грін — відмінний стрілець із лука, в молодості він здобував собі їжу полюванням і жив у лісі як куперівський слідопит...
Але письменник вважав, що чудеса — в самих нас. Грін ставився до легенд про себе спокійно і навіть з притаманним йому почуттям гумору доповнював їх.

На виставці ви знайдете не тільки його відомі художні твори, а й критичний матеріал, монографії, статті в періодичних виданнях. Вашій увазі пропонуються книги:
А.С. Грин. Собр. соч. в шести томах, т. 1 (Москва 1980)
А. Грин. Избранное. (Москва 1989)
А.С. Грин. Блистающий мир. (Архангельськ 1989)
А. Грин. Алые паруса (Москва 1989)
А Грин. Психологические новеллы (Москва 1988)
Л. Михайлова. Александр Грин. Жизнь. Личность. Творчество (Москва 1980)
Б. Макарова. Нужна ли юности романтика? «Алые паруса» А. Грина в восприятии современных подростков //Уроки литературы 2002, №1.
С.Алексеенко. В ожидании чуда. Сценарий вечера, посвященного творчеству А. Грина // Зарубежная литература, 2006 №2.

Ласкаво запрошуємо вас під пурпурові вітрила Грінландії!!!

9 по 15 серпня

Доля видатного українського письменника Володимира Винниченка (1880-1951) була надзвичайно складною та бурхливою. Цей талановитий художник слова був відомим політичним діячем, який все своє життя присвятив боротьбі за побудову вільної, самостійної України. Тому не дивно, що твори його довгий час було заборонено друкувати.

Спроба повернути літературний доробок В. Винниченка Україні була зроблена ще в середині 60-х років ХХ століття. Але потрібно було майже тридцять років, аби в одному з наших літературних журналів з’явилася нарешті добірка оповідань В. Винниченка. До 130-річчя від дня народження пропонуємо нашим читачам познайомитися з творчим доробком майстра слова. Дитячі оповідання, зібрані у збірку „Намисто”, збірка оповідань під назвою „Раб краси”, романи „Сонячна машина”, „Записки кирпатого Мефістофеля”, п’єси, публіцистика, а також цікаві матеріали з біографії В. Винниченка, монографії Володимира Панченка, Олександра Балабка, Галини Сиваченко, Сергія Михиди, представлені на виставці „Пророк не своєї Вітчизни”, пропонують зазирнути до творчої лабораторії Володимира Винниченка, наблизитися до розкриття „секретів поетичної творчості”, розглянути особливості творчого методу митця. Виставка працює протягом місяця у відділі міського абонемента.

2 по 8 серпня

Духовне життя України завжди поєднувалося з релігійними традиціями. Відомо, що найціннішим скарбом храму душі людської завжди була віра. Тож звернімо свій погляд до сивої давнини, коли 1022 роки тому рівноапостольний князь Володимир Великий започаткував нову добу в історії Київської Русі, здійснивши священне хрещення.

Складним і тернистим був шлях духовного відродження. І не дивно, що осанна міцніла в очисному полум’ї сумніву, спротиву й боротьби. Та все ж таки українці прийняли християнство дуже глибоко, будучи готовими нести правду і любов Христа до людей, ради них терпіти зневагу, тортури і смерть. Тому не дивно, що євангельські заповіді прийшли до нас, як джерельна вода до спраглих.

Про все це розповідає розгорнути книжкова виставка „Духовного причастя світлий шлях”, яка відкрилася 26 липня у відділі читальних залів і працюватиме протягом місяця. Сягнувши за обрій віків, експозиція відтворює історію священного хрещення Київської Русі, розкриває таємниці Божественного одкровення, які дарує нам Біблія, демонструє безцінні витвори сакральної музи наших праотців. Безумовно, цікавими сторінками виставки є й розповіді про величання українцями християнських оберегів, посвячення в таїну творчого натхнення євангельськими образами всесвітньо відомих митців пензля і слова.

Звичайно, матеріали виставки переконують нас у тому, що християнство завжди буде навчати нас любити добро, істину, прагнути до життя вічного.

Запрошуємо до перегляду виставки.

5 серпня поету, публіцисту, журналісту, члену Національної Спілки Письменників України, заслуженому журналісту України Віктору Олексійовичу Погрібному виповнюється 75!

Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки щиро вітає Віктора Олексійовича з почесним ювілеєм і висловлює глибоку пошану і вдячність за Вашу непохитну громадянську мужність і спасенну силу поетичного Слова. Ви творите і, як Нестор-літописець, пишете історію рідної української землі, спонукаєте до роботи думку, наповнюєте оптимізмом та енергією душі земляків. Зичимо Вам і надалі творчого неспокою, натхнення, міцності духу в реалізації Ваших гарних задумів. Нехай Ваше життя буде світлим і радісним, як Ваше славне свято, а дружні привітання додадуть життєвої наснаги у скарбничку Вашої душі. Міцного Вам здоров’я, Господнього благословення, успіхів і найвищих творчих злетів на благо рідної України.

А у відділі краєзнавства розпочинає роботу виставка „Царина життя і слова”, де ви можете познайомитися в Віктором Погрібним як автором численних публіцистичних статей, нарисів, художньо-документальних оповідей, памфлетів та фейлетонів, понад 50 теле- та радіопередач з проблем екології, збереження рідної мови, духовності. Членом Національної ради Конгресу української інтелігенції та головою його обласного відділення. Лауреатом літературно-мистецької премії імені І. Нечуя-Левицького (1996) та обласної літературної премії імені Ю. Яновського (1974), Лауреатом обласної літературної премії ім. Є.Маланюка (2004) в номінації літературознавство та публіцистика, за книгу «Серед українців: книга публіцистики». В. Погрібний з травня 1969 року - незмінний керівник обласного літературного об'єднання «Степ» і багато юних, і не дуже, талантів завдячують своїм розквітом саме дружній підтримці та творчій опіці Віктора Олексійовича.

Запрошуємо до перегляду виставки.

Творча спадщина видатного письменника Гі де Мопассана (1850-1893) навіки увійшла до скарбниці світової літератури, його новели і романи поряд з творами Бальзака, Меріме, Флобера і Золя стали важливим етапом у розвитку реалістичного мистецтва. Всесвітнє визнання прийшло до нього відразу після появи першого художнього твору. За словами самого Мопассана, він влетів у літературу „мов метеор”. За дуже короткий час – усього одинадцять років він написав близько 300 новел і романів, величезну кількість нарисів, статей і есе. Новели Мопассана, зібрані у збірці „Перший сніг”, вражають різноманітністю ситуацій, сюжетів і характерів. У кожній новелі - власне забарвлення, тональність і настрій. Багато з них мають лірично-сумний характер, сповнені чудових описів природи, що ніби покликані підкреслити почуття героїв.

Пропонуємо читачеві перечитати Мопассана, відкрити для себе в його книгах багато нового, важливого. А більше дізнатися про його життя та творчий шлях допоможуть праці таких літературознавців: В. Пащенка, Армана Лану, О. Пузикова. Запрошуємо преглянути книжкову виставку у відділі читальних залів „Під маскою грайливого сюжету”, а у відділі міського абонемента - „Видатний майстер французького критичного реалізму”. Виставки працюватимуть протягом місяця.

Лев Толстой залишив майбутнім поколінням важливу пораду: „…Стендаля читайте, Флобера, Мопассана. Вони вміють писати, у них дивовижно розвинуто почуття форми і вміння концентрувати зміст”.

26 липня по 1 серпня

26 липня розпочинає роботу книжкова виставка “Екологія атмосфери”, де ви знайдете документи та матеріали, які висвітлюють такі проблемні питання:

-  екологія промислових міст;
-  джерела забруднень атмосфери та їх наслідки;
-  шляхи захисту та збереження атмосфери;
-  фактори впливу стану атмосфери на екоклімат планети та життєдіяльність людини;
-  державний контроль та правова охорона стану атмосфери.

Матеріали виставки будуть цікаві широкому загалу: всім, кого хвилюють питання екології атмосфери планети взагалі та вирішення цих питань в Україні та на Кіровоградщині зокрема. Запрошуємо і науковців, бо на полицях виставки знайшлось місце і для суто наукових публікацій з даної тематики.

Представлені на виставці документи допоможуть краще усвідомити, в якому стані на сьогодні знаходиться атмосфера планети, якими є наслідки промислової діяльності людини, її втручання у природу, до чого можуть призвести кліматичні зміни, які ми уже спостерігаємо, та якими є шляхи вирішення екопроблем атмосфери.

Не пропустіть! Адже всі ми – діти нашого спільного дому – планети Земля. Чи зможемо її зберегти?…

Виставка функціонуватиме протягом місяця у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

У відділі мистецтв розпочала роботу книжкова виставка „Алегоричні сюжети в мистецтві”. Алегорія - інакомовлення, втілення – одна з найдавніших мов мистецтва. Якщо необхідно конкретно висловити найбільш загальні поняття або абстрактні ідеї, наприклад, добро, сила, влада, справедливість, любов – митець застосовує алегорію як тип композиції в особливому жанрі образотворчого мистецтва - алегоричний сюжет.

На виставці представлені книги відомих майстрів, які використовували алегоричні сюжети – Рубенс „Чотири континенти”, Буше „Алегорія музики і алегорія живопису”, Ботічеллі „Весна”, Клімт „Музика”, Дюрер „Філософія” та інші. Художники втілюють вічні поняття на полотні, у скульптурі, монументальних панно.

Виставка працюватиме до 1 вересня, тож кожен бажаючий зможе переглянути високополіграфічні видання з репродукціями.

19 по 25 липня

Відділ документів з питань eкономіки, виробництва та природничих наук запрошує на нову виставку “Сільськогосподарська екологія», яка працюватиме протягом місяця.

Найбільш важливу частину земель України займають сільськогосподарські угіддя - пасовища, сінокоси та ниви. Тому особливу увагу приділяють охороні та захисту земель, придатних для використання у сільськогосподарському виробництві.

Дуже сильно впливають на руйнування ґрунтів підземні та відкриті розробки корисних копалин, перетворюючи родючі ділянки землі на індустріальні пустелі. Ґрунти, як і вода, забруднюються отрутохімікатами, надмірним внесенням мінеральних добрив, промисловими відходами, будівельним сміттям та звалищами великих міст та інших населених зон.

Небезпечним різновидом забруднення ґрунтів є так звані кислотні дощі. Фільтруючись у ґрунті, вода кислотних дощів виносить багато поживних речовин: кальцій, магній, калій та натрій. Їх місце займають токсичні метали, які під дією дощів стають розчинними та вбивають мікроорганізми, які розкладають органічні залишки, і ґрунт залишається без поживних речовин.

Наука - сільськогосподарська екологія - широко вивчає еколого-господарську інфраструктуру, агроекосистеми, ґрунтовий комплекс, його забруднення, збереження та відновлення. Книга Панас Р.М. Раціональне використання та охорона земель. – Львів: Новий Світ-2000, 2008. – 352 с., розглядає багато важливих питань охорони та відновлення порушених грунтів, представлена на нашій виставці. Мінеральні добрива, гербіциди, пестициди, стимулятори росту, які дуже корисні для для сільського виробництва, водночас забруднюють ґрунти, води, отруюють тварин та птахів, мікроорганізми, рослини, продукти харчування.

На виставці є література майже з усіх питань екологізації сільського господарства. Окремими розділами представлено книги з проблем екологічно чистого землеробства та одержання екологічно чистих продуктів харчування для людей і кормів для тварин, а також з екологічних наслідків тваринництва і методів утилізації його відходів.

Література, представлена на виставці, буде цікава викладачам та студентам - екологам, а також всім, хто цікавиться екологізацією сільського господарства.

У відділі рідкісних і цінних документів з 19 липня працює виставка “Перші друкарі” до 520-ої річниці від дня народження Франциска Скорини - білоруського першодрукаря, просвітителя, перекладача, митця-графіка, одного із засновників кириличного книгодрукування.

На виставці представлені видання XIX – ХХ ст. про життя і діяльність Ф. Скорини, документи з історії книгодрукування в Європі та Україні, книги про перших друкарів. Одним з найцікавіших є розділ, де представлені каталоги кириличних стародруків, що зберігаються у фондах бібліотек України, Росії та у фонді ОУНБ ім. Д.І.Чижевського.

12 по 18 липня

Увага! Відділ мистецтв започатковує цикл зустрічей „Колоритні мандрівки”. Суть циклу - наші земляки діляться враженнями від подорожей різними країнами, а також дивовижними куточками нашої держави. У п’ятницю, 16 липня, о 17:00 запрошуємо на першу зустріч у відділі мистецтв з викладачем Педагогічної Академії Олександром Барановим. Він розповість про свої враження від поїздки до Китаю і запропонує перегляд слайд-шоу в руслі “Китай — країна контрастів”.

В історії українського народу козацтво – його гордість, сила і протягом багатьох століть – його опора. У цьому році виповнюється 320 років від дня народження Івана Сірка та 400-річчя від дня народження Петра Калнишевського.
Постать Івана Сірка посідає особливе місце в пантеоні української слави. Він був уособленням справжнього лицаря – запорожця, хоробрим і відважним борцем, мудрим і розважливим лідером, справжнім батьком своїм козакам, захисником цінностей козаччини.
Не менш цікавою є фігура Петра Калнишевського, він став останнім кошовим отаманом Запорозької Січі, останнім оборонцем її традицій та самого її існування. Він прожив довге, сповнене турбот і тривог життя, 10 років був кошовим отаманом, воював та займався господарством, а останні 28 років провів у Соловецькому монастирі, що розташований на островах Білого моря. На книжковій виставці „Славні отамани війська Запорозького” – зібрані найцікавіші видання, в яких висвітлюється життя видатних історичних постатей з різних точок зору.
Перед читачем гетьман, кошовий отаман постає як політичний діяч і вершитель долі країни, і водночас як людина, яка може відчувати страх і хвилювання. Книга Віктора Лепка „Українське козацтво” розповідає про визначне явище в українській історії – козацтво. Гортаючи сторінки видання, читач може дізнатися де і коли виникло козацтво, як жили козаки, як боронили землі нашої Батьківщини від ворогів, як воювали і перемагали.
У книзі „Сто великих постатей і подій козацької України” Олександра Гуржія висвітлюються найважливіші події, пов’язані з історією українського козацтва від часу його виникнення і до ліквідації урядом Російської імперії. Особливу увагу дослідник присвятив найбільш яскравим постатям Війська Запорозького, їх політичній і державній діяльності.
До унікального ілюстрованого збірника „Кошові Запорозької Січі: Іван Сірко” увійшли уривки з літопису Самійла Величка, історіографічна праця Д. Яворницького „Іван Сірко, славний кошовий гетьман війська запорозьких низових козаків”, народні думи, пісні та легенди, листи, в яких постає образ колосальної особистості непереможного лицаря, самовідданого захисника українського народу Івана Сірка.
Данило Кулиняк у своєму історичному нарисі „Соловецький в’язень. Останній кошовий Січі Запорозької” дає відповіді, ким був останній отаман Петро Калнишевський: царським слугою, який впав у немилість, чи національним героєм, борцем за кращу долю нашого народу”. Виставка працює у відділі читальних залів з 12 липня, запрошуємо до перегляду.

Визначною подією на шляху до незалежності, безумовно, було прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року. В своїй преамбулі Декларація проголосила „верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки у межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах”. Це створило по суті основу для республіканської законотворчості, незалежності від союзного законодавства.
У 10 статтях цього документа проголошувалося право української нації на самовизначення, окреслювалися принципи народовладдя, державної влади, громадянства УРСР, економічна самостійність, територіальна недоторканість республіки, визначався порядок гарантування її зовнішньої чи внутрішньої безпеки, суб’єктивність України у міжнародних зносинах. На книжковій виставці „Від Декларації до Незалежності”, яка працює у відділі читальних залів, представлені такі видання. Монографія „Україна: утвердження незалежності держави (1991 – 2001)” присвячена проблемам формування незалежної української держави. У книзі С. Грабовського „Нариси з історії українського державотворення” висвітлюються основні етапи історії української державності від найдавніших часів до сучасності. Це одна з перших спроб аналізу політичної історії та політичних ідей, на які спиралося українство у боротьбі за створення власної держави. „Політична історія України” Василя Танцюри – це одне з перших навчальних видань, в якому простежується розвиток ідеї української державності, непоодинокі спроби утвердження її на різних етапах вітчизняної історії до проголошення України незалежною державою. Документи і матеріали, подані у ІХ томі книги „Тисяча років української суспільно-політичної думки” за ред. Юрія Шаповала – красномовно ілюструють перебіг подій у 1989-2001 роках: розпад Радянського союзу, прийняття Декларації про державний суверенітет України, утворення незалежної України тощо.
А у відділі міського абонемента з 12 липня до 20-річчя Декларації про державний суверенітет України працює книжкова виставка ”Наша доля – суверенна Україна”, книги з виставки можна взяти додому.

5 по 11 липня

В Канадсько-українському бібліотечному центрі (КУБЦ) відкрилася книжкова виставка “Українська діаспора у Канаді на порозі ХХІ століття”, приурочена до Дня Канади, який відзначили 1 липня. До книги, а особливо маловідомої, завжди виникає інтерес, як до джерела знань, інформації, культури. КУБЦ знайомить своїх читачів не лише з вітчизняними виданнями, але й з літературою, надрукованою поза її межами.
Значною мірою цьому сприяє розширення зв'язків з українською діаспорою у Канаді. Безперечний інтерес викличуть видання українською мовою, надруковані за океаном в останні десятиріччя.
Історія українців Канади представлена такими цікавими виданнями як “Українська Канада” А.Фігус-Ралько (К.: Вінніпег, 2003), “Історія українців Канади” М.Г.Марунчак (Вінніпег, 1991), “Українці в Детройті і Мічигані” (Детройт, 1988), “Не загублена українська людина” (55 портретів з української діаспори) М.Слабошпицького (К., 2004) та іншими.
Привернуть увагу користувачів видання з історії України: “Студії з історії України” О.Оглоблина, (Нью-Йорк — Київ — Торонто, 1995), “Михайло Грушевський: історик і будівничий нації” Л. Винара (Нью Йорк — Київ — Торонто, 1995) та ін.
Відвідувачі познайомляться також і з періодичними виданнями: “Український історик” (журнал українського історичного товариства) (Нью-Йорк — Київ — Львів — Торонто — Париж, 2000), “Альманах Українського Народного Союзу” (Парсипані, Нью-Джерсі, 2004), Альманах “Гомону України” (Торонто, 2001), “Український вісник” (Торонто, 2008) тощо.
Художня література представлена творами сучасних українських письменників у Канаді. Популярний і в Україні, знаменитий Степан Горлач, за участю якого були відкрито КУБЦ, видав книги історичної і філософської тематики. Його твори зацікавлять любителів містики: “Богдар” (Торонто, 1981), “Перша ніч” (К., 2003), “Максим” (К., 2005), “Могута” (К., 1998).
Про літературну діяльність Степана Горлача можна дізнатись із книги П.Сороки “Степан Горлач: літературний портрет” (Тернопіль, 2000).
Перлиною виставки є унікальна книга С.Горлача “Хрестини незалежності”, в основу якої ліг щоденник автора. 1992 року Степан Горлач разом із Петром Скибою здійснив символічний ритуал хрещення державної незалежності України, пішки перейшовши її з півночі на південь і з заходу на схід. Запрошуємо до перегляду виставки.

28 червня по 4 липня

28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію України. Цим актом було закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність.

Основний Закон – це фундамент, на якому розвивається суспільство, будуються взаємостосунки між громадянами, їх об’єднаннями в усіх сферах діяльності.

Наш Основний Закон покликаний забезпечити розвиток України як цивілізованої держави, мета якої – високий рівень добробуту кожної сім’ї, кожної людини.

Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом.

Вітаємо Вас з Днем Конституції України і запрошуємо переглянути виставку документів „Історія української Конституції – етапи державотворення і розбудови демократі” (відділ читальних залів) та „Вимріяна поколіннями” (відділ міського абонемента).

Вітаємо Вас зі святом і бажаємо міцного здоров’я, сімейного затишку, натхнення та успіхів у всіх добрих починаннях на благо держави, нашого рідного міста.
Повідомляємо, що 27 та 28 червня бібліотека не працює, 26 червня, у суботу, заходьте до нас з 10-ої до 18-ої години.

Антуан де Сент-Екзюпері народився 29 червня 1900 р. в Ліоні, в старовинній дворянській родині. Його рідні готували йому блискуче майбутнє, він навчався в кращих школах Європи, але доля хлопчика була вирішена, коли в місті Амбер’є 12-річного Антуана взяв з собою в демонстраційний політ льотчик Габріель Сальєз.

1921 року йому, нащадку славетних поколінь дворян Франції, пощастило здійснити свою мрію і стати спочатку військовим льотчиком, а потім льотчиком поштових авіаліній. Не дивно, що перше оповідання Сент-Екзюпері, що вийшло друком в 1926 р., називалося просто – «Льотчик», а перший роман, що вийшов 1929 р., – «Південний поштовий». Напередодні нового, 1936 року, Сент-Екзюпері на власному літаку відрядився в переліт Париж-Сайгон, щоб побити рекорд швидкості на цьому маршруті і отримати призначену премію, – але зазнав аварії у Лівійській пустелі. Цей випадок став основою не тільки його найвідомішого роману «Планета людей», але і казки «Маленький принц», – вершини творчості Сент-Екзюпері. З початку Другої світової війни Сент-Екзюпері повернувся до французької військової авіації, а після капітуляції Франції наприкінці 1940 року залишив батьківщину. У Нью-Йорку 1943 року й вийшов «Маленький принц». Сент-Екзюпері власноруч ілюстрував його прекрасними акварелями. Це єдине видання, яке побачило світ за життя автора. В липні 1944 року Сент-Екзюпері відрядився в останній політ, з якого ніколи не повернувся… Переглянувши виставку „Політ у вічність” (відділ читальних залів) та „Шукайте мене в тому, що я пишу…” (відділ міського абонемента) ви зможете по-новому побачити особистість Антуана де Сент-Екзюпері і його світової слави казку «Маленький принц».

Більшість американців називають це свято просто за його датою - "Четверте липня". 4 липня 1776 року представники 13-ти штатів в будинку міських зборів Філадельфії підписали документ, що проголосив Сполучені Штати самостійною та незалежною від Британського королівства державою.

Оригінал Декларації Незалежності вважається в США найбільшою цінністю держави і зберігається в Національному архіві у Вашингтоні у заповненому інертним газом контейнері з куленепробивного скла. У денний час декларація виставляється на загальний огляд в залі архіву, вночі контейнер опускається в захищене підвальне приміщення.

За традицією в День Незалежності США перед відвідувачами архіву та туристами виступають одягнені в камзоли і капелюхи XVIII століття актори, які голосно читають текст Декларації. Головна подія - парад Дня Незалежності - проходить опівдні у Вашингтоні. В ці дні в усіх містах Сполучених Штатів влаштовуються фейєрверки, які вже давно стали символом святкування дня Незалежності. А всі жителі вивішують на своїх будинках державний прапор. У відділі документів іноземними мовами, де працює центр „Вікно в Америку” всі бажаючі зможуть ознайомитися з літературою щодо цього свята і переглянути виставку документів „Народжені 4 липня”.

21 по 27 червня

19 червня, в суботу, о 16:00 запрошуємо до відділу мистецтв на засідання дискусійного клубу „Західний університет: погляд зсередини”. Лекцію читатиме професор університету Сан-Дієго (США) наш співвітчизник Павло Босий.

У всьому світі, а в тому числі і в нашій країні, збільшується кількість людей, які вживають наркотики. Це турбує медиків, соціологів, педагогів та пересічних людей.
Так, це велика трагедія, якщо людина втрачає змогу мислити, втішатися красою світу, Божими одкровеннями, що висвічують з людських сердець, усвідомленням своєї неповторності. Наркотики затьмарюють ці духовні втіхи. Вони здатні вбити людину і морально і фізично. Як довести молодій людині цей жах?
Можливо, книги, що розкривають усі ці драматичні сторони, здатні переконати особистість у її правильному виборі на своєму життєвому шляху. Вочевидь, вони допоможуть осягнути як розпізнати біду, що робити, якщо трагедія прийшла в дім, як реально допомогти близькій людині, куди і як звернутись за допомогою.

„Не зруйнуй життя свого», - так називається книжкова виставка, що працює в читальному залі і діє у рамках “Програми протидії поширенню наркоманії і злочинності, пов'язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки”.
Усі ці та багато інших проблем, пов'язаних із наркотиками, розкриваються в книгах М. М. Ісмукова “Без наркотиков”, В.Ю.Юнака “Наркоманія – дорога в безодню”, Н.Бірун і Н.Іванової “Наркотики: выход есть!”, колективних працях “Профілактика наркоманії у дитячому, підлітковому та молодіжному середовищі”, “Тютюн, алкоголь, наркотики в молодіжному середовищі: вживання, залежність. Ефективна профілактика”, “Шаг за шагом: проблемы сообщества потребителей инъекционных наркотиков и пути их решения” тощо.

А у відділі міського абонемента до Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням з 26 червня працює викладка літератури „Гріхи юності спотворюють обличчя старості”.

В останню неділю червня в Україні відзначається День молоді. Сучасна молодь має інші пріоритети, прагнення й ідеали, ніж покоління їхніх батьків, бабусь чи дідусів. Проте, які б телефони/комп’ютери не мала наша молодь, а також безліч можливостей побувати в різних куточках світу, є загальнолюдські питання, які хвилюють завжди усіх без винятку – це дружба, кохання, взаємодопомога, спілкування. Пропонуємо переглянути книжкову виставку „Це важке сімейне щастя”, яка працює у відділі читальних залів. Можливо, відповідь на якесь актуальне та хвилююче питання ви знайдете саме в книзі, представленій на цій виставці. Тож, не пошкодуйте часу і перегляньте літературу.

А якщо ви завітаєте до бібліотеки у п’ятницю, 25 червня о 16:00, то зможете ще й побувати на засіданні англомовного клубу „Англійська з Грегом”. Саме в цей день Грег розповість про сучасну американську молодь. Буде цікаво!

14 по 20 червня

Iснує певний набір критеріїв щодо державного управління в Україні, яких повинні дотримуватися органи державної влади, щоб відповідати цінностям демократичного суспільства. Європейський адміністративний простір побудований на таких засадах: надійності та можливості прогнозування (правова впевненість); відкритість та прозорість; відповідальність; ефективність та результативність. Ці критерії складають сутність Європейського адміністративного простору. Держави-кандидати до вступу в ЄС, серед яких знаходиться й Україна, повинні спиратися на них при реформуванні систем державного управління. Запрошуємо переглянути виставку до Дня державної служби в Україні „Державне управління в Україні: підвищення ефективності в контексті євроінтеграції”, яка працюватиме з 17 червня у відділі читальних залів.

Агрохімія — галузь науки, яка вивчає кругообіг речовин у системі «ґрунт — рослина — добрива», а також їх вплив на якість сільськогосподарської продукції та проблеми охорони довкілля в зоні ведення аграрного сектора. Агрохімічні дослідження стосуються питань відтворення родючості ґрунтів, високоефективного використання мінеральних, органічних добрив, мікроелементів на фоні інших засобів хімізації, вивчення агрохімічної, економічної, енергетичної й екологічної ефективності добрив, їх фізико-хімічних та агрохімічних властивостей, організації системи хімізації галузей АПК та управління агроценозами. Усім, хто має стосунок до сільського господарства, науковцям, викладачам і студентам навчальних закладів сільськогосподарського спрямування буде цікава виставка „Агрохімія – наукова основа хімізації землеробства”, яка працюватиме з 14 червня у відділі з питань економіки, виробництва, природничих наук.

7 по 13 червня

8 червня об 11:00 в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація книжкової виставки „Володимир Винниченко: парадокси долі і творчості”. Спільна виставка відділу рідкісних і цінних документів ОУНБ ім. Д.І.Чижевського, обласного краєзнавчого музею та державного архіву Кіровоградської області присвячена 130-ій річниці від дня народження видатного українського прозаїка, драматурга, художника, політичного і державного діяча, уславленого земляка Володимира Кириловича Винниченка.
На книжковій виставці представлені:

  • Прижиттєві видання творів Володимира Винниченка;
  • Літературознавчі видання української діаспори;
  • Оригінали та копії картин Винниченка: автопортрет, натюрморт, пейзажі.
  • Речі, які належали письменникові: друкарська машинка, годинник, печатка…
  • Фотографії В.Винниченка з видатними історичними діячами.
  • Метричний запис про народження, документи архіву, що стосуються його політичної діяльності.

Запрошуємо всіх бажаючих на презентацію. Ознайомитися з виставкою можна у відділі рідкісних та цінних документів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського з 8 червня і до кінця місяця.

Зростання кількості потерпілих у кримінальних ситуаціях, при техногенних катастрофах, дорожньо-транспортних пригодах (ДТП), землетрусах, повенях, пожежах, у побуті та інших ситуаціях, що супроводжуються масовими санітарними втратами, зумовлює необхідність ознайомлення з методами долікарської допомоги, якими повинен володіти кожен.
Саме цим аспектам присвячена книжкова виставка, що відкрилася нещодавно в читальному залі. Її матеріали розкривають питання надання першої медичної допомоги при травмах, гострих захворюваннях та нещасних випадках.
На експозиції представлені монографії, підручники, довідники, публіцистичні статті наукового, правового, медичного, масового характеру. Особливо глибоко і всебічно зазначені проблеми розкриваються у книгах А. І. Марчука “Долікарська допомога”, “Неотложная помощь своими руками” Ю. П. Лиманського, “Первая помощь при повреждениях и несчастых случаях” за редакцією В. А. Полякова, “Справочник по оказанию скорой и неотложной медицинской помощи” в 2-х томах, ілюстрований посібник для батьків і вихователів “Первая помощь ребенку”, “Энциклопедия первой помощи”, “Семейный медицинский справочник” та інші.
Чекаємо на вас.

З 1-го червня в відділі читального залу експонується книжкова виставка, присвячена 110-річчю від дня народження Антуана де Сент-Екзюпері. “...Я живу в польоті..., - писав митець. - Лише той мене розуміє, хто відчув непояснену любов до польоту...” В цих словах із “Планети людей” відбита суть творчості Екзюпері. Він – льотчик, але, передусім, він поет авіації, поет льоту.
Майор Антуан де Сент-Екзюпері здійснив багато бойових вильотів, та 31-го липня 1944-го року він не повернувся. Його не знайшли... Це був політ у вічність.
Книги французького письменника запалюють кожне здатне загорітися духовною величчю серце. Його “Маленький принц” - це казка про вільний дух, про політ... Тепер уже як символ вищого людського буття.
Його книги і спогади сучасників, монографії літературознавців, дослідження науковців представлені на цій виставці. Зацікавлять відвідувачів статті з періодичних видань, де висвітлено факти творчої і життєвої біографії письменника-льотчика.

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує користувачів бібліотеки ознайомитися з книжковою виставкою “Шукайте лікаря в природі”, що працює з 7 червня.
На виставці представлена література про цілющі рослини, що оточують нас. Відомо, що використання людиною лікарських рослин має багатовікову історію. Багато з них із давніх-давен завдяки своїм цілющим властивостям здобули повагу багатьох народів. Не втратили вони й нині свого значення як у народній, так і в офіційній медицині.
Про рослинну косметику, корисні властивості меду, мінеральну воду, яка є чудовим даром природи, також разкажуть книги виставки.
Шановні користувачі бібліотеки! Підбір книг задовольнить ваші інтереси, а наведені відомості будуть для вас корисними.

31 травня по 6 червня

31 травня о 15:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація спільного мультимедійного on-line проекту „Єлисаветградський абрис. Персони українського театру”, де представлені матеріали фондів ОУНБ ім.Д.І.Чижевського та Кіровоградського обласного краєзнавчого музею (з відділом – меморіальним музеєм М.Л.Кропивницького) до 170-річчя від дня народження М.Кропивницького, 165-річчя від дня народження М.Садовської-Барілотті, пам’ятних дат М.Садовського та П.Саксаганського, 40-річчя Всеукраїнського свята театрального мистецтва „Вересневі самоцвіти”. В бібліотечній частині проекту представлено 9 бібліографічних покажчиків: зокрема „Бібліографічний покажчик видання творів М.Л.Кропивницького” та ін. У блоках музейних експозицій представлено фотокартки – оригінали кінця ХІХ – початку ХХ століть, поштові листівки, літературні здобутки М.Садовського, рукописи творів і прижиттєві видання М.Кропивницького та І.Тобілевича. Зацікавленість викликають платівки із записом голосу і виконання творів української літературної і музичної класики майстра сцени, сатиричні зображення трупи Марка Лукича Кропивницького. Значна частина предметів вперше представлена на огляд громадськості. У ході підготовки була уточнена анотація кожної пам’ятки, у деяких випадках значно розширена інформація про окремий предмет.
Таким чином, учасниками проекту стали бібліотекарі відділу мистецтв – Ю.Макаренко, Т. Філіпова, Е. Янчукова на чолі із завідуючою відділом Світланою Анатоліївною Ушаковою та інженер-програміст відділу автоматизації М. Кудря. Партнери і колеги - музейні фахівці: П.Рибалко, головний зберігач фондів; Л.Михайлюкова і З.Андреєва, зберігачі відділу фондів обласного краєзнавчого музею; О.Недогода, зберігач відділу фондів; Н.Черняк, екскурсовод меморіального музею М.Л.Кропивницького; М.Єгурнова, провідний зберігач відділу фондів; В.Момот, молодший науковий співробітник відділу історії; Т.Нікішіна і Л.Яременко, техніки комп”ютерного центру обласного краєзнавчого музею.

Нагадуємо, що у відділі краєзнавства бібліотеки до 170-річчя від дня народження Марка Лукича Кропивницького працює книжкова виставка „Батько українського театру”.

До Всесвітнього дня навколишнього середовища, який відзначається 5 червня, у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук функціонуватиме книжкова виставка “Екологія: тривоги та надії”.
На виставці представлена література, яка розкриває біологічні, природні, техногенні небезпеки, що існують для людини та оточуючого природного середовища в сучасному світі. Також можна буде познайомитися з книгами стосовно законів екології, екологічної політики України, екологічного моніторингу, економіки природокористування.
Запрошуємо відвідати виставку.

Кожедуб Іван Микитович народився 8 червня 1920 у селі Ображіївка Глухівського повіту Чернігівської губернії, військовий льотчик, маршал авіації (1985), тричі Герой Радянського Союзу (4.2.1944, 19.8.1944, 18.8.1945). Син селянина. Освіту здобув у Чугуївській школі військових льотчиків (1941). З березня 1943 воював на фронтах Великої Вітчизняної війни: пілот, командир ланки, ескадрилії, заступник командира винищувального полку. Здійснив 326 бойових вильотів, брав участь у 126 повітряних боях. Особисто збив 62 літаки ворога (зокрема і один реактивний). Сам Кожедуб не був збитий жодного разу, є кращим асом авіації союзників у Другій Світовій війні. Кожедуб - один з найбільш талановитих радянських льотчиків-винищувачів, що розробив ряд нових прийомів і способів ведення повітряного бою. Він досконало володів технікою пілотування літака і вміло застосовував у бою зброю. Прагнув першим нападати на ворога і володіти ініціативою. Після війни - заступник командиpa та командир авіадивізії, потім на відповідальних посадах у ВПС. Депутат Верховної Ради СРСР 2 - 5-го скликань. Нагороджений орденом Леніна, 7 орденами Червоного Прапора, орденом Олександра Невського, 2 орденами Червоної Зірки, орденом «За службу Батьківщині у Збройних Силах СРСР» 3-го ступеня, медалями. До 90-річчя тричі Героя Радянського Союзу Івана Микитовича Кожедуба у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Віковічний подвиг”.

24 по 30 травня

Шановні користувачі, вітаємо вас з Днем Святої Трійці. Звертаємо Вашу увагу, що з нагоди свята 22 травня бібліотека працює з 10:00 до 17:00, 24 травня – з 10:00 до 19:00. 23 травня – вихідний.

Економне використання паливно-енергетичних ресурсів — один з найважливіших факторів ефективності всього суспільного виробництва, стрижневий напрям енергетичної програми як України, так і багатьох країн світу. В умовах зростаючого дефіциту енергоресурсів та постійного підвищення їх ціни лише енергозбереження та раціональне використання паливно-енергетичних ресурсів дадуть змогу забезпечити розвиток економіки регіону та зростання добробуту населення.
Проблема економії паливно-енергетичних ресурсів існувала завжди. Для її вирішення вітчизняні та зарубіжні вчені намагалися винайти все нові і нові методи і технології щодо раціонального використання цих ресурсів. Відділ документів з питань єкономіки, виробництва та природничих наук запрошує на виставку «Ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів», яка розпочала роботу з 17 травня. На виставці представлена література про енергетичну політику України, енергозбереження, альтернативні джерела енергії, а також ефективне та раціональне використання паливно-енергетичних ресурсів. Серед представленої на виставці літератури пропонуємо вам звернути особливу увагу на декілька книг. Перша з них: Зерколов Д.В. Правова основа енергозбереження: Довідник. К.: Дакор, 2008. - 480 с. Книга містить у собі узагальнені й систематизовані нормативно-правові документи та методичні матеріали з енергозбереження в Україні — діяльності, яка спрямована на раціональне використання та економне витрачання первинної та перетвореної енергії і природних енергетичних ресурсів в національному господарстві. Друга книга: Енергозбереження та енергетичний менеджмент / Бакалін Ю.І. - 3-е вид., перероб. та доп. - Харків: БУРУН і К, 2006. - 320с.: 55 іл. У книзі розглянуто елементи теорії енергозбереження, наведено приклади енерготехнологічних систем та оцінки економічної ефективності тепло- і енергозабезпечення.
Запрошуємо до перегляду.

До Всесвітнього Дня без тютюну у відділі міського абонемента працює книжкова виставка „Хто друг поганим звичкам, той ворог собі”. Особливою популярністю користуються видання К. Красовського, Т. Андрєєвої „Навіщо тютюнові кампанії фінансують програми запобігання куріння серед підлітків”. У чому сутність цих програм, чи можуть вони бути ефективними, що робити тим, хто хоче займатися ефективною профілактикою – обговорюється в даній праці. Авторка цієї та інших книг Тетяна Іллівна Андрєєва - кандидат медичних наук, у 1996-1998 рр. вона працювала керівником Центру профілактики алкогольної та тютюнової залежності „Вибір” , м. Казань. Її книга „Куріння та здоров’я майбутніх дітей”, К., 2003 – призначена для всіх, у кого є чи будуть діти. Але в першу чергу видання актуальне для працівників школи. Ця книга є частиною серії „Куріння і діти”.
Г. В. Довбах у збірнику „Куріння та діти” зібрав матеріал для батьків та вчителів про те, яку загрозу правам дитини являє собою тютюн, паління оточуючих та пропаганда куріння серед дітей. „Якщо батьки курять…” – це видання призначене, насамперед, для медичних працівників, що працюють у школах, а також для лікарів – педіатрів. Якщо ж ви бажаєте прочитати художній твір про те, якої шкоди завдає паління, зверніться до книги Д. Семенової „Димні світи”, К., 2003. Це повість про життя 15-річної дівчини, котра за різних обставин стикається з тютюновими проблемами. Знайомство з цією книгою дасть кожному читачеві уявлення про багатогранність проблем, перед яким людство опинилося „завдяки” тютюну.

Бренд - це генерал серед марок. І немає такої марки, що не мріяла б стати брендом. Тому що бренд - це не просто назва, це не тільки торгова марка. Це спосіб життя. Легенда, що стоїть за ім’ям - ключ до успіху на ринку. Мало створити якісний продукт і зареєструвати його назву, необхідно сконструювати образ, що точно попадає у ментальність цільової групи.
Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує до перегляду книжкової виставки “Торгова марка та брендінг”, де представлені як книжкові, так і періодичні видання, що розкривають користувачам історію виникнення брендів, їх роль у формуванні сучасного іміджу торгової марки. В матеріалах, представлених на виставці, виділені найбільш знакові тенденції, що характеризують брендінг в Україні за останні 10 років. Користувачі ознайомляться з перспективними напрямками розробки успішних брендів в Україні.
Запрошуємо до перегляду! Виставка буде функціонувати з 25 травня до кінця червня.

17 по 23 травня

19 травня, у середу, о 15:00 у відділі мистецтв відбудеться лекція – концерт „Дорогоцінний дар Америки” - концерт класичної джазової музики у виконанні учнів музичної школи №1. Запрошуємо на концерт!

17 травня - Всесвітній День інформаційного суспільства.
Згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 27 березня 2006 року цей день вважається професійним святом для всіх програмістів, системних адміністраторів, інтернет-провайдерів, веб-дизайнерів, редакторів інтернет-видань і решти людей, зайнятих у сфері інформаційних технологій.
Спочатку це було вузькопрофесійне свято телеграфістів. Потім до них приєдналися радисти. Пізніше з’явився – Всесвітній день телекомунікацій. Але зараз “День інформаційного суспільства” - це свято не лише тих, хто стукає телеграфним ключем чи рухає по столу комп’ютерну “мишу”. Так вже склалася доля людства, що інформація стала необхідною для суспільства, як повітря, їжа, свобода. Завдяки сучасним технологіям багато людей мають змогу спілкуватися зі своїми рідними та друзями, заочно навчатися і навіть працювати. Можливостей безліч: телебачення, Інтернет, мобільний і супутниковий зв’язок…
Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує до перегляду книжкової виставки “Вікно у світовий інформаційний простір”, яка буде функціонувати з 17 травня до кінця місяця. На виставці представлена збірка матеріалів з періодичних видань, у яких розглядаються проблеми переходу людства до постіндустріального або інформаційного суспільства. Проаналізовано ступінь розбудови інформаційного суспільства в Україні порівняно з іншими країнами. А також на виставці представлені книжкові видання, в яких аналізуються форми і засоби інформаційної діяльності, політика держави в інформаційній галузі, методи побудови сучасних телекомунікаційних мереж.
Запрошуємо до перегляду.

З 19 травня по 27 липня у відділі мистецтв працює книжкова виставка „Митці наївного мистецтва”, одного з найулюбленіших живописних жанрів широкого кола глядачів. В сучасному розумінні до майстрів наївного мистецтва відносять імена братів Лімбургів, Джотто, представників „інтернаціональної готики”. Історія українського живопису представлена видатними майстрами цього напрямку, а саме, Марією Приймаченко, Марфою Тимченко, Іваном Сколоздрою та іншими. Серед майстрів Кіровоградщини виділяється відома майстриня наївного малярства, Надія Падурська, чиї роботи можна побачити, відвідавши виставку у відділі мистецтв.

Кропивницький Марко Лукич - фундатор українського професійного театру, йому належить основоположна роль у створенні національної школи театрального мистецтва, формуванні оригінального вітчизняного репертуару. Актора не раз запрошували на імператорську сцену, однак він не хотів розлучитися з батьківщиною, рідним мистецтвом, відстоюючи у такий спосіб право українців на свою мову і культуру. Марко Лукич народився 7 травня (за ст. стилем) 1840 року, тож цими весняними днями ми святкуємо його 170-річчя. Запрошуємо до перегляду виставок, присвячених ювілею Кропивницького „Батько українського театру” (відділ краєзнавства), „Обранець сцени” (відділ міського абонемента), ”170-річчя від дня народження М. Л. Кропивницького” (відділ мистецтв). Також відділ мистецтв до цієї дати підготував он-лайн проект - бібліографічний покажчик „Єлисаветградський абрис. Персони українського театру”, час презентації якого буде оголошено пізніше.
Того, що встиг зробити за своє життя Марко Кропивницький як драматург, актор, режисер, антрепренер і композитор, цілком досить, щоб ім'я його назавжди збереглося в пам'яті українського народу і в історії світового мистецтва.

10 по 16 травня

Вітаємо всіх зі святом – 65-річчям Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Дякуємо ветеранам за мирне небо і бажаємо доброго здоров’я на многії літа. Звертаємо Вашу увагу, що 8 травня бібліотека працює з 10:00 до 17:00, 10 травня – з 10:00 до 19:00. 9 травня – вихідний.

День Європи в Україні обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського відзначає розгорнутим циклом різноманітних заходів.
Починаючи з 5 травня до уваги користувачів ЦЄІ та бібліотеки представлені виставки "Українці в європейській культурі, мистецтві, науці" та "Об'єднана Європа - оновлене суспільство: досвід для України".
Духовний і культурний вплив українців поширювався на багато європейських країн. Досягнення наших співвітчизників збагатили європейську культуру, сприяли розвитку європейської науки, розквіту мистецтва у Європі. Події історії України нерідко нерідко ставали визначальними для долі країн Європи. Європа була місцем земного буття та останнього притулку славетних українців. Саме їм і присвячена інформаційно-документальна єкспозиція "Українці в європейській культурі, мистецтві, науці".
Головною темою виставки "Об'єднана Європа - оновлене суспільство: досвід для України" стали зміни у житті країн ЄС, ініційовані процесом інтеграції до Європейської Спільноти. Значна увага приділена висвітленню особливостей економічного та соціального розвитку, громадського життя, формуванню пріоритетів державної політики країн-членів ЄС, а також можливостям використання Україною європейського досвіду суспільного розвитку.
9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.
Саме у цей день у 1950 році міністр закордонних справ Франції Робер Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи – ключ до миру та добробуту на континенті у той час, коли люди ще не відійшли від травм минулої війни, а Європа вже стояла на порозі третьої світової війни.
Декларація Шумана вважається відправною точкою на шляху до об’єднаної Європи. У відділі документів іноземними мовами працює відкритий перегляд – „Європа під єдиним прапором”.

Творчість - частина Вашого життя? У Вас є цікаві ідеї? Тоді ми чекаємо на Вас! Центр європейської інформації м. Кіровограда проводить конкурс творчих робіт “Європа у барвах та слові”. До участі приймаються роботи, виконані у будь-якій техніці (малюнки, аплікації, колажі, моделі тощо), а також есе та вірші.
Мандри з фотоапаратом у руках - це Ваше хоббі? Європейські краєвиди Вас зачаровують? Станьте учасником фотовиставки “Європа здалеку і зблизька". Концепція виставки - створення образу Європи через аматорське фото.
Кількість робіт від одного учасника - необмежена.
Усі роботи будуть експонуватися з 12 травня у Центрі європейської інформації (ОУНБ ім.Д.І.Чижевського, ІІІ поверх).

Цього року два важливих свята - День Перемоги і День Матері святкуються в другу неділю травня. І це символічно, бо не було б матерів - не було б нашої перемоги. І зараз матері свою роботу виконують: ростять і виховують своїх дітей - майбутніх захисників Батьківщини. А 15 травня весь світ відзначає День родини. Матері, родині – як основі всього живого і вічного на землі присвячені відкриті перегляди і книжкові виставки, які працюють у відділах нашої бібліотеки. „Весна і мати: дві краплини сонця”, „Родина – твій дім, твій оберіг” (відділ читальних залів), „Ти, як сонце, моя рідна мати”, „Родина моя і моя Україна навіки у серці моєму живі” (відділ міського абонемента). Перегляньте ці виставки разом з рідними і близькими.

3 по 9 травня

9 травня 1945 року назавжди увійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті.
День Перемоги — це свято, що гуртує представників усіх поколінь у їхньому загальному прагненні віддати данину шани й поваги воїнам фронтовикам.
До цієї знаменної дати в відділі читальних залів працює книжкова виставка: “Вклонімося великим тим рокам”
Особливої уваги заслуговують такі видання: книга “Оточення вогневе. Подвиг і трагедія героїв Зеленої Брами”, написана ветераном Великої Вітчизняної війни Миколою Ковальчуком. Автор книги десятки років збирав матеріали про трагічну долю двох радянських армій, що загинули в 1941 році в оточенні у лісовому урочищі Зелена Брама, на території нашої області. В книгу також увійшли художні твори про подальшу долю воїнів, які після оточення залишилися на окупованій території і продовжували боротьбу проти загарбників.
Наскрізною ідеєю книжки “Україна у Другій світовій війні” є теза про внесок українського народу в розгромі нацистської Німеччини та її союзників. Автори книги Володимир Кучер і Петро Чернега розглядають питання боротьби українських національно — визвольних сил за українську державу.
Пропонована читачам книга “Війна без пощади і милосердя: партизанський фронт у тилу вермахту в Україні (1941 — 1945 рр.)” розкриває складний і часом суперечливий процес розвитку та становлення партизанського руху 1941 — 1945 рр. в Україні. Її автори Анатолій Кентій та Володимир Лозицький не оминають драматичних і трагічних сторінок героїчної боротьби партизанів, демонструють, що справжній фронт у тилу вермахту в Україні став важливою умовою перемоги над ворогом.
Майже 70 років минуло від початку величезної трагедії і величезного злочину ХХ ст. — розстрілу євреїв у Бабиному Яру. Книга Іллі Левітаса “Праведники Бабиного Яру ” - розповідає про людей, які виявили героїзм, велич духу і благородство, рятуючи євреїв від загибелі під час німецької окупації Києва 1941 — 1943 років.
“Июль 1942 года. Падение Севастополя” Ігоря Маношина — це книга, яка присвячена одній з трагічних сторінок Великої Вітчизняної війни — останнім дням оборони Севастополя в червні 1942 року. Незважаючи на падіння міста та загибелі тисяч наших воїнів, свій обов’язок перед Вітчизною захисники Севастополя виконали до кінця, зробивши все можливе й неможливе в ім’я майбутньої Перемоги.
Запрошуємо до перегляду виставки

Щороку світ 8 травня відзначає День Червоного Хрест і Червоного Півмісяця. "Повноводне русло добрих справ" - таку назву має книжкова виставка, котра працює у відділі міського абонемента ОУНБ ім.Д.Чижевського. Серед представлених документів - книга Івана Усіченка та Олександра Заграничного "Разом до гуманності". Розповіді про червонохресний рух в Україні, його минуле і сьогодення містить це видання. У книзі висвітлюється хроніка подій, цікаві факти, стратегічні плани, здобутки та ініціативи благородної організації, ім'я якої - Український Червоний Хрест. На виставці є література практичного призначення. "Основи догляду в домашніх умовах" - так називається навчальний посібник для викладачів та інструкторів, медичних сестер служби милосердя Товариства Червоного Хреста України. У посібнику подано навчально - методичний матеріал з питань медсестринського догляду за підопічними людьми в домашніх умовах, центрах та кімнатах медико-соціальної допомоги і в будинках догляду за людьми похилого віку та інвалідами. Ще одне навчальне видання - "Перша допомога". Ця книга є результатом співпраці Товариства Червоного Хреста України, Товариства Червоного Хреста Канади та Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Цей підручник є основним джерелом інформації для інструкторів першої допомоги Товариства Червоного Хреста України. На виставці представлені також періодичні видання, брошури та буклети з напрямків, якими опікується Червоний Хрест: проблеми туберкульозу, СНІДу, грипу, наслідків стихій та інше.

"Дорослі проблеми очима дітей" - так називається виставка дитячих малюнків, яка доповнює книжкову виставку. Тут представлені творчі роботи школярів м.Кіровограда та Кіровоградської області. Відомо, шо прагнення добра, милосердя, благодійництва формується змалку. Саме в дитинстві та юності людина переживає найщиріші почуття й сповнена бажання допомагати. Роботи створювали діти різних вікових категорій і з різних населених пунктів Кіровоградщини: Мартинюк І., 1-й клас (м. Новгородка); Кокош В., 2-й клас (м. Олександрія); Березневич В., 6-й клас (м. Кіровоград); Супрун Є., 8-й клас (Піщанобрідська ЗОШ I-III ст.), є й колективні роботи (учнів 7-го класу Липнязької ЗОШ I-III ст. №1). Але їх об'єднує милосердя, любов до людей, співчуття, небайдужість. Виставка працюватиме до 10 травня у відділі міського абонемента.

26 квітня по 2 травня

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує переглянути виставку «Гроші…Гроші…Гроші...», яка розпочинає роботу з 27 квітня.
Гроші давно знайомі людям. Проте таємниця природи грошей залишається для людства до кінця нерозгаданою. Протягом всієї історії людства гроші залишалися найкращим засобом придбання необхідних матеріальних благ, хоч і регулярно зазнавали критики і в християнській ідеології, і в культурі Просвітництва, і заперечення в марксизмі.
Домінування грошей стало однією з причин проголошення духовної кризи як глобальної проблеми людства. Грошам належить визначне місце в ринковій економіці, бо гроші - це її судинна система.
Всі ті, хто займається вивченням економічної теорії, добре знають і про те, що грошові відносини є найскладнішим елементом ринку, тому на виставці представлена література про виникнення і розвиток грошово-кредитних відносин, про бюджетну та грошово-кредитну політику держави, фінансову систему, фінансових посередників грошового ринку, а також про роль грошей у світовій економіці.
Запрошуємо на виставку викладачів та студентів економічних навчальних закладів, а також всіх, хто цікавиться економічною наукою.
Виставка буде функціонувати протягом місяця.

Чорнобиль - це невиліковна рана і вічний біль нашої землі. Чорнобиль - це грізна пересторога усім державам, народам і всьому людству.
26 квітня ми будемо відзначати сумну дату: 24-річчя від моменту найстрашнішої техногенної аварії в історії людства - катастрофи на Чорнобильській атомній станції. Про те, як ця аварія вплинула на умови проживання мільйонів людей, які її наслідки сьогодні і які будуть завтра - ви можете дізнатися з книжкової виставки «Гіркі дзвони пам'яті», яка буде функціонувати у відділі з питань економіки, виробництва та природничих наук з 21 по 30 квітня.
Серед представлених на виставці книг пропонуємо Вам звернути увагу на книгу Костіна І. Ф. Чорнобиль: Сповідь репортера. - К.: Мистецтво, 2008. – 320 с. Книга роповідає про всі етапи ліквідації аварії, про людей, які самовіддано працювали в зонах великих доз радіації, де солдати практично вручну прибирали радіоактивне паливо, попереджаючи його поширення, і ціною власного життя рятували світ.Понад третину документального матеріалу присвячено медичним аспектам наслідків аварії та її впливу на людей, тварин і рослин. Частина матеріалу розповідає про сьогоднішній день, про сотні і тисячі гектарів забруднених територій України, Білорусі і Росії, про спустошені радіацією населені пункти і про проживання в цих районах дітей та дорослих.
"Чорнобиль не відходить у минуле" - таку назву має книжкова виставка, яка експонується у відділі міського абонемента.
Книга відомої білоруської письменниці Світлани Алексієвич "Чорнобиль: хроніка майбутнього" - це художньо-документальне дослідження психологічних та гуманітарних наслідків Чорнобильської катастрофи. Шляхом опитування людей, в чию долю війшов Чорнобиль, авторка створює вичерпну картину "посткатастрофічного" суспільства, котра не залишить байдужим жодного читача. "Біль і тривоги Чорнобиля" - колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни та літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС.
Трагічні події знайшли відображення і в художній літературі. "Мужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка. Поеми. Вірші" - ця книга, данина пам'яті загиблих, вияв палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії . Великим попитом серед читачів користується поема Івана Драча "Чорнобильська мадонна". Це один з тих творів, які не просто констатували історичну трагедію, але й щиро, емоційно переконливо розповіли світові про багатоликість і масштаби біди. Автор показує всесвітність трагедії, яка сталася в Чорнобилі, закликає зрозуміти її як попередження зарозумілому людству, яке, захоплюючись науково-технічним прогресом, забуває про обов'язок перед матір'ю-природою, про відповідальність перед Землею. Доповнює виставку фотокнига Михайла Загреби "Пропусти Чорнобиль крізь серце". Це видання - данина пам'яті журналіста, ліквідатора наслідків катастрофи. Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу під гуманітарним кутом зору, і замислитись над тим, що ми втратили в історичному, культурному природничому та мистецькому значеннях.
У відділі читальних залів до річниці Чорнобильської трагедії працює книжкова виставка „Чорнобильський вітер у душах”.

Микола Зеров - людина франківського взірця, всеосяжний гуманітарій, поет, критик, перекладач, історик і теоретик літератури, педагог, лідер «неокласиків», натхненник багатьох унікальних видань — на сорок п'ятому році життя, у квітні 1935 року, був заарештований і звинувачений (яка жахлива нісенітниця!) в керівництві терористичною підпільною організацією. Далі — Соловки. Судячи з довідок, що видані (одна — його батькам, друга—його дружині), існувало дві дати смерті Зерова — 1937-й і 1941-й рік.
А народився він 26 квітня 1890 року, тож цими весняними днями уся українська інтелігенція святкує 120-річний день народження одного з найяскравіших талантів нашого пореволюційного письменства.
Поезія Зерова — це насамперед образ його страшної сучасності, образ місткий і узагальнений, і, як сьогодні нам видно із історичної перспективи, правдивіший за те, що претендувало бути канонічним дзеркалом доби. Автора «Камени» можна ототожнити з мудрим Арістархом, «філологом і естетом», який «на глум зухвалій моді заглиблювався в текст гомерових рапсодій», але при цьому добре бачив, як навколо «роїлися поети», що «сплітали для владик вінки нікчемних од». Його поезія — це також образ великого і незламного духу, вирізьблена з надлюдською силою в найтвердішому матеріалі постать борця, який воює за правду не закликами, а спокійним і печальним поглядом, скерованим у глибини власного єства.
Перекладна спадщина Зерова, ядром якої є римська поезія, крім суто філологічної ролі, яку їй визначив майстер, виконувала й ще довго виконуватиме завдання своєрідної академії для українського перекладацького мистецтва. Максим Рильський, Борис Тен, Микола Лукаш, Микола Бажан, Василь Мисик, Леонід Первомайський, Григорій Кочур, Дмитро Паламарчук і ще немало інших старших і молодших перекладачів училися в нього. Якщо Зеров-поет насправді не міг створити своєї поетичної школи («неокласики» не були його учнями, а лише однодумцями), а міг мати й мав лише, як і належить великому поетові, своїх епігонів, то Зеров-перекладач є родоначальником нової традиції перекладу в нашій літературі, і йому слід завдячувати наші епохальні успіхи в цій царині.
Запрошуємо переглянути книжкові виставки у відділ читальних залів „Краса слова Миколи Зерова” і „Микола Зеров – перекладач учений критик і поет” – у відділі міського абонемента.

19 по 25 квітня

Те, що книга – джерело знань, сьогодні знають навіть малюки. Але, крім цього, книга є “Унікальним засобом самовираження, просвіти й комунікації”. Так заявляє Генеральний директор ЮНЕСКО Коітіро Мацуурі у своєму посланні з приводу Всесвітнього дня книги і авторського права, яке відзначається 23 квітня.

Свято, ідея організації якого належить Організації об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури, відзначається в десятках країн світу. Вперше цей день стали святкувати в Іспанії в Каталонії (1996), де уже понад 80 років існує традиція дарувати в день святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш.

Традиційно до цієї дати у відділі читальних залів експонується книжкова виставка «Книга рятує душу». Серед представлених на виставці - книга Інеси Шамрокової «Всеобщая история книги» – провідні спеціалісти країни в галузі книговидання та історії книг пропонують сучасний погляд на історію книги, книжкової справи та книговидання від античності до наших днів.

Микола Тимошик, доктор філософських наук, професор, академік Академії наук Вищої школи України, який минулого року відвідав нашу бібліотеку, подарував нам кілька власних видань з дарчими підписами. Серед поларованих ним книг на виставці представлено «Її величність – книга. Історія видавничої справи Київського університету». У виданні розкриваються маловідомі сторінки цікавої, повчальної і захоплюючої історії книговидавничої справи в Київському університеті, до творення якої були причетні десятки різних за суспільними, політичними, науковими і просто людськими якостями особистостей.

У книзі Ярослава Ісаєвича «Українське книговидання: витоки, розвиток, проблеми» йдеться про початки інформаційних революцій, висвітлюється роль раннього книговидання і друкарства у контексті культурного життя України, процесі державотворення і формування української національної культури.

Вітаємо наших читачів, користувачів з Всесвітнім Днем книги і повідомляємо, що в бібліотеці з метою підвищення авторитету книги та читання у суспільстві, залучення до читання та користування бібліотекою широких верств населення (в першу чергу нечитаючих або слабо читаючих груп, дітей та молоді) другий рік успішно працює проект “Літературні читання” - живе читання творів класиків світової літератури майстрами художнього слова – професійними акторами обласного академічного музично-драматичного театру ім.М.Л.Кропивницького.

Протягом двох років відбуваються читання до ювілейних дат (Т.Шевченко, М. Гоголь, Г. Ахматова, А. Чехов, Б. Пастернак, плануються читання до ювілеїв М. Кропивницького, М. Зерова, В. Винниченка), презентації нових творів сучасних майстрів слова (О.Жовна, В.Журба, В.Бондар, О.Полевіна, К.Повелько), актуалізація забутих постатей української літератури (поети Празької школи – Є. Маланюк, О.Теліга, О.Ольжич) та ін.

Детально про програму читань можна дізнатися у відділах обслуговування і також за нашими анонсами. Запрошуємо відвідати книжкову виставку та взяти участь у літературних читаннях, аби долучитися до неперевершеної краси слова.

12 по 18 квітня

У вівторок 13 квітня в 14:30 у відділі читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Чижевського відбудеться зустріч з директором підготовчого відділення факультету гуманітарних наук Карлового Університету (Прага, Чехія) Ріхардом Смейкалом, який розповість про можливості здобуття європейської освіти.
Карлів університет був заснований в Празі великим чеським і римським імператором Карлом IV і став першим вищим учбовим закладом на території Середньої і Східної Європи. У наш час Карлів університет є найбільш відомим Вузом Чехії, в якому навчається понад 42 000 студентів з 48 країн світу.
Запрошуємо всіх бажаючих отримати інформацію про умови отримання європейської освіти.

Традиційно третьої суботи квітня ми відзначаємо День довкілля. Що це — свято для душі, День, коли людина прагне побути наодинці з природою, щоб глибше проникнути у її красу та гармонію, чи День нашої ганьби перед матінкою-землею, коли ми повинні просити у неї прощення за завдані рани та, як сестри милосердя, їх лікувати. Тож напередодні цього дня 14 квітня запрошуємо Вас до відділу з питань економіки, виробництва та природничих наук на книжковий перегляд “Екологія довкілля”. Пропонуємо Вам ознайомитися з новими книгами, найбільш цікаві з них: Грицик В. “Екологія довкілля. Охорона природи”. - К.: Кондор, 2009. - 294с. В ній приділено увагу як проблемам глобальної екології, так і проблемам взаємодії людини і довкілля в Україні. А також- Васюкова Г. ”Екологія”. - К.: Кондор, 2009. - 524с., Клименко М. “Моніторинг довкілля”. - К.: Академія, 2008. - 360с.
А у відділі міського абонемента до Дня довкілля працює виставка “Обличчя планети Земля”, де представлені книги екологічної тематики, які можна взяти на певний час додому.
Запрошуємо до перегляду виставок.

Міжнародний день памяток і визначних місць встановлено в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам`ятників і визначних місць. Святкується з 18 квітня 1984 року.
У 1924 році в СРСР Інструкцією Наркомпроса був розроблений Наказ, згідно з яким виконавчі комітети зобов`язувались стежити за тим, щоб «городища, кургани, могильники і інші місця, що представляють історичну цінність, не розчинялися, не розкопувалися в яких-небудь господарських цілях, а в колі пам`ятників залишалася б недоторканною охоронна смуга від одного сажня і більше, залежно від розміру і значення пам`ятника».
У 1934 році було прийнято постанову, згідно з якою заборонні заходи Наказу почали вважатися застарілими і непридатними внаслідок величезного розмаху господарського будівництва.
У Європі до історії ставляться більш дбайливо, там зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Наприклад, у Франції проводять реконструкцію роботи ландшафтів пам`ятних місць навіть після археологічних розкопок, а на півночі Англії, в практично незайманому вигляді збережений Адріанів вал, що простягнувся на 117 кілометрів, побудований при римському імператорові Адріані для охорони північних кордонів Імперії.
Дізнайтесь більше про чудеса сучасного і давнього світу, природу і культуру з книг, представлених на виставці «Подорожуючи світом», яка працює у відділі документів іноземними мовами.

5 по 11 квітня

8 квітня, у Світлий Великодній тиждень, о 13:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація виставки творчих робіт - печворк і ляльки-мотанки „Чудотворний світ тканин” майстра клаптикового шитва Людмили Кривенко. Мастриня уже не вперше презентує свої роботи у відділі мистецтв, але такі відкриття завжди супроводжуються неодмінним інтересом і захопленням глядачів.
На презентації автор розповість про те, як створює роботи, звучатимуть веснянки у виконанні учнів музичного училища. Запрошуємо на радісне і весняне свято.

На жаль, людина тільки тоді починає цінувати здоров’я, коли його втрачає. Хворіти не вигідно, дорого, а люди все одно ігнорують прості істини здорового життя. Не паліть, не зловживайте алкоголем, не переїдайте, не нервуйте, не заздріть, більше посміхайтеся, говоріть і робіть людям лише приємне.
Раз в рік проходьте медичний огляд. Не формально, для галочки, а для себе, щоб знати про реальний стан свого здоров’я і відкорегувати дрібні “збої”. Хоч раз в рік здайте загальний аналіз крові і довідайтеся, як у вас виробляє організм червоні кров’яні тільця, який стан імунної системи, чи не зреагувала вона на якусь притаєну недугу. Визначте в крові вміст цукру та холестерину. Хвороби, при яких змінюються вищевказані показники, підкрадаються поступово, непомітно. Їх вигідніше попередити або вчасно виявити та лікувати.
Якщо вам за сорок, або маєте скарги з боку серця, зробіть електрокардіограму. Обов’язково контролюйте артеріальний тиск, про його підвищення багато людей і не здогадуються, а гіпертонія ж веде до поширення серця, може бути причиною інсульту, інфаркту.
Щорічно проходьте онкоогляд, флюорографічне обстеження легень, щоб не втратити час раннього виявлення хвороби або щоб почути бажане: «У Вас хвороби не виявлено». Сухоти тепер набули темпу епідемії, а онкологічні хвороби вже не вирок, а діагноз. На ранній стадії їх лікують досить успішно. Тільки б не занедбати хворобу і не втратити віру в одужання.
Якщо є потреба, зверніться до вузьких спеціалістів. І обов’язково поспілкуйтеся зі своїм сімейним лікарем чи дільничним терапевтом. Йому можете розказати про всі свої проблеми чи підозри щодо свого здоров’я. Він обов’язково порадить як не хворіти, або, при потребі, спрямує на дообстеження чи призначить лікування. Памятайте, що потрібно часто відвідувати стоматолога і гінеколога – тоді неприємності не застануть зненацька.
Часто в молодих людей виникають скарги на колючий біль в ділянці серця, “клубок” в горлі, дратівливість, втомлюваність. Це наслідок нервових перенапружень, спричинених інтенсивним темпом сучасного життя, пересипаного сімейними проблемами, економічними та екологічними негараздами.
Умійте розважливо, врівноважено ставитися до всіх навколишніх подразників, вирішуйте проблеми без істерики та впадання у відчай. Це збереже здоров’я не лише тобі, але й оточуючим.

Нагадуємо, що 7 квітня — Всесвітній день здоров’я, і запрошуємо до перегляду книжкової виставки «Охорона здоров’я в Україні: проблеми і перспективи», яка працює у відділі читальних залів. Пропонуємо вам оглянути нові і сучасні книги, найбільш цікаві з них - енциклопедія Миколи Амосова «Алгоритм здоров’я», Михайла Коломійця «Професійні хвороби», Сімейний медичний довідник, Медична енциклопедія «1001 вопрос и ответ – безопасные практические советы».
Як піклуватися про правильний спосіб життя можна дізнатися з книги Ральфа Паффенбаргера «Здоровый образ жизни», Інеси Назарової «Репродуктивне здоров’я та планування сім’ї» про раціональне харчування - з книги Світлани Ільїної “Здоров’я на вашому столі”.
Звичайно, поради дуже загальні, і певно, багато хто з вас знає деякі з них. Але ж знати одну-дві поради, або навіть всі з них - це не означає, що Ви ними користуєтеся, адже правда? А так, прочитавши рекомендації, дані фахівцями, Ви знову пригадаєте давнішню програму, і можливо, все ж таки почнете приділяти більше уваги своєму здоров'ю.
Тож будьте здорові!

Шановні користувачі, повідомляємо, що бібліотека 4 квітня працює з 10:00 до 17:00, 5 квітня – вихідний.

29 березня по 4 квітня

Цього року Великдень православний християнський світ відзначає 4 квітня. Загалом святкування Паски подібне до Різдва, через те що Різдво вважалося новорічним святом, яке раніше зустрічали навесні. Тому на обидва свята люди ходили один до одного в гості, але з різними подарунками: на Різдво з кутею та узваром, а на Великдень — з крашанками та пирогами. Нині ж люди ходять в гості значно рідше, намагаючись залишитись удома або збираючись в родинному колі.
Незважаючи на те, що більшість великодніх традицій уже забуті, дух свята все одно присутній. Напередодні Велиодня, 31 березня бібліотекарі читального залу запрошують на презентацію книжкової виставки «Бог і митець», а у відділі міського абонемента з 1 квітня працюватиме викладка літератури «Світле Воскресіння Христове».

Повідомляємо про графік роботи у святкові дні: бібліотека працює 3 квітня з 10:00 до 17:00, 5 квітня з 10:00 до 19:00, 4 квітня – вихідний.

В багатьох країнах існує звичай святкувати 1 квітня - день сміху, жартів, усмішок та розіграшу. В цей день поганий настрій буде недоречним, а сльози мають виступати на очах лише від сміху! В світі до цього часу не можуть дійти спільної думки про походження та історію 1-го квітня; яке з них правильне - не знає ніхто. Та головне те, шо це свято існує, і саме в цей день можна забути про всі турботи і налаштуватись на позитив. Отже, 1-го квітня будьте насторожі, запасіться почуттям гумору і свіжими жартами, на розіграші не ображайтесь, а відповідайте ними ж. Тобто розважайтесь, тому що сміх, як відомо, подовжує життя! :-). А якщо ваш святковий настрій десь забарився, віднайти його можна, переглянувши виставки у відділі читальних залів - «Здоровше з гумором живеться», відділі міського абонемента – «Хто дружить зі сміхом, той довше живе».

Понад 60 років тому 4 квітня започатковано діяльність Організації Північноатлантичного Договору (НАТО). Дванадцять країн – засновників Північноатлантичного Альянсу зобов’язались захищати одна одну у випадку військової агресії проти однієї з них. Відтоді країн –членів стало більше. Нинішнє керівництво нашої країни має певну стратегію відносин Україна-НАТО.
З 1 квітня у відділі читальних залів розпочинає роботу виставка документів, присвячена Дню утворення НАТО “Україна-НАТО: потенціал взаємодії в безпековій політиці держави”.

Крок за кроком відроджується історична память про визначного державного і культурного діяча козацької доби, довголітнього гетьмана України в еміграції, гідного спадкоємця Богдана Хмельницького та Івана Мазепи – Пилипа Орлика. Окремою сторінкою його життєпису є написана ним у 1710 році, задовго до світових конституцій нового часу, першого вітчизняного політико-правового акта конституційного характеру – «Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозького козацтва». У Конституції визнавалися природні права людини, насамперед право на протест проти гноблення, проголошувалася незалежність війська Запорозького, ідея соборності українських земель. У відділі читальних залів до 300-річчя від Дня народження першої Української Конституції розпочала роботу книжкова виставка «Конституція Пилипа Орлика як перше відкриття української національної ідеї». Гетьман Пилип Орлик та його син Григор виходили з одного постулату – за будь-яку ціну здобути політичну свободу Україні та її народові. Про життя, політичні погляди і діяльніть Пилипа Орлика на посаді гетьмана України можна дізнатися з серії Тараса Чухліба «Великі українці» - «Пилип Орлик». Книги Василя Резніченка «Пилип Орлик – гетьман України» та Ілька Борщака «Великий мазепинець Григор Орлик» висвітлюють з темряви віків великі, героїчні справи цих двох подвижників. Запрошуємо до перегляду виставки.

22 по 28 березня

Читальний зал, український клуб, факультет філології та журналістики КДПУ імені В.Винниченка запрошують всіх бажаючих взяти участь у проведенні вечора поезії, присвяченому 80-річному ювілею Ліни Костенко „ТАКА КРАСА ВИСОКА І НЕТЛІННА”
Вечір відбудеться 24-го березня, у середу, о 17-ій годині, в залі гуманітарних наук (відділ читальних залів, ІІІ поверх)

Цей тиждень – багатий на свята. 23 березня відзначається Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. А 27-го березня - Міжнародний день театру. Щиро вітаємо всіх з цими прекрасними святами і бажаємо натхнення, благодатних умов для розвитку вашого таланту, втілення творчих задумів для плідної та успішної праці.
У відділі читальних залів працює книжкова виставка «Культура – енергетичне поле планети», де представлені і довідкові видання з історії світової та укранської культур, етнографічні нариси, періодичні видання. Особливої уваги заслуговують новітні видання, як-от «История культуры народов мира» видатного німецького художника та історика культури Германа Вейса, який сам, до речі, виконував ілюстрації до книги, зображуючи розвиток культури людства від ІV тисячоліття до н.е. і до ХІХ ст. В історико-етнографічній монографії «Українці» за редакцією Г. Скрипник виствітлюється питання становлення та розвитку української етнокультури зокрема народними промислами та ремеслами, одягом і традиційною системою харчування. Виставка оформлена високополіграфічними виданнями останніх років.
У відділі мистецтв напередодні Міжнародного дня театру відкриється книжкова виставка „Сторінками українського театру”, де будуть представлені книги з багатим ілюстративним матеріалом про старовинний та сучасний український театр, наукові праці, статті, рецензії, монографії та дослідження мистецтвознавців. Також можна буде ознайомитись з ілюстрованими альбомами.
Серед представлених на виставці видань, найбільш актуальною є книга „Нариси з історії театрального мистецтва України ХХ століття”. Дослідження представляє аналіз драматичних творів, документів, друкованих та особистих свідчень, іконографічних матеріалів; введення до наукового обігу маловідомих та малодосліджених явищ, подій та призабутих імен, що були вилучені з фахового ужитку через політичні, ідеологічні та інші позамистецькі і позанаукові причини.
Серед цікавих та авторитетних книжкових новинок є книга відомого театрального дослідника Ганни Веселовської „Театральні перехрестя Києва 1900-1910-х рр. (Київський театральний модернізм)”, де на широкому фактографічному матеріалі уперше досліджується київське театральне середовище, модерністські мистецькі течії та виникнення нових сценічних форм.

Нині туберкульоз розглядають як глобальну і національну проблему соціуму. Епідемія цього захворювання в Україні вийшла з-під контролю. А тому, подолавши повсякденні труднощі й випробування, спільними зусиллями уряду, медиків і народу необхідно взяти під контроль ситуацію з туберкульозу і нівелювати цю небезпечну недугу.
Важливим фактором в усуненні ситуації, що склалася, є поширення інформації про актуальні проблеми фтизіатрії, її теоретичні і практичні аспекти.
Тому книги, що презентуються працівниками читального залу на книжковій виставці „Нова стратегія профілактики і лікування туберкульозу”, є цінним підгрунтям поглибленого вивчення зазначених проблем.
У наукових працях, запропонованих для ознайомлення, чільне місце відводиться питанням клініки туберкульозу органів дихання, діагностики та лікування хворих на туберкульоз легенів, його профілактики, висвітлено проблеми, шляхи поліпшення протитуберкульозних заходів. Авторами книг розроблено шляхи поліпшення результатів комплексного лікування хворих, запропоновано низку власних удосконалень. Цінними виданнями є ті, що пропонують фітотерапевтичну допомогу всім, хто страждає на цю недугу.
Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду книжкової виставки.

Энн (Анна) Бронте (англ. Anne Bronte) англійська письменниця і поетеса, молодша з трьох сестер-письменниць Бронте. Її сестри — Шарлотта і Емілія Бронте. Авторка поезій і романів «Агнес Грей» і «Незнакомка из Уайлдфелл-Холла». Хоча вона прожила всього 29 років, та не відчула тепла променів літературної слави сестри Шарлотти, літературознавці зазначають, що її романи - одні з найкращих зразків англійської літератури. В цьому році виповнюється 190 років від дня її народження. 25 березня у відділі документів іноземними мовами відкривається книжкова виставка «Таємнича незнайомка Анна Бронте», запрошуємо до перегляду.

15 по 21 березня

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім. Д.І. Чижевського спільно з Кіровоградським обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді напередодні Всесвітнього дня водних ресурсів організували фотовиставку «Здоровому довкіллю – чисті ріки», презентація якої відбудеться 17 березня о 15:00 у відділі.
Основна мета фотовиставки – привернення уваги громадян, особливо підростаючого покоління до проблем збереження водних ресурсів, а також підтримка обдарованих дітей, створення умов для їх подальшої творчості.
На виставці представлені роботи юних фотоаматорів сільських шкіл нашої області. Запрошуємо на презентацію та до перегляду фотовиставки.

19 березня о 15:00 відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук спільно з кафедрами міжнародної економіки, фінансів та планування Кіровоградського національного технічного університету, а також Кіровоградським кібернетико-технічним коледжем проводить конференцію «Глобальна фінансова криза: уроки для світу та України».
В роботі конференції беруть участь представники обласної державної адміністрації, наукові працівники, майбутні фахівці. Учасники конференції розглянуть такі питання:
- історичні аспекти кризових тенденції в світі;
- антикризові заходи в зарубіжних країнах;
- фінансова криза в Україні та шляхи її подолання;
- проблема банківської системи України;
- аналіз фінансового стану Кіровоградської області в умовах світової фінансово-економічної кризи.

Слово «лірика» походить від давньогрецького «ліра». У цього народу воно було емблемою музики. Для латинян ліра номенувала сузір'я Північної півкулі неба й асоціювалася з недосяжністю, величністю та висотою. Світова ж лірика, ввібрала в себе музичність, мелодику, емоційну силу, чистоту образного самовираження та глибину сутності, що відбиває нерозгадані й до кінця незбагненні порухи людської душі.
Отже, шанування її Величності Поезії, День якої святкується навесні, 21 березня, зумовлено духовними устремліннями. Адже, за словами Бориса Пастернака, - безсмертне спілкування поміж смертними і є духовне життя.
Тож, якщо ви прагнете доторкнутися найтонших порухів ліричної душі людської, запрошуємо вас переглянути у відділі читальних залів книжкові виставки, які так органічно вплітаються в канву весняного свята, поєднуючись в єдину Поетичну Містерію. Так співпало, що нині ми святкуємо і день Поезії, і 80-річний ювілей геніальної української поетеси Ліни Василівни Костенко, експонуємо книги, де висвічує витончене мереживо японської поезії. Тож вашій увазі пропонуємо відповідно три книжкові виставки: «Сходить вечір по зоряних сходах», «Високе небо Ліни Костенко», «Весняний серпанок вишневого світу».
У ці чудесні дні ми вшановуємо іще одне ім'я – ім'я художника російського небозводу – Євгена Баратинського. Нині йому виповнюється 120 років. На виставкових полицях книжкової виставки «Гармонии таинственная власть» можна познайомитись із самобутньою, ніжною лірикою поета.
Відділ міського абонемента запрошує на виставки до Всесвітнього Дня поезії “Поезія – труд серця і розуму” і до 80-річчя Ліни Костенко “Слова самі на голос навертались”.

Одним із розділів книжкової виставки, присвяченої Т.Г.Шевченку «Послання у вічність» є експозиція творів цьогорічних номінантів-лауреатів Національної премії ім.Т.Г.Шевченка 2010 року. На виставці представлені ті книги номінантів, які є у фондах нашої бібліотеки. На жаль, не всі твори, що стали лауреатами-переможцями, наявні у нас. Проте високохудожні літературні зразки, до яких належать видання Михайла Андрусяка, Галини Москалець (Пагутяк), Оксани Пахльовської, Дмитра Іванова на виставці є. Запрошуємо до перегляду!

Національна премія ім. Т. Шевченка 2010 року присуджена:
АНДРУСЯКУ Михайлу Миколайовичу, публіцистові – за документально-художню трилогію «Брати грому», «Брати вогню», «Брати просторів»;
БАБАКУ Миколі Пантелеймоновичу, авторові проекту та художнього оформлення, НАЙДЕНУ Олександру Семеновичу, авторові тексту – за монографію «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини XVIII – XX ст. в контексті селянського культурного простору»;
ГАНЖІ Степану Олександровичу, майстрові народного мистецтва – за мистецьку серію килимів;
ІВАНОВУ Дмитру Йосиповичу, поетові – за книгу поезій «Село в терновому вінку»;
КОВТУНУ Віктору Івановичу, художникові – за цикл живописних робіт «Мій край – Слобожанщина»;
КОЗАКУ Богдану Миколайовичу, артистові – за концертне виконання поетичних композицій «Євангеліє від Тараса» та «Думи» за творами Тараса Шевченка;
КОЛОДУБУ Левку Миколайовичу, композиторові – за симфонію № 9 «Sensilis moderno» («Новітні відчуття»), симфонію №10 «За ескізами юних літ», симфонію №11 «Нові береги»;
ЛАВРУ Костянтину Тихоновичу, художникові – за ілюстрації до творів класиків вітчизняної літератури та монументальні розписи на тему українських народних казок у Київському академічному театрі ляльок;
МОСКАЛЕЦЬ Галині Василівні (Галині Пагутяк), письменниці – за книгу прози «Слуга з Добромиля»;
ПАХЛЬОВСЬКІЙ Оксані Єжи-Янівні, письменниці – за книгу публіцистики «Аvе, Еиrора!».

8 по 14 березня

Чарівні пані!

Вітаємо Вас з 8 березня – прекрасним святом весни!
Бажаємо Вам міцного здоров’я, нев’янучої молодості на багато весен, взаємного кохання! Щоб у Ваших ніжних душах завжди панувала весна, у Ваших родинах були злагода, тепло і затишок.
Нехай прекрасні почуття зігрівають Ваші серця і дарують окрилення для нових успіхів у сфері, якій Ви присвятили свої знання і таланти. Залишайтеся завжди такими ж неповторними!

Бібліотека підготувала для Вас подарунки, які, сподіваємося, наповнять вашу душу гармонією і красою! 9 березня учні класу скрипки Наталі Карабан (Кіровоградське музичне училище) запрошують Вас на музичний концерт “Скрипальські посмішки”. Початок - о 12:00 (відділ мистецтв).

А о 14:00 у відділі читальних залів відбудеться презентація творчих робіт майстрів Кіровоградської громадської організації “Єлисаветградський узвіз”. Виставка називається “Веснянки” і складається з вишиванок, творів живопису, печворку та інших видів декоративно-ужиткового мистецтва, створені талановитими руками наших землячок-майстринь. Деякі роботи супроводжуються віршами.

Майже в кожному відділі ви знайдете виставку до душі, а в холі ІІІ поверху працює підсумкова виставка фотохудожників Кіровоградщини “Погляд-2009”. Тож запрошуємо до гостинних залів нашої бібліотеки!

Шановні користувачі, повідомляємо, що бібліотека 7 березня працює з 10:00 до 17:00, 8 березня – вихідний.

1 по 7 березня

На початку березня, коли весна погляне на вас очима синьо-блакитного неба, а сонячне сяйво заструменить веселкою у ваших очах, приходить свято духовного оновлення і щирого віншування Великого Кобзаря.
Тарас Шевченко - поет від Бога і художник за покликанням. Він залишив людству геніальну поетичну й живописну спадщину. Тож його святий та щедрий дарунок саме і є тим посланням у вічність, тим нетлінним скарбом високої культури.
Розкрити цю самобутню перлину можна, звернувшись до унікальних видань, що повідують про життя і творчість митця, ілюструють його багату мистецьку палітру. Книжкова виставка, присвячена дню народження Т. Шевченка «Послання у вічність» відкриється 1 березня у світлинах читального залу.

У відділі рідкісних і цінних документів 4 березня близько 11:00 відбудеться презентація книжкової виставки „Думи мої, думи...”, що об’єднала дві визначні дати, пов’язані з ім’ям Тараса Григоровича Шевченка – 150-річчя першого видання Кобзаря та 196-ту річницю від дня його народження.
На презентації звучатимуть безсмертні поезії Шевченка у виконанні Кравцова Івана Васильовича, народного артиста України, актора Кіровоградського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького.
На виставці можна оглянути рідкісні видання ХІХ - початку ХХ сторіччя про життя і творчість Шевченка:
Біографічний нарис Яковенка В. І. 1894 року “Т.Г.Шевченко. Його життя і літературна діяльність”, що вийшов у серії „Життя видатних людей” біографічної бібліотеки відомого видавця і просвітителя Флорентія Павленкова.
Книга академіка Новицького “Тарас Шевченко як маляр” дослідження і каталог праць Шевченка.
Також на виставці представлені книги української діаспори в Америці, Канаді та інших країнах, сучасні українські видання. Запрошуємо на презентацію.

У відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук з 1 березня працює книжкова виставка “Мости лише єднають, створюють, надихають”, присвячена 140-річчю від дня народження Євгена Оскаровича Патона – вченого у галузі мостобудування і зварювання. Є. Патон створив методи розрахунку раціональних конструктивних схем металевих прогонних споруд мостів, дослідив умови їх роботи, розробив способи відбудови зруйнованих мостів.
Вінцем його інженерної діяльності, в якій він поєднав дві свої іпостасі – мостобудування і зварювання, став цільнозварний міст через Дніпро у Києві. Найбільше значення для розвитку науки мало створення Євгеном Патоном всесвітньо відомої науково-інженерної школи в галузі електрозварювання металів та електротехнології. На книжковій виставці представлені книги про Є.О. Патона, спогади, енциклопедії. Запрошуємо до перегляду.

22 по 28 лютого

Всесвіт і людина - загадки... загадки... загадки... Нічне небо виглядає сьогодні так само, як і тисячі років тому, але ми дивимось на нього іншими очима, бо бачимо і знаємо більше, ніж бачили стародавні люди. Давно відомо, що зірки - це газові кулі, які утримуються як єдине ціле силою гравітації, що діє між атомами газу. Також відомо, що з зірок складається гігантська зоряна система - Галактика і що галактик є не одна, а дуже велика кількість. І нарешті вже давно не новина що видимий нам Всесвіт виник приблизно десь10 млрд. років тому у вигляді безструктурної маси з високою щільністю енергії.
Так, це все ми знаємо?.. А скільки всього не знаємо.... І у вік технічного прогресу та цифрових технологій світ залишається повним таємниць і загадок, а на Землі відбуваються події та явища, недоступні розумінню сучасної науки.
Відділ документів з питань єкономіки, виробництва та природничих наук запрошує на виставку «Загадковий Всесвіт», яка розпочинає роботу з 24 лютого. На виставці представлена література про виникнення Всесвіту, про галактики, зорі, комети, планети, а також про загадкові явища у Всесвіті і на Землі. Окремим розділом на виставці представлена література з питань уфології та контактів з іншими цивілізаціями.

У відділі читальних залів до Дня захисника Вітчизни, який відзначається 23 лютого, функціонує книжкова виставка «Можна все на світі вибирати, сину». За допомогою представлених книг та періодичних видань можна познайомитися з основами військової служби, військового законодавства України, тож вони допоможуть зорієнтуватися під час призову та служби у Збройних Силах України. Популярністю користується двотомне видання «Історія українського війська», видане у Львові у 1996 р. Книга «Українська військова символіка» - високополіграфічне та багато ілюстроване видання під авторством Д. Табачника та В. Карпова висвітлює систему військових символів у сучасних Збройних Силах України і популяризує українську фалеристику. Інші видання представлені на виставці, розкривають історію українських військових формувань від княжих часів до перших десятиліть ХХ ст.

15 по 21 лютого

Шановні друзі! Запрошуємо на презентацію книги Володимирa Боська «Історичний календар Кіровоградщини на 2010 рік. Люди, події, факти», яка відбудеться 17 лютого о 14:30 у відділі мистецтв.

Володимир Миколайович Босько - лауреат премії ім. В. Ястребова 2001 р., ім.В.Винниченка 1994 р., автор сотень статей з історико-краєзнавчої тематики, в тому числі досліджень “Зустрічі з іконами нашого краю”, нарисів про А. Фета, Л. Троцького, П.Крестоносцева, Г. Зіновьєва, Ф. Козачинського, О. Самсонова та багатьох інших видатних діячів. 14 лютого Володимиру Миколайловичу виповнюється 60 років. Вітаємо з почесним ювілем і бажаємо вагомих здобутків у краєзнавчій царині та нових відкриттів в житті Єлисаветграда-Кіровограда. Зичимо Вам добра, невичерпного натхнення, успішного сповнення всіх планів та задумів. Нехай ніколи не покидають Вас творчий неспокій, життєвий оптимізм, тверда віра у велике майбутнє Великої України.

Ім’я Олександра Жовни давно відоме в Україні та й за її межами теж. Сьогодні він - визнаний письменник, режисер і сценарист, лауреат кількох літературних премій, Заслужений діяч мистецтв України.
І нам, його землякам, дуже приємно, що Олександр Жовна 15 лютого святкує золотий ювілей – 50-річчя! В сучасній літературній свідомості його тексти завдяки тонкому психологізму, драматичності і міжрядковій апеляції до вічних істин залишають випалені карби. Карби болю, карби небайдужості. І саме тому його твори задаватимуть духовний камертон наступним поколінням.
Тексти його читаються серцем, а не холодним розумом, високовольтна напруга яких зачіпає кожну фібру душі.
Вітаємо Олександра Юрійовича з ювілеєм і бажаємо, щоб письменницький талант і творчий доробок, який гідно збагатив скарбницю національної та світової літератури, ще довго нас радував.
Зичимо Вам міцного здоров'я, щастя, добра і натхнення на многії літа.
А всі бажаючі можуть познайомитися з творами Олександра Жовни, відвідавши виставку «Терпкі самотності Олександра Жовни», яка працює у відділі краєзнавства нашої бібліотеки.

Щоденний хліб наш обов‘язково включає овочі та фрукти. Історію людства неможливо відділити від процесів використання рослин у їжу. Спочатку людина їх брала безпосередньо з природи і лише з часом почала їх окультурювати і вирощувати біля житла.
Про овочі та плоди написано дуже багато, водночас усі таємниці так і не розкриті до кінця. Тому запрошуємо до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук 10 лютого на книжковий перегляд “Садівництво та овочівництво”.
У книгах, представлених на виставці, висвітлено користь плодів та овочів, надано практичні поради по їх вирощуванню, а також показано багатство світового різноманіття овочевих рослин, які з успіхом можна вирощувати на Україні. Окремо розкрито використання овочів у кухнях різних народів світу, виділено можливості використання краси овочів у кулінарному арт-візажі.

Науково-технічну революцію нашого часу пов‘язують з появою нанотехнологій. Термін “нанотехнологія”, введений в ужиток американцями у 80-90-х рр. минулого століття і означає “нано” (карликовий, дрібний) мільярдну частину (1?10-9) чогось..
На думку дослідників, головним полігоном діяльності науки й освіти в ХХІ столітті, стане наносфера. Нині йдеться про появу нових галузей – нанонауку, наноінженерію, нанотехнологію, наноелектроніку, нанохімію. Практичні розробки вже застосовано в досить широкій сфері – електроніці, інформаційних технологіях, медицині, фармакології, фармації, сільському господарстві, авіації, космонавтиці, військовій справі, медичних технологіях, молекулярній біології, екологічному моніторингу тощо.
З нанотехнологіями, найпродуктивнішими інноваціями сучасного та майбутнього економічного розвитку, користувачі зможуть ознайомитись на виставці літератури, на якій також представлена концепція Державної цільової науково-технічної програми “Нанотехнології та наноматеріали” на 2010-2014 рр., що започаткує створення наноіндустрії України.
Запрошуємо до перегляду виставки “Нанотехнології: від ідеї до кінцевого продукту”, яка розпочинає роботу з 17 лютого у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

8 по 14 лютого

10 лютого в Канадсько-українському бібліотечному центрі, який діє при ОУНБ ім. Д.І.Чижевського, розпочне роботу книжкова виставка «Зберігаючи українську самобутність». Запропонована експозиція розкриє сторінки історії та діяльності Комітету (а з 1989 року — Конгресу) українців Канади, що уособлює в собі національну координаційну раду українських політичних, громадських, культурних організацій та церков Канади. Найвищою метою Комітету є миротворча, прогресивна, гуманна місія представників канадійських українців у світі.

14 лютого весь християнський світ відзначає День святого Валентина — покровителя всіх закоханих. Це найромантичніше свято, коли всі зізнаються один одному в любові і дарують валентинки своїм коханим і обов’язково якісь солодощі у формі серця: торт, цукерки, печиво, тістечка, шоколад.
Вже понад 18 століть існує свято всіх закоханих. За однією з версій, це свято походить від Римського свята Lupercalia, коли всі залишали свої справи, і починалася веселість. Свято обростало обрядами. За день до Луперкалій відзначалось свято Римської богині шлюбу, материнства і жінок Юнони і бога Пана. Цього дня дівчата писали любовні листи. Листи поміщали у величезну урну, а потім чоловіки тягнули листи. Потім кожен чоловік починав залицятися до тієї дівчини, любовний лист якої він взяв.
У античній Греції це свято називалося Панургії — ритуальні ігрища на честь бога Пана. Ще за деякими відомостями День святого Валентина колись називали «Пташиним весіллям». Раніше вважали, що птахи утворюють шлюбні пари саме в другий тиждень другого місяця року.
Припускають також, що день шанування святого Валентина співпадає з давньоримською традицією ворожіння під час новорічних святкувань, оскільки за римським календарем новий рік наступав саме у середині лютого.
У Західній Європі день Святого Валентина святкується з ХІІІ століття, в США з 1777 року. Тепер і у нас стало одним святом більше, хоча на Русі було своє свято закоханих. Воно святкувалося восьмого липня і було пов'язане з легендарною історією кохання Петра і Февронії. Запрошуємо більше дізнатися про це свято і його історію з книжкових виставок «Мені сумно без тебе серед людства» (відділ читальних залів) та «Я цілую цей світ, в якому ти» (відділ міського абонемента).

У відділі рідкісних і цінних документів розпочала роботу книжкова виставка „Милосердя на книжкових полицях: бібліотека - центр віротерпимості”, де представлені видання, які розкривають поняття милосердя, віротерпимості. Епіграфом до цієї виставки взяті слова французького філософа, богослова і поета П’єра Абеляра „Розуміти, щоб вірити”.
На виставці представлені видання, які розкривають поняття милосердя, віротерпимості, свободи совісті. Релігійні видання різних вірувань і релігій: Біблія, Коран, Тора та інші видання.
Видання про життя святих сподвижників християнства, буддизму, іудаїзму.
Рідкісні видання про життя і діяльність видатних гуманістів XIV-XIX сторіч Еразма Роттердамського, Франческо Петрарки, Жан Жака Руссо, Григорія Сковороди, Володимира Соловйова, Павла Флоренського, Дмитра Лихачова.

Борис Пастернак — ціла епоха в літературі. Він починав свою діяльність у період великих революційних зрушень і сподівань, але незабаром побачив, як надії на соціалістичне реформування суспільства зазнали краху, як людина опинилася в полоні ідеологічних ілюзій, як насильство витіснило ідеї про майбутню свободу, рівність і братерство. Тому поезія Б. Пастернака — своєрідний психологічний літопис трагедії XX ст.
Борис Леонідович Пастернак народився 10 лютого 1890 р. у Москві. Це було останнє десятиріччя XIX ст., яке тихо вмирало у тьмяному світлі ліхтарів. Усі тоді мріяли про майбутнє. У будинку його батька, Леоніда Йосиповича Пастернака, відомого художника-графіка, часто бували М. Врубель, О.Скрябін, С. Рахманінов, Л. Толстой та інші відомі діячі мистецької еліти.
Складними були стежки життя Бориса Пастернака, проте він з честю пройшов, не зрадивши себе. Про життя і творчість нобелівського лауреата 1958 року можна дізнатися з виставок “Сходження до суті” (відділ читальних залів) та «Я понял жизни цель…» (відділ міського абонемента). Запрошуємо на літературні читання у відділ читальних залів, де поезія Пастернака прозвучить у професійному виконанні актора академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького.

1 по 7 лютого

2 лютого, традиційно, світове українство відзначає чергову річницю видатного українського поета, палкого патріота своєї Батьківщини, невтомного борця за національну ідею, нашого земляка, який повернувся до нас через роки забуття і руїни – Євгена Маланюка.
Саме в цей день - в бібліотеці урочиста подія – вручення обласної літературної премії імені Євгена Маланюка. Премія була заснована обласною радою в 2002 році і є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори області за високохудожні твори у жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства.
З 2002 по 2008 роки лауреатами премії стали Василь Бондар, Леонід Куценко, Петро Селецький, Тамара Журба, Григорій Клочек, Світлана Барабаш, Віктор Погрібний, Галина Берізка, Катерина Горчар, Світлана Орел, Ольга Полевіна, Василь Марко, Леонід Безпалий, Олександр Жовна, Кость Оверченко, Володимир Караташ. Запрошуємо на урочисту церемонію 2 лютого о 15:00, щоб привітати нових лауреатів 2009 року – Тетяну Андрушко і Олександра Кердіваренка.

З метою підвищення авторитету книги та читання у суспільстві, залучення до читання та користування бібліотекою широких верств населення (в першу чергу нечитаючих або слабо читаючих груп, дітей та молоді ) в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського в 2009 році було започатковано пілотний проект “Літературні читання” - живе читання творів класиків світової літератури майстрами художнього слова – професійними акторами обласного музично-драматичного театру ім.М.Л.Кропивницького. Проект мав широкий резонанс серед учнів, студентів, різних категорій користувачів. Зокрема, слухали твори Т. Шевченка, М. Гоголя, В. Винниченка та інших видатних письменників.
Тож в цьому році продовжуємо роботу. 4 лютого о 13:00 відбудеться читання оповідань Антона Павловича Чехова, адже нещодавно світова громадськість відзначила 150-річчя від дня народження великого російського письменника і драматурга. Запрошуємо всіх послухати оповідання класика у виконанні Ю.Жеребцова, актора Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького.

18 по 24 січня

20 січня о 13:00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки графіки “Колесо року”. Автор робіт – Юлія Епельбаум. Оформлення робіт виконала художня майстерня «Point workshop»
У своїх малюнках художниця розкриває безмежні можливості людини, природу творення, взаємовідносини Людини і Всесвіту. І, що важливо, свій унікальний внутрішний світ через художній образ. Кожна робота має підпис – поетичну чи прозову цитату, яка найбільш влучно відображає зміст роботи.
Схильність до малювання Юлія Валеріївна проявила на останніх курсах вузу, на що спонукала її зацікавленість можливостями методів мистецтво-терапії. Захоплення малюванням переросло у персональну виставку, яка була презентована у травні 2001 року у США, штат Каліфорнія, місто Eureka “Old Town Art Gallery”.
Автор робіт – нині практикуючий психолог. Проводить індивідуальне психологічне консультування та різноманітні тренінги з розвитку особистості та творчих здібностей, з розв’язання конфліктів. У своїй професійній діяльності широко використовує методи арт-терапії.
Запрошуємо на презентацію виставки, де дивовижним чином переплелися психологія, мистецтво графіки і слова, висвітивши яскраву мелодію таланту.

Соборності День живи!
До злагоди, миру і єднання веди!
У братстві твоє майбуття,
Моя Україно, державо моя!

22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину державу. Ним стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців.
На жаль, це об’єднання виявилось нетривким, і невдовзі історія розпорядилась так, що окремі частини українських земель знову опинились у складі різних держав. У відділі міського абонемента працює книжкова викладка «Цілість рідної землі і народу», а у відділі читальних залів - книжкова виставка «Україно, соборна державо, сонценосна колиска моя», де яскраво розкривається складний і тернистий шлях становлення Української держави в 1917-20-х роках. Особливо яскравою є праця Володимира Сергійчука «Українська соборність», де науковець на великому архівному матеріалі, що раніше переховували в спецфондах, засвідчує: де б українці не були, їхні серця б’ються в одному ритмі.

20 січня відділ літератури з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на перегляд виставки “Глобальна економічна криза: шляхи її подолання”. Криза!… Криза!… Криза! Що робити?… Світом правлять жадібність і страх. Що переможе? А починалося все, як в старому анекдоті, коли Хайм і Мойша кожен день перепродували одне одному годинника, і кожен раз все дорожче і дорожче. Нарешті Хайм не витримав і продав цього годинника третій особі. Тоді Мойша заволав: “Ой Хайм, що ж ти наробив? Навіщо ти продав таку коштовну річ? Ми ж на ній кожен день мали 100% прибутку!” Але сьогодні ніхто не наважиться купувати все дорожче, та й “годинник” наразі виявився не настільки коштовним, і ось маємо : “Криза на ринках фінансового капіталу”. Спочатку казали, що криза України не торкнеться, а потім сміялися: ”Криза Україну обійшла і підкралася ззаду”. А між іншим, у світі була людина, яка передбачила нинішню кризу ще в далекому 1925 році. Це російський вчений Микола Кондратьєв. Він працював в уряді Керенського, потім розробляв постулати НЕПу, створив перший в світі інститут конкурентоздатності. На жаль, доля його склалася трагічно він був репресований і розстріляний. Його робота “Основні проблеми економічної статики і динаміки” представлена на нашій виставці. Також на виставці ви побачите різні, іноді протирічні ідеї вчених-економістів щодо подальшого прояву кризових явищ, шляхів їх подолання у вигляді статей з провідних україських журналів.
Давня китайська мудрість каже: ”Ти можеш стати розумнішим трьома шляхами:
-шляхом досвіду - це найбільш гіркий шлях;
-шляхом наслідування - це найлегший шлях;
-шляхом роздумів - це найблагородніший шлях!»

Другий розділ виставки містить матеріали, які розповідають про антикризову економічну політику різних країн світу. Цікаво передивитися і порівняти досвід, наприклад, Великобританії і Франції, або Кореї і Бразилії.
Запрошуємо ознайомитися з цими матеріалами на нашій виставці.


11 по 17 січня

13 січня о 14:30 на свято Маланки у відділі мистецтв відбудеться презентація вишиваних рушників Кіровоградщини – колекція народної майстрині, вишивальниці, збирачки і дослідниці орнаменталістики українських вишиваних рушників Раїси Олексіївни Айвазовської.

Колекція складаеться з трьох частин:

  • Рушники, зібрані на території Кіровоградщини - Світловодському, Олександрійському, Новоархангельскому та ін. районах
  • обрядові рушники вишиті власноруч;
  • зразки орнаменту для вишивки хрестиком, які майстриня створює, обробляючи копії старовинних рушників музейних та особистих збірок. На сьогодні ці зразки складають два об’ємних файлових альбоми.

Запрошуємо на зустріч художників, членів мистецьких колективів та усіх поціновувачів народної творчості.

Для усіх кіровоградців 8 січня – це особливий день. День визволення міста від німецько-фашистських загарбників, одна з героїчних сторінок Великої Вітчизняної війни. Саме в цей день, 66 років тому, воїни 2-го Українського фронту під командуванням генерала армії Конєва за чотири дні напружених бойових дій назавжди звільнили Кіровоград від фашистської неволі. Тривала окупація нашого рідного міста з 5-го серпня 1941 по 8 січня 1944 року.
Пам’ять людська - то річ не дуже надійна. Але існують такі події, які вкарбовуються в пам’яті поколінь, а їхній відгук лунає й через століття.
Велика Вітчизняна війна і є такою подією – трагічною, рясно политою людською кров’ю, а відтого ще більш болючою. Цей біль не дає спокою навіть тим, хто народився вже після війни і, на щастя, не чув виття куль та розриву снарядів, але їхня пам’ять, мабуть, на генному рівні зберегла події шістдесятшестилітньої давності. Низький уклін живим та світла пам’ять загиблим та померлим до строку від ран. Ми збережемо та передамо нащадкам пам’ять про їхній героїчний подвиг в ім’я свободи. Запрошуємо до перегляду книжкової виставки «Шляхами Перемоги», присвяченої 66-річчю визоленняя Кіровограда від німецько-фашистьких загарбників, яка працює у відділі краєзнавства.

«Я хочу пити сонячні настої, пізнать до краю радощі земні» - писав видатний український поет Василь Симоненко. Полтавець родом, він закінчив свій короткий життєвий шлях у Черкасах в Шевченковім краю. Не випадково шевченківські інтонації, мотиви народної пісні так часто озиваються, відлунюють у поезіях Василя Симоненка. Кмітлива вдача. Гострий розум. Неймовірна працездатність. Товариська подільчивість... Усе це – Василь Симоненко.
Перед ним стелився весь життєвий шлях, трагічно обірвавшись у 28 років. Але навіть той невеликий поетичний доробок, що залишив по собі, струменить життєстердженням і невпинною жагою до життя, любові до всього земного. З 8 січня у відділі читальних залів працює книжкова виставка «Я воскрес, щоб із вами жити», присвячена 75-річчю від дня народження поета – яку запрошуємо переглянути!


4 по 10 січня

Різдво - це радісний день всіх українців, велике християнське свято Народження Ісуса Христа.

Відроджуючи давні традиції святкування серед найширшого кола громади - жителів та гостей нашого міста запрошуємо до гостинних залів бібліотеки на перегляд цікавих і різноманітних різдвяних виставок.

2 січня 2010 р. у відділі рідкісних і цінних документів відкрита виставка “Світле Різдво Христове”.
Різдво Христове — велике християнське свято, народження Ісуса Христа, Спасителя світу і Відкупителя людей з полону гріха.
Відображення цієї теми у світовому живопису, літературі, різночасовій іконографії та етнографічних матеріалах — складає основне наповнення виставки. У представлених виданнях — репродукції картин італійського живописця епохи Відродження Антоніо да Корреджо і французького художника 19 ст. Гюстава Доре, відомий євангельський сюжет поклоніння волхвів (Леонардо да Вінчі, Паоло Веронезе, Ель Греко), а також діаспорні видання про традиційні різдвяні звичаї та етнографічні матеріали: святочні пісні Єлисаветградського та Олександрійського повітів Херсонської губернії, зібрані українським дослідником В. М. Ястребовим.
Виставку доповнюють вертепні ляльки різьбяра В. Велкова.

Новорічно-різдвяний тиждень – це час канікул, коли вся родина багато часу проводить разом. Запрошуємо до відділу міського абонемента, де працює викладка «Свято всіх християнських народів». Книги, запропоновані нашим користувачам, це насамперед художня література для сімейного читання. Завітайте до відділу разом з дитиною і оберіть разом цікаву книжку – і хай це стане вашою власною різдвяною традицією.

Ми певні, що вам і вашим близьким неодмінно сподобається виставка «Різдво у Європі», яка працює у Центрі Європейсьої інформації при відділі читальних залів. Можливо, ми не все знаємо про традиційне українське Різдво, але ж про святкування в інших країнах, особливо західних, ми знаємо ще менше. Про оформлення будинків, ялинок, новорічні заходи і, звісно, національне пригощання – меню можна дізнатися з літератури на виставці. А родзинкою виставки є книга Євгена Іванова “Новый год и Рождество в открытках”. Книга містить дані про виникнення різдвяних вітальних листівок у різних країнах, зокрема Німеччині, Франції, Італії, Росії, тлумачить різдвяні символи. Багато ілюстрована містить зображення листівок, починаючи з І половини ХІХ сторіччя.
Тож не прогавте чудової нагоди дізнатися про різдвяні традиції наших сусідів, тим паче, що Україна обрала статегічним напрямком шлях до Євросоюзу.

Отже, нагадуємо, що читальні зали бібліотеки працюють для вас щодня, крім 7 та 8 січня. А на Святвечір, 6 січня, бібліотека працює до 18:00.

Вітаємо вас з Різдвом і сподіваємося, що Свято любові та єднання об’єднає українське суспільство в одну велику родину.


Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Масові заходи
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua