[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Анонс масових заходів


Фон

Анонс масових заходів

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 23 по 29 грудня

24 грудня о 14.00 відбудеться спортивне свято та урочисте нагородження «Кращий легкоатлет і тренер 2013 року». Захід організовано спільно з обласним відділенням Національного Олімпійського комітету України. Запрошуємо усіх бажаючих.

24 грудня о 14.00 до новорічних свят відбудеться презентація виставки декоративно-ужиткового мистецтва Миколи Розсолова «Магічне полум'я свічки».

26 грудня о 15.00 в кіноклубі відбудеться показ фільму «Паризькі таємниці» режисера Андре Юнебеля. Фільм знятий в Італії, в 1962 році.

Запрошуємо вас відвідати бібліотеку та переглянути цікаві виставки, які експонуються у бібліотеці:

- у відділі обслуговування користувачів - виставка малюнків школярів Кіровоградської області «Діти – проти насильства!»;

- у відділі абонементу до Свята Нового року - відкритий перегляд «Ідеї до свята»;

- у відділі мистецтв – виставка клаптикового шитва «Вулиця Фестивальна»: чудові роботи які виготовлялися за проектом сайту «Дублерин» багатьма майстринями в одній техніці, а також фотовиставка Володимира Оглобліна «Нескучное Зинаиды Серебряковой», доповнена тематичними картинами;

- у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук до вашої уваги – виставка-інсталяція «Карнавал новорічних ідей».

Більш детальну інформацію про заходи шукайте на сайті.

Вхід – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 16 по 22 грудня

17 грудня о 14.00 у відділі мистецтв Вас чекає перша зустріч з майстром Ларисою Гарбузенко, яка пропонує розширити погляд на шиття та шви. Різновиди швів, старовинні та сучасні техніки об’ємних швів, кольорознавство, побудова композиції в художніх тканинах — все це є темою заняття. Пані Лариса сповідує призабутий сьогодні художній метод — «живопис голкою», де шов сприймається тонким дотиком пензля.

Шановні майстрині, запрошуємо Вас до участі!

17 грудня о 14.00 в екологічному центрі (ІІ поверх) відбудеться громадське обговорення інвестиційної заявки на будівництво сміттєпереробного комплексу в місті Кіровограді. Запрошує всіх зацікавлених взяти участь в обговоренні теми.

17 грудня о 14:00 відділ документів з економічних, технічних та природничих наук запрошує на персональну виставку творчих робіт Інни Кондратьєвої «Світ моїх захоплень», де будуть представлені вироби ручної роботи:

  • ароматне мило
  • флористистичні композиції з тканини
  • оригінальні квіткові прикраси для волосся, весільні аксесуари
  • вироби, оздоблені кавовими зернами

20 грудня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Лариси Гарбузенко «Ведмежатко Алана Мілна». Персонаж книги Мілна ведмежа Вінні отримав ім'я від однієї з реальних іграшок його сина Крістофера Робіна.
Ретельно «підготуйтесь» – візьміть свою улюблену трикотажну річ і занурьте її в гарячу, а потім у холодну воду. Річ готова для виготовлення з неї ведмедика.))))

З собою просимо взяти:
- голки звичайні;
- циганська голка;
- нитки № 40 (по кольору тканини);
- тканина (цупка);
- намистинки для очей.

20 грудня о 17:00 відбудеться творча зустріч археологів, істориків, краєзнавців, які відзначають 25 років Кіровоградській охоронній археологічній експедиції /1988-2013 рр./ .Також відбудеться презентація книг та фото.

Більш детальну інформацію про заходи шукайте на сайті.
Вхід - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 9 по 15 грудня

9 грудня о 15.00, в день 150-річчя відомого українського письменника, педагога, лексикографа, літературознавця, етнографа, історика, перекладача, публіциста, громадсько-культурного діяча Бориса Дмитровича Грінченка у відділі обслуговування відбудуться літературні читання. Студенти читатимуть твори Бориса Грінченка. Відвідувачі заходу познайомляться також і з рідкісними та цінними матеріалами про життя, творчу, наукову спадщину Б.Д.Грінченка. Захід прикрасить книжкова експозиція “Лицар святого духу”. Як духовний заповіт прийдешнім поколінням прозвучить раритетний запис - слово Бориса Дмитровича у відеофільмі “Настина читанка”. Запрошуємо до гостини всіх, кого цікавить феноменальна постать української культури — Борис Дмитрович Грінченко.

10 грудня о 14.00 у відділі мистецтв Ірина Кудревич проведе майстер-клас «Новорічні сувеніри». Просимо взяти з собою тканину різних кольорів; тасьму, шнури; намистини; прикраси; обрізки синтепону; голку, нитки, ножиці, крейду; лінійку та блокнот. Таким чином, ви матимете змогу власноруч створити оригінальний новорічний подарунок, який принесе радість близькій людині в новорічні свята.

10 грудня о 15.00 в рамках фестивалю відбудеться кіноперегляд найкращих фільмів кінофестивалю КІНОМЕДІА, які транслювалися протягом трьох років. Кінопокази відбудуться у відділі мистецтв.

11 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться Краєзнавчі студії. Тема засідання: “Кавказькі витязі в Єлисаветграді: навчання в Єлисаветградському кавалерійському училищі та участь у Першій Світовій війні”. На засіданні краєзнавець Оксана Гончарова ознайомить присутніх з невідомими сторінками життя Мугуддіна Доногуєва та Миколи Базоркина, розповість про їх навчання в Єлисаветградському кавалерійському училищі, військову кар`єру та участь у Першій Світовій війні.

11 грудня з 17.00 до 20.00 у відділі мистецтв ВПЕРШЕ відбудеться свято «Рухаємось в ритмі танго», яке присвячене Міжнародному дню ТАНГО. Вечір розпочнеться музикою у ритмі танго у виконанні естрадного ансамблю «Імпровізація» / керівник Сергій Щербина / музичної школи №3. У другій частині — танцювальна програма вечора: Юрій Ткач з учнями представить зразки танго у різних стилях та запропонує урок танцю! для присутніх. Особливістю вечора буде відсутність чітких меж між глядачем та виконавцем, всі об’єднаються в одну спільноту любителів танго. Чекаємо всіх, небайдужих до світу танцю. Без вікових обмежень! Атмосферу невимушеності, легкості та романтизму учасникам свята гарантуємо.

12 грудня о 14:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація фотовиставки «Нескучное Зинаиды Серебряковой». Автор виставки - Володимир Оглоблін - визнаний харківський фотомитець, лауреат численних конкурсів, представить батьківщину, село Нескучне під Харковом, знаменитої художниці початку ХХ століття Зінаїди Серебрякової. Виставка готувалася до показу в Третьяковській галереї, тож запрошуємо кіровоградців на зустріч з талантом художниці.

12 грудня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів на честь 210-ї річниці від дня народження Федора Івановича Тютчева відбудеться літературний вечір “Поет гармонії й краси”. Відеопоказ кіномистецьких інтерпретацій творчості літератора торкнеться почуттів кожного. Романси поета виконає юний бард М.Воробйов. Відвідувачам пропонується також унікальна можливість ознайомлення з раритетам

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 25 по 30 листопада

26 листопада 2013 року о 13:00 у відділі рідкісних і цінних видань обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського відбудеться презентація виставки „Єлисаветградське земське реальне училище – осередок культури Єлисаветграда”, організованої спільно обласною універсальною науковою бібліотекою ім.Д.Чижевського, Державним архівом Кіровоградської області, машинобудівним коледжем КНТУ. Гостям презентації будуть представлені оригінали унікальних архівних документів, фотографії початку ХХ століття та рідкісні видання фундаментальної бібліотеки реального училища. Ці документи вперше будуть зібрані разом, аби ми переконалися: історія нашого міста – не сухий перелік фактів, а поєднання доль, вчинків, прагнень...

У середу, 27 листопада о 14.00 у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського відбудеться засідання Краєзнавчих студій. Тема зустрічі: «Микола Данилович Кудашев – герой Вітчизняної війни 1812 року». На засіданні кандидат історичних наук Кіровоградського державного педагогічного університу ім. В. Винниченка Олександр Чорний ознайомить присутніх з невідомими сторінками особистого життя, військової кар`єри Миколи Даниловича та зв`язками роду Кудашевих з нашим краєм.

27 листопада о 18.00 у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського відбудеться «не концерт» класичної гітари Юстаса Лаврусенка «Графиня у білій сукні». Юстас Лаврусенко – талановитий музикант, лауреат Всеукраїнських конкурсів, викладач Кіровоградської музичної школи № 2 ім. Ю. Мейтуса. Його гра з перших акордів не залишає нікого байдужим. Прийди та переконайся! Всім, кому близька та цікава гітарна музика – явка обов’язкова.

29 листопада о 15.00 у відділ мистецтв обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського відбудеться творча зустріч з фольклористами Олександром і Наталею Терещенками «Довгі пісні Дикого Поля» (лірична традиція Кіровоградщини у виданнях XXI ст.), за участю студентського ансамблю Кіровоградського музичного училища. На зустрічі автори запропонують огляд останніх аудіопублікацій (в тому числі експедиційні та студійні записи міфів і легенд, супроводжуваних живим співом), CD «Ліричні пісні Марії Лук’янівни Стеценко» (2005), CD «Дике Поле. Довгі пісні Передстепової України» (2009). Також буде представлено нову нотну збірку О. Терещенка «Традиційні ліричні пісні та балади з Центральної України».
Увага! Унікальна можливість взяти участь в міні-майстер класі традиційного українського співу з використанням сучасних засобів навчання. Найуспішніші учні отримають CD в подарунок. Запрошуємо всіх, хто цікавиться українською культурою.


«Дні документального кіно про права людини»

З 25 листопада по 4 грудня о 15.00 у кінозалі обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського відбудеться показ документального кіно в рамках X Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Детальніше про фестиваль дізнавайтесь на сайті http://www.docudays.org.ua.

Запрошуються всі бажаючі.

Перелік фільмів:

25.11.Розмови на серйозні теми /Литва/2012/64хв. Режисер-Гієдре Бейноруте.
26.11. Твердиня /Чехія, 2012/70хв. Режисер - Клара Тасовська, Лукаш Кокеш.
27.11. Абетка /АВС, Німеччина, 2012/12 хв. Режисер – Мадлі Ляене.
Мовчазний хаос /ДР Конго, Італія, 2012/44 хв. Режисер – Антоніо Спано.
28.11. Мрія / Україна, 2012/41 хв. Режисер – Дар’я Дрюченко.
29.11. Перукарська воля / Шотландія, 2011/29 хв. Режисер – Фінлі Претселл, Едріен МакДовалл
02.12. Край електросміття / Австралія, 2012/20 хв. Режисер – Дєвід Федель.
03.12. Дівчина з Півдня / Аргентина, 2012/94 хв. Режисер – Хосе Луїс Гарсіа.
04.12. Від шепоту до крику / США, 2012/95 хв. Режисер – Бен Мозес

ВХІД - ВІЛЬНИЙ. Початок показів – о 15.00.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 18 по 24 листопада

20 листопада в екологічному центрі відбудеться презентація книжкової виставки “Для дому і сім’ї”. Представлені на виставці видання стануть у пригоді кожній господині, яка бажає зробити свій дім щасливим та затишним, а побут — красивим і радісним, сучасним та комфортним. Запрошуємо жінок елегантного віку. Виставка працюватиме протягом місяця.

Нагадуємо, що у бібліотеці постійно працює кіноклуб.
Кожен сеанс розпочинається о 15.00.

20 листопада відбудеться показ фільму «Заклинатель коней» режисера Роберта Редфорда, знятий в США, 1998. Фільм триває 170 хвилин.

21 листопада відбудеться показ фільму «Мсьє Ір» режисера Патріка Лєконта, знятий 1989 року у Франції. Тривалість фільму – 80 хвилин.

Вхід для користувачів бібліотеки - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 11 по 17 листопада

14 листопада о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться творча зустріч «Поетеси степової Еллади». Гості матимуть нагоду поспілкуватися з Кіровоградськими поетесами, кожна з яких презентуватиме власну книгу: Антоніна Корінь – «Неписаний закон зорі», Тетяна Андрушко – «Текля-зорівниця», Антоніна Царук – «Проліскові дзвони».

14 листопада о 13.00 в екологічному центрі відбудеться презентація фотовиставки Гліба Цуканова «Відкриваючи Україну: Седнів». В новій експозиції представлено понад 20 світлин: осінні пейзажі, архітектурні цікавинки, побутові замальовки, – і все це із одного невеличкого куточка у Чернігівській області – селища Седнів.
У цьому стародавньому містечку, розташованому на відстані 25 кілометрів від Чернігова, панує якась особлива, чарівна, по-дитячому казкова атмосфера. Століттями гордий Седнів надійно зберігає свої секрети і легенди. Всіх, хто бажає це відчути, запрошуємо до перегляду!

14 листопада о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас від Ірини Кудревич «Новорічний чобіток». Більше інформації про майстер-клас ви отримаєте, завітавши на сайт бібліотеки.

Для поціновувачів кіно нагадуємо, що в бібліотеці щосереди та щочетверга працює кіноклуб. Вхід за читацькими квитками – вільний. До вашої уваги:

• 13 листопада о 15.00 в кіноклубі відбудеться показ фільму «Там, де тече ріка», режисера Роберта Рефорда,1992. Показ триватиме 123 хв.
Батько двох братів, що живуть у величних горах Монтани, напередодні Першої світової війни виховував обох синів у дусі біблійних заповідей. Але брати виросли зовсім несхожими один на одного. Старший Норман мріє побачити світ і стати професором літератури. Молодший Пол вважає за краще ходити по барах, грати в карти і готовий усе життя провести в рідній Монтані. Єдине, що об'єднує братів, – пристрасть до рибного лову «на мушку». За іронією долі, в цій справі вітряний Пол набагато перевершує свого серйозного старшого брата...

• 14.11 о 15.00 в кіноклубі відбудеться показ фільму «Изгой», режисера Роберта Земекиса, 2000. Тривалість – 143 хв.
Чак Ноланд, інспектор служби доставки FedEx, що відповідає за морське сполучення, в результаті авіакатастрофи опиняється один на безлюдному острові, де проводить 4 роки. Це час стає для нього періодом осмислення всього прожитого життя. Герою Тома Хенкса, Чаку Ноланду, доводиться пройти важкі фізичні та психологічні випробування, щоб вижити і залишитися самим собою.
Зрештою, він на плоту йде в море, де через кілька днів його підбирає корабель. Його відновлюють на роботі, але дівчина, що вважала його загиблим, вже встигла побудувати сім’ю без нього…

Вхід на усі заходи – вільний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 04 по 10 листопада


5 листопада письменники та видавці Брати Капранови в рамках всеукраїнського промо-туру на підтримку нової книжки “Мальована історія Незалежності України” завітають у Кіровоград.

Презентація книги відбудеться у відділі обслуговування користувачів о 16.00. Вхід – вільний.

У четвер, 7 листопада о 11.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Людмили Кривенко з виготовлення ляльки-мотанки «Різдвяна коза». Хто бажає виготовити таку ляльку своїми руками, запрошуємо до участі. Деталі на сайті

Для поціновувачів кіно нагадуємо, що у бібліотеці працює кіноклуб. До вашої уваги:

06.11 о 15.00 «День повного місяця», знятий у Росії, 1998, режисер Карен Шахназаров, 93 хв.

07.11 о 15.00 «Адмірал», знятий у Росії, 2008, за режисурою Андрія Кравчука,  124 хв.

 

Вхід на заходи для користувачів бібліотеки – вільний!
Чекаємо на Вас за адресою:
м.Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 21 по 27 жовтня

22 жовтня о 14.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук відбудеться засідання круглого столу «Екологічний туризм. Сучасні концепції розвитку».

25 жовтня о 10.00 в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського в рамках проекту з протидії домашньому насиллю відбудеться тренінг для дільничних міліціонерів, який проведе психолог обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді.

28 жовтня у відділі обслуговування користувачів до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників розпочинає роботу книжкова виставка «Хвилина мовчання пекуча й терпка». А у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочинає роботу книжкова виставка «Кредитні ринки: світовий та вітчизняний досвід».

Також в бібліотеці працює кіноклуб.
Кіносеанси розпочинаються о 15.00:

23 жовтня – показ фільму «День бабака», режисера Харольда Реміса, знятий в США у 1993 році.

24 жовтня – фільм «Піп», який вийшов у Росії в 2009 році. Режисер стрічки Володимир Хотиненко.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 14 по 20 жовтня

14 жовтня – презентація виставки «Натюрморт. Мова гармонії».
«Натюрморт. Мова гармонії» — виставка художньо-творчих робіт випускників художньо-графічного відділення мистецького факультету Кіровоградського педагогічного університету ім. В. Винниченка.
Відкриття 14 жовтня о 13.00 у відділі мистецтв Кіровоградської ОУНБ ім. Дмитра Чижевського.
Погляд на живу природу, подорож у часі, вернісаж талантів – у всьому цьому ви можете переконатись, відвідавши виставку.
Чекаємо на всіх небайдужих до художнього життя нашого міста!

14 жовтня о 14.00 у відділ краєзнавства до 1025-річчя хрещення Русі – виставка літератури, фотографій та церковного начиння «1025 лет крещения Руси: истоки, традиции, современность».
До уваги відвідувачів будуть представлені: ікони православних Святих, які вплинули на православну традицію, картини кіровоградських художників релігійної тематики: Анатолія Шаповалова, Володимира Волохова, роботи майстринь декоративно ужиткового мистецтва: Наталії Ніжнікової, Людмили Кривенко, Жанни Майхровської, Олени Драбенюк, Алли Фесько, Зінаїди Андріяшевської. Інформаційно-ілюстративні матеріали про кіровоградські Храми, життєпис Святих в контексті історичних подій, історії, їх долі.

14 жовтня у відділі абонемента до дня Українського козацтва експонуватиметься книжкова виставка «Козаччина: яскрава сторінка української історії».

16 жовтня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ фільму, який отримав 4 премії «Оскар», «Золотий глобус» і премію «Золотий ведмідь» – «Людина дощу». Фільм знятий у 1988 році розповідає історію про страждаючого аутизмом Реймонда та його цинічного брата Чарльза. Режисер Баррі Левінсон зібрав на зйомках фільму таких кінозірок Голівуду, як Том Круз та Дастін Гоффман. Запрошуємо!

17 жовтня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ російської драми «Компенсація» знятої у 2010 році. В головних ролях знімаються Гоша та Поліна Куценко, Любов Толкаліна. В фільмі розповідається історія двох сестер, які після смерті матері почали шукати свого батька за завойовувати його прихильність. Фільм не залишить нікого байдужим!

17 жовтня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація нового роману Ольги Полєвіної «Санта Лючія» – книги, написаної Жінкою і для Жінок. Книга вийшла в рамках регіональної ініціативи Сергія Ларіна «Література рідного краю» за підтримки Олександра Шаталова.
Головна героїня «Санта Лючії» – письменниця, яка в юності мріяла про кар’єру оперної співачки, а сама Ольга Полєвіна не тільки член Спілки письменників України, але і багато років є директором Кіровоградської музичної школи № 4, все це наводить на думку автобіографічності роману.
Загалом, читайте кіровоградське! Якщо ви любите книги «за життя» – «Санта лючія» вам обов’язково сподобається.

Вхід на заходи для читачів бібліотеки – вільний!

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 07 по 13 жовтня

У вівторок, 8 жовтня об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Людмили Кривенко з виготовлення ляльки-мотанки «Українки».

9 жовтня о 15.00 в кіноклубі відбудеться показ мелодрами «Кука», знятої Ярославом Чеважевським у 2007 році. Фільм нікого не залишить байдужим.

10 жовтня о 14-ій годині у відділі мистецтв відомий майстер клаптикового шитва Ірина Кудревич проведе для всіх бажаючих заняття, що складатиметься з теоретичної та практичної частин. Теоретична частина: Класичні блоки печворку – „хата” чи „криниця”. Практична частина: „Новорічний чобіток”.

10 жовтня о 15.00 в кіноклубі відбудеться показ американської трагікомедії режисера Стівена Спілберга «Термінал». В головних ролях - голлівудські зірки Том Хенкс та Кетрін Зета-Джонс. Запрошуємо до перегляду!

10 жовтня о 17.00 у відділі обслуговування користувачів Максим Кідрук презентуватиме нову книгу, пригодницький трилер «Твердиня». За перший тиждень продажу «Твердиня» вирвалася на 12-те місце й потрапила в топ-20 продажу книгарні.
Максим Кідрук – український письменник та мандрівник. Його професійна кар’єра розпочалася в 2009 році з автобіографічного роману «Мексиканські хроніки», у якому він розповідав про свою подорож Мексикою від Тихого океану до Карибського моря. Відтоді він почав мандрувати та писати художні книги. Торік у бібліотеці ім. Д.І. Чижевського письменник презентував перший український технотрилер «Бот». Запрошуємо Вас оцінити творчість молодого українського письменника. Готуйте провокаційні питання! Чекаємо!

11 жовтня о 17.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Василя Бондаря «Камінь від хандри».

11 жовтня о 17.00 з нагоди 5-річчя клубу у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться презентація фотовиставки клубу «Мандрівник» - «Світ нашими очима».

Вхід на заходи - вільний.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 30 вересня по 06 жовтня

У понеділок, 30 вересня 2013 року, з 14 до 18 години, двері обласної бібліотеки ім.Дмитра Чижевського на Великій Перспективній будуть відкриті для всіх мешканців та гостей Кіровограда від 2-х до 102-х років!

Кожен, хто завітає цього дня на свято, на власні очі переконається, що обласна бібліотека ім. Д. Чижевського – сучасний заклад для сучасних людей з новими можливостями та унікальними послугами. Цьогорічні заходи до Дня бібліотек присвячені Словникам, які впродовж сторіч є перлиною багатьох бібліотек світу. Тож сьогодні ми демонструємо нові можливості користування традиційними довідковими виданнями.

В холі першого поверху протягом дня працюватиме дивовижна виставка на візках – «Словник – це всесвіт в алфавіті». Одночасно тут відбудеться визначення рейтингу найбільш популярних словників – «Словник, що завжди під рукою».

Увага! У відділі рідкісних і цінних видань працює виставка одного дня – «Довідкові видання ХІХ ст.». Не пропустіть нагоди на власні очі побачити книжкові раритети!

Лише цього дня: у відділі обслуговування користувачів відбудеться літературна гра «Мандруємо словниками від А до Я»; у відділі абонемента – виставка-гра «Буває, що слово відомо давно…»; в Інтернет-Центрі – веб-вікторина для школярів «Загадковий світ бібліотек»; в інформаційно-бібліографічному відділі – вікторина «Слова, слова, слова…». Сюрприз чекатиме на Вас у відділі документів іноземними мовами – о 15:00 дискусійне спілкування «Незамінні помічники перекладача» за участі перекладачів англійської, німецької та китайських мов. А якщо забажаєте знайти своїх друзів, знайомих на сторінках краєзнавчих видань – завітайте до відділу краєзнавства переглянути виставку «Хто є хто на Кіровоградщині».

Запрошуємо відкрити для себе особливий світ довідкових видань і словників та переконатися: це більш захоплююче, ніж Ви уявляєте!

О 14:00 запрошуємо на урочисте нагородження переможців фотоконкурсу «Літній відпочинок з улюбленою бібліотекою». Подарунки вручатимуть почесні гості свята, серед яких – голова НСФХУ Едуард Странадко. Після нагородження переможців у відділі мистецтв відбудеться відкриття ювілейної 50-ї фотовиставки Едуарда Странадка «Мереживо часу». І за доброю традицією, всіх бажаючих очікує творча зустріч з Майстром фотографії.

Бажаєте згадати барвисте і солодке літо? Відділ документів із економічних, технічних та природничих наук запрошує на презентацію виставки робіт букетів з цукерок Ірини Ковтун «Шоколадна фантазія».

У вирі книжкового свята Вас також очікують мистецькі акції:

- у відділі мистецтв вперше проводиться «Мистецька провокація» – дискусія з автором виставки «Абстрактна країна» Павлом Пузирем;

- на прибудинковому майданчику відбудеться флеш-моб «Променад за алфавітом» та виступ брейк-дансерів. А на завершення – виступ зразкового аматорського колективу – студії хореографічного мистецтва «Аеліта» з постановкою «Ілюстрований словник хореографії» під керівництвом О.Ткаченко. Автор ідеї балетмейстер О.Середенко.

День словника – день відповідей на всі питання. Для кого? Для всіх, хто прагне більшого! Де? Звісно, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського, яка на сьогодні є центром громади!

3 вересня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться Круглий стіл до 118-річчя з дня народження великого російського поета С.А.Єсеніна. В заході прийматимуть участь викладачі зарубіжної літератури та учні старших класів ЗОШ міста Кіровограда. Захід організовано спільно з Руським центром естетичного виховання.

Вхід на заходи - вільний.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 23 по 29 вересня

24 вересня запрошуємо в Інтернет-Центр на веб-презентацію «Віртуальні мандрівки рідним краєм», яка розпочнеться о 14.00.

25 вересня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ музичного фільму «Моя прекрасна леді» режисера Джорджа Кьюкора, створений на основі п’єси Бернарда Шоу.

25 вересня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться Краєзнавчі студії присвячені 70-річчю форсування Дніпра. До обговорення теми запрошені: кандидат історичних наук Олександр Чорний, директор Світловодського краєзнавчого музею Віктор Сєргєєв, історики та краєзнавці. Ця дата надзвичайно важлива в історії Кіровоградщини, - саме з цієї події кіровоградці починають відлік часу, коли почалися активні бойові дії зі звільнення області від навали німецько-фашистських загарбників.

Щорічно 27 вересня відзначається Всесвітній день туризму. Наша бібліотека також приєднується до святкування цієї дати та відкриває книжкову виставку «Індустрія гостинності», яка працюватиме у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук з 27 вересня. Також, 25 вересня у відділі абонемента відкривається виставка-панорама «Збираймося в похід».

26 вересня о 15.00 – показ фільму «Звуки музики» режисера Роберта Уайза. В 1966 році фільм отримав премії «Оскар» та «Золотий глобус».

У відділі мистецтв 27 вересня о 15.00 відбудеться відкриття виставки «Єлисаветградська музична родина Блуменфельдів». На виставці будуть представлені книги, документи та диски з даної теми.

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 16 по 22 вересня

У вівторок, 17 вересня об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Людмили Кривенко з виготовлення «Бабки-Йожки» у техніці «лялька-мотанка». «Бабка-Йожка» – це лялька-оберіг, яка очищає та захищає будинок від зла. Тих, хто бажає приєднатися до майстер-класу, просимо з собою мати:
- ситцеву білу тканину (15х15);
- дві ситцеві смужки одного кольору (2х15 );
- тканину для спідниці, такого ж кольору, як дві смужки (9х16);
- квадрат тканини для хустки (11х11);
- тканину для фартуха (3х6);
- шматок яскравої тасьми (під хустку);
- синтепон або вату для набивки голови ляльки;
- вузеньку паличку для мітли (30 см.);
- шматок трав’яної щітки (для мітли);
- міцні нитки для обмотки.

18 вересня у відділі обслуговування користувачів розпочинає роботу книжкова виставка до Дня партизанської слави „Тільки пам'ять не сивіє”. А 22 вересня у відділі абонементу – виставка „Їхня слава невмируща”.

19 вересня о 15.00 у відділі краєзнавства до Дня міста Володимир Крутоус представить свій проект „Єлисаветградські військові прапори”. Автор виконав реконструкцію прапорів і фігурки солдат у формі відповідного періоду.

Військово-історичної мініатюрою Володимир Крутоус займається більше 20 років. За цей час майстер створив понад 400 робіт, значна частина яких знаходиться в приватних колекціях Данії, Канади, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, США. Мініатюри Володимира Крутоуса зберігаються також у фондах Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Сьогодні колекція військово-історичної мініатюри складає більше 150 робіт і має два напрямки: український військовий мундир (від давніх слов'ян до воїнів Української народної Республіки) і уніформи Росії, Польщі, Туреччини, Франції. Також Володимир Крутоус створює мініатюри релігійної тематики.

21 вересня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки «Абстрактна країна» Павла Пузиря.
Абстрактне мистецтво довгий час називали «живописом без живопису». Але зараз, більше ніж через сто років, художники-відчайдухи стверджують життєвість мистецьких абстракцій, де форма „говорить” сама за себе. Безпредметне мистецтво знову і знову заповнює стіни сучасних музеїв, знову знаходить свого глядача.

В суботу, 21 вересня, з 11.00 до 16.00 у парку відпочинку «Ковалівський» традиційно працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Перетворіть свій відпочинок на незабутню зустріч, дізнайтеся щось нове, подаруйте собі маленьке свято під відкритим небом! Послуги надаються безкоштовно.

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 9 по 15 вересня

10 вересня об 11.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського відбудеться відкрита лекція викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну КДПУ ім. В. Винниченка Лариси Кулинич «Види кераміки. Формоутворення в кераміці».
Кераміка – надбання національної культури, неоціненний помічник у вивченні стародавньої історії мистецтв України. На відміну від дерева, тканини, кості та паперу випалена глина не боїться ні вогню, ні вологи. Ось чому старожитностей з кераміки до нашого часу дійшло незрівнянно більше, ніж з інших матеріалів. Та й зараз керамічні вироби повсякчас нас оточують.
Лариса Олександрівна детально розкриє тему даної лекції, ознайомить слухачів з видами кераміки та її формоутвореннями. Розповідь супроводжуватиметься електронною презентацією та оглядом літератури.

10 вересня о 15.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського відбудеться зустріч з Віктором Похиленком – відомим українським хореографом та балетмейстером, досконалим виконавцем та дослідником українського народного танцю, професором та народним артистом України. Приводом до зустрічі є вихід нової книги автора «Танець між небом і землею» (видавництво «Імекс-ЛТД»). Пан Віктор – одна з яскравих особистостей нашого міста, талановита людина, свідок кількох історичних епох.
Запрошуємо бажаючих долучитися до спілкування!

10 вересня у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочинає роботу книжкова виставка «Готельний та ресторанний бізнес в сучасних умовах».

З 11 вересня у відділі мистецтв експонуватиметься книжкова виставка «Мистецтво скіфів». Також у відділі обслуговування користувачів в рамках роботи Центру європейської інформації працюватиме виставка «Країни Європи: знати, відчувати, захоплюватися: Австрія».

11 вересня 2013 року о 13.30 у відділі рідкісних та цінних видань ОУНБ ім.Д.Чижевського відбудеться презентація виставки «Сліди минулого», присвяченої 250-річчю розкопок Мельгуновського кургану. Виставка організована відділом рідкісних видань бібліотеки спільно з Державним архівом Кіровоградської області та відділом мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського.
Під час презентації місцеві археологи ознайомлять присутніх з історією археологічних досліджень на території Кіровоградщини та розкажуть про найцікавіші відкриття археологічного сезону 2012-1013 рр. нашого краю.
На виставці представлені оригінальні документи з фондів Державного архіву Кіровоградської області, що стосуються історії археологічних досліджень області, документи, пов’язані з життям та діяльністю відомих археологів краю – В.Ястребова та П.Рябкова, копії наукових публікацій та рукописів цих вчених з фондів Національної історичної бібліотеки та Наукового архіву Інституту Археології НАН України. Також вашій увазі представлені публікації перших дослідників історії розкопок Мельгуновського кургану, роботи сучасних науковців з цієї тематики та багато іншого.

11 вересня об 11.00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського в рамках Всеукраїнського фестивалю української новели відбудеться Круглий стіл “Українське оповідання в контексті світової новелістики”. У заході братимуть участь відомі українські письменники та літературознавці: Василь Бондар, Григорій Клочек, Юрій Мушкетик, Любов Пономаренко, Ігор Гургула, Віктор Полянецький, Володимир Даниленко, Василь Портяк, Ольга Деркачова та інші. Запрошуємо всіх поціновувачів української літератури.

14 вересня з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Дорослі матимуть змогу переглянути журнали та отримати інформацію про всі види бібліотечних послуг. Послуги надаються безкоштовно.

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 02 по 08 вересня


2 вересня о 13.30 у відділі обслуговування користувачів (3-й поверх) відбудеться презентація ІV експериментальної виставки «Психология и искусство» кіровоградського художника Ігора Нейгера. На гостей чекає розгадка таємниць творчого тандему психолога — художника. Суть у тому, що представлені картини створювалися в процесі індивідуальної психологічної практики кандидата педагогічних наук, доцента кафедри психології КІРУЕ, доцента кафедри практичної психології КДПУ імені В.Винниченка Олександра Ткаченка та унікального художника Ігора Нейгера.

4 вересня о 15.00 в кіноклубі відбудеться показ фільму «Подружжя» режисера Айри Сакс, що вийшов у 2007 році.
Ви перенесетесь в кінець сорокових років минулого століття в славне місто Сан-Франциско. Гарі багато років прожив душа в душу зі своєю законною дружиною, вони майже ніколи не сварилися, поки в його житті не з’явилася Кей. Він закохався в цю молоду і гарну жінку, а що тепер робити з дружиною? За багато років проведених разом, Гарі не хоче відплатити їй ганьбою розлучення. Він бажає серйозно поговорити зі своєю дружиною, але весь час відкладає розмову на потім. В решті йому на думку спадає дивне рішення, якщо не вистачає сміливості розлучитися з дружиною, то її просто потрібно вбити. Але його дружина виявилася не такою простою жінкою, як він думав про неї всі роки спільного життя.

6 вересня о 16.00 в актовій залі відбудеться концерт переможців міжнаціонального конкурсу «Мир семьи». В концерті братимуть участь Анна Баканова-Подурець – поетеса, член спілки письменників Росії, а також лауреати музичних конкурсів та фестивалів. В програмі:

- презентація нової книги поетеси «Избранное»;
- арії із опер та оперет, романси, українські пісні;
- у виконанні дітей лунатимуть пісні народів світу;
- пісні на вірші Анни Баканової-Подурець;
- вірші автора;

В суботу, 7 вересня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» традиційно працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Перетворіть свій відпочинок на незабутню зустріч, дізнайтеся щось нове, подаруйте собі маленьке свято під відкритим небом! Послуги надаються безкоштовно.

Вхід на заходи – вільний.

Вхід на заходи – безкоштовно.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 26 серпня по 1 вересня

28 серпня в Кіноклубі відбудеться показ фільму «Неможливе» режисера Хуана Антоніо Байони. Фільм заснований на реальній історії Марії Белон і її сім’ї, яка трапилася під час землетрусу і цунамі 2004 року в Індійському океані. Тоді вона перебувала у відпустці в Таїланді зі своїм чоловіком і трьома синами.
Рятуючись від цунамі, вона втратила половину ноги, вся її сім'я мало не загинула. Марія Белон безпосередньо брала участь у зйомці цього фільму. Її зіграла актриса Наомі Воттс яка за цю роль отримала номінацію на премію Оскар за найкращу жіночу роль на 85 церемонії вручення.

29 серпня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться Краєзнавчі студії. Тема засідання “Духовна вервиця: “Петербург — Єлисаветград — Софія. Доля родин Вайтенсів-Яковлевих”.
Історія Єлисаветграда творилася працею і звитягою багатьох поколінь його мешканців. Кожне століття залишило тут свій особливий знак. У різні роки доля так чи інакше пов’язала з нашим містом імена Марка Кропивницького, Івана Тобілевича, Володимира Винниченка, Івана Микитенка, Володимира Григоровича, Дмитра Чижевського, Євгена Маланюка, Генріха Нейгауза. Залишили свій слід в історії Єлисаветграда і родини Вайтенсів-Яковлевих.
На засіданні Краєзнавчої студії Оксана Гончарова розповість про долю родин Вайтенсів-Яковлевих. Вайтенс Пилип Петрович навчався в Єлисаветградському кавалерійському училищі. Яковлев Олександр Олександрович — художник-архітектор будував Собор Олександра Невського та церкву св. Миколая в Софії.
Всі бажаючі у невимушеній атмосфері зможуть поспілкуватись з Оксаною Гончаровою.
На зустріч запрошені краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі.

29 серпня в Кіноклубі відбудеться показ фільму «Крильце чи ніжка» режисера Клода Зіді.
Дюшмен на які тільки хитрощі не йде, щоб його не впізнавали в ресторанах, де він під виглядом то бабусі, то американського ковбоя інспектує ресторан, оцінює обслуговування та кухню, бере аналіз їжі, виставляючи оцінки і зірки. Господарі ресторану моляться на ці зірки, адже віл того, що напише Дюшмен в своєму наступному довіднику-путівнику залежить будуть ходити в нього чи ні. Тому Дюшмен і вдається до всякого роду забавним хитрощів.

30 серпня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться зустріч з кіровоградськими поетами, членами Спілки письменників Росії Олегом Олексійовичем Спіньовим і Галиною Зенонівною Вовченко-Керуцкене. Автори познайомлять присутніх зі своїми поетичними творами. А також пролунають бардівські пісні у виконанні Олега Спиньова і Дмитра Колесника. Запрошуємо всіх бажаючих долучитися до світу поезії і музики.

В суботу, 31 серпня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» традиційно працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Перетворіть свій відпочинок на незабутню зустріч, дізнайтеся щось нове, подаруйте собі маленьке свято під відкритим небом! Послуги надаються безкоштовно.

Вхід на заходи – безкоштовно.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 19 по 25 серпня

21 серпня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки художника Володимира Костанді «С любовью к родному городу!»

На виставці представлені картини художника, які він писав протягом багатьох років, але їх об`єднує одна спільна тема — це любов до рідного міста, до людей які в ньому живуть. Ми щодня проходимо знайомимо вулицями, не звертаємо уваги на звичні нам будівлі, і тільки душа художника здатна сприймати все звичне по-новому, надавати важливе значення та сенс речам, що нас оточують. Кожна картина Володимира Костанді несе позитивну, «сонячну» енергетику, і назва виставки «С любовью к родному городу!» відкриває для нас частинку душі її творця.

20 серпня у відділі обслуговування користувачів до дня знань розпочинає роботу книжкова виставка «Освіта дає дитині гідності», а також до дня Незалежності України - книжкова виставка «Український визвольний рух: сторінками історії» і 23 серпня у відділі абонемента -виставка «Колиско моя, Україно».

21 серпня о 17.30 в Інтернет - центрі ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбудеться акустичний концерт за участі Максима Кушніра до дня Незалежності України.

В цей день не хочеться ніяких філософських роздумів, політики, аналізу, зважування всіх за і проти. Адже, насамперед, День незалежності - це вихідний день, військовий парад, святковий концерт чи феєрверк, зустріч з друзями. Тому не втрачайте прекрасну нагоду відпочити, бо акустичний концерт – це прекрасна можливість відволіктись від буденності, піднятись вгору, до хмар, туди, де мешкають музи.

21 серпня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ фільму «На яскравому сонці» 1960 року режисера Рене Клемана.

Величезний рахунок у банку, красиві жінки, яхта, ласкаве море - це солодке життя, яке Том Ріплі так хоче мати і яке у Філіпа Грінліф вже є. Філіп навіть не підозрює, на що готовий піти Том, щоб зробити його життя своїм.

Спочатку вбивство, потім підробка документів, підписи… І бідний авантюрист перетворюється на мільйонера. Але навіть сама майстерна підробка завжди залишається лише копією, навіть якщо над нею працював талановитий містер Ріплі.

22 серпня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ фільму «Шукайте жінку» 1982 року режисера Алли Сурікуової.

Напередодні Нового року в нотаріальній конторі вбито адвоката Роше. Коли для розслідування справи приїжджає інспектор кримінальної поліції, труп... зникає. На допомогу інспекторові, спантеличеному що стався, приходить справжній «Мегре в спідниці» - секретар убитого Аліса Постік, жінка неприборкної енергії. Іронічний детектив по п'єсі Роберта Томи.

Вхід на заходи – безкоштовно.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 12 по 18 серпня

Олексію Корепанову — 60!

13 серпня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться зустріч з визнаним майстром науково-фантастичної прози, письменником та поетом Олексієм Корепановим. Широко знана постать 90-х, редактор легендарного художньо-публіцистичного журналу «Порог», де вперше для спраглого читача було відкрито таємниці непізнаного Світу людини, незбагненні загадки оточуючого нас простору. Журнали перших випусків зачитувалися «до дірок», їхні теми активно обговорювали. І коли журнал (з приходом Інтернету) було вирішено закрити, харизма Олексія Корепанова проявилась тепер вже у виданні журналу «Порог-АК»(«Порог-Алексея Корепанова»). Літературний «папочка» багатьох-багатьох письменників-початківців. І загалом щаслива людина, яка все життя займається улюбленою справою, живе всупереч мейнстріму і будує світ навколо за законами світла і добра.

Запрошуємо на зустріч! На вас чекає фантастичне спілкування!

 14 серпня о 15.00 в кінозалі «Екран» відбудеться показ художнього фільму «В тумані» режисера Сергія Лозніци. У фільмі, що отримав настільки просту і водночас загадкову назву знімалися: Михайло Євланов, Тимофій Трибунцев, Владислав Абашин, Сергій Колесов та інші. Головна ж роль дісталася молодому актору Володимиру Свірському. Режисер фільму - Сергій Лозниця - вирішив створити військову драму, яку знімали за мотивами однойменної повісті Василя Бикова. Дії розгортаються в 1942 році, коли німці окупували Білорусію. Колійного обхідника Сущеню несправедливо звинувачують у тому, що той нібито співпрацював з окупантами. Сущеня приречений на смерть. Але він сподівається довести, що непричетний до зради, в якій його звинувачують. І в цій надії він намагається зробити дуже непростий моральний вибір в неймовірно важких обставинах. Запрошуємо всіх бажаючих на перегляд фільму.

15 серпня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ художнього показ фільму «Щоденник його дружини», режисер: Олексій Учитель. Трагічна розповідь про любов і самотність... про невідомі сторінки приватного життя великого російського письменника Івана Буніна. На Лазурному Березі у Франції розігрується особиста драма письменника-емігранта Івана Буніна. Під одним дахом живуть він, його дружина і його юна коханка. Дружина вже майже змирилася зі своєю дивною роллю в любовному трикутнику, але тут в їхнє життя втручається ще одна жінка - екзотична красуня Марго, яка руйнує цей крихкий спокій... Вхід в кінозал – за читацькими квитками.

16 серпня о 17.00 у відділі мистецтв відбудеться зустріч з відомим кіровоградським археологом Миколою Тупчієнком. Микола Петрович розповість про археологічні розкопки експедиції «Літо-2013». Відкриє таємниці про народи, які жили на терені сучасної України. Чекаємо на зустріч усіх, хто полюбляє археологічні загадки.

В суботу, 17 серпня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» традиційно працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Послуги надаються безкоштовно.

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 05 по 11 серпня

У вівторок, 6 серпня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч з етнографом Олександром Босим, який розповість про експедиції останніх років та пошук майстрів традиційних українських ремесел. Запрошуємо всіх бажаючих!

Довідка:
Олександр Георгійович Босий народився у 1958 році на Кіровоградщині. Закінчив Одеський педагогічний інститут, художньо-графічний факультет,завідувач відділу народного мистецтва Національного музею народної архітектури та побуту України, член Національної Спілки журналістів України. Автор серії книг, статей, наукових робіт та науково-популярних фільмів з історії культури і мистецтва Кіровоградської області. Лауреат обласної краєзнавчої премії ім.В.М.Ястребова та всеукраїнського Грандфестивалю "Перлини сезону-2000".

7 серпня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ художнього фільму «Вдова із острова Сан-П’єр» / La veuve de Saint-Pierre (Канада, Франція, 2000, 122 хв.) режисер: Патріс Леконт. Запрошуємо всіх бажаючих на перегляд фільму.

8 серпня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ художнього фільму«Ведмежий поцілунок» / Bear’s kiss. Спільна робота кіномитців Німеччини, Швеції, Росії, Іспанії, Франції, Італії, 2002, 101 хв. режисер: Сергій Бодров. Вхід в кінозал – за читацькими квитками.

8 серпня о 14-ій годині відомий майстер клаптикового шитва Ірина Кудревич допоможе всім бажаючим відкрити для себе мистецтво традиційної японської вишивки – сашико. Для участі у занятті з собою мати джинсову тканину (20х20), для прокладки можна використати серветки «Фрекен Бок» або 2 прошарки непотрібної тканини (20х20), підкладкова тканина (20х20), товсті світлі нитки №10 або ірис, голка з великим вушком, мило, лінійка, ножиці.

9 серпня в Центрі Європейської інформації, що працює у відділі читальних залів, розпочинає роботу нова книжкова виставка з циклу «Країни Європи: знати, відчувати, захоплюватися: Бельгія». Власне Бельгію відвідує не так багато туристів: найчастіше ця країна виявляється одним з пунктів у маршруті екскурсійної поїздки по Бенілюксу, з відвідуванням Брюсселя і ще двох-трьох містечок, які заслуговують уваги. Загалом, це благополучна європейська держава з чималою кількістю добре збережених архітектурних пам'яток часів Середньовіччя (особливо цікаві бельгійські замки - справжня готика!), якісними готелями, високим рівнем життя - і відповідними цінами. Запрошуємо до перегляду виставки.

В суботу, 10 серпня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» традиційно працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Перетворіть свій відпочинок на незабутню зустріч, дізнайтеся щось нове, подаруйте собі маленьке свято під відкритим небом! Послуги надаються безкоштовно

Вхід на заходи – вільний.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук 7 серпня розпочне свою роботу книжкова виставка “Я і світ довкола мене”. На виставці представлені книги: енциклопедії, довідники, путівники, науково-популярні видання про нашу планету, її різноманітний живий світ, унікальні місця, які можна назвати чудесами світу, великі таємниці та загадкові явища. Тут ви знайдете: захопливі розповіді про світ доісторичного життя, докладні відомості про рослини, динозаврів, земноводних, плазунів, павукоподібних, птахів, ссавців, річкових та морських мешканців, комах і багато-багато іншого. З книг можна також довідатися, яка мальовнича природа України. Її гори, густі ліси і широкі ріки населені цікавими, а почасти й рідкісними тваринами. Порадує вас література і про природу рідного краю, Кіровоградщину.

А якщо ви захочете вирушити в подорож та відвідати унікальні місця, то вам допоможуть книги з географії туризму. В кожного з вас є можливість поїхати куди заманеться. Користуйтеся, не зволікаючи, цією можливістю сьогодні. Просто сідайте на велосипед, в машину, на поїзд чи літак — і в дорогу! І знайте, що Земля вас захистить — напоїть і нагодує, зігріє і порадує, зробить щасливими, але лише за однієї умови — щирої любові у відповідь.

Мабуть, багато хто з вас цікавиться незвичайними подіями, фактами, аномаліями, що відбуваються на планеті. Тоді для вас - енциклопедії сенсацій неймовірних, загадкових і таємничих явищ ХХ століття.

Виставка буде цікава і дорослим, і малечі; буде діяти протягом місяця. Отже, запрошуємо всіх бажаючих до перегляду!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 29 липня по 04 серпня

У понеділок, 29 липня о 14.00 в кіноклубі “Екран” відбудеться презентація художнього короткометражного фільму “На роздоріжжі”. Фільм створено студією аматорського кіно “Спалах” за підтримки телестудії «Energy-TV» та озвучено на студії «Radharaman records». Жанр – соціально-філософська притча, драма з елементами сатири.

Тривалість фільму – 30 хвилин.

31 липня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ художнього фільму Бориса Дурова «Не можу сказати «прощай». За 1982 рік фільм став лідером кінопрокату, його переглянуло майже 35 мільйонів глядачів. Запрошуємо всіх бажаючих на перегляд фільму.

1 серпня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ військової драми 2007 року «Спокута». Фільм знятий режисером Джо Райтазом за однойменним романом Ієна Мак’юена. У головних ролях – Кіра Найтлі та Джеймс Макевой.
Фільм отримав «Оскар», «Золотий глобус» та премію BAFTA.

3 серпня о 16.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас з декоративного розпису – Наталія Федорова проведе безкоштовний майстер-клас з виготовлення «Городецької пташки». Для участі у майстер-класі необхідно з собою мати: папір А-4 жовтогарячого кольору, фарбу «гуаш», пензлики, палітру, простий олівець і гумку (майстер-клас переноситься з 27 липня)

1 серпня минає 100 років з дня смерті найвідомішої української письменниці Лесі Українки. Значення її творчості в історії української літератури полягає в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами й мотивами. Леся Українка стала відомою завдяки своїм збіркам поезій «На крилах пісень», «Думи і мрії», «Відгуки», поем «Давня казка», «Одно слово», драм «Бояриня», «Кассандра», «Лісова пісня» та ін. Запрошуємо всіх бажаючих у відділ обслуговування користувачів на перегляд книжкової виставки «Я жива, я буду жити вічно…».

В суботу, 3 серпня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» традиційно працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Для дітей та дорослих працівники бібліотеки підготували цікаву літературу. Також малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Перетворіть свій відпочинок на незабутню зустріч, дізнайтеся щось нове, подаруйте собі маленьке свято під відкритим небом! Послуги надаються безкоштовно

Вхід на заходи – вільний.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 22 по 28 липня

 

24 липня о 1500 в кінозалі - перегляд художнього фільму «Тарас Бульба» (Росія-Україна-Польща, 2009, реж. В. Бортко).

25 липня о 1400 запрошуємо всіх, хто захоплюється краєзнавством, на засідання краєзнавчої студії, де відбудеться зустріч з кандидатом історичних наук Віталієм Крижанівським на тему «З історії Єлисаветградського міського самоврядування». Зустріч відбудеться у відділі краєзнавства (3 поверх).

25 липня о 1500 в кінозалі відбудеться перегляд іронічної комедії «Висока мода» (США, 1994, реж. Роберт Олтмен).
27 липня о 10.00 у відділі мистецтв майстер з декоративного розпису – Наталія Федорова проведе безкоштовний майстер-клас з виготовлення «Городецької пташки». Для участі у майстер-класі необхідно із собою мати: папір А-4 жовтогарячого кольору, фарбу «гуаш», пензлики, палітру, простий олівецьта>гумку<.

УЧАСТЬ У ЗАХОДАХ – БЕЗКОШТОВНА!

Довідки за телефоном: (0522) 22-58-90

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 15 по 21 липня

Благодарю, душа моя, за то, что в шахматы
учишься. Это непременно нужно во
всяком благоустроенном семействе.

А. С. Пушкин

20 липня міжнародна спільнота відсвяткувала День шахів. Шахи — цікава гра, в якій невидимий світ думки і мрії реалізується в русі шахових фігур. Коли вам захотілось навчитись грати в шахи — це дуже добре! Гармонія інтелекту й духовності, радісного настрою і спілкування позначає істинний сенс життя. Така думка підтверджена й роботою Клубу інтелектуальних ігор, який уже два роки працює у відділі обслуговування читачів ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. До Міжнародного дня шахів тут представлена книжкова виставка “Підкорення інтелектуальних вершин”. Діяльність Клубу інтелектуальних ігор зумовлена високою потребою жителів нашого міста в інформаційних, комунікативних, культурних, оздоровчих послугах, в ефективному вирішенні питань проведення цікавого дозвілля. Адже, якщо людина заглиблюється у чарівний світ шахової творчості, якщо їй хочеться розкрити в собі талант інтелектуального спілкування, вона із задоволенням іде в бібліотеку, де на неї чекають спеціально облаштований куточок, виставки книг, медіаресурси із записами відомих шахових турнірів. На електронних носіях презентовані системи освоєння тактичних ходів і комбінацій, наявні довідкові документи.Про сучасні новини шахового світу можна дізнатись із газети “Ладья: шахмати, шашки,ігри”, з Інтернет-джерел, з електронних носіїв, книг, що знаходяться у фондах нашої бібліотеки.

Клуб інтелектуальних ігор тісно співпрацює зі Всеукраїнським фізкультурно-спортивним товариством “Колос”, дитячим і юнацьким шаховим клубом “Чатуранга”, Центром фізичного здоров'я “Спорт для всіх”.
У клубі проводяться турніри, сеанси одночасної гри.
Для всіх, хто бажає долучитись до вказаних джерел інформації, знайти собі партнерів у грі та спілкуванні, цікаво провести своє дозвілля - щиро запрошує Клуб інтелектуальних ігор.

16 липня о 16 годині у відділі мистецтв Ольга Коломієць – майстер з живопису, вишивки, художник-модельєр навчить усіх бажаючих виготовляти «Кутасики» (китиці або кульки для прикрашення одягу).

Для виготовлення кутасиків Вам знадобиться: картон, циркуль, ножиці, шерстяні нитки будь-якого кольору. Участь – безкоштовна.

 17 липня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ фільму «Білий полон» режисера Френка Маршала. Пригодницький фільм 2006 року кінокомпанії Уолт Дісней (Walt Disney Pictures) про життя собак в Антарктиці. Фільм викликає масу емоцій. Багато людей плачуть, коли дивляться його. Мораль фільму – тварини часто проявляють в своїх вчинках більше людяності, ніж власне люди. Фільм отримав позитивні відгуки кінокритиків і користується заслуженою любов'ю у глядачів.

18 липня о 15.00 в кінозалі відбудеться показ фільму «Хранитель часу» або «Володар часу» – пригодницький фільм за мотивами роману Браяна Селзніка «Винахід Г'юґо Кабре» про сироту, що живе на паризькому залізничному вокзалі. Режисер картини – Мартін Скорсезе, сценарист – Джон Лоґан.

Фільм став володарем премії «Золотий глобус» за кращу режисерську роботу. Був номінований на 11 премій «Оскар», у тому числі за найкращий фільм і найкращу режисерську роботу, що робить його найбільш номінованим фільмом 2011 року. З них отримав п'ять («Найкраща операторська робота», «Найкращі візуальні ефекти», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий звук», «Найкращий звуковий монтаж»).

В суботу, 20 липня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» традиційно працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Для дітей та дорослих працівники бібліотеки підготували цікаву літературу. Також малечі пропонуємо різноманітні розваги, майстер-класи, розмальовки, розвиваючі ігри. Перетворіть свій відпочинок в незабутню зустріч, дізнайтеся щось нове, подаруйте собі маленьке свято під відкритим небом! Послуги надаються безкоштовно

Вхід на заходи – вільний.

З 1 по 7 липня

1 липня о 12.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського відбудеться довгоочікуваний майстер-клас з ошибани (пресованої флористики). Анастасія Бєлік підготувала для учасників заходу зразок для виконання натюрморту з природних матеріалів: різноманітні пелюстки квітів та листячко дерев. Під час заняття кожен зможе отримати насолоду від краси форм і кольору засушених травинок, від тонесеньких прожилок рослин, помилуватися тихою гармонією ошибани.
Бажаючих взяти участь у майстер-класі Анастасії Бєлік просимо повідомити про участь за тел. 0953889856 – пані Тетяна.

1 липня у відділі мистецтв до Дня архітектури розпочинає роботу книжкова виставка «Мистецтво античних міст Північного Причорномор’я».

1 липня у відділі обслуговування користувачів до національного свята Дня Канади розпочинає роботу книжкова виставка «Під покровом Всевишнього: релігійні погляди українських канадців», а також 3 липня до Дня Хрещення Русі – книжкова виставка «Різдво і сонця, й Бога і душі».

2 липня о 12 годині у відділі мистецтв відбудеться підведення підсумків проекту Грети Агафонцевої «Ведмідь. Забута традиція». Шість фіналісток, що дійшли до завершення, презентуватимуть своїх ведмедиків «Тедді» та поділяться враженнями від набутих знань та навичок. Під час проекту всі вони стали дружною командою, об’єднаних однією метою. Кожен з учасників пройшов перевірку на працьовитість та витривалість, на здатність спілкування з новими людьми.

В суботу, 6 липня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Діти та дорослі зможуть відпочити з користю. Працівники бібліотеки підготували цікаву літературу для дорослих, а також різноманітні розваги для малечі…Послуги надаються безкоштовно.

Вхід на заходи вільний.

Також нагадуємо, що в холі І поверху з 10.00 до 18.00 працює Kineкt-3D гра (2 грн.– 15 хв.)

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 24 по 30 червня

24 червня у відділі обслуговування користувачів до Дня Конституції України розпочинає роботу книжкова виставка «Конституція України в аспекті розвитку конституційного процесу», а також 28 червня у відділі абонементу - книжкова виставка «Конституція — класичний основний закон незалежної держави»

25 червня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки майстринь декоративно-ужиткового мистецтва клубу «Ниточка» «Рушникові доріжки». Щороку до Дня Конституції України Клуб народних ремесел «Ниточка» готує експозицію українських рушників, чергуючи виставки робіт членів клубу зі старовинними вишитими рушниками. Майстрині працювали цілий рік створюючи власні, неповторні вироби, синтезуючи минуле і сьогодення, цього року вони представлять вже сучасні рушники, а потім знову до нас промовлятимуть старовинні вишивки, що протягом року поповнять скарбнички членів клубу.БикЮ Відвідайте експозицію, постійте в задумі, перегляньте рушники, можливо, їхні доріжки поведуть вас через асоціації та спогади в дитинство і юність.

25 червня у холі ІІ поверху розпочинає роботу фотовиставка, яка була представлена на 13-му Фестивалі «Архітектура та дизайн».
Національна спілка архітекторів України запрошує ознайомитися з кращими роботами українських та зарубіжних архітекторів.

26 червня у відділі абонементу до Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом розпочинає роботу виставка-застереження «Повернутися у світ реальний».

26 червня о 15:00 у відділі краєзнавства відкривається персональна виставка майстрині по батику Наталії Валеріївни Завалій «Палітра творчої душі». Основна тематика робіт досить оригінальна: це храми та будівлі, що були в нашому місті (або перебудовані), в обрамленні квітів, занесених до Червоної книги, що поволі зникають з території нашого рідного краю. Все, що милує око своєю красою, неповторністю форм, кольору, гармонією відчуттів, об'єднане філософською ідеєю: ніщо не вічне у цьому світі, але продовжити життя прекрасному людям під силу. На виставці представлені роботи, виконані в різних техніках: живопис на склі, батик, ляльки-мотанки, декупаж.

27 червня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться зустріч «Оживають сторінки історії» з краєзнавцем Анатолієм Івановичем Ковирьовим -директором Новомиколаївської загальноосвітньої школи, вчителем історії, письменником, краєзнавецем, у творчому доробку якого понад 60 досліджень з історії Новоукраїнського району.

27 червня о 16.00 у відділі мистецтв в рамках проекту «Колоритні мандрівки» відбудеться зустріч з мандрівницею Ларисою Лебедєвою, яка розповість про свою подорож до Марокко.

В суботу, 29 червня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Діти та дорослі зможуть відпочити з користю. Працівники бібліотеки підготували цікаву літературу для дорослих, а також різноманітні розваги для малечі…Послуги надаються безкоштовно

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 17 по 23 червня

З 17 по 30 червня у відділі мистецтв розпочинає роботу унікальний проект Грети Агафонцевої «Ведмідь. Забута традиція». Майстриня проведе серію майстер-класів з виготовлення іграшкового ведмедика в техніці «тедді». Довідки щодо часу проведення та необхідних матеріалів можна отримати за тел.: 0996553309 (Світлана).

18 червня об 11:00 у холі І поверху відбудеться презентація робіт декоративно-ужиткового мистецтва учнів Кіровоградської дитячої художньої школи імені О.Осмьоркіна «Шовкові картини». Викладачі: Любов Кир’янова, Марина Кір’янова, Олександр Кир’янов.

18 червня о 14:00 у відділі рідкісних та цінних видань обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться презентація книги кандидата історичних наук, доцента Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка, краєзнавця Сергія Івановича Шевченка „Павлівка. Село в історії Наддніпрянщини”.

18 червня о 15:00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги фольклориста Олександра Терещенка «Історія та звичаї села Хведварь у розповідях і піснях Марії Кузьменко» 2012 року видання.

22 червня у відділі мистецтв розпочинає роботу виставка фотографій з колекції Олексія Жинжирова та Юрія Тютюшкіна «Ворог у місті 1941-1944», присвячена подіям Великої Вітчизняної війни.

В суботу, 22 червня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Діти зможуть виготовляти невеличкі поробки, розмальовувати та переглядати яскраві книжки. Дорослим пропонуємо глянцеві журнали та цікаву літературу.

Вхід на заходи - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 10 по 16 червня

11 червня у відділі обслуговування користувачів розпочинає роботу книжкова виставка «Країни Європи: знати, відчувати, захоплюватися: Іспанія». За величиною території Іспанія є четвертою країною в Європі та має колоритний ландшафтний дизайн. А коли мова заходить про фламенко чи кориду, ми незмінно згадуємо про цю чудову країну. На виставці представлена література, яка відображує різні аспекти культури та побуту іспанців.

У суботу, 15 червня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Діти зможуть виготовляти невеличкі поробки, розмальовувати та переглядати яскраві книжки. Дорослим пропонуємо періодичні видання та цікаву літературу.

В рамках літньої програми «Бібліотека – острів фантазії і творчості» пропонуємо послуги для дітей і підлітків:
* Бесіди про книгу і роль читання, голосні читання, літературні ігри, екскурсія «Диво-книги» (безкоштовно)
* В актовій залі з 10.00 до 12.00 години відбувається показ мультфільмів, фільмів про природу (1 грн.)
* В холі І поверху з 10.00 до 18.00 працює Kinekt-3D гра (2 грн.– 15 хв.)

Сьогодні екологія є не просто наукою, а способом мислення та життя. Навколишнє природне середовище, яке оточує людину протягом всього життя, не є безладом або просто набором якихось умов, а є взаємопов’язаною складною системою. Саме ця обставина і дає можливість розвитку та еволюції біосфери, життю і праці людини. Орхуський інформаційно - тренінговий центр при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук пропонує книжкову виставку “Екологія довкілля і безпека життєдіяльності людини”, яка розпочне свою роботу 5 червня 2013 року. На виставці представлена література, яка дає змогу зрозуміти роль сучасної екології в питанні виживання людської цивілізації, яка розкриває взаємозв’язок людини з навколишнім середовищем — природним, техногенним, соціальним, акцентує увагу як на проблемах глобальної екології, так і проблемах взаємодії людини й довкілля в Україні.

Виставка буде цікавою й корисною як науковцям, студентам, так і всім людям, яким небайдуже майбутнє нашої планети. Запрошуємо до перегляду! Виставка діятиме протягом місяця.

Тепер про планування сім’ї можна дізнатись,
перебуваючи будь-де і в будь-який час!


11 червня о 13:00 у Кіровограді відбудеться презентація веб-сайту з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я.

ніціаторами створення сайту стали Програма Агентства США з міжнародного розвитку «Здоров’я жінок України» разом с Фондом Народонаселення ООН в Україні.

Питання планування сім’ї є надзвичайно актуальними для українців, адже показник абортів і рівень материнської смертності внаслідок аборту в 1,5 разивищий, ніж середній показник по країнах ЄС. В той час, коли саме знання про планування сім’ї здатні зменшити рівень непланованих вагітностей, які закінчуються абортами, що негативно впливає на репродуктивне здоров’я жінок.

Сьогодні українці дедалі частіше шукають інформацію за допомогою мережі Інтернет, але з іншого боку всі ми знаємо, що не завжди інформації у всесвітній мережі можна довіряти, тому настає нагальна потреба у створенні джерела достовірної інформації. Саме таким джерелом, на думку представників міжнародних організацій, може стати новий сайт.

У презентації візьмуть участь:

- Ельза Лещенко, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації,
- Валентина Чирва, головний лікар Кіровоградського обласного центру планування сім'ї та репродукції людини,
- Павло Замостян, заступник Представника Фонду народонаселення ООН
- Наталя Карбовська, заступник директора Програми «Здоров’я жінок України».

Презентація відбудеться за адресою м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24 (Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського).

Початок о 13:00.

Акредитація за телефонами «Прес-клубу реформ».

З 3 по 09 червня

Шановні користувачі! Повідомляємо, що з 1 червня бібліотека перейшла на літній графік роботи. Отже, ми чекаємо на Вас з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 19.00, в суботу – з 10.00 до 18.00. Неділя - вихідний.

4 червня о 14.30 у відділі мистецтв відбудеться презентація нового випуску «Альманах. Літературна Кіровоградщина» (обласна організація Конгресу літераторів України). Презентуватиме видання Анатолій Юрченко.

Альманах містить вірші й прозу авторів Кіровоградщини, що пишуть українською та російськими мовами й об’єднані в обласній організації Конгресу літераторів України. Їх різножанрова творчість віддзеркалює думки й почуття сучасної людини, любов до України та рідного краю. Розділ сатири та гумору включає оповідання й вірші, яким властиві всі відтінки цього жанру – від м’яко іронічних до гостро викривальних. Видання розраховане на широке коло читачів.

5 червня у відділі обслуговування користувачів розпочинає роботу виставка «Духовний реалізм В. Барки». Василь Барка (справжнє ім’я - Василь Костянтинович Очерет) – видатний український письменник і перекладач. Виставка працює протягом місяця, запрошуємо до перегляду.

А також 5 червня у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук до Всесвітнього дня навколишнього середовища розпочинає роботу книжкова виставка «Екологія довкілля і безпека життєдіяльності людини».

У суботу, 8 червня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Діти зможуть виготовляти невеличкі поробки, розмальовувати та переглядати яскраві книжки. Дорослим пропонуємо періодичні видання та цікаву літературу.

8 червня до 130-річчя від дня народження Івана Мар’яненка, українського актора, режисера театру і кіно, розпочне роботу книжкова виставка. Запрошуємо всіх познайомитися з біографією та творчістю митця у відділі мистецтв.

Вхід на заходи - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 27 травня по 02 червня

30 травня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання «Краєзнавчих студій». Тема: творча зустріч зі співавтором проекту «Стилет і стилос трьох степовиків», зокрема, першого тому цієї серії – «Бо я – українець» – про життя і творчість письменника-земляка Володимира Кириловича Винниченка – Сергієм Олександровичем Колісником.

Сергій Колісник народився у 1957 році в місті Дніпропетровську. Закінчив Новомиргородську середню школу №2, а в 1984 році, зі званням Пушкінського стипендіата, Кіровоградський педінститут. Друкувався в обласній та всеукраїнській періодиці. Дипломант Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-96». Викладав українську мову та літературу, був заступником директора з науково-методичної роботи в Кіровоградській державній гімназії №9. Нині працює за педагогічним фахом. Підготував і видав чотири посібники з української та зарубіжної літератури, співавтор підручника «Українська література» для 10-11 класів, колективного збірника «До храму власної культури»…

Проекти серії дайджестів «Стилет і стилос трьох степовиків» Сергій Олександрович виношував разом зі своєю донькою, аспіранткою Тетяною Яровенко. Зацікавленість літературним краєзнавством пояснюється знайомством авторів з непересічними особистостями – Володимиром Панченком, Леонідом Куценком, Григорієм Клочеком та багатьма іншими науковцями і вчителями Кіровограда.

Перша книга серії «Стилет і стилос…» під назвою «Володимир Винниченко: «Бо я – українець» вийшла друком у 2011 році, а додатковий том про жінок у житті Винниченка – у нинішньому. Видання проекту здійснюється за рішенням вченої ради Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені В. Сухомлинського та за спонсорської підтримки підприємця з Кіровоградщини Максима Березкіна. На зустріч запрошені письменники, краєзнавці, співробітники музеїв, читачі книгозбірні, бібліотекарі. Вхід – вільний.

1 червня о 14.00 у холі І поверху відбудеться відкриття фотопроекту Бориса Бухмана «Город миллиона надежд». Метою проекту є збір коштів на допомогу онкохворим дітям. На презентацію приїздить автор проекту - фотограф Борис Бухман, член НСФХУ, переможець та учасник міжнародних конкурсів і фестивалів фотографії.
На відкритті кожен бажаючий зможе взяти участь у благодійному майстер-класі виготовлення янголят з бісеру, який проведе експерт громадської організації «Територія успіху» Ірина Згривець.

1 червня з 14.00 розпочинає роботу літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами», який працюватиме до 19.00 у парку культури і відпочинку «Ковалівський».

Літній читальний зал працює щосуботи, з 14:00 до 19:00. Тут кожен може переглянути нові цікаві журнали, взяти участь у безкоштовних майстер-класах, де вас навчать виготовляти витинанки та інші ексклюзивні речі власноруч, пограти в шахи або шашки, отримати консультацію бібліотекаря, або й просто перепочити чи поспілкуватися зі своїми знайомими. Хітом минулого року були розмальовки, які ми пропонуємо малечі і цього року. Консультанти читального залу проводитимуть розвиваючі ігри, конкурси, екологічні вікторини для дітей, які відпочивають у парку.

Всі послуги надаються безкоштовно

З 1 червня у відділі абонементу до Міжнародного дня дітей працюватимуть книжкові виставки «Діти – восьме диво світу» та «Літо: читаємо на дозвіллі». А також у відділі обслуговування користувачів – виставка «Дитина в сучасному суспільстві»
Вхід на заходи – вільний!

Адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 20 по 26 травня

20 травня у відділі абонемента до Дня перепоховання Т.Г.Шевченка працюватиме виставка «А про славу твою вічну з вітром гори гомонять».

21 травня у відділі рідкісних і цінних документів до Дня слов’янської писемності і культури працюватиме виставка «Українська мова: праісторія».

Нагадуємо, що 22 травня з 10.00 розпочнеться загальнобібліотечне свято «Бібліофестиваль на Великій Перспективній-2013», всі деталі можна дізнатися тут Наголошуємо, що в цей день на гостей чекає багато сюрпризів, кожен бажаючий матиме змогу спробувати мистецтво боді-арту. Для дітей-учасників конкурсів і фестивалю – безкоштовне морозиво - щедрий подарунок від фірми «Ласка».

24 травня в 15.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться показ документального фільму «Поза Євро». За сприяння Фестивалю DokuDays.
«Поза євро» (кіноальманах) – результат колективної роботи молодіжної творчої лабораторії. Його ідею, напевне, можна визначити як спробу уособлення натовпу. Здатність побачити, виокремити людське обличчя з юрби, що здається безликою, згуртованою на спортивній, політичній чи будь-якій іншій основі. І розповісти про це.
Тривалість – 122 хвилини.

26 травня о 14.00 у відділі мистецтва відбудеться засідання клубу «Фотограф» спільно з обласною організацією НСФХУ.

Вхід на заходи – вільний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 13 по 19 травня

14 травня у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація книжкової виставки з Канадсько-Українського бібліотечного центру «Тріумф і трагедія С.Петлюри», виставка присвячена українському політичному і військовому діячеві та працюватиме протягом місяця.

У вівторок, 14 травня о 10.00 у бібліотеці відбудеться зустріч людей з функціональними обмеженнями, літніх громадян, ветеранів Великої Вітчизняної війни «Яскраві кольори весняних свят». Захід проводиться спільно з Кіровоградською обласною організацією «Товариство Червоного Хреста» та територіальним центром соціального обслуговування Ленінського району м.Кіровограда.

15 травня о 15.00 у відділі обслуговування користувачів до дня Європи буде проведена веб-конференція з тематики європейських стандартів, а саме «Забезпечення доступності соціальних послуг для людей з обмеженими можливостями». У конференції візьмуть участь представники Мережі центрів європейської інформації України. Експертом зустрічі виступить голова Полтавського осередку «Всеукраїнської організації «Союз організацій інвалідів України» Сергій Чумак

15 травня у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук розпочинає роботу виставка творчих робіт “На крилах творчості» Будинку дитячої та юнацької творчості м. Кіровограда. На виставці представлені кращі роботи вихованців відділу декоративно-ужиткового мистецтва БДЮТ. Виставка охоплює майже все різноманіття жанрів, які є уособленням декоративно-ужиткового мистецтва як соціально-культурного феномену, а саме: художнє плетіння, ткацтво, в’язання спицями та гачком, художня вишивка, м’яка іграшка, вироби з тіста, декоративний розпис, бісероплетіння, вироби з природних матеріалів.
Виставка працює протягом травня-червня 2013 р. Запрошуємо до перегляду.

18 травня працівники бібліотеки приєднаються до Єврофесту в парку культури і відпочинку «Ковалівський», який розпочнеться об 11.00. Захід проводиться до дня Європи в Україні. Центром європейської інформації буде організовано вікторини, ігри, конкурс малюнку, представлено інформаційні матеріали.

Вхід на заходи - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 29 квітня по 5 травня

Шановні користувачі, відвідувачі та друзі бібліотеки. Від щирого серця вітаємо вас з травневими святами. Зичимо щастя, здоров’я, весняного тепла! Натхнення, творчої праці! Хай ці дні принесуть Вам і Вашим близьким радість! Хай панує мир, злагода та добробут у Ваших оселях!

Повідомляємо, що 1, 2, 5, 9 травня - вихідні дні, у передсвяткові дні, 4 травня бібліотека працює з 10.00 до 17.00, 8 травня – з 10.00 до 18.00, в інші дні бібліотека працює згідно з графіком.

29 квітня о 16.00 у відділі краєзнавства до 1025-річчя хрещення Русі та в рамках роботи проекту «Краєзнавча вітальня» відбудеться зустріч з отцем Євгеном, який розповість про свою подорож до Єрусалиму, та про те, як він став свідком сходження священного вогню. Запрошуємо всіх на зустріч «Чудо благодатного вогню».

29 квітня о 16.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського відбудеться концерт «Взяв би я бандуру…» відділу народних інструментів Кіровоградського музичного училища. Головна мета – познайомити слухачів з народними музичними інструментами, з історією музики, яка написана для домри, бандури та кобзи, бо народна мудрість каже:

«… як музика заграє з веселої ноти,
То старому додасть сили, молодим охоти».

30 квітня об 11.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться конкурс читців «Дядя Стёпа и другие». Твори російських дитячих поетів читатимуть діти 7-10 років.

30 квітня о 13.00 у відділі абонемента відбудеться захід «Титани ренесансу: Джованні Боккаччо», де можна познайомитись з творчістю письменника, а також переглянути фрагмент фільму «Декамерон».

З 6 до 12 травня бібліотека проводить акцію «Будьмо ближчими». Акція спрямована на те, щоб ветерани та діти війни мали змогу безкоштовно поспілкуватися з рідними, друзями, використовуючи Skype-технології. Всі бажаючі можуть безкоштовно скористатися запропонованою послугою!

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 22 квітня по 5 травня

Увага! Вперше в Кіровограді – фестиваль «Родинні розваги»

Обласна інформаційна служба з актуальних питань жіноцтва спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д. Чижевського запрошують молоді подружжя, мам, тат з дітьми, бабусь, дідусів з онуками, взяти учаcть у фестивалі «Родинні розваги», який відбудеться у тиждень відзначення Дня матері і Міжнародного дня сім’ї. Акція проходить як захід Проекту «Турбота про жінку – впевненість у майбутньому», що реалізується в рамках Програми «Здоров’я жінок України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Вік і кількість учасників від родини – необмежені.

Фестиваль відкритий, участь - безкоштовна. Проходить у два етапи.

І – відбірковий. До 12 травня розкажіть як Ви проводите дозвілля, по можливості надішліть фото market@library.kr.ua або принесіть за адресою: м. Кіровоград, вул.В.Перспективна, 24

Напрямки фестивалю:
- образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво,
- декламація віршів та акторський талант,
- музика та вокал,
- сімейне хобі...

ІІ етап – фінал 15 травня о 13:00. Запрошені учасники представлять свої родинні розваги і отримають призи.

Додаткову інформацію можна знайти тут

Тел. для довідок: 066 122 70 98 (Світлана), 099 792 76 07 (Наталія)

Гарний настрій і солодощі гарантуємо!

23 квітня о 15.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться зустріч на тему «Інформація про систему вищої освіти та можливості навчання студентів у вищих навчальних закладах Словацької республіки».

Захід організовано спільно з ПП «Міжнародне агентство Погляд-Некст». Запрошуємо абітурієнтів та всіх бажаючих дізнатись про освіту за кордоном.

25 квітня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання «Краєзнавчих студій», де всі бажаючі отримають змогу зустрітися з краєзнавцем із Онуфріївки, номінантом на обласну краєзнавчу премію ім.В Ястребова Миколою Івановичем Явтушенком. Автор розповість про власну збірку легенд та оповідань «Таємниці дикого поля (історія, легенди, оповідання)». Запрошуємо на зустріч всіх, хто цікавиться краєзнавством та історією рідного краю.

26 квітня о 12.00 у відділі краєзнавства відкривається персональна виставка художніх полотен члена клубу народних ремесел «Ниточка» Ростислава Климишина «Барвиста Україна». Нова виставка містить останні роботи майстра пензля.

Останньої неділі місяця, 27 квітня о 14.00у відділі мистецтв збирається клуб «Фотограф»: досвідчені професіонали, початківці та ті, хто тільки бажає навчитися майстерності фотографування. В атмосфері відкритості та доброзичливості кожен бажаючий зможе запропонувати свої фотографії до перегляду, почути поради, обмінятися досвідом, поспілкуватися та знайти однодумців.
Приходьте, спілкуйтеся та самоудосконалюйтеся!

Вхід на заходи – вільний, участь у майстер-класах – безкоштовна.

Наша адреса: вул. В.Перспективна, 24, тел. для довідок 22-58-90.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

15 по 21 квітня

15 квітня о 14.00 у відділі краєзнавства в рамках Програми збереження історичної пам`яті про перемогу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років відбудеться засідання прес-клубу «Стривожену пам’ять – спалах гарячий обпалить». В засіданні візьмуть участь історики КДПУ ім. В.Винниченка; краєзнавці; співробітники обласного краєзнавчого музею; студенти історичного факультету КДПУ ім. В.Винниченка; представники кіровоградських ЗМІ. Детальніше

У квітні виповнюється 125 років з дня народження видатного піаніста, музичного і громадського діяча, уродженця м. Єлисаветграда – Генріха Нейгауза. Бібліотека приєднується до святкування та запрошує всіх бажаючих 16 квітня на такі заходи:
З 10.00 протягом дня перегляд фільму «Майстер Нейгауз» (інфопанель, хол І поверху),
12.30презентація книги кандидата мистецтвознавства, викладача музичного училища Марини Долгіх «Нейгауз: варіації на єлисаветградську тему» (відділ мистецтв),
13.30лекція-концерт представника піаністичної школи Генріха Нейгауза відомого музичного діяча, професора Юрія Дикого «Парадоксальний Нейгауз» (відділ мистецтв).
Також почне роботу книжково-ілюстративна виставка у двох розділах – «Генріх Нейгауз – сучасний вимір» та «Історія «Нейгаузівських зустрічей» Кіровоград 1988-2013». Виставку організовано спільно з музеєм музичної культури імені Кароля Шимановського і муніципальним камерним хором – художній керівник та диригент, заслужений діяч мистецтв України Юрій Любович. Детальну інформацію можна знайти тут

17 квітня о 17.00 у відділі обслуговування користувачів відомий український письменник Андрій Кокотюха (м. Київ) представить увазі кіровоградських читачів свій новий історичний роман «Червоний» та інші книги. Роман А. Кокотюхи «Червоний» вирізняє захопливий динамічний сюжет, легка манера оповіді, притаманна перу відомого майстра детективів.
Запрошуємо на зустрічі всіх, хто цікавиться історичною прозою.
На зустрічі можна буде придбати книги.
Детальніше читайте тут

Щороку, в третю суботу квітня, коли земля вже готова до весняного оновлення, ми святкуємо День довкілля. Бібліотека також приєднується до святкування та запрошує всіх небайдужих взяти участь у конференції «Земля – наш дім і жити нам у ньому», що відбудеться 18 квітня об 11.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук. Головною метою конференції є звернення уваги на стан природи. Конференція проводиться спільно з Кіровоградським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

18 квітня о 17.00 у відділі мистецтв відбудеться зустріч з отцем Євгенієм, який проведе православну бесіду на тему «Дорогами Оптинських старців». Запрошуємо всіх бажаючих!

Весна! На порозі головне світле свято Великодня. Вважають, що в цей містичний чарівний час сонце сім днів не сходить з неба. Готуючись до цього свята, до весни та весняного настрою, майстрині Національної спілки майстрів народного мистецтва України та студенти мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка запрошують усіх любителів декоративно-ужиткового мистецтва відвідати ДЕНЬ МАЙСТРІВ – серію майстер-класів, що відбудуться у відділі мистецтв 20 квітня з 10 до 18 години та зробити великодні сувеніри своїми руками. Деталі можна дізнатись тут

Вхід на заходи – вільний, участь у майстер-класах – безкоштовна.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 8 по 14 квітня

9 квітня о 14.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться науково-практична конференція «Грунтознавство: місце та роль у природі й житті людини». В науково-практичній конференції візьмуть участь науковці — доктор географічних наук, професор Анатолій Кривульченко; професор Федір Топольний; кандидат сільськогосподарських наук Ігор Семеняка; завідувач кафедри загального землеробства КНТУ Микола Мостіпан; фахівці - інженер-грунтознавець Сергій Синицький; інженер-технолог Микола Ковальов; студенти вищих навчальних закладів, землевласники.
Під час конференції розглядатимуться такі питання:

    • грунтознавство та географія грунтів Кіровоградщини;
    • вплив сівозмін на родючість грунтів;
    • агрохімічна паспортизація земель сільськогосподарського призначення та ін.

Такожучасники конференції зможуть переглянути книжкову виставку «Грунти України: властивості, генезис, родючість».

10 квітня у відділі обслуговування користувачів до Всесвітнього дня книги розпочинає роботу книжкова виставка «Вслухаючись у шепіт сторінок».

Творча майстерня клаптикового шитва Ірини Кудревич

11 квітня о 14 годині у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас з печворку. На занятті майстриня ознайомить дорослих і малих з цікавою японською технікою “боро”, що імітує “штопку”. Вона проста у виконанні — потрібно лише пришивати клаптики, які трапляються під руку, можна використовувати і залишки від шитва. Така робота потребує часу, адже кожен клаптик пришивається вручну. Техніка “боро” декоративна, оригінальна та індивідуальна.

Тож, якщо Ви бажаєте приєднатися, просимо з собою мати: основу (20х20), яскраві клаптики, голки, нитки для шиття, ножиці та гарний настрій.

12 квітня о 14.00 у холі І поверху в рамках проекту Сергія Зайцева «Моя квітуча Україна» відбудеться презентація фотовиставки «Івано-Франківщина». Своє неповторне місто Івано-Франківськ та Прикарпаття представляють майстри фотографії: Юрій Бакай, Тарас Дутка, Роман Боднарчук, Анатолій Глеб, Микола Джичка, Микола Калитчук, Ростислав Кондрат, Мирослав Кушніренко, Тетяна Павлик, Дмитро Петрина, Іван Постоловський, Ярема Проців, Віктор Солодкий, Олександр Торб’як, Денис Трофімов, Тарас Яковин, Юрій Рильчук. В програмі презентації передбачено творчу зустріч з фотомитцями Прикарпаття.

Вхід на заходи –вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 1 по 7 квітня

1 квітня 2013 року о 10:00 на площі ім. С.Кірова та в холі ІІ поверху обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського, відкриється фотовиставка, присвячена Дню гумору - «Квітневі усмішки, фото на прищіпках».
Виставка має єдину мету - "посміхнути" кіровоградців та вплинути на врожайність зернобобових культур у регіоні.
Фотопроект почав діяти з 2009 року. Ідея належить Сергію Синєоку.
Організаторами виставки є Кіровоградська обласна організація Національної спілки фотохудожників та S-Студія, Школа Цифрової Фотографії, фотоклуб «КОЛАЖ», Комітет у справах сім’ї та молоді міськвиконкому.
Тому всіх бажаючих, які хочуть поповнити лави усмішливого народонаселення, – запрошуємо взяти участь у відкритті фотопроекту. Чекаємо на площі, де разом з презентацією виставки відбудеться флеш-моб.

2 квітня об 11 годині у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас з виготовлення маленьких лялечок-мотанок «Північна берегиня» та «Лялька-щастя». Заняття проводитиме майстриня Людмила Кривенко. Якщо бажаєте приєднатися, просимо з собою мати:
- ситець білий (4х12 та 2 квадрати 10х10), однотонний (14х14), яскравий (7 різновидів);
- трикотажна тканина (2 кружка діаметром 3см);
- вовняні нитки (яскравий колір за вибором);
- кольорова тоненька стрічка;
- нитки червоні міцні та голка з ниткою (цупкою) для шиття;
- синтепон.

Ніхто досі не розгадав таємниці Гоголя-письменника, Гоголя-людини. Яким же бачить його наш сучасник? Які пріоритети митця залишаються актуальними й нині? Чим близький і цікавий Гоголь для нас, жителів ХХІ століття? Бажаєте дізнатися відповіді - запрошуємо на літературно-музичну композицію 2 квітня о 14.00 у відділ обслуговування користувачів (ІІІ поверх), присвячену дню народження великого українського і російського письменника, драматурга, мислителя Миколи Васильовича Гоголя. Тут зможете познайомитись з чудовими виданнями творів письменника, літературою про його життєвий і творчий шлях.

3 квітня у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка до 190-річчя від дня народження російського перекладача і драматурга Олександра Островського «Майстер російської драми»

Кіноклуб «Екран», що працює при відділі мистецтв, запрошує о 15.00 у середу 3 квітня на демонстрацію фільму «Вчора, сьогодні, завтра» / «Ieri, oggi, domani» Італія, Франція,1963, 119 хв. режисер: Вітторіо Де Сіка. У четвер, 4 квітня - «Амадей» Amadeus США, 1984, 153 хв. режисер: Мілош Форман.

5 квітня о 14.30 у відділі рідкісних і цінних видань відбудеться презентація дослідницько-просвітницького проекту «Наш земляк Дмитро Чижевський – видатний вчений-енциклопедист, філософ та історик культури й науки» (до 120-річчя від дня народження).

5 квітня Орхуський інформаційно - тренінговий центр при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук представляє книжкову виставку “Грунти України: властивості, генезис, родючість”. На виставці є література, що розкриває поняття ґрунту як природного тіла та основного засобу сільськогосподарського виробництва, питання збереження і підвищення його родючості, охорони від ерозії та забруднення.
Саме напередодні Всеукраїнського дня довкілля, який в цьому році відзначається 20 квітня, виставка має на меті привернути увагу до новітніх знань і досягнень у галузі сучасного ґрунтознавства, зрозуміти проблеми, які потребують вирішення, акцентувати увагу на питаннях раціонального використання та охорони земель, зацікавити та спонукати пересічних громадян до самостійного пізнання механізмів ґрунтоутворення.
Виставка буде цікавою й корисною як науковцям, спеціалістам-практикам, так і студентам агрономічних та землевпорядних спеціальностей вищих навчальних закладів та широкому загалу користувачів.
Запрошуємо до перегляду! Виставка діятиме протягом місяця.

5 квітня о 17:00 у відділі мистецтв у рамках проекту «Колоритні мандрівочки» відбудеться зустріч з мандрівницею Ларисою Лебедєвою, яка розповість про свої захоплюючі враження від подорожі до о. Сицилія та про його унікальну історію і культуру. Чекаємо на віртуальних мандрівників.

У суботу, 6 квітня о 12:00 у відділі краєзнавства відбудеться майстер-клас «Техніка стеблового шитва» від Наталії Ніжнікової (клуб народних ремесел «Ниточка»).

Стебловий шов застосовується майже у кожному виді вишивки. Ним дуже часто вишивають стебла квітів і рослин — звідси і пішла його назва. Крім того, його ще називають стебельком, або стебель, шнурок, прошите. Шиється він «назад голкою».

Заняття проводитиме майстриня Зінаїда Володимирівна Андріяшевська. Якщо бажаєте навчитися техніці “стеблового шитва”, просимо з собою мати: - вишивальну тканину чи тканину бязь,
- вовняні нитки або нитки муліне,
- голку вишивальну,
- ножиці великі (для відрізання тканини) та малі з гострими кінцями (для підрізання ниток),
- наперсток.

Після майстер-класу о 14.00 відбудеться чергове засідання Клубу народних ремесел “Ниточка”. “Ниточка” чекає нових майстринь та запрошує усіх бажаючих.

Вхід на заходи - вільний, участь у майстер-класах - безкоштовна.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

25-31 березня

26 березня о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги Валерія Корнійця «Вкус полыни».

26 березня о 14.30 у відділі рідкісних та цінних видань відбудеться презентація виставки «… порівняно з 1913 роком». Виставка підготована спільно з Державним архівом Кіровоградської області, музею ВАТ «Червона зірка», присвячена історії розвитку промисловості та гуманітарної сфери Єлисаветграда початку ХХ ст.

27 березня відзначається Міжнародний день театру. Вітаємо акторів, режисерів, та кожного, хто причетний до цього високого мистецтва зі святом!

Театр для нас – це наче казка.
Тут можна зняти свою маску,
І стати можна тут поетом,
Й складать віршовані куплети.
Театр - це море сподівань,
І нездійсненних побажань.
Це гарне місце відпочинку,
І восени і навіть взимку.
Тому ми хочем привітати
Усіх людей із Днем театру!

Запрошуємо до перегляду книжкової виставки «Світле мистецтво», що працює у відділі документів іноземними мовами.

28 березня о 14.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук до Міжнародного дня птахів відбудеться презентація книжкової виставки «Володарі неба». І різноманітних ексклюзивних виробів ручної роботи від майстринь Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз» у техніці вишивки, м'якої іграшки, об'ємної аплікації.

28 березня о 14.00 відбудеться засідання Краєзнавчих студій, присвячене 250-річчю з дня розкопок Мельгуновського кургану. Відомості про розкопки уривчасті та суперечливі. Всіх зацікавлених запрошуємо на захід у відділ краєзнавства.

Вхід на заходи - вільний

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 18 по 24 березня

18 березня у відділі обслуговування користувачів до Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз розпочинає роботу книжкова виставка «Протидія туберкульозу в Україні». А 24 березня у відділі абонемента – виставка «Твоє здоров'я — у твоїх руках».

19 березня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація виставки сувенірних іграшок народів світу «Дрібнички» з приватної колекції Лариси Лебедєвої (дрібничка – малий предмет, що служить прикрасою, забавкою, сувеніром). Запрошуємо на відкриття!

19 березня о 17.00 у відділі краєзнавства відбудеться творчий вечір поетеси Антоніни Царук. Провідною темою в її творчості є поезія для дітей. Перші шість книг вона написала для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. На зустрічі поетеса представить свою нову збірку «Мовчання бруньки». Всіх бажаючих запрошуємо до спілкування.

21 березня у відділі обслуговування користувачів до Всесвітнього дня поезії відбудуться літературні читання «Поезія – це завжди неповторність…». А також у відділі абонемента розпочинає роботу книжкова виставка «Збирала квіти з Музою в саду...»

Вхід на заходи - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 11 по 17 березня

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук з 12 березня розпочинає роботу книжкова виставка “В.І. Вернадський: вчений, мислитель, громадянин”, присвячена 150-річчю від дня народження Володимира Івановича Вернадського — видатного вченого природознавця, який увійшов до історії науки як основоположник сучасного вчення про біосферу та ноосферу, як талановитий організатор, перший президент Української академії наук. Ідеї Вернадського про ноосферу, що являють собою велике філософське узагальнення, виникли на межі двох основних напрямів його наукових досліджень — біогеохімії та історії наук і стали визначним вкладом вченого в наукознавство. Але він не жив лише однією наукою, його діяльність вплетена в нашу вітчизняну історію. На виставці представлена література, що розкриває становлення особистості вченого, його наукову та громадську діяльність, людину щирої вдачі, великої духовної культури, яким залишився Володимир Іванович у спогадах своїх учнів, послідовників, соратників по праці.

Запрошуємо до перегляду.

12 березня о 13.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться літературне читання поезії Т.Шевченка «Я перед нею помолюся».

13 березня в холі І поверху в рамках проекту «Єлисаветградський книговорот» відбудеться презентація книги Сергія Шаталова. Нагадуємо, що поличка буккросингу працює в ОУНБ з 9 грудня 2011 року

Усіх любителів музики запрошуємо 13 березня о 14:00 до відділу мистецтв, де відбудеться концерт фортепіанного відділу Кіровоградської музичної школи №1 ім. Г.Нейгауза «Подорож музичними епохами».

У березні відзначаються річниці видатних педагогів: 190-річчя від дня народження К.Д.Ушинського і 125-річчя від дня народження А.С.Макаренка. З цієї нагоди у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Як цілюща вода у криниці», а у відділі абонемента - «Наші діти – наша старість».

13 березня о 14:30 у відділі документів іноземними мовами відбудеться публічна лекція для студентів місцевих навчальних закладів «Політичний устрій США», яку проводить волонтер Корпусу Миру Філіп Роффман.

14 березня о 14:00 у відділі мистецтв відбудеться черговий майстер-клас у техніці клаптикового шитва. Заняття проводить майстриня Ірина Кудревич. З собою просимо мати: клаптики яскравої, різноманітної тканини, кольорові нитки, голки та ножиці. Запрошуємо всіх бажаючих.

14 березня о 16:00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки «Орнаменти предків. Килими та гобелени» - роботи кіровоградських килимниць та старовинні килими з сімейної спадщини Валентини та Олени Добровольських.

14 березня о 15:00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки фоторобіт колективу професійної фотостудії «Ukitech Studio» дитячого будинку «Наш дім».

15 березня о 13:00 в актовій залі бібліотеки відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Украина в контексте правления династии Романовых» за участю запрошених науковців, краєзнавців. Нагадуємо, 12 лютого 2013 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського відбулося відкриття виставки «Імператорський дім Романових: минуле і сучасність» Фонду Музею історії Імператорської Династії Романових, приуроченої 400-річчю Династії Романових. Виставка працює до 18 березня у відділі рідкісних і цінних видань.

15 березня о 14:00 в холі бібліотеки відбудеться презентація виставки чеських фотохудожників «Чехословацькі фотографи з українським корінням». За гарною традицією, започаткованою кілька місяців тому, присутні зможуть поспілкуватися з чеським фотомитцями за допомогою скайп-технологій.

Вхід на заходи – вільний.

Адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 04 по 10 березня

Шановні пані і чарівні панянки! Вітаємо вас зі святом весни, краси і ніжності - 8 Березня! Нехай лагідна посмішка весняного сонця дарує вам невичерпну енергію, красу і чарівність, життя ваше буде наповнене щастям, добробутом та натхненням. Зі святом!

5 березня об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Людмили Кривенко з виготовлення «Ляльки-веснянки» у техніці «Лялька-мотанка». З собою мати ситець (білий, різнокольоровий) та невеликі клаптики блакитного та рожевого кольору, нитки муліне. Для виготовлення ляльок використовувати тільки натуральні тканини.

6 лютого о 13.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація робіт художниці з Новомиргорода Надії Мовчан «Весна дарує нам Надію».

6 березня у відділі мистецтв о 15.00 відбудеться показ фільму «Приборкання норовливого»//Il bisbetico domato. Режисер: Франко Кастеллано, Джузеппе Моччіа (Італія, 1980, 104 хв.)

7 березня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться показ фільму «Приборкання норовливої»// The Taming of the Shrew. Режисер: Франко Дзеффіреллі (Італія-США, 1967, 122 хв.)

7 березня у відділі абонемента до Міжнародного жіночого дня працює книжкова виставка нових сучасних видань «Книги для весняного настрою».

6 березня о 14.30 у відділі мистецтв відбудеться презентація книжкової виставки «Шевченківська листівка» та виставка Шевченківських листівок з колекції відомого кіровоградського колекціонера Юрія Тютюшкіна.

Вхід на заходи – вільний.

Адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 25 лютого по 03 березня

25 лютого о 15.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук відбудеться безкоштовний майстер-клас «Орігамі і мартинічки: виготовляємо власноруч»

26 лютого о 16:00 громадське об’єднання «Український клуб» та обласна бібліотека ім. Д. Чижевського запрошують на зустріч з відомою українською письменницею, журналісткою, перекладачкою Лесею Ворониною. Зустріч відбудеться у відділі обслуговування користувачів (ІІІ поверх).

27 лютого о 17:00 у відділі документів іноземними мовами до 100-річчя від дня народження американського письменника, драматурга, кіносценариста Ірвіна Шоу (1913–1984) відбудеться тематичне засідання клубу розмовної англійської мови “Вершина пагорба Ірвіна Шоу"

27 лютого о 15: 00 у кіноклубі «Екран» відбудеться показ фільму «Історія черниці» / The Nun's Story (США, 1959, 149 хв., режисер: Фред Циннеманн)

28 лютого о 15: 00 у кіноклубі «Екран» відбудеться показ фільму «Доньки короля» / Saint-Cyr (Франція, Німеччина, Бельгія, 2000, 119 хв., режисер: Патрисія Мазюі)

28 лютого о 14:00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання краєзнавчої студії. Тема засідання «Історія міст і сіл України. Кіровоградська область»: перспективи перевидання.

1 березня о 17.00 у відділі мистецтв в рамках циклу «Колоритні мандрівочки» зустріч з мандрівницею Раїсою Калашниковою «Подорож до Індії».

1 березня у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук до Всесвітнього дня кота розпочинає роботу виставка вишивок майстринь творчого об’єднання «Єлисаветградський узвіз» «Березневий глаМуррр...» «Бархатные лапы, бархатный живот. Как вы поживаете, господин Кот?» - ці чудові рядки російський поет Саша Чорний присвятив найзагадковіший домашній тварині — кішці. Любов до цих пазуристих, пухнастих, рухливих і лагівдних домашніх тварин виявилася настільки великою, що для вусатих улюбленців було засновано спеціальне свято. Відвідувачі також матимуть можливість переглянути книжкову виставку “Про Величного КОТЕ”.

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 18 по 24 лютого

20 лютого о 14.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться презентація виставки робіт учнів загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, переможців міського фестивалю «Степові джерела» в номінації «Декоративно-ужиткове та образотворче мистецтво.

20 лютого о 15:00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас з виготовлення килимка у техніці клаптикового шитва. Заняття проводитиме майстриня Ірина Кудревич. З собою просимо мати: 2 клаптики щільної тканини 12х12, два клаптики ситцевої яскравої тканини 5х5, нитки, голку та ножиці. Вхід за читацькими квитками. Довідки за тел. 0997470301. Запрошуємо всіх бажаючих.

До Міжнародного дня рідної мови, який відзначається 21 лютого, у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Рідна мова – Божа благодать», а у відділі абонемента - виставка «Рідна мова - коріння нації», книги, диски з цієї виставки можна взяти додому на певний термін. Виставки працюють до кінця лютого.

22 лютого о 14.00 у холі III поверху відбудеться відкриття звітної виставки обласної організації Національної спілки фотохудожників України «Рік 2012»

22 лютого о 17.00 у відділі мистецтв відбудеться зустріч проекту «Колоритні мандрівочки»: «Духовні путі черниці Досифеї». Отець Євгеній Назаренко розповість про історію життя черниці Досифеї з московського Іоанно-Предтеченського жіночого монастиря. Це своєрідна подорож в історичне минуле, що пов’язане з Єлисаветградом.

23 лютого до Дня захисника Вітчизни у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка “Епоха лицарська скінчилась, зостались лицарські серця”, підрозділом якої є підбірка книг «Відлуння Афганських гір», присвячена 24-ій річниці виведення військ колишнього СРСР з Демократичної Республіки Афганістан.

До уваги шанувальників мистецтва фотографії!

24 лютого о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться засідання новоствореного клубу «Фотограф». Організатори: Кіровоградська обласна організація Національної спілки фотохудожників України (НСФХУ), фотоклуб «Колаж», Міжрегіональне об’єднання фотографів.

Нагадуємо, що клуб працює в останню неділю кожного місяця у відділі мистецтв, де збираються як досвідчені фотографи, так і ті, хто тільки бажає навчитися майстерності фотографування. Засідання проходять в атмосфері відкритості та доброзичливості.

Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 11 по 17 лютого

12 лютого о 14:00 у відділі рідкісних та цінних видань відбудеться презентація Всеукраїнської виставки «Императорский Дом Романовых: прошлое и современность», присвяченої 400-річчю царственого дому Романових. На виставці вперше будуть представлені раритетні експонати і документи, пов'язані з Імператорським Домом Романових, унікальні поштові листівки кінця ХІХ - початку ХХ століть з видами міст і курортів Криму, краєвидів Києва, Одеси, Катеринослава та ін.

13 лютого о 14.00 у відділі обслуговування користувачів – до 75-річчя від дня народження В.Стуса відбудеться літературно-музичний вечір «Народе мій, до тебе я ще верну». Свого часу за власні переконання в необхідності української культурної автономії творчість Василя Стуса була заборонена радянською владою, а сам поет був ув’язнений на 12 років.

13 лютого о 14.00 у відділі мистецтв – розпочне роботу мандрівна виставка Інтернет-спільноти клаптикового шитва «Мой Лизочек так уж мал…» — мініатюрні клаптикові ковдри для ляльок. Проект сайту «Дублірин» http://www.dublirin.com.ua/. Також відбудеться он-лайн спілкування з майстринями ( авторами робіт ) за допомогою скайп-технологій. Бібліотека розпочинає новий формат презентацій, де на зміну традиційним творчим зустрічам приходять нові технології. Запрошуємо шанувальників клаптикового шитва, прихильників забутих традицій, фахівців та аматорів. Виставка здивує кожного!

З 13 лютого у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочинає роботу книжкова виставка “Чарівництво власноруч”. Жінка здатна перетворити світ навколо себе, створюючи красу власноруч. А краса, як відомо, врятує світ. Нехай не весь великий світ, але свій будинок зробити неповторним, чарівливим і затишним може кожна з нас. Як своїми руками прикрасити будинок? Як навички крою і шиття, вишивки і в'язання застосувати для створення затишку у власному будинку?

Інтер'єр оселі без кімнатних рослин часто здається нудним і одноманітним, позбавленим живої уяви і індивідуальності. Кімнатні рослини, їхні зелень і свіжість, завжди додають тепло і затишок будинку, підкреслюють гостинність господарів і привносять яскраву вишукану живу ноту в будь-який інтер'єр. Як доглядати за кімнатними рослинами? Які умови для них потрібні? Як правильно створювати композиції для оформлення приміщень? Про все це ви також дізнаєтеся з цієї виставки.

Якщо під час прогулянки лісом ви не можете пройти повз гарні шишки чи жолуді незвичної форми, а повертаючись з прогулянки парком обов’язково принесете додому упалі каштани або букет вподобаних листочків, то ця виставка для вас! За допомогою представленої літератури ви зможете перетворити ці предмети на цікаві саморобки, які стануть прикрасою вашого інтер’єру.

Запрошуємо до перегляду! Виставка працюватиме протягом місяця.

14 лютого о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація географічного атласу «Кіровоградська область» доктора географічних наук, професора А.І. Кривульченка. Анатолій Іванович став лауреатом обласної краєзнавчої премії ім. В.Ястребова. Ця премія щорічно присуджується на конкурсній основі за кращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини. А. Кривульченко уже презентував свої попередні видання в бібліотеці, і вони запитувані серед широкого кола користувачів.

14 лютого о 15.00 у холі бібліотеки розпочнеться святкова програма до дня Св. Валентина. Запрошуємо на презентацію виставки Юрія Пісковського «Квіти» (15.00); відкриття персональної виставки члена Національної Спілки художників України Андрія Хвороста «Зворотня сторона» (о 17.00 відомий дизайнер міста відкриває глядачеві свій новий творчий ракурс, своє захоплення живописом та сучасними можливостями в цій техніці.

Вишуканий колорит, тонке поєднання півтонів, впевненість і легкість у передачі настрою виявляють самобутнього художника, митця в часи цифрових технологій). Також у святковій програмі є виступ студентського театру «Натхнення», конкурс «Сузір’я симпатій, або Швидке знайомство» (17.00); концерт ліричної музики у виконанні кіровоградського поета, військового розвідника, перекладача Олега Спіньова (18.00), постійно діючі майстер-класи з виготовлення валентинок у техніці «витинанка», «квілінг», «орігамі»; перегляд романтичних фільмів про кохання та Kinekt-3D ігри. Участь у заходах безкоштовна.

15 лютого о 17:00 відбудеться чергова зустріч проекту «Колоритні мандрівочки»: «За морем житье нехудо». Ремінісценція театрально-культурного життя з подорожей до США та Мексики Наталії Бурої та Євгена Гімельфарба, добре знаної театральної родини і водночас успішного творчого тандему. Запрошуємо до відділу мистецтв.

17 лютого о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться відеоперегляд, присвячений 70-річчю Раїси Недашковської, української актриси театру та кіно. Однією з її найкращих робіт стала роль у фільмі «Телефонистка». Працювала у Київському молодому театрі, на сцені якого грала головні ролі у виставах «Сірано де Бержерак», «За двома зайцями» та ін. У 1994-2001 була художнім керівником театру «Под звездным небом». На сьогодні обіймає посаду першого заступника голови правління Національної Спілки театральних діячів України.

Запрошуємо до бібліотеки.
Вхід на заходи – вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 04 по 10 лютого

4 лютого відбудеться електронна презентація книжково-ілюстративної виставки «Мистецькі символи в поезії Євгена Маланюка», підготовленої відділом мистецтв. Виставка дає змогу уявити вишукані літературно-естетичні смаки, складний метафоричний світ художника та його широку класичну ерудицію. Це спроба зорієнтувати читача у лабіринті міфологічних персонажів митця, це можливість відчути відмінність міфо-поетичного мислення поета.

У вівторок, 5 лютого об 11 годині у відділі мистецтв відбудеться черговий майстер-клас від Людмили Кривенко з виготовлення подвійної ляльки-мотанки «Дівка-баба». Бажаючих прийняти участь у занятті просимо з собою мати: білу тканину для голови, кольорову ситцеву тканину двох видів (яскраву і темну) для спідниці, 2 тканини (святкову і звичайну) для фартуха, 2 тканини (світлу і темну) для платка, гілочку (30-40 см) для тулуба, стрічки, вовняні нитки для коси, нитки для зв’язування.

Вхід за читацькими квитками. Чекаємо вас на майстер-класі.

5 лютого о 14:00 у холі ІІ поверху обласної універсальної наукової бібілотеки ім. Д. Чижевського відбудеться урочисте відкриття виставки робіт призерів та лауреатів ХІІ Всеукраїнського фестивалю «Архітектура і дизайн-2012».

6 лютого о 17 годині у відділі мистецтв у рамках проекту творчих зустрічей «Колоритні мандрівочки» відбудеться вечір, присвячений Ксенії Петербурзькій. На заході пропонуємо переглянути фрагмент фільму та поміркувати разом з отцем Євгенієм Назаренко про долі православних святих. Запрошуємо до неформального спілкування та чекаємо саме вас.

8 лютого о 14.00 в бібліотеці відбудеться спортивне свято «Твій вихід, королево» - урочисте нагородження спортсменів-легкоатлетів, тренерів, суддів. спільно з обласним відділенням Національного олімпійського комітету України.

8 лютого о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться творчий вечір і презентація книги «П’ята пора року» Олександра Архангельського – літературознавця, літературного критика, публіциста, телеведучого та письменника, автора перекладів із англійської поезії — сонетів Вільяма Шекспіра та Джона Дона, з української поезії — віршів Ліни Костенко, Євгена Маланюка, лірики поетів Приінгулля.

До Дня Св. Валентина обласна бібліотека ім. Д. Чижевського готує велику святкову програму «Кохання-зітхання», де одним з заходів буде «Сузір’я симпатій або Швидке знайомство». Якщо ти шукаєш свою половинку – реєструйся для участі у «швидкому знайомстві» за телефоном (096) 10-913-64.

Вхід на заходи – вільний!


Адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 28 по 3 лютого

З 28 січня по 3 лютого у відділі обслуговування користувачів працює виставка до Дня пам’яті героїв Крут «Волі народної дзвін». Нагадаємо, що бій, який відбувся 16 січня 1918 року на залізничній станції Крути, де трагічно загинули студенти, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

З 28 січня по 3 лютого користувачі бібліотеки у відділі краєзнавства можуть ознайомитися з книжковою виставкою творів лауреатів обласної літературної премії ім. Є.Маланюка. Нагадуємо, що цього року званнями «Лауреат обласної літературної премії імені Євгена Маланюка» удостоєні: у номінації «Поезія» – Юлія Гладир за книгу поезій «Під віями ночі», у номінації «Проза» – Юрій Обжелян (посмертно) за книгу «Останній караван», в номінації «Публіцистика» – Олег Бабенко за книгу «Самоцвіти степів полинових. Із спостережень над творчістю видатних земляків» (до 130-річчя театру Корифеїв). На виставці представлені твори переможців, а також багаточисленні книги лауреатів премії.

28 січня о 10.00 у відділі мистецтв відбудуться відкриті лекції з декоративно-ужиткового мистецтва викладачів кафедри образотворчого мистецтва та дизайну КДПУ ім. В. Винниченка. О 10.00 Олена Кириченко проведе лекцію «Історія образотворчого мистецтва». Потім Лариса Гарбузенко - лекцію на тему «Витинанка». До речі, витинанка – вид давнього українського народного декоративного мистецтва, що виготовляється із паперу, дерева та рослинних заготовок за допомогою ножиць, ножа та навіть сокири.

30 січня о 10:00 у відділі мистецтв відбудеться відкрита лекція викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну КДПУ ім. В. Винниченка Лариси Кулинич «Кераміка. Декорування кераміка» розповість про види та етапи декорування. Лекція супроводжуються книжковими переглядами та електронними презентаціями з тематики виступів. Запрошуємо усіх бажаючих.

Наприкінці тижня, у відділі документів іноземними мовами відбудуться засідання клубу розмовної англійської мови. 1 лютого о 17.00 до Національного Дня Свободи США - «National Freedom Day». А 2 лютого о 14.00 до Дня бабака - «Від античного їжака до американського бабака». Засідання проводять волонтери Корпусу миру США в рамках проекту «Вікно в Америку».

Вхід на заходи – вільний!

Адреса: вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 21 по 27 січня

22 січня об 11.00 у відділі краєзнавства відбудеться зустріч з редактором книги «На землі, на рідній…» («Крізь товщу минулого») українським письменником, журналістом, редактором літературного часопису «Кур'єр Кривбасу», членом Національної спілки письменників України Григорієм Гусейновим

22 січня народився один з найвидатніших поетів-романтиків дев'ятнадцятого століття - Джордж Ноел Гордон Байрон. В цьому році виповнюється 225 років від дня його народження. У відділі документів іноземними мовами можна переглянути виставку «Я хочу бути вільним дитинчам…», у відділі абонемента «І Прометей, і демон», а у відділі обслуговування користувачів – «Великий кумир і володар дум».

23 січня о 14.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук відбудеться підведення підсумків та нагородження переможців фотоконкурсу «Твої вірні друзі». Фотоконкурс почався 25 липня і тривав до 10 жовтня 2012 р.
Детальну інформацію можна знайти тут

23 січня виповнюється 230 років від дня народження одного із видатних французьких письменників XIX століття Анрі Бейля, який творив під псевдонімом Фредеріка Стендаля. Відвідавши бібліотеку, ви зможете переглянути виставки: «Предтеча сучасних письменників» (відділ абонемента), «У пошуках ідеалу» (відділ обслуговування читачів).

25 січня православна церква відзначає день пам'яті святої мучениці Тетяни, а студенти вузів - День студентства. Тож, 25 січня на 17.00 запрошуємо всіх бажаючих, а особливо студентів та Тетян, на зустріч до відділу мистецтв.

З 15 січня у відділі рідкісних та цінних видань діє книжкова виставка «Історія України в колекції О. Б. Ільїна».
Нагадаємо, що Олександр Ільїн – наш земляк, непересічна особистість, колекціонер, власник за життя надзвичайно коштовної рідкісної колекції старожитностей.
На виставці представлені праці відомих істориків кінця ХІХ - поч. ХХ ст., а також книги краєзнавчого напрямку, які будуть цікаві дослідникам краю.
Виставка працюватиме протягом місяця. Запрошуємо всіх бажаючих.
Вхід вільний. Відділ працює: понеділок - п’ятниця – з 10.00 до 18.00 субота, неділя – вихідний

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 14 по 20 січня

4 січня відзначається 370-річчя від дня народження видатного англійського вченого — астронома, фізика, математика, механіка Ісаака Ньютона. У відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук працює книжкова виставка «Геній світової науки». Для світу Ісаак Ньютон став еталоном наукових заслуг. Він пояснив рух небесних тіл - планет навколо Сонця і Місяця навколо Землі, заклав підвалини класичної механіки. Найвідомішим його відкриттям був закон всесвітнього тяжіння. “Безсумнівно, що розум здається нам слабким, коли ми думаємо про завдання, що перед ним стоять. Але творіння інтелекту переживають шумну суєту поколінь і на протязі століть опромінюють життя світлом і теплом", - так почав Альберт Енштейн статтю про Ісаака Ньютона. І закінчив її словами:" Ми шануємо його як одного із тих, кому сучасне духовне життя зобов'язане своїм початком".

На виставці представлено багато цікавих матеріалів про життя, наукові відкриття і дослідження Ньютона.

Виставка працює до 20 лютого. Запрошуємо до перегляду.

У відділах обслуговування користувачів відкрилися нові виставки. У відділі краєзнавства до Дня визволення Кіровограда від німецько-фашистських загарбників працює книжкова виставка «Подвиг, непідвладний часу». У січні 1939 року була створена Кіровоградська область, запрошуємо до перегляду книжкової виставки «Зростай і квітни, степова перлино».

Також у відділі гуманітарної літератури, на честь відомих письменників, народжених у січні, відкриваються тематичні виставки. До вашої уваги - виставка «Життя, покладене на вівтар України», присвячена Василеві Стусу, одному з найактивніших представників української культури. За свої переконання він на 12 років був позбавлений волі.

Один із видатних французьких письменників XIX століття Анрі Бейль творив під псевдонімом Фредеріка Стендаля (Штендаль — назва німецького міста). 23 січня виповнюється 230 років від дня народження письменника, запрошуємо на перегляд книжкової виставки «В пошуках ідеалу». Знавцям класичної літератури дуже цікавою виставка «Великий кумир і володар дум епохи», присвячена Дж.Г.Байрону, який став символом романтизму і політичного лібералізму в Європі XIX cт. Пропонуємо ознайомитись з його біографією та творчістю.

Чи знаєте ви, що самі фіни не називають свою країну Фінляндією, для них це слово чуже, і має німецьке походження. У фінській мові навіть немає звуку «ф». Для них їхня країна — Суомі, а самі вони суомалайсет (народ Суомі). Відділ обслуговування користувачів розпочинає цикл книжкових виставок «Країни Європи: знати, відчувати, захоплюватися». Січнева виставка присвячена саме Фінляндії.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 7 по 13 січня

11 січня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання круглого столу «Єлисаветград православний: історичні події та особистості», присвячене 200-річчю Вітчизняної війни 1812 року та 200-річчю Кафедрального собору Єлисаветграда.

Хочеш дізнатися, що відбувається вночі в бібліотеці? Вперше в історії нашого краю кіровоградці та гості міста можуть потрапити до бібліотеки… вночі. У п’ятницю, 11 січня 2013 року з 19.00 розпочнеться «Щедрий вечір у бібліотеці ім. Д. Чижевського», що триватиме рівно до опівночі.

Вхід на заходи – вільний!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


Попередні заходи (січень-грудень 2012 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2011 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2010 року)

Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Анонс масових заходів
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua