[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Анонс масових заходів


Фон

Анонс масових заходів

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 24 по 30 грудня

Шановні користувачі, відвідувачі, друзі бібліотеки! Від щирого серця вітаємо усіх зі святами – новим 2013 роком і Різдвом Христовим! Зичимо Вам міцного здоров'я, творчого натхнення, здійснення професійних планів, особистих бажань та усіх мрій та задумів. Нехай Різдво та Новий рік принесуть Вам тільки добробут, благополуччя, родинне тепло та злагоду, щирих друзів та партнерів, шани та любові від рідних та близьких Вам людей!

Щиро вдячні усім, хто давно з нами, і відкриті для кожного.

Повідомляємо, що 1,7 січня – вихідні дні, 31 грудня і 6 січня бібліотека працює з 10:00 до 17:00; в інші дні – згідно з графіком.

Запрошуємо до бібліотеки відвідати яскраві книжкові, творчі виставки, які щойно відкрилися. У відділі документів іноземними мовами з 26 грудня працює виставка «Новорічні дива: з історії новорічних іграшок». У відділі читальних залів розпочала роботу виставка «Різдвяна зіронька зійшла». У відділі міського абонемента – «На щастя, на здоров’я, на новий рік» і «Як відсвяткувати Різдво Христове». А також багато інших цікавих експозицій

У перший новорічний тиждень, наповнений подарунками і гарним настроєм, працівники бібліотеки підготували багато приємних сюрпризів.

4 січня, напередодні великого свята – Різдва Христового, о 16:00 за доброю традицією відділ мистецтв збирає друзів та усіх бажаючих на «Колоритну мандрівку». Цього разу кіровоградець Євген Назаренко розповість про паломництво з балканського півострова до гори Афон.

6 січня у відеозалі відділу мистецтв відбудеться відеоперегляд, присвячений 75-річчю від дня народження відомої актриси, українського та російського режисера Лариси Шепітько.

Вхід на заходи – вільний!

Щасливого Нового року і Різдва!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 24 по 30 грудня

Днем Святого Миколая розпочалися різдвяно-новорічні свята. І хоча вони оповиті власними традиціями і звичками кожного, все ж можна розширити світогляд, переглянувши нові тенденції у святкуванні, поповнити скарбничку ідей і знайти щось нове. У відділі читальних залів розпочинає роботу велика книжкова виставка «Різдвяна зіронька зійшла».

У відділі міського абонемента з 20 грудня працює книжкова виставка «На щастя, на здоров’я, на новий рік», а з 6 січня - «Як відсвяткувати Різдво Христове». Книги, диски з цієї виставки можна на певний термін взяти додому.

Шукаєте ідеї як оригінально прикрасити домівку? Запрошуємо 26 грудня о 16:00 на відкриття персональної виставки Світлани Сербін “Сад моєї душі”. Пані Світлана створює прекрасні топіарії – дерева щастя - з квітів, морських мушель, паперу, стразів і намиста, штучних гілок, цукерок, шишок та інших різних матеріалів. Оскільки виставка у відділі документів з питань економіки, виробництва, природничих наук відкривається напередодні новорічних свят, то будуть експонуватися ще й різноманітні новорічні композиції: новорічні топіарії, різдвяні віночки, свічки, сувеніри-магніти, виготовлені з кавових зерен у формі ялинок та ін.

А для всіх бажаючих майстриня проведе майстер-клас з виготовлення новорічної ялинки. Для цього потрібні такі матеріали: 1 лист зеленого картону формату А4, клей “Момент”, 1 новорічний дощик завдовжки 3 м, маленькі новорічні іграшки та прикраси, ножиці, CD диск для основи. Майстер-клас – БЕЗКОШТОВНИЙ!

До речі, у відділі документів іноземними мовами з 25 грудня розпочне роботу виставка ретроприкрас «Різдвяні дива» (з історії ялинкових і різдвяних прикрас).

З 18 грудня 2012 до 5 січня 2013 рр. у холі ІІ поверху діє пересувна виставка «Американська політична карикатура». Цікавою є історія появи цього жанру. Американський президент Франклін у 1754 році у супроводі статті, яку він написав з метою закликати американські колонії Британії до об’єднання проти французів під час Франко-індіанської війни, подав карикатуру. Вона зображує змію, розділену на кілька частин, кожна з яких має на собі ініціали однієї з британсько-американських колоній або регіонів. Під картинкою написано “Приєднуйся або помри”. Цю та інші роботи можна вільно переглянути в режимі роботи бібліотеки.

Вхід на заходи - вільний і безкоштовний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 17 по 23 грудня

17 грудня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського та громадське об’єднання „Український клуб” запрошують на творчу зустріч з письменником Максимом Кідруком та презентацію українського технотриллера «Бот». Зустріч розпочнеться о 17:00 в читальному залі, ІІІ поверх. Детальніше читайте тут

18 грудня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського та обласне відділення НСПУ запрошують на вечір, присвячений 50-річчю Юрія Обжеляна та презентацію книги «Останній караван». Захід розпочнеться о 17.00 у відділі краєзнавства, 3 поверх. Детальніша інформація тут

19 грудня о 14:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук (ІІ поверх) відбудеться презентація персональної виставки майстрині «Єлисаветградського узвозу» Валентини Орловської. Виставка налічує майже 60 різнопланових робіт, зокрема весільні рушники, обереги, скатертини, серветки, декоративні панно, чоловічі та жіночі вишиванки тощо. Виставка працюватиме протягом місяця. Детальніше читайте тут

-

Вхід - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 10 по 16 грудня

Відділ читальних залів запрошує на презентацію книжкової виставки „Таке не повинно повторитися”, яка відбудеться 11 грудня о 14.30. Виставка присвячена дню вшануванню учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається щорічно 14 грудня.

11 грудня о 15:00 у відділі мистецтв відбудеться творче заняття «Історичні будівлі Єлисаветграда» для студентів мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка – викладач Кириченко Олена Іванівна. В якості консультанта виступить краєзнавець Вадим Васильович Смотренко.

У середу, 12 грудня об 11 годині у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Людмили Кривенко «Лялька-коляда». Бажаючих прийняти участь у занятті просимо з собою мати: щітку (трав’яну), міцні нитки (шпагат або лляні), муліне різнокольорове, тоненькі кольорові стрічки, ситцеву тканину яскраву і червону, тканину з тасьмою або вишивкою для фартуха, тканину для платка, жменьку солі і зерна. Чекаємо вас на майстер-класі.

13 грудня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського та громадське об’єднання „Український клуб” запрошують на презентацію історичного роману-дилогії „Кров – свята” (2012) українського письменника Володимира Шовкошитного. Роман розкриває трагічну історію України від періоду Голодомору до сьогодення. В епіцентрі роману події, пов’язані з боротьбою УПА на Волині та Галичині. Презентація розпочнеться о 17.00 в читальному залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, 3-й поверх.

14 грудня о 17.00 у відділі мистецтв у рамках проекту «Читач, книголюб, бібліофіл» відбудеться зустріч з відомим українським театральним режисером Євгеном Курманом. З серпня 2012 року пан Євген працює головним режисером Кіровоградського академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького. Митець з незліченною кількістю театральних постанов та проектів, харизматичний лідер і водночас чарівна у своїй привабливості людина, яка залишаєтсья нерозгаданою таємницею для мешканців нашого міста. На зустрічі Євген Васильович познайомить слухачів зі складеною особисто «Галереєю авторів». Бажаючих долучитися до неформального спілкування з митцем запрошуємо до бібліотеки.

Вхід - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 03 по 09 грудня

3 грудня відзначається Міжнародний день інвалідів. Відділ міського абонемента запрошує людей з функціональними обмеженнями, а також усіх небайдужих на перегляд книжкової виставки – „Особливим потребам - особливу увагу”, також у цьому відділі працює виставка творчих робіт Наталії Погрібної і Наталії Севостьянової „Бісеринка - не новинка”, яка була відкрита напередодні, на зустрічі людей з особливими потребами.

До Дня Збройних Сил України у відділі читальних залів з 3 грудня розпочинає роботу книжкова виставка „Нащадки козацької слави”.

4 грудня о 14:00 відділ читальних залів запрошує на літературно-музичну зустріч, присвячену 290-річчю від дня народження українського просвітителя-гуманіста, мандрівного філософа, поета, педагога Григорія Сковороди «Світ ловив мене, а не спіймав». Також у відділі міського абонемента з 3 грудня розпочинає роботу однойменна книжкова виставка.

З 3 грудня у відділі краєзнавства відкривається виставка репродукцій листівок з колекції Юрія Тютюшкіна фотореставрації Василя Бондарчука. Виставка „Єлисаветград православний: історія та сучасність” містить картини кіровоградських художників та малюнки студентів і вихованців Кіровоградської художньої школи. Про дату презентації буде оголошено додатково.

7 грудня о 13:00 в ОУНБ ім. Д. Чижевського відбудеться презентація ХVI Міжнародної художньої фотовиставки «Погляд-2012»,
8 грудня - фотопленер у дендропарку "Веселi Боковеньки" Долинського району. Детальніше див. «ПОГЛЯД -2012» збирає друзів!

6 грудня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського, громадське об’єднання „Український клуб” запрошують на творчу зустріч з письменником Іваном Андрусяком. Зустріч розпочнеться о 17:00 в читальному залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, 3-й поверх.

Вхід - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 26 листопада по 02 грудня

26 листопада о 15:00 в рамках всеукраїнського туру на підтримку свого нового роману – «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» видавництва «Фоліо» в обласну універсальну наукову бібліотеку завітає сучасний російськомовний письменник №1, журналіст Андрій Курков.

27 листопада о 15.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського відбудеться лекція-концерт «Барвисті гармонії Клода Дебюссі», присвячена 150-річчю від дня народження французького композитора. Це спроба наблизитись до персони, до творчості, до епохи видатного французького музиканта. Захід відбудеться за участі викладачів та учнів музичної школи №1 ім. Г.Нейгауза.

Запрошуємо меломанів та всіх небайдужих.

28 листопада о 14:00 у відділі читальних залів відбудеться поетичний вечір, присвячений поетам розстріляного відродження, зламаним і розбитим радянською владою в 30-ті роки ХХ століття. «Розстріляне коло» – саме так буде називатись одне з дійств поетичного вечора. Коло складається з семи осіб, що символізує барабан револьвера. Кожен постріл це один, з тих самих поетів, яких стерли з лиця землі. Стерли – та не безслідно… Микола Зеров, Майк Йогансен, Михайло Семенко, Євген Плужник, Марко Вороний, Павло Филипович, Олекса Стороженко . Це ті герої , які померли не від смерті, а від життя. Їх катували,били, залякували. Лише заради одного підпису під зізнанням в зраді Радянському Союзу. Підпис, який вів за собою найвищу міру покарання – розстріл. І от через багато років їхні імена все таки звучать, як імена визнаних поетів, а не як ворогів народу. Звичайні студенти університету ім. Володимира Винниченка виконають ролі поетів, вшановуючи таким чином їхню світлу пам’ять.

«Винаходи, що змінили життя: кераміка».
29 листопада на 15:00 запрошуємо у відділ мистецтв усіх, хто цікавиться давньою історією та археологією на творче заняття з з реставрації давньої кераміки за участю художника-реставратора Станіслава Федорова. Заняття проводить Валентин Собчук.

30 листопада о 17:00 у відділі краєзнавства відбудеться творча зустріч «Галактика ді-джея Романтика», де присутні зможуть поспілкуватись із цікавою людиною - читачем бібліотеки Вадимом Трусіхіним, який, окрім читання, має ще кілька захоплень і зацікавлень. Головне з них - музика. Вадим - незмінний ведучий ретродискотеки, що її організувала у Кіровограді корпорація "21 століття". Щире захоплення Вадима пісенним багатством другої половини минулого століття та вдалий творчий дует з ведучою дискотеки Ольгою Зубрічевою дозволяють створити на ретродискотеці неповторну атмосферу добра і любові. На зустрічі звучатимуть музичні і поетичні твори ,запрошуємо до спілкування.

Вхід – вільний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 19 по 25 листопада

З 19 по 23 листопада у бібліотеці відбудеться показ фільмів цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
Фільми демонструються щодня, у відеозалі відділу мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського. Початок - о 15:00. Вхід – вільний.

У середу, 21 листопада о 15:00, у відділі читальних задів відбудеться відкриття виставки творчих робіт учителів загальноосвітніх шкіл м. Кіровограда. Запрошуються всі бажаючі. Вхід - вільний.

22 листопада о 14:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація фотовиставки „Відрядження в один кінець…” визнаного харківського фотомитця Володимира Оглобліна А також однойменне засідання круглого столу, присвячене вшануванню пам'яті жертв політичних репресій.

16 листопада у відділі рідкісних та цінних документів ОУНБ ім. Д. І. Чижевського розпочала роботу книжкова виставка “Світ дитячої казки”, приурочена Міжнародному дню дитини. На виставці представлені твори відомих казкарів, починаючи з ХVIII - ХІХ ст. і до сьогодення. Родзинками виставки є твори видатного російського поета В. А. Жуковського — вихователя князя Олександра Миколайовича (майбутнього Олександра ІІ), насамперед - це відомі казки «Сказка о царе Берендее», «Спящая царевна», «Война мышей и лягушек», написані в 1831 році.
Всім добре відомі з дитинства казки О.С. Пушкіна, яскраво ілюстровані художниками-“палехівцями” — майстрами “Артелі давнього живопису Палеха”. Дореволюційні видання: “Басни” І. А. Крилова, ілюстровані відомими художниками, серед яких і наш земляк Каневський Амінодав Моїсейович, який народився в Єлисаветграді у 1898 році і став відомим художником-ілюстратором; “Аленький цветочек” С. Т. Аксакова, “Русские сказки” В. І. Даля, “Сборник русских народных сказок” О. М. Афанасьева. Окремо представлені твори зарубіжних письменників — А. Женневре “Маленький разносчик”, Р. Кіплінга “Маленькие сказки”, Л. Керролла “Алиса в Зазеркалье”, казки іноземними мовами та ін.
Факсимільні видання дитячих книг видавництва І. М. Кнебеля. Це видавництво в кінці ХІХ - на поч.ХХ ст. відрізнялось високою якістю поліграфії. Основна увага видавця була спрямована на дитячу книгу. Також на виставці представлена книга “Снігова Королева” Г. Х. Андерсена видавництва “Абабагаламага”, яка на національному конкурсі “Книга року” визнана найкращою книгою 2000 року. Малюнки до книги виконав український майстер книжкової графіки В. Єрко. Рідкісні видання “Приключения Пинокио” та “Алиса в Стране Чудес” видавництва “Ексмо”. Книги ілюстровані всесвітньо відомими майстрами живопису в жанрі фентезі братами-близнюками Грегом та Тімом Хільдебрандтами. Світову славу братам принесла робота над ілюстраціями до трилогії Толкієна “Властелин колец”. Значне місце посідають сучасні, гарно ілюстровані збірки казок народів світу.
Виставка працюватиме до 14 грудня 2012 року.
Запрошуємо всіх бажаючих. Вхід - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 12 по 18 листопада

У середу, 14 листопада об 11:00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського відбудеться майстер-клас «Традиційна українська лялька-мотанка». Тема засідання — хрести-обереги, частина 2. Для виготовлення ляльки-мотанки потрібно мати ситцеву тканину (яскраву різнокольорову і білу), кольорові нитки шерстяні і муліне, клаптик синтепону.
Запрошуємо до участі!

14 листопада з нагоди Міжнародного дня сліпих на Майданчику “ІнтерСвіт” для людей з вадами зору та незрячих о 14:00 відбудеться презентація виставки творчих робіт Оксани Андрієнко “Яскравий світ на дотик”.
На зустріч запрошуються члени УТОСу, користувачі Майданчика “ІнтерСвіту” та всі бажаючі. Після презентації виставки для всіх охочих майстриня проведе майстер-клас, під час якого запрошені матимуть можливість спробувати власноруч виготовити іграшку.

В середу, 14 листопада о 14.00 у відділі читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І.Чижевського відбудуться літературно-музичні читання “Цвітуть осінні тихі небеса” до 100-ліття від дня народження Андрія Малишка. Гостям бібліотеки стане цікавим поглиблене знайомство з особистістю митця, його оточенням, життєвим кредо, його творчою палітрою. Адже крім віршів, коротких екскурсів у його біографію, відвідувачі свята зможуть споглядати документальні кадри з його участю, почути пісні на слова А.Малишка. Гостинно запрошуємо прихильників таланту Андрія Самійловича Малишка, а також усіх любителів українського художнього й пісенного слова на літературно-музичну годину.

Вхід на заходи – вільний!

У листопаді кіноклуб „Екран” запрошує на перегляд документальних фільмів з серії „Частная жизнь шедевра / Private Life of a Masterpiece”. Так 14 листопада о 15:00 відбудеться показ “Свобода на барикадах” Ежена Делакруа/ Eugene Delacriox: Liberty Leading The People” Велика Британія, 2004 (50 хв.) режисери: Майкл Бурк, Люсі Донах’ю, Мік Голд. 15 листопада о 15:00 – „Чорний тюльпан / La tulipe noire” Франція, Італія, Іспанія, 1963 (115 хв.) режисер Крістіан-Жак. Вхід – за читацькими квитками.

До листопадових свят у відділі мистецтв розгорнуто книжкові виставки. 16 листопада відзначається День працівників радіо, телебачення та зв'язку, тож вітаємо друзів бібліотеки зі святом і пропонуємо підбірку документів з даної теми. А 19 листопада професійне свято відзначають скловиробники, запрошуємо до перегляду виставки книг і альбомів „Гутнє скло”.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 29 жовтня по 4 листопада

Клуб любителів інтелектуальних ігор запрошує всіх любителів шахової творчості на “Осіннє рандеву”, яке відбудеться 3 і 4 листопада о 10-й годині ранку. В турнірних змаганнях зможуть взяти участь гравці всіх вікових категорій.
Турніри проходитимуть на 3-му поверсі, у відділі читальних залів.

1 листопада о 15:00 у бібліотечному кіноклубі відбудеться показ документального фільму „Ян Вермеер / Jan Vermeer: light, love and silence” Режисер: Майкл Джилл, 1996, Німеччина. Ян Вермеєр – геніальний голландський художник, майстер побутового живопису і жанрового портрета. Минуло понад триста років відтоді, коли один з найвидатніших живописців "Золотого Століття" працював над своїми картинами. Але досі людей продовжують зачаровувати і надихати його шедеври, яким присвячуються книги і фільми. Вхід на перегляд фільму - за читацькими квитками.

2 листопада об 11.00 на честь національного свята — Дня української писемності та мови в читальному залі ОУНБ імені Д.І.Чижевського відбудеться презентація графічних робіт молодої художниці Марії Ачкасової з міста Южноукраїнська Миколаївської області. Її творчий проект “Сяюче коло” присвячений слов'янській тематиці, як першоджерелу української культури.
Ця зустріч синтезує також розмову-диспут сучасної молоді на тему проблем і перспектив мовного розвитку в Україні. В полеміці візьмуть участь викладачі, студенти факультету журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, учні старших класів шкіл міста. На святі прозвучать українські поезії й пісні у виконанні молодих талантів.
Гостинно запрошуємо всіх, кому небайдужі українські мовні питання.

2 листопада о 17.00 у відділі мистецтв у рамках проекту “Читач, книголюб, бібліофіл” відбудеться зустріч з українським театральним режисером Євгеном Гімельфарбом.

Вхід на заходи - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 22 по 28 жовтня

24 жовтня о 15:00 кіноклуб „Ностальгія” запрошує усіх бажаючих на перегляд фільму Мара / Ossessione (Республіка Корея, 1943 (112 хв.), режисер Лукіно Віконті). 25 жовтня о 15:00 відбудеться показ фільму „Святковий готель / Holiday Inn” (США, 1942 (100 хв.), режисер Марк Сендріч). Вхід за читацькими квитками.
З 22 жовтня у відділах оновлено книжкові виставки. До 125-ї річниці від дня народження американського письменника і журналіста у відділі документів іноземними мовами працює книжкова виставка “Оптимістичне паломництво Джона Ріда”. У відділі міського абонемента відкритий перегляд - “Ваша затишна оселя”.
Також у холі І поверху оновлено фотоекспозицію. В рамках циклу Сергія Зайцева „Моя квітуча Україна” днями була презентована нова фотовиставка „Чернівецькі мотиви”.
Запрошуємо до бібліотеки.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 15 по 18 жовтня

15 жовтня о 13:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги визначного українського хореографа Анатолія Кривохижі —“Роздуми про мистецтво танцю”.

16 жовтня о 14:00 у відділі читальних залів творче об’єднання - клуб народних ремесел „Ниточка” презентує нову виставку творчих робіт „Театральні відлуння у вишивках”.

16 жовтня о 17:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги Анатолія Курганського «Часу криниця».

17 жовтня о 14:00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація фотовиставки Ольги Божко „Православні святині: краса і біль рідного краю”

Бібліотечний кінозал, як завжди у середу і четвер, о 15:00 запрошує любителів класики на перегляд кіно. 17 жовтня відбудеться показ фільму „Земля тремтить” (Італія, 1948, реж. Лукіно Вісконті), 18 жовтня – „Пригоди в Палм-Біч” (США, 1942, реж. Престон Стерджес). Це чудова нагода зануритися у кіномистецтво минулого століття.

Пропонуємо переглянути нові книжкові виставки до Дня українського козацтва, який відзначався 14 жовтня, а також до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників відкритий перегляд “Пам'ять людства не зав'яне” (відділ читальних залів).

Запрошуємо на заходи!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 07 по 14 жовтня

Шановні користувачі, повідомляємо, що акцію до Дня людей похилого віку подовжено. Скористатися можливостями скайп можна в бібліотечному Інтернет-центрі до 9 жовтня включно. Тож запрошуємо всіх бажаючих літніх людей до спілкування з рідними і близькими за допомогою новітніх технологій і програми скайп. Нагадуємо, що в суботу і неділю бібліотека працює з 10:00 до 18:00, в робочі дні – з 10 до 19:00.

14 жовтня відзначається День українського козацтва. Запрошуємо до перегляду книжкових виставок у відділі читальних залів „Україна – козацька держава”, ”Згадаймо праведних гетьманів”, а у відділі міського абонемента - „Шляхами мужності і слави”.

Оновлено цикл книжкових виставок, присвячених національним святам країн ЄС „Що святкує Європа”. У Центрі Європейської інформації до перегляду представлена інформація про національні свята Кіпру, Німеччини, Іспанії, Чехії, Австрії.

Понад 500 років тому вирушив у пошуках шляхів до островів прянощів іспанський мореплавець Колумб. Але знайшов не бажану Індію, а велику невідому землю „Terra Incognita”. У відділі документів іноземними мовами з 12 жовтня розпочала роботу книжкова виставка „Відкриття Нового світу”, присвячена роковинам від дня народження славетного першовідкривача Америки - Христофора Колумба.

В рамках програми запобігання торгівлі жінками і дітьми у відділі міського абонемента працює книжкова виставка „Є право – значить, є надія”, документи з цієї виставки на певний час можна взяти додому.

У відділі читальних залів розгорнуто нову експозицію „Секрети батьківської педагогіки”, де представлені нові дослідження, науково-популярна література з даної теми.

Бібліотечний кінозал, як завжди у середу і четвер, о 15:00 запрошує любителів класики на перегляд кіно. 10 жовтня відбудеться показ фільму „Загадковий потяг” (Польща, 1959, реж. Єжи Кавалерович, драма), 11 жовтня – „Шлях на Занзібар” (США, 1941, реж.Віктор Шерцингер, мюзикл-мелодрама). Це чудова нагода зануритися у кіномистецтво минулого століття.

Запрошуємо на заходи!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 01 по 07 жовтня

1 жовтня відзначається Міжнародний день людей похилого віку. До цього свята у бібліотеці буде проведено багато заходів, бо велика частина людей осіннього віку є постійними користувачами бібліотеки, з великим читацьким стажем. Вітаємо усіх друзів бібліотеки з цим святом і бажаємо вічної молодості в душі, здоров’я на довгі роки, злагоди і достатку в родинах.

Усіх бажаючих 2 жовтня об 11:00 запрошуємо на зустріч-діалог “Колись ми юними були, а зараз осінь наступає...”, що проводиться спільно з Кіровоградською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України та Територіальним центром соціального обслуговування Ленінського району. Вхід - вільний.

Також протягом тижня 1 – 7 жовтня в рамках Міжнародного дня людей похилого віку в Інтернет-центрі буде проводитися БЕЗКОШТОВНА Акція - безкоштовне спілкування з використанням Skype-технологій. Запрошуємо усіх бажаючих.

З 3 по 12 жовтня 2012 року в Кіровограді пройде Х музичний фестиваль ім. Кароля Шимановського, присвячений 130-річчю від дня народження Кароля Шимановського, 140-річчю від дня народження Олександра Скрябіна,150-річчю від дня народження Клода Дебюссі. В рамках фестивалю передбачена низка різноманітних заходів. Повідомляємо про ті з них, які відбудуться в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.Чижевського. Заходи проходять переважно у відділі мистецтв та інших читальних залах бібліотеки.

3 жовтня, у середу, о 15:00 відбудеться відкриття виставки „Відроджені шедеври”, де будуть презентовані художні вишивки, виконані за ескізами митців авангарду. Автор ідеї та куратор виставки – доктор мистецтвознавства, член-кореспондент НАМУ, лауреат Національної премії України ім.. Т. Шевченка Тетяна Кара –Васильєва. Також буде презентована літературно-мистецька композиція „Кароль Шимановський і Наталя Давидова. Фрагменти долі”. Автор - Олександра Мокану. Виконавці – студенти та викладачі мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка.

4 жовтня, у четвер, о 9:30, відбудеться Міжнародна наукова конференція „Кароль Шимановський і його мала батьківщина”. Головують: Анатолій Калениченко (м. Київ), Ельжбєта Ясіньська-Єндрош (м.Варшава), Галина Таран (м.Кам’янка).

о 15:00 презентація видань „Кароль Шимановський. Твори для скрипки і фортепіано” (м.Київ, 2012). Куратор проекту – директор видавництва „Музична Україна” Богдан Кривопуст; Софія Шимановська „Розповідь про наш дім”(Львів,”Каменяр”, 2010). Захід за участі камерного ансамблю „Єлисаветградська музична колегія”.

5 жовтня, у п’ятницю, о 9:30 відбудеться Міжнародна наукова конференція „Кароль Шимановський і його мала батьківщина”. Головують: Олександр Сердюк (м.Харків), Ірина Сікорська (м. Київ), Анна Середенко (м. Київ), Марина Долгіх (м. Кіровоград).

Також відділ рідкісних і цінних документів підготував виставку документів до 130-річчя від дня народження Кароля Шимановського з фондів відділу.

Запрошуємо на заходи!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 24 по 28 вересня

До Всеукраїнського Дня бібліотек, що відзначається 30 вересня, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського буде проведено багато різнопланових заходів, і зокрема фахово-професійних.

У вівторок, 25 вересня об 11:00 у відділі читальних залів відбудеться фінал обласного професійного конкурсу “Кращий за професією”.
26 вересня у залі обласної філармонії з 11:00 до 13:00 відбудеться обласний Форум бібліотекарів Кіровоградщини.

У п’ятницю, 28 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського – День відкритих дверей.
В рамках свята в холі бібліотеки з 11:00 до 16:00 працюватиме відкритий перегляд літератури, на якому кожен відділ представить перлинку нових надходжень за 2012 рік.
Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на персональну виставку авторської ляльки Людмили Романової “Ляльковий вернісаж”, відкриття якої відбудеться о 13:00.

О 14:00 відбудеться презентація персональної фотовиставки члена Національної спілки фотохудожників України, кіровоградського фотомитця Юрія Лебедєва.

З 12:00 до 15:00 запрошуємо у відділ мистецтв на безкоштовний майстер-клас Анастасії Бєлік „Створюємо натюрморт” у техніці осибама.

Для шанувальників книги ми підготували багато презентацій книжкових виставок, які будуть представлені у кожному відділі. Пропонуємо одну з них.
Історично склалося так, що сучасний туризм став результатом появи та еволюції подорожей. На стадіях зародження туризму мандрівники організовували подорожі самостійно. Метою подорожей було вивчення звичаїв і побуту, рівнів та особливостей народів і країн. Поняття “тур” було введено до вжитку в 1750 році, а термін “турист” використовувався для найменування учасника розважальних або освітніх подорожей (турів). З нагоди свята - Всесвітнього дня туризму, що відзначається щорічно 27 вересня, з метою популяризації туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв'язків між народами різних країн, відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на виставку «Туристичний потенціал: особливості сучасного розвитку». На виставці представлені видання, які познайомлять користувачів з індустрією туризму. Тут ви знайдете багато цікавого: літературу про основи туризму як соціально-економічного явища; історію його розвитку; принципи організації туристичної діяльності; концептуальні підходи до туристичного бізнесу, маркетингу та менеджменту. А ще дізнаєтесь про сучасні туристичні маршрути Кіровоградщини. Запрошуємо до перегляду! Виставка працює з 27 вересня протягом місяця.

Вітаємо усіх наших користувачів, друзів бібліотеки зі святом - Всеукраїнським днем бібліотек!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 17 по 23 вересня

17 вересня о 10.00 в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського відбудеться Міжнародна наукова конференція «Арсений Тарковский: диалог культур и времён», присвячена 105-й річниці від дня народження видатного земляка Арсенія Олександровича Тарковського та популяризації його культурної спадщини.

А також 16 вересня о 16.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського з нагоди відзначення 105-ї річниці з дня народження поета-гуманіста, нашого видатного земляка Арсенія Тарковського відбудеться зустріч з Мариною Арсеніївною Тарковською.

В зустрічі беруть участь дослідник творчості Арсенія Тарковського, поетеса Маргарита Черненко (Київ), бард – виконавець пісень на вірші А.Тарковського Сергій Рижковський (Донецьк), поетеса Ніна Олейник (Дніпропетровськ).

18 вересня о 14:00 у відділі рідкісних і цінних документів відбудеться презентація виставки „...Постоим головою за Родину...”, присвячену 200-річчю перемоги у Вітчизняній війні 1812 року.

Виставка організована ОУНБ ім.Д.Чижевського спільно з обласним краєзнавчим музеєм та „Російським центром естетичного виховання”.

В експозиції представлені бібліотекою рідкісні видання XIX-XX ст.: розкішне бібліофільське видання, присвячене сторічному ювілею перемоги „1812 год в баснях Крылова”, спогади військових генералів та істориків, ювілейні альбоми, раритетне видання каталогу виставки 1812 року, присвяченій перемозі у Вітчизняній війні, що проходила в Москві та ін.

Краєзнавчим музеєм та „Російським центром естетичного виховання” надані унікальні речі, зброя, військовий одяг, нагороди, архівні документи.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку, яка буде діяти протягом місяця.

У вівторок, 18 вересня о 11:00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського визнана майстриня, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва, лауреат численних міжнародних конкурсів Людмила Кривенко проводить безкоштовний майстер-клас з виготовлення ляльки на вдале заміжжя в техніці мотанка.

З собою бажано мати 1 великий клапоть на тіло і тулуб ляльки (простирадло), для голівки – квадрат білої тканини 20х20 см, 5 квадратів ситцевої тканини 30х30 см, на спідницю прямокутник яскравої тканини 39х40 см (на нижню спідницю клапоть білої тканини), а також мереживо, квадрат для хустини, міцні нитки – шпагат, ірис.

Нескладний перелік потрібних речей, і приблизно за півтори-дві години ви створите ексклюзивну ляльку.

Майстер-клас – безкоштовний!

Бібліотечний кіноклуб „Екран” 19 і 20 вересня запрошує на перегляд кінострічок “Зимова кістка” (реж.Дебра Гранік, США, 2010), “Шаленості Зігфілда” (реж. Лемуель Айерс, США, 1945), початок сеансів – о 15:00.

Вхід – вільний!

Наша адреса: вул. В. Перспективна, 24

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 10 по 16 вересня

У понеділок, 10 вересня о 16:00 в актовій залі ОУНБ ім. Д.Чижевського відбудеться літературно-музичний вечір лауреатів першого Всеросійського конкурсу „Творча родина” і творча зустріч з поетесою, членом Спілки письменників Росії, лауреатом літературної премії імені А.П. Чехова, літературної премії імені О. С. Грибоєдова, лауреатом конкурсів „Звездная строфа”, „Всенародная поэзия России” Анною Бакановою-Подурець - уродженкою Новомиргородщини. А також Юлією Араповою (колоратурне сопрано, лауреат міжнародних конкурсів), Олегом і Катею Араповими (лауреати дитячих музичних конкурсів і фестивалів), Юрієм Жовною (баритон, лауреат музичних конкурсів і фестивалів України), партія фортепіано Світлани Якименко У програмі вечора відбудеться презентація 6-ї книги поетеси „Я, как лист, упавший на траву….”, прозвучать вірші автора, арії з опер та оперет, романси, у виконанні дітей пролунають пісні народів світу, прем’єри пісень на слова Анни Баканової-Подурець.

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на персональну виставку робіт Світлани Мєхєр “Чарівний квілінг”, відкриття якої відбудеться 11 вересня о 14:00. Авторка виставки Світлана Мєхєр роботи виконує як в традиційній техніці, так і в векторній та графічній. Дивлячись на картини Світлани Мєхєр, які наповнені яскравими барвами, радістю, душевним теплом, розумієш, що квілінг — це ювелірне мистецтво, втілене в паперових завитках. І якщо ви прийдете на виставку, то самі в цьому переконаєтеся.

Виставка триватиме з 11 вересня по 11 жовтня 2012 року.

12 вересня о 15:00 у відділі мистецтв відбудеться безкоштовний майстер-клас Анастасії Белик „Осибама: живопис рослинами”. Осибама (пресована флористика) – це один з видів образотворчого мистецтва, яке зародилося в Японії понад 600 років тому. Суть мистецтва полягає в тому, що, готуючи квіти, листя, трави і кору, а потім, закріплюючи їх за допомогою клею на основі, автор за допомогою рослин створює твір живопису. Завітавши на майстер-клас, ви самі навчитеся виготовляти власний витвір мистецтва.

У п’ятницю, 14 вересня о 17:00 керівник кількох археологічних експедицій Микола Тупчієнко, кандидат історичних наук, археолог, краєзнавець, автор низки розвідок з проблем давньої історії центральної України розкриє таємниці цікавих нещодавніх знахідок, зроблених у Новоархангельському районі

Презентація “Загадкове місто. Археологічні розкопки у Небелівці” містить фотоматеріали археологічних досліджень автора. Запрошуємо на захід!

У неділю, 16 вересня о 16.00 у відділі мистецтв з нагоди відзначення 105-ї річниці з дня народження поета-гуманіста, нашого видатного земляка Арсенія Тарковського відбудеться зустріч з Мариною Арсеніївною Тарковською.

У творчій зустрічі також візьмуть участь кінорежисер, письменник Олександр Гордон (Москва), дослідник творчості Арсенія Тарковського, поетеса Маргарита Черненко (Київ), бард – виконавець пісень на вірші А.Тарковського Сергій Рижковський (Донецьк), поетеса Ніна Олейник (Дніпропетровськ).

Бібліотечний кіноклуб „Екран” 12 і 13 вересня запрошує на перегляд кінострічок “Меланхолія” (реж.Ларс фон Трієр, Данія, 2011), “Познайомтесь з Джоном Доу” (реж. Франко Дзефіреллі, США, 1941), початок сеансів – о 15:00.

Вхід на всі заходи – вільний і безкоштовний

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 03 по 09 вересня

На початку вересня оновлено Літературний календар. До 75-річчя від дня народження нашого земляка українського письменника, літературного критика, перекладача, члена Національної спілки письменників України Володимира Базилевського (народився 14 серпня 1937 р. в селищі Павлиш Онуфріївського району) у відділі краєзнавства працює книжкова виставка «Лицар слова».

До 195-річчя від дня народження російського письменника, поета, драматурга Олексія Толстого у відділі міського абонемента з 5 вересня розпочинає роботу книжкова виставка "Щедрість і оригінальність таланту". До Міжнародного Дня писемності, або грамотності, що відзначається кожного 8 вересня ще з 1966 року, у відділі міського абонемента розгорнуто книжкову експозицію "Щоб славили народи незчисленні".

Продовжує свою роботу цикл книжкових виставок, присвячених національним святам країн ЄС „Що святкує Європа”. З 7 вересня запрошуємо у відділ читальних залів на перегляд нових виставок циклу, присвячених Болгарії, Мальті. 6 вересня - День об'єднання Болгарії (болгарською - З'єднання Болгарії). Це свято є одним із головних річних свят, під час якого болгари урочисто святкують акт приєднання Східної Румелії до Князівства Болгарії у 1885 році.

21 вересня жителі Мальти святкують день незалежності, Мальта стала незалежною в 1964 р. Цікаво, що в соборі Іоана Богослова на Мальті є скульптурна композиція, яка датується приблизно 1680 роком чи пізніше. В горішній частині композиції — бюст Великого маґістра Мальтійського ордена Ніколо Коттонера, а підтримують його дві мармурові фігури — запорозького козака та африканського невільника.

„Колоритні мандрівочки” повертаються! 7 вересня о 17:00 Світлана Канцедалова та Олександр Полячок розкажуть про участь у цьогорічному Суздальському фолькфестивалі „Лавка Мира” (Росія). Чекаємо усіх бажаючих у відділі мистецтв. Вхід - вільний.

Усіх любителів кіно запрошуємо в бібліотечний кіноклуб „Екран”. 5 і 6 вересня відбудеться показ кінострічок: „Хлопчик з велосипедом” (Франція-Італія-Бельгія, 2011), „Халепи Поліни” (США, 1947). Початок сеансів – о 15:00.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 27 серпня по 02 вересня

Шановні друзі, вітаємо усіх з Днем знань! Повідомляємо, що бібліотека з 1 вересня працює без перерви і вихідних, понеділок-п’ятниця – 10.00-19.00, субота-неділя – 10.00-18.00.

Запрошуємо відсвяткувати з нами День Знань і безкоштовно переглянути фотовиставки з циклу „Моя квітуча Україна” – „Кіровоградщина”, ”Дніпропетровщина”, виставку ретро-фотоапаратів ХХ століття з колекції Володимира Мощинського (відділ рідкісних і цінних документів), відкритий перегляд літератури “Спирайся на знання” (відділ міського абонемента), виставку настільних ігор з колекції Гете Інституту та ІРЦ «Вікно в Америку» «Граймо разом», а також близько півсотні художніх і книжкових виставок, що працюють у читальних залах бібліотеки. Вхід на перегляд виставок вільний і безкоштовний.

Підкоривши повітряний простір за допомогою «апаратів важчих за повітря», людство вступило в нову для себе епоху. Це вже була епоха великих швидкостей і подолання великих відстаней. Почався новий виток розвитку сучасної цивілізації. Великий внесок в освоєння повітряної стихії зробили й українські вчені. Чого варте тільки одне ім’я Ігоря Сікорського! Близько 90% всіх гвинтокрилів у світі будуються за схемою, яку запропонував випускник Київського політехнічного інституту. А такими літаками, які випускає АНТК ім. Антонова, повинен пишатися кожен, хто належить до авіації або кому просто подобається спостерігати за польотами «залізних птахів», оскільки такі літаки як АН-124-РУСЛАН і АН-225-МРІЯ є шедеврами світової авіації і не мають аналогів у світі. Особливо приємно усвідомлювати, що такі апарати, на які є попит у всьому світі, випускаються в рідній країні.

З нагоди Дня авіації — професійного свята військових і цивільних авіаторів та працівників авіаційної промисловості і транспорту України, що відзначається щорічно в останню суботу серпня, відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує переглянути книжкову виставку “Авіація України: історія та сучасність”.

На виставці представлені видання, які познайомлять користувачів з історією української авіації. Тут ви знайдете багато цікавого про життєвий та творчий шлях видатних конструкторів України: І.І.Сікорського, О.К.Антонова, Г.Ф.Проскури, з ім’ям якого пов’язане становлення авіації в Україні; К.О.Калініна, засновника будівництва пасажирських літаків в Україні, який створив проект першого пасажирського літака К-1, що піднявся в повітря 26 липня 1925р. А також про творця першого українського аероплана, конструктора, професора Київського політехнічного інституту, князя О.С.Кудашева (уродженця Малої Виски Кіровоградської області), який 5 червня 1910 року над Києвом уперше в Російській імперії здійнявся на аероплані з двигуном внутрішнього згоряння.

А ще дізнаєтесь про історію та сучасність Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету.

Запрошуємо до перегляду! Виставка працює з 22 серпня 2012 р. протягом місяця.

У четвер, 30 серпня о 17:00 у бібліотеці відбудеться зустріч з Вогнедаром і презентація його книги „Казки зоряного вітру”, мова йтиме про подорож крізь віки й у що вірили наші предки. Вогнедар - псевдонім чигиринського письменника Віктора Яценка. Захід відбудеться в Інтернет-центрі, вхід на презентацію вільний.

Нагадуємо усім любителям кіно, що бібліотечний кіноклуб „Екран” 29 і 30 серпня запрошує на перегляд кінострічок “Сум’яття почуттів” (Франція-ФРН, 1979), “Коктебель” (Росія, 2003), початок сеансів – о 15:00.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 20 по 26 серпня

Шановні користувачі! Цього тижня наша країна відзначає 21-у річницю від Дня незалежності, який ми святкуємо 24 серпня. Вітаємо усіх громадян України з найважливішим державним святом і повідомляємо, що 23 і 25 серпня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 24 і 26 серпня – вихідні.«Життєва сага Василя Аксьонова»

До свята усім відвідувачам бібліотека підготувала чудовий подарунок! 23 серпня, напередодні Дня незалежності України, запрошуємо усіх бажаючих на перший Всеукраїнський фестиваль „Кіровоградщина”, початок свята – о 14:00. Приєднуйся до нас і святкуй разом з нами!
До державного свята Інтернет-центр підготував ексклюзивну презентацію веб-ресурсів «Українська нація: шлях до самовизначення», запрошуємо усіх 21 серпня протягом дня у цей відділ (І поверх).
У відділі читальних залів до Дня Державного Прапора України працює книжкова виставка “Символи на фоні історії”, до Дня Незалежності України - “Україна лагідна і мила, водночас велична і проста”. У відділі міського абонемента також до Дня Незалежності України експонується книжкова виставка "Історія України в романах" і розпочала роботу постійно діюча книжкова виставка сучасної художньої літератури „Книжковий спалах”.

Крім найбільшого державного свята на цьому тижні, 25 серпня, в Україні відзначається День авіації України. У відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук працює книжкова виставка “Українська авіація: історія та сучасність”.

Традиційно кіноклуб “Екран” 22 і 23 серпня о 15:00 запрошує любителів кіно на щотижневий показ фільмів “Париж” (Франція - 2008), “Пітер FM” (Росія – 2006).

Нагадуємо нашим користувачам! З наступної суботи, з 1 вересня бібліотека працює щодня без перерви і вихідних: з понеділка по четвер з 10:00 до 19:00, в суботу, неділю – з 10:00 до 18:00! Завітайте до найбільшої бібліотеки області в зручний для вас час!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 13 по 19 серпня

З 13 серпня в ОУНБ ім. Д.Чижевського розпочинають роботу нові книжкові виставки. В рамках Літературного календаря відділ читальних залів запрошує на відкриті перегляди «Життєва сага Василя Аксьонова» до 80-річчя з дня народження відомого російського письменника, сценариста та кінодраматурга В. Аскьонова (автор відомих повістей та романів, серед яких «Колеги», «Затоварена бочкотара», «Острів Крим», «Опік», «Московська сага»). А також виставку до до 90-річчя з дня народження українського письменника і гумориста Павла Глазового «Патріарх українського гумору».

У відділі міського абонемента працює книжкова виставка „Відданість собі й своєму мистецтву" до 145-річчя від дня народження англійського письменника, лауреата Нобелівської премії Джона Голсуорсі, автора відомої „Саги про Форсайтів”.

Незабаром почнеться новий шкільний навчальний рік. До1 вересня відділ читальних залів підготував книжкову виставку “Немає неталановитих дітей, є нерозкриті дарування”, яка розпочала роботу з 15 серпня, тож ви ще встигнете підготувати своїх малят до школи.

16 серпня о 17:00 відділ документів іноземними мовами запрошує на тематичне засідання клубу розмовної англійської мови “Король рок-н-ролу назавжди!” до Дня пам’яті американського співака й актора Елвіса Преслі.

Увага всім любителям кіно! У середу, 15 серпня о 15:00 кіноклуб “Екран” пропонує безкоштовний показ фільмів “Подивись на мене” (реж. Аньєс Жауі, Франція-Італія, 2004). 16 серпня, також о 15:00, - російська мелодрама “Він, вона і я” (реж. Костянтин Худяков, 2007).

Вхід на заходи – вільний і безкоштовний

Маєш заповітне бажання? Лялька бажань його здійснить!


У середу 15 серпня о 10:00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського визнана майстриня, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва, лауреат численних міжнародних конкурсів і просто приємна жінка Людмила Кривенко проводить безкоштовний майстер-клас з виготовлення ляльки бажань (желанницы – рос.) в техніці мотанка.

З собою бажано мати 2 палички завбільшки з олівець, два клаптики різнокольорової тканини 15х20 см, клаптик білої тканини 10х10 см, клаптик ситцю, стрічечку, тасьму.

Нескладний перелік потрібних речей, і приблизно за півтори-дві години ви створите ляльку, яка здійснить усі ваші бажання і стане ексклюзивним подарунком для близької людини.

Майстер-клас – безкоштовний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


З 6 по 12 серпня

Настав серпень, і у багатьох звільнилося трішки часу. Використайте його для ознайомлення з новинками літератури, мистецтва, збагачення власної культури. Майже у у всіх відділах ОУНБ ім. Д.Чижевського вашій увазі представлені виставки нових надходжень. Відділ читальних залів пропонує підбірку довідково-інформаційних видань, зокрема „Большая иллюстрированная энциклопедия истории”, „Сто великих реліквій”, „Велика книга рекордів”, „Сто великих особистостей України 1991-2011 рр”, географічно-історичний довідник В. Пилипука „Україна – ти для мене диво” та ін. У відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук працює виставка високополіграфічних книг “Цікаві видання” на допомогу творчому процесу, присвячена особливо модному зараз рукоділлю та створенню ексклюзивних речей власноруч. У відділі краєзнавства на виставці „Духовний скарб – книги” представлені нові надходження місцевих видавництв тематики історичне, літературне краєзнавство. Книги з виставок «Новинки російської літератури», «Зарубіжна література: нові імена», «Історія в художньому слові», що працюють у відділі міського абонемента, на певний час можна взяти додому.

А також у бібліотеці представлені нові виставки творчих робіт. У холі ІІІ поверху працює нещодавно відкрита фотовиставка циклу „Моя квітуча Україна” –„Дніпропетровщина”. У відділі документів з питань економіки, виробництва, природничих наук працюють експозиція робіт з пластиліну другокласника ЗОШ №20 Кості Огиря «Відпочинок влітку», виставка малюнків за творами В.Сухомлинського “Екологія душі: наші думки та вчинки” (сімейні малюнки батьків і учнів 2-а класу ЗОШ №20).

Відділ мистецтв і кіноклуб „Екран” запрошують любителів кіно у середу 8 серпня на безкоштовний перегляд французької драми режисера Катрін Корсіні «Репетиція» (2001, фр. La repetition). А у четвер 9 серпня - на російську мелодраму „Гілка бузку” (2007) Павла Лунгіна про композитора Сергія Рахманінова. Початок кінопоказів о 15:00. Вхід – вільний.

Відділ мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського в рамках нового проекту „Читач, книголюб, бібліофіл”, у п’ятницю 10 серпня о 17:00 запрошує на зустріч з бібліотекарем Тамарою Олександрівною Недашковською, яка розповість про роль книги в своєму житті. Вхід – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


З 29 липня по 5 серпня

Днями в бібліотеці була презентована нова, ІХ фотовиставка циклу „Моя квітуча Україна” – „Дніпропетровщина”. Виставка працює в холі третього поверху. На першому поверсі бібліотеки розгорнуто фотоекспозицію цього циклу – „Харків у перспективі часу”. Запрошуємо до перегляду.

Шановні кіровоградці та гості міста, завітайте в наш кіноклуб “Екран”!
У середу 1 серпня о 15:00 відбудеться показ французької драми-комедії „Любов на траві” (реж. Жак Ріветт, актори Джейн Біркін, Джеральдін Чаплін, Андре Дюссолье, 1984),
У четвер, 2 серпня о 15:00 відбудеться показ російської мелодрами „Бережи мене, дощ”. Рік виходу: 2008. Режисер: Олександр Карпіловський. В ролях: Анатолій Білий, Любов Толкаліна, Євгенія Добровольська, Віталій Хаєв.
Запрошуємо усіх бажаючих в прохолодний кінозал.
Вхід - вільний.

Нагадуємо, обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського з 21 липня відкрила виїзний Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” в міському парку культури і відпочинку „Ковалівський” та пропонує всім мешканцям і гостям Кіровограда цікаво й активно провести дозвілля. Літній читальний зал працює щосуботи, з 14:00 до 19:00. Тут кожен може переглянути нові цікаві журнали, створити ексклюзивні речі власноруч, пограти в шахи або шашки, отримати консультацію бібліотекаря. Консультанти читального залу в парку проводять розвиваючі ігри, конкурси, екологічні вікторини для дітей. Послуга надається безкоштовно! Відпочивайте з нами!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


Анонс на 23-29 липня

В рамках дії проекту “Центр європейської інформації” працює цикл книжкових виставок, присвячених національним святам країн ЄС „Що святкує Європа”. В читальному залі оновлено виставку, яка представляє свята Бельгії, Словаччини, Франції.

14 липня Франція відзначає своє головне національне свято – День взяття Бастилії. У Парижі на Єлисейських полях проходить військовий парад. Традиційно в день свята управління національних архітектурних пам'яток надає безкоштовний доступ до низки парків і садів, на території яких французи та туристи зможуть влаштувати пікніки. Увечері в Парижі та інших містах Франції відбуваються бали, концерти та гуляння.

21 липня День незалежності - національне свято Бельгії. У цей день у 1831 році король Леопольд склав присягу бельгійському парламенту на вірність конституції. Бельгійці влаштовують прийоми, музичні вечори, у костьолах проходять урочисті меси, а ввечері - феєрверк.

Національні свята Словаччини відзначаються 29 серпня - річниця Словацького національного повстання (1944 р.); 1 вересня - День Конституції (1992 р.). Запрошуємо переглянути книги та періодику, які розкривають тему національних свят країн Європи.

До Дня працівників торгівлі з 28 липня у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук розгорнуто книжкову виставку “Торгівля в системі ринкових відносин”.

“Святая Русь: наближення до Бога” - так називається книжково-мистецька експозиція, яку відкриває відділ читальних залів ОУНБ імені Д.І. Чижевського у переддень святкування 1024-ї річниці хрещення України-Русі 28 липня. Живильним струменем експозиції є центральне панно-розпис Марії Ачкасової “Радість” та унікальні раритети Д.Степовика “Історія української ікони Х-ХХ століть” і книга-альбом доктора мистецтвознавства Григорія Логвина “Собор Святої Софії в Києві”. Вони передають неосяжний світ духовно-моральних християнських цінностей. Найважливішим смисловим полем експозиції вважається та, що містить Біблію, канадські автентичні видання Святого Письма, ілюстрованої Біблії, перекладні видання Нового заповіту. Зусібіч розкривають канони християнства й книги С.Головащенка “Біблієзнавство”, Ю.Канигіна “Біблія і сучасна наука”, порівняльна антологія священних текстів “Всемирное писание” тощо. Тож запрошуємо до бібліотеки на перегляд книжкових виставок!

Анонс на 16-21 липня

Шановні користувачі!

У зв’язку з непередбачуваними обставинами деякі заходи, заплановані на цьому тижні, скасовуються.

Зокрема, зустріч з Сергієм Колісником в рамках проекту „Читач, книголюб, бібліофіл”, запланована на 20 липня (відділ мистецтв), – перенесена на інший день.

А також переноситься відкриття нової фотовиставки циклу „Моя квітуча Україна" – „Дніпропетровщина”.

Нові дати проведення цих заходів повідомимо пізніше.

Перепрошуємо за завдані незручності.

Запрошуємо на зустріч з книголюбом Сергієм Колісником

Новий проект „Читач, книголюб, бібліофіл”, що об’єднує книголюбів різних за віком, професією, життєвим досвідом, але схожих в одному – в безмежній любові до книги, глибокій відданості їй – триває! Відділ мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського у п’ятницю 20 липня о 17:00 запрошує на зустріч з давнім читачем бібліотеки, краєзнавцем, вчителем української мови та літератури Сергієм Олександровичем Колісником, який розповість про книгу в живописі та живопис у книзі. А також познайомить з творчістю маловідомого художника-земляка О. Суржавського.

Вхід – вільний.

Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24

Довідка:
Колісник Сергій народився 1957 року в м.Дніпропетровську. У 1984 році зі званням Пушкінського стипендіата закінчив Кіровоградський педінститут. Друкував статті в обласній та всеукраїнській періодиці. Дипломант Всеукраїнського конкурсу „Вчитель року – 1996”. Краєзнавство вважає наріжним каменем виховання свідомих українців. Підготував і видав 4 посібники з української та зарубіжної літератури, співавтор підручника „Українська література. 10-11 клас”, колективного збірника „До храму власної культури”. У співавторстві з донькою Тетяною Яровенко працюють над збірником серії „Стилет і стилос трьох степовиків”. Торік вийшла книга перша - „Володимир Винниченко: „Бо я - українець”. (Кіровоград, Імекс-ЛТД, 2011), яка є у фондах бібліотеки.


Протягом тижня запрошуємо до перегляду книжкових та фото виставок.

Проект „Моя квітуча Україна” стартував в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського торік і був присвячений 20-річчю незалежності України. Нині готується до відкриття одна з найяскравіших фотовиставок циклу – „Дніпропетровщина” з підрозділом „RED CITY – Кривий Ріг”, презентація якої відбудеться найближчим часом. Родзинкою відкриття стане БЕЗКОШТОВНИЙ експрес-курс для початківців, який проведе фотограф, член НСФХУ Сергій Дубільєр. Це унікальна нагода навчитися осмислено керувати процесом фотографування і аналізувати результати. При цьому журналіст і викладач фотошколи не перевантажуватиме заняття надлишковою для вашого досвіду інформацією. Зате максимум уваги присвятить тому, без чого хорошу фотографію точно не отримати. Ви не можете цього пропустити!

У відділі читальних залів розгорнуто липневий Літературний календар.
15 липня минає 100 років від дня народження Ігоря Леонтійовича Муратова, українського поета, перекладача, драматурга; учасника війни з Фінляндією; в'язня німецьких концтаборів. Він є батьком українського кінорежисера Олександра Муратова, свекром кінорежисера Кіри Муратової. Запрошуємо до перегляду книжкової виставки „Стежками поезії Ігоря Муратова”.

27 липня відзначається 110 років від дня народження Ярослава Олександровича Галана; партійний псевдонім Товариш Яга) - українського радянського письменника-антифашиста, драматурга, публіциста; Лауреата Сталінської премії другого ступеня (1952 - посмертно); члена КПЗУ з 1924 року, члена ВКП (б) з 1949 року. У відділі читальних залів працює книжкова виставка „Ярослав Галан – суперечлива постать української дійсності”.

У п’ятницю 20 липня о 17:00, в рамках проекту „Читач, книголюб, бібліофіл”, у відділі мистецтв відбудеться зустріч з вчителем української мови та літератури Сергієм Олександровичем Колісником, який познайомить з творчістю маловідомого художника-земляка О. Суржавського.

Вхід – вільний.

Анонс на 9-14 липня

Влітку у всіх традиційно більше вільного часу. Навіть поки ви не пішли у відпустку, однаково якісь вихідні варто повалятися десь на траві, піску чи просто на терасі або балконі. Бажано це робити з користю, а не лише примножуючи ризик раку шкіри від парадоксальним чином досі модного ультрафіолету. Дітям, щоби особливо не розслаблялися, учителі дають список літератури на літо. А що читати дорослим?

Новинки сучасної літератури, нові книги чекають на вас у відділі міського абонемента на тематичній книжковій виставці „Розмаїття нових видань”. Якщо ж ви бажаєте бути ознайомленим з сучасним літературним процесом, перегляньте книжкову виставку „Нова хвиля української прози” – і та книга, яка вам сподобається найбільше, – ваша на кілька тижнів!

На минулому тижні успішно стартував проект „Читач, книголюб, бібліофіл”, що об’єднує книголюбів різних за віком, професією, життєвим досвідом, але схожих в одному – в безмежній любові до книги, глибокій відданості їй. Відділ мистецтв у п’ятницю 13 липня о 17:00 запрошує на зустріч з українським хоровим диригентом, Заслуженим діячем мистецтв України, почесним громадянином Кіровограда Юрієм Васильовичем Любовичем, який розповість про роль книги в його становленні як особистості та свої улюблені видання.

Вхід – вільний.

Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.





Анонс на 2-7 липня


Шановні кіровоградці та гості міста! Відділ мистецтв запрошує на оновлені „Колоритні мандрівочки”. Цикл „Читач, книголюб, бібліофіл” об’єднає книголюбів різних за віком, професією, життєвим досвідом, але схожих в одному – в безмежній любові до книги, глибокій відданості їй. Відомі письменники, поети, журналісти, викладачі, бібліотекарі відкриються слухачам у новому вимірі - бібліоманії. Улюблені книги, особисті бібліотеки, дотепні історії, пов’язані з книгами – все це буде змістом цих заходів. Зустрічі супроводжуються електронними презентаціями.

Цикл відкриває Вадим Васильович Смотренко темою „Єлисаветградські книголюби”.

Прем’єра - 6 липня о 17:00.

Вхід – вільний.



Протягом тижня запрошуємо до перегляду книжкових та художніх виставок.

У кожному читальному залі працюють виставки, присвячені персоналіям або святу.

До Дня архітектури України, який святкується 1 липня, у відділі мистецтв розгорнуто книжкову виставку „Замки і фортеці України”. У другу неділю святкується Міжнародний день родини, тож відділ читальних залів підготував відкритий перегляд „Хай злагода і мир панують у родині”, на виставці представлені книги, які розкривають зокрема проблеми педагогіки, конфліктології, знання вирішення яких допоможуть створити атмосферу комфорту і затишку у вашій сім’ї.

До Дня незалежності, найбільшого державного свята Сполучених Штатів Америки, з 4 липня у відділі документів іноземними мовами розгорнуто книжкову виставку „З Днем народження, країно”, яка містить книги та інші документи про цю історичну подію та її важливість для США.

Народне українське свято, яке бере початок з язичницьких часів – свято Івана Купала. Про народні традиції, звичаї, обряди, пов’язані з цим святом, можна дізнатися з книг, представлених на виставці „Зійди, сонце, на Купала, стогни, земле, на Івана”, що працює з 7 липня у відділі міського абонемента (до речі, книги з цієї виставки можна на певний час взяти додому).

У відділі документів з питань економіки, виробництва, природничих наук продовжує роботу книжкова виставка до 130-річчя від дня народження відомого українського ботаніка, фізіолога, мікробіолога та еколога Миколи Холодного „Звитяжний шлях, високість духу”. Родині генерала Миколи Раєвського та іншим героям Вітчизняної війни 1812 року присвячена виставка у відділі рідкісних і цінних документів „Постоим головою за Родину свою…”.

Увагу глядача може привернути виставка „Живопис” кіровоградського художника Ігоря Смичека, яка працює в Інтернет-центрі. У холах бібліотеки працюють фотовиставки з циклу „Моя квітуча Україна” – „Харків у перспективі часу” та „Сумський калейдоскоп” (до речі, поспішіть, готується до відкриття фотовиставка „Дніпропетровщина”). У відділі краєзнавства працює фотовиставка гайворонського фотохудожника Василя Пастуха „Життя прекрасна мить”, а також у цьому відділі розгорнуто нову виставку творчих робіт - „Рушникові доріжки” членів клубу народних ремесел „Ниточка”.

Це лише невеликий перелік художніх і книжкових виставок, представлених увазі кіровоградців та гостей міста. Завітайте до бібліотеки і проведіть тут своє дозвілля.
Переглянути виставки можна безкоштовно, вхід - вільний. Чекаємо на вас щодня, крім неділі.

Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.





З 25 червня по 1 липня

28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію України. Цим актом було закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність.
Наш Основний Закон покликаний забезпечити розвиток України як цивілізованої держави, мета якої – високий рівень добробуту кожної сім’ї, кожної людини.
Відповідно до Конституції день прийняття Основного Закону є державним святом.
Вітаємо співгромадян з Днем Конституції України і запрошуємо переглянути виставку документів „Європейські правові цінності в Конституції України” (відділ читальних залів) та „Конституція України: новий відлік часу” (відділ міського абонемента).
Повідомляємо, що 27 та 30 червня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 29 червня - з 10-ої до 19-ої години. 28 червня – вихідний.

Якщо ви на свята залишаєтеся у місті, запрошуємо провести дозвілля у бібліотеці. У нас працюють такі художні виставки, які можна вільно переглянути: фотовиставки з циклу „Моя квітуча Україна” – „Харків у перспективі часу”, ”Сумський калейдоскоп”, фотовиставка Василя Пастуха „Життя прекрасна мить”, виставки митців - Володимир Кир’янов „Графіка”, Ігор Смичек „Живопис”, Євген Василевський арт-зварювання ”Металеві метаморфози”, „Пластилінові Софійчині звірята”. Виставки творчих робіт студентів та викладачів КДПУ ім. В.Винниченка „Метаморфози. Кераміка”, ”Вчитель. Школа. Мистецтво”, „Рушникові доріжки” – експозиція рушників клубу народних ремесел „Ниточка” та ін.

29 червня о 16:00 в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбудеться ювілейний літературний вечір „Вірний собі, землі і людям”, присвячений 75-річчю Олександра Федоровича Кердіваренка, члена НСПУ, Заслуженого журналіста України, прозаїка, поета, громадського діяча, лауреата обласної літературної премії імені Є.Маланюка.

У п’ятницю, 29 червня о 17:00 запрошуємо до відділу мистецтв на зустріч проекту „Колоритні мандрівки”. До дня народження А. Тарковського буде продемонстровано документальний фільм „А стіл один для правнука й онука”. Елла Янчукова прочитає вірші Тарковського.

1 липня – День архітектури. Цей вид мистецтва один з найдавніших. Архітектуру називають музикою в камені. Запрошуємо до перегляду книжкової виставки „Замки і фортеці України”, яка працює у відділі мистецтв.

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 18 по 24 червня

Шановні кіровоградці та гості міста! Нагадуємо, що 18 червня о 16:00 обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського, громадське об’єднання „Український клуб”, обласна організація Національної Спілки письменників України запрошують на презентацію книги есеїстики про 25 регіонів України «Соломонова Червона Зірка» за участю Володимира Панченка та Леся Белея. Це книга-путівник від найзахіднішого села Соломонове на Закарпатті - до найсхіднішого - Червона Зірка на Луганщині. Захід відбудеться в актовій залі бібліотеки.

Подружжя Юрій та Лариса Лебедєви, давні друзі відділу мистецтв і постійні учасники проекту „Колоритні мандрівки”, мандрівники-дослідники зі стажем. Вони вже представляли надзвичайно цікаві розповіді про подорож на північ Росії, у Скандинавські країни, Йемен, Китай, Англію, Грузію, Туреччину. А нещодавно подружжя побувало на Середземному морі. Тож з певністю можна сказати, що це буде цікава, барвиста і насичена розповідь “Сицилія — острів самобутньої культури Середземномор’я”. У п’ятницю, 22 червня о 17:00, Юрій і Лариса розкажуть про пам’ятники історії та культури Сицилії, етнографічні та побутові цікавинки.

23 червня о 14:00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація експозиції українських рушників „Рушникові доріжки” - творчих робіт членів клубу народних ремесел „Ниточка”. На полотні всміхаються мальви і ружі, пломеніють маки і гордовито роззираються довкола пишні троянди, кутаються в мереживні китиці скромні фіалки, тихенько подзенькують дзвоники, туркочуть у парі голуби, переплітаються волошки із золотим колоссям. Рушники розмовляють з нами мовою символів, мовою краси, вони не хочуть, аби перервалась нитка часу, що єднає покоління. Запрошуємо всіх краян та гостей міста переглянути виставку, яка буде експонуватись протягом місяця у відділі краєзнавства (ІІІ поверх). Завітайте до нас! Твори народного мистецтва та книга відгуків чекають на ваші враження, думки та ідеї.

Вхід на заходи – вільний!

23 червня відзначається День державного службовця. Люди, що обирають державну службу, заслуговують на глибоку повагу, адже на їхніх плечах - нелегка ноша відповідальності за добробут і майбутнє нашого народу, за становлення української державності, поглиблення ринкових перетворень і удосконалення державного управління. Щиро вітаємо усіх державних службовців з професійним святом і бажаємо успіхів у нелегкій, але почесній справі, творчих звершень та наснаги. З 21 червня у відділі читальних залів кожен бажаючий може переглянути літературу на книжковій виставці „Проблеми розвитку і вдосконалення державної служби”.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 11 по 17 червня

Літня кампанія відпочинку дітей „БІБЛІОТЕКА – ОСТРІВ ФАНТАЗІЇ І ТВОРЧОСТІ – 2012” - у розпалі. Ми пропонуємо дітям і підліткам різноманітні програмні заходи: веб-екскурсії „Енциклопедія Всезнайки”, „Подорожуючи Лондоном”, перегляди мультфіьмів та фільмів „Уроки безпеки”, „Життя”, „Сили природи”, „Невідоме життя”, „Мікрокосмос”, майстер-класи „Мартинічки”, „Квілінг”, „Витинанки”, урок-бесіда „Економіка для дітей”, пальчиковий театр, екологічні ігри, вікторини тощо. Беріть участь або замовляйте захід до смаку! Також нагадуємо, що у холі І поверху бібліотеки з 10.00 до 16.00 щодня, крім вихідних, працює ігрова приставка кінект, де кожен бажаючий може пограти в рухливі ігри.

Запрошуємо відвідати заходи бібліотечних інформаційно-ресурсних центрів. Інформаційно-консультативний гендерний центр 12 червня організовує огляд літератури „Українське суспільство: рівноправність і ідеальна ситуація”. Українсько-канадський бібліотечний центр 14 червня проводить презентацію книжкової виставки „Воскресіння Докії Гуменної” (відділ читальних залів), ІРЦ „Вікно в Америку” 14 червня запрошує переглянути книжкову виставку та відвідати тематичне засідання клубу розмовної англійської мови на тему „День народження американського прапора”. А Центр європейської інформації запрошує з 11 червня на цикл книжкових виставок, присвячених національним святам країн ЄС „Що святкує Європа – Італія, Швеція, Португалія, Великобританія, Люксембург, Словенія”. На виставці представлена сучасна високополіграфічна література з яскравими світлинами.

Наближаються скорботні дні початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., однієї з найкривавішої та найжорстокіших війн в історії людства. Віддаємо шану загиблим і пам’ятаємо про живих свідків лихоліття. У відділі читальних залів з 15 червня до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні розпочинає роботу книжкова виставка “Ми славимо мужність і подвиг ваш”. А також до 70-річчя початку насильницького вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки ВВв - книжкова виставка “Вітчизно! Дай надію на майбутнє, щоб остарбайтерами не назвали нас”. Запрошуємо до перегляду.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 4 по 10 червня

Шановні користувачі! Повідомляємо, що з 4 червня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського переходить на літній графік роботи. Отже, бібліотека працює з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 19.00. В суботу – з 10.00 до 18.00. Неділя - вихідний. Остання середа місяця – вихідний. В такому режимі бібліотека працює до 2 вересня.

Продовжується літня кампанія відпочинку дітей „Бібліотека - острів фантазії і творчості”. Пропонуємо учням, батькам, вчителям взяти участь у заходах, які проводять відділи обслуговування бібліотеки: майстер-класи, перегляд фільмів та мультфільмів, шахові турніри конкурси, ігри, вікторини, караоке, голосні читання, тематичні бесіди, комп’ютерні ігри, веб-екскурсії та ін.

А також повідомляємо, що лише в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського кожен бажаючий може пограти в рухливі ігри КІНЕКТ за допомогою ігрової приставки. Кінект працює з 10.00 до 16.00. Приходь, відпочивай весело!

5 червня о 12:00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація виставки робіт самодіяльного фотохудожника з м. Гайворон Василя Вікентійовича Пастуха. На фотовиставці „Життя прекрасна мить” представлені роботи переважно в жанрі пейзажу, в них на якусь мить завмерла краса рідної землі, світанки і вечірні зорі, легкий подих літа і прозорість зими.

Співорганізаторами нової фотовиставки у відділі краєзнавства є обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського, Гайворонська районна рада, Гайворонська районна державна адміністрація, Гайворонський районний краєзнавчий музей. Запрошуємо на презентацію фотовиставки „Життя прекрасна мить”, а також повідомляємо, що усі бажаючі можуть переглянути світлини протягом червня.

У п’ятницю, 8 червня о 17:00 у відділі мистецтв у рамках проекту Колоритні мандрівки відбудеться показ і обговорення фільму „Мистецтво Кіровоградщини”. Модератор заходу – Людмила Френчко. Вхід – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 30 травня по 6 червня

Шановні користувачі, вітаємо вас з першотравневими святами. Звертаємо вашу увагу, що з нагоди свята 30 квітня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 3, 4 травня – з 10:00 до 19:00. 1, 2 травня – вихідні.

У четвер, 3 травня об 11:00 у відділі мистецтв народна майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Іванівна Кривенко проведе БЕЗКОШТОВНИЙ майстер-клас „Народні дитячі іграшки”. На занятті кожен бажаючий зможе навчитися виготовляти іграшку зайчик-на-пальчик, а також інші забавки. Для цього потрібно взяти ситець, нитки синтепон, трішки білої тканини.

У відділі мистецтв працює персональна виставка Людмили Кривенко „Клаптикові дива”.

4 травня о 17-й годині у відділі мистецтв розпочнеться зустріч, присвячена Дню Перемоги - „Вечір спогадів”. Цього року захід проводитиметься в нашій бібліотеці в рамках культурно-мистецького проекту „Колоритні мандрівки”. І, як завжди, вшановуватиме подвиг ветеранів на фронтах Великої Вітчизняної війни, працівників тилу, солдатських вдів, дітей війни, які самовідданою працею наближали День Перемоги. Передсвяткова зустріч з ними є щасливою нагодою для молоді засвідчити свою вдячність і повагу.

Запрошуємо на зустріч!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 21 по 27 травня

Шановні кіровоградці і гості міста, користувачі і друзі бібліотеки!

У середу, 23 травня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.Чижевського відбудеться два значних заходи. О 14:00 обласна організація Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес Літераторів України» проводить презентацію Альманаху „Літературна Кіровоградщина-2012”.

А о 16:00 у відділі читальних залів громадське об’єднання Український Клуб, координатором якого є кандидат педагогічних наук КДПУ ім. Винниченка Олександр Ратушняк, збирає громадськість, творчу молодь на зустріч з молодими літераторами.

Запрошуємо на зустріч усіх, хто цікавиться сучасним літературним процесом, зокрема на теренах нашої області. Подробиці заходів повідомимо додатково, слідкуйте за анонсами!

24 травня – Європейський день парків, був організований Федерацією Європарк – це європейська організація, яка об’єднує природні території в тридцяти шести європейських країнах. Проведений уперше в 1999 році, цей день відтоді святкується щорічно.

Дата святкування була обрана не випадково – саме 24 травня 1909 у Швеції було створено перший з дев’яти Європейських Національних Парків.

Запрошуємо до перегляду книжкової виставки “Алеями Європи”, яка працює з 22 травня у Центрі Європейської інформації при відділі читальних залів.

Щороку 24 травня у всіх слов`янських країнах урочисто прославляють святі Кирила і Мефодія - творців слов`янської писемності, а також відзначається День слов’янської словесності і культури. Слов`янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» за іменем візантійця Костянтина, який, ставши ченцем, перейменувався на Кирила. А допомагав йому в шляхетній справі освіти слов`янських народів старший брат Мефодій. У відділі читальних залів з 17 травня працює книжкова виставка “Слова Господню мають силу: у них — любов тисячоліть”, запрошуємо до перегляду.

Продовжується цикл зустрічей „Колоритні мандрівочки”, що неодмінно мають великий резонанс серед небайдужих до історії і культури громадян. У п’ятницю 25 травня о 17:00 краєзнавець, дослідниця Людгара Рядненко розповість про подвиг дружин декабристів. Презентацію побудовано на матеріалах наукових розвідок та багаторічних досліджень авторки. Запрошуємо до відділу мистецтв. Вхід вільний і безкоштовний.

27 травня о 16.00 в читальній залі обласної унiверсальної наукової бiблiотеки iм. Д.I.Чижевського (3-й поверх) відбудеться презентація історичної книги "Нація, яка не капітулює".

Книгу представлятимуть:
- упорядник Ярослав Іляш;
- голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу Сергій Кузан;
- член Центрального Проводу, організаційний референт Молодіжного Націоналістичного Конгресу Іван Кішка;
- голова Кіровоградської округи Пласту – НСОУ Валерій Лебідь.

Жодна нація світу не має такої тривалої історії боротьби за своє звільнення від різних загарбників, як ірландці. За останню тисячу років у них відбулося до трьох десятків повстань. Ірландці вижили в геноцидах, зберегли світогляд, автентичність, культуру і мову, побудували країну для своїх нащадків… Чи може наша нація, всупереч будь яким обставинам і труднощам, стати гідним і шанованим народом – як це зробили ірландці?

Книга висвітлює історію національно-визвольного руху Ірландії з середини XIX століття по сьогодення. Праця містить чимало відомостей про часи народної самоорганізації, боротьбу Ірландської Республіканської Армії, етапи державного будівництва та світоглядові і ментальні особливості ірландців. Збірка статей дає можливість зрозуміти і проаналізувати шлях кельтського народу від вимираючої нації до успішної держави Європи.

Організатори: Кіровоградська округа Пласту – НСОУ та Молодіжний Націоналістичний Конгрес запрошують кіровоградців та гостей міста відвідати презентацію книги.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 14 по 20 травня

Шановні кіровоградці і гості міста, користувачі і друзі бібліотеки!

Запрошуємо вас взяти участь у „БІБЛІОФЕСТИВАЛІ НА ВЕЛИКІЙ ПЕРСПЕКТИВНІЙ – 2012”, який проводиться проводиться обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д. Чижевського до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва (з цього року вперше відзначається в Україні в третю неділю травня відповідно до Указу Президента 1209/2011 від 30 грудня 2011року).

Свято відбудеться у середу 16 травня з 10:00 до 16:00 просто неба біля обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24).

Сучасний, динамічний і найживіший бібліофестиваль проводиться в рамках Тижня культури. «Ідея виникла у зв'язку з тим, що сучасні люди, незважаючи на вік і активність, потребують нових інформаційних послуг від бібліотеки, з використанням новітніх технологій, зокрема Інтернету», — підкреслили організатори - працівники ОУНБ ім. Д.Чижевського. Тож метою бібліофестивалю є привернення уваги до сучасної бібліотеки та розкриття її можливостей і сервісу як сучасного культурного центру. Нагадаємо про основні перлинки, які прикрасять свято. З 11:00 до 14:00 кожен бажаючий може взяти учать у рухливих іграх Бібліо-КІНЕКТ. З 13 до 14-ї години на сходах бібліотеки виступатиме Кіровоградський муніципальний оркестр духових інструментів, о 14:00 в холі ІІІ поверху в рамках проекту „Моя квітуча Україна” відкривається восьма фотовиставка, присвячена Сумам - „Сумський калейдоскоп”. А о 14:30 у відділі мистецтв - відкриття виставки творчих робіт учнів та викладачів КДПУ ім. В. Винниченка „Вчитель. Школа. Мистецтво”.

В цей день оголошено акцію „Запишись безкоштовно до бібліотеки”.

Участь у заходах можна взяти ВІЛЬНО і безкоштовно!

Приєднуйся:). Це твоє свято!

У третю суботу травня відзначається День Європи в Україні. Наближаються великі заходи як-то Євробачення, що відбудеться наприкінці травня, а також футбольний чемпіонат , що проводиться в націй країні. Все більше пересічних людей цікавляться європейськими подіями і все більше можуть відвідувати країни Європи. Здійснити віртуальну святкову подорож до країн Європи пропонуємо, переглянувши книжкові виставки „Європейський калейдоскоп” (з 14 травня працює у відділі читальних залів), „Європа на твоїй долоні” (з 19 травня - у відділі документів іноземними мовами). А родзинкою святкувань буде відкриття 25 травня виставки місцевих майстринь декоративно-ужиткового мистецтва „Євро-2012 у декоративно-ужитковому мистецтві”. Про це ми повідомимо пізніше, слідкуйте за анонсами.

15 травня в рамках святкування Міжнародного Дня Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у відділі міського абонемента відбудеться зустріч молоді з ветеранами війни „Війна - крізь серце”. Запрошуємо переглянути книжкову виставку, підготовлену працівниками відділу - „Відгукнутись на чужу біду”, а також виставку кращих учнівських творчих робіт „Это нужно живым” учасників конкурсу „Этот День Победы”, що працює у відділі краєзнавства.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 7 по 13 травня

Шановні користувачі. Вітаємо вас з Днем Перемоги. Звертаємо увагу, що з нагоди свята 8 травня бібліотека працює з 10:00 до 18:00. 9 травня – вихідний.

День Перемоги – це можливість віддати світлу пам'ять загиблим та засвідчити повагу і шану живи ветеранам, тим хто пережив страшне лихоліття.

До свята ми пропонуємо усім ветеранам взяти участь в АКЦІЇ „Skype-спілкування”!Лише тиждень, з 7 по 13 травня у Регіональному тренінговому центрі, який працює при Інтернет-центрі бібліотеки, кожен ветеран матиме змогу через комп’ютер поспілкуватися з друзями, рідними, знайомими, які проживають у будь-якій країні світу БЕЗКОШТОВНО, за допомогою Skype-технологій. Для цього потрібно знати лише скайп-логін респондента, а налаштуватися на зв'язок вам допоможуть консультанти.

Ми знаємо, що не всі люди літнього віку розуміються на новітніх технологіях, але якщо це повідомлення читають діти, онуки ветеранів, у ваших руках - можливість подарувати радість спілкування своїм найближчим людям, прийшовши з ними до бібліотеки. Не втратьте такої нагоди!

Вітаємо вас зі святами і запрошуємо до бібліотеки!

До цієї знаменної дати в відділі читальних залів працює книжкова виставка „Перемогли, щоб жити в мирі”, а у відділі міського абонемента відкритий перегляд літератури „Дорогами війни - до Перемоги”. Запрошуємо до перегляду.

У багатьох країнах світу відзначається День матері. В 2012 році День матері в Україні випадає на 13 травня, другу неділю травня. Безумовно, День матері - це одне з найзворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе у власній душі єдиний і неповторний образ - образ рідної неньки. В цей день ми від щирого серця вітаємо дорогих мам з їхнім святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

Запрошуємо до перегляду книжкових виставок „Возвелич мене, мамо, я ж бо тебе возвеличу” (відділ читальних залів) , „Як добре, що на світі мати є…” (відділ міського абонемента).

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 30 квітня по 6 травня

Шановні користувачі, вітаємо вас з першотравневими святами. Звертаємо вашу увагу, що з нагоди свята 30 квітня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 3, 4 травня – з 10:00 до 19:00. 1, 2 травня – вихідні.

У четвер, 3 травня об 11:00 у відділі мистецтв народна майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Іванівна Кривенко проведе БЕЗКОШТОВНИЙ майстер-клас „Народні дитячі іграшки”. На занятті кожен бажаючий зможе навчитися виготовляти іграшку зайчик-на-пальчик, а також інші забавки. Для цього потрібно взяти ситець, нитки синтепон, трішки білої тканини.

У відділі мистецтв працює персональна виставка Людмили Кривенко „Клаптикові дива”.

4 травня о 17-й годині у відділі мистецтв розпочнеться зустріч, присвячена Дню Перемоги - „Вечір спогадів”. Цього року захід проводитиметься в нашій бібліотеці в рамках культурно-мистецького проекту „Колоритні мандрівки”. І, як завжди, вшановуватиме подвиг ветеранів на фронтах Великої Вітчизняної війни, працівників тилу, солдатських вдів, дітей війни, які самовідданою працею наближали День Перемоги. Передсвяткова зустріч з ними є щасливою нагодою для молоді засвідчити свою вдячність і повагу.

Запрошуємо на зустріч!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 30 квітня по 6 травня

Шановні користувачі, вітаємо вас з першотравневими святами. Звертаємо вашу увагу, що з нагоди свята 30 квітня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 3, 4 травня – з 10:00 до 19:00. 1, 2 травня – вихідні.

У четвер, 3 травня об 11:00 у відділі мистецтв народна майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Іванівна Кривенко проведе БЕЗКОШТОВНИЙ майстер-клас „Народні дитячі іграшки”. На занятті кожен бажаючий зможе навчитися виготовляти іграшку зайчик-на-пальчик, а також інші забавки. Для цього потрібно взяти ситець, нитки синтепон, трішки білої тканини.

У відділі мистецтв працює персональна виставка Людмили Кривенко „Клаптикові дива”.

4 травня о 17-й годині у відділі мистецтв розпочнеться зустріч, присвячена Дню Перемоги - „Вечір спогадів”. Цього року захід проводитиметься в нашій бібліотеці в рамках культурно-мистецького проекту „Колоритні мандрівки”. І, як завжди, вшановуватиме подвиг ветеранів на фронтах Великої Вітчизняної війни, працівників тилу, солдатських вдів, дітей війни, які самовідданою працею наближали День Перемоги. Передсвяткова зустріч з ними є щасливою нагодою для молоді засвідчити свою вдячність і повагу.

Запрошуємо на зустріч!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 23 по 29 квітня

Шановні читачі і друзі бібліотеки – вітаємо вас зі святом! 23 квітня у всьому світі відзначається День книги та авторського права. Свято було засновано у 1996 році на 28-ій сесії ЮНЕСКО.

Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, зазирнути в майбутнє, спонукають до творчого пошуку.

Носій інформації, основа освіти і творчості, книга дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить зі звичаями та традиціями різних народів. Книга - це вікно в світ культурного розмаїття, це міст, що сполучає різні цивілізації в часі і просторі.

Отож шануймо, бережімо, читаймо книги! Запрошуємо до відділу читальних залів переглянути книжкову виставку, присвячену мистецтву книги – „Восьме чудо світу - книга”.

У понеділок, 23 квітня о 12:00 у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться презентація персональної виставки „Клаптикові дива” члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, народної майстрині Людмили Іванівни Кривенко. Запрошуємо на презентацію!

Увага! 23 квітня о 15:00 запрошуємо кіровоградців та гостей міста до бібліотеки на презентацію книги Івана Петренка „Кіровоградщина повоєнна (1944-1948 рр.)”

Захід відбудеться у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського.

23 квітня о 18.00 в інформаційно-ресурсному центрі “Вікно в Америку” ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбудеться зустріч з офіцером економічного департаменту Посольства США в Україні Марком Гартнером.

Під час презентаційної частини представник посольства зробить короткий екскурс в історію становлення підприємництва, розповість про систему функціонування і підтримки малого бізнесу в Сполучених Штатах, визначальну роль бізнесу у ВВП країни та у становленні країни як світового економічного лідера, а також проведе паралель про перші кроки молодого підприємця у Сполучених Штатах та Україні.

Після цього всі присутні матимуть можливість поспілкуватись з дипломатом та отримати відповіді на запитання, які виникнуть під час презентації.

Мова спілкування – англійська. За довідками звертатись за тел. 0522 223603, ІРЦ “Вікно в Америку”

У вівторок, 24 квітня о 16:00 у відділі мистецтв відбудеться „Великий гітарний концерт” студентів класу гітари Ігоря Голишева Кіровоградського музичного училища.

Гітара - улюблений інструмент сучасних слухачів. Віртуози-гітаристи захоплюють, вражають, стають кумирами.

Згідно з програмою концерту молоді гітаристи виконають складні гітарні твори різних жанрів та покажуть свою майстерність.

25 квітня о 14:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться науково-практична конференція “Інформаційно-комунікативні технології в освітньому процесі”.

26 квітня о 15:00 у відділі читальних залів молодий письменник Дмитро Дроздовський презентує книгу „Меридіан розуміння”.

Як завжди у п’ятницю, 27 квітня о 17:00, в рамках проекту „Колоритні мандрівки” відбудеться лекція Світлани Ушакової „Єлисаветградські місця Кропивницького”. Запрошуємо на захід у відділ мистецтв.

Для світової мистецької товариськості же стало традицією щорічно навесні відзначати Дні Шекспіра. Протягом квітня у кіноклубі „Екран” бібліотеки тривали покази фільмів - екранізацій творів видатного драматурга Вільяма Шекспіра. Тож на цьому тижні пропонуємо завершальні покази: 25 квітня запрошуємо на перегляд фільму „Загадка сонетів Шекспіра / The mystery of shakespeare and his sonnets” Реж. Джон МакКeй, Великобританія, 2005 (85 хв.). А в четвер - 26 квітня – „Анонім / Anonymous” Реж. Роланд Емеріх, Німеччина, Великобританія, 2011 (130 хв.) Завітайте на кіно! Початок кінопоказів – 15:00.

Вхід на заходи вільний і безкоштовний.

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує відвідати виставку «Страховий ринок України: тенденції та перспективи розвитку», яка працює з 16 квітня.

Поступове реформування економіки на ринковий лад об’єктивно зумовлює зростання потреби у страховому захисті суб’єктів ринку. Страхування - це універсальний засіб захисту усіх форм власності, прибутків та інших інтересів підприємств, організацій, фермерів, орендарів, громадян.

Відомий науковець Олександр Заруба вважає, що банківська та страхова системи виконують таку ж роль в економіці держави, як судинна і капілярна системи в організмі людини. Світовий досвід показує, що страхові компанії можуть акумулювати фінансові ресурси у декілька разів більше, ніж середні комерційні банки. Проблемам формування та розвитку страхування і страхового ринку в Україні присвячена наша виставка.

На виставці представлені книги та матеріали періодичних видань, у яких досліджується стан страхового ринку у посткризовий період, нові напрями реалізації страхових послуг й аналіз діяльності страхових компаній. Виставка діятиме протягом місяця.

Запрошуємо до перегляду.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 16 по 22 квітня

Шановні користувачі! Щиро вітаємо вас зі світлим святом - Великоднем, яке відзначається в неділю, 15 квітня. І повідомляємо, що в цей день бібліотека не працює, 14 квітня працюємо з 10:00 до 17:00, 16 квітня – за графіком, тобто з 10:00 до 19:00.

З нагоди свята запрошуємо до перегляду книжкової виставки "Котилася писаночка з гори на долину” (відділ міського абонемента). А також у відділі краєзнавства працює виставка декоративно-ужиткового мистецтва „Великодній настрій”, де представлені вишивка, писанки та ін. роботи членів творчого об’єднання „Ниточка”.

20 квітня о 14:15 в рамках роботи XVІІ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості „Я і мої друзі”, присвяченому Всесвітньому дню Матері-Землі, відбудеться творча зустріч з майстринями родин Кравченків і Карповичів. Нещодавно у відділі документів з питань економіки, виробництва, природничих наук експонувалася їхня виставка інтер'єрної ляльки „Текстильна казка”. Тож 17 квітня в Екологічному інформаційно-тренінговому центрі майстрині поділяться з усіма бажаючими секретами створення оригінальної ляльки та особливостями роботи в техніці тильди. Запрошуємо на зустріч.

Увага! 18 квітня о 14:00 запрошуємо кіровоградців та гостей міста на відкриття персональної виставки Надії Леонівни Колодій “Квітковий арт-фіш”. Організатором заходу є Екологічний інформаційно-тренінговий центр при відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського. На виставці представлені ажурно-витончені картини, створені з кісток та луски риби. Квіти - основна тематика творчості художниці. Потрібно володіти самобутнім талантом, щоб зробити з такої банальної сировини пелюстки троянди, лілії, ромашки, жовтецю, тонкі стебла і листочки, бутони. Особливо гарні роботи виходять з кісток товстолоба, карася, минтая, пеленгаса і коропа. Всі роботи, представлені на виставці, - результат фантазії художниці. Вони ексклюзивні, індивідуальні.
Якщо ви прийдете на виставку “Квітковий арт-фіш”, самі переконаєтеся, що потрапили у фантастичний світ. Виставка працює з 18 квітня по 6 травня 2012 р.

18 квітня о 17:00 у відділі читальних залів відомий письменник Юрій Андрухович представлятиме свій новий роман «Лексикон інтимних міст».
Організаторами зустрічі є обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського спільно з «Українським клубом».
Юрій Ігорович Андрухович народився 13 березня 1960 року в Івано-Франківську. Закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного інституту у Львові та Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Горького в Москві. Працював газетярем, служив у війську, деякий час очолював відділ поезій Івано-Франківського часопису „Перевал”, був співредактором часопису текстів і візій „Четвер”. Творчий доробок Юрія Андруховича формально можна поділити на два головні річища: поетичне і прозове. Найвагоміші прозові твори письменника вперше побачили світ у часописі „Сучасність”.
Західна критика визнає Андруховича як одного з найяскравіших представників постмодернізму, порівнюючи його з Умберто Еко.
Запрошуємо на зустріч з визначним письменником.

Для світової мистецької товариськості же стало традицією щорічно навесні відзначати Дні Шекспіра. Протягом квітня у кіноклубі „Екран” бібліотеки продовжуються покази фільмів - екранізацій творів видатного драматурга – Вільяма Шекспіра. Глядачі мають можливість 18 квітня подивитися фільм „Річард ІІІ / Richard III”. Реж. Річард Лонкрейн, США, Великобританія, 1995 (104 хв.). А в четвер - 19 квітня „Буря / The Tempest”. Реж. Джулі Теймор, США, 2010 (105 хв.). Завітайте на кіно!
Початок кінопоказів – 15:00.

Вхід на заходи вільний і безкоштовний.

З 20 квітня в екологічному інформаційно-тренінговому центрі при відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук розпочинає роботу книжкова виставка “Екологія. Природа. Людина”. Експозицію присвячено Дню довкілля та Всесвітньому дню Матері-Землі ( 21.04, 22.04).
Взаємовідносини людини і природи споконвіку були непростими. Але особливого загострення вони набули наприкінці 20 століття, коли господарсько-перетворююча діяльність людства за масштабністю та інтенсивністю зрівнялася з природними геологічними процесами і фактично поставила земну цивілізацію на межу екологічної катастрофи. Мета виставки — привернути увагу спільноти до проблем екології під кутом зору гармонійного та безпечного співіснування людини і природи та представити користувачам бібліотеки, відвідувачам нові й цікаві науково-популярні, а також розраховані на спеціалістів видання з цієї тематики.
Матеріали виставки будуть цікавими й корисними не тільки спеціалістам-екологам, але й пересічним громадянам, насамперед молодим людям, які зможуть з часом перетворити наше недосконале суспільство на світ, де буде комфортно всім живим істотам.
Виставка діятиме протягом місяця.
Запрошуємо відвідати експозицію всіх бажаючих.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 9 по 15 квітня

У понеділок 9 квітня о 15:00 письменник Володимир Корнілов презентує книгу „Донецько-Криворізька республіка: розстріляна мрія” та відпустить її в Єлисаветградський книговир.

10 квітня о 16:00 у відділі мистецтв відбудеться концерт пасторальної музики „Пой, кукушка, пой”. Відомі пасторальні твори – класику музичної культури виконають учні теоретичного відділення Кіровоградського музичного училища.

У середу, 11 квітня, протягом дня, у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас виготовлення великодніх писанок "Створи диво власними руками". Давня традиція створення писанок жива і сьогодні. Навіть більше, це мистецтво, яке доступне кожному. Отож, запрошуємо усіх охочих шанувальників народних традицій до участі. Майстер-клас проводить майстриня Наталія Федорова та студенти мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка. Ви матимете можливість зрозуміти техніку та основні принципи виготовлення писанок. Цього разу з 10:00 до 13.00 зможете навчитись створювати писанку-крапанку, а з 13-ої до 17-ої – писанку–шкрябанку (дряпанку). З собою можна принести підготовлені яйця.

Участь у майстер-класі безкоштовна!

Також у відділі міського абонемента до Свята Великодня розпочинає роботу книжкова виставка „Котилася писаночка з гори на долину”. Запрошуємо до перегляду.

Протягом квітня Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека імені Д.І. Чижевського спільно з «Українським клубом» планує провести низку зустрічей з українськими письменниками та літературними діячами. Слідкуйте за анонсами!

У четвер 12 квітня о 16:00 Григорій Гусейнов презентує новий роман «Повернення в Портленд». Григорій Джамалович - наш земляк, народився в м. Помічна, український письменник, журналіст, редактор літературного часопису «Кур'єр Кривбасу», Член Національної спілки письменників України (з 1996). Лауреат літературних премій імені І. Огієнка, Фундації Антоновичів, імені В. Винниченка, імені В. Підмогильного, імені В. Стуса, Національної премії України імені Тараса Шевченка. Запрошуємо на презентацію!

У відділі читальних залів до 75-річчя від дня народження Белли Ахмадуліної розпочинає роботу книжкова виставка „По улице моей который год”. Белла (Ізабелла) Ахатівна Ахмадуліна (10 квітня 1937, Москва - 29 листопада 2010, Передєлкіно) - радянська і російська поетеса, письменниця, перекладачка, одна з найбільших російських ліричних поетів другої половини XX століття. Член Спілки російських письменників, виконкому Російського ПЕН-центру, Товариства друзів Музею образотворчого мистецтва імені А. С. Пушкіна. Почесний член Американської академії мистецтв і літератури. Запрошуємо насолодитися поетичними шедеврами!

Для світової мистецької товариськості же стало традицією щорічно навесні відзначати Дні Шекспіра. Протягом квітня у кіноклубі „Екран” бібліотеки відбудуться покази фільмів - екранізацій творів видатного драматурга – Вільяма Шекспіра. Глядачі мають можливість 11 квітня подивитися „Сон літньої ночі / A midsummer night's dream”. Реж. Ед Фрейман, Великобританія, ВВС, 2005 (90 хв.). А в четвер - 12 квітня „Приборкання непокірної / The taming of the shrew” Реж. Девід Річардс, Великобританія, ВВС, 2005 (90 хв.). Завітайте на кіно!
Початок кінопоказів – 15:00.

Вхід на заходи – вільний і безкоштовний

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 2 по 8 квітня

У вівторок, 3 квітня об 11:00 відбудеться майстер-клас виготовлення ляльки –мотанки „Пасхальна лялька-вербниця”. Безкоштовно.
Навчання проводить майстриня Людмила Кривенко. Вас чекають у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського. За бажанням можна взяти з собою квадратик червоної тканини розміром 30 см, ситцеву кольорову тканину, тканину для основи, синтепон, нитки, гілочку верби або маленьке декоративне яєчко. Власні матеріали допоможуть швидше опанувати нову техніку і зроблять вашу ляльку найкращою.
Особливо раді бачити мам з дітьми, бабусь з онуками.

В рамках роботи Клубу інтелектуальних ігор 3 квітня о 16:00 відбудуться шашкові турніри: залік 22-ої спартакіади серед трудових колективів фізкультури міста Кіровограда. Змагання відбудуться у відділі читальних залів. Запрошуємо усіх бажаючих. З собою бажано мати шахівницю. Вхід - вільний.

4 квітня о 14:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук відбудеться студентська науково-практична конференція: “Планування, облік, аналіз і аудит в системі ефективного управління підприємством”.
Метою конференції є визначення економічних проблем господарювання в ринковій економіці України та обговорення шляхів вирішення цих проблем засобами ефективного менеджменту з урахуванням особливостей нашої країни.
В умовах ринку становище підприємств докорінно змінюється. Перед ними виникають нові цілі і завдання, які раніше взагалі на цьому рівні не розв'язувались і не ставились. Поряд з цим виникає і низка серйозних проблем: високі податки, неплатоспроможність, безперервна боротьба за контроль над власністю, загроза скорочення робочих місць, безробіття та навіть крах підприємств. Тому питання розробки ефективних стратегій управління, з одного боку, є невід’ємним аспектом управління підприємством, а з іншого – вони не мають однозначних рішень. Необхідність теоретичного обґрунтування й розробки практичних рекомендацій щодо вдосконалення ефективності управління підприємством зумовила вибір теми конференції та її актуальність.

У конференції візьмуть участь провідні спеціалісти-економісти, бізнесмени, студенти Кіровоградського національного технічного університету, Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу.

На конференції розглядатимуться актуальні теоретичні і практичні питання:
- уніфікація міжнародних стандартів фінансової звітності;
- бізнес-планування в сучасних умовах господарювання;
- проблеми оподаткування доходів підприємств;
- аудит і контроль на підприємствах України.

Запрошуємо на конференцію підприємців, викладачів та студентів-економістів, а також всіх, хто цікавиться проблемами господарювання в умовах ринкової економіки.

4 квітня о 14:30 в актовій залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться презентація книг українських письменників. Вадим Пеунов представить свої твори - „Помста знехтуваних богів”, „Таке коротке довге життя”. Також буде презентована книга письменника-земляка Михайла Скакуна „Там, де Ятрань круто в’ється”. Захід відбувається в рамках програми „Література рідного краю”, організаторами презентації є ОУНБ ім. Д.Чижевського та обласна організація НСПУ. Запрошуємо усіх, хто цікавиться сучасною літературою, зокрема про наш край. Вхід – вільний.

Як зазвичай у п’ятницю, 6 квітня о 17:00 в рамках бібліотечного мистецького проекту відбудеться зустріч з учасниками студентського театру „Натхнення” Кіровоградського музичного училища, який очолює Людмила Френчко. Цієї осені колектив святкує 25-річчя від часу заснування, тож триває серйозна підготовка до цього молодого ювілею. На заході студенти покажуть уривки з вистав античних авторів Езопа, Лісістрата, Антигона. Запрошуємо усіх шанувальників молодої театральної парості у відділ мистецтв. Вхід - вільний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

26 березня по 1 квітня

Увага! Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського, Кіровоградська обласна організація НСФХУ, Харківська обласна організація НСФХУ, Міжрегіональне об'єднання фотографів України в рамках циклу виставок проекту Сергія Зайцева представляють VІІ проект «Моя квітуча Україна. Харків у перспективі часу”. Презентація фотовиставки відбудеться 30 березня о 14:00 у холі І поверху бібліотеки. Запрошуємо усіх на відкриття!

Шановні друзі, працівники театрів! Прийміть щирі вітання з професійним святом, Міжнародним днем театру! Ми знаємо, що театр – це символ життя, руху, це духовний маяк в непростому сучасному житті! Тож завжди залишайтеся молодими душею! Прекрасних вам ролей і вдячних глядачів!

27 березня о 14:00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського відбудеться ток-шоу "Молодь театрального міста" до Всесвітнього Дня театру та в рамках проекту Програми розвитку театрального мистецтва у Кіровоградській області. Запрошуємо жителів та гостей міста на цей інноваційний захід – актуальний, мобільний, цікавий і головне- святковий!

29 березня о 12:00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання краєзнавчої вітальні, де Віктор Сергєєв презентує свій історико-документальний нарис „На зламі”. У директора Світловодського краєзнавчого музею, лауреата обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястребова В. Сергєєва це вже п’ята за ліком книга. Він присвятив її двадцятій річниці Незалежності України. Історико-документальний нарис „На зламі” охоплює події на теренах сучасної Світловодщини від 1917 по 1922 рр. - роки, які вважаються для України найбільш буремними й кривавими. Отже, читачі – а це всі, хто цікавиться історією рідного краю – матимуть чудову нагоду ознайомитися з унікальними архівними матеріалами. Запрошуємо на презентацію!

Отже, читачі – а це всі, хто цікавиться історією рідного краю – матимуть чудову нагоду ознайомитися з унікальними архівними матеріалами. Запрошуємо на презентацію!

Як зазвичай, у п’ятницю, у відділі мистецтв проводяться зустрічі циклу „Колоритні мандрівки”. 30 березня о 17:00 пропонуємо усім бажаючим здійснити мандрівку в таємничу історію.

Науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Мирослава Єгурнова розповіть про "Мистецьку колекцію Олександра Ільїна”. Олександр Ільїн – наш земляк, непересічна особистість, колекціонер, власник за життя надзвичайно коштовної рідкісної колекції старожитностей. Запрошуємо на захід!

Вхід на всі заходи– вільний. Запрошуємо усіх бажаючих!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

19 по 25 березня

У час, коли розквітає весна на землі, до нас приходить чарівне свято — Всесвітній день поезії. Як і весняна пора, свято Поезії пробуджує життя, освітлює душі, різнобарвить прозу.

Божественна поезія торкається сердечних струн, розкриває неосяжні глибини художнього таланту митців, веде у край високого натхнення.

Чарівні ритми поетичних голосів звучатимуть і в читальному залі ОУНБ ім. Д.І.Чижевського у середу, 21 березня, о 15-ій годині. На вечір “Поезії одвічна висота” завітають молоді поети і читці, в устах яких пролунають їх власні вірші, а також світові поетичні шедеври. Музика слова звучатиме в поєднанні з мелодіями, які запропонують студенти Кіровоградського музичного училища. Адже це свято — торжество Весни, Поезії й Музики.

Щиро запрошуємо всіх бажаючих відвідати наше свято.

Також запрошуємо переглянути книжкові виставки до Дня поезії: „У зорепадах слів і ягодах калини” (відділ читальних залів), „Безмежна сила слова” ( відділ міського абонемента).

Вхід – вільний!

У четвер, 22 березня 2012 р. о 14:00 в екологічному інформаційно-тренінговому центрі ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбудеться круглий стіл “Вода і безпека харчування” приурочений до Всесвітнього Дня води.

Зважаючи на багатофункціональність води та її значення для підтримання життя і здоров‘я людини, питання її ролі у гарантуванні продовольчої безпеки набуває особливої актуальності.

Якість продуктів харчування, навіть найкорисніших, значною мірою залежить від якості води, що використовується у вирощуванні та виробництві харчових продуктів. І від якості води і продуктів харчування залежить наше здоров'я та якість життя.

Тема, що пропонується до розгляду, має на меті привернути увагу до водних ресурсів як важливої складової виробництва продуктів харчування, підвищення екологічної свідомості і обізнаності громадськості щодо проблем з водним фактором та напрямків роботи по консолідації зусиль, спрямованих на збереження водних ресурсів та заощадливого використання води.

В роботі круглого столу візьмуть участь представники державних установ та члени громадських організацій, а саме: обласного управління водних ресурсів, управління охорони здоров‘я, санітарно-епідеміологічної служби, управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області, державної екологічної інспекції, житлово-комунального господарства, спеціалісти “Кіровоградводоканалу”, екологи, викладачі ВНЗ та інші.

Захід відбудеться у відділі документів з питань економіки, виробництва, природничих наук, де також запрошуємо переглянути книжкову виставку „Її величність вода”, яку бібліотекарі підготували до Всеукраїнського Дня водних ресурсів.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

11 по 17 березня

Шановні користувачі, чарівні жінки! Ще раз вітаємо вас зі світлим весняним святом 8 Березня. Нагадуємо, що бібліотека не працює лише 8 березня. А 9, 10 і 11 березня наші гостинні зали відчинені для вашого душевного комфорту, спілкування з прекрасним. У ці святкові дні пропонуємо вам завітати у відділ міського абонемента, де працює книжкова виставка "Все прекрасне на землі - від жінки". Книги, представлені на виставці, так чи інакше пов’язані з темою кохання. Поети, прозаїки, видатні постаті - їх історії кохання відображено в представлених книгах - М.Вінграновський, Л. Українка, Б.Пастернак, М. Цвєтаєва, В.Маяковський... Сонети Шекспіра, Петрарки, яким сотні років, не перестають хвилювати серця. Ці книги ніколи не застаріють, як кохання живе, поки живе людина. Ці книги на певний час можна взяти додому.

Зазирніть до відділу документів з питань економіки, виробництва, природничих наук, де на цьому тижні була презентована виставка авторської ляльки родини Кравченко „Текстильна казка”. Зворушливі, витончені і затишні ляльки - всі вони покликані створювати особливий настрій і надихати на нові ідеї вдосконалення домашнього інтер’єру.

Зовсім нещодавно, 1 березня ми визначали Всесвітній День котів, тож у цьому відділі працює фотовиставка та виставка декоративно-ужиткового мистецтва „Березнева котовасія”.

Зайдіть до відділу краєзнавства, де нещодавно відкрилася виставка членів творчого об’єднання „Ниточка” - „Жінка і весна”. Чудові роботи - образи спокусливих красунь на полотні, немов живі квіти – виконані в різних техніках, нікого не залишать байдужими. У холах бібліотеки працюють великі фотовиставки „Одеса і одесити” (І поверх), ”Запоріжжя” (ІІІ поверх) в рамках циклу „Моя квітуча Україна”. Завітавши до бібліотеки, кожен отримає задоволення і естетичну насолоду від виставок декоративно ужиткового - мистецтва, фотографій, врешті - нових високополіграфічних видань, представлених на відкритих переглядах.

Увага! 14 березня о 17:00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки ”Поза часом” - художника, книголюба, інструктора з альпінізму Анатолія Щерби. “Для мене в роботі головне — настрій” — говорить художник. Представлені твори виконані в різних техніках — живопис, графіка, колаж. Виставка буде цікава усім, хто любить подорожі, гострі почуття і красу. Запрошуємо на відкриття, вхід - вільний.

На цьому тижні, з 11 по 17 березня розпочнуть роботу наступні книжкові виставки:
з 9 березня до дня народження Т. Г.Шевченка працюють - „Шевченкова криниця не зміліє” (відділ читальних залів), ”Вічне слово” (відділ міського абонемента);
з 14 березня – „Проектна діяльність – актуальна потреба часу” (відділ документів з питань економіки, виробництва, природничих наук);
з 14 березня – в рамках „Календаря мистецтв” - відкритий перегляд до дня народження педагога і живописця Олекси Новаківського (відділ мистецтв);
з 15 березня – „Лауреати Національної премії України ім. Т .Шевченка” (відділ читальних залів);
з 17 березня – до 95-річчя створення Центральної Ради „Українська революція: доба Центральної Ради” (відділ міського абонемента).

Вхід вільний.

Запрошуємо до бібліотеки!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

5 по 11 березня

Чарівні пані та панянки! Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського щиро вітає вас з 8 Березня - прекрасним святом весни, святом пробудження природи та нових надій! Зичимо Вам кохання, теплоти близьких сердець, душевного комфорту, родинного добробуту і щирості почуттів. Нехай приязно світить вам весняне сонце і зігрівають усмішки оточуючих вас людей!

Запрошуємо до бібліотеки!

6 березня о 14.00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація виставки авторської ляльки майстринь родини Кравченків “Текстильна казка”.

Авторську ляльку складно назвати просто іграшкою або сувеніром. Митець вкладає у свій витвір максимум талантів: тут він і скульптор, і художник, і модельєр, і перукар, і режисер, що ретельно вимальовує характер і долю майбутнього персонажу.

Усе життя - театр, і ляльки в ньому - не просто красивий антураж. Це маленькі музи, переконливі в своєму мовчанні, вони надихають і заспокоюють, підтримують і просто створюють навколо себе ауру гарного настроВже вдруге родина Кравченків – майстриня Наталія Кравченко та її доньки - дарують нам можливість насолоджуватись дивовижним авторським підходом, ансамблем стилю та витонченості в створенні неповторних образів ляльок. А для дітей вони відкривають чарівний світ пригод та відчуття казки. Саме на цій виставці представлені театрально-казкові персонажі: П’єро, Арлекіно, Коломбіна, східні красуні та ін.

Виставка діятиме протягом березня місяця 2012 року. Вхід вільний. Бібліотека працює без вихідних.

Поетична майстерня з Олександром Архангельським

6 березня о 15:00 у відділі краєзнавства відбудеться зустріч з поетом та перекладачем Олександром Архангельським. Цей захід проходить в рамках проекту-програми „Література рідного краю” - гуманітарної акції Кіровоградської обласної державної адміністрації. Проект розрахований на 2012 рік і передбачає чимало змістовних та цікавих зустрічей, презентацій, літературних вечорів. Нинішня зустріч починає знайомити кіровоградців з літераторами-перекладачами.

Олександр Архангельський – уродженець міста Знам`янка, вчитель, викладач фізики та математики, педагог, здібний організатор – в різні роки був керівником Станції юних техніків, директором школи, заступником директора ПТУ, працівником міськвиконкому, начальником служби у справах дітей і разом з тим - музикант, що виступає у складі оркестру народних інструментів, учасник музичних фестивалів „Сонячні кларнети” та „Калиновий спів”.

Для зустрічі з читачами О.Архангельський вибрав дві нові книги: Переводы из английской поэзии XVI-XVII веков. Уильям Шекспир. Джон Донн. Сонеты та книгу перекладів 18 українських поетів – Є. Маланюка, В.Симоненка, Л.Костенко, Д.Павличка, В.Базилевського та ін. під назвою „Я отдал дань. Переводы из украинской поэзии”. Обидві книги видані у Кіровограді 2011 року Лисенком Віктором Федоровичем.

Для тих, хто зацікавився творчістю О.Архангельського, у відділі краєзнавства підібрано викладку інших його книг, зокрема, привертають увагу дві книги, що стали підсумком цікавого проекту-діалогу разом з поетесою Ольгою Міщенковою з Рязані. Їхнє поетичне двоголосся лунає зі сторінок книг з двома авторами: „Наедине о вечном, или Двухголосие” та „Кораллы слез моих… Венок на сонет Сергея Есенина”(обидві видані у Рязані 2011 року).

Запитуйте у відділі краєзнавства книги О.Архангельського та літературно-критичні праці, присвячені його перекладам.

Шановні користувачі, повідомляємо, що бібліотека 7 березня працює з 10:00 до 18:00, 8 березня - вихідний. В інші дні - за графіком.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

27 лютого по 4 березня

Увага! Шановні кіровоградці та гості міста! З 29 лютого до 2 березня, щодня о 12:00 у Клубі інтелектуальних ігор проходитимуть шахово-шашкові турніри серед дорослих і дітей. До участі запрошуються всі бажаючі. Турніри – безкоштовні!

Екологічний інформаційно-тренінговий центр при відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук, Кіровоградська міська громадська організація захисту тварин “БІМ” запрошують 1 березня 2012 року всіх бажаючих яскраво відзначити Всесвітній День Кота!

Достеменно невідомо, кому належить ідея цього свята. Недарма Леонардо да Вінчі підмітив: «Навіть найменша кішечка – закінчений шедевр», а Зігмунд Фрейд свого часу зазначав: «Час, проведений з кішкою, ніколи не витрачений дарма». Психологи вважають, що у кішки можна навчитися багатьом речам. Вони – досить мудрі створіння, хоча інколи бувають ліниві. Пухнасті улюбленці насправді дуже особливі тварини, до кожного потрібен індивідуальний підхід. Коти – вільні та незалежні, кішки – непередбачувані та норовливі господині своєї території, котрі знають собі ціну, і якщо захочуть, то навіть не підпустять до себе! Зводити їх усіх до спільного знаменника не можна в жодному разі, але розуміти і поважати Їхню Величність – обов’язково.

Достеменно невідомо, кому належить ідея цього свята. Недарма Леонардо да Вінчі підмітив: «Навіть найменша кішечка – закінчений шедевр», а Зігмунд Фрейд свого часу зазначав: «Час, проведений з кішкою, ніколи не витрачений дарма». Психологи вважають, що у кішки можна навчитися багатьом речам. Вони – досить мудрі створіння, хоча інколи бувають ліниві. Пухнасті улюбленці насправді дуже особливі тварини, до кожного потрібен індивідуальний підхід. Коти – вільні та незалежні, кішки – непередбачувані та норовливі господині своєї території, котрі знають собі ціну, і якщо захочуть, то навіть не підпустять до себе! Зводити їх усіх до спільного знаменника не можна в жодному разі, але розуміти і поважати Їхню Величність – обов’язково.

Вони інколи копіюють деякі звички своїх господарів, а ми любимо їх за це. Хтось, наприклад, і терпіти не може котів, їхнього запаху. А інший – купає, годує смаколиками, аби ті дарували нам своє муркотіння. Що ж робити коли на вулицях міста блукає самотнє кошеня чи, можливо, і доросла кішка? Мабуть варто було б підібрати, якщо бачимо, що воно безхатченко.

Кіровоградська міська громадська організація захисту тварин “БІМ”, Орхуський екологічний центр – представляє серію світлин ”Березнева Котовасія”, присвячену саме безпритульним тваринам та тим, які вже знайшли затишок в домівках і в серцях своїх нових господарів.

В рамках свята всім любителям котів надається унікальна можливість переглянути різноманітні ексклюзивні вироби ручної роботи від майстринь Кіровоградської обласної громадської організації ”Єлисаветградський узвіз” та клубу народних ремесел “Ниточка”, а саме: сувеніри, картини, одяг для котів, прикраси, біжутерія тощо. Відвідувачі також матимуть можливість переглянути кінофільми та мультфільми про котів.

До уваги присутніх - книжкова виставка “Мій пухнастий друг”.

Тож чекаємо на вас 1 березня 2012 року о 12:00 у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

Фотовиставка “Березнева Котовасія” та виставка робіт декоративно-ужиткового мистецтва діятиме протягом березня 2012 р.

Наша бібліотека уже готується до 8 березня. У відділі краєзнавства 2 березня розпочне роботу виставка творів декоративно-ужиткового мистецтва «Жінка і весна», яка триватиме протягом місяця. На ній свої вироби представлять члени творчого об’єднання „Ниточка”.

О 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться офіційне відкриття.

«Ми гарно підібрали колекцію творчих робіт, – говорять бібліотекарі. Техніки не обмежуємо на виставці, основне, що вони створені від щирого серця і з любов’ю до життя. Робіт має бути у межах 50-ти». Завітайте на презентацію і тут ви обов’язково знайдете ідею створити подарунок мамі, сестрі, подрузі власноруч!

Вхід вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

20 по 26 лютого

Увага! Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського, Кіровоградська обласна організація НСФХУ, Запорізька обласна організація НСФХУ, Міжрегіональне об'єднання фотографів України в рамках циклу виставок проекту Сергія Зайцева представляють VІ проект «Моя квітуча Україна. Запоріжжя». Презентація фотовиставки відбудеться 23 лютого о 14:00. Запрошуємо усіх на відкриття!

Шановні друзі! Вітаємо вас з Міжнародним днем рідної мови, який відзначається 21 лютого. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями. Сучасний світ знає, що державність мови є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни. Бережімо рідне слово, бо в ньому не тільки гомін лісів, переливи струмків, а й високий дух пращурів, сила нашого сьогодення і поступ майбутній! До Міжнародного дня рідної мови 21 лютого у відділі міського абонемента відбудеться презентація книжкової виставки „Слово – землі квітучої сад”. А також запрошуємо до перегляду книжкової виставки “Із чистоти родилось наше слово”, що працює у відділі читальних залів.

20 лютого виповнилося б 107 років письменнику, творчість якого для багатьох українців лишалася «терра інкогніта» - Уласу Самчуку. Однак його міркування, його «філософія» була і є для нас, українців, дуже важливими. Це було не останньою причиною того, чому в СРСР У. Самчук був під забороною. Улас Самчук (1905—1987) є автором епічних романів-трилогій «Волинь» та «Ост», низки інших прозових великоформатних творів. Хоча стилістично ці твори далеко не досконалі і викликають певний скепсис у літературознавців, однак їхня сила — в проникливій спостережливості автора, а також у своєрідній ідейності, філософії, котрі червоною ниткою проходять через ці твори. Народився Улас Самчук у селі Дермань неподалік від Острога, на Волині. Наприкінці 40-х років емігрує до Канади, де продовжує активно працювати як письменник і публіцист. Хоча розуміє, що його творчість, відірвана від рідної землі, є певним чином неповноцінною. 22 лютого запрошуємо на презентацію книжкової виставки „Творчі обрії Уласа Самчука”, яка відбудеться в Канадсько-українському бібліотечному центрі (відділ читальних залів).

Вхід на заходи – вільний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

13 по 19 лютого

Виставки декоративно-ужиткового мистецтва, які відкриваються у бібліотеці, завжди приваблюють глядачів витонченістю, фантазією та майстерністю автора. А особливо це стосується робіт добрих друзів бібліотеки.

У четвер, 16 лютого о 14:30 запрошуємо на презентацію виставки керівника клубу „Єлисаветградський узвіз” Ірини Поляруш, яка представить оригінальну виставку з двох частин: об’ємна аплікація з тканини і вироби з природних матеріалів (засушені пелюстки квітів, шишки, листочки, гілочки, мушлі та ін.). Виставка має назву „Летние краски природы сплетаю в венок”, і саме вінок є концентруючою основою експозиції.

Відомо, що мистецькі твори з природних матеріалів мають особливий гармонізуючий та цілющий вплив на людину. Невипадково відвідувачі виставок після перегляду таких робіт зі здивуванням помічають покращення самопочуття. Кожна річ наділена своїм характером і яскравою зовнішністю, але всі разом вони створюють неповторну ауру краси, захоплення, літнього настрою, яку відчують як дорослі, так і маленькі відвідувачі. Запрошуємо на презентацію у відділ мистецтв. Вхід - вільний.

17 лютого о 17:00 – „Колоритні мандрівки” у відділі мистецтв! Подружжя Юрій та Лариса Лебедєви, давні друзі відділу мистецтв і постійні учасники колоритних мандрівок, мандрівники-дослідники зі стажем. Вони вже представляли надзвичайно цікаві розповіді про подорож на північ Росії, у Скандинавські країни, Йемен, Англію, Грузію. А нещодавно подружжя побувало у Туреччині. Тож з певністю можна сказати, що це буде цікава, барвиста і насичена розповідь “Невідома Туреччина”. Юрій і Лариса розкажуть про пам’ятники історії та культури цієї країни, етнографічні та побутові цікавинки. Як завжди, це буде розмаїття фотографій, екскурси в історію країни і цікаві факти про сучасне життя з погляду наших земляків.

У суботу й неділю, 18 і 19 лютого о 10:30 запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у шахово-шашковому турнірі, присвяченому Дню захисника Вітчизни. Турнір відбудеться у відділі читальних залів, з собою бажано мати шахівницю. Змагання проходитимуть у рамках діяльності Клубу інтелектуальних ігор. Учасниками ігор може стати будь-хто, незалежно від віку і статі.

Також усі бажаючі у цьому відділі можуть переглянути книжкову виставку, яка працює з нагоди свята – „Вітчизна – слави і доблесті край”

Участь у заходах – безкоштовна.

14 та 15 лютого у відділі документів іноземними мовами відбудеться презентація пілотного проекту Інституту Гете в Україні "Медіа-скриньки".

Всі скриньки були створені працівниками бібліотеки Інституту Гете за тематичним критерієм і містять 20-30 найменувань інформаційних матеріалів. Таких "Медіа скриньок" існує 18.

Ми презентуватимемо дві з них, отримані від наших партнерів - це скриньку "Жили-були...", яка складається зі збірників казок і легенд та скриньку "Щойно з друку", що містить новинки сучасної художьої літератури. Ми запропонуємо роботи Гейгера, Гандке, Геррндорфа, Крауса, Мейера, Мозебаха, Рауша, Рейхліха, Зетца, Тавада, Телькампа, Тімма, Троянова, Ваверцінека та інших. Крім цього будуть представлені кілька аудіокниг. Запрошуємо усіх, хто цікавиться літературою, германістів, вчителів німецької, студентів-лінгвістів, а також перекладачів.

У вигляді книжкових виставок запропоновані "Медіа-скриньки" будуть експонуватися в читальній залі відділу документів іноземними мовами протягом наступного місяця.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

6 по 12 лютого

У середу, 8 лютого о 14:00 запрошуємо до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук на відкриття виставки робіт декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва переможців міського фестивалю «Степові джерела» колективів загальноосвітніх шкіл, дитячо-юнацьких центрів естетичного виховання та позашкільних навчальних закладів. На виставці представлені роботи учнів віком від 6 до 18 років. Мистецтво може стати однією з основних ланок у становленні юної особистості. Саме воно відкриває нам чарівний світ почуттів дитини, що прагне в барвах, лініях, кольорі, інтонаціях, темпі поділитись своїми переживаннями, хвилюваннями, радощами, захопленнями від почутого, побаченого, пережитого в реальному житті. Запрошуємо переглянути виставку, де в малюнку, ліпці, аплікації діти передають свої враження від оточуючого світу та виражають своє ставлення до нього.

Виставка охоплює майже все різноманіття жанрів, які є уособленням декоративно-ужиткового мистецтва як соціально-культурного феномену, а саме: художнє різьблення по дереву, художнє плетіння, ткацтво, в’язання спицями, витинанка, художня вишивка, м’яка іграшка, вироби з тіста, зі шкіри, декоративний розпис, народний живопис, бісероплетіння, паперова пластика та орігамі, ізонитка, вироби з природних матеріалів, фітодизайн, колаж, батик тощо.

Організаторами виставки стали обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського та Центр методичної та соціально-психологічної служби гуманітарного департаменту Кіровоградської міської ради. Запрошуємо на презентацію у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

Олександр Сергійович Пушкін завжди живий для тих, хто любить його, відчуває поетову душу в геніальних творіннях, вбирає в себе багатство й красу його талановитого слова. І хоч вихори часу вже давно замели сліди саней, що мчали загиблого поета з Петербурга до Псковської губернії, дорога ця не вивітрилась і не загубилася в історії. Лютневі сніги ще й досі обпалюють нашу пам'ять і душу. Адже саме 10 лютого (29 січня за ст. ст.) Пушкін відійшов у вічність.

Ім'я Поета всесвітньої величини в усі часи викликає глибоке поклоніння, щире захоплення, вдячну прихильність. Вливаючись у море вселюдського вшанування пам'яті митця, ОУНБ імені Д.І.Чижевського проводить різнопланову роботу: оформляє виставки, проводить літературно-музичні зустрічі тощо.

Наразі й 9 лютого о 14-й годині у відділі читальних залів відбудуться літературно-музичні читання „Образ бережно хранимый», присвячені 175-й річниці з Дня пам'яті Олександра Сергійовича Пушкіна.

Сподіваємось, слухачів полонять вірші великого поета у виконанні молодих акторів Кіровоградського академічного музично-драматичного театру імені М.Л.Кропивницького. Мелодії у виконанні студентів музичної школи № 2, а також атмосфера книжково-ілюстративної виставки, ексклюзивні світлини учасників конкурсу “На фоне Пушкина снимается семейство”, мультфільм, створений за мотивами малюнків митця перенесуть гостей дійства в атмосферу пушкінського часу.

Тож запрошуємо у відділ читальних залів до спілкування всіх прихильників дивовижного таланту Олександра Сергійовича Пушкіна.

Як зазвичай, у п’ятницю, у відділі мистецтв проводяться зустрічі циклу „Колоритні мандрівки”. 10 лютого о 17:00 пропонуємо усім бажаючим здійснити мандрівку в світи і уявлення.

Керівник кількох археологічних експедицій Микола Тупчієнко, кандидат історичних наук, археолог, краєзнавець, автор низки розвідок з проблем давньої історії центральної України поведе „У світ суфійських уявлень і практик”. Суфії – це стародавнє духовне братерство, походження якого має різні дати і думки. На зустрічі можна дізнатися про принципи суфійської етики, моральні норми і життєву позицію суфіїв.

Вхід – вільний. Запрошуємо усіх бажаючих

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на книжкову виставку “Інформаційний простір бібліотеки: нові технології - нові можливості”, яка працює з 27 січня 2012 року.

Вимоги часу, швидкий розвиток та впровадження практично в усі сфери людського життя новітніх інформаційних технологій спонукають бібліотеки якісно змінювати свою діяльність, перетворюватись з простого “місця видачі книги” на інформаційні центри. Сьогодні найважливішим завданням бібліотек є надання інформації різним верствам населення, тому бібліотеки намагаються йти в ногу з науково-технічним прогресом, вводять у бібліотечні процеси інноваційні форми роботи.

Відбувається еволюція соціальної ролі бібліотек: до традиційних завдань просвітницького характеру, збереження і примноження культурного надбання додалися функції інформаційних центрів, що забезпечують доступ до національних і світових інформаційних мереж та баз даних.

Активне впровадження сучасних технологій сприяло створенню нової інформаційної інфраструктури, в якій бібліотеці належить роль посередника між інформаційними ресурсами та користувачем.

На виставці представлені як книжкові, так і періодичні видання, що розкривають нові можливості діяльності бібліотечних закладів та будуть цікаві як фахівцям бібліотечної справи, так і користувачам бібліотек, а також усім, кого цікавлять нові послуги в бібліотеках, пов’язані з використанням сучасних інформаційних технологій.

Так, у книзі Орлова П. “Інформаційні системи і технології в управлінні, освіті, бібліотечній справі”: Наук.-практ. посіб. - Х.: Прометей - Прес, 2008 -292с. висвітлені актуальні та проблемні питання впровадження сучасних інформаційних технологій та систем. Узагальнено світовий та вітчизняний досвід, розкрито нове оригінальне бачення ефективних шляхів просування інформатизації.

Що таке Інтернет? Які основні етапи підключення бібліотеки до Мережі? Які додаткові послуги можна запропонувати користувачам у бібліотеці? Як створити власний веб-сайт? Як оформити віртуальну книжкову виставку? На всі ці питання можна отримати відповідь у методичному посібнику “Бібліотека та Інтернет”/ за ред. І. Цуріної.-К.-Нац. Парлам. б-ка України, 2010.-42с.

Статті з періодичних видань розглядають впровадження нових послуг у бібліотеках на основі сучасних технологій, дають конкретні поради щодо створення веб-сайту бібліотеки та його підтримки.

Запрошуємо до перегляду! Виставка буде функціонувати протягом місяця.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

30 січня по 5 лютого

Багато хто згорів у боротьбі за долю України. Падаючи, вони передавали вогонь своєї любові іншим поколінням. Серед тих, хто гідно проніс цей смолоскип любові до України крізь усе життя, був поет Євген Маланюк.

Українська земля зродила цього сина на свою оборону і славу. Щедро обдарувала талантом, та не дала щастя-долі. З відпущених Богом 71 року 50 Євген Маланюк прожив на чужині, там і помер. Та щира любов до рідного краю зробила чудо: поетове ім”я все-таки стало відомим в країні. Пішов звідси переможеним, вернувся переможцем. Жив за кордоном, але духовно ніколи не залишав рідної землі, не зраджував її під тиском соціальних чинників. 1 лютого 2012 року – 115-річчя від дня народження Євгена Маланюка, яке традиційно відзначається низкою значних подій. Цього року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського відбудеться урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Є. Маланюка. А з 1 лютого користувачі бібліотеки можуть познайомитися з книгами та матеріалами періодичної преси, присвяченими річниці від дня народження відомого поета, відвідавши книжкову виставку „Князь духу” (відділ міського абонемента). А також Інтернет-спільнота може переглянути на нашому бібліотечному сайті віртуальну книжкову виставку „Відгомін античних символів у поезії Є. Маланюка”, яку підготував відділ мистецтв.

1 лютого о 12:30 Орхуський інформаційно-тренінговий центр при відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського запрошує на презентацію книги доктора географічних наук, професора КДПУ ім. В. Винниченка Анатолія Кривульченка “Водні об'єкти Кіровоградської області” та обговорення питань, які вона розглядає.

У рамках пам'ятних заходів до сумних роковин Олександра Сергійовича Пушкіна в ОУНБ ім. Д.Чижевського буде проведено цикл заходів. У читальному залі бібліотеки оформлена і вже працює книжкова експозиція «Відлуння пушкінської ліри».

Також в читальному залі 9 лютого о 14:00 відбудуться літературні читання „Образ бережно хранимый”. Подробиці проведення заходу повідомимо пізніше, слідкуйте за анонсами.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

23 по 29 січня

У відділі мистецтв продовжується цикл історико-культурних лекцій „Колоритні мандрівки”. У п’ятницю, 27 січня о 17:00 запрошуємо на презентацію електронного видання Павла Босого „Роберт Ельворті. Спроба біографії”, яке було опубліковано у січні 2012 року на сайті ОУНБ ім. Д.Чижевського. Вихід книги відомого історика, краєзнавця, професора сценографії, головного художника обласного театру ім. М. Кропивницького Павла Босого є непересічною подією для краєзнавства. Автор працював в архівах Великобританії та родинних архівах нащадків Ельворті. У виданні представлені унікальні фотографії, ексклюзивні дані заводу в Єлисаветграді. Брати Ельворті відкрили перший у Росії та Європі завод-виробник сільськогосподарських машин, як-от: сівалок, молотарок тощо (з 1880 р). У 1917 р. на заводі працювало понад сім тисяч робітників. Представництва заводу знаходилися в 52 містах Російської імперії, Лондоні та Нью-Йорку. Складна була доля у братів Ельворті, і значна частина їхнього життєвого шляху сплелася з Єисаветтградом. Тож на цій лекції ви можете поповнити свої знання з історії рідного краю. Захід відбудеться у відділі мистецтв. Запрошуємо усіх бажаючих!
Вхід - вільний.

Історія українського народу містить в собі багато славних подій. До них належить і Визвольна боротьба 1917-1921 рр. Однією з подій цієї першої доби українських збройних сил, подій, що варта уваги і яка щодалі, то все більше стає шанованою, але, на жаль, не точно, мало записана, це - КРУТИ чи Крутянський бій. За цих понад 90 років Крути знайшли собі досить значний літературний відгук. Про події під Крутами немало писалося: були це поетичні присвяти, мемуари й критичні, політичні, історичні, воєнні та публіцистичні оцінки. Що ж до самого бою під Крутами, з точки погляду військового, то нічого особливого немає. Бій, яких наша армія за час боротьби і до Крут, і після них, мала немало. Були бої навіть кривавіші, були й знущання над нашими переможеними вояками. Але бій під Крутами входить у нашу історію як зразок мучеництва і героїзму. Крути - це символ нашої вічної непідготованості, символ вічної самітності перед лицем фатальної небезпеки, і то не завжди тільки з нашої вини. Українське сонце пестило вкриті червоною китайкою домовини - то українська столиця, молода Українська Держава урочисто ховала перших своїх безстрашних Героїв, тих, які гордо, за лицарським козацьким звичаєм, душу й тіло поклали за самостійність, за незалежність, за волю Батьківщини. І струміли щирі сльози на сиву бороду першого Голови Української Держави професора Михайла Грушевського, коли він тремтячим голосом говорив: "Стримайте ваші сльози! Ці юнаки поклали свої голови за визволення Вітчизни, і Вітчизна збереже про них вдячну пам'ять на віки вічні. Славна смерть за Україну".

З нагоди 94-річчя бою під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року, в бібліотеці працюють книжкові виставки “Непереможність Крут” (відділ читальних залів) та "Понад усе вони любили свій коханий край" (відділ міського абонемента). Запрошуємо до перегляду.

27 січня у Клубі інтелектуальних ігор, що працює при відділі читальних залів, відбудеться інтелектуальне змагання „Шахи, шашки”. Змагання організовані спільно з обласною Мережею євроклубів „Європейський гросмейстер”. Участь у заході безкоштовна. З собою бажано мати шахівницю.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

16 по 22 січня

Шановні кіровоградці та гості міста!
Протягом тижня у бібліотеці буде проведено багато цікавих та різноманітних заходів, обирайте до смаку.
Вхід – вільний.

19 січня о 14:00 в Канадсько-Українському бібліотечному центрі відбудеться презентація книжкової виставки “Земне і небесне в житті Івана Огієнка” до 130-річчя від дня народження відомого українського церковного і громадського діяча, митрополита (з 1943 р.), мовознавця, історика цекрви, педагога, дійсного члена Наукового Товариства ім. Т. Шевченка (з 1922 р.). Загалом Огієнко створив понад 1000 праць із різних галузей знань. Серед них – енциклопедичні „Історія української культури”, „Українська церква”, „Історія української літературної мови”, „Дохристиянські вірування українського народу” та багато інших. Сто величезних коробок з архівом митрополита Іларіона (Івана Огієнка) зберігаються за кордоном – у канадському Вінніпезі. В архіві – рукописи, листування, документи про українську еміграцію. В останнє десятиліття свого життя митрополит возив до Колегії св. Андрія у Вінніпезі архіви українських діячів, які помирали в діаспорі, цінні рукописи, стародруки. Таким чином, він доклав неймовірних зусиль, аби безцінні пам’ятки української еміграції були врятовані й збереглися. На презентації будуть представлені книги Івана Огієнка, які є у фонді Канадсько-Українського бібліотечного центру. Також запрошуємо до перегляду книжкової виставки „Мова – душа народу”, яка працює у відділі міського абонемента.

Кілька років поспіль відділ мистецтв продовжує гарну традицію зустрічей «Колоритні мандрівки». У п’ятницю, 20 січня о 17:00, викладач естетики Людгарда Рядненко розповість про Італію. Презентація “Прикосновение к Великому и Вечному” – віртуальна подорож до країни з давньою та славетною історією. До презентації бібліотекарі підготували книжкову виставку «Мистецтво Італії», що містить гарно ілюстровані альбоми та книги. Запрошуємо усіх бажаючих.

Вхід вільний і безкоштовний.

З 17 січня у відділі рідкісних і цінних документів розпочинає роботу книжкова виставка “Образи Доре”. Французький художник і графік Гюстав Доре (1832 – 1883) протягом свого життя створив сотні вишуканих ілюстрацій до сюжетів біблійних розповідей. Його ілюстрації використовувалися в різних виданнях Біблії різними мовами в Європі ХІХ століття, а пізніше – в країнах Північної та Південної Америки. Ілюстровані сюжети на біблійну тематику створювалися багатьма майстрами образотворчого мистецтва, але серед них Доре був одним з найвидатніших.

На виставці представлені документи з фондів відділу: старовинні церковні книги та художні твори з ілюстраціями митця.

Наша адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

9 по 15 січня

Шановні кіровоградці та гості міста!

У суботу, 14 січня о 11:00 у відділі мистецтв відбудеться електронна презентація до 100-річчя від дня народження майстрині-вишивальниці Стефанії Кульчицької. На презентації будуть представлені книги та альбоми зі зразками її кращих робіт. Людина невичерпного творчого таланту, з тонким художнім смаком, високим почуттям ритму і кольору Стефанія Кульчицька залишила неоціненний творчий доробок. Майже 200 її творів увійшло в колекції провідних музеїв нашої країни. Для музею у форті Шевченка вона вишила рушник за казахськими та українськими мотивами. На честь 1500-річного ювілею Києва вона створила символічний одяг князів — засновників «матері міст руських» — Кия, Щека, Хорива та їхньої сестри Либіді й передала його до експозиції музею історії Києва. В арсеналі технічних засобів майстрині — всі відомі техніки: низинка, стебнівка, настилування, зерновий вивід, хрестик, верхоплут, виколювання, «кучерявий» стіб, «яворівка», «городоцький» шов, різні види змережування, гладі тощо. Окрасою вишитих виробів С. В. Кульчицької є орнамент, багатий мотивами та принципами їх організації.

Запрошуємо на презентацію усіх, хто сам вишиває або захоплюється мистецтвом вишивки.

Вхід - вільний.

Шановні кіровоградці та гості міста! Запрошуємо до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім. Д.Чижевського на виставку робіт учасників обласного етапу Всеукраїнської новорічно-різдвяної виставки «Новорічна композиція» та Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір» Кіровоградської області. Організатор - Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Ця виставка покликана виховувати у молоді бережливе ставлення до природи; формувати практичні уміння та навички з виготовлення новорічно-різдвяних композицій, які символізують та відображають новорічно-різдвяну флористику; залучати молоде покоління до джерел і процесу творення українського народного мистецтва, а також стимулювати учнів та студентів до участі в громадському русі за збереження від передсвяткових браконьєрських порубок дерев хвойних порід. Виставка охоплює майже все різноманіття жанрів, які є уособленням декоративно-ужиткового мистецтва як соціально-культурного феномену, а саме: художня вишивка, м’яка іграшка, вироби з тіста, деревини, декоративний розпис, бісероплетіння, квілінг, вироби з природних матеріалів, фітодизайн, колаж, художнє різьблення по дереву, в’язання спицями тощо.

На виставці представлені альтернативні ялинки, виготовлені з природних матеріалів: шишки, гусячий пух, листя з качанів кукурудзи, морська мушля. Не менш цікаві роботи новорічної тематики зроблені також зі штучних матеріалів: бісеру, тканин, ниток, паперу та ін.

У виставці взяли участь роботи юних природолюбів із Голованівського, Долинського, Ульяновського, Гайворонського, Новоархангельського, Новоукраїнського, Новомиргородського, Знам‘янського, Онуфріївського, Маловисківського, Бобринецького, Олександрівського, Олександрійського, Петрівського, Устинівського районів. Виставка працює з 3 січня до 3 лютого 2012 р.

З 9 січня у відділі міського абонемента розпочинає роботу виставка творчих робіт Майї Поліщук „Квіти –самоцвіти”, де на полотні вишиті стрічками розквітли бузок, троянди, мальви.

А також у цьому відділі вашу увагу захопить виставка творчих робіт дітей-інвалідів „Від серця до серця”, адже створили поробки слабкі рученята сильної духом малечі. Запрошуємо до перегляду.

Наша адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

2 по 8 січня

Шановні кіровоградці та гості міста!

Запрошуємо відвідати презентацію виставки творів декоративно-ужиткового мистецтва художників міста „Зимовий коловорот”, відкриття якої відбудеться 4 січня о 14:00 у відділі мистецтв. На виставці представлені роботи різних жанрів, об’єднані зимовою тематикою: тут і святкові колядники, і вимережані памороззю вікна, і колесо року та багато іншого, що у кожного з нас викликає асоціації з цією приємною порою року.

4 січня о 14:00 для вихованців Кіровоградської школи-інтернату в Інтернет-центрі викладач історії та психології Родіон Зантарія проведе веб-бесіду на тему „Особистість та Інтернет. Реальність людського життя”. Якщо вас цікавить ця тема, можете долучитися до спілкування.

5, 6 січня о 10:30 запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у шаховому турнірі, присвяченому 68-ій річниці визволення Кіровограда від німецько-фашистських загарбників. Турнір відбудеться у відділі читальних залів, з собою бажано мати шахівницю.

Участь у заходах – безкоштовна.

Наша адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


Попередні заходи (січень-грудень 2011 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2010 року)

Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Анонс масових заходів
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua