[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Анонс масових заходів


Фон

Анонс масових заходів

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

26 грудня по 1 січня

Шановні наші користувачі, відвідувачі, друзі бібліотеки! Щиро вітаємо вас з новорічними святами і бажаємо вам миру та злагоди, оптимізму і натхнення!

Повідомляємо, що бібліотека 31 грудня працює з 10:00 до 17:00, 1 січня – вихідний день, 2 січня ми працюємо з 10:00 до 19:00. Раді бачити вас у затишних залах бібліотеки!

Увага, у вівторок 27 грудня о 17:00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч з нашим земляком, письменником-фантастом Олексієм Корепановим.

Олексій Корепанов - відома особистість, він є членом Спілки письменників Росії, з 2003 року - член Міжнародної асоціації письменників-фантастів. Він стояв біля витоків видання обласного краєзнавчо-літературного журналу „Порог”, який редагує з 1992 року. Популярний тепер на просторі СНД журнал „Порог-АК” з 2008 року Олексій Корепанов видає за власною ініціативою.

Під час заходу автор буде презентувати свої останні твори ”Стрела в полете”, „Заколдованный остров” (луганського видавництва „ШИКО”), а також роман „Эхо горного храма”, який вийшов буквально нещодавно, у грудні 2011 року, в московському видавництві „ЭКСМО”.

Олексій Корепанов пише філософську фантастику, захоплюється творчістю Буніна, Чехова, братів Стругацьких, Рея Бредбері, а найсприятливішою творчою атмосферою вважає ніч і тишу.

Запрошуємо познайомитися з автором, відкрити для себе його світ фантастики, яким захоплюються читачі багатьох країн.

Вхід - вільний.

Відділ документів з питань єкономіки, виробництва та природничих наук запрошує ознайомитися з книжковою виставкою “Підприємство — основна ланка національної економіки»..

Україна сьогодні переживає виключно складний період соціальної, політичної та економічної переорієнтації. Зі вступом вітчизняної економіки в ринкову стадію свого розвитку змінились форми ведення господарської діяльності. В економіці декларується перехід від адміністративно-командної системи господарювання до ринкової, у зв’язку з чим з'являються нові можливості розвитку виробництва, підвищення власного і суспільного добробуту. Поряд з цим виникає загроза скорочення робочих місць, безробіття, краху підприємств. Підприємству надані широкі права і можливості в реалізації своїх економічних інтересів, виборі засобів організації виробництва, збуту продукції. При цьому підприємство виходить із власних ресурсних можливостей з урахуванням широкого спектру факторів, які впливають на ефективність використання виробничого потенціалу. Ефективність діяльності підприємства залежить від багатьох чинників. Це стабільне функціонування внутрішнього економічного механізму, наявність виробничого потенціалу, можливості для виробництва конкурентоздатної продукції, вміння приймати ефективні управлінські рішення в умовах кризового стану.

На виставці є книги, періодичні видання майже з усіх питань економіки підприємства. Окремими розділами представлена література з калькулювання собівартості, аналізу вигід і витрат, бюджетування, контролінгу, конкурентоспроможності підприємств в кризових ситуаціях.

Запрошуємо на виставку викладачів та студентів-економістів, а також усіх, хто цікавиться проблемами господарювання в ринковій економіці. Виставка буде працювати протягом місяця.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

19 по 25 грудня

Незважаючи на те, що немає снігу і погода жодним чином не підказує, що незабаром Новий рік та Різдво, все ж свято наближається. Дні стрімко летять, і до радісної події залишається трохи більше двох тижнів. Чи почали ви вже готуватися до свята? Адже саме час!
Які придбати подарунки, як прикрасити оселю, де знайти оригінальні ідеї святкування — відповіді на ці питання можна знайти на виставці книг, журналів та дисків „Новорічний калейдоскоп”, яка працює у відділі міського абонемента.
Бібліотекарі потурбувалися про всіх. Господині знайдуть на виставці книги з кулінарними рецептами та порадами приготування оригінальних та незвичних страв. Тим, хто піклується про неперевершений зовнішній вигляд на свято, стануть у нагоді посібники з догляду за тілом та рецепти краси.
Молодим мамам будуть цікаві книги з новорічними саморобками та ялинковими прикрасами, які можна створити з дітьми власноруч.

Якщо ж бажаєте подарувати свято не лише власній дитині, але й малюкам без батьківського тепла, то нагадуємо, що у бібліотеці триває новорічно-різдвяна благодійна акція „Подаруй дитині казку”. Ви ще можете принести дитячі речі, іграшки, книги для вихованців дитячого притулку та школи-інтернату.
Щоб свято пройшло цікаво і радісно, його потрібно ретельно готувати. А ми вам у цьому допоможемо!

Нагадуємо, що у вівторок, 20 грудня о 14:00 Орхуський інформаційно-тренінговий центр при відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського запрошує на презентацію книги “Екологічна безпека уранового виробництва” та обговорення питань, які вона розглядає. Представить книгу від колективу авторів її співавтор та редактор, доктор біологічних наук професор Федір Топольний. У заході візьмуть участь провідні фахівці та керівники державних управлінь.
Запрошуємо журналістів та усіх бажаючих. Вхід – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

12 по 18 грудня

Великим зимовим святом в українських традиціях є день Андрія. Це свято відзначається 13 грудня і вважається юнацьким (на противагу святу дівочому – Катерини).
Для молодих, юнаків і дівчат, людей літнього віку та усіх бажаючих у відділі мистецтв відкривається виставка художніх робіт члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова. Ним створено незабутні образи рідного міста та його жителів. Роботи майстра завжди були наповнені яскравими, сонячними фарбами та пронизані життєвим оптимізмом. Таким він і залишиться в пам’яті шанувальників його творчості. Запрошуємо на презентацію художньої виставки „На свято Андрія” у вівторок 13 грудня о 12:00 у відділі мистецтв.

У середу, 14 грудня, о 17:00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч з Наталією Бідненко. Поетеса є кандидатом на премію Є. Маланюка у номінації „Художня література” від обласної організації всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України».
На зустрічі авторка представить свою збірку „Сумувало літо”, розповість про власну творчість та поділиться планами на майбутнє.
Нагадаємо, що на початку листопада відбулося засідання журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка, у ході якого визначено твори-претенденти, які братимуть участь у конкурсі на здобуття обласної літературної премії за 2011 рік. Визначення творів-переможців конкурсу проходитиме у січні 2012 року, за результатами активного обговорення їх у засобах масової інформації та читачами бібліотек області.

Наближається низка новорічно-різдвяних свят. Усі люди намагаються найошатніше прикрасити оселю, щоб створити чарівну атмосферу свята. Напередодні Дня Святого Миколая, у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки „Едемський сад”. Свої неперевершені роботи з бісеру представили майстрині Алла Іщенко та Наталія Баранник. Якщо бажаєте поспілкуватися з авторами, дізнатися про секрети їхньої творчості – запрошуємо на презентацію виставки, яка відбудеться у п’ятницю, 16 грудня, об 11:00.
Якщо ви налаштовані створити новорічні прикраси власноруч, запрошуємо 16 грудня на майстер-клас до відділу документів з питань економіки, виробництва, природничих наук. Тут вас навчать виготовляти новорічні сніжинки у техніці квілінгу. Майстер-клас буде безкоштовним, але з собою потрібно мати клей, ножиці та гарний білий папір, з якого, власне, ви будете виготовляти сніжинки. Початок – о 12:30.
Зазвичай, у бібліотеці до свят готуються книжкові виставки та відкриті перегляди літератури, з яких ви можете дізнатися більше про історію та традиції свята, спіткати оригінальне рішення чи ідею. Тож запрошуємо до відділу міського абонемента переглянути книжкову виставку до Дня святителя і чудотворця Миколая „По Вкраїні з краю в край ходить святий Миколай”, яка працює з 18 грудня.
Саме напередодні новорічно-різвяних свят у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук усі бажаючі кіровоградці та гості міста зможуть переглянути роботи вихованців Кіровоградського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Ці роботи, до речі, з природних матеріалів, створені для обласного етапу Всеукраїнського конкурсу „Новорічна композиція”. Янголята, альтернативні ялинки та багато інших цікавинок - все це ви зможете подивитися на цій виставці, час відкриття якої ми повідомимо додатково, слідкуйте за анонсами.

Конфлікти підстерігають нас на кожному кроці, навіть у найідеальнішій сім'ї вони неминучі. З цього випливає висновок, що нам потрібно вчитися не тільки як уникати конфліктів, але й вирішувати їх. Це допоможе мінімізувати їх ризик і також вирішити виниклі труднощі. Залиште у старому році сварки і задавнені образи, спробуйте знайти компроміс і зрозуміти один одного. Це можна зробити, відвідавши безкоштовний психологічний тренінг „Стосунки між батьками і дітьми. Профілактика конфліктів”. Тренінг проводить спеціаліст міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, психолог Оксана Клеменченко. Захід відбудеться 16 грудня о 9:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук.

Вхід на всі заходи – вільний.

Наша адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

5 по 11 грудня

У вівторок, 6 грудня об 11:00 у відділі мистецтв відбудеться безкоштовний майстер-клас „Ляльки-нерозлучники (техніка - мотанка)”.
Ляльки-нерозлучники – це дві ляльки на одній паличці, які мають символічне значення. Їх створювали з добрими помислами і дарували закоханим, аби ті завжди були разом, або молодим подружжям, щоб всі радощі і турботи вони ділили навпіл.
Якщо ви бажаєте взяти участь у майстер-класі, потрібно взяти такі речі. Паличку або олівець, на якій кріпитимуться ляльки; стрічку або тканину завширшки зі стрічку, або косу бейку; ножиці, нитки, голку; нитки типу „ірис”; 2 відрізи тканини білої, розміром 40х40 см., ситцеву тканину, темний трикотаж (клаптик для шапочки).
Заняття проводить майстриня Людмила Іванівна Кривенко.
Вхід на майстер-клас – вільний, запрошуємо усіх бажаючих незалежно від віку і статі.

У п’ятницю, 9 грудня о 14:00 у холі ІІІ поверху бібліотеки розпочнеться дивовижне свято фотографії: презентація ХV художньої фотовиставки „Погляд-2011”, а також відкриття фотовиставки циклу проекту Сергія Зайцева „Моя квітуча Україна” – „Поділля”.

9 грудня о 17:00 запрошуємо у відділ мистецтв на історико-краєзнавчу лекцію. Мистецтвознавець, лауреат обласної премії ім. О.Осмьоркіна Олена Іванівна Кириченко розповість про архітектурне обличчя нашого міста. Лекція-презентація „Архітектори В.Городецький та О. Лішневський – Випускники Санкт-Петербурзької Академії”, побудована на матеріалах наукових розвідок автора.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

28 листопада по 4 грудня

30 листопада о 14:00 у відділі мистецтв відбудеться концерт „Чарівна музика Сергія Прокоф’єва”. Перед гостями виступлять учні та викладачі фортепіанного відділення дитячої музичної школи №1. Захід відбувається в рамках Дня суспільних дій в інтересах дітей (який відзначався нещодавно), а також до 120-річчя видатного російського диригента, композитора (родом з України), автора неперевершеної „Музыки для детей” Сергія Прокоф’єва.

У четвер, 1 грудня, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д .Чижевського відбудеться безліч заходів, які будуть цікаві усім без винятку кіровоградцям та гостям міста. Обирайте до смаку і приходьте до бібліотеки. Вхід на всі заходи – вільний.

Тож, у четвер, 1 грудня об 11:00 у Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці відбудеться зустріч - діалог "Для вас відкриті наші двері і серця", присвячена Міжнародному Дню інвалідів, який організовано бібліотекою спільно з Кіровоградською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України та Кіровоградським територіальним центром соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Ми намагаємося привернути увагу громадськості до проблем інвалідів, захисту їхньої гідності, прав і благополуччя; підкреслити ті переваги, що отримує суспільство від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному й культурному житті країни. У заході візьмуть участь мешканці міста з особливими потребами, голова Кіровського і Ленінського районних організацій Товариства Червоного Хреста України Олена Миколаївна Гончаренко, соціальні працівники, юрист. Усіх присутніх привітає своїм гарним виконанням українських пісень хор "Калинонька". На зустрічі відбудеться вручення подарунків від обласної організації Червоного Хреста.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Волонтер корпусу Миру Карін Джонс, яка уже тривалий час працює в Україні і зокрема в ОУНБ ім. Д.Чижевського, говорить, що ситуація в нашій країні є загрозливою, адже ми стійко тримаємо негативну першість серед поширення цього захворювання. Як жити поруч з Віл-інфікованими людьми, як привернути увагу до цього соціального явища – пропонуємо на відкритті художньої виставки, присвяченої проблемі СНІДу. 1 грудня о 13:00 у холі бібліотеки відбудеться відкриття виставки живопису працівника обласного художнього музею Анатолія Кімнатного, який представить своє бачення цієї актуальної проблеми. Захід проходитиме під музичний супровід всесвітньо відомих Елтона Джона, Фреда Меркурі. Щоб уникнути небезпеки, про неї потрібно знати. Тож запрошуємо на презентацію.

Дню Збройних Сил України присвячується

Військова історія нашої Батьківщини багата на приклади самовідданого служіння своїй землі, дотримання військової честі й гідності, любові до свого народу. Дуже важливо, щоб молоде покоління пам'ятало про традиції своїх предків, про тих, для кого честь і обов'язок перед Вітчизною були головним життєвим кредом, а служіння — справою честі, щоб любов до рідної України стала поводирем молодих сердець.

Хто ж вони — українські вояки, яку роль відіграють в історії не лише своєї Батьківщини, а й багатьох країн світу? На ці та багато інших питань можна отримати відповідь на засіданні круглого столу “Сучасний стан військово-патріотичного виховання молоді”, який відбудеться у відділі читальних залів (3-й поверх) ОУНБ імені Д.І.Чижевського 1 грудня о 15-й годині.

Учасниками зустрічі стануть представники управління освіти Кіровоградської міської ради, вищих навчальних закладів (ДЛАУ, КДПУ ім.Винниченка, Інституту розвитку людини, Інституту післядипломної освіти ім.В.Сухомлинського), обласного краєзнавчого і художнього музеїв, об'єднаного міського військового комісаріату та ін.

В рамках роботи круглого столу відбудеться презентація книги доцента кафедри соціально-гуманітарних наук Державної льотної академії України І.І.Романько “Історія українського війська. Нариси у трьох томах”, що вийшла у 2011 році. Авторка ознайомить учасників засідання з історією створення тритомника нарисів, з їх енциклопедичною функцією, виховною місією у царині ствердження патріотизму й національної свідомості молоді.

Стати учасником цієї зустрічі можуть усі, кому небайдужа військова історія рідної Вітчизни.

„Глазами сердца” – таку назву має збірка пісенних поезій поетеси Олени Лещенко (Пилип”юк). 1 грудня о 17:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація збірки, музичним супроводом якої стануть пісні поетеси, записані на диск. Запрошуємо усіх творчих, небайдужих до слова і вишуканої поезії людей.

У відділі мистецтв продовжується цикл історико-культурних лекцій „Колоритні мандрівки”. У п’ятницю, 2 грудня о 17:00 пропонуємо зануритися у давнину і прослухати лекцію кандидата історичних наук, археолога, краєзнавця, автора низки розвідок з проблем давньої історії центральної України Миколи Тупчієнка „Суфійські традиції Криму”. Захід відбудеться у відділі мистецтв. Запрошуємо усіх бажаючих!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

21 по 27 листопада

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини завітає до Кіровоградщини

Мандрівний фестиваль є традиційним продовженням Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Після показів у Києві, які цього року відбувалися з 25 до 31 березня, Docudays UA вирушає у подорож Україною. Цього року більш ніж 120 міст України матимуть змогу переглянути кращі документальні фільми про права людини. Не виключенням стала і Кіровоградщина.

Мандрівний фестиваль є традиційним продовженням Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Після показів у Києві, які цього року відбувалися з 25 до 31 березня, Docudays UA вирушає у подорож Україною. Цього року більш ніж 120 міст України матимуть змогу переглянути кращі документальні фільми про права людини. Не виключенням стала і Кіровоградщина.

15 листопада 2011р. о 10.00, Дитяча екологічна громадська організація «Флора», яка є організатором фестивалю у Кіровоградській області, планує провести прес-конференцію. Метою заходу є: розповісти жителям Кіровоградщини про фестиваль, його графік, фільми та де, коли і як можна переглянути стрічки.

Адреса проведення прес-конференції: інформаційно-ресурсний центр "Громадський офіс" , м. Кіровоград, вул. Дзержинського, 53а.

Контактна особа: Швидич Тетяна, тел.. 0951329155, Юлія Бочарова-Туз, тел. 0979985040

Партнерами у проведенні днів документального кіно на Кіровоградщині традиційно кожного року стають Громадська організація «Територія успіху» та Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Чижевського (ОУНБ ім. Чижевського).

Більше про фестиваль можна дізнатися на сайті http://www.docudays.org.ua

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

14 по 20 листопада

Ставлення суспільства до людини з особливими потребами є певним мірилом його цивілізованості.

13 листопада світ відзначає Міжнародний день сліпих. За статистикою, в Україні нині живе близько 70-ти тисяч незрячих людей. Утім, за неофіційними даними, їх утричі більше. Працюють вони не лише на підприємствах Українського товариства сліпих, а й опановують нові сфери діяльності. Незрячі доводять, що всупереч обставинам і діагнозу - можна жити повноцінно.

Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського реалізує проект “Доторкнись до світу в бібліотеці”, мета якого - надання вільного доступу до знань та інформації громадянам з вадами зору, їх інтеграції в культурний простір громади. Наша місія: підвищення якості життя людей з вадами зору, в тому числі молоді і дітей, засобами новітніх технологій.

16 листопада о 12:00 відбудеться передача бібліотеці апаратів “Монітор-лупа” від Благодійного Фонду Соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Єдність”, який очолює Шаміль Енгелевич Чубаєв. Усі отримані апарати будуть встановлені у відділах обслуговування бібліотеки, що дасть можливість користувачам бібліотеки з вадами зору читати тексти у традиційній друкованій формі.

Завітайте до нас, будемо щиро раді надати інформаційні послуги усім бажаючим людям з вадами зору.

16 листопада відзначається День радіо, телебачення та зв’язку України. Шановні друзі, працівники Кіровоградської обласної державної телерадіокомпанії, Телерадіокомпанії ТТV! Прийміть найщиріші вітання від колективу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського з нагоди професійного свята! Наша загальна місія — забезпечувати людей доступною і необхідною інформацією. Бажаємо, щоб Ваша професійна майстерність і надалі була спрямована на задоволення потреб громадян Кіровоградщини у високоякісних телевізійних і радіопрограмах.

Зичимо Вам і надалі великих успіхів у сфері розвитку інформаційного простору Кіровограда і області, хай Ваші творчі плани реалізуються в найближчий час, а добробут примножується.

Сподіваємося на подальшу підтримку і розвиток наших дружніх відносин!

День Студента - асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами, це не лише пам'ятний день, але і свято, що проголошує світу дружбу, надію на майбутнє і підтримку починань сучасної молоді, а також - це день солідарності студентів з усім світом! Вітаємо усіх студентів зі святом, яке відзначається 17 листопада і запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д. І. Чижевського. Для того, щоб здійснилися сміливі плани й справдилися заповітні мрії наших юних громадян, в нашій бібліотеці створюються всі необхідні умови для отримання якісної освіти й професійного становлення молоді. У нас - найрізноманітніший вибір інформаційних послуг. Ви можете скористатися універсальним фондом, який налічує близько 800 тисяч документів, а також скористатися послугами Інтернет-центру, Wi-Fi та нашої інновації – нещодавно відкритого електронного читального залу, обладнаного найновітнішими електронними приладами (розділ "Відео про бібліотеку"). Ми намагаємося бути ближчими для наших користувачів, тож максимально відкрили фонди, аби кожен бажаючий сам міг обрати собі книгу, журнал, газету та ін. до смаку. А також змінили наш графік роботи. Тепер ми працюємо щодня з 10-ї ранку, без перерви і вихідних. В понеділок-п’ятницю – до 19:00, в суботу і неділю – до 18:00. Будемо завжди раді бачити вас в наших гостинних залах. Ще раз вітаємо зі святом і бажаємо українському студентству миру, щастя, успіхів у навчанні, добрих справ в ім'я України!

16 листопада о 17:00 у відділі мистецтв з нагоди 70-річчя Юрія Любовича відбудеться творча зустріч ”Професія – диригент”. Юрій Васильович Любович — український хоровий диригент, Заслужений діяч мистецтв України (1993), Почесний громадянин Кіровограда (2005) є давнім і надійним другом бібліотеки і зокрема відділу мистецтв. Тож, невипадково, зустріч відбувається саме в цьому комфортному і затишному місці. Скористайтесь можливістю поставити питання особисто - про таємниці Музики як мистецтва, Твору, про професію та світогляд - все, про що ви хотіли запитати у Майстра. Запрошуємо усіх бажаючих на захід.

У п’ятницю, 18 листопада о 15:00, в рамках роботи Клубу інтелектуальних ігор відбудеться шаховий турнір. Захід буде проходити у відділі читальних залів (ІІІ поверх), запрошуємо усіх бажаючих. Вхід вільний, участь - безкоштовна.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

7 по 13 листопада

Микола Степанович Вінграновський (1936 —2004) — український письменник-шестидесятник, режисер, актор, сценарист і поет. Народився в 1936 році в селі Богопіль (нині Первомайськ) Миколаївської області. Згадуючи своє дитинство, письменник стверджує, що змалечку пам’ятав лише степ: “скрізь, куди не глянь степ, степ і степ”. Не знав він тоді ще ні Дніпра, ні Довженка. А потім була війна, тяжкі повоєнні роки. Закінчив Інститут кінематографії в Москві, де познайомився з Олександром Довженком, який мав значний вплив на формування поета.

Перша поетична збірка “Атомні прелюди” вийшла в 1962 році, а через п’ять років побачила світ друга поетична збірка “Сто поезій”. Навчався на акторському відділі Київського інституту театрального мистецтва. Ще студентом зіграв головну роль у художньому фільмі "Повість полум'яних літ", автором якого був Олександр Довженко. Автор книжок віршів "Атомні прелюди", "Сто поезій", "Поезії", "На срібнім березі", "Київ", "Губами теплими і оком золотим", "Цю жінку я люблю", повістей "Первінка", "Сіроманець", "У глибині дощів", "Літо на Десні", роману "Северин Наливайко". У дитячу літературу Микола Вінграновський прийшов на початку шістдесятих років, коли в журналі “Ранок” з’явилися оповідання “Бинь-бинь-бинь” і “Чорти”. Тоді ж були надруковані і його перші вірші для дітей, які увійшли в окрему збірку “Андрійко-говорійко”, а трохи пізніше побачили світ такі оригінальні книжки поезій: “Мак”, ”Літній ранок”, “Літній вечір” та інші. Лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка, літературної премії "Благовіст", Міжнародної премії Фундації.

7 листопада Миколі Вінграновському виповнилося б 75 літ. Запрошуємо познайомитися з його творчістю, переглянувши книжкові виставки „У синьому небі я висіяв ліс” (відділ читальних залів), “…А тут животворяще слово мого народу і моє” (відділ міського абонемента).

11 листопада виповнюється 190 років від дня народження Федора Достоєвського (1821-1881) - однієї з найвидатніших, найвпливовіших і разом з тим найсуперечливіших в російські літературі постатей другої половини ХІХ століття.

В літературу Достоєвський прийшов як автор першого в Росії соціально-психологічного роману, з кону життєвого зійшов, полишаючи нащадкам грандіозний епос своєї доби, епос людини, її страждань, болісних пошуків нею найважливіших життєвих істин, тих гармонійних впорядкованостей життя, де людський дух не роздирали б найтяжчі кризи та протиріччя, де сумління людське могло б світитися спокійним і радісним світлом.

Достоєвський належить до тих мислителів і митців, роль і значення яких в історії літератури важко перебільшити. Було б неправильно применшувати його заслуги, наголошувати на слабкостях у його світогляді й творчості. Ніби звертаючись до своїх майбутніх читачів і дослідників, він щиросердно і мужньо сказав про себе: "Який я єсмь, таким мене й приймайте".

Достоєвський напрацював свій творчий метод, який називався фантастичним реалізмом. Також романи Достоєвського справедливо називали пошуковими романами-ідеологічними, бо у центрі проблеми політичні, філософські, етичні, а самі герої стають носіями певної конкретної ідеї.

У відділі читальних залів працює книжкова виставка до 190-річчя письменника „У художньому дзеркалі Достоєвського”, а у відділі міського абонемента – книжкова виставка „Світ Достоєвського”. Запрошуємо до перегляду.

Ставлення суспільства до людини з особливими потребами є певним мірилом його цивілізованості.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

31 жовтня по 6 листопада

11 листопада Польща відзначає здобуття Незалежності. У цей день всі ми святкуємо велике свято польського народу, як згадка про події 1918 року, коли почався процес відродження незалежної польської держави.

Україна і Польща має давню спільну історію. Було багато непорозуміння, але зараз ми повинні жити в дружбі і злагоді, бо наші народи єднає спільні історія, культура. Наші країни готові до майбутніх нових завдань. Це, зокрема, головування Польші у Європейському Союзі у 2011 році та завершення підготовки до спільного чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

З нагоди національного свята ми можемо побажати дружній країні здійснення усіх добрих намірів. А також ОУНБ ім. Д. Чижевського вітає наших добрих друзів з об’єднання поляків Кіровоградщини „Полонія” ім. Кароля Шимановського. Сподіваємося, що цей день стане для Вас приводом для гордості за спадщину, залишену попередніми поколіннями. Нехай 11 листопада уся польська громада об’єднається у святковому настрої. Запрошуємо 4 листопада до Паольського культуроного ценру на перегляд книжкової виставки “Свято незалежності. Національне свято республіки Польща”.

З 1 листопада в ОУНБ ім. Д. Чижевського у відділі рідкісних та цінних документів відкривається виставка “Любовна лірика ХІХ століття”. На виставці представлено твори відомих українських, російських та зарубіжних письменників ХІХ ст. Значна частина експозиції – видання ХІХ–початку ХХ століття. Зокрема, це збірки творів Д. Байрона, Г. Гейне, А. Міцкевича, П. Беранже, О. Пушкіна, М. Лермонтова, М. Кольцова та ін. Також на виставці представлені драматичні твори нашого земляка І. К. Тобілевича, видані на початку ХХ соліття. Відвідання виставки дасть змогу зрозуміти творчість вже відомих вам письмеників з іншого боку.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку. Відділ працює з понеділка по п’ятницю з 10 до 18 години.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

24 по 30 жовтня

27 жовтня 2011 р. о 14 год. в читальному залі відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація фотовиставки “Менше сміття – краще життя” оператора телекомпанії ТТV Скачка Євгена.

Мета фотовиставки: привернути увагу жителів міста Кіровограда до екологічних проблем навколишнього середовища, зокрема засміченості території. Створити проблеми у згаданому контексті можуть і кинутий цигарковий недопалок, порожня пластикова пляшка, поліетиленові пакети тощо.

На жаль, рідко хто замислюється над шкодою, якої щодня завдає довкіллю. Автор робіт закликає зупинитися і задуматися над екологічними наслідками свого недбалого ставлення до оточуючого довкілля. Саме тут доречно було б згадати народну мудрість, яка говорить: “Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!”. Сподіваємося, що ця фотовиставка буде корисною для всіх, кому небайдужі екологічна культура і здорове навколишнє оточення, адже Кіровоград без сміття – справа кожного!

Тож запрошуємо всіх бажаючих відвідати цю експозицію, яка функціонуватиме протягом місяця.

28 жовтня – День визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Перші населені пункти України на східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року. Остаточне визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. Кульмінацією битви за Дніпро стало визволення Києва від гітлерівців.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації.

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів. Відділ читальних залів підготував книжкову виставку „Відлуння війни в пам’яті народній”.
Запрошуємо до перегляду!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

17 по 23 жовтня

17 жовтня – славетний ювілей. Відомому українському поету, перекладачу, кіносценаристу, драматургу, державному і громадському діячу, Герою України Івану Драчу виповнюється 75 років. Навіть сьогодні Іван Федорович продовжує активне громадське життя, бере учать у суспільних процесах.

В інтерв’ю журналу „Віче” на репліку журналістки Ольги Клейменової „Паперовій книжці прогнозують незабарну загибель. Інтернет володіє умами й душами людей, книжки переселилися на альтернативні носії інформації…” Іван Фелорович відповів: „Вірю, що книжка збережеться. Я людина книжового світу. У моїй бібліотеці десятки тисяч усіляких видань. Коли маєш книжку, можеш її помацати, сто разів перегорнути… У тому є якийсь своєрідний інтим. На Заході є такі книгарні, які одночасно і бібліотеки, і кафе. Туди заходять поспілкуватися, п’ють каву, чай, переглядають літературу, читають свіжі газети. Хтось бере і купує собі книжку. Хіба не чудово?”

Тож бажаємо ювіляру Івану Драчу ще більше нових творів, натхнення і довгих літ у здоров’ї та злагоді.

Запрошуємо до книжкових виставок „Сонце і слово Івана Драча” (відділ читальних залів), „Чую вже - тне мене аркуш паперу” (відділ міського абонемента)

23 жовтня о 14:00 запрошуємо взяти участь у безкоштовному майстер-класі „Витинанка”. Витинанка – це орнаментальний, сюжетний твір з паперу, ажурно вирізаний ножицями або ножем. Заняття у відділі мистецтв проводить викладач декоративно-ужиткового мистецтва мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка Олександра Дереновська. Чекаємо на Вас!

17 жовтня о 16:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться майстер-клас з техніки декупажу. Заняття проводить майстриня Ольга Іванівна Авдєєва. За допомогою декупажу можна красиво оформити стіни і стелі в квартирі. Але найчастіше декупаж використовують при декорі предметів, що прикрашають наш побут: декоративних тарілочок, свічок, пляшок, фотоальбомів, кухонних дощок, ламп, шкатулок та інших предметів інтер'єру, а також взуття, сумок і навіть одягу. Тому використання саме таких предметів зробить вашу домівку унікальною і неповторною.

Приходьте! Вам обов'язково сподобається. І, можливо, ви знайдете для себе нове захоплююче заняття.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

10 по 16 жовтня

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує відвідати виставку «Глобальний світ: парадигми розвитку», яка розпочинає роботу з 10 жовтня.
Глобалізація - це процес економічної, культурної та політичної інтеграції світу. Ми живемо в епоху колосальних змін. Становлення глобальної господарської системи, що руйнує кордони національних господарств, пов'язаних міцними торгівельними, фінансовими, політичними, соціальними і культурними відносинами, - найбільш значущий процес, який визначив обличчя світу на межі ХХ-ХХІ століть. Механізм глобалізації є об'єктом ґрунтовних досліджень, дискусій та суперечок серед економістів і політиків. Складно відповісти на питання, яке місце посідатиме кожна суверенна держава в цьому процесі, як він повинен відбуватися і яка в ньому роль Заходу і Сходу.
На виставці представлені книги та матеріали періодичних видань, присвячені глобалізації, її впливу на економіку в країні і світі, інтеграції та моделі управління стійким розвитком і безпекою, передбачення криз, прогнозування ризиків тощо. Ця виставка приурочена до наукової конференції “Світ і Україна: взаємозв‘язок глобального та національного розвитку” і має на меті надати допоміжний матеріал для підготовки доповідей учасникам конференції. Виставка діятиме протягом місяця.
Запрошуємо на виставку.

Екологічна безпека продуктів харчування - глобальна проблема, оскільки зачіпає не лише здоров'я людини, але й впливає на всю економіку країни.
Якість продуктів харчування впливає на рівень життя, соціальну активність людини, впливає і на демографічний аспект його існування. Тому, щоб забезпечити високий рівень життя людини в державі, розвиток економіки, екологічній безпеці продуктів харчування необхідно приділяти підвищену увагу.
В сучасних умовах людина все менше довіряє якості вироблених продуктів. Це пов'язано як з погіршенням умов навколишнього середовища (підвищена хімізація і індустріалізація виробництва), так і з генною модифікацією продуктів харчування і низьким контролем якості в процесі виробництва продуктів харчування.
Тому екологічна безпека продуктів харчування - комплексна проблема, вирішувати яку покликані як біохіміки, мікробіологи, так і виробники, санітарно-епідеміологічні служби і, звичайно, державні органи.
З 10 жовтня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук з нагоди Дня працівників харчової промисловості, що відзначається щорічно у третю неділю жовтня, розпочинає роботу книжкова виставка “Екологічна безпека продуктів харчування”.
Перший розділ цієї виставки ”Якість та безпека харчової продукції” ознайомить користувачів із шляхами забруднення продуктів харчування шкідливими речовинами в процесі технології виготовлення (нітратами, радіонуклідами, пестицидами та ін.). Їх вплив на здоров’я людей, а також заходи щодо зменшення вмісту цих речовин у продовольчій сировині і продуктах харчування. Також у цьому розділі ви знайдете літературу, в якій мова йде про сутність і види фальсифікації, розглянуті її наслідки, запропоновані заходи попередження фальсифікації товарів та запобігання обману покупців при продажу товарів.
Другий розділ ”ГМО: наукові та практичні аспекти”, представлений літературою з історії розвитку біотехнології, генної інженерії та трансгенних культур. Крім того, читачі можуть дізнатися про різні твердження щодо ГМО - як позитивні, так і негативні, отримати практичні поради стосовно якості та біобезпеки продовольчої сировини та харчових продуктів.
Третій розділ “Харчові добавки: за та проти” містить інформацію про класифікацію харчових добавок, про біологічно активні добавки (БАДи), про технологію продукції громадського харчування з використанням біологічно активних добавок.
Запрошуємо відвідати виставку, яка діятиме протягом місяця.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

3 по 9 жовтня

1 жовтня відзначається День людей похилого віку. Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського вітає усіх представників літнього покоління і бажає доброго здоров’я на багато-багато літ у мирі та злагоді! Вітаємо зі святом усіх наших користувачів і запрошуємо приєднуватися до нас усіх бажаючих. Запис до бібліотеки для жінок від 55, чоловіків від 60 років при наявності паспорта – безкоштовний.

Також запрошуємо переглянути книжкові виставки „Реінтеграція осіб похилого віку в суспільство: проблеми та перспективи для України”, ”Поки пам’ятаємо – живемо” (відділ читальних залів), ”Осінній бал моїх років” (відділ міського абонемента). Звертаємося до всіх молодих людей: допоможіть своїй близькій людині поспілкуватися з рідними та друзями за допомогою скайп-технологій. Це можна робити протягом тижня у відділі Інтернет-центр.

Приходьте в бібліотеку родиною, тут ви комфортно проведете дозвілля.

У першу неділю жовтня відзначається День учителя. Це свято знаходить палкий відгук у серці кожної людини. В житті кожного з нас був учитель, якому хочеться вклонитися до землі і подякувати за навчання. Вітаємо усіх працівників освіти з професійним святом! Сподіваємося, що для усіх вас бібліотека є добрим другом і порадником, наші фонди задовольняють найрізноманітніші інформаційні запити. Розвиваючись, ми пропонуємо багато новітніх послуг, які допоможуть отримати більше інформації та знань. Для всіх, хто бажає більше навчатися, знати і з користю проводити дозвілля - повідомляємо, що ОУНБ ім. Д .Чижевського працює без вихідних, з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 19:00, в суботу і неділю – з 10:00 до 18:00. А також ми відкрили бібліотечні фонди, аби кожен читач міг вільно знайти будь-яку потрібну книгу чи інший документ. Приходьте до нас! Чекаємо з радістю!

Для освітян, учнів та їх батьків у відділі міського абонемента працює книжкова виставка „Ваша праця і любов до дітей - нерозлучні”. Запрошуємо до перегляду.

Нема такого місця на Землі, де б не зустрічалися ті чи інші представники тваринного світу. Деякі з них живуть на поверхні землі, інші ведуть водний спосіб життя. А птахи опанували повітряний простір. Фауна нашої планети прекрасна й неповторна. Треба лише зупинитися, прислухатися й уважно подивитися довкола. А ще краще - завітати на книжкову виставку “Давайте познайомимось”, яка працюватиме з 3 жовтня 2011 року у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук. Виставку присвячено Всесвітньому дню захисту тварин, який відзначається щорічно 4 жовтня. Цей день покликаний об’єднати зусилля людей у збереженні тваринного світу нашої планети та захисті прав домашніх тварин.

На виставці представлені книги всесвітньо відомої серії “Мир дикой природы», де зібрано матеріали про найцікавіших тварин усіх кліматичних і географічних зон планети. Також до вашої уваги - ілюстровані енциклопедії, книги та довідкові посібники, що містять поради спеціалістів по утриманню, годівлі та розведенню тварин.

Запрошуємо на виставку! Відкрийте для себе унікальний, багатий і дивовижний тваринний світ нашої планети. Виставка діятиме протягом місяця.

Вхід на заходи - вільний.
Наша адреса: обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського, вул. К. Маркса, 24

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

26 вересня по 2 жовтня

Цього тижня Кіровоград святкує 257-му річницю заснування. З Днем народження, рідне місто! Нехай славляться на віки ім'я твоє і люди твої, Кіровоград! Нехай свято буде світлим і радісним, нехай у наших домівках панують мир і злагода. Щиро бажаємо усім кіровоградцям міцного здоров’я, щастя у житті, здійснення усіх світлих мрій та сподівань, успіхів у всіх життєвих справах. Зі святом, дорогі співгромадяни!

Цього року День міста відзначається разом з Днем машинобудівника — професійним святом працівників машинобудування і приладобудування України. І це символічно, бо Кіровоград — один із потужних центрів сільськогосподарського машинобудування України.

Україна завжди мала досягнення у цій високотехнологічній галузі, яка потребує спільних зусиль вчених, конструкторів, інженерів та робітників.

Продукція машинобудівників знаходить попит не лише на вітчизняному, а й на закордонних ринках, витримує конкуренцію з відомими фірмами, з честю несе марку якості. У структурі машинобудівної галузі України в даний час налічується понад 2800 промислових підприємств і 230 організацій, які виконують наукові та науково-технічні роботи. Загальна кількість працюючих - понад 1 млн. осіб.

Основними складовими ринку машинобудівної промисловості в Україні є продукція таких галузей, як транспортне та енергетичне машинобудування, автомобілебудування, сільгоспмашинобудування, а також машинобудування для нафтохімічної і хімічної, металургійної та гірничодобувної промисловості, верстатобудування.

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на перегляд книжкової виставки “Машинобудування — провідна галузь промислового сектору України”.

На виставці представлені переважно статті з періодичних видань, тематика яких торкається актуальних проблем вітчизняного машинобудівного комплексу. ВАТ “Червона зірка” - це приклад сучасного інноваційного, високотехнологічного підприємства. Про заходи, які було здійснено для забезпечення виробництва конкурентноспроможної продукції, розповідає генеральний директор підприємства С.Калапа у статті: “Будівничі храму, а не працівники каменоломні”, яка надрукована у спецвипуску до журналу "Пропозиція. Ринок сівалок в Україні: Для сучасного аграрія” .- 2011.- № 1.- С. 2-5.

Також на виставці представлені матеріали, в яких досліджено тенденції розвитку окремих галузей комплексу з урахуванням світових тенденцій та прогнозів розвитку даного сектору промисловості.

Виставка діятиме з 20 вересня по 10 жовтня 2011 р.

Запрошуємо до перегляду виставки.

30 вересня Україна святкує Всеукраїнський День бібліотек. Щороку ми, бібліотекарі, робимо до свята подарунки нашим користувачам. Тож вас приємно здивує те, що обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського працює без вихідних: з понеділка по п’ятницю - з 10.00 до 19.00, в суботу і неділю - з 10.00 до 18.00. А також ми потурбувалися, щоб фонди відділів обслуговування були максимально оптимізовані та відкриті, але розташовані таким чином, щоб кожен читач міг вільно знайти все, що йому потрібно. Зі щирістю і повагою ми ставимося до кожного користувача, і вони віддячують нам тим же.


Наша адреса: обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського, вул. К. Маркса, 24

Вхід вільний і безкоштовний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

19 по 25 вересня

19 вересня з 11:00 до 13:00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас „Традиційна лялька-мотанка”. Заняття проводить народна майстриня Людмила Кривенко. Бажаючі взяти участь у майстер-класі повинні взяти з собою 4 клаптики бавовняної тканини, зокрема один білий, ножиці, нитки „Ірис”, невелику кількість вати або синтепону.

19 вересня о 11:00 напередодні Дня партизанської слави у відділі читальних залів відбудеться презентація книжкової виставки „Країна, де кожен міг бути партизаном”, а також перегляд фільму про партизанський рух в Україні.

19 вересня о 14:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться презентація персональної виставки робіт у техніці декупажу майстрині Ольги Іванівни Авдєєвої “Чарівництво власноруч”.

19 та 20 вересня о 15:00 у Клубі інтелектуальних ігор (відділ читальних залів) відбудуться шашкові турніри серед дорослих і дітей. До участі запрошуються всі бажаючі.

22-23 вересня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського проводить науково-практичну конференцію "В майбутнє – разом з бібліотекою: роль бібліотек у соціокультурній інфраструктурі регіону”, яка розпочнеться у четвер, 22 вересня об 11:00.

Вхід на заходи - вільний.
Наша адреса: обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського, вул. К. Маркса, 24

Вхід вільний і безкоштовний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

12 по 18 вересня

16 вересня о 14:00 у відділі читальних залів буде прочитана лекція “Православний храм: небесне та земне у символіці православного храму. Архітектура православного храму”.
Доповідач — Ірина Михайлівна Згривець.

16 вересня о 17:00 відділ мистецтв запрошує на зустріч з учителем української мови і літератури Сергієм Колісником. У програмі — розповідь про захоплюючі мандрівки.
Річкові мандри: Десна — Синюха — Дністер (2008)
Веломандри: центральний північний і центральний південний регіони (2011).

Микола Петрович Глущенко – одна з найяскравіших і найромантичніших постатей серед українських живописців ХХ сторіччя. Народний художник СРСР, лауреат премії ім. Т.Шевченка. Народився у м. Новомосковську Дніпропетровської області 4 (17) вересня 1901 року. Після закінчення Берлінської вищої школи образотворчого мистецтва (1919-1924 рр.) М. Глущенко понад десятиріччя жив і працював у Парижі. Його друзями були Олександр Довженко та Володимир Винниченко, він добре знав Ельзу Тріоле та Луї Арагона, Володимира Маяковського, писав портрети Ромена Ролана, Анрі Барбюса, Поля Сін’яка, спілкувався з Фернаном Леже, Пабло Пікасо, Анрі Матісом. Художник від Бога, неперевершений колорист – Микола Глущенко увійшов до історії українського мистецтва насамперед як майстер пейзажу. Великий прихильник групи „Набі” та фонізму, він запам’ятався як співець радості і щастя. Творчий доробок художника неосяжний, за своє життя він створив понад 10 000 художніх творів. Мистецтво Глущенка має одну важливу особливість – воно завжди є актуальним, бо несе в собі поезію та красу життя. У відділі мистецтв працює книжкова виставка до 110-річчя від дня народження українського живописця Миколи Глущенка. Запрошуємо переглянути альбоми репродукцій та книги про життя і творчість митця.

Також у відділі мистецтв працює художня виставка „Спалахом ясним краса…” – дипломні роботи студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка. Передусім варто зазначити, що усім художникам, які представили власні роботи, 21-22 роки.

Улюбленим мотивами багатьох молодих митців є краєвиди. Відтворили красу природи в етюдах "Літо" (батик, мішана техніка) О. Л. Філоненко; „Ранковий букет”, "Осінь золота”, „Жоржини” (олія, полотно) О. В. Нежевляк; триптиху „Софіївський парк” (олія, полотно) С. О. Довга; ”Мімози” (олія, полотно) І.І. Понзель; „Карпати”, „Біля тину”, ”Сільський пейзаж” Є. О. Івасюта; „Надвечір’я” ,”Літній вечір” (акварель) В.С. Соколовська. Безпосередність вражень молодих художників у пейзажах зберігається повністю, чим приваблює і захоплює. Насичені кольори - жовтий, синій, зелений, сміливе їх поєднання спостерігається у цих роботах. Поетичним світом, жвавістю образів виділяється робота "Вечеря" О. О. Закревської. Твір за мотивами поезій Т. Шевченка цікавий насамперед тим, що, створений у техніці витинанки, трактує традиційну тематику через нову візію, яка насичена особливою ліричністю, спокоєм і водночас - утаємниченістю, магнетизмом. Оригінальністю образного бачення, стильовою вишуканістю вирізняється графічна мова стилізованих рослинних мотивів В. О. Сіроштан. Формально вони асоціюються з поетикою та філософською образністю минувшини, але не чужі здобутки модерних спрямувань сучасного мистецтва. Доповнюють твори живопису скульптурні композиції молодого скульптора І. Г. Клименко. Завдяки ґрунтовним знанням скульптурної пластики та історії світової культури митцю вдалось виконати твір "За мотивами Кноського палацу" (гіпс, акрил). На виставці представлені триптих „Чоботар”, „Гончарі” ,”Коваль” В. В. Драченко в техніці кераміка, ручне ліплення, ангоби; а також поліптих „Музика душі” О. М. Терещкно (кераміка, ручне ліплення, тоновий розпис). Найбільш цікавими є роботи в техніці рапідограф „Вулична фантасмагорія” І. В. Товстоган, триптих „Ніч на купала” І. М. Левенцової в незвичній техніці нитяк, а також цикл робіт в техніці холодний батик Л. В. Жанталай „Кіт-одинак”, „Котячі діти” тощо. Неможливо охопити всі роботи, проте вони вражають яскравістю фарб, різноманітністю технік і світоглядом молодих талантів. Експозиція творів демонструє розмаїття індивідуальних почерків і творчих підходів у вирішенні тем. Молодих митців об'єднує молодеча свіжість, наполегливість у пошуку власного шляху в мистецтві. Художники впевнені у власних силах і майбутньому, адже зростаючи, вони створюють культурну спадщину Незалежної України. Запрошуємо до перегляду виставки у відділі мистецтв. Вхід вільний.

19 вересня о 14:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться презентація персональної виставки робіт у техніці декупажу майстрині Ольги Іванівни Авдєєвої “Чарівництво власноруч”.

Слово «декупаж» в нашій країні не надто розповюджене. І з'явилося воно порівняно недавно - в минулому столітті. Однак цій техніці декораторського мистецтва вже не одна сотня років.

Власне термін «декупаж» (від французького «decoupage» - вирізати) з'явився в 20 столітті, коли в Європі спалахнув інтерес до призабутого мистецтва. Зараз мода на декупаж поширюється різними країнами, як лісова пожежа - швидко і нестримно. Мільйони людей із захватом ріжуть папір і обклеюють ним практично будь-що. Декупаж можна застосувати до будь-яких предметів. Часто саме за допомогою декупажу реставрують старі потерті меблі, і вони починають грати новими фарбами. За допомогою декупажу можна красиво оформити стіни і стелі в квартирі. Але найчастіше декупаж використовують при декорі предметів, що прикрашають наш побут: декоративних тарілочок, свічок, пляшок, фотоальбомів, кухонних дощок, ламп, шкатулок та інших предметів інтер'єру, а також взуття, сумок і навіть одягу. Тому використання саме таких предметів зробить нашу домівку унікальною і неповторною.

Свої роботи декупажу пляшок представить майстриня Ольга Іванівна Авдєєва. Скло - це шляхетний і дуже різнобічний матеріал. Поєднання барвистих паперових аплікацій з прозорістю і гладкістю скла породжує дивовижні ефекти. Виготовлення цих робіт — це кропітка робота, яка вимагає від автора не тільки польоту фантазії, але і великої майстерності. Кожна пляшка — справжній витвір мистецтва, яка дарує нам можливість насолоджуватись дивовижним авторським підходом.

Приходьте! Вам обов'язково сподобається. І, можливо, ви знайдете для себе нове захоплююче заняття. Експозиція діятиме з 19 вересня по 20 жовтня 2011 року і зацікавить кожного.

Вхід вільний і безкоштовний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

5 по 11 вересня

Шановні школярі, студенти , батьки та вчителі, всі, хто має відношення до освіти!.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І Чижевського щиро вітає вас з Днем знань! Для когось навчальний рік, що починається, буде першим, для когось – останнім чи черговим. Але день, яким він відкривається, однаково хвилюючий і незабутній – святковою атмосферою, барвами осінніх квітів, свіжістю оновлених класів. І, звичайно, закличним дзвоником. Нехай цей навчальний рік відкриє перед молоддю нові горизонти пізнання себе і світу, вчителів надихне успіхами вихованців, батьків – гордістю за своїх дітей.

.

Запрошуємо вас до нашої бібліотеки – скарбниці знань, найбільшої книгозбірні області. До ваших послуг - майже 800 тисяч книг, журналів, газет, нотних партитур, карт та ін. 43 мовами світу. Серед них - до 3 тисяч компакт-дисків, у тому числі звукові книги. Вони знаходяться у відкритому доступі у відділі міського абонемента та видаються додому на певний термін. Крім того, такі компакт-диски мають відділи мистецтв, літератури іноземними мовами, Інтернет-центр.

Новинка: в подарунок нашим користувачам до 1 вересня ми зробили доступною літературу у відділах обслуговування! Це означає, що будь-яку книгу можна взяти самому з відкритих стелажів у відділі.

Лише в нашій бібліотеці зареєстровані користувачі мають можливість безкоштовно користуватися мережею Інтернет в Інтернет-центрі на 22 робочих місця або в зонах WI-FI. А також безкоштовно пройти навчання в Регіональному тренінговому центрі за Всеукраїнською програмою „Бібліоміст” і навчитися працювати з комп’ютером. Лише наші користувачі безкоштовно можуть переглядати фільми в кіноклубі „Екран” та користуватися ресурсами новітніх інформаційних центрів.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І Чижевського – центр культурного і духовного спілкування, тут ви можете взяти участь в презентаціях різних культурно-освітніх програм і проектів, читацьких наукових конференціях, фотовиставках та виставках декоративно-ужиткового мистецтва, семінарах та інформаційних сесіях, концертах і лекціях та багатьох інших різноманітних заходах. Для вас організовуються відкриті перегляди літератури за певними темами і до різних подій.

Запис до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І Чижевського коштує 12 гривень на рік (для учнів до 16 років запис коштує 6 гривень). З собою потрібно мати документ, який засвідчує особу, та сфотографуватися у бібліотеці на секторі обліку, реєстрації та контролю. Реєстрацію, як і отримання документів з фондів бібліотеки, можна здійснювати лише особисто.

1 вересня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук розпочинає роботу книжкова виставка “У світі сучасного дизайну”..

Мета виставки — представити користувачам бібліотеки широку палітру книг та періодичних видань, які так чи інакше розкривають тему дизайну в різних аспектах його застосування в житті й діяльності сучасної людини. Матеріали виставки будуть цікавими і професіоналам-дизайнерам, і студентам, які навчаються за фахом “дизайн”, і початківцям-аматорам, і всім, хто прагне прикрасити світ навколо себе й себе у цьому світі, зробити життя більш гармонійним, внести нотку творчості у повсякденність.

Представляємо рубрики виставки:
-азбука дизайнера
-естетика технічного дизайну
-промисловий дизайн: вимоги часу
-родзинки ландшафтного дизайну
-технології рекламного дизайну
-дизайн ужитково-побутових речей

Зверніть увагу на такі видання:

Пасічник, Олена Георгіївна.
Основи веб-дизайну: [навч. посіб.] / Олена Пасічник, Оксана Пасічник, Ірина Стеценко. - К. : Видавнича група ВНV, 2010.

У посібнику в доступній формі описані основні методи та засоби веб-дизайну. Розглядаються мови HTML і JavaScript, автоматизовані та візуальні засоби розробки веб-сайтів, служби хостингу та популяризації сайтів, а також художні аспекти веб-дизайну. Книгою можна користуватися під час вивчення базового курсу інформатики і курсу за вибором. Видання також стане в нагоді всім, хто прагне опанувати веб-дизайн самостійно

Грожан, Диана Владимировна.
Практикум начинающего дизайнера: Интерьерные подробности / Диана Грожан. - Ростов-на-Дону: Феникс, 2005.

"Мій дім - моя фортеця", - стверджує багато хто, маючи на увазі затишок, який ми створюємо довкола себе, вигадуючи і моделюючи різні деталі інтер'єру. Кожен з нас обживає своє «гніздо» по-своєму, вкладаючи в задуманий інтер'єр частинку свого «Я». Від чого залежить затишок і комфорт домівки? Величезну роль в цьому відіграють деталі. Тканини, дзеркала, кімнатні рослини, сучасні технології - всі вони маленькі трудівники у створенні неповторного інтер'єру. Книга навчить, як правильно декорувати інтер'єр, розповість про правила тканинного дизайну, естетичні та екологічні особливості фітодизайну. Також довідник познайомить читачів із сучасними оздоблювальними матеріалами і технологіями

Ивахова, Л. И.
Современный ландшафтный дизайн: иллюстрированная энциклопедия [Текст] / Л. И. Ивахова, С. С. Фесюк, В. С. Самойлов; ред. Т. Г. Авербух [и др.]; худ. М. П. Раскосова [и др.]. - М.: Аделант, 2009.

Розкішне, багато ілюстроване видання дає читачеві практичні рекомендації з облаштування присадибного простору відповідно до вимог сучасного ландшафтного дизайну. Книга написана просто і доступно, максимально наближена до конкретних умов сьогодення. Перевагою видання є глави про історію ландшафтного дизайну, використання фен-шуй у сучасному мистецтві оформлення присадибних ділянок, облаштування альпінаріїв, рокаріїв, альпійських гірок, садів каменів та інших об'єктів сучасної ландшафтної архітектури.

Ковтанюк, Юрий Славович.
CorelDRAW для дизайнера. Под Windows Vista / Юрий Ковтанюк. - К. : "МК-Пресс"; М. : "Додэка-ХХІ", 2008.

Книга містить вичерпні відомості про всі можливості пакету програм CorelDRAW Graphics Suite X3: докладні інструкції по роботі з програмами пакету, безліч прикладів, рекомендації та корисні поради, порівняльний аналіз версій пакету, починаючи з версії 9, детальну довідкову інформацію. Книга дозволить читачеві з мінімальними зусиллями створювати чудову комп'ютерну графіку і послужить настільною книгою для всіх категорій користувачів - як початківців, так і досвідчених фахівців. Запрошуємо всіх бажаючих переглянути виставку, яка діятиме протягом місяця.



10 вересня, в Україні святкуватимуть День українського кіно. Професійне свято працівників кінематографії – День українського кіно - встановлено Указом Президента від 12 січня 1996 року і відзначається щорічно другої суботи вересня.

Перша українська кінозйомка відбулась у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже у грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі. З дореволюційним кіно в Україні пов’язана творчість багатьох популярних акторів. Королевою екрану тих часів була Віра Холодна, яка народилася в Полтаві і багато знімалася в Одесі.

У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести в дію Київську кінофабрику, майбутню Київську кіностудію ім. О.Довженка. У 1930 р. Україні з’являється перший звуковий фільм - документальна стрічка Д.Вертова "Симфонія Донбасу".

Українські художники впродовж минулого століття створили власну яскраву кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно. У пам’яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка й Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука і багатьох їх талановитих творчих послідовників. Протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців. І це ми бачимо на численних міжнародних кінофестивалях. Бажаємо нашим митцям українського кіно подальших успіхів у роботі і запрошуємо усіх до відкритого перегляду літератури „День українського кіно”, що працює у відділі мистецтв.

Вхід вільний і безкоштовний.

Запрошуємо до бібліотеки!
Наш графік роботи:
Понеділок - четвер з 10:00 до 19:00
Субота, неділя з 10:00 до 18:00
(без обідньої перерви)
П’ятниця — вихідний

Наша адреса: м. Кіровоград,
вул.К.Маркса,24
тел.:(0522) 22-36-03
веб-сайт: http://library.kr.ua/
e-mail: market@library.kr.ua

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

29 cерпня по 4 вересня

Дорогі друзі!
Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського
вітає вас із чудовим хвилюючим святом - Днем Знань!

Першовересень – це особливе свято. Воно завжди урочисте і позитивне, адже це шлях до самостійного життя! Ми вітаємо всіх школярів, студентів, батьків та вчителів, всіх, хто має відношення до освіти! Бажаємо успіхів у навчанні, досягненні мрій, щасливого майбуття, невичерпної енергії при здобутті нових знань. Нехай у вашому житті і житті ваших дітей завжди буде місце знанню, мудрості, які стануть вірними супутниками на життєвому шляху!

І не забувайте про нас – заходьте до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, яка також є храмом знань, і ми допоможемо вам зорієнтуватися у різноманітному морі інформації!

Запрошуємо на оглядові екскурсії-ознайомлення з відділами бібліотеки. А спеціально до цього свята ми приготували книжкову виставку – „Запрошуємо у країну знань”, яка працює у відділі міського абонемента.

«Особистість виховує особистість» - це азбука виховного процесу. Тому таку виняткову роль відіграє учитель у навчанні й вихованні школяра. Особистісні якості педагога надають процесу навчання ціннісно-значущу спрямованість і своєрідність впливу через індивідуальну культуру спілкування, поведінку, почуття тощо. Від того, як школяр сприймає вчителя, залежить його ставлення до школи та навчання. Відомий педагог Ш. Амонашвілі звертає увагу на те, що, навчаючи та виховуючи, учитель залучає дітей до матеріальних і духовних цінностей минулих поколінь. Але як це залучення відбувається? Учитель є посередником між дитиною й цілими поколіннями, і лише через нього діти пізнають дійсність. І це «через» означає, що різні цінності, знання, морально-етичні норми не доходять до дітей у стерилізованому вигляді, а несуть у собі особисті риси вчителя, його оцінки, ставлення, його світогляд. Гуманний педагог, залучаючи дітей до знань, одночасно передає їм свій характер, постає перед ними як зразок людяності. Набути вміння вислухати всіх бажаючих із кожного питання, не відкидаючи жодної відповіді, стати на позицію кожного, хто відповідає, щоби зрозуміти логіку його міркування та знайти вихід із постійно мінливої навчальної ситуації – ви зможете, познайомившись з книжковою виставкою „По краплях душі дітям віддаєте”, яка працює у відділі читальних залів з 26 серпня. На цій виставці ви знайдете посібники з секретів педагогічної майстерності, видання Т. Дрожжиної „Конфлікти у школі: як навчитися швидко їх розв’язувати”, С. Илюсизовой „Учитель и ученик: проблемы взаимопонимания” та ін.

27 серпня - 140-річчя від дня народження американського письменника Теодора Драйзера. Народився він у невеличкому містечку Терре-Хот (штат Індіана) в сім'ї німецьких іммігрантів. Сім'я злидарювала, у пошуках кращої долі переїжджала з місця на місце, з однієї общини в іншу. Теодор був останньою, дванадцятою дитиною, він рано почав заробляти на прожиття: був рознощиком газет, білизни, збирав квартирну плату, працював у торговця залізними виробами і сам торгував уроздріб, підсобним робітником на залізниці, мив посуд в одному із ресторанчиків Чикаго. Тут він пройшов свої «університети». У справжньому університеті у Блумінгтоні (штат Індіана) йому пощастило провчитися лише рік завдяки допомозі шкільної вчительки, котра заплатила за його навчання. На початку 1892 р. Драйзеру поталанило влаштуватися репортером у чиказьку «Дейлі ньюс». Змінюються міста та редакції: Сент-Луїс, Клівленд, Пітсбурґ, Нью-Йорк.

Переконавшись у тому, що інтерес до життя в американців пов'язаний із нетерплячим очікуванням успіху, Драйзер вирішив досліджувати психологію обділеного та честолюбного «шукача щастя», і об'єктом його зацікавлень стало американське суспільство. Загалом уся творчість Драйзера особливо актуальна сьогодні, бо розкриває загальнолюдські теми добра, зла, грошей, моральних цінностей… За його творами знімають сучасні серіали, які користуються популярністю.

Першим кроком на цьому шляху був роман «Сестра Керрі» («Sister Carrie», 1900), який критика зустріла вороже і він відразу ж був заборонений через «непристойність». Драйзер був першим, хто сказав американцям: «Ось ви які!». За те його публічно визнали «ганьбою Америки», і перед ним зачинилися двері більшості журналів. За три роки заледве поталанило опублікувати декілька статей. Матеріальна скрута змусила його повернутися до фізичної праці на залізничній колії. Після виходу другого роману про зганьблену дівчину-провінціалку «Дженні Ґерхардт» (1911) Драйзер розпочав роботу над масштабним романом про бізнес. Ця тема віддавна цікавила його як журналіста. На початку століття йому доводилося брати інтерв'ю у мільйонерів Карнегі, Армора, Філда, писати нариси про монополістів, некоронованих королів США. Свого часу його вразила історія Ч. Йеркса, котрий, розпочавши свій самостійний життєвий шлях з трамвайної афери та в'язниці у Філадельфії, пізніше «завоював» Чикаго, Нью-Йорк і Лондон і став мультимільйонером (Як нам це знайомо, чи не правда!) Драйзер заповзявся вивчити біографію Йеркса та інших «династій неотесаних вискочок». Він навіть перетнув Атлантику, щоб мати уявлення про європейське оточення Йеркса, котрий став прототипом Френка Каупервуда. В особистості Йеркса Драйзера приваблював розмах, те, що він утверджувався не лише в бізнесі, а й у коханні та мистецтві. Під час роботи задум розростався, виникла ідея трилогії. У 1912 р. з'явилася її перша частина — «Фінансист» («The Financier»), у 1914 вийшла друга — «Титан» («The Titan»), а згодом і заключний роман — «Стоїк» («The Stoic»). Драйзер досліджує анатомію та філософію Успіху. Показавши зсередини роботу розуму та душі свого героя, письменник прослідковує етапи його перетворення в «титана». Саме ці книги складають основу виставки в читальному залі.

Спрага нового, дух пошуку спонукали Драйзера наприкінці 20-х років поїхати в СРСР. Його зацікавив «колосальний експеримент, що проводився в масштабах цілої держави». Результатом двомісячного перебування в Союзі стала книга «Драйзер дивиться на Росію» («Dreiser Looks at Russia», 1928), де є спогади про Київ, Харків, Одесу та інші міста України. Драйзер не претендував на вичерпний аналіз побаченого. Він усвідомлював, що його враження поверхові: «Я знаю дуже мало правди про умови в Росії». Слід зауважити, що письменник в цілому приймав ідеї комунізму, це підтвердив і його вступ у Компартію США незадовго перед смертю.

У 1932—1933 pp. Драйзер спільно з Дж. Натаном, Е. Бойдом, Ю. О'Нілом заснував журнал «Амерікен спектейтор», намагаючись згуртувати ліві інтелектуальні сили в їхній антивоєнній та антифашистській боротьбі. Багато з написаного в цю «політичну декаду» увійшло в публіцистичні книги «Трагічна Америка» («Tragic America», 1931) й «Америку варто рятувати» («America Is Worth Saving», 1941).

Наприкінці життя Драйзер закінчив роман «Оплот»(«The Bulwark», 1946), в центрі якого історія фінансиста Солона Барнса, котрий опинився в ролі сучасного Іова. Пафос поразки, присмак гіркого розчарування споріднює «Оплот «зі «Стоїком»(1947), над яким Драйзер працював одночасно, але так і не встиг закінчити. Те ж саме відчуття даремно прожитого життя переживає і Френк Каупервуд, його мучать такі самі думки про марність його титанічної боротьби за багатство та владу. Герої Драйзера наприкінці життя намагаються знайти опору у вічних цінностях.

Складне, цікаве життя прожив Теодор Драйзер, багато видав книг. З ними пропонуємо ознайомитися на виставках „Америка очима Теодора Драйзера„ (відділ читальних залів) та „Художник-натураліст, художник-психолог” (відділ документів іноземними мовами). Українською мовою окремі твори Драйзера переклали М. Коваленкова, М. Івченко, Л. Смілянський, І. Буше, Л. Ященко, О. Кундзіч, Е. Ржевуцька, М. Дмитренко та ін.

Наприкінці серпня відзначаємо славні ювілеї славетних людей!

27 серпня 1856 року народився Іван Франко. Кожна нація має постійні величини, що визначають її самодостатність і неповторний профіль у многоликому світовому співтоваристві. І вони ж водночас - наріжні камені, на яких тримається храм духовності. Серед множини інших цю роль і місію в Україні доля поклала і на Івана Франка, 155-ліття від дня народження якого нині святкуємо - і якому за рішенням ЮНЕСКО надано всесвітового звучання. Прозаїк і драматург, поет і публіцист, економіст, учений-енциклопедист і крупний політик, перекладач, Іван Якович був і великим українцем, і достеменним європейцем, якого визнав сам Відень, канонізувавши на доктора філософії. Дослідники й упорядники його творчості планували убгати спадок світоча в п’ятдесят, а згодом - і в 200 (двісті) томів. Але й тих виявилося замало... Пропонуємо переглянути книжкову виставку „Непоборимий син землі” (відділ міського абонемента), де розміщена література до ювілею І. Франка.

27 серпня виповнюється 70 років видатному актору Богдану Ступці. Цей артист вже давно й незаперечно перебуває в колі найбільших митців сучасної сцени. Тож, звісно, відділ мистецтв не міг пройти осторонь цьогорічної дати. Тож пропонуємо книжкову виставку, де розкрито життєвий і творчий шлях цієї непересічної людини - Богдана Сильвестровича Ступки.

Запрошуємо до перегляду виставок!

Вхід вільний і безкоштовний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

22 по 28 серпня

Шановні співгромадяни! Вітаємо вас з 20-річчям незалежності України. Повідомляємо, що напередодні свята 23 серпня бібліотека працює з 10:00 до 18:00,24 серпня – вихідний день. 23 серпня, у вівторок, запрошуємо гостей та жителів міста приєднатися до святкування Дня незалежності разом з бібліотекою. Ми пропонуємо відвідувачам переглянути книжкову виставку „Українська книга в роки незалежності України”, помилуватися виробами талановитих майстрів на виставці „З любов’ю до України” та взяти участь в інтерактивному опитуванні „Я - в Україні, Україна - в мені” і „Україна - країна європейська”. Всі заходи відбуватимуся на прибібліотечному майданчику „Літній читальний зал” з 11:00 до 16:00. .

У відділах бібліотеки працюють виставки, присвячені річниці незалежності України. В читальному залі експонується книжкова виставка «Під вільним сонцем моя Україна величавим розмаєм цвіте», де представлені книги, що користуються особливим попитом серед користувачів. Ілюстрований довідник Володимира Литвина «Україна: Хроніка поступу(1991-2000)» за хронологічними принципами відображає найсуттєвіші події української історії останнього десятиліття.
Документи і матеріали, подані в ІХ томі збірника «Тисяча років української суспільно-політичної думки. У 9-ти т. Том ІХ (1989-2001 роки)», красномовно ілюструють перебіг подій у 1989-2001 роках: розпад Радянського Союзу, утворення незалежної України, прийняття Конституції тощо.
Книга Григорія Касьянова «Україна 1991-2007: нариси новітної історії» подає широку панораму фактів та події історії України після здобуття незалежності.
Монографія Валерія Смолія «Україна: утвердження незалежної держави (1991-2001)» присвячена проблемам формування незалежної Української держави.

23 серпня відзначається День державного прапора України. Український державний національний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами буття. Під час історичних звершень він став символом боротьби за національні й соціальні права. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.

28 січня 1992 року сесія Верховної Ради України прийняла постанову «Про Державний Прапор України». Ним став національний синьо-жовтий стяг.

Пропонуємо нашим користувачам переглянути книжкову виставку: «Наш стяг пшеничний у степах під голубим склепінням неба». Вас зацікавлять наступні книги: художньо-інформаційний довідник «Символи Українства» Анатолія Багнюка в популярній формі розкриває значення і зміст національних символів та образів, що належать до основи української духовності.

Матеріали для проведення виховних заходів, що містить збірник «Символи Батьківщини», допоможуть учителям ознайомити учнів з історією виникнення та розвитку державної символіки.

Що означають символи, покладені в основу ознак державної незалежності, де коріння української національної символіки, як вона формувалася протягом віків – про все це йдеться в книзі Арнольда Сокульського «Національна символіка України».

У відділі краєзнавства з 22 серпня почне працювати фотовиставка визнаних фотохудожників України „Моя квітуча Україна”. Запрошуємо до перегляду.

У п’ятницю, 26 серпня о 16:00 запрошуємо до відділу мистецтв на чергову зустріч циклу „Колоритні мандрівочки”.
Подружжя Юрій та Лариса Лебедєви, давні друзі відділу мистецтв і постійні учасники колоритних мандрівок, мандрівники-дослідники зі стажем. Вони вже представляли надзвичайно цікаві відеопрезентації про подорож на північ Росії, у Скандинавські країни, Йорданію, Англію. А нещодавно подружжя побувало у Грузії. Тож з певністю можна сказати, що це буде цікава, барвиста і насичена розповідь “Грузія — країна самобутньої культури”. Юрій і Лариса розкажуть про пам’ятники історії та культури Грузії, етнографічні та побутові цікавинки.

Вхід вільний і безкоштовний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

15 по 21 серпня

Продовжуються зустрічі в рамках циклу „Мистецький серпень”.У п’ятницю, 19 серпня о 16:00 керівник кількох археологічних експедицій Микола Тупчієнко, кандидат історичних наук, археолог, краєзнавець, автор низки розвідок з проблем давньої історії центральної України розкриє таємниці цікавих нещодавніх знахідок, зроблених, зокрема, на теренах нашої області.

Презентація “Археологічні пам’ятки України та Кіровоградщини” містить фотоматеріали археологічних досліджень автора. Мова йтиме про Ольвію, Кам’яну могилу (Мелітополь), степовий курган Петрівського району та інші цікавинки.

Запрошуємо на захід, що відбудеться у відділі мистецтв.

Вхід вільний і безкоштовний.

19 серпня в Україні святкують День бджоляра. Також це день святих покровителів пасічників — Зосими і Савватія. Тарас Шевченко писав, що бджола вимагає для роботи біля неї «не лише удачної людини, а й лагідного і праведного мужа». Подібну думку висловив і український вчений Микола Сумцов: «Пасічництво настільки чисте і шляхетне, що люди з низькою душею не займатимуться ним». Праця біля бджіл завжди вимагала великого досвіду — вміння «відчитувати» бджолині міграції, знання їх дій та способів приборкання тощо.
Відділ документів з питань єкономіки, виробництва та природничих наук запрошує на виставку “Золоті соти: секрети високопродуктивного бджільництва”, яка працює з 11 cерпня.
На виставці представлена література про розведення й утримання бджіл, інвентар та обладнання для пасік, боротьбу з хворобами та шкідниками бджіл, а також про цілющі властивості меду і продуктів бджільництва.
Запрошуємо до перегляду виставки.

Вальтер Скотт (1771 - 1832) увійшов в історію літератури як творець жанру історичного роману. Твори на історичні теми писалися, звичайно, й раніше, але історію розуміли вкрай спрощено. Сер Вальтер Скотт зробив помітний вплив не тільки на розвиток історичного жанру в європейській літературі, але й в розвитку самої історичної науки.

Вальтер Скотт народився в Единбурзі і провів усе життя в Шотландії, де ще існували пережитки родового кланового ладу. Вихований у дусі поваги до національних традицій, він рано відчув інтерес до старовини і народної творчості. Юрист за освітою, В. Скотт поєднував службу в Единбурзькому суді з вивченням історичного минулого свого народу.

Дія романів В. Скотта розгортається в кризові епохи - революцій, громадянських війн, завоювань, хрестових походів. «У його романах, - писав Бєлінський, - юрмляться люди, хвилюються пристрасті, киплять інтереси великі і малі, високі і низькі, і в усьому цьому виявляється пафос епохи, з дивовижним мистецтвом схоплений. Прочитати його роман - значить прожити описану їм епоху, стати на час сучасником зображуваних ним людей. Мислити на час їх думкою, жити їх почуттям … »

Глибоке знання найдрібніших історичних фактів, що дивує професійних істориків, поєднувалося у творчості Вальтера Скотта з багатою художньою фантазією та вмінням оживляти сухі документальні джерела. Найбільш відомі його романи „Айвенго”, „Роб Рой”. Але він написав понад 20 творів, присвячених минулому Англії та Шотландії.

До 240-річчя від дня народження письменника, що відзначається 15 серпня, запрошуємо до перегляду книжкових виставок „Предтеча англійського історичного роману” (відділ документів іноземними мовами) і „Сер Вальтер Скотт та його світ” (відділ читальних залів).

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

8 по 14 серпня

У середу, 10 серпня о 10:00 запрошуємо взяти участь у безкоштовному майстер-класі «Мистецтво витинанки». Витинанка – це орнаментальний, сюжетний твір з паперу, ажурно вирізаний ножицями або ножем. Вона символізує вічне прагнення українців відзначити певне свято, пам'ятний день або просто прикрасити своє життя.
На свята українці відповідно виготовляли різні витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, у вигляді барвінку чи постатей ангелів. Витинанка-хрест несла охоронно-символічне значення. Її чіпляли на сволок, бо там висіла дитяча колиска. У вигляді серветок з ажурно вирізаними краями вони прикрашали полиці буфетів та тумбочок, служили замість фіранок на вікнах навіть у містах у важкі для держави часи. На простінках між вікнами в українській хаті висіли витинанки з зображенням «дерева життя». „Як у хаті витинанка, то й добро стоїть на ганку”, так свідчить давнє прислів’я.
Заняття у відділі мистецтв проводить викладач декоративно-ужиткового мистецтва мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка Лариса Гарбузенко.

Продовжується цикл зустрічей в рамках проекту „Мистецький серпень”. Як зазвичай, у п’ятницю, 12 серпня о 16:00 краєзнавець, екскурсовод Ірина Миколаївна Сосна розповість про “Переяслав-Хмельницький як місто музеїв”.
Недалеко від Києва розташувався Переяслав-Хмельницький – затишне, старовинне місто, яке завжди готове зустріти та здивувати своїми історичними пам’ятками та визначними місцями. На території невеличкого міста знаходиться понад 20 музеїв. В них можна побачити безліч колекцій та експонати, що мають світове значення, широко відомий Музей під відкритим небом. Презентація побудована на матеріалах наукових розвідок автора.

Запрошуємо на заходи у відділ мистецтв. Вхід вільний і безкоштовний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

1 по 8 серпня

У п’ятницю, 5 серпня о 16:00 Алла Петрівна Діхтяр, викладач музики (фортепіано), розповість про “Вальдoрфську школу”. Лензан (Німеччина)
Презентація-лекція побудована на матеріалах викладацького досвіду автора.
Для довідки. В основу вальдорфської педагогіки покладено християнські релігійні цінності. Головною метою вальдорфської школи є надання допомоги особистості у власному становленні та розкритті талантів у гармонії із закономірностями і тенденціями розвитку природи, людини та світу.
Запрошуємо на зустріч у відділ мистецтв.
Вхід вільний і безкоштовний.

Перший тиждень серпня відзначений ювілеями визначних українських художників. 1 серпня виповнюється 80 років від дня народження Олександра Михайловича Дубовика. Олександр Дубовик – універсальний художник, патріарх сучасного мистецтва. Він створює мозаїки, вітражі, килими, розписи, дизайн книжок та інтер'єрів. За останні роки митець розписав часовню в місті Берр-Лез-Альп поблизу Ніцци (Франція) та зробив великі вітражі Ново-Апостольської церкви в Києві. За підсумками опитування у номінаціях Арт-рейтингу Асоціації артгалерей України за 2000 рік він був визнаний кращим художником України.

7 серпня минуло б 90 років від дня народження Івана-Валентина Феодосійовича Задорожного. Художникові випало творити в час, коли в нашому суспільстві панувала сваволя безпам’ятства, яка домагалася, щоб свідомість людини була чистою дошкою, на якій би ідеологи писали свої догми. Але Задорожний мав гідність художника, вмів відстоювати свої позиції, навіть атакувати своїх ідеологічних противників. Його творчість — це реалізація ще не цілком знищеного народного світобачення. Звертаючись до міфології, до періоду щедрих фантазій і світлих вражень, він допомагає просвітліти душею й очиститись. Людина, здатна прозирати історичні простори, забезпечила собі простори прийдешнього, і з його полотен, музики кольорів ми сьогодні черпаємо енергію та світлу гармонію. Запрошуємо до перегляду виставок альбомів та репродукцій у відділ мистецтв.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

25 по 31 липня

Увага, шановні кіровоградці та гості міста! Нагадуємо, що у вівторок, 26 липня о 15:00 у відділі міського абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться відкриття спеціалізованого комп'ютерного майданчика "Інтерсвіт" для людей з вадами зору. На презентацію запрошені представники органів влади, закладів культури, засобів масової інформації, члени обласної організації УТОС, Кіровоградської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України"; Кіровоградської обласної асамблеї інвалідів, інших громадських об’єднань, які опікуються захистом прав людей з функціональними обмеженнями.
Також на заході Оксана Андрієнко, член УТОСу, представить власну виставку м’яких іграшок „Я прагну сіяти добро й талант творити”.
Мета презентації: широке інформування про забезпечення рівноправного вільного доступу до новітніх інформаційних ресурсів, в т.ч. Інтернету, незрячих та слабозорих користувачів. А також - залучення широкої громадськості для подолання проблеми інформаційної замкнутості людей з обмеженими можливостями.
Запрошуємо на презентацію.

Продовжується цикл зустрічей „Віртуальні колоритні мандрівочки „В Єлисаветград”. В останню липневу п’ятницю, 29 липня о 16:00 музеєзнавець Олена Валентинівна Степанок розкриє тему „Іконопис Єлисаветградщини”. Презентацію складають матеріали обласного художнього музею.
Зустрічі відбуваються у відділі мистецтв обласної

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

18 по 24 липня

У середу, 20 липня об 11:00 запрошуємо до відділу мистецтв на майстер-клас „Виготовлення листівок в стилі ошибана (пресована флористика)”. Майстер-клас проводить художник-дизайнер Наталія Корнілова, яка безкоштовно навчить усіх бажаючих власноруч виготовляти оригінальні сувеніри. Ошибана (пресована флористика) — різновид флористики, мистецтво створення художнiх композицiй з засушених рослинних матерiалiв — листя, квітів, трави, кори дерев, соломки, насіння, шкурки банана, листків кукурудзи, моху, тополиного пуху тощо. За допомогою ошибани можна створити неповторні листівки ручної роботи, картини, панно тощо. Ми починаємо з виготовлення листівок, тож запрошуємо на майстер-клас!

Продовжується цикл „Віртуальні колоритні мандрівочки в Єлисаветград”. Кілька проведених нещодавно зустрічей мали великий резонанс серед небайдужих до історії і культури міста краян.
22 липня о 16:00 відомий краєзнавець Вадим Васильович Смотренко розповість про „Металевий декор міста Єлисаветграда”. Ковальство ніколи не було легкою справою. І хоча сучасні технології полегшили роботу майстрів, та легкі, красиві, ажурні вироби з металу зустрічаються не так часто. Таємниці ковальської справи, які зазвичай передавалися з рук в руки, від батька до сина, частково втрачені. І відновлювати їх зовсім не просто. Для такої роботи потрібні не лише знання, а ще й велика любов до своєї справи.
Краєзнавець, поет і педагог Вадим Смотренко своє місто поважає, любить і знає. Саме він дослідив, що у XIX столітті місто Єлисаветград, тепер Кіровоград, було не лише мистецьким і освітнім центром. Тут існувала одна з найпотужніших на території України шкіл художньої ковки. Тепер, всебічно дослідивши явище, краєзнавець ділиться секретами з сучасними ковалями. І рятує мистецький спадок. Презентацію побудовано на матеріалах наукових розвідок та малюнках автора. Запрошуємо до відділу мистецтв. Вхід вільний і безкоштовний.

У відділі рідкісних і цінних документів з 11 липня експонується виставка видань „Українська рукописна книга. Пересопницьке Євангеліє”, присвячена 450-ій річниці найважливішої пам`ятки української книжної і народної мови XVI ст., незрівнянного зразка українського живопису та рукописної книги незадовго до початку друкарства на Україні.
Пересопницьке Євангеліє є першою в Україні церковною книгою, перекладеною з книжної церковнослов’янської на староукраїнську мову: з "языка болъгарского на мову роускоую". Початок цій роботі поклали черниці Троїцького монастиря у селі Двірці (на Рівненщині) у 1556 р., а завершили ченці Пересопницького монастиря (також на Рівненщині) у 1561 р. Пересопницьке Євангеліє 1556-1561 рр. - переклад на “просту мову” канонічного євангелія.
Мова пам`ятки, гранично зближена з живою народною мовою, дає повну можливість відтворити стан одного з двох типів старої української літературної мови (так званої “простої мови”) і визначити фонетичне, граматичне та лексичне обличчя самої народної української мови в другій половині XVI ст.
Вперше в наукових колах Пересопницьке Євангеліє стало відоме у 1837 р. завдяки археографічним пошукам українського історика, професора Московського університету Осипа Бодянського (ним була опублікована невелика інформаційна стаття в журналі Министерства народного просвещения за 1838 г. Кн. 5.). Зберігалося воно на той час в бібліотеці Полтавської Єпархії, куди потрапило із Переяслава, де знаходилося в кафедральному соборі, як дарунок гетьмана Івана Мазепи. Свідчення про це утримуються в приписці на одному із аркушів Євангелія. "Сие Евангелие прислано и дано от ясновельможного его милости пана Ивана Мазепы войскъ его царского пресветлого величества запорозких, обоихъ сторонъ Днепра Гетмана, и славного чина святого Апостола Андрея Кавалера, до престола переяславского Епископского, который от его же ктиторской милости создан". Нині Пересопницьке Євангеліє – один із найцінніших раритетів Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.
На виставці „Українська рукописна книга. Пересопницьке Євангеліє”, представлене факсимільне видання книги 2001 року.
Також у відділі рідкісних і цінних документів можна переглянути видання з історії української рукописної книги та факсимільне Єлисаветградське Євангеліє, що було написане в кінці XVI - початку XVIII ст. Рукопис був знайдений у Покровскому монастирі міста Єлисаветграда. Нині зберігається в Російській державній бібліотеці.
Виставка працюватиме протягом літа.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

11 по 17 липня

Лише протягом цього тижня ви маєте унікальну можливість побувати в сучасній Празі і минулому Єлисаветграді. Тим, у кого відпустка ще далеко, або до неї залишились лічені дні - запрошуємо на Колоритні мандрівки у відділ мистецтв. Проект „Колоритні мандрівочки” працює вже друге літо і збирає усіх, чия душа мріє про далекі країни, незвідані місця. На ці зустрічі ми запрошуємо справжніх мандрівників, які чи за велінням серця, чи по роботі відвідували різні країни світу і діляться інформацією про те, як там живуть люди, які визначні місця показують, чим пишаються, і навіть чому дивуються. Обов’язково розповідь демонструється фото-слайд-шоу, інколи показують сувеніри з далеких країн, наприклад монети, рослини…

14 липня, у четвер, о 17:00 запрошуємо на зустріч з професором сценографії, нашим кіровоградцем, який багато років працює викладачем в університетах США – Павлом Босим. Він розповість про відвідини у Празі Міжнародної виставки сценографії «Пражская Квадриеннале 2011». Павло Босий є давнім другом відділу мистецтв, щоліта приїжджаючи на малу батьківщину, завжди приходить до бібліотеки з новими розповідями, враженнями. Його лекції завжди мають широкий резонанс і захоплюють слухачів. Тож запрошуємо на зустріч.
Приємною радістю для наших краян стало відкриття „Віртуальних колоритних мандрівочок „В Єлисаветград”. Ми вже багато дізналися про Росію, Англію, Італію, Іспанію, Китай, Скандинавські країни, та навіть Австралію, проте мало хто знає історію будинку чи вулиці, де живе. Тож ми вирішили цього року протягом липня розповідати про історію нашого міста, яке називалося Єлисаветград.

15 липня о 16:00 мистецтвознавець Олена Іванівна Кириченко розповість про „Архітектурний декор міста Єлисаветграда”. Презентацію побудовано на матеріалах наукових розвідок автора.
Запрошуємо на зустрічі. Вхід вільний і безкоштовний.
Наша адреса: вул. К. Маркса, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

1 по 10 липня

Віртуальні колоритні мандрівочки “В Єлисаветград”
Роком заснування міста Єлисаветграда є 1754 рік, 18 червня відбулися урочисті закладини фортеці Святої Єлисавети.
Тож символічним є те, що краєзнавчі віртуальні мандрівочки під умовною назвою “В Єлисаветград” відділ мистецтв обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д. Чижевського починає влітку. Цикл зустрічей, на яких відомі мистецтвознавці, музейні працівники, краєзнавці звертаються до широкої аудиторії з метою розширення кола людей зацікавлених у знаннях.
Зустрічі відбуватимуться у відділі мистецтв щоп’ятниці, у зручний пообідній час.
Тож перша подорож у Єлисаветград відбудеться 8 липня о 16:00.
Краєзнавець, філолог Катерина Євгенівна Лісняк пропонує приєднатися до віртуальної мандрівки „Стежками літературного Єлисаветграда”; вона розповість про наших земляків, які стали відомими поетами, драматургами, прозаїками та сценаристами, розповість яким постає наше місто на сторінках їх творів. Імена Арсена Тарковського, Володимира Винниченка, Євгена Маланюка та Юрія Яновського для багатьох знайомі та, незважаючи на це, ще оповиті таємницями. Презентацію складають матеріали музею Карпенка-Карого.

Посеред літа, на свято Івана Купала, 7 липня в бібліотеці відкрилася фотовиставка „Зимові фотопленери-2011”. Навіть побіжний погляд на світлини дає відчути, як фотохудожники люблять рідний край, його історію. На виставці представлені роботи справжніх митців, членів фотоклубу „Колаж”, Криворізького ”Кривбассфотоклубу”, Вінницького народного фотоклубу „Обрій” та ін. Особливо вражають чорно-білі зимові пейзажі міста Ладижин Вінницької області. Тут гілля в інеї, як в пуху, ніжне-ніжне, і старенька порепана будівля, і безмежна далечінь озера, що не має ні кінця, ні краю... Який глибокий зміст у цих світлинах! Скільки емоцій і почуттів! Особливо виставка буде цікавою тим, хто збирається незабаром відпочити в Криму і підкорити його вершину Ай-Петрі. Зимові пейзажі В’ячеслава Бєлоуса „Ай-Петрі” покажуть, якою дивовижно-величною, сніжно-білою буває ця перлина кримських гір.
Кажуть, звична спека незабаром повернеться, тож запрошуємо переглянути виставку, і в липневі дні зануритися в чорно-білу прохолоду зими!
Запрошуємо до бібліотеки, наша адреса: вул. К. Маркса, 24.
Вхід вільний та безкоштовний.

Марсель Пруст - жива легенда Парижа. Він народився в Парижі в родині відомого лікаря і вченого. Після закінчення ліцею отримав ступінь бакалавра. Відслуживши в армії, Пруст вчиться в Сорбонні на юридичному факультеті. Там він отримав учений ступінь з юриспруденції, а потім і з літератури. Молодий чоловік, вишукано одягнений, освічений, був завсідником світських салонів. Та заживши слави світського лева, через рідкісну й небезпечну хворобу змушений був зачинитися у стерильній кімнаті з панелями з коркового дерева, звідки не виходив до кінця днів. Саме там він і написав свої найкращі твори. Початок творчості — яскраве свідчення таланту. З 1892 року Пруст регулярно друкувався у журналі «Фігаро». 1886 року він створив книгу «Втіхи й дні» — збірку текстів непевного жанру — між есе та нарисами, які сам автор назвав «елегантними стражданнями». А вже після смерті Пруста у 1922 році в його паперах було знайдено інші тексти цього періоду — роздуми про мистецтво («Проти Сент-Бева»). 10 липня виповнюється 140 років від дня народження видатного французького письменника. У відділі читальних залів працює книжкова виставка „Літературне осяяння Марселя Пруста”, яка розкриває його життя і творчість. Запрошуємо до перегляду.

5 липня о 17:00 у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться презентація третього альманаху „Літературна Кіровоградщина”. (Літературна Кіровоградщина. Альманах/Упоряд. Юрченко А.П. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво. - 2011. - 188 с.)
Організаторами презентації стали працівники відділу мистецтв і Кіровоградська обласна організація Конгресу літераторів України, створена 3 роки тому. Майже двохсотсторінковий двомовний альманах складається з 5 розділів: ”Українська поезія”, „Російська поезія” ,”Проза”, „Публіцистика, краєзнавство”, „Гумор і сатира”, куди входять твори не лише місцевих авторів. В розділі „Російська поезія” містяться вірші Наталії Бідненко, Петра Пархоменка, Олени Надутенко. Увагу читача приверне і творчість Миколи Ільїна, першого і єдиного у світі перекладача казок Пушкіна і Єршова циганською мовою. У розділі „Українська поезія” представлені поезії Алли Ковалишиної, Анатолія Курганського, Дмитра Танського, Ірини Кримської, Анатолія Чечеля, Сергія Шпудейко і Оксани Шпирко. Власні прозові твори - оповідання і мініатюри - упорядника видання Анатолія Юрченка, відомого журналіста і сатирика, автора колективних збірників і численних публікацій в російській і українській періодиці, представлені у розділі гумор і сатира.
Запрошуємо на презентацію. Вхід вільний і безкоштовний.

У четвер, 7 липня о 14:00 в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського відбудеться відкриття Всеукраїнського фотофестивалю, а також фотовиставки зимових пейзажів "Зимові пленери-2011". Родзинка фотофестивалю - бліц-фотозйомка «Кіровоград: фото одного дня фотохудожниками України».

Це проект Сергія Зайцева, обласної організації Національної спілки фотохудожників України, що реалізується за підтримки управління культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації та обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.
У рамках фестивалю планується: відкриття фотовиставки «Зимові пленери-2011», презентація відповідного каталогу та відеофiльму, а також нагородження учасників фотопленерів, бліц-фотозйомка «Кіровоград: фото одного дня фотохудожниками України».

У заходах беруть участь фотохудожники та фотоаматори із різних міст України, а саме Києва, Севастополя, Вінниці, Ладижина, Сум, Дніпропетровська, Кривого Рога та інших.

Проект програми фестивалю:

Четвер, 7 липня
9.00 до 10.00 реєстрація учасників фестивалю на проведення фотозйомок
10.00-14.00 фотозйомка
14.00-16.00 урочисте відкриття у холі бібліотеки ім. Д. Чижевського фотовиставки "Зимові пленери-2011", презентація і спілкування фотохудожників та фотоаматорів
16.00-20.00 вечірня фотозйомка
20.00 творча зустріч з метою проведення майстер-класів, обговорення проблем сучасного фото

П’ятниця, 8 липня
9.30 до 11.30 делегації здають фотороботи, які розміщуються на сайтах бібліотеки імені Дмитра Чижевського, «Весь Кіровоград: головний інформаційний ресурс регіону» та Національної спілки фотохудожників України. Із кращих фоторобіт буде випущено фотоальбом, розповідає Сергій Гусарченко, один із організаторів акції.

Отже, маємо сподівання, що 7 липня наше місто буде гарним і ошатним, щоб залишитись таким на світлинах назавжди!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

27 червня по 1 липня

У суботу, 25 червня о 15:00 у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського відбудеться відкритий урок – підсумкове заняття „Східні танці”. Танцівниці під керівництвом професійного хореографа, вихованки школи Ваганова Ольги Середенко представлять костюмовані виступи. Вас зачарують східні танці „Квітка пустелі”, „Хабібі” ,”Фентезі”, „Велебі” і танець з шалями „Подих вітру”.
Запрошуємо усіх бажаючих насолодитися мистецтвом східного танцю. Вхід вільний і безкоштовний.

28 червня 1996 року Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства. Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
З нагоди 15-річчя Конституції України запрошуємо до перегляду книжкових виставок „Роль і значення Конституції в становленні громадянського суспільства” (відділ читальних залів) та „Тернистий шлях Конституції: від Пилипа Орлика до сьогодення” (відділ міського абонемента). Вітаємо вас зі святом і бажаємо міцного здоров’я, сімейного затишку, натхнення та успіхів у всіх добрих починаннях на благо держави, нашого рідного міста.
Повідомляємо, що 28 червня бібліотека не працює, 27 червня, у понеділок, заходьте до нас з 10-ої до 18-ої години.

До Дня Конституції України клуб народних ремесел „Ниточка” у відділі краєзнавства представив експозицію українських рушників „Рушникові доріжки”. Рушники, як і люди, мають власний життєпис. Вони народжуються під співи майстринь у світлицях, вірно слугують, супроводжуючи людину все життя, і так само відходять, втративши дбайливих господарів.
Про кожен рушник можна розповісти історію, що гідна окремого оповідання чи й повісті. Спільним для представлених у „Рушникових доріжках” полотняних скрижалів є те, що створені вони були у нашому степовому краї, а відтак є матеріальним свідченням нашої культури і нашої епохи. Вишиті переважно гладдю, але є і рушники, мережані хрестиком. Всміхаються мальви і ружі, підморгують братки, пломеніють маки і гордовито роззираються довкола пишні троянди, кутаються в мереживні китиці скромні фіалки, тихенько подзенькують дзвоники, туркочуть у парі голуби, переплітаються волошки із золотим колоссям. Наше степове різнотрав`я і золотосинь. Вони розмовляють із нами мовою символів, мовою краси, вони не хочуть, аби перервалась нитка часу, що єднає покоління. Вони несуть з глибин часу код народу. Невмолимий і буремний час залишив свої автографи на їхніх крилах, але вони не приховують власних зморшок та життєвої втоми – вони чесно слугували людям, несучи естафету добра від серця до серця, прикрашаючи життя і нагадуючи про вічність краси.
Запрошуємо всіх краян та гостей міста переглянути виставку, яка буде експонуватись протягом липня у відділі краєзнавства (ІІІ поверх).
Завітайте до нас! Твори народного мистецтва та книга відгуків чекають на ваші враження, думки та ідеї.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

20 по 26 червня

22 червня 1941 року о 3 годині 30 хвилин фашистська Німеччина без оголошення війни здійснила напад на Радянський Союз. У ворожому складі військ налічувалось 190 дивізій з 5,5 млн. солдатів і офіцерів. У лавах радянської армії на початку війни перебувало близько 5,4 млн. осіб. Сьогодні, на порозі 70-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни сучасні історики беруть під сумнів панівну в радянській історичній науці тезу, ніби однією з головних невдач радянських військ на початку війни стала неочікуваність нападу. Версія ця належить Йосипу Сталіну. Як відомо з документальних фактів, радянське керівництво регулярно інформували про підготовку Німеччини до війни.
До уваги читачів у відділі читальних залів до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні працює книжкова виставка «Ніч сколихнулась вибухами бою», на якій представлені книги та періодичні видання, що висвітлюють події напередодні та першого етапу Великої Вітчизняної війни.
Серед експонованих видань Марк Солонін у своїй книзі «Бочка й обручі, або коли почалася Велика Вітчизняна війна?», виданій у 2004 році, розглядає початковий період війни між гітлерівською Німеччиною і Радянским Союзом. На основі даних, отриманих із раніше засекречених документів, а також аналізу науково-історичної й мемуарної літератури автор спростовує усталені і нові міфи про причини катастрофічних поразок Червоної Армії у перші місяці війни. Дає об'єктивне, глибоке аргументоване трактування ходу військових подій.
У посібнику Володимира Івановича Кучера «Україна у Другій світовій війні 1939-1945» наскрізною ідеєю є теза про внесок українського народу в розгром нацистської Німеччини та її союзників. Розглядаються питання боротьби українських національно-визвольних сил за українську незалежну державу, зусилля українського народу, спрямовані на зміцнення військової і економічної могутності колишнього СРСР.
Видання «Україна в Другій світовій війні» Голови Верховної Ради України Володимира Литвина продовжує серію видань, які присвячені найбільш складним періодам вітчизняної історії. Воєнна доба 1939-1945 рр., попри її широке висвітлення, й до сьогодні є часом, який ще потребує свого осмислення. Щоб об'єктивно і повно відтворити цю добу в історії України, автор широко використовує науковий доробок своїх попередників.
«Історія війн і збройних конфліктів в Україні» - це перше енциклопедичне видання, присвячене історії війн і збройних конфліктів, які безпосередньо чи опосередковано стосуються українського народу. Значна увага приділена постатям вітчизняних полководців та розвитку воєнного мистецтва.
В історичній хроніці Віктора Анфілова «Незабываемый сорок первый» разом з особистими враженнями автора використовуються маловідомі документи та записи розмов з відомими радянськими воєначальниками, які керували розгромом німецько-фашистських військ під Москвою. Переважна більшість представлених на виставці документів - сучасні та новітні історичні, наукові дослідження. Запрошуємо до перегляду.

30 червня 1941 року з ініціативи революційної ОУН у Львові було проголошено Акт відновлення Самостійної Української держави, створено Українське державне правління на чолі з Ярославом Стецьком. Акт засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і не дозволить знищити волю України.
До 70-річчя Акта відновлення Української держави у відділі читальних залів експонується книжкова виставка «Духом завжди була вільною, залишалась Україною».
Представлені книги та періодичні видання повною мірою висвітлюють події, які сприяли відновленню Української держави. Збірник «Українське державотворення. Акт 30 червня 1941 року» присвячений видатній події в історії України, яка відбулася у Львові всупереч намаганням німецької окупаційної влади не допустити до утворення незалежної України. У книзі Володимира Дмитрука «Вони боролися за волю України» на прикладах численних архівних документів та спогадів учасників національно-визвольної боротьби українського народу автор відтворює захоплюючу і трагічну сторінку історії українських повстанців ОУН за незалежність нашої Батьківщини. Альманах «Гомін України» з фонду Канадсько-Українського бібліотечного центру, містить низку статей, що розкривають основні віхи історії України. Наприклад, у своїх працях В. Дідюк «У 40-річчя історичного чину нації» та Ол. Марітчак «Акт 30 червня 1941 р.» вкотре прагнуть зацікавити читача визнати правдиву, несфальсифіковану історію України, вивчити її, зробити правильні висновки і активно працювати на зміцнення рідної держави, перетворити її на справді українську незалежну державу.
Більшість документів, представлених на цій експозиції, надані з фондів Канадсько-Українського бібліотечного центру, тобто були видані і розповсюджувалися за кордоном у другій половині ХХ сторіччя. І все ж Акт відновлення Самостійної Української держави ще чекає дослідження і вивчення сучасними вітчизняними істориками та науковцями. Виставка працюватиме з 20 червня протягом двох тижнів.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

13 по 19 червня

Шановні користувачі, вітаємо вас з Днем Святої Трійці. Звертаємо увагу, що напередодні свята 11 червня бібліотека працює з 10:00 до 17:00, у понеділок 13 червня – з 10:00 до 19:00. 12 червня – вихідний.

Дорогі медичні працівники! З нагоди вашого професійного свята, яке відзначається 19 червня, прийміть щирі вітання та безмежну вдячність за ваші чуйні серця, за врятовані життя, за повернуте здоров’я наших краян! Протягом тисячоліть люди, які рятують від хвороб і гоять рани, користуються постійною любов’ю та повагою. Ваші талановиті руки дарують людям радість життя, вселяють віру у зцілення. Хай усе хороше, зроблене з душею та натхненням, повертається до вас сторицею! Нехай кожна мить життя радує своєю неповторністю! Зі святом вас! Щастя вам і добра! І нехай клятва Гіппократа ніколи не буде обтяжливим обов’язком, а лише приємною місією!

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського гостинно запрошує вас, оскільки ми маємо великий фонд та можливості, які допоможуть вам як у підвищенні фахового рівня, так і в години дозвілля. Лише в цьому, 2011 році майже півтори сотні медичних працівників уже визнали бібліотеку другом і порадником. У фондах відділу читальних залів є високополіграфічні, сучасні видання, які вас зацікавлять: ”Справочник практикующего врача”, Москва, 2010 рік, 880 стор.; „Телесная психотерапия” за ред. В. Б. Березкина-Орлова, Москва, 2010 р.; Євген Товстуха „Лікувальна мудрість українців”, Київ, 2005 р.; Іван Просяник „Дивосил. Розповіді про чар-зілля”, Львів, 2001 р.; ”Восточная медицина. Полный справочник”, Москва, 2007 р., 672 стор.; Б. Болотов „Здоровье человека в нездоровом мире”, Москва – Санкт-Петербург, 2011 р., 510 стор.; „Современный фармацевтический справочник (2000 сведений о наиболее эффективных медпрепаратах)”, Донецьк, 2006 р., 1085 стор.; Н. Шабалина „Большая энциклопедия народной медицины”, Москва, 2008 р., 1084 стор., „Внутрішня медицина в ІІІ томах” за ред. проф. К. М. Амосова, Київ, 2008 р.; „Драгоценная энциклопедия женского здоровья”, Донецьк, 2008, 224 стор.; А. М. Нагорна „Репродуктивне здоров’я і статеве виховання молоді”, Київ, 2004 рік; Л. В. Аксенова „Лечение заболеваний позвоночника и суставов”, Донецьк, 2008 рік, 400 стор., та багато інших. Також у відділі читальних залів є підшивка останніх номерів 2011 року „Вісника Червоного хреста України”. А також московське видання сучасного глянцевого журналу „Здоровье”. Загалом у фондах нашої бібліотеки понад 50 тисяч документів з питань медицини.

У наш час сучасних новітніх технологій ми пропонуємо нашим користувачам CD-диски серії „Полезные программы. Первая медицинская помощь” ,”Скорая психологическая помощь: календарь развития вашего ребенка”,”Энциклопедия. Правильное воспитание ребенка”, „Практические советы. Пожилой возраст. Лечение и профилактика болезней”, „Домашний доктор для детей”, „Улучшение зрения без очков”, а також багато інших науково-популярних видань, які знаходяться у медіа-фонді, що працює у відділі міського абонемента. Диски можна взяти додому на певний термін.

А також нагадуємо, що кожен бажаючий користувач бібліотеки може безкоштовно скористатися послугами Інтернет-центру і WI-FI. Якщо ж у вас виникають проблеми чи недостатньо знань для роботи на персональному комп’ютері, пошуку в Інтернет – тренери Тренігового центру безкоштовно навчать працювати з комп’ютером та у Всесвітній мережі. Тож ще раз вітаємо усіх медичних працівників зі святом і запрошуємо до головної бібліотеки області.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Дорогі друзі, шановні журналісти!

Прийміть найщиріші вітання від колективу Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського з професійним святом – Днем журналіста! У цей святковий день 6 червня бажаємо високих рейтингів Вашим Інтернет-виданням, телевізійним програмам, а також великих тиражів газет. Зичимо нових цікавих тем, гострого пера, сміливих проектів та наполегливості в досягненні нових висот на ниві журналістики. Щиро дякуємо за підтримку і співпрацю з нашою бібліотекою та сподіваємося на продовження добрих взаємин і в майбутньому. Нехай не зраджує вас удача і творче натхнення!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 6 по 12 червня

У бібліотеці продовжується активна робота за програмою літнього відпочинку „Бібліотека - острів фантазії і творчості”. Майстер-класи з рідних технік декоративно-ужиткового мистецтва, веб-екскурсії, кіноперегляди фільмів і мультфільмів, інтелектуальні ігри, презентації виставок чекають на вас. Участь у заходах - БЕЗКОШТОВНО.

З 1 червня у відділі документів іноземними мовами розпочала роботу виставка „Металеві метаморфози - 4”.
Вигляд металобрухту, напевно, ні в кого не викличе естетичної насолоди. Однак є людина, яка в змозі побачити в цьому прекрасне і навіть створити з непотребу витвори мистецтва… Звуть його Євген Василевський.
Працює він в досить незвичайній техніці, яка називається арт-зварювання. Як матеріал для своїх робіт пан Василевський використовує різноманітний металобрухт та металеві відходи. Це вже четверта персональна виставка в стінах бібліотеки. Кожен бажаючий може переглянути колекцію зі старих і нових робіт, орієнтованих на дитячі інтереси.
За словами самого пана Євгена, матеріал для своїх скульптур він знаходить всюди, де тільки можливо: це відходи – і промислові, і побутові. „Іноді люди самі приносять мені ті речі, якими вони вже не користуються і не хочуть накопичувати їх удома... Повірте, у мене чимало ідей, як із цього мотлоху зробити оригінальні скульптури!”, – коментує пан Василевський.
Кіровоградський митець знайшов, напевно, найкраще застосування тому, що люди зневажливо називають відходами, які забруднюють навколишнє середовище. Він показав всім нам, що навіть із сміття можуть вирости прекрасні квіти і з’явитися досить екзотичні комахи і тварини...
Виставка експонуватиметься у відділі документів іноземними мовами протягом трьох тижнів.

У середу, 8 червня о 14:00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки кераміки „Глина дива наробила”. Автори робіт – студенти мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка, викладач Лариса Кулініч. Запрошуємо переглянути унікальну виставку робіт, що вирізняються пластичною довершеністю, лаконічністю, виразною художньою мовою, особливим мистецьким почерком, який передає чітко означену, безкомпромісну життєву позицію молодих, проте надзвичайно талановитих авторів.

Вхід вільний і безкоштовний.

„Бібліотека - острів фантазії і творчості”

Щороку, в перший день літа, ми вітаємо наших наймолодших громадян з Міжнародним днем захисту дітей. Працівники бібліотеки створили програму літнього відпочинку, наповнену цікавими і захоплюючими заходами, куди ми запрошуємо дітей та їх батьків, учителів та інших фахівців, які працюють з дітьми. Програма розрахована на весь період літніх шкільних канікул.

До 1 червня у відділах обслуговування обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Чижевського традиційно представлені книжкові виставки „Філософія дитинства”, ”Чарівні береги дитинства”, „Якість освіти – вибір майбутнього” (відділ читальних залів), „Дитина – наче паросток тендітний” (відділ міського абонемента). Книги, представлені на цих виставках, сучасні, містять новітні дослідження і розробки в галузі освіти.

31 травня о 9:30 у Клубі інтелектуальних ігор, що працює при відділі читальних залів, відбудеться шаховий турнір, взяти участь в якому запрошуємо усіх бажаючих. До речі, в цьому Клубі плануються покази видів спорту у-шу, кунг-фу, цигун, про що ми будемо повідомляти додатково.

Вже кілька років поспіль незмінною популярністю користуються майстер-класи „Матеріали та техніки українського народного мистецтва”. У відділі мистецтв кожен, хто забажає, незалежно від віку та творчих здібностей, може навчитися створювати писанки, коників, ляльку-мотанку… З 30 травня такі майстер-класи будуть проводитися на замовлення учнів місцевих загальноосвітніх шкіл, можна приєднуватися до них, або обирати майстер-клас за власним смаком. Отож, 30 травня о 9:40 відбудеться майстер-клас з ниткографії, 1 червня о 10:00 будуть вчити створювати коників з рогози, 2 червня о 10:00ляльки-мотанки і 3 червня о 11:00ниткографія (Спочатку робиться з картону екран, на який наклеюється або оксамитовий папір, або однотонна фланель. В основі цього методу лежить наступна особливість: до фланелі або оксамитового паперу притягуються ниточки, що мають певний відсоток вовни. Потрібно тільки прикріплювати їх легкими рухами вказівного пальця. З таких ниток можна готувати цікаві сюжети. Розвивається фантазія, уява, відчуття смаку. Дівчатка вчаться уміло підбирати кольори. Так починається поступовий шлях до жіночого ремесла, рукоділля). На майстер-класи бажано приходити зі своїми матеріалами (кольоровий папір, олівці ножиці, клей, тканиною, нитками та ін.).

Також у відділі мистецтв можна помилуватися творчими роботами вихованців студії образотворчого мистецтва „Соняшник”, виставка починає роботу з 1 червня.

Природа для людини — джерело життя, мудрості і краси. Вона постійно змінюється, вражаючи нас розмаїттям своїх проявів. Тому книга Природи безмежна і дуже цікава. Вона може багато сказати розуму і серцю людини, змінити настрій, викликати добрі почуття. У відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук працює виставка книг екологічної тематики „Я пізнаю світ”, Тож тих, хто не нудьгує на уроках природознавства, вразить розмаїття сучасної яскравої і високополіграфічної літератури. А 1 червня у цьому відділі відбудеться відкриття фотовиставки „Чарівний світ природи” студента Полтавського університету економіки і торгівлі Романа Козака, яка подарує всім відвідувачам позитивні емоції та романтичний настрій.

1 червня об 11:00 у холі ІІІ поверху бібліотеки відбудеться відкриття фотовиставки „Відкрий цей світ для себе”, організатором якої є керівник фотовідеогуртка „Відеопошук” Іван Білоус. На виставці представлені фотороботи юних членів гуртка, який працює у селищі Трепівка Знам’янського району. Запрошуємо до перегляду!

Сучасний світ немислимий без використання новітніх технологій, які також пропонують нові види і форми заходів. До традиційних відеопереглядів фільмів та мультфільмів (ця послуга багато років користується популярністю у відділі мистецтв) додалися стрімко розповсюджені електронні презентації, веб-ексурсії (віртуальні мандрівки інтернет-сайтами загально-пізнавальної тематики), і краєзнавчі відеоекскурсії „Де починається любов до рідного міста”, які в розважально-пізнавальній формі розкажуть вам про історію, культуру та мистецтво світу та рідного краю.

І насамкінець такого яскравого і наповненого враженнями тижня, у п’ятницю, 3 червня, пропонуємо його кульмінацію – концерт студентки V курсу Київської консерваторії Олександри Кожухарь. Вона виконає кращі зразки класичних концертів для скрипки. Це буде неймовірні заворожуюче дійство: молодість і класика, завітайте на концерт.

Якщо ви зважите на наші пропозиції, гарантуємо вам якісний і повноцінний літній відпочинок!

Нижче подаємо Програму літнього відпочинку дітей в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського „Бібліотека - острів фантазії і творчості”, долучитися до якої може кожен.

ПРОГРАМА

Наголошуємо: замовлення та відвідування всіх заходів - БЕЗКОШТОВНЕ.

9 по 15 травня

Повідомляємо, що з нагоди свята бібліотека працює в такому режимі: 7 травня - з 10:00 до 18:00, 8 травня - з 10:00 до 17:00, 9 травня - вихідний.

10 травня запрошуємо ветеранів у Регіональний тренінгововий центр, БЕЗКОШТОВНО поспілкуватися з друзями, рідними, знайомими, які проживають у будь-якій країні світу за допомогою скайп-технологій. Для цього потрібно знати лише скайп-логін респондента, а налаштуватися на зв'язок вам допоможуть у Центрі.

Дорогі користувачі! Шановні жінки!

Від щирого серця вітаємо вас із Днем матері та Міжнародним днем сім’ї – святами, що народилися з безмежної любові і вдячності до тих, хто дав нам життя і виводить на самостійну дорогу, хто дбає про духовний і національний розвиток української родини. Для кожного з нас немає нічого святішого за образ матері. Низький уклін вам, матері, хранительки нашого роду, щира вдячність за мудрість, розуміння і підтримку. Мати – це ніжна берегиня сім’ї, а батько – її міцна і надійна опора. На добрих материнських порадах і мудрих батьківських настановах тримається світ, з цього проростають здобутки кожного нового покоління. У всі часи любов і повага до батьків була основою народної моралі і її найвищим законом. Ця вічна істина і надалі має бути основою родинного виховання, могутнім чинником зміцнення духовності нації. Щиро бажаємо усім нам міцного здоров’я, добра, достатку, родинної злагоди та благополуччя, гідного продовження у найдорожчому своєму багатстві – дітях.

8 травня в Україні відзначається День матері, а 15 травня - День сім’ї. Бібліотека підготувала для вас книжкові виставки, які запрошуємо відвідати всією родиною. У читальних залах і відділі міського абонемента працюють книжкові виставки „Теплим сяйвом любові сповнена”, ”Тільки родина, як зірка єдина, твій порятунок, надійний причал”, „І доброта, і теплота поєднані у серці мами”, ”Родина – мій дім, мій оберіг”. Запрошуємо до перегляду.

5 по 8 травня

Шановні користувачі, вітаємо вас з першотравневими святами! Звертаємо вашу увагу, що 30 квітня бібліотека працює з 10:00 до 17:00, 3 травня – з 10:00 до 19:00. 1, 2 травня – вихідні.

Акція "Здаємо сесію разом!"

Щоразу, коли наближається СЕСІЯ, студенти чомусь дуже дивуються, як час міг промайнути так швидко? СЕСІЯ – це, насамперед, купа літератури, помножена на масу затрачених нервів плюс недоспані ночі і згорблені спини. Але спливає час і вона невблаганно стукає заліковою книжкою об свідомість. Як же гарно скласти іспити та заліки?
Шановний студенте! Якщо в тебе вдома не вистачає навчального матеріалу, звернись до нас, ми допоможемо. Ми - це працівники відділу міського абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського.
У нашому відділі є фонд підвищеного попиту, який налічує понад 1000 примірників книг з різних галузей знань, в тому числі підручники, навчальні посібники, конспекти лекцій, які допоможуть успішно скласти екзамени та заліки.
З 1 травня по 1 липня 2011 року у відділі проходитиме акція "Здаємо сесію разом!". У цей період термін користування літературою з фонду підвищеного попиту буде подовжено від чотирьох до семи днів. Скористайся такою нагодою!

Отже, щоб успішно здати сесію, потрібно:
1. Все вивчити. (Взяти книги в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського).
2. Написати шпаргалки. (Взяти книги в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського).
3. Повернути книги. (В ОУНБ ім. Д.І.Чижевського).
Запрошуємо всіх студентів до відділу міського абонемента. Ми знаходимось на першому поверсі ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Отже, здамо успішно СЕСІЮ разом!

Наближається величне свято, День перемоги. Відділи обслуговування обласної універсальної наукової бібліотеки підготували багато цікавих і пізнавальних заходів, на які запрошуємо відвідати усіх бажаючих. З 30 квітня у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Пам’ятай минуле заради майбутнього”. Відділ мистецтв готує виставку фотоальбомів „Велика Вітчизняна війна у фотографіях”, яку можна переглянути з 3 травня. А з представленої книжкової виставки „Врятований світ пам’ятає”, яка працює у відділі міського абонемента, книги на певний термін можна взяти додому.
Також з 4 травня у цьому відділі працює виставка фотографій, статей з газет, художніх творів про людей у білих халатах часів Великої Вітчизняної війни „Війна калічила. Ми лікували”, організована спільно з обласною організацією Товариства Червоного Хреста України. 4 травня, у вівторок, о 12:00 запрошуємо у відділ міського абонемента на зустріч з медичними сестрами різних поколінь. У заході візьмуть участь Гончаренко Олена Миколаївна, голова Кіровського і Ленінського районних організацій Товариства Червоного Хреста України, Чеботар Марина Вадимівна, начальник патронажної служби Товариства Червоного Хреста України, медичні сестри різних поколінь, студенти Кіровоградського медичного коледжу ім. Є.Й.Мухіна.
Іспитом на милосердя для вихованців Червоного Хреста України стала Велика Вітчизняна війна. Саме тоді Товариство підготувало і направило на фронт понад 100 тисяч медичних сестер, санінструкторів та сандружинниць. Завдяки своєчасній та кваліфікованій медичній допомозі, вдалося повернути у бойові частини більше половини поранених. Медичні сестри рятували бійців на полі бою, не зважаючи на те, до якої армії вони належать. Так, вони виконували не тільки свій обов'язок медичного працівника, а й проявляли милосердя до ворога. Про воєнні події та про сьогодення розповість ветеран Червоного Хреста Шевченко Ніла Григорівна та патронажні сестри Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.
На зустрічі ветеранам Великої Вітчизняної війни будуть вручені квіти і подарунки.

До свята Перемоги ми пропонуємо усім ветеранам взяти участь в АКЦІЇ „Skype-спілкування”! Лише 6 і 10 травня в Інтернет-центрі бібліотеки, кожен ветеран матиме змогу БЕЗКОШТОВНО через комп’ютер поспілкуватися з друзями, рідними, знайомими, які проживають у будь-якій країні світу за допомогою скайп-технологій. Для цього потрібно знати лише скайп-логін респондента, а налаштуватися на зв'язок вам допоможуть працівники Інтернет-центру.
Ми розуміємо, що не всі люди літнього віку розуміються на новітніх технологіях, але якщо це повідомлення читають діти, онуки та правнуки ветеранів – то у ваших руках можливість подарувати радість спілкування своїм найближчим людям, прийшовши з ними до бібліотеки. Не втратьте такої нагоди!
Вітаємо вас зі святами і запрошуємо до бібліотеки!


25 квітня по 1 травня

Шановні користувачі! Щиро вітаємо вас зі світлим святом - Великоднем, яке відзначається в неділю, 24 квітня. І повідомляємо, що в цей день бібліотека не працює, 23 квітня працюємо з 10:00 до 17:00, 25 квітня – за графіком, тобто з 10:00 до 19:00.

Запрошуємо у вівторок, 26 квітня на презентацію творчих робіт „Клаптикове шитво і лялька-мотанка” члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, народної майстрині Людмили Іванівни Крищенко, а також до перегляду книжкових виставок „Хай буде з нами Великодня казка” (відділ міського абонемента) та „Смачна книга, або Що приготувати на Пасху” (відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук), які працюють протягом тижня.

З нагоди найсвітлішого, найбільш шанованого в народі свята Великодня у відділі міського абонемента до уваги читачів представлено добірку книг, журналів та дисків.

У книзі "Українці. Свята. Традиції. Звичаї" висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики та символіки. Цікава інформація подається і про Великдень. Після освячення пасхальних страв розпочиналося розговіння. А потім - масові гуляння. Молодь сусідніх сіл змагалась між собою в тому, хто краще організує гаївки. Розрізняли ігри дитячі, парубочі, дівочі, змішані й загальні.

У суботу, напередодні Великодня, жіноцтво готувало писанки та крашанки. Писанкарство на Україні було поширене в усіх без винятку регіонах. Кожна майстриня мала свої рецепти приготування рослинних барвників і оздоблення сюжетних малюнків. Як і чим розмальовували господині писанки та крашанки - можна прочитати в книзі Василя Скуратівського "Український рік".

У виданні "Дорогоцінна енциклопедія українознавства" читачі дізнаються про неосяжний світ української культури, звичаї і традиції свят. Зокрема про походження та святкування свята Великодня, яке зазвичай відзначається не раніше 4 квітня та не пізніше 8 травня. Інші назви цього свята: Світле Воскресіння, Христов день. За переконанням православних віруючих, Великдень пов'язаний з воскресінням Ісуса Христа, а отже, символізує перемогу добра над злом і світла над пітьмою. Також з цієї книги читачі дізнаються про деякі поради щодо крашанок і писанок та інших продуктів, посвячених у Великдень. Так, наприклад, шкаралупки від крашанки використовувалися раніше для лікування деяких хвороб, свячені пшоно та сіль допомагають від пропасниці. За народними віруваннями, ту писанку, яку ви отримали першою на Великдень, слід зберегти, оскільки вона має чарівну силу - зберігає від злого ока, може попередити або й припинити пожежу. А посвячена на Великдень голка допомагає від курячої сліпоти.

Про Великодні легенди, вірування, звичаї, народні пісні можна дізнатися з книги нарисів про Великодні свята "Великдень в Україні".

Для маленьких читачів на виставці представлена книга "Православні свята". Пропоноване видання знайомить із найголовнішими православними святами, пов'язаними з іменем Ісуса Христа.

Нетрадиційні носії інформації на виставці представляє мультимедійне видання про весняний цикл святкувань в Україні "Великдень". Диск містить музику з фрагментами церковних служб, писанкографію та відеосюжети церковних служб.

А щоб зробити Великодній стіл по-справжньому смачним пропонуємо Вашій увазі диски "Записки шеф- повара", "Кухни народов мира", "Мамины рецепты". Сподіваємося, багатьох зацікавлять сучасні глянцеві журнали "Полина", "Натали", "Мир семьи", де містяться не тільки рецепти святкових страв та пасок, а і креативні ідеї з виготовлення великодніх прикрас.

А також дбайливі господині знайдуть багато рецептів випікання пасок та приготування святкових страв у книгах, представлених на виставці „Смачна книга, або Що приготувати на Пасху” (відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук).

Запрошуємо до перегляду.

27 квітня о 14:00 в рамках роботи новоствореного Клубу інтелектуальних ігор відбудеться тематичний захід „Ушу - спорт для всіх”, співорганізатором якого є Кіровоградський обласний центр фізичного здоров’я населення. У програмі – показові виступи, розповідь про історію та філософію ушу, і навіть майстер-клас. Запрошуємо на захід, який відбудеться у відділі читальних залів.

Вхід вільний і безкоштовний.


18 по 24 квітня

Напередодні Великодня відділ мистецтв запрошує на БЕЗКОШТОВНИЙ майстер-клас з писанкарства. 20 і 21 з 1100 до 1400 квітня Наталя Федорова, керівник гуртка декоративного розпису (студія „Контакт”, при гімназії ім. Т. Шевченка), проведе для всіх бажаючих урок писанкарства і навчить створювати великоднє диво. З собою мати писачок, свічку і сире яйце білого кольору. Вхід вільний і безкоштовний.

23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права!

З того часу, коли людина вперше створила книжку, пройшло багато століть. Книга в усі часи була, є й буде духовним скарбом нації, джерелом її немеркнучої історії.

Саме із книг ми черпаємо наснагу до життя, творчості, праці, навчання. На всіх етапах історичного розвитку нашому суспільству було притаманне прагнення до знань, високої духовності і це прагнення реалізовувалось через книгу.

З нагоди Всесвітнього дня книги і авторського права у відділі читальних залів працює книжкова виставка «У них відобразилася пам'ять людства». Пропонуємо вам звернути увагу на такі видання. У книзі Ярослава Ісаєвича «Українське книговидання: витоки, розвиток, проблеми» висвітлюється роль раннього книговидання і друкарства у контексті культурного життя України, процесів державотворення і формування української національної культури.

«Історія видавничої справи» Миколи Тимошика – перший в Україні підручник, де грунтовно подано цілісну історію творення, поширення, використання та результатів функціонування рукописних і друкованих набутків людства.

Друга книга Миколи Тимошика «Книга для автора, редактора, видавця» - видання, де в популярній формі комплексно висвітлюються найголовніші питання, що охоплюють усі процеси творення, редакційно-видавничої підготовки, поліграфічного виконання та реалізації різних видів видань.

«Всеобщая история книги» Інги Шомракової – це видання, в якому провідні спеціалісти Росії в галузі книговидання та історії книги представляють сучасний погляд на історію книги, книжової справи і книговидання від античності до наших днів.

Український парламент та Президент України Віктор Янукович оголосили 2011-ий Роком української першокниги, а в серпні на державному рівні буде відзначено 450-річчя Пересопницького Євангелія.

Найкраще про історичну вагомість книги на сторінках журналу «Віче» № 1 за 2011 рік сказав її дослідник Петро Кралюк: «Пересопницьке Євангеліє є символом України. І справа не лише в тому, що це один із перших сакральних текстів, перекладених українською мовою. Його фундаторка походила з Полісся, писалося воно на Волині, головним писарем виступав виходець із Лемківщини – найзахіднішої української замлі. Мандрувала ця книга із Заходу на Схід, опинившись у Полтаві. Безперечно, Пересопницьке Євангеліє наділене єднальною місією. Книга в'яже між собою духовними узами людей, різних за національною, географічною, політичною, фаховою належністю».

Вітаємо усіх з Днем книги і бажаємо лише ґрунтовних, фахових, цікавих, пізнавальних видань, які, ми певні, ви знайдете у нашій бібліотеці - найбільшій книгозбірні області!

19 квітня о 14 годині у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться презентація книги вчителя Кіровоградської спеціалізованої загальноосвітньої школи I-III ступенів №6 Вікторії Леонідівни Бузько “Видатні діячі в галузі фізики і техніки Кіровоградщини”. У книзі вміщено відомості про життя й наукову діяльність українських вчених, які народились і працювали в нашій області. Вивчення матеріалу даного посібника, який пов’язаний з життям і діяльністю вітчизняних вчених, сприятиме підвищенню інтересу та зацікавленості до фізики учнів середніх загальноосвітніх навчальних закладів, а також дозволить вчителям фізики та астрономії вирішити низку важливих виховних завдань, зокрема: формування наукового світогляду, морального патріотизму, любові до науки.

На презентацію запрошуються викладачі та учнівська молодь навчальних закладів, краєзнавці та всі бажаючі. Вхід вільний та безкоштовний.

21 квітня о 15:00 у відділі краєзнавства Клуб народних ремесел „Ниточка” презентує виставку художніх полотен самодіяльного художника Ростислава Климишина.

Експозиція відкривається якраз напередодні 55-річчя художника.

Серед картин рідної природи - нічні та вранішні пейзажі, весняні і осінні замальовки. Художника вабить природа, що змінюється: ніч перетікає у ранок, ранок – у день, день у ніч, літо – в осінь. Прагнучи зрозуміти цей невмолимий плин простору і часу, він ніби натискує стоп-кадр і запрошує глядача до замилування, до захвату, до роздумів, до умиротворення перед образом вічності. Кілька років тому самодіяльний художник вже представляв свої роботи і вони сподобалися численним відвідувачам бібліотеки, з’явилися прихильники його таланту. Нова виставка містить останні роботи майстра пензля. А ще до широкого кола своїх пейзажів цього разу художник додав автопортрет – твір, цікавий сам по собі, він відкриває ще одну грань таланту і презентує глядачу Климишина – портретиста.

Родом Ростислав Климишин з тернопільського села, щедрого на природу і добрих людей. Хист до малювання у нього помітив ще шкільний вчитель, і ця любов до відтворення краси світу фарбами відтоді не полишала Ростислава, а йшла паралельно з визначенням мети життя та професійним зростанням. Працює самодіяльний художник у ВАТ „Кіровоградобленерго”(до речі, там постійно діє виставка його полотен), а малювання стало захопленням та способом самовираження. Його пейзажі реалістичні і водночас романтичні, вони ніби легко впізнаються і водночас манять якоюсь загадковістю. Можливо, саме завдяки цьому вони органічно вписуються у колективні виставки клубу, які представляють різні види декоративно-ужиткового мистецтва.

Побажаймо ж автору нових успіхів, а глядачеві – цікавої зустрічі з майстром на презентації. Виставка „Краєвиди з майстерні Ростислава Климишина” експонуватиметься до кінця квітня.

Кожна нація, народ має свої звичаї, які формувалися протягом багатьох століть, передавалися від батьків до дітей. Кожна людина з дитинства перебуває в полоні традиційних уявлень, висловлених у піснях, казках, легендах, прислів'ях, прикметах та народному календарі. У них закріплена здобута досвідом система знань народу. Вони передають уявлення народу про природу, її явища, час, пори року тощо. У них висвітлюється життя людини як частки Всесвіту.

На книжковій виставці «Виховні традиції народного календаря», що експонується у відділі читальних залів, представлена література, яка стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.

Книга «Традиції і свята українського народу» відкриє для вас багато нового й цікавого. Вона містить описи всіх основних державних, міжнародних, церковних і народних свят, а також дні памяті. Описи супроводжуються коментарями щодо традицій святкування й уточненням народних прикмет, повязаних із кожною конкретною датою. Принагідно проведено паралелі між схожими святковими традиціями різних народів.

Чи знаєте ви, як і коли ворожили дівчата, якою була посвята в парубоцтво, як закликали весну наші пращури, коли заготовляли лікарські рослини, якими символами зустрічали Новий рік в Україні? Про ці та інші обряди та звичаї, що вже стали реліктами, ви дізнаєтеся, прочитавши книжку Василя Скуратівського «Український народний календар». Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов'язані з ними численні прислів'я й приказки, про зразки завбачень погоди та народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди.

Унікальна енциклопедична праця Степана Килимника «Український рік у народних звичаях в історичному освітленні» дає можливість кожному зазирнути в далекі віки назад, тим самим реалізувавши знаменне сократівське «Пізнай самого себе», і відчути себе нацією, що з правіків належить до могутньої і прекрасної у своїх барвах європейської цивілізації.

«Українці: Свята. Традиції. Звичаї» - книга, в якій висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики, символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови.

17 квітня православні святкують Вербну неділю, одне з важливих передвеликодніх свят, про історію виникнення свята та його святкування українцями також можна дізнатися, переглянувши цю книжкову виставку. Запрошуємо до перегляду.


11 по 17 квітня

13 квітня о 14:00 у відділі читальних залів відбудеться урочисте відкриття Клубу інтелектуальних ігор, а також засідання круглого столу з питань реалізації однойменного проекту.

На засіданні круглого столу будуть розглянуті організаційні питання проектної діяльності; своїм досвідом у справах сім'ї, молоді та спорту поділяться представники облдержадміністрації, творчих об'єднань, соціальних служб, громадських організацій та інші.

Проект започаткований Кіровоградською регіональною бібліотечною асоціацією. Його діяльність спрямована на підвищення інтелектуального рівня користувачів обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І.Чижевського, мешканців міста Кіровограда та області. Проект сприятиме розширенню кола інтересів, отриманню нових знань та навичок, позитивних емоцій, спілкуванню, підвищенню якості життя і продуктивності праці та навчання; позитивному впливу на суспільний “клімат” життя місцевої громади.

Інтелектуальні ігри (шахи, шашки, нарди) нададуть змогу учасникам проекту долучитися до інформаційних, культурних, інтелектуальних, комунікативних послуг, які надає бібліотека. Наші користувачі підвищать свій соціальний статус, отримають доступ бібліотечних фондів і соціальних мереж Інтернету, братимуть участь у спортивних іграх та турнірах.

Клуб інтелектуальних ігор функціонуватиме у режимі роботи бібліотеки, буде доступним для всіх категорій громадян. Запрошуємо на відкриття.

14 квітня об 11:00 актова зала Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського вітає учасників обласної науково-практичної конференції „Краєзнавчі розвідки: минуле та сучасне очима науковців-дослідників”, приуроченої до 10-ліття відділу краєзнавства як окремого структурного підрозділу бібліотеки.

„Ювілеї минають – любов до краю – вічна!” – так можна узагальнити краєзнавчу діяльність бібліотек, музеїв, архівів, освітніх закладів, краєзнавчих спілок, засобів масової інформації та всіх тих, для кого краєзнавство є улюбленою справою, проявом громадянської активності, засобом організації дозвілля, покликанням, справою всього життя.

До участі в конференції запрошені дослідники краю, які представляють різні куточки Кіровоградської області - Кіровоград, Олександрію, Голованівськ, Олександрівку, Світловодськ, Гаївку Кіровоградського району. Хронологічно виступи охоплюють період від доби козацтва до кінця ХХ століття. Ці краєзнавчі розвідки стосуються археологічних досліджень, національно-визвольного руху, років окупації під час Другої світової війни, колекцій рідкісних книг та предметів матеріальної культури, топоніміки, музичної культури, організації та значення Куценківських читань. В програмі конференції як імена добре відомі громадськості регіону та України, так й імена краєзнавців-початківців.

За матеріалами конференції обласною Спілкою краєзнавців планується видання „Краєзнавчого вісника”, який дозволить ознайомити із дослідженнями всіх зацікавлених краєзнавством.

Відділ краєзнавства, який є одним з організаторів конференції, теж представив дві доповіді – „Краєзнавчі медіа-проекти ОУНБ ім. Д.Чижевського” та „Бібліотечне краєзнавство як важлива складова діяльності бібліотек”. За час свого функціонування у якості самостійного структурного підрозділу бібліотеки відділ краєзнавства виокремив краєзнавчий фонд, зосередивши його в одній читальній залі, продовжує цілеспрямовано поповнювати його виданнями місцевих видавництв та регіональними періодичними виданнями, організовує та здійснює обслуговування читачів краєзнавчими документами, проводить зустрічі з письменниками, краєзнавцями, видавцями, організує книжкові виставки та різноманітні масові заходи краєзнавчого спрямування, надає методичну та практичну допомогу бібліотекам області, створює довідкові бази даних про край та проводить інформаційно-бібліографічну роботу.

Один з нових проектів відділу – створення довідкової електронної бази даних - Кооперативного Регіонального Краєзнавчого Каталогу (КРКК), у якому беруть участь вже 17 бібліотек області і до якого в перспективі повинні приєднатись всі районні бібліотеки. Цей ресурс доступний вже сьогодні для користувачів через Інтернет і складає на момент проведення конференції понад 42 тисячі статей. Публікації працівників відділу про нагальні проблеми і цікаві події розміщені також у блозі на веб-сайті ОУНБ ім.Д.Чижевського.

Проведенням конференції відділ краєзнавства, крім іншого, хоче привернути увагу громадськості до своїх ресурсів і можливостей, а також залучити до корисної і захоплюючої краєзнавчої діяльності нових користувачів та друзів бібліотеки.

15 квітня 2011 р. у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук розпочне свою роботу книжкова виставка “Екологічні проблеми використання земельних та лісових ресурсів”

Література, яка представлена на цій виставці, висвітлює аспекти ефективного та безпечного землекористування, раціонального використання, охорони та поновлення земельних і лісових багатств, дає поглиблене розуміння системних теоретико-методологічних уявлень щодо забезпечення екологозбалансованого природокористування.

Запрошуємо наукових працівників, фахівців, викладачів, студентів та всіх бажаючих познайомитись з книжковою виставкою, яка буде функціонувати протягом місяця.

15 квітня о 10:00 відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім. Д.І. Чижевського спільно з Кіровоградським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить круглий стіл на тему: “Я – лідер. Участь молоді у вирішенні проблем суспільства”. Метою круглого столу є обговорення питань сприяння участі молоді у вирішенні проблем суспільства в м. Кіровограді, розвитку волонтерського руху, встановлення партнерських відносин та розвитку конструктивного діалогу з громадою міста: представниками громадських організацій, органів влади, учбових закладів, молодіжних лідерів.

У роботі круглого столу візьмуть участь представники Кіровоградської міської ради, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій, волонтери, молодіжні лідери, спеціалісти по роботі з молоддю.

Під час круглого столу планується висвітлити та обговорити такі питання:

  • проблеми ефективного функціонування громадських організацій;

  • презентації різних моделей участі молоді у вирішенні проблем суспільства, обмін досвідом щодо їх впровадження в життя;

  • обговорення питань взаємодії щодо участі у спільних проектах;

  • ознайомлення з результатами соціологічного дослідження «Молодь Кіровограда – 2011» (виявлення ключових проблем молодіжного середовища);

  • сприяння розвитку волонтерського руху в місті Кіровограді.

Запрошуємо до участі. Вхід на всі заходи вільний і безкоштовний.


4 по 10 квітня

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на відкриття виставки “Картографічні твори: від раритетних до сучасних”, що відбудеться 4 квітня о 14:00.

Ініціатором створення виставки виступив Голова Кіровоградського відділу Українського географічного товариства, доктор географічних наук, професор, завідувач кафедрою географії та геоекології Анатолій Іванович Кривульченко.

На виставці кожен бажаючий може познайомитися з картографією минулих часів, старовинними, оригінальними, унікальними картами та атласами. Експозиція налічує понад 50 експонатів, серед яких картографічні документи різної тематики та призначення, що охоплюють період від середньовіччя до наших днів: раритетні та ексклюзивні картографічні твори, загальногеографічні карти, карти природних та суспільних явищ, авторські роботи кіровоградських фахівців.

В організації експозиції взяли активну участь та надали експонати для демонстрації як приватні особи — власники та укладачі карт, так і державні установи, а саме: Державний архів Кіровоградської області, Державне підприємство “Кіровоградський науково-дослідний проектний інститут землеустрою”, Державна льотна академія України, кафедра географії та геоекології КДПУ ім. В. Винниченка тощо. На виставці представлені також карти та атласи з фондів ОУНБ ім. Д.І. Чижевського.

Мета виставки практична та пізнавальна: продемонструвати можливості мистецтва картографії у різні часи, епохи та у різних галузях використання. Народжені суспільною практикою та їй зобов’язані своїм безперервним розвитком, картографічні твори є чудовим засобом пізнання об'єктивного світу й просторового орієнтування, незамінні в багатьох галузях наукової та практичної діяльності.

Історія картографування налічує не одне тисячоліття. Шлях картографування з глибокої давнини до наших днів — це шлях від образних схематичних ескізів, що з'явилися ще до зародження писемності, аж до сучасної картографії.

Як свідчать результати археологічних розкопок, у стародавньому Вавилоні в 2500 р. до н.е. виготовлена карта на глиняній табличці. Торгівля, війни, колонізація, мореплавство стимулювали розширення географічних знань. Треба було позначати як окремі райони, так і всі відомі на той час частини Землі. Термін “карта” з'явився в епоху Відродження. Походить цей термін від латинського “ctarta” (лист, папір).

Розвиток картографії зумовлений практичними потребами людського суспільства й залежить від стану та зміни продуктивних сил і виробничих відносин. Так розвиток сільського господарства, торгівлі, військової справи, транспорту тощо зумовлює потребу в точному зніманні великих територій та створення нових карт найрізноманітніших призначень.

Фортепіанний відділ Кіровоградської музичної школи №1 ім. Г. Нейгауза запрошує на театралізований концерт „Вічне сяйво в музиці – ім’я тобі Моцарт”, присвячений 255-ій річниці від дня народження Вольфґанґа Амадея Моцарта. Концерт відбудеться у четвер, 7 квітня о 14:00 у відділі мистецтв.

Моцарт поряд з Гайдном і Бетховеном є представником віденської класичної школи, одним з основоположників класичного стилю в музиці, пов'язаного з розробкою симфонізму як вищого типу музичного мислення, закінченої системи класичних інструментальних жанрів (симфонія, соната, квартет), класичних норм музичної мови, його функціональної організації. У творчості Моцарта універсальне значення одержала ідея динамічної гармонії як принципу бачення світу, способу художнього перетворення реальності. Одночасно в ньому знайшли розвиток якості нових для того часу психологічної правдивості і природності. Відображення гармонійної цілісності буття, ясність і краса поєднуються в музиці Моцарта з глибоким драматизмом. Піднесене і повсякденне, трагічне і комічне, величне і граціозне, вічне і минуще, загальнолюдське й індивідуально-неповторне, національно-характерне з'являються у творах Моцарта в динамічній рівновазі і єдності. У центрі художнього світу Моцарта — людська особистість, що він розкриває як лірик і одночасно як драматург, прагнучи до художнього відтворення об'єктивної сутності людського характеру. Учні та викладачі школи представлять кращі зразки музичних творів відомого австрійського композитора. Вхід на концерт вільний та безкоштовний. Запрошуємо всіх бажаючих.

28 березня по 3 квітня

29 березня о 14.00 на базі Орхуського інформаційного центру, який працює у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського відбудеться круглий стіл «Нетрадиційні джерела енергії: пошук, розвиток та використання».

Початок ХХІ століття знаменує новий етап земної енергетики. Збільшення цін на нафту, швидкий розвиток атомної енергетики, зростання вимог до захисту навколишнього середовища зажадали нового підходу до енергетики. Нам, мабуть, слід лише погодитися з тим, що сказав вчений мудрець, ім'я якого залишилося невідомим: "Немає простих рішень, є лише розумний вибір".

Внутрішні енергетичні ресурси країн вичерпуються, тоді як споживання зростає. І Європа, і Україна вже зіткнулися з енергетичним викликом, викликом, який спричинений зростаючою залежністю від зовнішнього постачання нафти та газу. Вкотре постає сакраментальне питання: що робити Україні? Знайти сучасні відповіді на нього ми будемо намагатися і на засіданні нашого круглого столу, в якому візьмуть участь викладачі та студенти Кіровоградського національного технічного університету, Кіровоградського технікуму механізації сільського господарства, студенти Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу, викладачі та учні шкіл міста. На засіданні круглого столу будуть розглянуті питання:

  • європейський та український досвід впровадження нетрадиційних енергоносіїв у народно-господарський комплекс;
  • потенціал альтернативної енергетики та перспективи його використання на території України;
  • нові технологiї використання нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії у народному господарстві;
  • екологічні проблеми, які виникають внаслідок використання альтернативних джерел енергії.

Запрошуємо на засідання круглого столу до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського.

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує познайомитись з книжковою виставкою «Альтернативні джерела енергії: перспективи розвитку та використання», яка розпочне свою роботу 29 березня.

Україна, згідно з Енергетичною програмою, до 2030 року взяла курс на розвиток альтернативної енергетики, у зв’язку з чим прийнято закон України «Про альтернативні джерела енергії», розроблено програму державної підтримки розвитку нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії.

На виставці представлена література, яка розкриває потенціал альтернативної енергетики, принципи використання кожного з видів альтернативних джерел енергії: сонячної, вітрової, геотермальної, морів та океанів, біомаси, а також питання енергозбереження в Україні.

Відвідувачів виставки зацікавлять такі книги.

  • Дев’яткіна, Світлана Сергіївна. Альтернативні джерела енергії: Навчальний посібник / Світлана Дев’яткіна, Тетяна Шкварницька; М-во освіти і науки України, Нац. авіаційний ун-т. - К.: НАУ, 2006. - 89,[3] с. : іл., в якому наведено приклади та принципи дії електроенергетичних установок, що використовують альтернативні джерела енергії; розглянуто основні екологічні проблеми, спричинені використанням альтернативних енерготехнологій.

  • Величко, Сергій Анатолійович. Альтернативна енергетика України: матеріали до уроків, факультативів, МАН / Сергій Величко, Олександр Третьяков. - Харків : Основа, 2010. - 126,[1] с. У посібнику надається інформація про перспективні джерела енергії, які здатні замінити традиційні енергоносії.

З питань енергозбереження радимо звернути увагу на таку книгу, як

  • Стратегія енергозбереження в Україні: аналітично-довідкові матеріали: У 2-х томах / Ред. В. А. Жовтянський, М. М. Кулик, Б. С. Стогній; НАН України, Ін-т газу НАН України, Ін-т загальної енергетики НАН України. - К. : Академперіодика, 2006.
    Том 1: Загальні засади енергозбереження / Анатолій Долінський, Ігор Карп, Юрій Корчевой та ін. - 2006. - 508,[2] с.
    Том 2: Механізми реалізації політики енергозбереження / Микола Данилов, Сергій Денисюк, Віктор Жовтянський та ін. - 2006. - 597,[2] с.

Книгу підготовлено українськими спеціалістами: науковцями, практиками і управлінцями та запрошеними зарубіжними фахівцями. Вона узагальнює перший досвід державного управління у сфері енергозбереження в Україні порівняно з досягненнями у цій сфері країн ближнього та далекого зарубіжжя.
Книга розрахована на керівників і спеціалістів з питань енергозбереження, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів відповідних спеціальностей.

На виставці також широко представлені періодичні видання, на сторінках яких висвітлюються сучасні погляди науковців, фахівців, практиків на альтернативну енергетику, особливості її розвитку та використання.
Виставка буде функціонувати протягом місяця.

Нещодавно у світі відзначався День поезії. Вона торкається сердечних струн, розкриває неосяжні глибини художнього таланту митців, веде у край високого натхнення.

Як і весняна пора, свято Поезії пробуджує життя, освітлює душі, різнобарвить прозу. Чарівні ритми поетичних голосів звучатимуть і в читальному залі бібліотеки 30 березня о 14-ій годині, де відбудеться літературний вечір „У вічності слух абсолютний”. Гості свята почують читання поетичних шедеврів та епістолярного багатства Тараса Шевченка у виконанні акторів академічного музично-драматичного театру імені М.Л.Кропивницького. В унісон поетичним творам звучатимуть і мелодії у виконанні учнів музичної школи.

Щиро запрошуємо всіх бажаючих відвідати наше свято. Вхід вільний і безкоштовний.

14 березня по 20 березня

18 березня об 11:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук відбудеться засідання круглого столу: «Взаємодія державних та недержавних організацій в сфері підвищення екологічності послуг для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Організаторами даного заходу є Благодійний фонд «Надія для дітей», Кіровоградський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім.Д.І.Чижевського.

Захід буде проходити з метою об’єднання зусиль державних та недержавних організацій міста та області у сфері пошуку шляхів підвищення екологічності послуг для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і створення оптимальних умов розвитку різних типів влаштування дітей у сім’ю. На заході планується обговорення меморандуму щодо співпраці державних та недержавних організацій міста та області в сфері надання різноманітних послуг для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, прийомним сім’ям, сім’ям, які всиновили дитину, ДБСТ, дитячим будинкам на принципах екологічності.

В ході проведення заходу планується обговорення доповідей із проблем профілактики ранньої відмови від дітей, створення оптимальних умов та екологічного простору для повноцінного розвитку дітей-сиріт в умовах інтернатних та альтернативних закладів, здійснення соціального та психологічного супроводу прийомних сімей на засадах екологічності, екологічності соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Учасники круглого столу матимуть можливість не тільки обговорити стан та перспективи розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в Кіровоградській області, але й визначити критерії екологічності надання цих послуг, поставити запитання представникам державних та недержавних організацій, переглянути викладку літератури фонду бібліотеки з теми соціального сирітства, подивитися документальний кінофільм О.Фетісової «Не один вдома», поспілкуватися із батьками, які мають досвід виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Запрошуємо батьків, які мріють про усиновлення дитини, представників державних та недержавних організацій, співробітників навчальних закладів, волонтерів, педагогів, психологів, соціальних педагогів, представників ЗМІ та активних громадських діячів, які хочуть допомогти кожній дитині знайти родину.
Вхід вільний і безкоштовний.

Шановні, любі, прекрасні, чудові жінки!

Прийміть сердечні вітання з нагоди 8 Березня! Нехай весна додасть вам натхнення для втілення в життя ваших задумів і планів, невичерпного оптимізму та впевненості у власних можливостях. Бажаємо вам завжди бути щасливими, здоровими, оточеними ніжністю та турботою. Нехай кожен ваш день сповниться чарівністю цього свята весни, свята пробудження природи і нових надій!

Бібліотека підготувала для Вас подарунки, які, сподіваємося, наповнять вашу душу гармонією і красою! Це безліч різноманітних виставок на будь-який смак: книжкові, картин, фотографій і прекрасних творінь жіночих рук – робіт декоративно-ужиткового мистецтва та ін. Будемо раді вас бачити в гостинних залах нашої бібліотеки. Шановні користувачі, повідомляємо, що бібліотека 7 березня працює з 10:00 до 18:00, 8 березня – вихідний.

7 по 13 березня

З нагоди Шевченківських днів управління культури і туризму облдержадміністрації, обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського, Обласне відділення Конгресу української інтелігенції, обласна організація Національної Спілки письменників України, Обласне літературне об’єднання „Степ” організували і запрошують 9 березня о 14:30 на Народний Шевченківський вечір „Свою Україну любіть” (відбудеться в актовому залі бібліотеки). У програмі вечора: виступи літераторів, науковців, краєзнавців, педагогів, студентів, дітей; пісні у виконанні хорів та ансамблів, читання поезій Великого Кобзаря.

Також відвідувачі бібліотеки можуть познайомитися з книжковою виставкою „Шевченко, якого ми не знаємо”, що працює у відділі читальних залів. Ім'я Шевченка означає так багато, що створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, він завжди з нами і в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко — невичерпний і нескіченний! Його ім'я ототожнено з Україною і разом з її буттям продовжується нею. Ми на вічнім шляху до Шевченка. А щоб краще зрозуміти і пізнати поета як нашого сучасника, треба повністю осягнути його в історичному контексті.

Кожне десятиліття привносить щось нове до біографії і образу Шевченка. Невідомі сторінки творчої і життєвої біографії поета розкриваються книжковою експозицією нових видань у відділі читальних залів. Серед них — монографія Григорія Грабовича “Шевченко, якого ми не знаємо” (З проблематики символічної автобіографії та сучасної рецепції поета), де автор простежує нові ноти в нашому осмисленні Шевченка, наукові розвідки його самопроекції та самозображення, переосмислення стереотипних підходів у трактуванні всенародної шани Кобзаря.

Сучасний текстологічний аналіз поетичних і прозових творів, огляд малярської спадщини, літературна та громадська діяльність Шевченка глибоко проаналізовані у книзі Івана Дзюби “Тарас Шевченко” (К.: Видавничий Дім Альтернативи, 2005).

Збірник наукових праць Валерії Смілянської “Шевченкознавчі розмисли” (К., 2005) подає матеріали з галузі поетики й наратології творчого доробку митця.

Новий підхід у трактуванні сутнісних ознак національного розуміння, тлумачення етнічного сенсу розкривається книгою Петра Іванишина “Національний спосіб розуміння в поезії Т.Шевченка, Є.Маланюка, Л.Костенко” (К.: Академвидав, 2008). Автор монографії аналізує специфіку українського художнього герменевтичного мислення як глибоконаціонального буттєво-історичного розуміння.

Лауреат Шевченківської премії, доктор історичних наук, член Національної Спілки письменників України і Росії, автор близько 50 книг з історичної і мистецтвознавчої проблематики Володимир Мельниченко видав три книги, де розкрито невідомі сторінки біографії Шевченка під час перебування у Москві. Ця тема подана у книгах “Тарас Шевченко: моє перебування у Москві” (М., 2007); “Шевченківська Москва” (Авторська енциклопедія-хроноскоп) (М.: ОЛМА Медиа Групп, 2009), “Тарас Шевченко в Москві” (К.: Либідь, 2009). Завдяки цим книгам поняття Шевченківська Москва перейшло у вічність.

У відділі міського абонемента до 197-ї річниці від дня народження Т. Шевченка працює книжкова виставка „Духовний батько нації”.

Запрошуємо на Народний Шевченківський вечір, який відбудеться в актовому залі ОУНБ ім. Д. І.Чижевського у середу, 9 березня 2011 року, початок о 14:30, а також до перегляду виставок.

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук представляє виставку літератури “Кухня народів світу”, яка присвячена найжіночнішому святу весни — восьмому березня.

Мистецтво приготування страв є однією з найдавніших сфер діяльності людини. Не випадково ж стародавні греки серед муз, без яких вони не уявляли свого існування, обрали і покровительку мистецтва приготування їжі — Куліну. Саме ж мистецтво приготування їжі пізніше отримало назву «кулінарія» (від латинського cylina, тобто «кухня»).

Не секрет, що у світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Кожній національній кухні властиві певні риси: використання певних продуктів і способів їхньої обробки, посуд, в якому подається їжа, дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі. Продукти, які складають основу кухні тієї чи іншої національності, залежать від природних особливостей та географії місцевості. Як каже китайське прислів'я: «Живе біля гір - харчується від гір, живе біля річки - харчується від річки». Наш світ настільки великий і його населяє така кількість народів й етносів, що скласти повну книгу кулінарних рецептів планети — задача нездійсненна. Ми не ставимо перед собою мету осягти неосяжне, однак познайомити вас з національною кухнею різних країн і народів — цілком нам до снаги.

Різноманітність і багатство страв української кухні нікого не лишить байдужим. Україна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом сторіч, багата на традиції, вирізняється розмаїттям страв та їх високими смаковими й поживними властивостями. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі в усьому світі. Книга: Дубовис Г.А. Украинская кухня. - Харьков: Фолио, 2004. - 591 с. надає можливість приготувати практично всі страви української кухні, тому що тут висвітлено велику кількість рецептів національної кухні України ХVІІ-ХХІст.

На виставці представлені кулінарні книги з рецептами приготування страв, популярних у тій чи іншій країні. Природна та гармонійна, а також визнана найздоровішою у світі японська кухня; чудова, ароматна та вогняна мексиканська кухня; одна з найкращих та різноманітніших вегетаріанських кухонь у світі індійська; вишукана французька кухня, яку багато хто вважає найкращою в світі. Про всі цікаві рецепти ви дізнаєтесь з книг: Новоженова Юрия Михайловича „Кухня народов мира: практическое пособие в 2 частях” - М., 1993. та Здобнова Олексія Івановича „Страви народів світу” – К., 1994.

Описані вище кухні світу – це лише початок кулінарного маршруту. Смачних зупинок набагато більше. Переконайтеся, що кухня зовсім не має бути нудною та монотонною. Запрошуємо на чудову смачну подорож навколо світу. Пізнайте ще більше страв, котрі принесуть вам задоволення, довідайтеся також, які звичаї панують за кухонними столами представників різних народів. Виставка розпочинає роботу з 4 березня. СМАЧНОГО!

„Що? Де? Коли? (цікава інформація іноземними мовами)”. Мета цієї виставки, яка працює з 2 березня у відділі документів іноземними мовами, - показати користувачеві наочно, де і як можна знайти цікаву і вичерпну інформацію іноземними мовами.

Як правило, подібна інформація схована від очей пересічного читача у довідкових виданнях.

Довідкові видання допоможуть тим, хто бажає поглибити знання, одержані під час навчання, удосконалитися в професії, бути “нарівні з часом”, мати уяву про найважливіші напрямки суспільного розвитку, науки, техніки, про кращі твори художньої літератури.

Саме довідкова література допоможе орієнтуватися у потоці наукової і політичної інформації.

До основних видів довідкових видань належать: енциклопедії, довідники, словники.

Найбільш популярними і значними є ЕНЦИКЛОПЕДІЇ.

Серед універсальних багатогалузевих іноземних енциклопедичних видань найбільш капітальними і всеохоплюючими за своєю тематикою є:

- Енциклопедія World Book в 22-х томах
- Енциклопедія Britanniсa в 29-ти томах
- Енциклопедія Americana в 30-ти томах
- Енциклопедія Meyers Neues Lexikon в 8-ми томах
- Дитячі енциклопедії різного спрямування

До найбільших доступних і популярних універсальних енциклопедичних видань також належать однотомні “Cambridge Encyclopedia”, “Webster’s Dictionary”, “The Columbia Encyclopedia” та трьохтомник “Webster’s New International Dictionary”.

Крім енциклопедій універсального характеру видаються галузеві енциклопедичні видання: енциклопедії, довідники та енциклопедичні словники, які відображають диференціацію сучасної науки, розвиток її основних напрямків (історичні енциклопедії по країнах світу, лінгвокраїнознавчі словники по країнах світу, медичні енциклопедії, літературні енциклопедії тощо).

Безцінним додатком до енциклопедичних видань є статистичні дані, ілюстративні матеріали: карти, плани, схеми, креслення, репродукції картин, фотознімки, портрети, зображення монет, гербів, прапорів і т.ін.

Кожне енциклопедичне видання забезпечується словником, тобто повним переліком термінів, яким присвячені вміщені в ньому статті.

На допомогу користувачеві також розраховані СЛОВНИКИ.

Серед великої кількості різних типів словників основними є одномовні алфавітні тлумачні словники, які пояснюють значення, вживання, граматичні і фонетичні особливості слів: “Тлумачні словники англійської мови різних видавництв” (Oxford, Webster, Hornsby), “Словник скорочень англійської мови”, “Словник нових слів”, “Словник вимови англійської мови”, “Словник вимови німецької мови”, “Словник дієслівних закінчень німецької мови”, “Етимологічні словники англійської, німецької та французької мов”, “Словник іншомовних слів” і таке інше.

Всі ці видання можна переглянути на виставці „Що? Де? Коли?”, яка працюватиме до середини березня.

У відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук працює книжкова виставка “Сучасна професія — менеджер”.

Виставка знайомить користувачів з популярною професією, розкриває секрети майстерності, розповідає про шляхи організації праці і діяльності менеджерів, представляє галузевий менеджмент як фаховий інструментарій.

Експозиційні рубрики:
типологія фаху;
галузевий менеджмент як фаховий інструментарій;
менеджер як професійний керівник;
ефективність діяльності менеджера;
організація праці менеджера;
етика та культура ділового спілкування;
інноваційні методи та технології менеджерської діяльності.

Мета виставки — представити популярну професію, надати інформацію тим, хто ще не визначився з фахом, сприяти професійному зростанню менеджерів і керівників.

Матеріали виставки будуть корисними керівникам всіх рівнів, управлінцям, працюючим менеджерам, майбутнім фахівцям, молодим людям, які хочуть отримати додаткову інформацію про професії, що користуються попитом на ринку праці.

Зверніть увагу на такі видання:

Інформаційні системи в менеджменті: навч. посібник для студ. вищих навч. закл. / Валентина Новак [та ін.]; Нац. авіаційний ун-т. - 2-е вид. - К. : Каравела, 2010. Підручник детально знайомить читача з основними напрямами застосування інформаційних систем та технологій в управлінні сучасним підприємством (організацією, фірмою) в сучасному бізнесі, з концепцією інформаційного суспільста та роллю комунікацій в процесах управління, з науковими підходами до інформації та її ролі в процесах управління.

Дудар, Тарас Григорович. Інноваційний менеджмент: навчальний посібник для студентів вузів / Тарас Дудар, Василь Мельниченко ; М-во освіти і науки України, Тернопільський нац. екон. ун-т. - К. : Центр навчальної літератури, 2009.

В посібнику узагальнено та викладено найважливіші аспекти теорії інноватики: предмет, завдання та концепції інноваційного менеджменту. Охарактеризовано основні складові інноваційного менеджменту та особливості його здійснення суб'єктами господарювання в умовах ринкових відносин: організаційні форми інноваційної діяльності; управління інноваційним розвитком організації та інноваційним проектом; управління ризиками та державна підтримка інноваційної діяльності.

Скібіцька, Ліана Іванівна. Лідерство та стиль роботи менеджера: навч. посіб. / Ліана Скібіцька. - К. : Центр учбової літератури, 2009.

В книзі викладено сутність і значення керівництва, влади та лідерства в управлінні підприємствами, в управлінні конфліктами і стресами та в управлінні опором стратегічним змінам.

Бирюкова О.Ю., Бочкова Л.А. Приемы антикризисного менеджмента. - М. - 2009.

В посібнику розглянуті питання фінансової діагностики кризисного стану підприємства, його господарчої діяльності, розробки антикризових стратегій.

Кови, Стивен Р. Семь навыков высокоэффективных людей : мощные инструменты развития личности / Стивен Р. Кови ; пер. : О. Кириченко. - 3-е изд. - М. : Альпина Бизнес Букс, 2008.

Це унікальне видання, визнаний у світі “міжнародний бестселер № 1”, автор якого Стівен Кові - відомий у світі спеціаліст з проблем керівництва, сім”ї та міжособистісних стосунків. Ті, хто прочитає книгу, зможуть значно підвищити свою ефективність як у діловій сфері, так і в стосунках з іншими, передусім зі своїми близькими.

Запрошуємо всіх бажаючих до відділу. Виставка діятиме протягом березня.

28 лютого по 6 березня

У понеділок, 28 лютого об 11:00 у холі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться відкриття фотовиставки, яка складається з двох арт-ініціатив: „Вінницькі проекти” (м. Вінниця) та „Авангардні перетворення” (м.Київ).
Учасники виставки - члени Вiнницького Народного фотоклубу "Обрiй" та Національної Спiлки фотохудожникiв України. Вони мають певнi здобутки та регалiї, але це не так важливо. Найголовнiше - це те, що у Вiнницi протягом останнiх рокiв утворилась цiла когорта фотохудожникiв - однодумцiв, якi збагачують фотографiчний свiтогляд iнших та збагачуються при цьому самi. Кожна робота має певну емоцію, Сергiй Мороз - епатажнiсть та винахiдливiсть, Ірина Олонiчева - нiжнiсть та витонченiсть, Артем Товстiнчук - цiлеспрямованiсть та iнтелектуальнiсть, Олександр Юдiн - точнiсть та вишуканiсть, Андрiй Косакiвський - безпосереднiсть та спостережливiсть, Вадим Козловський - реалiстичність та фантазiйнiсть, Сергiй Крот - вдумливiсть та споглядальнiсть, Олег Усатюк - глибина та фiлософiчнiсть. Роботи мають на меті показати творче обличчя групи авторiв, кожен з яких презентує своє бачення творчого процесу у сучасному фотографiчному русi.
Київське творче об'єднання фотографів у «авангардному перетворенні» - творча група молодих амбітних фотографів, для яких фотографія є хобі. Група невелика: Левченко Ольга, Ліщук Ніна, Павлов Сергій, Унучко Вероніка, а познайомив і організував різних за віком і професіями людей 28-річний Роман Мотізов, за фахом інженер з проектно-кошторисних робіт. Тема проекту - місто, його перетворення. Образи символічні, проста композиція і сувора геометрія є майданчиком для сюжетних варіацій, глядач додумує історію, дивлячись на її фрагмент. І в кожного глядача вона своя. Творча група вважає свою творчість авангардною, тому що це експеримент, експеримент переосмислення цінностей, пріоритетів, як в сюжетах фотографій, так і в способах їх подачі.
„Вінницькі проекти” та „Авангардні перетворення” вперше демонструються в нашому місті. Запрошуємо кіровоградців на відкриття виставки, поділитися думками і враженнями рол представлені фотороботи з нашими гостями. Вхід вільний і безкоштовний.

На честь високої поезії, нескореного духу Лариси Петрівни Косач — Лесі Українки, та 140-річчя від дня її народження в читальному залі 1 березня о 14:00 відбудеться літературний вечір “Її пісні — як перло многоцінне, як дивен скарб серед земних марнот”.
Тут прозвучать ліричні шедеври поетеси, пролунає улюблена нею музика, глибінь її душі розкриє цікава розповідь молодих учасників вечора. Увазі гостей пропонується знайомство із літературною композицією “Я в серці маю те, що не вмирає”.
Сподіваємось, що відвертість душі геніальної поетеси, владна щирість її таланту, передана акторами, музикантами, юними виконавцями зачарує наших гостей.

У вівторок, 1 березня о 12.30 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук в рамках проекту “Орієнтири — майбутнє” для молоді буде проведено тренінг: “Технології безпеки життєдіяльності: безпека роботи в Інтернеті як профілактика вирішення проблем залежності”. Тренінг будуть проводити практичні психологи, спеціалісти Кіровоградського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
Протягом останніх років в Україні відбувається швидкий технологічний розвиток, у зв'язку з чим все більше молодих людей стають активними користувачами мережі Інтернет. Феномен “залежність від Інтернету” інтенсивно обговорюється в суспільстві. Залежність виявляється у тому, що люди фактично відмовляються від реального життя, проводячи до 18 годин на день у віртуальній реальності, де на них чатує небезпека, про яку більшість не здогадується. Недостатня поінформованість суспільства, відсутність відповідної правової бази для запобігання порушень робить українську молодь особливо вразливою для міжнародних і локальних кібер-злочинів. На неготовність суспільства до вирішення питань онлайн-безпеки вказує і повна відсутність будь-якої офіційної статистики.
Відвідавши тренінг, ви отримаєте інформацію про можливі загрози інтернет-залежності та кібер-злочинів; навчитесь розпізнавати інтенет-небезпеку та запобігати їй; дізнаєтеся, за яких умов споживачі послуг всесвітньої мережі можуть користуватися усіма перевагами Інтернету, не хвилюючись про безпеку чи конфеденційність роботи в мережі.

У четвер, 3 березня о 14:00 у відділі читальних залів відбудеться презентація виставки „Світ жінки” творчих робіт членів громадського об’єднання „Єлисаветградський узвіз”. Виставка присвячена святу весни - 8 Березня, тож загальним її мотивом є розмаїття творчих технік і матеріалів. Тут і вироби з соломки, бісеру, печворк, вишиванки, картини, і багато інших захоплюючих робіт. Запрошуємо на презентацію, поспілкуватися з народними майстрами і відчути подих весни.

Вхід вільний і безкоштовний.

21 по 27 лютого

Відділ мистецтв спільно з Об’єднанням поляків Кіровоградщини “Полонія” ім.Кароля Шимановського 22 лютого о 17:00 запрошує всіх бажаючих відвідати лекцію зі слайдами на тему “Польський живопис ХХ століття”. Слухачі ознайомляться з творчістю польських художників, починаючи від Великого Яна Матейка до найяскравіших представників сучасного модернового мистецтва. Ви дізнаєтесь про символізм та модернізм довоєнного польського мистецтва в роботах С.Вистяньского, Ю.Мальчевського, Віткевичів, К.Корбо, відчуєте трагізм війни в творчості художників 40-50 рр., познайомитесь зі стилістичними пошуками митців другої половини ХХ століття - Я.Лебенштейна, Г.Стажевського, Ю.Чапського. Лекція відбудеться в рамках роботи Польського культурного центру.

22 лютого о 13:00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги „Історія Онуфріївського району”. Її автори – вчитель історії Павлиської ЗОШ №1 ім. В.О. Сухомлинського Віталій Постриган та місцевий краєзнавець Василь Сурмило. Це краєзнавче дослідження вийшло друком восени минулого року у Кременчуцькому видавництві. Детальніше про видання читайте на Блозі бібліотеки.
Вхід на всі заходи вільний та безкоштовний.

З 14 лютого у відділі мистецтв працює книжкова виставка “Музичні інструменти у образотворчому мистецтві”, де представлені цікаві та маловідомі твори мистецтва українських та зарубіжних художників i майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. На книжковій експозиції користувачі зможуть помилуватися найрізноманітнішими картинами — серйозними та не дуже, але на всіх цих роботах ключова роль належить Її Величності Музиці.
За бажанням відвідувачів книжкової виставки лунатиме класична музика за замовленням, адже музика й живопис тісно пов’язані між собою.

14 по 20 лютого

17 лютого о 14:00 у відділі рідкісних і цінних документів відбудеться презентація виставки “Медицина на Єлисаветградщині”.
На виставці будуть представлені видання XIX - поч. XX ст. та копії архівних документів, що характеризують стан земської медицини в Єлисаветградському та Олександрійському повітах, медичні інструменти лікарів кінця XIX ст. та інші матеріали, що відтворюють розвиток медичної справи в нашому краї.
Виставка є результатом співпраці обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Державного архіву Кіровоградської області та лікарні Св. Анни.
Запрошуємо всіх на презентацію та до перегляду виставки!

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на виставку “Сучасний банк — тенденції та перспективи розвитку”, яка розпочинає роботу з 15 лютого.
На виставці представлена література з питань розвитку банківських систем України та інших країн світу, роль і завдання центрального банку, діяльність комерційних банків, а також про інформаційні технології в банківськiй сфері та з питань організації діловодства в банківській установі.
Банківський сектор зараз - один з найбільш розвинених в економіці України, тому українське суспільство дискутує про стратегії розвитку банківської системи, які здатні забезпечити виживання і рух вперед за умов існування в світі фінансової глобалізації, тож на виставці багато матеріалів з книжкових та періодичних видань, присвячених проблемам розробки шляхів трансформації банківських систем у посткризовий період.
Петро Мельник у підручнику „Банківські системи зарубіжних країн. - К.: Алерта: Центр учбової літератури, 2010. - 574 с.” досліджує історичний аспект виникнення і розвитку банківських систем, місце і роль банківських систем в економіці держави, діяльність міжнародних кредитно-фінансових установ та навіть офшорний банківський бізнес.
Вплив світової фінансової кризи наочно продемонстрував нездатність вітчизняної банківської системи протистояти глобальним викликам, мобільно пристосовуватись до ринкових умов, які постійно змінюються, та уникати потенційних ризиків дестабілізації. На сторінках української преси провідні економісти аналізують особливості розвитку глобальної банківської системи та її української ланки в умовах глобальної фінансової кризи. Загальні причини та наслідки банківської кризи розглядаються у статтях: Банківські кризи: сутність, фактори виявлення та особливості прояву/О. Барановський// Економіка України.-2010. - документів з питань економіки, виробництва та природничих наук 2. та Банківські кризи та їх вплив на державні фінанси/Т.П. Богдан//Фінанси України.-2010. - №8. Сутність банківського капіталу та специфічні особливості сучасного етапу його функціонування обговорюються, зокрема, у статті „Особливості функціонування банківського капіталу в глобальному економічному просторі / І. А. Зарицька // Актуальні проблеми економіки. - 2009. - № 2.” та ін.
Запрошуємо до перегляду виставки.

Калина під вікном рідної оселі, лелече гніздо на телеграфному стовпі, невеличка криничка на перехресті доріг, боброва хатка в тихоплинній заплаві, п'янкий запах лісової конвалії - усе це скарби нашого дитинства, наш духовний світ, з яким ми вирушили чи вирушаємо в життя. Знати, а тим паче берегти ці нетлінні багатства - наш святий і непорушний обов'язок.
Чим більше ми знатимемо про природу, тим палкіше любитимемо і оберігатимемо наші духовні цінності. А це неможливо зробити, не озброївшись спеціальними знаннями, вміннями, навичками, не побачивши природу як єдину цілісну систему, середовище життя людини, джерело її існування.
Екологічне виховання є складовою частиною всебічного гармонійного розвитку особистості. Незалежно від того, ким стануть діти, вони повинні зберегти і пронести через усе життя бережливе ставлення до природи.
Найбільш дієвою формою екологізації школярів та молоді є залучення їх до масових природоохоронних заходів. Тому школярі та молодь міста і області залучаються до участі у Всеукраїнських та обласних природоохоронних акціях, конкурсах, операціях.
З метою формування громадської позиції, самореалізації внутрішнього потенціалу школярів та молоді, її підготовки до цілісного сприйняття сучасних екологічних проблем, свідомого розуміння процесів, що відбуваються в природі в результаті людської діяльності, Орхуський інформаційний центр, що діє при відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім. Д.І. Чижевського, спільно з Кіровоградським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді представляє виставку кращих фоторобіт учасників обласного етапу Всеукраїнського конкурсу юнацького відеофільму „В об'єктиві натураліста".
В чудових роботах, які представлені у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук на фотовиставці „В об'єктиві натураліста", відображений багатющий рослинний потенціал Кіровоградщини. Маленьким фотоаматорам вдалося упіймати найпрекрасніші епізоди з життя тваринного світу своєї місцевості, показати красу і велич нашої землі.
Експозиція розпочала свою роботу з 10 лютого і діятиме протягом місяця .
Запрошуємо на виставку.

7 по 13 лютого

8 лютого о 14:00 запрошуємо до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук на відкриття виставки робіт декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва переможців міського фестивалю «Степові джерела» колективів загальноосвітніх шкіл, дитячо-юнацьких центрів естетичного виховання та позашкільних навчальних закладів. На виставці представлені роботи учнів віком від 6 до 18 років. Виставка охоплює майже все різноманіття жанрів, які є уособленням декоративно-ужиткового мистецтва як соціально-культурного феномену, а саме: художнє різьблення по дереву, художнє плетіння, ткацтво, в’язання спицями, витинання, художня вишивка, м’яка іграшка, вироби з тіста, зі шкіри, декоративний розпис, народний живопис, бісероплетіння, паперова пластика та орігамі, ізонитка, вироби з природних матеріалів, фітодизайн, колаж, батик тощо.

Мистецтво може стати однією з основних ланок у становленні юної особистості. Саме воно відкриває нам чарівний світ почуттів дитини, що прагне в барвах, лініях, кольорі, інтонаціях, темпі поділитись своїми переживаннями, хвилюваннями, радощами, захопленнями від почутого, побаченого, пережитого в реальному житті.

Запрошуємо переглянути виставку, де в малюнку, ліпці, аплікації діти передають свої враження від оточуючого світу та виражають своє ставлення до нього.

Організаторами виставки стали обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського та Центр методичної та соціально-психологічної служби гуманітарного департаменту Кіровоградської міської ради.

Виставка діятиме у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук протягом лютого.

15 березня відомий український художник, графік, наш земляк-кіровоградець Володимир Кир’янов святкує почесний ювілей – 60-річчя від дня народження. Володимир Кир’янов – член Національної Спілки художників України, учасник всеукраїнських, обласних та міжнародних художніх виставок, лауреат обласної премії ім. О. Осмьоркіна. Завдяки добрим зв’язкам Володимира Кир’янова з відділом мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського користувачі, кіровоградці і гості міста безкоштовно зможуть переглянути виставку його робіт „Графіка”, яка працюватиме у відділі до 20 березня. Виставка Володимира Кир’янова як талановитого графіка-філософа розкриває сучасне осмислення проблем Людини, самого людського буття. Цікавим і незвичним стало застосування новітніх комп’ютерних технологій у деяких роботах, наприклад „Digital-Art”. Це свідчить про невичерпну творчу скарбницю митця.

Запрошуємо на презентацію виставки „Володимир Кир’янов. Графіка”, яка відбудеться 10 лютого о 16:00 у відділі мистецтв.

31 січня по 6 лютого

3 лютого о 14:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги поезій Вадима Смотренка „Не мысля гордый свет забавить”. Вадим Васильович відомий в місті та області як педагог, історик-краєзнавець, співавтор книги „Маленький Париж”, член обласного літературного об’єднання „Степ”. І лише небагато наших співгромадян знають В. Смотренка як поета, тож запрошуємо на презентацію дізнатися про ще одну грань таланту цієї унікальної людини, легенди нашого міста. Пропонуємо одну з його поезій

Не удивить теперь стихом
Не удивить теперь стихом
(В стихах мы ищем подражанье!)
Ни тайным, явным ли грехом
Не содрогнется мирозданье.
И даже (Тьфу!Тьфу!Тьфу) случись
Война иль светопреставление, -
Ничто на свете удивленьем
Не поколебнет нашу жизнь!
А между тем в людських сердцах
Любви цветут незримо розы?
Страстей бушуют тихо грозы,
Как тихий сполох в небесах.
1991 г.

5 лютого о 14:00 запрошуємо до відділу мистецтв на Зимові поетичні зустрічі, в яких візьмуть участь відомі серед творчої інтелігенції міста поети - Валерій Сиднін, Віктор Шило та Валерій Сорокін. Загальновідомо, що поет, як ніхто, тонко реагує на зміни в суспільстві, тому такі зустрічі завжди актуальні. Тож нові збірки, які представлять поети на розсуд читачів, можуть надихнути на цікаві роздуми. Запрошуємо усіх бажаючих на Зимові поетичні зустрічі! Вхід на всі заходи – вільний.

З 27 січня у відділі краєзнавства працює фото-літературна експозиція «Отчизны верные сыны». На виставці представлено понад 30 фотопортретів: від патріарха Гермогена до героїв афганських подій. Це ті, хто золотими літерами писали історію нашої Вітчизни, незважаючи на національність і віросповідання. Історія та життя складається з суми титанічної праці багатьох: полководців і дипломатів, юристів і священиків, вчителів і лікарів, мореплавців і письменників.

На таких людях, які просто виконували свій обов'язок, просто робили свою справу в ім'я могутності та процвітання Вітчизни, трималася і буде триматися держава. Гідне місце в портретній галереї посідають наші земляки, які мужньо виконували свій військовий обов'язок в гарячих точках планети.
Фотовиставку доповнює тематична книжкова виставка про героїчні сторінки історії нашого міста, яка підготовлена працівниками відділу. Особливо цікавим для відвідувачів будуть життєпис генерала від кавалерії Еммануеля, двотомник «Герої Радянського Союзу», герої Вітчизняної війни 1812 року та ін.

Експозиція працюватиме до 23 лютого – Дня захисника Вітчизни. Запрошуємо до відділу.

З 27 січня у відділі міського абонемента працює незвичайна експозиція під назвою «Ясне сонце в небі сяє». Це диво-роботи майстрині з Гайворона Лариси Смоковенко. Лариса Григорівна майже 20 років працює художником в районній бібліотеці. На виставці представлено 14 картин, зроблених з природного матеріалу, а саме: з зерен гречки, рису, ячменю, вівса, пшона, кукурудзи, манки, бобів (квасоля, горох), зернят з кавуна, льону, насіння чорнушки. Тема композицій - відображення основних атрибутів українського села, його побут, народні традиції. І все це вабить літнім сонцем і яскравістю барв. Запрошуємо вас на перегляд виставки разом з дітьми.

24 по 30 січня

Шановні користувачі, усі Тетяни, що є читачками бібліотеки (а їх у нашій бібліотеці 3 893), а також Тетяни, які бажають ними стати, запрошуємо на „Тетянин день у відділі краєзнавства” 25 січня о 16:00. На святі Вас чекають: зустрічі, спілкування, музичні та поетичні родзинки, приємні сюрпризи та розваги. Вхід - вільний.

У лютому цього року медіа-фонду, який знаходиться у відділі міського абонемента, виповнюється два роки. За цей час фонд збільшився майже вдвічі і зараз налічує 859 примірників. CD та DVD-диски користувачі мають можливість на певний термін взяти додому. На них записані підручники з історії, психології, релігієзнавства, економіки. Постійні відвідувачі знають, що у відділі працює виставка "Читай! Не хочеш читати - слухай!", на якій поруч з паперовими художніми книгами представлені аудіокниги.
Звертаємо вашу увагу на медіа - новинки із серії "Електронні видання", які ми отримали нещодавно. Вони стануть у нагоді студентам, яким потрібна література для навчання та спеціалістам - для підвищення свого професійного рівня.
Навчальний посібник В.Ю.Клепко, В.Л. Голець "Вища математика в прикладах і задачах" містить задачі та приклади до всіх розділів вищої математики відповідно до програми загального курсу вищої математики для студентів економічних спеціальностей, а також необхідний довідковий матеріал, розв'язування типових прикладів і задач для практичних занять та самостійної роботи студента.
У підручнику М.Й.Варій "Загальна психологія" висвітлені головні аспекти загальної психології в обсязі, необхідному для підготовки професійних психологів і педагогів. Викладення навчального матеріалу має проблемно-дослідницький характер, що дає студентові змогу не лише розширити свої уявлення про психологічну науку, а й активізувати пізнавальну діяльність. Водночас у написанні підручника автор дотримувався власної психоенергетичної концепції психіки і психічного та побудованої на її основі психологічної структури особистості.
Студентам вищих навчальних закладів, викладачам, діловодам допоможе в роботі та навчанні посібник Скібіцької Л.І "Діловодство". Видання передбачає набуття студентами теоретичних знань та практичних навичок роботи з документами, що зустрічаються в повсякденній практиці фахівців підприємств та організацій різних організаційно-правових форм із застосуванням сучасних засобів оргтехніки. Цей диск є практичним посібником з організації сучасного діловодства.
Ви студент, аспірант, отримуєте другу економічну освіту зі спеціальності "Менеджмент організацій"? Якщо так, то "Економічний аналіз" Грабовецького Б.Є. - для вас. У посібнику розкриті теоретичні основи та практика проведення економічного аналізу діяльності суб'єктів господарювання з метою підвищення аналітичної підготовки студентів і спеціалістів.
Серед медіа-новинок маємо диски з навчального курсу "Методика викладання української мови у вищій школі", "Культурологія", "Страхування", "Історія зарубіжної літератури" та інші.
Якщо ви прихильник паперових документів, не засмучуйтесь. Адже у нашому відділі є одні й ті ж документи, але на різних носіях інформації. Ми - пропонуємо, ви - обираєте.
Тож запрошуємо усіх бажаючих ознайомитись з новинками медіа-фонду та скористатися можливістю попрацювати з ними деякий час удома.

29 січня 2011 року об 11:00 у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться зібрання об’єднання болгар „Нашите хора”, на якому будуть обговорені головні напрямки щодо збереження і відродження болгарського руху в Україні на території Кіровоградської області. Як повідомив голова правління Кіровоградської обласної громадської організації об’єднання болгар „Нашите хора” Сергій Осадчий, учасників майбутнього зібрання привітав президент об’єднання „Оберіг”, композитор, народний артист України Олександр Злотник.

Для учасників зібрання і почесних гостей у відділі краєзнавства бібліотеки оформлено літературно-мистецьку композицію. Це вишиті картини релігійної тематики члена організації, людини з обмеженими фізичними можливостями Ігоря Єнчева, а також пейзажі вільшанського художника-аматора Анатолія Садовського (якого, на жаль, уже немає серед нас), художника-аматора Ростислава Климишина, завідуючого галереєю ім. П. Осовського Анатолія Кімнатного, які загалом об’єднані спільним мотивом - чарівна краса Вільшанщини, де компактно проживають болгари. Кілька експонатів для зібрання надав обласний краєзнавчий музей.

Гості і учасники зборів матимуть змогу ознайомитися з виставкою літератури про Болгарію, книгами і документами з фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, підготовленою працівниками відділу.

Родзинкою зібрання стане виступ колективу місцевої музичної школи №3 під керівництвом Миколи Хорунжого.

В планах на майбутнє - активна діяльність, яка сприятиме розвитку болгарського руху в області, проведення культурно-мистецьких заходів і загалом розширення спектру діяльності.

Проведення першого зібрання об”єднання болгар в головній книгозбірні області є ще одним свідченням розвитку взаєморозуміння, довіри, дружби та культурної співпраці між українським і болгарським народами, які є дуже близькими.


Попередні заходи (січень-грудень 2010 року)

Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Анонс масових заходів
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua