[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Анонс масових заходів


Фон

Анонс масових заходів

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 11 по 17 січня

11 січня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки Лариси Гарбузенко «Мої вазони»: витинанки, декоративне малювання та художній розпис тканин. Яскравим продовженням виставки є «школа витинанки» – виставка творів майстринь - учениць пані Лариси.

Довідка: Гарбузенко Лариса - Член Національної Спілки Майстрів Народного Мистецтва України, майстер декоративного розпису, викладач кафедри хореографічних дисциплін, образотворчого мистецтва та дизайну КДПУ ім. В.Винниченка. Закінчила художньо-графічний факультет ОДПІ ім. К.Д.Ушинського. Учасник щорічних виставок "Кращий твір року" Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2010-2013), Всеукраїнської виставки витинанки (2013), Першої Всеукраїнської виставки творів художників-педагогів та студентів педагогічних закладів освіти України, м. Одеса (2011), обласної виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва «Народні скарби Кіровоградщини» (2013), Всеукраїнської мистецької виставки декоративно-прикладного мистецтва "Світ Божий як Великдень" (2013). Учасник Всеукраїнского телепроекту "Майсер-клас з Наталкою Фіцич" Настінінний декоративний розпис (2011), пленеру «Чарівні квіти України» (2015).


Запрошуємо на відкриття виставки.


 

15 січня о 19.00 розпочнеться «Щедрий вечір в бібліотеці Д.Чижевського. Святкова програма дуже різноманітна, тож кожен неодмінно обере собі розвагу до смаку. Свято триватиме до 00:00 год. Вхід - вільний, участь у заходах безкоштовна! Слідкуйте за анонсами, отримуйте наші флаєри з програмою і ми гарантуємо незабутнє, яскраве, динамічне свято! Довідки за тел.: 22-58-90.

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців щодня, крім вихідних, о 17.00, відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

Усіх охочих вчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щочетверга у відділі обслуговування користувачів з 17.00.

У відділі краєзнавства діє оригінальна виставка Людмили Люненко “В очікуванні Дива”. В асортименті різні ляльки: попелюшки, україночки, русалоньки, звірята, пташки, казкові персонажі, декоративні підкови, великодні яйця та безліч інших нестандартних дизайнерських рішень. Запрошуємо на виставку, адже вироби з льняного шпагату - це гарний подарунок для друзів та стильний декор для оздоблення оселі.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 04 по 03 січня

Шановні користувачі, відвідувачі та друзі обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського! Вітаємо вас з різдвяними святами і бажаємо миру, злагоди і благополуччя у ваших оселях. Повідомляємо графік роботи бібліотеки на тиждень з 4 по 10 січня. Отже, 4, 5, а також 8 січня бібліотека працює за графіком, 7 січня - святковий день, бібліотека користувачів не обслуговує. 6 січня, напередодні Різдва, 9 і 10 січня ми працюємо з 10:00 до 18:00. Раді бачити вас у затишних залах бібліотеки!

4 січня 2016 року о 16:00 фольклорний ансамбль «Млиночок» (діє при музеї музичної культури ім. Кароля Шимановського, керівник Світлана Канцедалова) проведе “Традиційний вечір колядок. Ще діди - прадіди наші вірили в силу новорічних побажань, що надають духу пережити Зиму. Як колядують українці ви можете побачити та почути, якщо завітаєте у передріздвяні дні до відділу мистецтв бібліотеки ім.Д.Чижевського.

У відділах бібліотеки панує таємнича атмосфера, готується святкова програма «15 січня - Щедрий вечір у бібліотеці ім. Д. Чижевського». Програмні заходи поки що відкривати зарано (слідкуйте за подальшими анонсами), проте скрізь йдуть приготування. У відділі абонемента розпочала роботу нова книжкова виставка «Різдвяно-новорічні передзвони», де можна ознайомитися зі звичаями і традиціями стародавніх святкувань українців. А якщо забажаєте дізнатися як відзначають новий рік і Різдво у всьому світі, то прямуйте до відділу обслуговування користувачів (ІІІ поверх), де працює виставка «Новорічна феєрія».

11-й випуск альманаху “Історичного календаря Кіровоградщини на 2016 рік. Люди. Події. Факти” (Автор-упорядник Володимир Босько), презентація якого відбулася напередодні нового року, доступний користувачам Інтернет-мережі на сайті бібліотеки за адресою Інтернет-мережі Уже вкотре автор зосереджує увагу на унікальній історичній місії кіровоградської землі: народжувати талановитих особистостей для всього світу. Видання ілюстроване, розраховане на широке коло читачів.

Ще раз вітаємо з новорічними святами і бажаємо всім у новому році досягнути своєї мети.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 28 грудня по 03 січня

Шановні наші користувачі, відвідувачі та друзі бібліотеки! Щиро вітаємо вас з новорічними святами і бажаємо вам миру та злагоди, оптимізму і натхнення! Повідомляємо графік роботи бібліотеки на тиждень з 28 грудня по 3 січня. Отже, 28-30 січня бібліотека працює за графіком, 31 грудня – останній робочий день місяця – санітарний, бібліотека користувачів не обслуговує, 1 січня – вихідний день. 2 та 3 січня ми працюємо з 10:00 до 18:00. Раді бачити вас у затишних залах бібліотеки!

29 грудня о 15.00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація “Історичного календаря Кіровоградщини на 2016 рік. Люди. Події. Факти” (Автор-упорядник Володимир Босько). 11-й випуск альманаху містить відомості про ювілеї визначних особистостей як минулих часів, так і сьогодення, пов'язаних з нашим краєм. Автор зосереджує увагу на унікальній історичній місії регіону: народжувати талановитих особистостей для всього світу. Видання ілюстроване, розраховане на широке коло читачів. На захід запрошуються усі бажаючі.

Бібліотекарі відділу абонемента запрошують всіх бажаючих ознайомитися з книжковою виставкою «Хай Новий рік з добром прийде…». На виставці представлена література, яка допоможе господиням приготувати святкові страви, прикрасити оселю, власноруч створити подарунки та листівки, а також підготуватися з малечею до зустрічі з Дідом Морозом. Освоївши тонкощі технік декоративно-ужиткового мистецтва, ви зможете виготовляти листівку, ажурну серветку, ляльку, карнавальну маску, подарункову коробку, а також об’ємні та напівоб’ємні фігурки тварин і птахів. Хочете спробувати? Тоді хутенько йдіть у відділ абонемента! Адже всю вподобану вами літературу, можна буде взяти на певний термін додому.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук, а саме в Орхуському центрі екологічної інформації, працює виставка робіт декоративно-ужиткового мистецтва “Альтернативна ялинка та новорічно-різдвяна композиція”. На виставці, крім стилізованих ялинок, також представлені новорічні та різдвяні композиції, сюжетні композиції. Також у відділі працює книжкова виставка-інсталяція “Святкове бібліоменю”. Запрошуємо до святкового книжкового столу, де ви зможете ознайомитись з рецептами на будь-який смак: від салатів, гарячих страв до вишуканих десертів, а також з порадами заварювання чаю та кави. Виставка діятиме до 19 січня 2016 року. Бажаємо приємного перегляду! Смачного!

Відділ мистецтв запрошує на перегляд виставки картин "Мудрість наївних очей". На виставці предствлені творчі роботи майстрів народної картини та вільних копій декоративного живопису студентів мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка. Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

30 січня о 15.00 запрошуємо на кіносеанс. Фільм, який буде продемонстрований у передостанній день року – «Літаком, потягом, автомобілем» (1987, США, реж.-Джон Хьюз). Це пригодницький комедійний фільм про те, як співробітник рекламного агентства бажає дістатися до свого будинку до Дня подяки і скуштувати фірмової індички за святковим столом. Але авіарейс із Нью-Йорка в Чикаго відміняють через погану погоду і Пейджу доводиться добиратися до будинку на перекладних разом з дурнем-попутником - балакучим комівояжером Делом. Запрошуємо на кінопоказ.

Ще раз вітаємо з новорічними святами і бажаємо всім у новому році досягнути своєї мети.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 21 по 27 грудня

 22 грудня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться літературно – музичний вечір «Українські вечорниці»;

23 грудня о 14.00 в Орхуському центрі екологічної інформації при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва “Альтернативна ялинка та новорічно-різдвяна композиція”. Головне завдання виставки - популяризація дбайливого ставлення до природи, розвиток творчої ініціативи, пізнавальної діяльності та альтернативного мистецтва в області. Популяризація заміни лісових красунь з їх гілок значно скоротить попит на великі дерева і збереже їх життя. А композиції з різноманітних матеріалів: текстилю, різнокольорового паперу, стрічок, бісеру, мушлів, ґудзиків, природних матеріалів стануть чудовою основою для створення альтернативних ялинок. Ялинка створена своїми руками - це гарний подарунок до Нового року і хороший спосіб зберегти екологію. Вже не перший рік люди в світі намагаються відмовитись від згубної звички вирубувати хвойні дерева до зимових свят. На сьогоднішній день альтернативна ялинка - нетрадиційний підхід до традиційних святкувань. На виставці, крім стилізованих ялинок, також будуть представлені новорічні та різдвяні композиції, сюжетні композиції. Виставкові роботи різноманітні по своїй текстурі, кольору, розміру, техніці виконання. До організації виставки долучилися: міський центр дитячо-юнацької творчості, дитячо-юнацький центр “Зорецвіт” (ЗОШ № 26), гурток декоративно-прикладного мистецтва “Палітра творчості” (ЗОШ № 24), кіровоградські майстрині. Виставка подарує новорічну феєрію, створить передсвятковий настрій для всіх, без винятку!Тож запрошуємо відвідати виставку, яка, сподіваємося, надихне шанувальників бібліотеки виготовити власну святкову композицію.

24 грудня о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги спогадів про вчителя, заслуженого працівника освіти, кандидата педагогічних наук Андрія Борисовича Іванка “Я завжди пишався званням учителя...”
Андрій Борисович Іванко для багатьох був учителем. В середині 70-х, прибувши на Кіровоградщину після закінчення Полтавського педагогічного інституту, він став учителювати в сільських школах. Спочатку у Високобайрацькій, а потім у Созонівській. Вчитель історії, заступник директора з навчально-виховної роботи, а потім і заступник директора інституту післядипломної педагогічної освіти з навчально-методичної роботи. Усі сорок років свого трудового життя, а працював майже до останнього дня, він дуже любив дітей, намагався бачити у кожній дитині, хай, можливо, й нестаранній чи неуважній, кращі риси, не вірив, що історія рідного народу може залишити байдужою людину, у якої є серце. Він не просто викладав історію, він учив сільських дітей бути народом, нацією. Уже працюючи в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, захищаючи дисертацію, він не кидав викладання у рідній школі. Бути таким учителем – це вже багато. Але Андрій Борисович був ще й просвітителем. На початку 2000-х очолював Кіровоградську обласну «Просвіту». Він був просвітянином по духу: постійно займався науковим пошуком, відкривав щось нове для себе й колег, вмів власну захопленість передати іншим, будучи чудовим оратором. Його патріотизм не був показним, а глибинним і щирим. Працювати для нього було – як дихати. Автор кількох книг, він ще дуже багато міг би зробити, але покинув нас на 62-му році життя. Запрошуємо на захід вчителів, краєзнавців, співробітників музеїв, студентів та всіх бажаючих;

24 грудня о 15.00 відділ мистецтв запрошує на відео-перегляди, присвяченні сторіччю від дня народження легенди французької сцени, неординарної співачки Едіт Піаф. Вона була душею, дзеркалом, живим відображенням людського горя, нестямним криком страждання, символом самітності. Її називали французьким горобчиком, її вустами співала сама Франція. Життя Едіт Піаф було схоже на змагання, кожний день їй доводилось боротися за право жити, співати, кохати! Із паризьких клошарів вона піднялась на підмостки концертних залів Нью-Йорку і заволоділа серцями всього світу.Запрошуємо на кінопокази.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочала свою роботу книжкова виставка-інсталяція “Святкове бібліоменю”. Запрошуємо до святкового книжкового столу, де ви зможете ознайомитись з рецептами на будь-який смак: від салатів, гарячих страв до вишуканих десертів, а також з мистецтвом заварювання чаю та кави. Виставка діятиме до 19 січня 2016 року. Бажаємо приємного перегляду! Смачного!

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців, щодня, крім вихідних, о 17.00, відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

Усіх охочихвчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щочетверга у відділі обслуговування користувачів з 17.00.

Відділ мистецтв запрошує на перегляд виставки картин "Мудрість наївних очей". Виставка презентує творчі роботи майстрів народної картини та вільних копій декоративного живопису студентів мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка. Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 14 грудня по 20 грудня

15 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки творчих робіт Людмили Люненко “В очікуванні Дива”. Майстриня працює в техніці плетіння лляного шпагату, брала участь у численних виставках української народної атрибутики, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів. Вироби з лляного шпагату, які презентовані на виставці, — це стильний декор для оздоблення оселі, а також гарний подарунок для друзів. Запрошуємо на виставку “В очікуванні Дива”, яка буде експонуватись протягом місяця у відділі краєзнавства (ІІІ поверх);

Запрошуємо відвідати виставку Юлії Полякової «З квітів та зірок я сплету вінок», що відкрита до перегляду в «Інтернет-Центрі» обласної бібліотеки Д.І.Чижевського. Відома у Кіровограді молода майстриня неодноразово брала участь в різних виставках та заходах і за свої творчі досягнення має багато подяк, грамот та дипломів. На виставці можна побачити сучасні українські вінки для маленьких дівчаток та молодих дівчат, а також прикрашені декоративні пляшки, що виконані у техніці «декупаж». Взагалі Юля дуже творча особистість, а тому роботи в неї різнопланові, але усі надзвичайно гарні, тож завітайте до бібліотеки і помилуйтеся її творчими напрацюваннями. Запрошуємо на виставку всіх бажаючих!

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців, щодня, крім вихідних, о 17.00, відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

Усіх охочих вчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щочетверга у відділі обслуговування користувачів о 17.00.

Відділ мистецтв запрошує на перегляд виставки картин "Мудрість наївних очей". Виставка презентує творчі роботи майстрів народної картини та вільних копій декоративного живопису студентів мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка. Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 07 грудня по 13 грудня

З 7 по 10 грудня, щодня о 15.00 у відділі мистецтв триває показ документального кіно в рамках Мандрівного фестивалю про права людини Docudays UA. Фестиваль завершується 10 грудня, в Міжнародний День прав людини.
Отже, перелік фільмів наступний:
07.12.2015 «Точка відліку» (2014. Польща – 25 хв., реж. Міхал Щесняк)
08.12.2015 «Інша країна» (2014. Росія – 29 хв., реж. Ренато Боррайо Серрано)
09.12.2015 «Комплекс кенгуру» (2014. Бельгія – 58 хв., реж. Сара Мун Хоу)
10.12.2015 «Пост майдан» (2014. Україна – 42 хв., реж. Сергій Андрушко)
Партнери фестивалю і організатори показів у Кіровограді: ГО «Територія успіху», ГО «Флора», ОУНБ ім. Д.І. Чижевського. Запрошуються усі бажаючі. Вхід - вільний.

9 грудня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки творів майстрів народної картини та вільних копій декоративного живопису студентів мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка "Мудрість наївних очей". Організатори виставки - обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.Чижевського та Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В.Винниченка - присвячують виставку пам’яті відомого кіровоградського художника Андрія Ліпатова.
Відкриття продовжить лекція "Примітив-Наїв-Народна картина", яку прочитає мистецтвознавець, викладач мистецького факультету Олена Кириченко;

10 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання Краєзнавчих студій, присвячене пам`яті Сергія Івановича Шевченка — історика, краєзнавця, педагога, музеєзнавця. На Студіях будуть представлені останні книги Сергія Івановича «Археологія Кіровоградщини» та «Кіровоградщина в українсько-польських мистецьких зв’язках». Запрошуємо краєзнавців, співробітників архіву, музеїв, студентів та всіх бажаючих;

11 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться творча зустріч з письменниками- номінантами на здобуття обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка – Олексієм Чорноіваном, Людмилою Михидою. (Номінанти: Чорноіван Олексій Петрович – за роман в п'яти томах “Гуляйпільська застава”. Кандидатуру на здобуття премії висунуто Кіровоградським обласним літературним об'єднанням “Степ”. Михида Людмила Миколаївна – за книгу “Іван Багряний: таємниці творчої лабораторії. Мала проза”. Кандидатуру на здобуття премії висунуто комунальним закладом “Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського”).

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, до відділу документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців, щодня, крім вихідних, о 17.00, відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

Усіх охочих вчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щочетверга у відділі обслуговування користувачів о 17.00.

Відділ обслуговування користувачів запрошує переглянути книжкову виставку “Солдати і офіцери зробили неможливе”, присвячену дню вшануванню учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається щорічно 14 грудня.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 30 листопада по 06 грудня

З 30 листопада по 4 грудня, щодня о о 15.00 у відділі мистецтв триває показ документального кіно в рамках Мандрівного фестивалю про права людини Docudays UA.
Отже, перелік фільмів наступний:
30.11.2015 «Кейсі Мотте Кляйн: народження актора» (2015. Швейцарія, Франціця – 14 хв., реж. Урсула Майєр);
01.12.2015 «Це моя земля» (2014. Франція – 93 хв., реж. Тамара Ерде);
02.12.2015 «Зламані гілки» (2014. Ізраїль – 25 хв., реж. Аяла Шарот);
03.12.2015 «Комплекс кенгуру» (2014. Бельгія – 58 хв., реж. Сара Мун Хоу);
04.12.2015 «Пост майдан» (2014. Україна – 42 хв., реж. Сергій Андрушко)
Детальнішу інформацію можна дізнатись у розділі “Що нового” Запрошуються усі бажаючі. Вхід - вільний.

2 грудня 2015 року організації-члени Всеукраїнської коаліції громадських організацій, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, та громадська організація «Обласна інформаційна служба з актуальних питань жіноцтва» в Кіровограді спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д. Чижевського за підтримки представництва в Україні Міжнародної організації з міграції (МОМ) проводять автопробіг "На запчастини - тільки машини!". Захід присвячений Міжнародному дню боротьби за скасування рабства з метою активізації та підвищення обізнаності громад у регіонах, де працюють організації-члени Всеукраїнської коаліції з протидії торгівлі людьми, щодо ризиків та небезпек, пов'язаних із участю у незаконній трансплантації органів. Початок бо 11.00. Акція відбувається одночасно в 17 областях України, проте варто зазначити, що Кіровоградщина ВПЕРШЕ приєднується до такого заходу.
План проведення автопробігу "На запчастини - тільки машини!"

11.00 початок акції - медичний коледж ім. Є. Й. Мухіна (проспект Комуністичний, 16) - флеш-моб, фотосесія студентів та учасників автопробігу, розповсюдження друкованої продукції відповідної тематики;

11.30 Кіровоградський інститут розвитку людини «Україна» (проспект Дружби Народів, 8) - флеш-моб, фотосесія студентів та учасників автопробігу, розповсюдження друкованої продукції відповідної тематики;

12.00 ОУНБ ім.Д.І. Чижевського, вул. Гагаріна. - флеш-моб, фотосесія працівників бібліотеки та учасників автопробігу, розповсюдження друкованої продукції відповідної тематики серед мешканців міста; - інформування засобів масової інформації щодо проведення акції12.30 виїзд учасників автопробігу до селища Бережинка та відвідування сільської бібліотеки щодо розповсюдження інформаційних матеріалів;

13.30 виїзд учасників автопробігу до селища Первозванівка та відвідування сільської бібліотеки щодо розповсюдження інформаційних матеріалів;

14.00 виїзд учасників автопробігу до селища Вільне та відвідування сільської бібліотеки щодо розповсюдження інформаційних матеріалів;

Завершення акції - о 14.30 в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського, розповсюдження інформаційних матеріалів серед користувачів бібліотеки, кава-брейк для учасників автопробігу.

3 грудня об 11.00 у відділі абонемента відбудеться презентація творчих робіт Наталії Погрібної, присвячена Міжнародному Дню інвалідів. На зустріч запрошені: користувачі бібліотеки з особливими потребами, члени УТОСу, патронажні сестри обласної організації Товариства Червоного Хреста України та працівники Територіального центру соціального обслуговування Ленінського району м. Кіровограда;

4 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться творча зустріч з письменниками номінантами на здобуття обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка – Романюком Миколою, Шпирко Оксаною, Кондратенко Валентиною, Яремчуком Володимиром. Вхід вільний;

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців, щодня, крім вихідних, о 17.00, відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови. Усіх охочих вчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щочетверга у відділі обслуговування користувачів о 17.00.

Нестабільна економічна ситуація, безробіття, зниження моральних принципів людей та тенденція збільшення захворюваності населення на наркоманію є результатом того, що протягом останніх років в Україні спостерігається вибухове поширення ВІЛ-інфекції. Основним напрямком з попередження розповсюдження ВІЛ-інфекції повинна стати широка просвітницька робота серед учнівської, студентської молоді та жителів області по профілактиці та боротьбі зі СНІДом.Тому до Дня боротьби з ВІЛ-інфекцією та СНІДом з 1 грудня у відділі абонемента працюватиме відкритий перегляд “Проблема, яка стосується кожного” та виставка-застереження «Молодь проти СНІДу» (відділ читальних залів). Запрошуємо до перегляду.

Міжнародний день волонтерів світова громадськість відзначає 5 грудня. Рішення про це свято було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН у 1985 році. Добровольці (а в останні роки все частіше можна почути трансформоване з англійської - волонтери) - це люди, які витрачають свій вільний час на благо суспільства. Вони присвячують суспільству свій талант, час, енергію, не чекаючи винагороди. Бібліотека щиро дякує своїм добровільним помічникам, які докладають максимум власних сил, ресурсів, можливостей, аби жителі міста й області отримували актуальні, якісні інформаційні послуги, стають співорганізаторами і беруть участь у різноманітних заходах, акціях, майстер-класах та ін. Дякуємо нашим бібліотечним волонтерам!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 23 по 26 листопада

23 - 27 листопада о 15.00 у відділі мистецтв відбуться покази фільмів в рамках програми XII Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, окрім конкурсних стрічок, будуть представлені фільми-лауреати світових кінофестивалів. Кожен показ фільму супроводжуватимуть тематичні дискусії та обговорення з правозахисниками, діячами культури і мистецтв, усіх учасників перегляду для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному й державному рівнях.

24 листопадао 14.00 у відділі обслуговування користувачів в рамках місячника по боротьбі з туберкульозом та СНІДОМ (спільно з товариством Червоного Хреста) відбудеться зустріч студентів місцевих ВНЗ з лікарями – фахівцями.

24 листопада о 17:00 у відділі обслуговування користувачів обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться творча зустріч з український письменником, політичним діячем та «батьком українського бестселера» Василем Шклярем. Філософічність, іронія, інтелектуальна та мовна граційність забезпечують романам автора статус яскравого, самобутнього явища у сучасній літературі. Це насправді його «найгарячіші» твори. Адже і в романі “Чорний ворон” автор возвеличує справжніх героїв, показує, що ми, україн¬ці, – єдині в боротьбі за незалежність України задля нинішніх і наступних поколінь”, і в романі "Чорне Сонце" описує справжніх українських людей, які постали з Майдану, з Революції гідності. Василь Миколайович пише про сучасних воїнів АТО, які тримають у своїх дужих руках молоде українське сонце, глибоко відчувають коріння рідної землі, тісний зв'язок зі своїми прабатьками, і тому чорне сонце ніколи не спалить їх душі.В героях творів читачі легко упізнають тих, хто живе поруч із нами, хто бореться і перемагає, навіть ціною власного життя. Тому, що його книги про наш дух… Окрім «Чорного сонця» під час зустрічі можна буде придбати інші книги Василя Шкляра: нове перевидання роману "Чорний Ворон" (50 грн.), "Маруся" (45 грн), по кілька примірників буде за такою ж ціною "Елементал", "Ключ", "Кров кажана", "Тінь сови", "Ностальгія". Запрошуємо на зустріч з відомим письменником Василем Шкляром користувачів бібліотеки, студентів, учнів, інтелігенцію міста - всіх небайдужих до утвердження української нації.

24 листопада в Інтернет - Центі з 17:00 до 18:00 відбудеться вебінар на тему "Децентралізація та заклади культури". Пропонуємо Вашій увазі унікальну можливість долучитися до обговорення важливих питань: Як реформа децентралізації та місцевого самоврядування вплине на галузь культури? Які виклики стоять перед закладами культури на місцях? Як проводили подібну реформу в Польщі та які уроки заклади культури винесли після 10 років функціонування в децентралізованих громадах? Як заклади культури можуть знайти своє місце у реформаторській діяльності та окреслити шляхи подальшого розвитку?

25 листопада о 14.30 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Оксани Андрієнко «В’яжемо іграшку». Виготовлення іграшки на ручному в’язальному станку (на лумі -knitting loom) набуває все більшої популярності. В’язальниця незряча, тому наосліп, майстерно створює полотно для виготовлення іграшки. Захід підготовлено в рамках проекту «Підвищення доступності закладів культури і дозвілля для людей з функціональними обмеженнями», підтриманого ГО Центр “Соціальна Дія”. Кількість учасників - обмежена.

25 - 26 листопада відбудеться найважливіша подія року для професіоналів бібліотечної справи – науково-практична конференція «Соціальна відповідальність бібліотек в умовах сучасних викликів.Стратегічний орієнтир діяльності». Конференція орієнтована на бібліотечних фахівців і користувачів, які пов'язані ідеєю створення комфортного бібліотечного простору, адже сучасна бібліотека – центр життя громади. Організаторами заходу виступають: департамент культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА, КЗ «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського». В обласній бібліотеці ім. Д.І.Чижевського зберуться близько 100 фахівців з різних районів області. Планується розглянути питання нових тенденцій у розвитку бібліотечних технологій, розвитку соціального партнерства бібліотек з неурядовими організаціями та творчими спілками. Крім цього, частиною програми є Ярмарок інновацій бібліотек Кіровоградщини, під час якого будуть відзначені кращі бібліотечні ініціативи, спрямовані на покращення доступу громадян до інформації.

Духовні заповіді прийдешнім поколінням відомий всьому світові Кобзар дав у своїй багатогранній творчості - віршах, прозових творах, живописних полотнах, щоденникових записах. Та найбільш знаковий у цьому сенсі його славнозвісний вірш “Заповіт”. Цій поезії нині виповнюється 170 літ. Спрага сучасника осягнути цей геніальний витвір, історію його творення, внутрішньо-смислове наповнення, світоглядні обриси Шевченка-художника спонукали фахівців бібліотеки, науковців, молодь провести літературні читання. Як звучить ця поезія мовою оригіналу, а також англійською, німецькою, польською, французькою, гагаузькою, азербайджанською та багатьма іншими мовами світу (до речі - перекладена вона майже на 200 мов) почують гості 26 листопада о 14.30 у відділі обслуговування користувачів (ІІІ поверх). Серед читців - маститі й молоді таланти, освітяни, студентська й учнівська молодь. На зустріч запрошуємо всіх, кому дороге й близьке ім'я нашого Шевченка.

Запрошуємо, щодня, крім вихідних, о 17.00, на безкоштовний клуб розмовної англійської мови. Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки.

Усіх охочих вчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щочетверга у відділі обслуговування користувачів о 17.00.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 16 по 20 листопада

З 18 листопада в унікальному, єдиному в області Канадсько – українському бібліотечному центрі, який містить інформаційні ресурси, подаровані товариством Приятелів України в Канаді, працюватиме виставка «Духовність і звичаї українського народу». Тут представлені книги, видані зокрема в середині минулого сторіччя в Європі та Америці. Запрошуємо до перегляду до відділу обслуговування користувачів.

18 листопада о 13.30 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас «В’яжемо іграшку» Оксани Андрієнко. В’язальниця продемонструє як, незважаючи на вади зору, вона майстерно створює полотно для виготовлення іграшки.

19 листопада о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація програми XII Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
Фільмом-відкриттям обрано фільм Катерини Горностай «Скрізь майдан» (2015. Країна-Україна. Тривалість-36 хв.). Показ супроводжуватимуть тематичні дискусії та обговорення з правозахисниками, діячами культури і митцями для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному й державному рівнях.

20 листопада Міжнародний день ігор. Відділ документів іноземними мовами та ІРЦ «Вікно в Америку» запрошує усіх долучитися до ігрового турніру, який розпочнеться у відділі в п’ятницю, о 17.00. Учасники гратимуть в традиційні американські ігри «Скрабл» та ін. Запрошуємо дорослих і дітей активно провести дозвілля. А також повідомляємо, щодня, крім вихідних, о 17.00, відкритий безкоштовний клуб розмовної англійської мови. Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки.

Усіх охочих вчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щовівторка та щочетверга у відділі обслуговування користувачів о 17.00.

Протягом тижня запрошуємо усіх ознайомитися з книжковою виставкою до Всесвітнього дня дитини «Конвенція ООН про права дитини - пріоритет, гідний людства». Виставка працює у відділі обслуговування користувачів.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 09 по 15 листопада

9, 10 та 13 листопада о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами;

9 листопада відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Тож з нагоди свята в понеділок, з 10 ранку в холі І поверху обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться показ фільму «Марія Примаченко». Марія Приймаченко – народна художниця України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка, вона своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури. Дивовижна історія про дивовижну мaйстриню.

11 листопада о 15.00 у кіноклубі «Екран» відбудеться показ фільму «Могамбо/Mogambo», режисер - Джон Форд.
Місце дії - глуха африканська глибинка, що сусідить з недослідженою областю, де водяться горили. Тут розташовується база Віктора Марсвелла (Кларк Гейбл) - професійного мисливця, який постачає диких тварин різним зоопаркам світу і влаштовує сафарі. Йому асистують місцеві тубільці і двоє білих - доктор Джон Браун-Прайс (Філіп Стентон), який не розлучається з моноклем, і Леон Большак (Ерік Польман), який не просихає від джину. Одного разу, повернувшись з невдалого полювання, Віктор виявляє у себе вдома чарівну брюнетку Елоїзу Келлі (Ава Гарднер), яка збиралася полювати разом з махараджею Бангалора, та він її залишив напризволяще. Суворий мисливець не в захваті від легковажної американки, але згодом між героями спалахує пристрасть.Запрошуємо до перегляду;

12 листопада о 16.00 у відділі мистецтв відбудуться “Колоритні мандрівки” за участю мандрівників Лариси та Юрія Лєбєдєвих. Цього разу об’єктом свого дослідження подружжя обрало Східну Грузію. Культура кожної країни - це скарбниця, з якої може брати для себе кожен бажаючий, треба лише вміти дивитися та бачити.Запрошуємо на зустріч;

Усіх охочих вчити українську мову запрошуємо на курси з вивчення української мови в рамках проекту “Безкоштовні курси української мови”. Заняття проходять щовівторка та щочетверга у відділі обслуговування користувачів о 17.00.

З початку листопада у відділі рідкісних і цінних видань працює виставка «Джерела права», де представлені правові документи 18-19 сторіч. Серед документів, представлених на виставці є зокрема звід законів - «Кормча книга» та багато інших цікавинок. Чи знали, ви наприклад, що в царській Росії існував податок на полонених, тобто кожен мав заплатити певну суму, яку використовували для викупу своїх полонених під час численних війн. Про це та інші особливості галузі правознавства минулих століть можна дізнатися на виставці.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 02 по 08 листопада

2-6 листопада о 17.00запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами.

3 листопада у відділі мистецтв відбудеться інформаційно - просвітницька акція «День фахівця в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського». В програмі заходу: відкриті перегляди з оглядом нової сучасної фахової літератури (ноти, монографії, історія виконавства, музичні персоналії, музичне краєзнавство та ін.), інформаційні ресурси бібліотеки – 2015, заняття на інтерактивній SMART- дошці для розвитку музичних здібностей та відео-перегляд .Під час акції відбудеться безкоштовний запис до бібліотеки. Довідки за телефонами: +380996553309 Світлана Ушакова, ел. адреса: art@library.kr.ua;

4 листопада о 13.30 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас В.Пухинди «Глина». Ліплення - це дуже приємна і заспокійлива творчість, а ліплення з полімерної глини ще й прикладне мистецтво - можна ліпити біжутерію (сережки, брошки, кільця, намиста, браслети, кулони, шпильки, брелоки) для себе і як подарунки друзям.Захід відбудеться в рамках проекту «Підвищення доступності закладів культури і дозвілля для людей з функціональними обмеженнями», підтриманого ГО Центр “Соціальна Дія”.

4 листопада о 15.00у кіноклубі «Екран» відбудеться показ фільму «Фанфан – Тюльпан/Fanfan – Tulip» режисер Жерар Кравчик. Це було в старі-престарі часи, коли королі воювали життями своїх підданих, коли циганки обманювали чесний народ, і коли молоді хлопці, спокусивши не того, кого потрібно або того, кого не потрібно - відправлялися в армію, щоб уникнути каторги, тобто одруження . Франція, середина XVIII століття. Як водилося в той час, Людовик XV (Дідьє Бурдон) віддавався своїй улюбленій розвазі - війні. З ким саме він воював, через що і чому - він сам не пам'ятав. Чи не пам'ятали це і його воєначальники, і його противники, і його солдати, і солдати супротивника. Важливий був сам факт - король веде бойові дії, щоб покрити себе славою…Запрошуємо до перегляду.

Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу. Тому, до Дня української писемності та мови у відділі абонементу оформлена книжкова виставка – «Плекатимеш мову – цвістимуть слова»

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 26 жовтня по 01 листопада

26 жовтня о 14:00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки «Світ без звуків. Два Никифори – погляд через століття».Творчі роботи Никифора Скрипка – 12-річного хлопчика з аутизмом і вадами слуху – та ретроспективна експозиція художнього спадку українського художника-примітивіста Никифора (Єпифанія) Дровняка (21 травня 1895, Криниця —10 жовтня 1968, Фолюш), який теж мав вади слуху, складають експозицію виставки. Яким бачить світ дорослий, який не чує, і яким його сприймає хлопчик з аутизмом, який не чує? Що їх турбує? Про що їхні думки і чим живе їхня душа? Відвідувачі виставки зможуть спробувати знайти відповіді на ці питання. Організатори виставки - Всеукраїнська організація інвалідів ”Союз організацій інвалідів України” та Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського. Виставка проводиться в рамках Національної інформаційної соціальної кампанії «Діти як діти» – громадської ініціативи небайдужих людей, яка потрібна для розширення простору людяності та дружелюбності між дітьми. Запрошуємо на презентацію та перегляд виставки. Вхід – вільний.

26 жовтня о 15:00 в Центрі європейської інформації (ІІІ поверх), відбудеться навчальний семінар «Ефективна схема вступу до університетів за кордоном». Як обрати університет? Які документи підготувати? Скільки коштує навчання? Як заощадити? Як отримати візу? Як організувати вступ до університету за кордоном? Ці питання часто супроводжують студентів і батьків у процесі пошуку навчального закладу за кордоном і перебування в університетах і коледжах, але, на жаль, надлишок інформації не допомагає, а тільки заплутує. Щоб визначитися з вибором і вступом до університетів за кордоном консультант у сфері вищої освіти за кордоном EDUSTEPS (онлайн-агентство) проведе навчальний семінар для випускників шкіл, університетів та батьків абітурієнтів.

26-30 жовтня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами;

27 жовтня о 14.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття персональної виставкиНадії Колодій “Кольорові фантазії” .

Авторка виставки - жителька села Созонівка Кіровоградської області, людина дуже творча: буквально з нічого може зробити щось. Талановита самоучка - завжди в процесі творчості. Вишивка хрестиком, гладдю, стрічкою, бісером, малюнки аквареллю, виготовлення квітів з паперу, створення ікебани, сувенірів з пластикових пляшок, картин із природних матеріалів - все їй під силу! Ім’я Надії Колодій вже відоме кіровоградцям завдяки виставці “Квітковиий арт-фіш”, яка експонувалася у відділі. Майстриня, що називається – не стоїть на місці! На виставці представлені яскраві й різноманітні картини, кожна з цілком виразним сюжетом, переважно - це пейзажі і анімалістика. Хочеться із задоволенням вдивлятися в деталі кожної із запропонованих робіт, які несуть в собі позитив.Вся експозиція створює атмосферу дуже затишного і не помпезного свята, привітності та задушевності.Тож, запрошуємо відвідати виставку!

28 жовтня о 15.00  у кіноклубі «Екран» відбудеться показ фільму «Дами у ліловому».

Режисер – Чарльз Денс. Розмірене життя двох сестер Урсули і Джанет в тихому англійському містечку порушує неймовірне подія. Одного разу вранці після шторму вони знаходять юнака, викинутого морем на берег. З цього моменту дами цілком присвячують себе піклуванню про Андреа, який розбудив у них давно забуті почуття. Але їхнє потішне суперництво набуває нового забарвлення з появою молодої красивої аристократки Ольги. Запрошуємо до перегляду. Вхід – вільний.

29 жовтня 16.00 у відділі мистецтв у рамках проекту «Колоритні мандрівочки» відбудеться зустріч з Оленою Тітовою – «9 днів у Китаї або чому в китайців гарне здоров'я». Зустрічі, подорожі змінюють нас, руйнуючи стереотипи та об’єднуючи в загальнолюдських цінностях. Запрошуємо всіх бажаючих здійснити разом віртуальну подорож та дізнатися про цікавинки цієї країни.

Відділ мистецтв запрошує викладачів музичних шкіл №1, №2, №3, №4 взяти участь в інформаційно - просвітницькій акції «День фахівця в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського». В програмі заходу: відкриті перегляди з оглядом нової сучасної фахової літератури (ноти, монографії, історія виконавства, музичні персоналії, музичне краєзнавство та ін.), інформаційні ресурси бібліотеки – 2015, заняття на інтерактивній SMART- дошці для розвитку музичних здібностей та відео-перегляд . Фахівці відділу підготують для музикантів інформаційний дайджест з теми музичної освіти та виконавства. Під час акції відбудеться безкоштовний запис до бібліотеки. Довідки за телефонами: +380996553309 Світлана Ушакова, ел. адреса:art@library.kr.ua

У відділі рідкісних та цінних видань працюватиме книжкова виставка «Видання правової тематики XVII-XIX ст».Запрошуємо до перегляду.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 19 по 25 жовтня

19-23 жовтня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами;

21 жовтня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас Наталії Федорової «Декоративний розпис» у техніці штампування. Захід відбудеться в рамках проекту «Підвищення доступності закладів культури і дозвілля для людей з функціональними обмеженнями», підтриманого ГО Центр “Соціальна Дія”. Декоративне штампування - призабута нині техніка, яка дозволяє за обмежений час створювати гарні вироби. На майстер-класі навчать технікам штампування осіннім листям з декоруванням пальцями;

21 жовтня о 15.00 у кіноклубі «Екран» відбудеться показ фільму «Молодий Тосканіні», режисера Франко Дзеффіреллі. Вхід - вільний;

21 жовтня о 17.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація нової книги відомого українського письменника Макса Кідрука "Бот: Ґуаякільський парадокс" - продовження першого українського технотрилера "Бот". Про книгу:
Після подій, описаних у першій книзі, Тимур Коршак більше не може програмувати і намагається забути події, що трапилися з ним п'ять років тому. Він і не здогадується, що в еквадорському місті Ґуаякіль розповсюджується епідемія, яка спричиняє напади жорстокості. І все це дуже схоже на те, з чим йому довелося зіткнутися в Атакамі. Величезна кількість людей потрапляє до психіатричної клініки, де вони малюють одинакові фрактали та безупинно повторюють ім'я Тимур. На пошуки психоістоти до Еквадору вирушають колишній програміст Тимур Коршак, найманець Хедхантер та психіатр Лаура Дюпре.
Про автора: Макс Кідрук - відомий український письменник, мандрівник, колумніст чоловічого журналу «XXL». Співучасник акції «На Зеландію!» разом із Сергієм Притулою, автор ролика «Азаров, ай-яй-яй!», автор першого українського технотрилера «Бот». За освітою інженер-енергетик. Загалом побував у понад 30 країнах, серед яких - Мексика, Еквадор, Перу, Китай, Чилі, Бразилія, Ангола, Намібія, Нова Зеландія та інші.

24 жовтня о 14.00 у відділі мистецтв майстриня Ірина Кудревич проведе майстер-клас, на якому відбудеться практичне засвоєння навичок ручного шиття на прикладі блоку «Бабусин сад», або англійське шиття за паперовими шаблонами. Захід організований в рамках проекту «Підвищення доступності закладів культури і дозвілля для людей з функціональними обмеженнями», підтриманого ГО Центр “Соціальна Дія”. Цільовою аудиторією майстер-класу є жінки Кабінету «ANITA».

У відділі краєзнавства працює книжкова виставка нових надходжень «Книжковий арсенал-2015», де представлені книги, які нещодавно отримав відділ. Серед них – новий випуск Краєзнавчого вісника «Між Бугом і Дніпром». Запрошуємо до перегляду.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 12 по 18 жовтня

14 жовтня в Україні вперше на державному рівні відзначається День захисника Вітчизни. Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського щиро вітає зі святом, яке увібрало в себе багаті і славні ратні традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії. Повідомляємо, що 14 жовтня – вихідний, 13 жовтня бібліотека працює з 10.00 до 18.00.

12 і 15 жовтня в Інтернет-центрі продовжується проведення навчальних тренінгів «Медійна освіта для літніх людей як складова освіти протягом всього життя». Бібліотека пропонує людям літнього віку навчитися роботі з новітніми технологіями: опанувати текстові редактори, мережу Інтернет, програми миттєвого обміну повідомленнями – скайп. За довідками звертайтеся в Інтернет-центр обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського.

12 жовтня о 14.00 у відділі краєзнавства в рамках Краєзнавчих студій відбудеться презентація проекту «Єлисаветград. Історія православних храмів». Даний проект - це серія нарисів, пов`язаних з історією православних церков Єлисаветграда. Модель історичних нарисів виконана на основі послідовного розміщення архівних матеріалів та історичних документів різних авторів. Перший нарис - “Єлисаветградська Грецька церква в старовинних фотографіях”. Видання вирізняється насиченістю унікальних фотографій, зроблених в різні періоди існування Грецької церкви. Документи з історії заснування Єлисаветградської Грецької церкви, надані Пивоваром А.В., опубліковані вперше. У виданні використані матеріали з фондів КОКМ, ДАКО, ОУНБ ім.Д.І.Чижевського, приватних архівів Ю.Тютюшкіна, О.Мануйлова, О.Жинжирова. Видання цікаве людям будь-якого віку. Автор проекту - фотореставратор Василь Боднарчук. Запрошуємо краєзнавців, співробітників архівів, музеїв, студентів та всіх бажаючих на засідання жовтневих краєзнавчих студій.

13 жовтня о 13.00 у відділі мистецтв бібліотеки ім.Д.Чижевського відбудеться відкриття виставки «Кіровоградміськбудпроект & Кіровоградагропроект. Архітектура. Містобудування. Дизайн». Ювілейна виставка представить проекти реконструкцій та новобудов, сакральних, цивільних, адміністративних споруд, пам’ятників та рекреаційних зон. Робота фахівців цієї галузі часто залишається поза увагою громадськості, недостатньо висвітлена засобами масової інформації. Експонована виставка висвітлює роботу проектних інститутів Кіровоградщини, запрошуючи відвідувачів до обговорення та дискусій.

Тож напередодні, 13 жовтня о 15.00 відбудеться загальноміська акція до Дня захисника Вітчизни спільно з обласним Управлінням державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). В рамках акції «Єдність – запорука перемоги» передбачено родинні квести, майстер-класи з виготовлення патріотичних сувенірів, збір літератури «Бібліотека українського воїна». Про деталі акції шукайте повідомлення в соцмережах.
Також запрошуємо переглянути книжкові виставки «Де козак, там і слава» (відділ абонемента), «Степ та воля - козацька доля», «Збережемо пам'ять про подвиг» (відділ обслуговування користувачів).

Протягом тижня у відділах бібліотеки працюють художні виставки, виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва, книжкова виставка “Європа в портретах та досягненнях. Латвія” (відділ обслуговування користувачів). Запрошуємо на перегляд.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 05 по 11 жовтня

5 і 7 жовтня в Інтернет-центрі проводиться навчальних тренінг «Медійна освіта для літніх людей як складова освіти протягом всього життя». Бібліотека пропонує людям літнього віку пропонується навчитися роботі з новітніми технологіями: текстові редактори, мережею Інтернет, програмами миттєвого обміну повідомленнями – скайпом. За довідками звертайтеся в Інтернет-центр обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського.

Дорогі освітяни краю!
Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського вітає вас з професійним святом – Днем працівників освіти! Бути вчителем, вихователем, наставником – це справжнє мистецтво, обране за покликом серця, наполеглива, чесна, натхненна праця, що збагачує світ мудрістю, знаннями, милосердям, людяністю.
Вітаючи зі святом, від щирого серця бажаємо кожному з вас міцного здоров’я на довгі літа, щастя, благополуччя, невичерпної наснаги, миру, любові та злагоди!

Запрошуємо переглянути книжкові виставки «Схиляюся перед іменем твоїм, учителю» (відділ абонемента), «Учителю! Ваше слова – мудрість України» (відділ обслуговування користувачів).

8 жовтня о 15.00 в рамках ХІIІ музичного фестивалю ім. Кароля Шимановського: лекція «Пауль Гіндеміт – основоположник неокласицизму в музиці» (лектор: Тамара Гнатів - кандидат мистецтвознавства, професор Національної музичної академії України ім. П.Чайковського, м. Київ) та творча зустріч з фольклорним гуртом «Млиночок» (керівник – Світлана Концедалова, м.Кіровоград).

Також у відділах працюють художні виставки до Дня художника «Виставка однієї картини. Віктор Калинка» (відділ мистецтв), виставка робіт майстрів клубу «Ниточка» (відділ краєзнавства), до Міжнародного дня людей похилого віку книжкова виставка “Індекс довголіття” (відділ обслуговування користувачів) книжкова виставка, віртуальна виставка на сайт бібліотеки «Лікування та профілактика захворювань у тварин» (Орхуський центр). Запрошуємо на перегляд.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 27 вересня по 04 жовтня

27 вересня 2015 року Кіровоградська обласна інформаційна служба з актуальних питань жіноцтва (ОЖІС) розпочала реалізацію проекту «Підвищення доступності закладів культури і дозвілля для людей з функціональними обмеженнями», підтриманого ГО Центр “Соціальна Дія”. Проект спрямований на посилення стану недискримінації та рівності серед місцевих громад.

В рамках проектної ініціативи 27 вересня 2015р. о 14.00 у відділі мистецтв ОУНБ ім..Д.І.Чижевського відбудеться майстер-клас Лялька-мотанка «Крупенічка» від Людмили Кривенко.

30 вересня Україна святкує Всеукраїнський День бібліотек. Тож саме середа, 30 вересня стане головною подією останнього вересневого тижня. Щороку ми, бібліотекарі, робимо до свята подарунки нашим користувачам. 30 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського – День відкритих дверей. Зазвичай, гостей заведено гостинно зустрічати. Тож кожен, хто прийде до Бібліотеки 30 вересня, з 10:00 до 19:00, може безкоштовно зареєструватися і отримати річний читацький квиток, або перереєструватися (якщо підійшов термін). Протягом дня відбудеться багато цікавих інтерактивних заходів, виставок, оглядових екскурсій-ознайомлень з відділами, з новітніми ресурсами та інформаційними послугами Бібліотеки та інші заходи.

Програма Дня відкритих дверей 30 вересня:

Об 11.30 в актовому залі бібліотеки відбудеться святковий концерт «Срібний голос флейти» Романа Ієвського

- в холі першого поверху після опівдня можна долучитися до безкоштовного майстер-класу з виготовлення патріотичних сувенірів. Також наша обласна бібліотека є координатором всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна», і ми закликаємо усіх небайдужих приносити книги, які ми передамо до бібліотек місцевий військових частин.

 О 16.00 молодіжний дует «Grande Roze» (саксофон, гітара) подарує усім відвідувачам бібліотеки святковий міні-концерт.

Протягом тижня, з 28 вересня до 4 жовтня пропонуємо ознайомитися з численними виставками нових надходжень (серед них особливою є виставка книг, які читачі створили власноруч «Німеччина моїми очима») та фотовиставкою «Миттєвості бібліотечного життя».

30 вересня – День відкритих дверей – запис БЕЗКОШТОВНИЙ.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 21 по 27 вересня

Протягом вересня відділ мистецтв проводить безкоштовну акцію «Мистецтво нас єднає». Адже саме мистецтво відіграє величезну роль у нашому житті, воно змушує нас замислюватися над важливими проблемами і речами, що відбуваються навколо нас, впливає на свідомість людини і не залишає нас байдужими. До уваги викладачів - книжкові перегляди, екскурсії та лекції мистецько – краєзнавчого спрямування.

З питань організації заходів звертайтеся за телефоном 099 655 33 09 (Світлана Анатоліївна).

21 вересня о 16.00 у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться урочиста зустріч з нагоди 20-річчя заснування єдиного літературного журналу на Кіровоградщині - "Вежа". На зустріч письменників, літераторів, усіх кіровоградців, хто слідкує за літературним процесом, запрошують редактор літературного часопису Василь Бондар, а також очікується приїзд викладача, науковця, літературознавця Володимира Панченка. (Нагадаємо, що "Вежа"- літературний журнал, видається у Кіровограді з 1995 за редакцією В.Панченка. Засновники - Кіровоградська обласна організація СПУ та Кіровоградська обласна організація Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка. Друкує твори українських класиків (Т.Шевченко, М.Євшан) та сучасників (О.Жовна, П.Селецький), наукові розвідки (Н. Полонська-Василенко, Г.Клочек) тощо.

 24 вересня о 13.00 у відділі рідкісних та цінних видань відбудеться презентація виставки „Картографічні матеріали у рідкісних виданнях”, організованої спільно обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.Чижевського та Державним архівом Кіровоградської області.

На виставці представлені різні за тематикою, призначенням і формою картографічні матеріали: карти, атласи, план міста Єлисаветграда 1913 року, графічні та ілюстровані додатки до видань ХІХ - початку ХХ ст.

 25 вересня об 11.30 у відділі мистецтв з нагоди 170-річчя з дня народження видатного драматурга, актора, режисера, одного з основоположників українського професійного театру Івана Карповича Карпенка - Карого відбудеться круглий стіл «Корифеї українського професійного театру. Невідомі сторінки історії». Запрошуємо викладачів, музикантів, художників та всіх бажаючих.

25 вересня о 16.00 запрошуємо до відділу мистецтв прослухати лекцію «Україна - духовна республіка», лектор - Березанська Наталія Іванівна (м.Київ). Вхід - вільний.

У відділі документів із економічних, технічних та природничих працює книжкова виставка “Технічні відкриття ХХ століття” (до Дня винахідника і раціоналізатора). Ще на початку ХХ століття люди не могли собі навіть уявити, що таке атомна електростанція, комп'ютер чи Інтернет, мобільний телефонний зв'язок, лазер, томографія, молекулярні мікрочіпи, реактивна авіація, телебачення, синтез пластмас, нанотехнології, радіолокація, термоядерний синтез - ось далеко неповний список досягнень ХХ століття. Технічні відкриття цього століття стали безпосередньою продуктивною силою, що зумовила якісні зміни в житті людини. За цей період було впроваджено більше науково-технічних розробок, ніж за всі попередні століття. З літературою про найважливіші з них і пропонує ознайомитись книжкова виставка “Технічні відкриття ХХ століття”. Запрошуємо до перегляду.

Щодня з 10.00 до 19.00 у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 14 по 20 вересня


Протягом вересня відділ мистецтв проводить безкоштовну акцію «Мистецтво нас єднає». Адже саме мистецтво відіграє величезну роль у нашому житті, воно змушує нас замислюватися над важливими проблемами і речами, що відбуваються навколо нас, впливає на свідомість людини і не залишає нас байдужими. До уваги викладачів - книжкові перегляди, екскурсії та лекції мистецько – краєзнавчого спрямування.

З питань організації заходів звертайтеся за телефоном 099 655 33 09 (Світлана Анатоліївна).

До Дня Українського кіно, який святкується 12 вересня, у бібліотечному кіноклубі «Екран» триває перегляд казок УкрАніма. Отже, запрошуємо 16 вересня о 15.00 на фільми «Як у нашого Омелечка невелика сімеєчка » (режисер Є.Сивокінь), «Три паньки на ярмарку» (режисер Є.Пружанський) та «Вій» (режисери - А.Грачова, Л.Зарубін). Сучасні версії казок сподобаються і маленьким глядачам, і тим, хто виріс на казках про народних супергероїв. Вхід вільний.

16 вересня об 11.30 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться відкриття фотовиставки Глєба Цуканова “Лето круче Интернета” з циклу «Відкриваючи Україну».

Юний мандрівник і фотограф Глєб Цуканов запрошує всіх бажаючих через свої світлини пізнати своєрідну самобутність рідного краю, збагатитися краєзнавчою інформацією про історичні, географічні та етнокультурні особливості регіонів України. Це вже шоста його фотовиставка, яка відкривається у відділі. Також його фотовиставки експонувалися в Кіровограді (Галерея “Єлисаветград”), Седневі, Світловодську.

На цій виставці будуть представлені фотографії із сімейних поїздок Україною під час шкільних літніх канікул. З червня до серпня цього року Глєб разом з рідними побував в Одесі, Ізмаїлі, етнографічному музеї Фрумушика-Нова, в Києві та на Закарпатті. Фотовиставка має нестандартну, оригінальну, інтригуючу назву “Лето круче Интернета”. Ми побачимо яскраві враження автора, літні розваги і помандруємо разом з ним нашою чарівною країною, яка будь-кого не залишить байдужим! Експозиція діятиме протягом місяця.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук працює виставка кращих дипломних проектів 2015 р. студентів Кіровоградського будівельного коледжу за спеціальністю “Архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр”. Виставка діятиме до 20 вересня 2015 року.

Щодня з 10.00 до 19.00 у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу 19 вересня з 14:00 до 18:00 в парку відпочинку «Ковалівський». 19 і 20 вересня місто відзначає чергову річницю з дня заснування, тож на виставці, яка буде представлена у парку в суботу по обіді, кіровоградці зможуть ознайомитися з краєзнавчими виданнями, що розкривають понад 200-річну історію нашого міста. А також на постійних відвідувачів чекають майстер-класи хенд-мейд - «сувеніри власноруч».

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 7 по 13 вересня

З 7 по 30 вересня відділ мистецтв проводить безкоштовну акцію «Мистецтво нас єднає». Адже саме мистецтво відіграє величезну роль у нашому житті, воно змушує нас замислюватися над важливими проблемами і речами, що відбуваються навколо нас, впливає на свідомість людини і не залишає нас байдужими. До уваги викладачів - книжкові перегляди, екскурсії та лекції мистецько – краєзнавчого спрямування.

З питань організації заходів звертайтеся за телефоном 099 655 33 09 (Світлана Анатоліївна).

У вересні в Україні святкується День українського кіно. Професійне свято працівників кінематографії – День українського кіно - відзначається щорічно другої суботи вересня. Запрошуємо 9 вересня о 15.00 на великий захід, присвячений Дню кіно. Відділ мистецтв організував зустріч-презентацію «Українська анімація 30-х років ХХ століття. Художник Євген Горбач». Донька майстра Мар’яна Дорошенко підготувала розповідь-презентацію про життя батька - художника Євгена Горбача, який 15 років працював художником-мультиплікатором на Київській кінофабриці «Українфільм», а також представить його живописні роботи. Після презентації у кіноклубі «Екран» відбудеться перегляд казок УкрАніма: «Казка про місячне сяйво» (1968 рік) та «Опасно свободный человек» (2005 рік) до 80 – річчя від дня народження народного художника України Радна Сахалтуєва. Сучасні версії казок сподобаються і маленьким глядачам, і тим, хто виріс на казках про народних супергероїв.? Початок о 15.00. Вхід вільний.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочала роботу виставка кращих дипломних проектів 2015 р. студентів Кіровоградського будівельного коледжу за спеціальністю “Архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр”.Виставка діятиме до 20 вересня 2015 року.

Щодня з 10.00 до 19.00 у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу, 12 вересня, з 14:00 до 18:00 в парку відпочинку «Ковалівський». Ми робимо акцент на книгу й читання, тож запрошуємо до парку переглянути книжкові новинки. А якщо у вас є книги, які ви вже не читаєте, можете принести до літнього читального залу або в обласну бібліотеку ім. Д.Чижевського, яка проводить акцію «Бібліотека українського воїна» - збір книг для бібліотек місцевих військових частин.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 31 серпня по 6 вересня

Шановні школярі, студенти , батьки та вчителі, всі, хто має відношення до освіти! Повідомляємо, що бібліотека з 1 вересня працює без перерви і вихідних, понеділок-п’ятниця – 10.00-19.00, субота-неділя – 10.00-18.00.

Щиро вітаємо вас з Днем знань! Перше вересня — завжди урочистий і хвилюючий момент для кожного із нас, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і водночас нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень та самостійного життя. Бажаємо усім школярам, студентам на цьому шляху підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети.

З 1 по 30 вересня відділ мистецтв проводить безкоштовну акцію «Мистецтво нас єднає». Адже саме мистецтво відіграє величезну роль у нашому житті, воно змушує нас замислюватися над важливими проблемами і речами, що відбуваються навколо нас, впливає на свідомість людини і не залишає нас байдужими. До уваги викладачів - книжкові перегляди, екскурсії та лекції мистецько – краєзнавчого спрямування.
Контакти:
Ушакова Світлана Анатоліївна (т.0996553309, завідуюча відділом мистецтв)

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу, 6 вересня, з 14:00 до 18:00 в парку відпочинку «Ковалівський». Ми робимо акцент на книгу й читання, тож запрошуємо до парку переглянути книжкові новинки. А якщо у вас є книги, які ви вже не читаєте, можете принести до літнього читального залу або в обласну бібліотеку ім. Д.Чижевського, яка проводить акцію «Бібліотека українського воїна» - збір книг для бібліотек місцевих військових частин.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 25 по 29 серпня

Шановні користувачі! Наша країна відзначає День Незалежності, який ми святкуємо 24 серпня. Вітаємо усіх громадян України з найважливішим державним святом і повідомляємо, що 22 серпня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 23 і 24 серпня – вихідні.
Традиційно до цього свята у бібліотеці розгортаються відкриті перегляди нової літератури, присвяченої цьому святу. Отже, запрошуємо на книжкові виставки «Незалежна і єдина будь навіки, Україно!», «Барви українського прапора», «До України серцем прихились»

26 серпня об 11 годині у відділі мистецтв відбудеться ювілейне зібрання, присвячене 90-річчю від дня народження нашого видатного земляка, кінодіяча Петра Юхи?мовича Тодоровського.
Яскрава, талановита, неймовірно приваблива людина. Він - представник цілої епохи. Напевно, останній з того блискучого покоління радянського кіно у період його розквіту.
Степова Україна (м. Бобринець) сформувала той поетичний світогляд митця, який заворожував та захоплював тисячі шанувальників його кінотворчості. На заході буде представлено авторську презентацію Л.Гайди «Петро Тодоровський у Музеї кіно Одеської кіностудії», проект «Місця, пов’язані з життям і діяльністю Петра Тодоровського у Бобринці», який представить директор Бобринецького районного краєзнавчого музею ім.М.Смоленчука Р. Кучугура. Доповненням до презентації стане виставка видань та документальних матеріалів Бобринецького районного краєзнавчого музею ім.М.Смоленчука, а також повідомлення завідуючої відділом мистецтв С .Ушакової «Діяльність бібліотек у процесі популяризації творчості Петра Тодоровського». У підсумку планується обговорення теми «Потенціал української історичної біографістики в культурологічно-освітній простір краю».
До участі запрошуються мешканці нашого краю – творчі люди, які створюють і реалізують оригінальні проекти, розробляють новітні напрямки розвитку культурологічного середовища, одночасно сприяють навчанню і вихованню молоді, реалізації потенціалу нової генерації дослідників та усі бажаючі, кому небайдужа історія рідного краю.
Контакти:
Ушакова Світлана Анатоліївна (т.0996553309, завідуюча відділом мистецтв) , Гайда Лариса Анатоліївна, методист комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» (т.0669446253, 0677422934, gayda73@ukr.net).

27 серпня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться Краєзнавчі студії, на яких завідувач меморіального музею М.Л.Кропивницького Микола Олександрович Галицький представить книгу «Золота духовна скарбниця Кіровоградщини (слово про корифеїв українського театру)».
Автор зібрав у книзі власні статті, які публікувалися у засобах масової інформації в останні роки, інформаційно-довідкові матеріали своїх колег – працівників меморіального музею М.Л.Кропивницького, а також спогади відомих журналістів і діячів культури - Б. Куманського, В. Шурапова, І. Казнадія.
На зустріч запрошуються краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі.

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу, 29 серпня, з 14:00 до 18:00 в парку відпочинку «Ковалівський». Ми робимо акцент на книгу й читання, тож запрошуємо до парку переглянути книжкові новинки. А якщо у вас є книги, які ви вже не читаєте, можете принести до літнього читального залу або в обласну бібліотеку ім. Д.Чижевського, яка проводить акцію «Бібліотека українського воїна» - збір книг для бібліотек місцевих військових частин.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 17 по 22 серпня

Літня школа мистецтв для малих і дорослих виходить на фінішну пряму. Тому якщо у вас є вільний час! Є навіть бажання та натхнення!Тоді запрошуємо у дружній і веселій обстановці навчитися робити «чудеса» своїми руками!
18.08.2015 м/к «Котик - скарбничка» ч.1 (техніка пап’є - маше);
18.08.2015 м/к «Каблучка-нерозлучка» (декоративний дріт). З собою мати: дріт - 2мм діаметр, лак для нігтів;
19.08.2015 м/к «Котик-скарбничка» ч.2 (техніка пап’є – маше).З собою мати: пензлик, фарби. Зареєструватися можна за телефоном 099 655 33 09 (Світлана Анатоліївна). Також запрошуємо переглянути виставки творчих робіт майстринь Людмили Кривенко та Ірини Мелешко у відділі мистецтв. По виставках проводяться екскурсії.

Триває кінематографічний серпень у бібліотечному кіноклубі «Екран», який присвячений італійському кіно. 19 серпня, у середу, о 15.00 відбудеться показ фільму «Незвичайний день» режисер – Етторе Скола, Італія/Канада 1977, 110 хв.
Травень1938. В гості до Беніто Муссоліні вперше прибуває з офіційним візитом Адольф Гітлер. У цьому зв'язку вся фашистська братія відправляється в центр Риму вітати парадний кортеж, що символізує непорушну дружбу фюрера і дуче. Відправляється туди і чоловік однієї з римських домогосподарок. Скоро красуні стає нудно одній. Випадково вона знайомиться з незвичайним сусідом... Запрошуємо на перегляд фільму.

Найголовнішим державним святом в історії українського народу є проголошення незалежності України. Тож напередодні цього свята 21 серпня о 12.00 обласна бібліотека ім. Д. Чижевського проводить молодіжну вуличну акцію, метою якої є виховання патріотизму молодого покоління, формування європейських цінностей, інформування зокрема про різні аспекти процесу європейської інтеграції України. До участі в акції запрошуються жителі та гості міста. Для них безкоштовно бібліотека проведе святковий захід з насиченою програмою.

У відділі обслуговування користувачів діє книжкова виставка “Барви українського прапора”, а відділ абонементу запрошує на відкритий перегляд «Незалежна і єдина будь навіки,Україно». Всіх бажаючих ознайомитися з виставками і взяти літературу з даної теми, запрошуємо до бібліотеки.

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу, 22 серпня, з 14:00 до 18:00 в парку відпочинку «Ковалівський». Ми робимо акцент на книгу й читання, тож запрошуємо до парку переглянути книжкові новинки. А якщо у вас є книги, які ви вже не читаєте, можете принести до літнього читального залу або в обласну бібліотеку ім. Д.Чижевського, яка проводить акцію «Бібліотека українського воїна» - збір книг для бібліотек місцевих військових частин.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 10 по 15 серпня

Літня школа мистецтв для малих і дорослих продовжує свою роботу! Не втратьте нагоди відвідати останні майстер-класи. Зокрема, 10, 11, 12 серпня о 15.00 відбудеться майстер - клас - розпис на склі «Козак Мамай». Розписувати скло - цікаво і весело, тим паче, що це найпопулярніший на Україні образ козака - захисника.

Зареєструватися можна за телефоном 099 655 33 09 (Світлана Анатоліївна). Також запрошуємо переглянути виставки творчих робіт майстринь Людмили Кривенко та Ірини Мелешко у відділі мистецтв. По виставках проводяться екскурсії.

Триває кінематографічний серпень у бібліотечному кіноклубі «Екран», який присвячений італійському кіно і має назву «Символи Італії - Софі Лорен і Марчелло Мастрояні». 12 серпня, у середу, о 15.00 відбудеться показ фільму «Леді Л» за однойменним романом Ромена Гарі. На святкуванні 80-річчя герцогині Луїзи Лендейл, більше відомої як "Леді Л", її біограф сер Персі просить даму розповісти про свою юність. Вона, яка народилася на Корсиці, розповідає про те, як потрапила в Париж, де, працюючи прачкою, познайомилася в публічному будинку з грабіжником банків відчайдушним красенем, революціонером і анархістом-терористом Арманом Дені. Сюжет фільму - незмінно захопливий. Тут ви побачите незрівнянну гру Софі Лорен. Запрошуємо на перегляд фільму.

На початку серпня були оновлені календарі: літературний і мистецтв. Запрошуємо ознайомитися з виставками, присвяченими ювілеям видатних митців. У відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «І все, що я писав, мені боліло» до 165-річчя від дня народження французького письменника Гі де Мопассана, книжкова виставка «Патріарх української науки» до 150-річчя від дня народження А. Шептицького. У відділі мистецтв – виставки до 160-річчя від дня народження українського композитора та диригента О.М. Виноградського, до 80-річчя від дня народження грузинського композитора Гії Канчелі. Нещодавно, 5 серпня своє почесне 80-річчя відзначив наш земляк, письменник, літературознавець Віктор Погрібний. У відділі краєзнавства працює книжкова виставка «Син степу», присвячена його творчості.

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу, 15 серпня, з 14:00 до 18:00 в парку відпочинку «Ковалівський». Ми робимо акцент на книгу й читання, тож запрошуємо переглянути нові надходження в парку. А якщо у вас є книги, які ви вже не читаєте, можете принести до літнього читального залу або в обласну бібліотеку ім. Д.Чижевського, яка проводить акцію «Бібліотека українського воїна» - збір книг для бібліотек місцевих військових частин.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 03 по 08 серпня

Літня школа мистецтв для малих і дорослих запрошує на цікаві заняття з образотворчого мистецтва. 3, 4, 5 серпня о 15.00 відбудеться майстер – клас «Майстерня пані Мармусії». Майстри і студенти–волонтери вчитимуть учасників сучасним технікам образотворчого мистецтва: монотипія, кляксографія, ниткографія, пресована флористика — осибама, колаж. Запрошуємо взяти участь у майстер-класах літньої школи мистецтв. Попередній запис за тел.(095) 38 89 856 (Тетяна). Також запрошуємо переглянути виставки творчих робіт майстринь Людмили Кривенко та Ірини Мелешко у відділі мистецтв. По виставках проводяться екскурсії.

Серпень у бібліотечному кіноклубі «Екран» присвячений італійському кіно і має назву «Символи Італії - Софі Лорен і Марчелло Мастрояні». 5 липня, у середу, о 15.00 відбудеться показ фільму «Привид любові». Незабутній дует Марчелло Мастрояні і Ромі Шнайдер перетворює містичну драму 1981 «Привид любові» на захоплююче видовище, від якого неможливо відволіктися ні на хвилину. Запрошуємо на перегляд фільму.

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти на дитячому майданчику, де є різноманітні настільні ігри, пазли, які допомагають у вивченні іноземних мов. Також є Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу, 8 серпня, з 14:00 до 18:00. Ми робимо акцент на книзі й на читанні, тож запрошуємо переглянути нові надходження в парку. А якщо у вас є книги, які ви вже не читаєте, можете принести до літнього читального залу або в обласну бібліотеку ім. Д. Чижевського, яка проводить акцію «Бібліотека українського воїна» - збір книг для бібліотек місцевих військових частин.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 20 по 27 червня

20 червня о 12.00, в суботу, в парку відпочинку «Ковалівський» (центральна частина м. Кіровограда) відбудеться всесвітній флешмоб "Quilting in Public Day", який проходить щорічно у третю суботу червня. Наша квілт-студія, яка працює при відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського, вже втретє приєднається до цієї акції, мета якої, звісно ж, популяризація нашого улюбленого печворку. Приходьте самі, приводьте дітей та онуків, подруг і навіть чоловіків. Приносьте свої витвори, влаштуємо невеличку виставку, також не забудьте свої голочки, ниточки, ножиці, клаптики, поточні проекти. Для бажаючих навчитися чомусь новенькому - блок з класичного печворку "Apple core" (яблучні огризки). Понадкушуємо усі яблучка! Чекаємо на вас у Ковалівському парку 20 червня о 12.00 біля літнього театру! Вхід – вільний!

День Конституції України відзначається щорічно 28 червня і є офіційним державним святом. Прийняттям даного документа в 1996 році ознаменовано початок становлення і розвитку нової демократичної і незалежної країни. Починаючи з Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка, щоправда, так і не вступила в дію, і закінчуючи безсонною ніччю з 27-го на 28-е червня 1996 року, коли Основний Закон нарешті був прийнятий, - таким був шлях цього великого документа.

Сьогодні Конституція України по праву визнається однією з найбільш досконалих і демократичних Конституцій у всьому світі. Запрошуємо переглянути книжкові виставки: «Трансформація Конституції України: правові механізми» (відділ обслуговування користувачів), «Хай світанки твої, Україно, сонце сяйвом мережить своїм» (відділ абонемента).

24 червня о 15.00 кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму «Вигідна пропозиція / La migliore offerta», 2013, режисер –"Джузеппе Торнаторе.

Вірджіл Олдман (Джеффрі Раш) - успішний, відомий і вкрай заможний директор провідного аукціонного підприємства, що носить його ім'я."Олдман є одним з найбільш шанованих у світі експертом зі справжності тих чи інших предметів мистецтва. Треба сказати, що Вірджіл свій авторитет використовує у власних, не завжди гідних, цілях."Він нерідко видає оригінал за майстерну підробку, після чого за допомогою свого товариша Біллі Уїстлера (Дональд Сазерленд) купує оригінал на своєму ж аукціоні за безцінь, а сам потім або продає його за реальну ціну, або приєднує до своєї унікальної колекції картин, що зберігається на його віллі в потаємному залі… Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Нагадуємо, що"Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме в суботу, 27 червня, з 14:00 до 18:00. Запрошуємо в міський парк культури і відпочинку «Ковалівський». Всі послуги надаються безкоштовно. Бажаєш бути обізнаним, успішним, і в той же час активно й цікаво проводити дозвілля, – приєднуйся!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 15 по 20 червня

Літня кампанія відпочинку дітей „Бібліотека - острів фантазії і творчості” триває. Пропонуємо учням, батькам, вчителям взяти участь у заходах, які проводять відділи обслуговування бібліотеки: майстер-класи, ігри, вікторини, голосні читання, бесіди про книги й про читання, комп’ютерні ігри, мультфільми, веб-екскурсії та ін. Звертайтеся, чекаємо!

Запрошуємо 17-19 червня усіх активних громадян міста Кіровограда до участі в семінарі «Активні громадяни». Програма впроваджується Британською радою в співпраці з організаціями громадянського суспільства в різних куточках світу. В Кіровограді семінар буде проводити Федоренко Оксана, бібліотекар відділу мистецтв бібліотеки Д.Чижевського, яка пройшла навчання у Києві за програмою від Британської ради. Запрошуємо активістів м. Кіровограда, що працюють у різних сферах та бажають покращити життя своєї громади. Результатом нашої праці стануть проекти, кращі з яких будуть профінансовані Британською радою. Кількість учасників обмежена, тож якщо ви маєте бажання взяти участь в програмі - телефонуйте 066 122 70 98 (Світлана Вікторівна). Присутність на всіх етапах семінару – обов'язкова!

17 червня о 15.00 кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму «Таємниця Антуана Ватто/ Ce que mes yeux ont vu», режисера – Лорен де Бартіля.

Люсі, студентка факультету історії мистецтв, намагається проникнути в таємницю жінки, яка зображена в картинах Ватто, але завжди повернена до глядача спиною. Заворожена таємницею, що огортає картини Ватто, вона починає вивчати життя художника, який помер від туберкульозу у віці 37 років у 1721 році… Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Нагадуємо, що Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме щосуботи з 14:00 до 18:00 протягом червня, липня, серпня, вересня 2015 року. Всі послуги надаються безкоштовно. Бажаєш бути обізнаним, успішним, і в той же час активно й цікаво проводити дозвілля, – приєднуйся!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 08 по 14 червня

 Літня кампанія відпочинку дітей „Бібліотека - острів фантазії і творчості” триває. Пропонуємо учням, батькам, вчителям взяти участь у заходах, які проводять відділи обслуговування бібліотеки: майстер-класи, ігри, вікторини, голосні читання, бесіди про книги й про читання, комп’ютерні ігри, мультфільми, веб-екскурсії та ін.   Для участі в програмі телефонуйте 066 122 70 98.

10 червня о 15.00 кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму Афера Томаса Крауна/ The Thomas Crown Affair, режисер – Джон Мак Тірнан.

Це римейк однойменного фільму 1968 видання зі Стівеном Маккуїном і Фей Данауей в головних ролях. Назву можна перекласти двояко - як "Справа Томаса Крауна" і як "Афера Томаса Крауна". Такий і головний герой у виконанні Пірса Броснана - з одного боку, він успішний бізнесмен, втілення американської мрії - "self-made man", а з іншого - просто злодій. Хоча і великий естет - він ошукує не громадян, а картинну галерею - краде шедевр Клода Моне. Причому робить він це не зі злого наміру, а від нудьги або для куражу. Сам Пірс Броснан говорить про свого героя, що "Томас Краун - сильна людина, для якого перемога не головне, його стимулює небезпека". А як ще може розважити себе людина, яка до сорока років досягла вже всіх вершин, і прагнути їй вже не до чого? Тим більше, що він останній, кого можна було б підозрювати. І можливо, все й минулося, якби не Кетрін Бенінг (Рене Руссо), яка займається розслідуванням грандіозного пограбування… Запрошуємо до перегляду;

З 6 червня у відділі рідкісних і цінних видань працює виставка «Книжкові цікавинки».

Книги, як і люди, мають свою долю. Вона позначена на їхніх сторінках дарчими написами, екслібрисами, штампами, власницькими помітками, малюнками. На виставці експонуються книги з автографами відомих людей: Пантелеймона Куліша, Іоана Крондштадського, Дмитра Горшкова, Леоніда Бикова та ін. Видання, якими нагороджували кращих учнів єлисаветградських навчальних закладів, романтичні подарунки та ще багато різних цікавинок. Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Нагадуємо, що Літній читальний зал „Бібліотека під зеленими вітрилами” працюватиме щосуботи з 14:00 до 18:00 протягом червня, липня, серпня, вересня 2015 року. Всі послуги надаються безкоштовно. Бажаєш бути обізнаним, успішним, і в той же час активно й цікаво проводити дозвілля, – приєднуйся!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 01 по 06 червня

Шановні користувачі! Вітаємо Вас зі світлим святом – Трійці. Повідомляємо, що бібліотека 30 травня працює з 10.00 до 17.00, 31 травня – вихідний.

Увага! З 1 червня обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського переходить на літній графік роботи. Отже, влітку бібліотека працює з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 19.00.        В суботу – з 10.00 до 18.00. Неділя - вихідний.

Розпочинається літня кампанія відпочинку дітей „Бібліотека - острів фантазії і творчості”. Пропонуємо учням, батькам, вчителям взяти участь у заходах, які проводять відділи обслуговування бібліотеки: майстер-класи, перегляд фільмів та мультфільмів, ігри, вікторини, голосні читання, тематичні бесіди, комп’ютерні ігри, веб-екскурсії та ін.      Для участі в програмі телефонуйте 066 122 70 98.

1 червня з 12.00 з нагоди Міжнародного Дня захисту дітей розпочинає роботу літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами», який працюватиме цього дня до 16.00 у парку культури і відпочинку «Ковалівський».

Надалі, згідно з графіком, Літній читальний зал працюватиме щосуботи, з 14:00 до 19:00. Тут кожен може переглянути нові цікаві журнали, взяти участь у безкоштовних майстер-класах, де вас навчать виготовляти сувеніри хенд мейд та інші ексклюзивні речі власноруч, пограти в настільні ігри, отримати консультацію бібліотекаря, або й просто перепочити чи поспілкуватися зі своїми знайомими. Хітом минулого року були розмальовки, які ми пропонуємо малечі і цього року. Консультанти читального залу проводитимуть розвиваючі ігри, конкурси, екологічні вікторини для дітей, які відпочивають у парку. Всі послуги надаються безкоштовно.

З 1 червня у відділі абонементу до Міжнародного дня дітей працюватиме книжкова виставка «Країна дитинства», а у відділі обслуговування користувачів – «Барвистий світ дитинства».

3 червня о 15.00 кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму «451 ° за Фаренгейтом/Fahrenheit 451». Фільм розповідає про суспільство, в якому читання книг заборонено законом. Людей, що зберігають книги, заарештовують, а книги спалюють так звані «Пожежні». Головний герой, Гай Монтег, працює Пожежником, але не хоче миритися з існуючою ідеологією. 451  градус за Фаренгейтом (це близько 233 ° C) вказується, як «температура, при якій спалахує і горить папір».

3 червня о 17.00 у відділі мистецтв відбудеться лекція Катерини Лісняк «Життєві стежки нащадків Тобілевичів». Запрошуються всі бажаючі.

 5-6 червня о 10.00 у відділі обслуговування користувачів в рамках проекту “Клуб інтелектуальних ігор” відбудеться шаховий турнір «Мистецтво інтелектуальної гри».

Щодня, крім неділі, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою і грай. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

У відділі мистецтв діє виставка печворку та артквілту “Руками створена краса” відомої майстрині Людмили Кривенко. Дивовижні, вражаючі «клаптики» пані Людмили стали, безперечно, візитівкою нашого міста для мистецької спільноти України. Всі роботи Людмили Іванівни насичені світлом та кольором, розглядаючи її сюжети, навіть не виникає сумнівів, що майстриня налаштована дарувати тільки добро і щастя тим, хто знаходиться поряд.

Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 01 травня по 31 травня

Незабаром стартує літня кампанія відпочинку дітей „Бібліотека - острів фантазії і творчості”.

Працівники обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського створили програму літнього відпочинку, наповнену цікавими і захоплюючими заходами, куди ми запрошуємо дітей та їх батьків, учителів та інших фахівців, які працюють з дітьми.

28 травня о 14.00 у відділі краєзнавства в рамках Краєзнавчих студій відбудеться презентація книги Смотренка Вадима Васильовича «Сталеві мережева маленького Парижу». Запрошуються всі бажаючі.

30 травня о 10.00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч з українським етнологом, істориком матеріальної культури, кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником Інституту народознавства НАНУ, дослідницею українського народного вбрання, Оксаною Косміною. Запрошуємо науковців, дослідників української народної культури, студентів та усіх, хто любить і шанує українське народне мистецтво та хоче дізнатись про нього більше!

Щодня, з10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

У відділі мистецтв діє виставка печворку та артквілту “Руками створена краса” відомої майстрині Людмили Кривенко. Дивовижні, вражаючі «клаптики» пані Людмили стали, безперечно, візитівкою нашого міста для мистецької спільноти України. Всі роботи Людмили Іванівни насичені світлом та кольором, розглядаючи її сюжети, навіть не виникає сумнівів, що майстриня налаштована дарувати тільки добро і щастя тим, хто знаходиться поряд.

Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 18 травня по 24 травня

20 травня о 13.45 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться круглий стіл “Пам’ятки науки і техніки Кіровоградщини”, приурочений до Дня науки, що відзначається у третю суботу травня. В рамках роботи круглого столу відбудеться презентація книги “Пам’ятки науки і техніки Кіровоградщини” за редакцією Лариси Гайди, музеєзнавця, методиста науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров'я Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. Василя Сухомлинського. Збірник містить матеріали досліджень з історії пам’яток науки і техніки, які знаходяться на території Кіровоградської області. Вперше в історії краю представлено досвід виявлення, збереження та популяризації пам’яток науки і техніки, які є складовою історико-культурної спадщини регіону. В засіданні круглого столу візьмуть участь науковці, працівники музеїв, архівів, туристичних агенцій, педагоги, краєзнавці, керівники гуртків технічної творчості та ін. Запрошуємо на засідання всіх бажаючих;

20 травня о 15.00 кіноклуб «Екран » запрошує на перегляд «Я шукаю тебе / Ich suche dich» Режисер - Отто Фішер Німеччина / 1956, 95 хв. Фільм поставлений за п'єсою А.Кроніна "Юпітер сміється". Він оповідає про молодого лікаря Паульо Веннера, який працює над вакциною для відновлення зруйнованих мозкових клітин. Колеги-лікарі іронічно ставляться до роботи Пауля. Єдина людина, хто вірить йому, - приїхала з Франції доктор Франсуаза Мюре. Її мовчазне співчуття підкупило Веннера. Він полюбив Франсуазу. Робота була вже завершена, залишилося тільки надрукувати рукопис, але тут сталося нещастя. Дружина одного лікаря, захоплена Паулем, в пориві ревнощів підпалила лабораторію. Ціною свого життя Франсуаза врятувала рукопис. Пауль Веннер визнаний великим ученим - йому пропонують будь-яку роботу, великі гроші, його чекає слава ... Але він відмовляється від усього і їде в Індокитай, куди колись так прагнула виїхати його улюблена Франсуаза.Запрошуємо до перегляду.

21 травня об 12:00 в Орхуському центрі екологічної інформації відбудеться засідання круглого столу «Екологічні проблеми Кіровоградської області та шляхи їх розв’язання», ініційованого Всеукраїнською екологічною лігою (ВЕЛ). Всеукраїнська екологічна ліга протягом багатьох років сприяє інтеграції екологічної складової до Стратегій, Програм та Планів регіонального розвитку, що є особливо актуальним в контексті Європейської інтеграції України, започаткувавши кампанію «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку».
В рамках цієї кампанії і заплановано проведення круглого столу, на якому розглядатимуться питання: екологічна ситуація в Кіровоградській області: проблеми та перспективи поліпшення; стан водних ресурсів області; стан об’єктів природно-заповідного фонду у Кіровоградській області та можливості його розширення; екологічні та соціально-економічні проблеми поводження з побутовими відходами у м. Кіровограді та Кіровоградській області; вплив пестицидів і отрутохімікатів на довкілля та здоров’я людини. До участі у засіданні круглого столу запрошені представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, науковці, представники громадськості та ЗМІ;

22 травня о 12.00 розпочнеться загальнобібліотечне свято «Бібліофестиваль на Великій Перспективній-2015». Наголошуємо, що в цей день на гостей чекає багато сюрпризів, кожен бажаючий матиме змогу спробувати себе у творчих майстернях .Для дітей пропонуємо різні цікаві розваги та КІНЕКТ 3D (рухливі ігри). Запрошуємо усіх бажаючих на наше свято! Подробиці заходів шукайте на сторінках сайту та в соціальних мережах.

У відділі мистецтв діє виставка печворку та артквілту “Руками створена краса” відомої майстрині Людмили Кривенко. Дивовижні, вражаючі «клаптики» пані Людмили стали, безперечно, візитівкою нашого міста для мистецької спільноти України. Всі роботи Людмили Іванівни насичені світлом та кольором, розглядаючи її сюжети, навіть не виникає сумнівів, що майстриня налаштована дарувати тільки добро і щастя тим, хто знаходиться поряд.

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 11 травня по 17 травня

13 травня з 12.00 до 16.00 в рамках проведення Всеукраїнського тижня планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я біля бібліотеки відбудеться вулична акція «Кохання + планування». Захід спрямований на підвищення статусу сім'ї та сприяє кращому розумінню її потреб. Міцна родина, віра в Бога, повага до матері та батька - споконвічні цінності українського народу, а дружна сім'я є головною складовою частиною життя та успішності кожної людини.

13 травня о 17:00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація книжки Євген Маланюк «Малоросійство». Видання представляють: Володимир Шовкошитний, Григорій Клочек, Володимир Панченко.

13 травня о 15.00 кіноклуб «Екран » запрошує на перегляд фільму «Поки ти зі мною / Solange Du da bist », режисера – Харальд Браун Німеччина/ 1953, 103 хв Ева і Штефан любили один одного, були щасливі, хоча й жили дуже бідно. Ева працювала статисткою на кіностудії. Режисер Франк Торнау зацікавився долею Еви і вирішив поставити фільм про її життя. Головну роль у ньому буде виконувати сама Ева. Робота над фільмом і особливо увагу режисера настільки захопили молоду жінку, що її попереднє життя і любов Штефана стали їй тягарем. У заключній сцені Ева повинна показати той страшний час зі свого життя, коли вона тимчасово втратила Штефана. Ева грає дуже щиро, вона знову переживає ці страшні миті і раптом, побачивши в натовпі Штефана, ясно усвідомлює, що по-справжньому вона любить тільки його і, незважаючи на бідність, щаслива буде тільки з ним…

14 травня 14.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер – клас Ірини Кудревич «Фартухи з клаптиковим оздобленням ». Запрошуємо усіх бажаючих;

У відділі рідкісних та цінних видань до 70-річчя Перемоги працює книжкова виставка «Сторінки, обпалені війною». Війна залишила незнищенний слід в історії нашої країни та світової спільноти. Цілком виправдано, що роки війни виділяються в самостійний історичний період. Це сповна стосується й історії книговидавництва, яке пережило великі зміни в період військового лихоліття. В екстремальних умовах війни духовне життя країни тривало, культура розвивалася, книги видавалися, але війна владно затребувала видань нового змісту і напрямку. Вони відповідали інтересам захисту Батьківщини, могутньому заклику "Все для фронту". Книга виховувала почуття патріотизму і любов до країни, була сильною зброєю в боротьбі проти навали загарбників. На виставці представлена література, видана в період 1941-1945 рр. Географія видавництв переважно українська, тематика різноманітна: документальні матеріали про війну (Воспоминания об освобождении Кировоградщины.-К., 1944), історія в особах (О.Л.Білоус. Олекса Довбуш. -Укрвидав, 1943), художня література (П. Куліш. Чорна рада.-К.,Харків: Укр.держ. видав, 1944), навчальні посібники (Ф. Пошивайло. Рідне слово. Читанка.-Полтава: Видання відділу освіти міської ради, 1942) та інше. Запрошуємо до цікавого і пізнавального ознайомлення.

У відділі мистецтв діє виставка печворку та артквілту “Руками створена краса” відомої майстрині Людмили Кривенко. Дивовижні, вражаючі «клаптики» пані Людмили стали, безперечно, візитівкою нашого міста для мистецької спільноти України. Всі роботи Людмили Іванівни насичені світлом та кольором, розглядаючи її сюжети, навіть не виникає сумнівів, що майстриня налаштована дарувати тільки добро і щастя тим, хто знаходиться поряд.

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 05 по 10 травня

8, 10 травня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 9 травня - вихідний, 11 травня - з 10:00 до 19:00



 Вітаємо зі Святом Перемоги!

Шановні ветерани та діти Великої Вітчизняної війни!

Наближається річниця Великої Перемоги. У ці славні дні ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та складаємо глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни та підняли країну з руїн у повоєнні роки. Ми уславлюємо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога.

Важко знайти слова, якими можна було б передати всю вдячність за безсмертний подвиг переможців у найжорстокішій війні, якої не знало людство.

Вітаючи всіх, хто пройшов крізь вогонь Великої Вітчизняної, із Днем Перемоги, ми, бібліотекарі, бажаємо міцного здоров’я, родинного благополуччя, довгих літ щасливого та мирного життя.

Ми розуміємо, що Інтернет-мережею користуються переважно молоді люди, тож просимо вас повідомити своїм рідним і близьким похилого віку, про те, що протягом 5 - 10 травня з 10.00 до 19.00 в бібліотечному Інтернет-центрівідбувається акція: «Безкоштовне спілкування ветеранів з рідними, друзями використовуючи Skype-технології». Від вас потрібно мати власний логін і логін того, з ким бажаєте спілкуватися. Спеціалісти вам допоможуть налаштувати зв'язок і поспілкуватися.

5 травня о 14.00 відбудеться мистецька акція для ветеранів «Пам’ятаймо – перемагаймо!». Святковим подарунком для гостей - ветеранів війни та праці, жертв нацистських переслідувань, дітей війни м. Кіровограда - буде концерт інструментального ансамблю «Єлисавет-ретро» Кіровоградської обласної філармонії.

 6 травня о 11.00 у відділі абонемента відбудеться святкова зустріч для ветеранів «Тільки пам'ять не сивіє». Співорганізаторами заходу є ОУНБ ім.Д.І.Чижевського, Кіровоградська обласна організація Товариства Червоного Хреста України; Територіальний центр соціального обслуговування Ленінського району м. Кіровограда. Запрошуємо ветеранів та дітей війни.

 6 травня о 15.00 кіноклуб «Екран » запрошує на перегляд фільму «Візок до Відня» - (Kocar do Vidne) - чехословацький чорно-білий художній фільм, військова драма 1966 року. Фільм про бажання помсти, проте головна героїня через випробування приходить до розуміння тих, кого ненавиділа.

З 30 квітня запрошуємо усіх бажаючих переглянути книжкові виставки «Пам'ять серця, пам'ять тих, хто не прийшов з війни» (відділ обслуговування користувачів), «Безсмертна велич Перемоги» (відділ абонемента). Виставки приурочено до Дня пам'яті і примирення, з нагоди відзначення 70-ї річниці Перемоги над нацизмом в Європі і 70-ї річниці закінчення Другої світової війни.

Вхід на заходи – вільний.

Запрошуємо ветеранів, разом з дітьми, внуками відвідати наші святкові заходи. Від щирого серця ми намагаємося подарувати радість тим, хто пережив лихоліття і разом з нами святкує 70-річчя Перемоги!


Довідки за телефоном 066 122 70 98 (Світлана Приймак)

Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

Деталі в розділі«Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 27 квітня по 03 травня

Шановні користувачі, вітаємо вас з першотравневими святами.
Звертаємо вашу увагу, що 30 квітня, 3 травня
бібліотека працює з 10:00 до 18:00.
1, 2 травня – вихідні.

27, 29, 30 квітня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського;

29 квітня о 16.00 Кіровоградська міська станція юних техніків спільно з обласною бібліотекою ім. Д. Чижевського організовують мистецьку акцію «АТО: образи одного року». Цей захід присвячений річниці початку антитерористичної операції. В програмі заходу - музично-поетична композиція, де вперше пролунають пісні і вірші місцевих авторів, присвячені драматичним подіям на Донбасі. Прем’єрні авторські пісні виконує соліст обласної філармонії, заслужений артист України Сергій Дьомін. В акції беруть участь поети, співаки, барди та музиканти – Роман Любарський, Павло Чорний, Іванна Неділенко, Наталія Бідненко, Ерміне Мовсисян, Дмитро Єремин, Андрій Шульга та ін., які через свою музику, риму та спів висловлять власну громадянську позицію. Запрошуємо до участі в акції ветеранів АТО, активістів волонтерського руху та усіх небайдужих кіровоградців. Усі запрошені і гості акції матимуть можливість переглянути виставку стендових моделей сучасної української військової техніки, тематичних дитячих малюнків;

У відділі мистецтв діє виставка печворку та артквілту “Руками створена краса” відомої майстрині Людмили Кривенко. Дивовижні, вражаючі «клаптики» пані Людмили стали, безперечно, візитівкою нашого міста для мистецької спільноти України. Всі роботи Людмили Іванівни насичені світлом та кольором, розглядаючи її сюжети, навіть не виникає сумнівів, що майстриня налаштована дарувати тільки добро і щастя тим, хто знаходиться поряд

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 20 квітня по 26 квітня

22, 23, 24 квітня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського;

20 квітня в Орхуському центрі екологічної інформації при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочне роботу книжкова виставка “Зелена економіка як сучасний феномен”. "Зеленою" називається економіка, яка веде до підвищення добробуту людей та зміцнення соціальної справедливості при одночасному істотному зниженні ризиків для навколишнього середовища та дефіциту екологічних ресурсів. Запрошуємо до перегляду.

21 квітня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки „Дарунки ручної роботи”. На виставці представлені стильні прикраси з бісеру та жіночі сумки ручної роботи вихованців гуртка „Українська вишивка та бісероплетіння” обласного центру дитячої та юнацької творчості. Керівник гуртка – Івасин Віра Несторівна. Запрошуємо до перегляду.

Для поціновувачів кіно нагадуємо, що в бібліотеці працює кіноклуб, вхід за читацькими квитками - вільний. До вашої уваги у середу 22 квітня о 15.00 - фільм Тінь сумніву /Shadow of a Doubt. Режисер - Альфред Хічкок, США/ 1942, 108 хв. Сам Хічкок вважав "Тінь сумніву" одним зі своїх найкращих фільмів. Також стрічка стала однією з найкращих серед ролей Джозефа Котта. Камео Альфреда Хічкока – пасажир в поїзді, який грає в карти. Входить у 250 найкращих фільмів за версією IMDb. Запрошуємо до перегляду.

23 квітня протягом дня в Кіровограді на площі Героїв Майдану відбудеться перший в місті та області книжковий ярмарок «Весняний книговир». Бібліотекарі запрошують кіровоградців взяти участь у Ярмарку і долучитися до Всеукраїнської акції "Бібліотека українського воїна". Книги з історії Української держави, її культури, Збройних сил, вітчизняну та світову (в перекладі українською мовою) художню літературу ми збираємо для підтримки бойового духу та патріотичного виховання українських військовослужбовців. Усі подаровані книги співорганізатор акції - Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського – передасть до бібліотек військових частин Збройних Сил України. Отже, прийди 23 квітня в центр міста, на площу Героїв Майдану з власною книгою або придбай нову на книжковому Ярмарку і передай подарунок для українського солдата – воїна, який тебе захищає! Книги також приймають за адресою: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24, хол першого поверху Кіровоградської ОУНБ. Бібліотека працює без перерви і вихідних з понеділка до п’ятниці: 10.00 – 19.00, субота і неділя – 10.00-18.00. Контактна особа: Тетяна Юріївна Федорова. Тел. для довідок (0522) 22-65-79, 22-58-90, 066 122 70 98, е-mail: nmet@library.kr.ua.

24 квітня о 12.30 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки печворку та артквілту “Руками створена краса” відомої майстрині Людмили Кривенко. Запрошуємо на відкриття!

24 квітня о 13.00 в Орхуському центрі екологічної інформації розпочнеться конкурс малюнків на асфальті “Діти за чисте довкілля”, який присвячено Дню довкілля. Запрошуємо шкільні класи взяти участь у конкурсі малюнків на асфальті, під час якого можна зобразити своє бачення щасливого, здорового, чистого довкілля нашої планети Земля.

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 13 квітня по 19 квітня

15, 16, 17 квітня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського;

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

15 квітня о 13.30 у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудуться Краєзнавчі студії “Холодний Яр в історії України та Кіровоградщини” Холодний Яр - це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але сильні духом - можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом». На Краєзнавчих студіях кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко розповість про Холодний Яр в історії України та Кіровоградщини. Під час заходу - перегляд короткометражного фільму за автобіографічним твором Юрія Горліс-Горського - «Холодний Яр. Воля України — або смерть!». На зустріч запрошуються краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі;

Для поціновувачів кіно нагадуємо, що в бібліотеці працює кіноклуб, вхід за читацькими квитками - вільний. До вашої уваги у середу 15 квітня о 15.00 - фільм «Актриса / The Actress» режисера - Джорджа Кьюкора США/ 1953, 90 хв. Зворушлива розповідь про те, як юна дівчина бореться за те, щоб стати актрисою, незважаючи на опір її батька, якого вона все ще побоюється. Батько живе минулим і хотів би дати більше своїй сім'ї, ніж те, що можна запропонувати на його платню клерка…Запрошуємо до перегляду.

15 квітня о 15.00 у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сену відділі обслуговування користувачів до Всесвітнього дня книги та авторського права відбудеться зустріч з поетами Кіровоградщини та презентація книжкової виставки «Книга – це світ, видимий через людину». Запрошуємо усіх, хто любить книгу та художнє слово.

16 квітня о 15.00 в Орхуському центрі екологічної інформації розпочнеться конкурс екологічних плакатів “Природа і діти”, який присвячено Дню довкілля. Конкурс організований департаментом екології та природних ресурсів Кіровоградської облдержадміністрації та Орхуським центром екологічної інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Мета заходу - в рамках відзначення Дня Довкілля - сприяти вихованню екологічної культури і етики підростаючого покоління, активної природоохоронної поведінки, розвивати екологічну свідомість та інтерес учасників до природоохоронної діяльності шляхом відтворення мовою малюнка думок, вражень, почуттів та особистого ставлення учасників до екологічної тематики. До участі у конкурсі запрошені учні загальноосвітніх шкіл та вихованці позашкільних навчально-виховних закладів віком від 10 до15 років. На переможців чекають дипломи та подарунки.

17 квітня 2015 року в Орхуському центрі екологічної інформації при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочне роботу книжкова виставка «Професія – еколог: на допомогу майбутнім фахівцям». Сучасний спеціаліст-еколог повинен знати основні закономірності взаємодії людини, суспільства і природи, особливості впливу антропогенних факторів на природне середовище та раціональне природокористування. На книжковій виставці представлена література з надзвичайно широкого кола питань екології: від класичної до сучасної. Сподіваємося, що виставка буде цікавою й корисною не тільки майбутнім фахівцям-екологам, а й майбутнім спеціалістам суміжних професій: натуралістам, інженерам, медикам, метеорологам, для кого екологічні знання є життєво необхідними. Виставка діятиме протягом місяця.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 6 квітня по 12 квітня

Шановні користувачі! Щиро вітаємо вас зі світлим святом - Великоднем, яке відзначається в неділю, 12 квітня. І повідомляємо, що в цей день бібліотека не працює, 11 квітня працюємо з 10:00 до 17:00, 13 квітня – за графіком, тобто з 10:00 до 19:00. Запрошуємо на дозвілля до бібліотеки.

З нагоди свята пропонуємо переглянути книжкову виставку «Дзвонять дзвони величаво» (відділ абонемента). Пасха, насамперед, - світле сімейне свято, яке також означає і довгоочікуваний перехід від зими до весни. Будемо раді вас бачити усією родиною, щоб згадати про українські народні традиції, зокрема і писанкарство, адже саме у весняний час наші пращури розмальовували писанки на знак пробудження всього живого на землі.

6, 8, 9, 10 квітня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що працює у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського;

8 квітня о 13:30 у відділі рідкісних та цінних видань обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського відбудеться презентація виставки „Єлисаветградські ювілеї”, організованої спільно обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.Чижевського та Державним архівом Кіровоградської області. Відділ рідкісних видань продемонструє раритетні видання, що стосуються життя та діяльності видатних єлисаветградців, прижиттєві видання творів М.Кропивницького, В. Винниченка, С.Тобілевич, Д. Горшкова та ін. Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду;

8 квітня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч з визнаним майстром літературного слова та кіномитцем Олександром Жовною. Темою зустрічі став вихід у 2013 році художньо - документального фільму «Милі мої українці». Автор розкриває життєві переконання людини, яка мріяла про звільнення України, пройшовши заслання і в’язниці за ідею. Сюжет пронизаний містикою та історичним поступом української держави. Останні кадри були відзняті на тлі багатомільйонного Майдану, який захистив своє право на життя у вільній Україні. Отже, фільм волею долі знятий саме в період, коли Україна повстала, встала з колін, розправляє плечі і вдихає на повні груди, звільняючись від гнітючих пережитків колоніального минулого. Запрошуємо усіх бажаючих на зустріч та перегляд фільму!

9 квітня о 14.00 відділ мистецтв запрошує на майстер – клас від Ірини Кудревич «Печворк»;

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

На канікулах сумувати ніколи – приходь до бібліотеки за втіхою!

Тих школярів, у яких тривають весняні канікули, ми запрошуємо на дозвілля в бібліотеці. Вас чекають дивовижні подорожі в море цікавих книг і яскравих журналів, захоплюючі настільні та розвиваючі комп'ютерні ігри, безкоштовна інтерактивна дошка і дві сучасні ігрові дитячі кімнати! Якщо вам самотньо - приходьте в обласну бібліотеку ім. Д. Чижевського! Тут ви знайдете друзів, однодумців, цікавих співрозмовників. Разом ви можете читати, грати, розгадувати ребуси, загадки, малювати, творити – розважатися!

Запрошуємо дівчаток, хлоп’ят, а також їхніх батьків з понеділка до п’ятниці, з 10.00 до 17.00 взяти участь у майстер-класах «Вмілі ручки»; подивитися екофільми, мультфільми про комах і відеоролики «Кумедні тварини»; пограти в PlayStation і Kinect, на інтерактивній дошці в екологічні ігри та вікторини «Дивлюся, дивуюсь, дізнаюсь»; відвідати: краєзнавчі хвилинки «Чи знаєте ви своє місто»; огляди-бесіди «Чудеса світу: енциклопедичні цікавинки» ; голосні читання «Бібліоекспрес з нечуваних чудес».

Довідки за телефоном 066 122 70 98
Програма «Весняні канікули в обласній бібліотеці ім. Д.Чижевського» діє з 23 березня до 14 квітня 2015 року. Приходь разом з друзями!

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 30 березня по 5 квітня

30 березня та 1, 2, 3 квітня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського;

31 березня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться персональна виставка Ірини Мелешко "Закохана в ткацтво". Перші уроки художнього ткацтва Ірина отримала від Заслуженого майстра народного мистецтва, автора килимових ляльок Олександри Пренко. Майстриня стала творцем образів птахів, звірів, квітів, вазонів, що увібрали в себе традицію килимарства Кіровоградщини, його захисну силу, красу та колірну гаму. Запрошуємо на відкриття виставки!

31 березня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться літературний вечір “Ліричний камертон Максима Рильського”присвячений Всесвітньому дню поезії. Запрошуємо на зустріч поетів і читачів - тих, хто творить і любить поезію. Нехай цей весняний день подарує вам натхнення на власну творчість!

31 березня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас для дітей «Клаптикове яйце». Напередодні пасхальних свят, майстриня Ірина Кудревич покаже, як виготовити яскраві пасхальні яйця з клаптиків тканини, які стануть гарною прикрасою до Великоднього свята. З собою взяти: клаптики тканини різного кольору, синтепон, шнурок (20 см), голки, нитки та ножиці;

4 й 5 квітня з 10.30 в Клубі інтелектуальних ігор ОУНБ імені Д.І.Чижевського відбудеться шаховий турнір, присвячений Дню Перемоги. Змагання проходитимуть серед шахістів двох категорій: І-до 8 років і ІІ-до 12 років. В шахових баталіях візьмуть участь юні шахісти клубів “Чатуранга” та ім. Сергія Задорожного. До когорти гравців можуть приєднатись усі бажаючі цієї та інших вікових категорій. На переможців чекають медалі, дипломи, цінні подарунки.

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

На канікулах сумувати ніколи – приходь до бібліотеки за втіхою!

Ми запрошуємо всіх провести веселі канікули в бібліотеці. Вас чекають дивовижні подорожі в море цікавих книг і яскравих журналів, захоплюючі настільні та розвиваючі комп'ютерні ігри, безкоштовна інтерактивна дошка і дві сучасні ігрові дитячі кімнати! Якщо у вас немає друзів - приходьте в обласну бібліотеку ім. Д. Чижевського! Тут ви знайдете друзів, однодумців, цікавих співрозмовників. Разом ви можете читати, грати, розгадувати ребуси, загадки, малювати, творити – розважатися!

Запрошуємо дівчаток, хлоп’ят, а також їхніх батьків з понеділка до п’ятниці, з 10.00 до 17.00 взяти участь у майстер-класах «Вмілі ручки»; подивитися екофільми, мультфільми про комах і відеоролики «Кумедні тварини»; пограти в PlayStation і Kinect, на інтерактивній дошці в екологічні ігри та вікторини «Дивлюся, дивуюсь, дізнаюсь»; відвідати: краєзнавчі хвилинки «Чи знаєте ви своє місто»; огляди-бесіди «Чудеса світу: енциклопедичні цікавинки» ; голосні читання «Бібліоекспрес з нечуваних чудес».

Довідки за телефоном 066 122 70 98
Програма «Весняні канікули в обласній бібліотеці ім. Д.Чижевського» діє з 23 березня до 14 квітня 2015 року. Приходь разом з друзями!

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 23 березня по 29 березня

23 березня о 14 .00 в Орхуському центрі екологічної інформації ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбудеться круглий стіл “Вода і сталий розвиток”, приурочений до Всесвітнього Дня води. Розглядатимуться питання про воду – найголовнішу соціальну й науково - технічну проблему сучасності, про ефективні заходи з раціонального використання та охорони природних вод. В роботі круглого столу візьмуть участь представники державних установ та члени громадських організацій, екологи, викладачі ВНЗ та інші;

24 березня о 15.00 ми запрошуємо усіх бажаючих зібратися на безкоштовний майстер-клас з плетіння шкарпеток в рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Незважаючи на прихід весни, наші захисники потребують теплого одягу. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх) задля добротворчої справи. Плести шапки, шкарпетки, рукавиці можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і вже готові вироби принести у бібліотеку. Сподіваємося на вашу чуйність і небайдужість!

26 березня о 14.00 у відділі краєзнавства в рамках «Краєзнавчих студій» відбудеться презентація книги Надії Матвієнко: «Історія села Тарасівка» та «Олександрівка:віхи минулого та сьогодення». На зустріч запрошуються краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі;

26 березня о 14.30 у відділі мистецтв відбудеться відкриття унікальної виставки однієї книги: «Корифеи украинской сцены. Нерозгадані таємниці видання» , книги-артефакту, яка мала особливе значення в історії українського театру. Заборонена книга повернулася у науковий обіг лише за часів незалежності України. Її непроста «доля» та шлях до читача, пошук авторства та художнє оформлення – всі проблемні питання знайдуть свої відповіді на презентації цієї рідкісної книги. Книгу для експозиції надав відомий кіровоградський колекціонер філокартист, збирач українських раритетів Володимир Могилюк. Запрошуємо на виставку кіровоградців та гостей міста, адже це перша можливість познайомитися з унікальним виданням;

27 березня о 16.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги фольклориста Олександра Терещенка «Слідами мандрівних музикантів» (видання 2013 року, Київ, спільно з Національною Музичною Академією України) . Матеріали книги вживу ілюструватиме фольклорний ансамбль Кіровоградського музичного училища (керівник Наталя Терещенко) та етногурт «Дике Поле». А також звучатимуть документальні записи з фольклорних експедицій 1990-х років, зокрема розповіді-спогади про сліпих співців першої половини ХХ ст. та твори з їх репертуару, згадані найстаршими жителями області. Запрошуються всі, хто цікавиться українською культурою.

23, 25, 26, 27 березня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського;

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Орхуський центр екологічної інформації при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук запрошує переглянути книжкову виставку “Велика таємниця води”. На виставці представлена література про водний фонд Землі, його розподіл на планеті та про водні ресурси України. Запрошуємо до перегляду!

На канікулах сумувати ніколи – приходь до бібліотеки за втіхою!

Ми запрошуємо всіх провести веселі канікули в бібліотеці. Вас чекають дивовижні подорожі в море цікавих книг і яскравих журналів, захоплюючі настільні та розвиваючі комп'ютерні ігри, безкоштовна інтерактивна дошка і дві сучасні ігрові дитячі кімнати! Якщо у вас немає друзів - приходьте в обласну бібліотеку ім. Д. Чижевського! Тут ви знайдете друзів, однодумців, цікавих співрозмовників. Разом ви можете читати, грати, розгадувати ребуси, загадки, малювати, творити – розважатися!

Запрошуємо дівчаток, хлоп’ят, а також їхніх батьків з понеділка до п’ятниці, з 10.00 до 17.00 взяти участь у майстер-класах «Вмілі ручки»; подивитися екофільми, мультфільми про комах і відеоролики «Кумедні тварини»; пограти в PlayStation і Kinect, на інтерактивній дошці в екологічні ігри та вікторини «Дивлюся, дивуюсь, дізнаюсь»; відвідати: краєзнавчі хвилинки «Чи знаєте ви своє місто»; огляди-бесіди «Чудеса світу: енциклопедичні цікавинки» ; голосні читання «Бібліоекспрес з нечуваних чудес».

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 16 березня по 22 березня

17 березня о 15.00 ми запрошуємо усіх бажаючих зібратися на безкоштовний майстер-клас з плетіння шкарпеток в рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Незважаючи на прихід весни, наші захисники потребують теплого одягу. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх) задля добротворчої справи. Плести шапки, шкарпетки, рукавиці можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і вже готові вироби принести у бібліотеку. Сподіваємося на вашу чуйність і небайдужість!

16, 18, 19, 20 березня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського;

17 березня о 10.00 відбудеться відкриття фотовиставки «Туризм нас єднає» Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді;

18 березня о 15.00 Кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму «Національний оксамит / National Velvet», режисер - Кларенс Браун Англія.

Опис : 20-ті роки XX століття. Юна Вельвет Браун виграє в лотерею коня з кличкою Пай і вирішує виставити скакуна у Великих Національних скачках з перешкодами. Її родина - проти цієї ідеї, але скоро погоджується і на щастя юної наїзниці іменитий в минулому жокей Мі Тейлор вирішує стати її тренером перед змаганнями. Мати дівчинки витрачає всі заощадження, готуючи Вельвет до стрибків. Дівчинка стрижеться під юнака з метою видати себе за жокея, адже за правилами жіночої статі заборонено брати участь у скачках. Дівчинка разом з улюбленим конем приходить до фінішу першою, але її відразу ж дискваліфікують і позбавляють титулу і призу. Запрошуємо до перегляду.

19 березня о 14.00 у відділі мистецтв Ірина Кудревич проведе майстер – клас з пошиття косметичної сумочки;

19 березня о 15.00 відділ краєзнавства запрошує на літературно – музичну зустріч «Наша родина в поетичному колі». Запрошуємо поетів, письменників та всіх поціновувачів поезії і гарного художнього слова;

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

Напередодні Всесвітнього Дня води, який відзначається 22 березня, Орхуський центр екологічної інформації при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук запрошує переглянути книжкову виставку “Велика таємниця води”. На виставці представлена література про водний фонд Землі, його розподіл на планеті та про водні ресурси України. Запрошуємо до перегляду!

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 9 березня по 15 березня

10 березня о 15.00 ми запрошуємо усіх бажаючих зібратися на безкоштовний майстер-клас з плетіння шкарпеток в рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Незважаючи на прихід весни, наші захисники потребують теплого одягу. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх) задля добротворчої справи. Плести шапки, шкарпетки, рукавиці можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і вже готові вироби принести у бібліотеку. Сподіваємося на вашу чуйність і небайдужість!

10 березня о 16.00 в Центрі Європейської інформації відбудеться презентація книги «Відверто про Україну», складеної з розповідей молоді різних регіонів. За обміном вони відвідали Чернівці, Кіровоград, Херсон, Запоріжжя і описали свої враження, які долають стереотипи про мешканців різних областей. На зустрічі будуть присутні студенти Кіровоградського педуніверситету, які брали участь у проекті. Запрошуємо на презентацію.

11, 12, 13 березня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського.

11 березня о 15.00 Кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму Рапсодія / RhapsodyРежисер - Чарльз Відор США/ 1954, 115 хв.

Опис : Луїз (Елізабет Тейлор) - дочка Ніколя Дюрана (Луїс Калхерн), дуже багатої людини, люблячого світські прийоми і обертового у відповідному суспільстві. Вона закохана в звичайного скрипаля, Поля Бронте (Вітторіо Гассман), який закінчує Консерваторію в Цюріху. Разом з ним, опираючись волі батька, який бачить її разом з чоловіком досконалого іншого кола, вона їде до Швейцарії, і сама теж пробує поступити до Консерваторії, але професор Шуман (Михайло Чехов) відмовляє їй у цьому, мотивуючи це її невисокими здібностями. У той же час, кар'єра Поля йде вгору - йому пропонують виконувати соло оркестру, запрошують грати і в інших місцях. Випадкове знайомство зводить Луїз з Джеймсом Гестом (Джон Еріксон), який знімає кімнату в одному будинку з нею. Він - теж музикант - піаніст ... Запрошуємо до перегляду.

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

З 5 березня по 7 квітня 2015 року у відділі рідкісних і цінних видань працює виставка книжкової репродукції «Ця загадкова жінка» .

Образ жінки в мистецтві : живопису, графіці, скульптурі, бачення і творення його художниками різних епох є темою виставки. Красива і примхлива, романтична і нелогічна, нещадна і жертовна -це і є Жінка. Всі її тонкі потаємні грані розкриті відомими майстрами. Прекрасні світлоносні образи Ботічеллі і Россеті, Врубеля і Пимоненка творять серцевинну атмосферу виставки. Долучіться до невимовно живописного і чарівного світу! Запрошуємо до перегляду виставки.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 2 березня по 8 березня

Шановні жінки! Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського щиро і сердечно вітає вас із весняним святом – 8 березня. Бажаємо Вам щастя, міцного здоров’я, здійснення всіх мрій та бажань. Повідомляємо про графік роботи: 9 березня бібліотека працює з 10.00 до 19.00, 8 березня – вихідний день, в суботу, 7 березня бібліотека працює з 10.00 до 17.00, запрошуємо на благодійний ярмарок і презентацію виставки.

3 березня о 15.00 ми запрошуємо усіх бажаючих зібратися на безкоштовний майстер-клас з плетіння шкарпеток в рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Незважаючи на прихід весни, наші захисники потребують теплого одягу. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх) задля добротворчої справи. Плести шапки, шкарпетки, рукавиці можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і вже готові вироби принести у бібліотеку. Сподіваємося на вашу небайдужість!

5 березня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги Ольги Полєвіної «Королева полыни». Презентація присвячена жіночому дню і стане справжнім святом жіночої прози.

6 березня о 13.00 відділ мистецтв запрошує на святковий концерт «Свято танцювальної музики. Катильон, вальс, танго та інші». Концертну програму представлять учні та викладачі ДМШ №1 ім. Г.Нейгауза. Гарний настрій гарантуємо!!!

2, 4, 5, 6 березня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського.

7 березня з 10.00 до 16.00 сердечно запрошуємо Вас на благодійний ярмарок «Мерцишор» на честь воїнів АТО. До ярмарку-розпродажу можуть долучитися усі майстри та майстрині Кіровоградщини, які готові продавати свої вироби на користь землякам, які служать в АТО. В програмі - благодійний розпродаж речей і смаколиків, майстер-класи з виготовлення різноманітних марцишорів.

Також на благодійному ярмарку можна придбати поробку, яка вас найбільше вразила для подарунку мамі, бабусі, сестрі чи подрузі! На ярмарку представлено різновид людської фантазії та політ творчості, а саме: мерцишори, вироби із полімерної глини, віночки із тканини, вишивка стрічками, вироби із бісеру, інтер’єрні ляльки, іграшки ручної роботи, мило ручної роботи,свічки ручної роботи, декупаж, скрапбукинг, вироби із шкіри, гончарні вироби, керамічні вироби. Усі виручені кошти від продажу будуть передані у місцеву військову частину.

7 березня о 14.00 запрошуємо усіх на відкриття виставки «Марина Чурсанова та її химерні ляльки». Завітайте до відділу мистецтв і відкрийте для себе нові враження

Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.


Запрошуємо переглянути книжкові виставки присвячені Міжнародному жіночому дню

- З 2 березня у відділі обслуговування користувачів працює виставка «Соціально-правовий статус жінки в українській історії»;
- З 5 березня у відділі рідкісних та цінних видань - «Ця загадкова жінка»;
- 7 березня відділ абонемента запрошує на відкритий перегляд “Жінки в історії України”

Запрошуємо на перегляди.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 23 лютого по 1 березня

 

24 лютого о 15.00 ми запрошуємо усіх бажаючих зібратися на безкоштовний майстер-клас з плетіння шкарпеток в рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». У ці холодні зимові дні наша турбота допоможе захисникам країни вистояти і повернутися додому з перемогою. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх) задля цієї добротворчої справи. Плести можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і вже готові вироби принести у бібліотеку. Сподіваємося на вашу небайдужість!

25 лютого о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться творчий звіт Валерія Корнійця «Я не зраджу» (поезії та переклади за останніх п’ять років).

Валерій Корнієць – вчитель, поет, перекладач, автор одинадцяти збірок власних творів та поетичних перекладів Тараса Шевченка, земляків - Валерія Гончаренка, Леоніда Народового, Анатолія Кримського, Валерія Юр’єва, поетів – лауреатів Шевченківської премії: Володимира Базилевського, Миколи Вінграновського, Бориса Олійника, Василя Симоненка. Член Конгресу літераторів України.

На зустріч запрошено письменників, любителів поезії, бібліотекарів, освітян та читачів бібліотеки

25 лютого о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки декоративно – ужиткового мистецтва «Чарівна лялька». Запрошуємо кіровоградців та гостей міста до перегляду.

23, 25, 26, 27 лютого о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення розмовної англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського.  

26 лютого о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться Краєзнавчі студії на тему: «Археологічні дослідження на території Кіровоградщини» (с. Небилівка, Новоархангельского району). До участі запрошені науковці, педагоги, викладачі, бібліотекарі, працівники архіву, музеїв міста.

26 лютого о 14.00 у відділі мистецтв Ірина Кудревич проведе майстер – клас «Ручна аплікація із закритим краєм». Методи і практики на прикладі української вишивки.
З собою взяти: тканину для фону, світлу, 20-25 см, тканину для деталей - різнокольорові клаптики, папір для шаблонів (цупкий), нитки, голки, ножиці. Вхід вільний.

Запрошуємо!!! Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 16 лютого по 22 лютого

17 лютого о 15.00 ми запрошуємо усіх бажаючих зібратися на безкоштовний майстер-клас з навчання плетіння шкарпеток у рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». У ці холодні зимові дні наша турбота допоможе захисникам країни вистояти і повернутися додому з перемогою. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх) задля спільної справи, плести можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і принести шкарпетки та інші в’язані речі. Сподіваємося на вашу небайдужість!

18 лютого о 13.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги Валентини Кондратенко-Процун “Жнива Магдалини”. Відома на Кіровоградщині та за її межами поетеса впевнено заявляє про свій талант виданням восьмої книги віршів під назвою “Жнива Магдалини”, до якої увійшли вибрані твори, написані у різні роки. На зустріч запрошено письменників, любителів поезії, бібліотекарів, освітян та читачів бібліотеки

18 лютого о 15.00 кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд документального фільму про Ернеста Хемінгуея.

19 лютого о 13:30 в Орхуському центрі екологічної інформації (ІІ поверх) відбудеться День інформації для керівників краєзнавчо-туристичних гуртків області. На захід запрошуються викладачі, керівники гуртків, науковці, фахівці-екологи.

19 лютого о 15.00 у відділі краєзнавства в рамках проекту «Література рідного краю» відбудеться презентація книги Володимира Яремчука “На вишневім березі”. Це - перша книга ліричної поезії Володимира Яремчука. До збірки увійшли вірші, написані автором упродовж життя, тому, крім філософічності й досвідченості та іронічної самокритичності, ви зустрінете тут і пристрасть та безоглядність молодості, і шаленість взаємного та біль нерозділеного кохання. Вірші традиційні, насичені таким зарядом щирості й задушевності, що відразу захоплять вас харизматичністю поета-пісняра. Композиційно вірші укладені в шість розділів. На зустріч запрошено письменників, любителів поезії, бібліотекарів, освітян, читачів бібліотеки.

16, 18, 19, 20 лютого о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення розмовної англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського.

20 лютого о 15.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук відбудеться презентація міжнародної фотовиставки «Фотографія без кордонів». На виставці будуть представлені роботи Євгенія Мельникова (Ізраїль) та Олександра Віницького (Німеччина). В експозиції - понад 50 світлин, а з їх авторами можна буде поспілкуватися за допомогою Skype конференції. Серед фотографій — портрети, пейзажі, стріт-фото. Шановні кіровоградці та гості міста, запрошуємо на презентацію!

Запрошуємо!!! Щодня, з 10.00 до 19.00, у відділі документів іноземними мовами (ІІ поверх) всі бажаючі можуть пограти в Kinect (безконтактна сенсорна гра). Щоб активізувати сенсор, не потрібно ніяких дротів і підключень, лише змахни рукою, після чого зможеш розпочати гру сам або удвох, а твій власний віртуальний образ повторить усі твої рухи на широкоформатному екрані. Поспіши до бібліотеки! Послуга коштує 3 грн. 50 коп. за 15 хв.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 09 лютого по 15 лютого

10 лютого о 15.00 відбудеться майстер-клас для всіх бажаючих з навчання плетіння шкарпеток у рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Нам дуже потрібна допомога у плетінні теплих речей для солдатів української армії. В ці холодні зимові дні наша турбота допоможе захисникам країни вистояти і повернутися додому з перемогою. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх), плести можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і принести шкарпетки та інші в’язані речі. Сподіваємося на вашу небайдужість!

11 лютого о 15.00 кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму «У любові та війні /In Love and War» режисер - Річард Аттенборо США/ 1996, 113 хв.

Події фільму розгортаються у 1918 році, Перша Світова війна. Молодий американський репортер Ернест Хемінгуей приїжджає в Італію, проситься на фронт, але отримує відмову. На лінії вогню він потрапляє під обстріл ворога. В госпіталі, де його лікують, працює американська медсестра Агнес фон Куровські. Вони щиро закохуються. Агнес переводять ближче до фронту, вона виїжджає, не встигаючи попрощатися з Ерні, залишає йому прощальний лист через друга «Гаррі»...

9, 11, 12, 13 лютого о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення розмовної англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського

14 - 15 лютого об 11.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться шахово – шашковий турнір, присвячений учасникам бойових дій на території інших держав. Запрошуються усі бажаючі.

Запрошуємо переглянути книжкові виставки, присвячені Дню Святого Валентина:

- у відділі обслуговування користувачів - «Люблю твоє проміння крізь музику беріз»;
- відділ абонемента підготував відкритий перегляд „Життя - квітка, кохання - мед з неї”.
У літературних експозиціях відвідувачі можуть віднайти одні з кращих творів українських і зарубіжних авторів, які писали чи пишуть про кохання.

Запрошуємо на перегляди.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 02 лютого по 08 лютого

2 лютого о 15.00 в обласній бібліотеці ім. Дмитра Чижевського відбудеться урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка. Голова журі премії відзначить кращих у 2014 році поетесу, письменника та літературознавця Кіровоградщини. На урочисту презентацію запрошуються краєзнавці, творча інтелігенція міста, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі.

3 лютого о 15.00 відбудеться майстер-клас для всіх бажаючих з навчання плетіння шкарпеток у рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Нам дуже потрібна допомога у плетінні теплих речей для солдатів української армії. В ці холодні зимові дні наша турбота допоможе захисникам країни вистояти і повернутися додому з перемогою. Шановні кіровоградки, мами, бабусі, запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх), плести можна у бібліотеці, або взяти додому нитки і принести шкарпетки та інші в’язані речі. Сподіваємося на вашу небайдужість!

4 лютого з 17.00 до 19.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться Презентація польських освітніх програм (спільно з Міжнародним освітнім агентством «Погляд-Next» , запрошуємо молодь, старшокласників міста, їх батьків.

5 лютого о 17:20 в Центрі європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського (вул. Велика Перспективна, 24, ІІІ поверх) відбудеться зустріч керівника відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіса Вілчінскаса та радника з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторії Давидової з представниками молодіжних об’єднань та студентами Кіровоградської області.

4 лютого о 15.00 кіноклуб «Екран» продовжує покази екранізацій відомого класика американської літератури Ернеста Хемінгуея - «Прощавай, зброє!» (англ. A Farewell to Arms) . Минулого тижня глядачі мали можливість переглянути фільм Френк Борзегі, знятий у 1932 році на кіностудії Paramount Pictures. Сьогодні ми запрошуємо на версію знаменитого роману - фільм американського режисера Чарльза Відора, Джон Х'юстон США/ 1957, 152 хв.

Нагадаємо, що обласна бібліотека ім. Д. Чижевського в першому півріччі 2015 року реалізує програму «Кіровоградщина читає Хемінгуея». Кожен хто візьме участь у проекті (есе, вистава та ін.) – отримає призи. Отже, оригінальне бачення роману «Прощавай зброє», вітається.

2, 4, 5, 6 лютого о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення розмовної англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського.

Запрошуємо на перегляди.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 26 січня по 01 лютого

27 січня о 15.00 ввідбудеться майстер-клас для всіх бажаючих з навчання плетіння шкарпеток в рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх)

28 січня о 15.00 - кіноклуб «Екран» запрошує на перегляд фільму «Прощавай, зброє!» (англ. A Farewell to Arms) — фільм американського режисера Френка Борзейгі, знятий в 1932 на кіностудії Paramount Pictures за сюжетом однойменного роману Ернеста Хемінгуея. Громадянин США Фредерік Генрі в роки Першої світової війни вступає в італійську армію лейтенантом санітарного батальйону. Під час однієї з нічних бомбардувань він випадково знайомиться з медсестрою, англійкою Кетрін Барклі. Вже під час другої зустрічі молоді люди, усвідомлюючи крихкість життя й кохання на війні, вступають в інтимну близькість. При наступальній операції Фредерік отримує численні осколкові рани ніг. Його оперує товариш, капітан італійської медичної служби Рінальді. Цей офіцер, також захоплений міс Барклі і був вражений її вибором, тим не менш влаштовує так, що для подальшого лікування Фредерік відправлений у Мілан, в госпіталь, де служить Кетрін. Молоді люди зізнаються у взаємній любові. Полковий священик, порушуючи армійський статут та релігійні канони, вінчає їх… Запрошуємо до перегляду

29 січня о 14.00 обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудуться “Краєзнавчі студії”. Тема засідання:«90 - річчя режисера та земляка Миколи Літуса ». На зустріч запрошуються краєзнавці, співробітники архіву, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі

26, 29, 30 січня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення розмовної англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського

30 січня о 15.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться презентація персональної фотовиставки Анастасії Голубенко “Торкнутися поглядом”.

Це перша виставка юної талановитої фото - художниці. На виставці представлено 22 світлини - це пейзажі, портрети та макрофотографія, які Анастасія зробила протягом останніх двох років. Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку, яка функціонуватиме протягом місяця.

Запрошуємо на перегляди.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪




З 19 січня по 25 січня

20 січня о 15.00 відбудеться майстер-клас для всіх бажаючих з навчання плетіння шкарпеток у рамках благочинної бібліотечної акції «Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом». Запрошуємо у відділ документів з економічних, технічних і природничих наук (ІІ поверх)

25 січня о 14.00 - у відділі краєзнавства відбудеться творчий вечір Тетяни Березняк «Чаепитие с закатом», в рамках проекту “Література рідного краю”. На зустріч запрошуються письменники, освітяни, читачі бібліотеки та усі, хто любить поезію.

19, 21, 22, 23 січня о 17.00 запрошуємо на засідання клубу з вивчення розмовної англійської мови, що проходять у відділі документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. І.Чижевського.

У відділі краєзнавства - діє виставка, присвячена 250-річчю заснування Єлисаветградського гусарського полку “Єлисаветградський гусарський полк: гордість і слава Єлисаветграда”. Це і фотографій, і авторські малюнки командирів рядових Єлисаветградського гусарського полку з дня заснування 1764 року і до початку ХХ ст. На виставці також представлена колекція мініатюр солдат Єлисаветградських полків тележурналіста Володимира Крутоуса. Запрошуємо до перегляду.

Запрошуємо на перегляди.

 

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪





Попередні заходи (січень-грудень 2014 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2013 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2012 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2011 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2010 року)

Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Анонс масових заходів
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua