[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata

[ HOME ]
Фон Анонс масових заходів


Фон

Анонс масових заходів

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 26 по 31 грудня 2016 року

Шановні наші користувачі, відвідувачі та друзі бібліотеки! Щиро вітаємо з новорічними святами і бажаємо вам миру та злагоди, оптимізму і натхнення! Повідомляємо графік роботи бібліотеки на тиждень з 26 грудня по 1 січня. Отже, 26, 28 - 31 грудня бібліотека працює за графіком, раді бачити вас у затишних залах бібліотеки! 27 грудня – санітарний день, 1 січня - вихідний день.

Книжкові виставки: За кілька днів настане новий, 2017 рік. Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського готує новорічні виставки - творчі та книжкові, наповнені магією казки. У відділі мистецтв презентується виставка ляльок стародавнього українського вертепу. Сама вистава вертепу буде проведена 13 січня, на «Щедрий вечір в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського». Відділ абонемента запрошує переглянути книжкову виставку до Нового року «Будем зиму зустрічати, з Новим роком всіх вітати» і оцінити креативну ялинку з горіхових шкарлупок. З 19 грудня в Орхуському центрі екологічної інформації при відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочала роботу виставка робіт декоративно-ужиткового мистецтва “Хоровод новорічних ялинок”. Запрошуємо до бібліотеки.

Зимовий табір для дітей з особливими потребами: до новорічних свят обласна бібліотека ім. Д. Чижевського, ГО "Серце матері" (Кіровоградське обласне об'єднання батьків та дітей з особливими потребами та інвалідів) і представники Храму Пресвятої Богородиці проводять заняття на розвиток творчих здібностей малечі з особливими потребами. Заняття проводяться в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського з 10.00 до 13.00.

Шахові турніри: 31 грудня, з 11.00 до 13.00, у відділі обслуговування користувачів проводяться шахові турніри «Мама, тато і я – шахова сім’я». До участі у шахово-шашкових змаганнях запрошуються родини.

Мистецькі та творчі виставки: роботи студентів КДПУ, вузів Кракова та Варшави «Співдружність культур: Україна – Польща», виставка реконструкцій історика, дослідника, краєзнавця Олександра Чорного та геральдиста Костянтина Шляхового «Фортеці Задніпров’я у XVІІІ столітті», виставка витинанок «Все в ажурі» (творчі роботи студентів графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка).

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує усіх бажаючих на заняття з вивчення англійської мови, яке триває щодня, крім п’ятниці і вихідних, о 17.00.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 19 по 25 грудня 2016 року

Книжкові виставки: наприкінці року заведено підбивати підсумки. Відділ обслуговування користувачів відповідно до професійних рейтингів пропонує вашій увазі книжкову виставку «Краща книга року-2016». У грудні відзначаються ювілеї видатних земляків, а саме: минає 155 років від дня народження відомого подвижника, мецената, друга Є. Маланюка – Євгена Чикаленка. Книжкова виставка «Слово про Євгена Чикаленка» працює у відділі краєзнавства. Книжкова виставка до 160-річчя від дня народження Садовського (Тобілевича) Миколи Карповича «Микола Садовський в історії українського кіно» працює у відділі мистецтв. Відділ абонемента запрошує переглянути книжкові виставки до Дня Святителя і чудотворця Миколая “Святий Отче, Миколаю, ми усі тебе чекаєм...”, а також до Свята Нового року «Будем зиму зустрічати, з Новим роком всіх вітати». Запрошуємо до ознайомлення.

Освіта протягом життя: з 19 до 23 грудня в Інтернет-центрі відбудеться тижневий тренінг для користувачів літного віку на тему „Основи комп`ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет”.

Мистецькі та творчі виставки: роботи студентів КДПУ, вузів Кракова та Варшави «Співдружність культур: Україна – Польща», виставка плакатів «Ми обираємо життя без наркотиків», «Моя родина без насильства», виставка реконструкцій історика, дослідника, краєзнавця Олександра Чорного та геральдиста Костянтина Шляхового «Фортеці Задніпров’я у XVІІІ столітті», виставка витинанок «Все в ажурі» (творчі роботи студентів графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка).

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує усіх бажаючих на заняття з вивчення англійської мови, яке триває щодня, крім п’ятниці і вихідних, о 17.00. Четвергове тематичне засідання клубу розмовної англійської мови присвячене святкуванню Різдва в країнах західного обряду “Merry Christmas!”/”Веселого Різдва!”

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 12 по 18 грудня 2016 року

Книжкові виставки: До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС працює книжкова виставка “Вірність присязі варта вшанування” (відділ обслуговування користувачів). До Дня святого Миколая - відкритий перегляд “Святий Отче, Миколаю, ми усі тебе чекаєм...” (відділ абонемента). Книжкова виставка до 160-річчя від дня народження Садовського (Тобілевича) Миколи Карповича «Микола Садовський в історії українського кіно» (відділ мистецтв). Запрошуємо до ознайомлення.

Публічне обговорення: 15 грудня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться публічне обговорення творів, висунутих на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка. Запрошуємо всіх бажаючих долучитися до дискусії.

Відкриття: 16 грудня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки картин «Співдружність культур: Україна – Польща» (роботи студентів КДПУ, вузів Кракова та Варшави). Відкриття відбувається в рамках міжнародної мистецької конференції, яка пройде в КДПУ ім. В. Винниченка.

Мистецькі та творчі виставки: Увага, у відділах відбулося оновлення, з початку грудня почали працювати виставка плакатів «Ми обираємо життя без наркотиків», «Моя родина без насильства», «Пізнай проблему через творчість», виставка реконструкцій історика, дослідника, краєзнавця Олександра Чорного та геральдиста Костянтина Шляхового «Фортеці Задніпров’я у XVІІІ столітті», виставка витинанок «Все в ажурі» (творчі роботи студентів графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка).

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує усіх бажаючих на заняття з вивчення англійської мови, яке триває щодня, крім п’ятниці і вихідних.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 05 по 11 грудня 2016 року

Книжкові виставки: До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у відділах бібліотеки працюють книжкові виставки “СНІД: знати, щоб жити” (відділ абонемента), виставка-застереження “Скажемо СНІДу – ні!” (відділ обслуговування користувачів). 8 грудня у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочне свою роботу книжкова виставка “Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє”. Література, представлена на книжковій виставці, висвітлює питання державної політики в галузі енергетики; споживання традиційних джерел енергії в структурі народного господарства; проблеми боротьби з негативним впливом, якого завдає довкіллю енергетична галузь; перехід від традиційних до альтернативних і перспективних енергоносіїв. Запрошуємо до перегляду.

Літературні читання: 5 грудня о 14.00 відділ обслуговування користувачів проводить літературно-мистецький захід до 85-річчя від дня народження українського письменника Григора Тютюнника «Коли слова оживають».

Відкриття: 6 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться відкриття виставки «Фортеці Задніпров’я у ХVІІІ ст.». Це виставка графічних реконструкцій фортець та фортифікаційних споруд, що розміщувалися на території Задніпров’я у ХІІІ столітті.

Автори виставки – Олександр Чорний, кандидат історичних наук, доцент завідувач кафедри історії України КДПУ ім. В.Винниченка та Костянтин Шляховий, краєзнавець, геральдист.

Презентація: 7 грудня о 13.00 у холі І поверху обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться відкриття виставки витинанок «Все в ажурі» (творчі роботи студентів графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка).

Презентація: 8 грудня о 17.00 у відділі обслуговування користувачів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація російськомовного видання світового бестселера “Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним" у перекладі Лукії Зурнаджи за підтримки Посольства США в Україні, вийшла у видавництві “Дуліби”. Ця книга присвячена трагічним сторінкам в історії Східної Європи: український Голодомор, сталінські масові екзекуції, депортації та вбивства поляків, навмисне морення голодом радянських військовополонених, Голокост, розстріли німцями цивільного населення в ході антипартизанських операцій, післявоєнні етнічні чистки... Дві тоталітарні системи здійснювали однакові злочини в один і той же час, в одних і тих же місцях, сприяючи один одному і підбурюючи один одного.

«Криваві землі» отримали 9 перших премій у різних номінаціях, були названі «книгою року» за результатами дванадцяти літературних списків. Вона миттєво стала світовим бестселером, витримала 29 видань 26 мовами світу. Книга вже була презентована в Дружківці, Костянтинівці, Краматорську Донецької області, у Маріуполі, Полтаві, Запоріжжі, Одесі, Чернігові, Ніжині, Вінниці та інших містах. Основна мета цього видавничого та просвітницького проекту – поширення серед російськомовного населення України та поза її межами науково-історичної інформації про два злочинні режими.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує усіх бажаючих на заняття з вивчення англійської мови, яке триває щодня, крім п’ятниці і вихідних. У понеділок, 5 грудня до дня народження Уолта Діснея о 17.00 відбудеться тематичне засідання клубу розмовної англійської мови “Чарівна подорож до світу мультфільмів”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 28 листопада по 04 грудня 2016 року

Книжкові виставки: 28 листопада до 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського у відділі рідкісних і цінних видань відбудеться відкриття виставки рідкісних та цінних документів, прижиттєвих видань історика, політика, громадського діяча - «Михайло Грушевський – історик України». Запрошуємо до перегляду.

Відзначення: 2 грудня о 14.00 з нагоди відзначення Дня волонтера відбудеться спільний захід, організований бібліотекою і волонтерськими організаціями. Це зустріч волонтерів, демобілізованих учасників АТО, членів їхніх родин з небайдужою громадськістю, з людьми, які хочуть подякувати захисникам незалежності України за їхній подвиг.

3 грудня 2016 року з 10.00 до 15.30 в рамках Дня інваліда в обласній бібліотеці ім.Д.І. Чижевського бібліотекарі проведуть молодіжну інформаційну кампанію “Життя без обмежень” для батьків дітей з інвалідністю та молодих людей з інвалідністю.

В програмі кампанії: тренінги, презентація фотовиставки «Табір Джерельце надії», «Особливі матусі особливих дітей», розіграш безпрограшної лотереї, творчі майстер-класи з виготовлення поробок з паперу та тканини, дитячі розваги, участь в рухливих та інтелектуальних іграх. Наприкінці свята відбудеться запуск кульок з побажаннями від особливих дітей.

Інформаційна акція: щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Обласна інформаційна служба з актуальних питань жіноцтва з цієї нагоди проведе цикл заходів «Пізнай проблему через творчість». 29 листопада з 14.00 до 16.00 обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського проведе інформаційну акцію для студентів місцевих навчальних закладів. Мета заходу: попередити і запобігти поширенню у молодіжному середовищі негативних явищ – проявів насильства, злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. Зміст заходу: вступне слово громадських діячів-ознайомлення з проблемною ситуацією, перегляд фільму «Життя на продаж», творча робота для учасників (учнів, студентів) - зображення на плакатах основних меседжів попередження проблеми.

Покази фільмів ХІІI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини: запрошуємо на фінальні перегляди фільмів, з 28 до 30 листопада, щодня о 17.00 запрошуємо на перегляди документальних фільмів, у яких порушуються питання захисту прав людини. Графік показів наступний: 28 листопада «Хоттабич та його команда» (Сергій Лисенко / Україна 2015 / 27'), 29 листопада «Аліса в Країні війни» (Аліса Коваленко, Любов Дуракова / Польща, 2015 / 76'), 30 листопада «Подвійні прибульці» (Уґіс Олте / Латвія, Грузія 2015 / 56' ). Вхід - вільний.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує усіх бажаючих на заняття з вивчення англійської мови, яке триває щодня, крім п’ятниці і вихідних.

Художні та інші виставки: у відділі мистецтв працює нова мистецька виставка художника Володимира Кир’янова. У відділах бібліотеки працюють фотовиставка до Всесвітнього дня тварин «Вони поруч з нами», фотовиставка Тараса Леонідова «Ізраїль: історичні контрасти”, фотовиставка «Життя прекрасна мить» фотохудожника-аматора Василя Пастуха; фотовиставка Глєба Цуканова із серії «Відкриваючи Україну»; виставка дипломних робіт студентів мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Відкриття» (роботи випускників 2016 року); художня виставка робіт Василя Коваля «Мої етюди».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 21 по 27 листопада 2016 року

Книжкові виставки: 21 листопада відзначається День пам'яті жертв голодоморів, масових політичних репресій і примусових виселень. Напередодні цього пам’ятного дня у відділах обслуговування користувачів розгорнуто книжкові виставки «Свіча, запалена від серця», «День молитви…». Запрошуємо до перегляду.

Відкриття: 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи – у день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. У відділі мистецтв 21 листопада о 14.30 відбудеться спільний захід «Герой у моїй родині: виборюючи незалежність», організований бібліотекою і волонтерськими організаціями.

Презентація книги: 24 листопада о 14.00 у відділі економічних, технічних та природничих наук відбудеться презентація науково-дослідницького видання «Кінбурн: ландшафти, сучасний стан та значення». Автор монографії - доктор географічних наук, професор Анатолій Іванович Кривульченко. Дослідження присвячене найспецифічнішому природному об’єкту України і зокрема північно-західного Причорномор’я - Кінбурському низовинному півострову, що відділяє Дніпровсько-Бузький лиман від Ягорлицької затоки Чорного моря, розташований у межах Херсонської та Миколаївської областей.

24-27 листопада у відділі мистецтв відбудуться творчі майстер-класи для учасників АТО, які безкоштовно проведуть досвідчені майстри декоративно-ужиткового мистецтва: Кулініч Лариса - 24 листопада о 15.00, Гарбузенко Лариса - 25 листопада о 11.00, Кудревич Ірина - 26 листопада о 11.00, Кривенко Людмила – 27 листопада о 12.00. Майстер-класи проводяться в рамках Всеукраїнського семінару «Проект творчої реабілітації учасників АТО «Від серця митця до серця Героя». Організатори семінару: ОУНБ, ГО «Мобільна волонтерська група», ГО «Вища координаційна рада у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції».

24 листопада о 14.00 у відділі мистецтв Японія знову стане ближчою на дотик, на смак, на запах. На численні замовлення до бібліотеки завітає представник Миколаївського товариства японської культури "Татікадзе" Галина Зінов'єва, яка проведе низку міні-майстер-класів, що характеризують японську культуру. На вас очікують основи каліграфії, ікебани, національного костюма й чайної церемонії. Буде багато сюрпризів і подарунків.

26 листопада о 14.00 відділ мистецтв обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського та видавництво «Акта» запрошують на презентацію книжки Романа Москаля «І цзін. Правильно міркувати, щоб передбачати: вступ до іцзінознавства». На жаль, немає жодного перекладу українською мовою, але видавці сподіваються, що книжка видавництва «Акта» наблизить час його появи. Видання вперше в Україні знайомить читачів із текстом, який є основою китайської цивілізації – І цзіном, що його вчення звучить по-сучасному в будь-які часи завдяки універсальності законів, котрі становлять підґрунтя цього Канону. «І цін - не лише текст, це цілісний світогляд, який пояснює світ». Видання адресовано тим, хто цікавиться китайською філософією та культурою.

Покази фільмів ХІІI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини: з 21 до 25 листопада, щодня о 17.00 запрошуємо на перегляди документальних фільмів, у яких порушуються питання захисту прав людини.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує усіх бажаючих на Тиждень американського мистецтва/ American Art Week - відкритий перегляд, презентації, перегляд фільмів, обговорення, тематичні засідання розмовного клубу. Заняття з вивчення англійської мови триває щодня, крім п’ятниці і вихідних.

Художні та інші виставки: у відділі мистецтв працює нова мистецька виставка художника Володимира Кир’янова. У відділах бібліотеки працюють фотовиставка до Всесвітнього дня тварин «Вони поруч з нами», фотовиставка Тараса Леонідова «Ізраїль: історичні контрасти”, фотовиставка «Життя прекрасна мить» фотохудожника-аматора Василя Пастуха; фотовиставка Глєба Цуканова із серії «Відкриваючи Україну»; виставка дипломних робіт студентів мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Відкриття» (роботи випускників 2016 року); художня виставка робіт Василя Коваля «Мої етюди».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 14 по 20 листопада 2016 року

Книжкові виставки: 18 листопада у відділі краєзнавства відбудеться презентація нових поетичних збірок Миколи Голованова та Наталії Бідненко. 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи – у день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Напередодні цього свята у відділах обслуговування користувачів розгорнуто книжкові виставки «Гідність і свобода нації: в світлі Майдану», «День, що змінив наше життя». У центрі Європейської інформації працює книжкова виставка «Толерантність в системі демократичних цінностей».

Відкриття:у понеділок, 14 листопада, до Міжнародного дня сліпих, у бібліотеці УТОСУ відбудеться захід для людей з вадами зору “Навчи своє серце добру”. Вперше буде презентована книга Олександра Жовни «Експеримент» у дейзі-форматі.

Відкриття: 14 листопада у відділі мистецтв відбудеться презентація художньої виставки в рамках циклу «Пам'ять — Memory», присвяченій пам’яті кіровоградського митця Миколи Тимофійовича Добролежі.

Круглий стіл: 18 листопада о 11.00 Орхуський центр екологічної інформації проводить засідання круглого столу «Річка Інгул: проблеми та шляхи вирішення».

Покази фільмів ХІІI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини: з 14 до 18 листопада, щодня о 17.00 запрошуємо на перегляди документальних фільмів, у яких порушуються питання захисту прав людини.

Освіта протягом життя: з 14 до 18 листопада в Інтернет-центрі відбудеться груповий тренінг для людей літнього віку «Базовий комп’ютер. Пошук в Інтернет». До участі запрошуються люди пенсійного віку. Запис для навчання за телефоном 22 58 90.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує усіх бажаючих на Тиждень американського мистецтва/ American Art Week - відкритий перегляд, презентації, перегляд фільмів, обговорення, тематичні засідання розмовного клубу. Заняття з вивчення англійської мови триває щодня. У п’ятницю, 18 листопада о 17.00, відбудеться зустріч з волонтером Анною, випускницею програми FLEX, яка розповість про США.

Художні та інші виставки:у відділі мистецтв розпочала роботу нова мистецька виставка художника Володимира Кир’янова. У відділах бібліотеки працюють фотовиставка до Всесвітнього дня тварин «Вони поруч з нами», фотовиставка Тараса Леонідова «Ізраїль: історичні контрасти”, фотовиставка «Життя прекрасна мить» фотохудожника-аматора Василя Пастуха; фотовиставка Глєба Цуканова із серії «Відкриваючи Україну»; виставка дипломних робіт студентів мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Відкриття» (роботи випускників 2016 року); художня виставка робіт Василя Коваля «Мої етюди».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 07 по 13 листопада 2016 року

Книжкові виставки: 9 листопада – важливе свято, коли відзначається День української писемності та мови, а також Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. У відділі обслуговування користувачів до цих дат працюють виставки «Іскри творчості розпалюють життя», «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи». Також розпочала роботу книжкова виставка «Солов’їна, барвінкова, українська рідна мова», а 9 листопада протягом дня в холі І поверху бібліотеки демонструватиметься фільм «Марія Приймаченко».

7 листопада минає 80 років від дня народження українського письменника-шестидесятника, режисера, актора, сценариста та поета Миколи Вінграновського. У відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «...і твої божественні вірші…», а також 7 листопада у відділі мистецтв о 10.00 та 13.15 відбудеться показ фільму за мотивами твору письменника «Сіроманець» (реж. Петро Марусік, 1989).

У відділі рідкісних і цінних видань протягом місяця продовжує працювати виставка рідкісних та цінних видань «Родом з нашого міста (видатні ювіляри-земляки)».

Документальне кіно про права людини Docudays UA: у середу, 9 листопада о 15.00 в Кропивницькому, в ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбудеться презентація програми XIIІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Партнери фестивалю і організатори показів у Кіровограді: ГО «Флора», ОУНБ ім. Д.І. Чижевського. У програмі Мандрівного фестивалю, що триватиме в Кропивницькому протягом листопада-грудня, окрім конкурсних стрічок, будуть представлені фільми-лауреати світових кінофестивалів.

Кожен показ фільму супроводжуватимуть тематичні дискусії та обговорення з правозахисниками, діячами культури і мистецтв, усіх учасників перегляду для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному й державному рівнях. Кіноперегляди розпочинаються 10 листопада. У четвер відділ мистецтв запрошує усіх бажаючих на перегляд фільму «По що, маловірна?!» Росія/2008 р./55 хв. Початок о 15.00.

Освіта протягом життя: з 7 до 11 листопада в Інтернет-центрі відбудеться груповий тренінг для людей літнього віку «Базовий комп’ютер. Пошук в Інтернет». До участі запрошуються люди пенсійного віку. Запис для навчання за телефоном 22 58 90.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Запрошуємо на заняття з вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського чекає усіх бажаючих щодня, крім п’ятниці та вихідних о 17.00 на спілкування.

Художні та інші виставки: у відділі мистецтв розпочала роботу нова мистецька виставка художника Володимира Кир’янова. У відділах бібліотеки працюють фотовиставка до Всесвітнього дня тварин «Вони поруч з нами», фотовиставка Тараса Леонідова «Ізраїль: історичні контрасти”, фотовиставка «Життя прекрасна мить» фотохудожника-аматора Василя Пастуха; фотовиставка Глєба Цуканова «В калейдоскопі літа» із серії «Відкриваючи Україну»; виставка дипломних робіт студентів мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Відкриття» (роботи випускників 2016 року); художня виставка робіт Василя Коваля «Мої етюди».

Круглий стіл: 9 листопада о 15.00 відбудеться засідання круглого столу спільно з фахівцями департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної державної адміністрації. Захід відбудеться у відділі документів з економічних, технічних, природничих наук обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 31 жовтня по 06 листопада 2016 року

Книжкові виставки: У відділі рідкісних і цінних видань протягом місяця буде працювати виставка рідкісних та цінних видань «Родом з нашого міста (видатні ювіляри-земляки)». У відділі обслуговування користувачів до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників працює книжкова виставка-панорама «В боях за Україну», також можна переглянути книжкову виставку до 80-річчя від Дня народження українського поета І.Драча «Життя і творчість Івана Драча».

Художні та інші виставки: фотовиставка до Всесвітнього дня тварин «Вони поруч з нами», фотовиставка Тараса Леонідова «Ізраїль: історичні контрасти”, фотовиставка «Життя прекрасна мить» фотохудожника-аматора Василя Пастуха; фотовиставка Глєба Цуканова «В калейдоскопі літа» із серії «Відкриваючи Україну»; виставка дипломних робіт студентів мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Відкриття» (роботи випускників 2016 року); художня виставка робіт Василя Коваля «Мої етюди».

У відділі абонемента розгорнулася виставка дитячих поробок «Мальовничі скриньки». Це звичайні дерев’яні скриньки, але якщо зазирнути всередину, можна побачити унікальні дитячі малюнки, виконані у 3D-форматі. Виставка працює до 7 листопада.

Кіноклуб «Екран» запрошує 2 листопада о 15.00 на перегляд фільму «Набережна туманів», Франція / 1938 р./, реж. Марсень Карне.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Запрошуємо на заняття з вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського чекає усіх бажаючих щодня, крім п’ятниці та вихідних о 17.00 на спілкування.

2 листопада о 14.00 у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудуться Краєзнавчі студії, присвячені 105-річчю від дня народження Михайла Янгеля - вченого-механіка українського походження, конструктора у галузі ракетно-космічної техніки. Спогадами про відомого вченого та про свою службу на Байконурі поділяться наші земляки – Юрій Карапалов та Юрій Муконін.

3 листопада о 15.15 у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться літературний дискурс «Зорі над Україною...» присвячений 70-річчю нашого поета-земляка, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка Дмитра Іванова. Захід проводить Небеленчук Ірина Олександрівна, кандидат пед. наук, ст. викладач Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 24 по 30 жовтня 2016 року

24 жовтня о 15.30 у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація книги Кена Робінсона, Лу Ароніки «Школа майбутнього». Книгу представляє директор львівського видавництва «Літопис» Михайло Комарницький. У своєму посібнику автор пропонує практичні рішення критичної проблеми, що постала перед сучасним світом: як змінити освітню систему. А також надає концепцію, яка спирається на індивідуальний підхід до учнів, сучасні технологічні досягнення й професійні ресурси, щоб зацікавити дітей у навчанні, підтримати їхню любов до пізнання й підготувати їх до викликів XXI століття.

26 жовтня в Канадсько-українському бібліотечному центрі відбудеться презентація книжкової виставки “Сучасне мистецтво канадських українців”. На виставці представлені альбоми, художні видання, які розкривають мистецьку спадщину української діаспори. у відділі обслуговування користувачів відбудеться зустріч з миколаївським письменником Олександром Обрієм.

25 жовтня о 15:00 у відділі абонемента відбудеться зустріч, під час якої діти з обмеженими можливостями візьмуть участь у творчому майстер-класі та зможуть побачити «Мальовничі скриньки». «Мальовничі скриньки» ззовні - це звичайна дерев’яна скринька, але якщо зазирнути всередину, можна побачити унікальні дитячі малюнки, виконані у 3D-форматі. Поробки були виготовлені в рамках конкурсу-виставки 3D-робіт «Мальовнича скринька», який проходив на площі Героїв Майдану з 14 по 17 жовтня за ініціативи депутата Кіровоградської міської ради Олександра Цертія. У проекті брали участь 17 творчих, креативних дитячих колективів шкіл нашого міста. Школярі під керівництвом своїх наставників виготовляли «Мальовничі скриньки», які в майбутньому можуть стати гарною архітектурною прикрасою вулиць та парків Кропивницького. Поглянути на ці дивовижні малюнки запросили дітей з особливими потребами до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського.

Освіта протягом життя: з 24 до 28 жовтня в Інтернет-центрі відбувається навчання комп’ютерній грамотності «Базовий комп’ютер», «Пошук в Інтернет». Заняття орієнтоване на людей літного віку. У відділі документів іноземними мовами, щодня, крім середи і вихідних, відбуваються засідання клубів розмовної англійської мови, де спілкуючись з викладачами, можна вивчити англійську мову. Вхід на заходи – вільний.

Книжкові виставки: У відділі абонемента у відкритому доступі сучасні видання відомих українських письменників «Розмаїття нових видань», які можна взяти додому на певний термін. У відділі обслуговування користувачів до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників, який відзначається 28 жовтня, працює книжкова виставка-панорама «В боях за Україну».

Художні та інші виставки: фотовиставка Тараса Леонідова «Ізраїль: історичні контрасти”, фотовиставка «Життя прекрасна мить» фотохудожника-аматора Василя Пастуха; фотовиставка Глєба Цуканова «В калейдоскопі літа» із серії «Відкриваючи Україну»; виставка дипломних робіт студентів КДПУ ім. В. Винниченка «Відкриття» (роботи випускників 2016 року); художня виставка робіт Василя Коваля «Мої етюди»; абстрактний живопис «Кольори сучасності» Олега Рудого.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 10 по 16 жовтня 2016 року

12 жовтня відбудеться обласний Форум бібліотекарів Кіровоградщини. На Форумі будуть презентовані доповіді, в яких бібліотека розкривається як центр громадських зв’язків, культурних та соціальних ініціатив сучасної громади, шляхи і форми співпраці бібліотеки та влади, напрямки розвитку на шляху від традиційної книгозбірні до новітнього інформаційного центру. На завершення Форуму відбудеться підведення підсумків обласного конкурсу «Невмируще слово Каменяра» з нагоди 160-річчя видатного українського письменника Івана Франка. Форум бібліотекарів Кіровоградщини пройде 12 жовтня 2016 року з 10.00 до 12.00 у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського.

11 жовтня о 14.45 у відділі обслуговування користувачів відбудеться зустріч з миколаївським письменником Олександром Обрієм.

11 жовтня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться відкриття виставки робіт Василя Коваля «Мої етюди». Всупереч поширеній думці про те, що етюд - твір не виставковий, автор надасть можливість глядачеві насолодитися легкістю, миттєвістю і мальовничістю етюдних пейзажів. Виставка відкривається з нагоди Дня художника.

Увага, протягом тижня у відділах бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудуться заходи до Дня захисника України та Дня українського козацтва, які відзначаються 14 жовтня. Так, у відділі абонемента працюватиме книжкова виставка “Степ та воля – козацька доля”, а у відділі обслуговування користувачів - презентація книжкової виставки «Слава і гордість українського народу».

Нагадаємо, що з березня 2015 року проводиться акція «Бібліотека українського воїна», тож запрошуємо жителів міста принести книги, які ми передамо до бібліотек місцевих військових частин.

Також повідомляємо, що з настанням осені відновлена акція “Подаруй тепло захиснику Батьківщини: в’яжемо шкарпетки разом”. За цей рік активність жителів нашого міста в такій потрібній справі дещо знизилася. Шановні містяни, якщо ви маєте можливість і бажання – просимо допомоги у виготовленні теплих речей нашим захисникам. Допоможіть пряжею чи готовими виробами. Звертайтеся до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук ОУНБ ім. Д.І. Чижевського за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24. Контактний телефон: 0507044199

Протягом тижня у відділі документів іноземними мовами обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудуться заходи, присвячені Тижню історії Америки/ American History Week. Щодня вас чекають відкриті перегляди, презентації, перегляд фільмів, обговорення, тематичні засідання розмовного клубу англійської мови. Одне із засідань клубу розмовної англійської мови присвячене відкриттю Америки «...Колумб зненацька відкрив Америку...».

Книжкові виставки: У відділі обслуговування користувачів до Дня юриста представлено відкритий перегляд „Соціальне призначення юридичної професії”. У відділі краєзнавства оновлено книжковий стенд з новими надходженнями краєзнавчих видань «Книжковий арсенал». У відділі абонемента у відкритому доступі сучасні видання відомих українських письменників «Розмаїття нових видань», які можна взяти додому на певний термін.

Художні та інші виставки: оновлені експозиції у відділі мистецтва: представлена фотовиставка польського автора Юрія Гаврилюка «Підляшшя. Земля посеред вічності». До Дня художника працює виставка дипломних робіт студентів КДПУ ім. В. Винниченка «Відкриття» (роботи випускників 2016 року). У відділі документів з економічних, технічних і природничих наук - фотовиставка Василя Пастуха «Життя як мить», фотовиставка Глєба Цуканова «В калейдоскопі літа» із серії «Відкриваючи Україну».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 03 по 10 жовтня 2016 року

Увага, протягом тижня у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудуться заходи в рамках ХІV музичного фестиваль ім. Кароля Шимановського. 1 жовтня о 15.00 відбулася презентація книг Романа Черкашина, Юлії Фоміної, Ірини Губаренко та Марини Черкашиної-Губаренко «Спочатку був Лесь Курбас». Захід відбудеться за участю доктора мистецтвознавства, професора Національної музичної академії України ім. П.Чайковського, члена-кореспондента Академії мистецтв України Марини Черкашиної-Губаренко та директора наукового видавництва «Акта» Галини Федорець. На заході буде представлена міні-виставка «Терниста доля Віталія Губаренка». Вступне слово – Світлана Ушакова

3 жовтня о 16.00 запрошуємо на відкриття виставки польського автора Юрія Гаврилюка «Підляшшя. Земля посеред вічності». 3 жовтня о 16.30 відбудеться показ кінострічки про життя і творчість відомого композитора «Кароль Шимановський. Українські стежки польського генія». Разом з тим, у відділі запрошені на свято зможуть ознайомитися з відкритим переглядом літератури про життєвий шлях Кароля Шимановського.

4 жовтня о 14.00 у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться зустріч з Валентиною Василівною Тобілевич, хранителькою пам’яті славетної сім’ї Тобілевичів.

Вечір присвячено 75-річчю від дня народження краєзнавця, дослідниці персоналій діячів театру корифеїв. На зустрічі буде презентовано електронну сторінку сайту обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського з матеріалами та фото В. В. Тобілевич.

7 жовтня о 13.00 у відділі мистецтв з нагоди Дня художника відбудеться відкриття виставки дипломних робіт студентів КДПУ ім. В. Винниченка "Відкриття" (роботи випускників 2016 року). Запрошуємо на презентацію.

Книжкові виставки: У відділі обслуговування користувачів до Дня людей літнього віку представлено відкритий перегляд та захід для людей похилого віку ”Сивіють скроні, серце не старіє”. У відділі краєзнавства оновлено книжковий стенд з новими надходженнями краєзнавчих видань «Книжковий арсенал». У відділі абонемента у відкритому доступі сучасні видання відомих українських письменників «Розмаїття нових видань», які можна взяти додому на певний термін.

Художні та інші виставки: фотовиставка «Життя як мить». Автор фотохудожник-аматор: Василь Пастух; фотовиставка Глєба Цуканова «В калейдоскопі літа» із серії «Відкриваючи Україну»; виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота», абстрактний живопис «Кольори сучасності» Олега Рудого.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Увага! Запрошуємо на заняття з вивчення англійської. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського чекає усіх бажаючих щодня, крім вихідних, з 3 жовтня о 17.00 на спілкування.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 12 вересня по 18 вересня 2016 року

Книжкові виставки. У відділі обслуговування користувачів, а саме у канадсько-українському бібліотечному центрі до 125-річчя початку масової української еміграції до Канади розпочинає роботу книжкова виставка “Шлях українців до Канади”. В польському культурному центрі запрошуємо переглянути книжкову виставку до 95-річчя від дня народження С. Лема.

У відділі рідкісних і цінних видань продовжує працювати книжкова виставка «Великими містами світу»..

Кіноклуб «Екран» запрошує 14 вересня о 15.00 на перегляд фільму «Два пуделя» (1981 р.), реж. Володимир Кучинський. З перших хвилин фільму прозорою цитатою з «Фотозбільшення» Антоніоні глядачеві дають зрозуміти, що він потрапляє в світ кінематографічних умовностей. Це світ чорно-білих протилежностей, де дія розгортається неквапливо, немов шахова партія, де слова і речі важать більше, ніж це може здатися на перший погляд.

Кіноклуб Docudays UA. 15 вересня о 15.00 у відеозалі бібліотеки покажуть фільм "Абетка", режисера МАДЛІ ЛЯЕНЕ. Виробництво: Detailfilm, Henning Kamm, Fabian Gasmia. Веле – 17 років. Усе, чого вона прагне, – це навчитися читати й писати, щоб не відставати від своєї семирічної доньки. Навіть те, що вона може самостійно написати власне ім’я, після довгих років громадянської війни в Ліберії означає крок до незалежності – подалі від болісного минулого, до кращого майбутнього…
Вхід вільний.

15 вересня о 16.00 вперше в ОУНБ ім. Д. І. Чижевського відбудеться квест «Бібліотекар. Нова команда», який в ігровій, нетрадиційній формі розкриє для студентів та інших відвідувачів інформаційні ресурси бібліотеки. Бажаєте провести свій час цікаво та корисно, отримати заряд позитивних емоцій - приходьте до бібліотеки і візьміть участь у квесті. Авторизуйтесь на сайті http://akc.kr.ua/, зареєструйтеся і створіть команду. На всіх учасників квесту чекають сюрпризи, а на переможців – призи.
Поспішіть вчасно зареєструватись та станьте учасником незабутньої гри!

16 вересня о 17.00 у відділі мистецтв обласної бібліотеки Д.І.Чижевського відбудуться “Колоритні мандрівки” за участю мандрівників Лариси та Юрія Лебедєвих. Цього разу об’єктом своєї подорожі подружжя обрало Грецію. Адже саме поезія, драма, архітектура, мистецтво, філософська ідея стародавньої Греції мали дуже великий вплив на розвиток світової культури. Запрошуємо всіх бажаючих здійснити віртуальну подорож до країни міфів та легенд, дізнатися про цікавинки цієї країни, побачити унікальні фото природних та культурних об'єктів.

Шаховий турнір. 17 вересня в суботу з нагоди Дня міста у відділі обслуговування користувачів буде проходити шаховий турнір серед відвідувачів бібліотеки. Вхід – вільний.

Літній читальний зал
В суботу, 17 вересня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» презентують роман Мігеля де Сервантеса «Вигадливий ідальго Дон Кіхот Ламанчський». Славетний твір великого іспанського письменника оповідає про кумедні, а часом дивовижні пригоди мандрівного рицаря Дон Кіхота та його зброєносця Санчо Панси. Читаючи роман, і насмієшся досхочу, і нахвилюєшся, а під кінець задумаєшся над людським життям, а може, й над долею всього людства. Запрошуємо відвідати «Бібліотеку під зеленими вітрилами»!

Увага Акція продовжується! Інтернет-Центр підготував акцію до Дня знань «Інтернет для Вас щодня». Запишись до бібліотеки з 1 по 30 вересня, завітай до Інтернет-Центру та отримай 7 годин безкоштовного Інтернету.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 5 вересня - 11 вересня 2016 року

Книжкові виставки: 5 вересня у відділі абонемента продовжує роботу книжкова виставка, присвячена Дню знань “Добрий день, Країно знань”.
Запрошуємо до відділу рідкісних і цінних видань переглянути книжкову виставку «Великими містами світу». На виставкі представлені рідкісні видання другої половини ХІХст. – початку ХХ ст., в яких висвітлюється життя, культура, архітектура міст тогочасного періоду. Серед цікавих видань: «Живописна Японія» Еме Гюмбера (1870 р.) ілюстрована старовинними гравюрами, альбом «Нью-Йорк» в фотографіях (1914 р.), «Опис Києва» (1868 р) з історичними, археологічними, ландшафтними та топонічними відомостями.

У відділі обслуговування користувачів до Міжнародного дня письменності розпочинає роботу книжкова виставка „Наша пам’ять велика долина, де невидимі храми стоять».

Художні та інші виставки. У відділі мистецтв відкрито виставку живописних творів молодого митця, нашого земляка Дмитра Тарасенка. У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук продовжує роботу персональна виставка Марка Черечечі.

5 вересня об 11.00 в Орхуському центрі екологічної інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться Екологічний Форум у форматі відкритого простору з обговорення та підготовки плану дій щодо охорони навколишнього природного середовища в м. Кропивницькому. На захід запрошені представники профільних департаментів, екологічних громадських організацій, спеціалісти-екологи, викладачі ВНЗ, громадськість міста. Шановні мешканці міста! Якщо ви маєте свої думки чи пропозиції з приводу вирішення екологічних проблем саме у вашому мікрорайоні - приєднуйтесь до однодумців на Екологічному Форумі.

6 вересня о 14.30 в ІРЦ «Вікно в Америку» відділу документів іноземними мовами ОУНБ ім. Д.І. Чижевського буде презентовано креативний простір «MakerSpace». Ми хочемо відкрити для наших користувачів маленьку країну чудес ІТ-технологій – 3D-сканування і 3D-друк. В ході презентації ми запропонуємо дізнатися про історію створення, принципи роботи та можливі галузі застосування 3D-пристроїв, програмне забезпечення, 3D-моделювання та прототипування.

10 вересня в актовій залі ОУНБ ім. Д. І. Чижевського з 12.00 до 14.00 будуть формуватися групи курсів польської мови. Усіх бажаючих запрошуємо приєднатися.

Літній читальний зал
В суботу, 10 вересня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» продовжує працювати літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». В цей день буде презентовано книгу «Пригоди барона Мюнхаузена» Рудольфа Еріха Распе. В основу фантастичних розповідей покладено оповідання справжнього барона Мюнхаузена, який жив у XVIII столітті в Німеччині. Мюнхаузен уславився як дивовижний оповідач, вигадник найнеймовірніших історій. Його іменем нині називають людей, які люблять пофантазувати і приписують собі всілякі неймовірні подвиги. Запрошуємо вас відвідати наш літній читальний зал! Гарний настрій та безліч емоцій – гарантуємо!

Увага Акція! Інтернет-Центр підготував акцію до Дня знань «Інтернет для Вас щодня». Запишись до бібліотеки з 1 по 30 вересня, завітай до Інтернет-Центру та отримай 7 годин безкоштовного Інтернету.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 29 серпня – 4 вересня

Шановні школярі, студенти, батьки та вчителі, всі, хто має відношення до освіти! Повідомляємо, що бібліотека з 1 вересня працює без перерви і вихідних, понеділок-п’ятниця – 10.00-19.00, субота-неділя – 10.00-18.00.

Книжкові виставки: 29 серпня у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація книжкової виставки «Крізь сад письменницьких портретів» до 200 – річчя від дня народження М.К. Чалого, українського освітнього діяча, автора першої біографії Т.Г.Шевченка. Продовжує роботу книжкова виставка у відділі абонемента “Україно моя, ти одна, як життя”; у відділі обслуговування користувачів книжкова виставка “Хай квітне щаслива моя Україна ”.

Художні та інші виставки. У відділі мистецтв відкрито виставку живописних творів молодого митця, нашого земляка Дмитра Тарасенка. У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук продовжує роботу персональна виставка Марка Черечечі. На виставці представлені майже 20 робіт 8- річного художника, виконані в змішаних техніках: гуаш, гратографія.

1 вересня – День знань. Спеціально до цього свята інформаційно-бібліографічний відділ пропонує вам святковий, жартівливий, загадковий пасаж. При вході вас зустрічатимуть бібліотекарі із запитаннями, на які доведеться вам відповідати. Зате, зайшовши до пасажу, ви матимете можливість “віддячити” бібліотекарям своїми власними запитаннями. Будь- якої складності, єдина умова: вони повинні бути бібліотечними. На всі ваші запитання ми готові відповідати у нашому пасажі протягом святкового Дня знань.

Увага Акція! Інтернет-Центр підготував акцію до Дня знань «Інтернет для Вас щодня».

Запишись до бібліотеки з 1 по 30 вересня, завітай до Інтернет-Центру та отримай 7 годин безкоштовного Інтернету.

Літній читальний зал

В суботу, 3 вересня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» продовжує працювати літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». В першу суботу вересня буде презентовано роман «Поліанна» Еліонор Портер. Книга вчить добру і оптимізму, вмінню радіти і любити по-справжньому. Запрошуємо вас на знайомство з героями чудового роману!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 15 по 21 серпня

Книжкові виставки. у відділах працюють нові книжкові виставки: до 160-річчя від дня народження І.Я. Франка «Стежками Івана Франка», у відділі краєзнавства «Марок Лукич Кропивницький», у відділі абонемента «Теплі промінчики дитинства» та «Розмаїття нових видань».

Художні та інші виставки: виставка печворку Людмили Кривенко, виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота», абстрактний живопис «Кольори сучасності» Олега Рудого. До Дня незалежності у відділі краєзнавства працює виставка «Рушникові доріжки».

Кіноклуб «Екран» запрошує 17 серпня о 15.00 на перегляд фільму. «Виховання крихітки» — ексцентрична кінокомедія 1938 року. Режисером фільму став Говард Хоукс. Фільм є однією з перлин американської кіноіндустрії початку ХХ століття.

Безкоштовне вивчення англійської мови: Рік англійської мови в Україні триває. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського запрошує на серпневі засідання клубу розмовної англійської мови. Одне з засідань, 18 серпня о 17.00, присвячене дню пам’яті Елвіса Преслі «Король рок-н-роллу!»

Шаховий турнір. 20 серпня у суботу у відділі обслуговування користувачів відбудеться шаховий турнір серед відвідувачів бібліотеки. Вхід – вільний.

Літній читальний зал. В суботу, 20 серпня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». І цієї суботи буде презентована зітова книга багатьох поколінь «Вінні Пух». До речі, чи знали Ви, що англійський письменник Алан Олександр Мілн 21 серпня 1921 приніс в подарунок своєму синочкові Крістоферу Робіну іграшку ведмедя – з якої розпочалася знаменита історія Вінні Пуха, опублікована в 1926 році. Тож «Вінні-Пух та його друзі» в літньому читальному залі третьої суботи серпня будуть відзначати ювілейний день народження казкового героя. Запрошуємо на святкування.

Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

 

 

 

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 08 по 14 серпня

Освіта протягом життя: з 8 до 12 серпня у першій половині дня в бібліотечному Інтернет-центрі будуть проведені тренінги для літніх користувачів за темами „Основи комп`ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет”. Довідки за телефоном (0522) 22 58 90.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Увага! з 9 серпня відновлюються заняття з вивчення англійської. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського чекає усіх бажаючих щодня, крім вихідних, з 9 серпня о 17.00 на спілкування.

Книжкові виставки: у відділі краєзнавства працюють оновлені експозиції. Для користувачів відкриті нова книжкова виставка до 60-річчя від часу оголошення /1956/ Хутора „Надія” Державним заповідником-музеєм ім. І.К.Карпенка-Карого (Тобілевича), виставка нових надходжень «Книжковий арсенал 2016», а також виставка «Марко Лукич Кропивницький». У відділі обслуговування користувачів - до Дня Державного Прапора України працює книжкова виставка та бесіда “Кольори, що дають надію”, і виставка документів історії 1917-1920 рр. «Біля витоків національної державності».

Кіноклуб «Екран» запрошує 10 серпня о 15.00 на перегляд фільму. «Це трапилось одного разу уночі» — мелодрама 1934 року. Режисером фільму став Френк Капра. Фільм є однією з перлин американської кіноіндустрії початку ХХ століття.

Літній читальний зал
В суботу, 13 серпня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Другої серпневої суботи буде презентований роман Чарльза Діккенса «Пригоди Олівера Твіста». Це другий роман англійського письменника, який приніс йому знаменитість, і перший твір в англійській літературі, головним героям якого стала дитина. Які активності чекають навколо презентації цієї повісті, кропивничани та гості міста можуть дізнатися в парку. Особлива увага цього дня буде приділена дітям – для них розваги, розмальовки, ігри та ін. Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 01 по 07 серпня

Книжкові виставки: у відділі краєзнавства книжкова виставка до 60-річчя від часу оголошення /1956/ Хутора „Надія” Державним заповідником-музеєм ім. І.К.Карпенка-Карого (Тобілевича), виставка нових надходжень «Книжковий арсенал 2016», у відділі обслуговування користувачів - до Дня Державного Прапора України книжкова виставка та бесіда “Кольори, що дають надію”, актуальна періодика події з зони АТО «Герої України на захисті Вітчизни», виставка до 100-річчя жовтневого перевороту «Біля витоків національної державності».

Художні та інші виставки: виставка печворку Людмили Кривенко, виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота», абстрактний живопис «Кольори сучасності» Олега Рудого, виставка дитячих плакатів екологічної тематики «Збережемо природу рідного краю». До Дня незалежності у відділі краєзнавства працює виставка «Рушникові доріжки».

Кіноклуб «Екран» запрошує 3 серпня о 15.00 на перегляд фільму. «Ніч в опері» — музична кінокомедія 1935 року за участю братів Маркс. Режисером фільму став Сем Вуд. Фільм включено бібліотекою Конгресу США в Національний кінореєстр як «культурно, історично й естетично вагомий».

Програма: Пропозиції літнього відпочинку для дітей і дорослих «Бібліотека – острів фантазії і творчості».

Акція: Рік англійської мови в Україні триває. Відділ документів іноземними мовами обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського пропонує «Візьми книгу з собою на відпочинок. Читаємо з дітками англійською влітку».

Літній читальний зал
В суботу, 6 серпня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Початок серпня розпочинається з повісті Олександра Гріна «Пурпурові вітрила» - твору про непохитну віру в диво і всеперемагаючу, піднесену мрію. Які активності чекають навколо презентації цієї повісті, кропивничани та гості міста можуть дізнатися в парку. Вхід до літнього читального залу вітається з дітьми. Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 25 по 30 липня

27 - 28 липня Літня школа «Молодий бібліотекар Кіровоградщини» збирає молодих фахівців бібліотечної справи з усіх районів області, щоб поділитися досвідом, навчитися чомусь новому і просто подружитися. Перевага участі в школі надається сільським бібліотекарям. В програмі навчання: нові інформаційні технології (3D-принтер, 3D-сканер), спілкування з відомою письменницею Ольгою Полєвіною, презентація електронної виставки Бориса Шевченка, фабрика професійних ідей, майстер-класи та ін. на учасників Школи очікують два дні позитиву і молодіжного драйву.

Краєзнавчі студії: 28 липня об 11.00 відділ краєзнавства запрошує на традиційні липневі краєзнавчі студії. Запрошений гість - краєзнавець Федір Шепель. Тема засідання «Четверть віку краєзнавчими стежками».

27 липня об 11.00 у Кіровоградському прес-центрі (вул. Соборна, 1) відбудеться прес-конференція з нагоди проведення Всеукраїнської акції «Спільними зусиллями проти торгівлі людьми в Україні» до Всесвітнього дня боротьби із торгівлею людьми, який відзначається 30 липня. Акція має на меті підвищити поінформованість громадськості про цю глобальну проблему і привернути увагу до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохотити людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Книжкові виставки: До Дня Хрещення Русі книжкова виставка „Богоявлення Христа”; виставка нових надходжень «Книжковий арсенал 2016», актуальна періодика події з зони АТО «Герої України на захисті Вітчизни», виставка до 100-річчя жовтневого перевороту «Біля витоків національної державності», виставка про липневі свята «Європейський день», виставка рідкісних і цінних видань з фондів ОУНБ.

Художні та інші виставки: виставка кращих дипломних робіт 2016 року студентів Кіровоградського будівельного коледжу «Архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр», виставка печворку Людмили Кривенко, виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота», абстрактний живопис «Кольори сучасності» Олега Рудого, виставка дитячих плакатів екологічної тематики «Збережемо природу рідного краю»

Програма: Пропозиції літнього відпочинку для дітей і дорослих «Бібліотека – острів фантазії і творчості».

Акція: Рік англійської мови в Україні триває. Відділ документів іноземними мовами пропонує «Візьми книгу з собою на відпочинок. Читаємо з дітками англійською влітку».

Літній читальний зал
В суботу, 30 липня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Запрошуємо на зустріч з героями відомого роману Жуля Верна «Навколо світу за 80 днів». Ви ще не були у відпустці, не виїжджали на межі свого міста, сподіваємося, цікаві ідеї французького письменника налаштують на відпочинок, принаймні віртуальна подорож вихідного дня вам гарантована. Вхід до літнього читального залу вітається з дітьми. Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 18 по 24 липня

20 липня відзначається Міжнародний день шахів. Цього дня найпалкіші шанувальники цієї гри, найкращі гравці збираються для проведення турнірів. У клубі інтелектуальних ігор, який діє при бібліотеці ім. Д. Чижевського, цього дня о 13.00 відбудеться презентація книжкової виставки «Граючись - навчаємось». Запрошуємо на презентацію.

Шановні користувачі, запрошуємо до перегляду книжкових виставок: до Дня Хрещення Русі у відділі обслуговування користувачів експонується книжкова виставка „Богоявлення Христа”; а також актуальна періодика події з зони АТО «Герої України на захисті Вітчизни», виставка до 100-річчя жовтневого перевороту «Біля витоків національної державності», виставка про липневі свята «Європейський день». У відділі краєзнавства - виставка нових надходжень «Книжковий арсенал 2016», у відділі рідкісних і цінних видань виставка видань гражданського друку з фондів ОУНБ.

У бібліотеці ім. Д. Чижевського працюють художні та інші виставки: виставка кращих дипломних робіт 2016 року студентів Кіровоградського будівельного коледжу «Архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр», виставка печворку Людмили Кривенко, виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота», абстрактний живопис «Кольори сучасності» Олега Рудого, виставка дитячих плакатів екологічної тематики «Збережемо природу рідного краю».

Кіноклуб «Екран» запрошує 20 липня о 15.00 на перегляд фільму у бібліотечному кінозалі «Мільйонерка / The Millionairess» Великобританія / 1960 р. / 86 хв., реж. Ентоні Ескуіт.

20 липня о 10.00 в Інтернет-центрі розпочнеться тренінг з медіа грамотності. Бажаєте дізнатися, як відрізняти фейки від правди, як захистити себе в умовах інформаційної війни, що таке боти і як на них реагувати – приходьте на тренінг.

Програма: Пропозиції літнього відпочинку для дітей і дорослих «Бібліотека – острів фантазії і творчості».

Акція: Рік англійської мови в Україні триває. Відділ документів іноземними мовами пропонує «Візьми книгу з собою на відпочинок. Читаємо з дітками англійською влітку».

Літній читальний зал
В суботу, 23 липня, з 16.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Запрошуємо на зустріч з героями вітчизняного письменника Миколи Гоголя «Миргород». Серед цікавинок: майстер-клас зі створення портрета, розповідь про українські традиції, давні українські ігри та ін. Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 11 по 17 липня

У відділах обслуговування користувачів працюють книжкові виставки: до 960-річчя від дня народження Нестора Літописця «Провидіння Літописця», актуальна періодика про події з зони АТО «Герої України на захисті Вітчизни», виставка-порадник «Мандруємо Україною», клуб інтелектуальних ігор «Граючись–навчаємось», виставка нових книжкових надходжень «Розмаїття нових видань», виставка рідкісних і цінних листівок з фондів ОУНБ.

Художні та інші виставки: у холі І поверху - виставка кращих дипломних робіт 2016 року студентів Кіровоградського будівельного коледжу «Архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр» і абстрактний живопис «Кольори сучасності» Олега Рудого; у відділі мистецтв - виставка печворку Людмили Кривенко і виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота», у відділі краєзнавства - живопис Надії Мовчан «Коли в душі цвіте весна».

З 11 липня по 15 липня в Інтернет-центрі відбудеться навчання літніх людей з вивчення основ роботи з персональним комп’ютером та ази роботи в Інтернет, навчання триває щодня з 09.00 до 13.00.

13 липня о 15.00 у бібліотечному кінозалі відбудеться перегляд фільму «Дні кохання / Giorni d'amore», спільно Італія, Франція / 1954 р. / 98 хв., реж. Джузепе Де Сантіс.

Триває програма літнього відпочинку для дітей і дорослих «Бібліотека – острів фантазії і творчості». Запрошуємо до дитячих куточків, де можна розважитися з іграшками і почитати.

Рік англійської мови в Україні триває. Відділ документів іноземними мовами пропонує літню акцію «Візьми книгу з собою на відпочинок. Читаємо з дітками англійською влітку».

В суботу, 16 липня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Запрошуємо на зустріч з героями роману англійської письменниці Шарлотти Бронте «Джейн Ейр». Діти та дорослі зможуть відпочити з користю. Працівники бібліотеки підготували опитування щодо сучасних гувернанток для дорослих, а також різноманітні розваги для малечі… Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 04 по 10 липня

4 липня до 960-річчя від дня народження Нестора Літописця у відділі обслуговування користувачів до перегляду користувачів розгорнута книжкова виставка «Провидіння Літописця». Запрошуємо до перегляду.

4 липня о 17.00 у відділі документів іноземними мовами до Дня незалежності США відбудеться тематичне засідання клубу розмовної англійської мови “USA! Happy Birthday!” Це одне з завершальних літніх засідань клубу, адже його учасники йдуть на канікули. Про відновлення роботи в серпні буде повідомлено додатково.

З початку липня до Дня архітектури у холі І поверху відкрита виставка робіт викладачів та студентів архітектурного відділення ДВНЗ «Кіровоградський будівельний коледж», присвячена Дню архітектури України, який відзначається 1 липня. Виставка є своєрідним творчим звітом про результати навчального процесу, а також способом поширення інформації про спеціальність архітектора «з перших рук». Серед експонатів - також творчі студентські роботи з малюнку та живопису, макетування. Виставка експонуватиметься до 20 липня 2016 року. Запрошуємо до перегляду.

Повідомляємо, що програма літнього відпочинку «Бібліотека – острів фантазії і творчості» у липні триває, тож запрошуємо до бібліотеки учасників родинами, дорослих і малечу відпочити, розважитися. До ваших послуг – сучасний фонд літератури, захоплюючі виставки митців мистецтва, розважальні ігри, пазли, інтерактивна дошка і багато цікавого. Звертайтеся до будь-якого відділу обслуговування користувачів. Нагадуємо, у відділі мистецтв працює виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота». Екскурсію по виставках можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

В суботу, 2 липня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» розпочав роботу оновлений літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Кожна субота, аж до 30 вересня, буде тематичною, тобто група бібліотекарів представляє одну книгу, а 2 липня це буде казка Льюїса Керрола «Аліса в країні див», і проводить усі заходи, пов’язуючи їх з книгою. На вас чекають виставки різних видань книги, цінні авторські переклади, вікторини, майстер-класи, розмальовки та ін. за мотивами «Книги дня». Книги щосуботи змінюватимуться, а перелік пропонованих заходів – невичерпний і залежить лише від креативності молодих і сучасних бібліотекарів. Запрошуємо у переформатований літній читальний зал. Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 27 червня по 03 липня

27 червня у відділі обслуговування користувачів до ювілейної дати, 20-річчя від Дня Конституції України відбудеться презентація книжкової виставки «Конституція України: стратегія оновлення на сучасному етапі». А видання у відділі абонементу з книжкової виставки «Вимріяна поколіннями» можна взяти на певний термін додому. Тож запрошуємо до перегляду виставок.

27 червня у відділі обслуговування користувачів до Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом працює виставка-застереження «Новому часові – здорове покоління».

Наприкінці червня минає історична річниця. Їх залишилося триста. Триста відважних лицарів козацького війська, змучених двотижневою битвою з польським військом, але сповнених рішучості воювати до кінця. Всі вони до єдиного загинули смертю хоробрих, із презирством відмовившись від пропозиції здатися. 365 років тому під Берестечком на початку літа вирішувалася доля України. Хоча про битву написано немало, з нею пов’язано чимало загадок і багато чого дотепер залишається таємничим і незрозумілим. Пропонуємо трохи розібратися в загадкових хитросплетіннях апофеозу визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького, ознайомившись з книжковою виставкою «Берестечко: наша пам’ять, наша слава».

1 липня до Дня архітектури у відділі економічних, технічних, природничих наук (ІІ поверх) розпочне роботу виставка кращих дипломних робіт 2016 року студентів Кіровоградського будівельного коледжу «Архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр». Запрошуємо до перегляду.

Запрошуємо родинами, дорослих і малечу взяти участь у програмі літнього відпочинку «Бібліотека – острів фантазії і творчості». До ваших послуг – сучасний фонд літератури, захоплюючі виставки митців мистецтва, розважальні ігри, пазли, інтерактивна дошка і багато цікавого. Звертайтеся до будь якого відділу обслуговування користувачів. Нагадуємо, у відділі мистецтв працює виставка художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота». Екскурсію по виставках можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

Звертаємо увагу, протягом червня мовний клуб з вивчення англійської розмовної мови працює кожного вівторка, четверга і п’ятниці. Початок занять – о 17.00.

В суботу, 2 липня, з 14.00 до 19.00 у парку відпочинку «Ковалівський» працюватиме літній читальний зал «Бібліотека під зеленими вітрилами». Діти та дорослі зможуть відпочити з користю. Працівники бібліотеки підготували цікаву літературу для дорослих, а також різноманітні розваги для малечі… Послуги надаються безкоштовно.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 20 по 26 червня

20 червня у відділі рідкісних і цінних видань оновлена експозиція - «Книги гражданського друку у фонді обласної бібліотеки Д.Чижевського». Книги гражданського друку відрізнити від церковної книги кириличного друку можна насамперед за шрифтом. Цей шрифт ввів на початку 18 століття Петро I. Відтоді цей шрифт дещо видозмінювався і по зображенню букв можна приблизно датувати книгу з точністю до століття. Тож запрошуємо до перегляду виставки рідкісних і цінних видань.

22 червня відзначається скорботна і пам’ятна дата – День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Війна - це трагедія і гуманітарна катастрофа, яка коштувала життя мільйонам людей і завдала непоправних втрат людській цивілізації та культурі. Стосовно України Друга світова війна – ще одна національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців. На виставці “Час не має влади над пам’яттю” у відділі обслуговування користувачів можна переглянути й ознайомитися з роботами українських науковців, які спеціалізуються на вивченні історії цієї теми.

22 червня о 15.00 відбудеться кіновечір з показом фільмів українського і радянського кінорежисера, оператора, сценариста і політика Юрія Герасимовича Іллєнка, з нагоди 80-річчя від дня його народження. Усі бажаючі можуть переглянути фільм Юрія Іллєнка «Вечір на Івана Купала» (Київ, 1968р.). А також у відділі мистецтв відбудеться презентація книжкової виставки «Юрій Іллєнко - кінорежисер, оператор і сценарист». Запрошуємо до перегляду.

22 червня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться зустріч з місцевою письменницею Ольгою Полєвіною. Наприкінці травня у Золотому залі Одеського літературного музею відбулося нагородження перших лауреатів літературної премії ім. Максиміліана Кирієнка-Волошина. Серед переможців – наша землячка, письменниця Ольга Полевіна. Запрошуємо привітати переможницю літературної премії!

Запрошуємо жителів міста до відділу рідкісних і цінних видань переглянути виставку «Листівки». А також - до відділу мистецтв насолодитися виставкою художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота». Екскурсію по виставках можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

Звертаємо увагу, протягом червня мовний клуб з вивчення англійської розмовної мови працює кожного вівторка, четверга і п’ятниці. Початок занять – о 17.00.

Увага! З нагоди свята Трійці повідомляємо про графік роботи бібліотеки у святкові дні. 18 червня обласна бібліотека ім. Д. І. Чижевського працює в з 10.00 до 17.00, неділя - вихідний, 20 червня бібліотека працює з 10.00 до 19.00. Завітайте до бібліотечного інформаційного стенду Літнього читального залу в міському парку культури і відпочинку «Ковалівський» кожної суботи з 14:00 до 19:00, послуги надаються безкоштовно.
ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 13 по 18 червня

Літо – саме час прочитати книги, на які не вистачає часу протягом напруженого навчального та робочого року. Відділ абонемента пропонує виставку нових надходжень «Розмаїття нових видань» - різногалузевих та художніх видань. Запрошуємо ознайомитися з новими літературними іменами. Книги можна взяти додому на певний термін.

З початку червня у холі І поверху розміщена виставка дитячого малюнка в рамках Кіровоградського обласного конкурсу дитячого та юнацького малюнку «Майбутнє України очима дитини». Учасники конкурсу – діти від 5 до 15 років. Організатори: обласна бібліотека ім. Д. Чижевського, Кіровоградське відділення Всеукраїнської академії Кіровоградське відділення Всеукраїнської академії Універсології, Кіровоградська обласна громадська організація матерів дітей-інвалідів та інвалідів «Серце матері». Виставка працює протягом кількох тижнів, запрошуємо до перегляду.

15 червня о 15.00 до 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука відбудеться кіновечір з показом фільмів за участю І. Миколайчука «Білий птах з чорною відмітиною» та презентація книжкової виставки «Іван Миколайчук - актор, режисер, кіносценарист». Запрошуємо до перегляду.

Запрошуємо жителів міста до відділу рідкісних і цінних видань переглянути виставку «Листівки». А також - до відділу мистецтв насолодитися виставкою художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота». Екскурсію по виставках можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

Звертаємо увагу, протягом червня мовний клуб з вивчення англійської розмовної мови працює кожного вівторка, четверга і п’ятниці. Початок занять – о 17.00.

Увага! 18 червня обласна бібліотека ім. Д. І. Чижевського працює в Літньому читальному залі. Завітайте до бібліотечного інформаційного стенду в міському парку культури і відпочинку «Ковалівський» кожної суботи з 14:00 до 19:00, послуги надаються безкоштовно.
ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 06 по 12 червня

Шановні друзі! Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята, який відзначається 6 червня - День журналіста! У цей святковий для Вас день бажаємо великих тиражів, поповнення читацької аудиторії, розширення кола друзів, а також міцного здоров"я, особистого щастя, сімейного благополуччя, нових цікавих тем, гострого пера, сміливих проектів та наполегливості в досягненні нових висот на ниві журналістики. Нехай Вас супроводжує удача і творче натхнення!

З початку червня зазвичай оновлено цикл книжкових виставок “Європейський день”, який працює в рамках роботи Центру європейської інформації. Які свята святкує Європа в червні – запрошуємо дізнатися, переглянувши інформаційні матеріали, представлених на виставці, яка працює у відділі обслуговування користувачів.

З 1 червня у відділах працюють книжкові виставки, присвячені дітям - їх освіті, вихованню, творчому розвитку. Запрошуємо батьків, вихователів, педагогів ознайомитися з виставками - “Теплі промінці дитинства” і ”Дитинство як соціально-психологічний феномен”.

9 червня о 15.00 кіноклуб «Docudays UA», який демонструє документальне кіно про права людини, запрошує усіх бажаючих на перегляд фільму режисера Гієдре Бейноруте «Розмови на серйозні теми». Як зазвичай, на заході в дискусійному порядку порушується питання важливості захисту прав людини. Запрошуємо на перегляд фільму та обговорення.

9 червня о 11.00 у холі І поверху відбудеться презентація виставки: Кіровоградський обласний конкурс дитячого та юнацького малюнку «Майбутнє України очима дитини» серед учасників від 5 до 15 років. Організатори: обласна бібліотека ім. Д. Чижевського, Кіровоградське відділення Всеукраїнської академії Кіровоградське відділення Всеукраїнської академії Універсології, Кіровоградська обласна громадська організація матерів дітей-інвалідів та інвалідів «Серце матері». Виставка працює протягом кількох тижнів, запрошуємо до перегляду.

Запрошуємо жителів міста до відділу рідкісних і цінних видань переглянути виставку «Листівки». А також - до відділу мистецтв насолодитися виставкою художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота».

Екскурсію по виставках можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

Увага! З 1 червня бібліотека ім. Д. І. Чижевського переходить на літній графік роботи. Тож до 1 вересня ми працюємо: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 19:00, субота з 10:00 до 18:00, вихідний день – неділя.
ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 30 травня 05 червня

З 30 травня в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського розпочинається традиційна Програма літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». У цьому році програма цікава і оновлена, тож скористайтеся інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Детально з інформаційними пропозиціями можна ознайомитися на нашому сайті та на сторінках бібліотеки в соціальних мережах. Запис для участі в Програму за телефоном (0522) 22-58-90

1 червня – Міжнародний День захисту дітей. Це свято - одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року. В Україні відзначається щорічно з 1998-го. Цей день – не тільки голосні та веселі свята для малечі, а й нагадування суспільству про необхідність поважати права дитини, що є необхідною умовою для формування справедливого, гуманного суціуму. В бібліотеці ім. Д. Чижевського у відділі обслуговування користувачів до Дня захисту дітей буде презентовано книжкову виставку ”Дитинство як соціально-психологічний феномен”. Також у цей день для дітей будуть організовані голосні читання книг, кіноперегляди, майстер-класи, ігри, конкурси, вікторини та багато інших цікавих заходів.

 Запрошуємо жителів міста до відділу рідкісних і цінних видань переглянути виставку «Листівки». А також - до відділу мистецтв насолодитися виставкою художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота».

Екскурсію по виставках можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

Увага! З 1 червня бібліотека ім. Д. І. Чижевського переходить на літній графік роботи. Тож до 1 вересня ми працюємо: понеділок – п’ятниця з 10:00 до 19:00, субота з 10:00 до 18:00, вихідний день – неділя.
ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

З 23 по 29 травня

22 травня - важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні. В ОУНБ ім. Д. І. Чижевського у відділі абонементу можна переглянути книжкову виставку приурочену цій даті “В душі народу будеш ти вовіки жити”.

24 травня з 12:00 до 16:00 відбудеться «Бібліофестиваль на Великій Перспективній-2016» біля обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24). Фестиваль проходить під девізом «В літо – разом з бібліотекою» та є своєрідним відкриттям літніх програм, які бібліотека презентує кіровоградцям та гостям міста влітку. Ексклюзивом свята буде «Виставка в темряві, таємні місця книгосховища» і «Чудо сучасної техніки: 3D принтер». У цей день у темній кімнаті книгосховища о 13.00 відбудеться відкриття виставки незвичайних картин. Авторка – молода кіровоградська художниця Ганна Войтович пише картини, які несподівано змінюються на ваших очах. Глядач має можливість перевірити це особисто – за одну хвилину обличчя з картин оживають. Лякатися не треба, адже виставка покаже нові можливості сучасних технологій в мистецтві. Виставка покаже нові можливості мистецтва сучасними фарбами. А також вперше о 13.00 буде презентовано «Чудо сучасної техніки: 3D принтер». Протягом дня будуть проведені акції: вулична акція-вікторина «Скажи пластику - ні!», акція збору книг для госпіталю і військових частин «Бібліотека українського воїна» (прохання приносити з собою книги) та багато інших - загалом близько півсотні заходів. У залах вас чекають презентації виставок, екскурсії, розваги на інтерактивній дошці та ігри. Всіх пропозицій неможливо описати – тож приходьте і беріть участь, гарний настрій гарантуємо. Тож чекаємо у вівторок, 24 травня, біля обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського!

З 25 травня у відділі рідкісних і цінних видань розпочинає роботу виставка «Листівки».

 Запрошуємо жителів міста до відділу мистецтв переглянути виставку художньої кераміки Лариси Кулініч та студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка «Теракота».

Екскурсію по виставкам можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 16 по 22 травня

Користуємося самі і вам радимо! В інформаційно-бібліографічному відділі (ІІ поверх) вам допоможуть знайти необхідні законодавчі документи; надіслати в ВАТ «Кіровоградгаз» повідомлення про показники лічильника газу; роздрукують бланки платіжних квитанцій для сплати за послуги водопостачання та водовідведення, оформити електронний квиток на потяг тощо. Послуги для користувачів бібліотеки надаються безкоштовно!

16 травня до Дня слов'янської писемності і культури у відділі обслуговування користувачів працює виставка-інсталяція «Витоки слов’янської культури».

Лише тиждень, з 16 до 22 травня у відділі документів іноземними мовами працюватиме мобільна книжкова виставка «Книжковий Big-Ben». Виставка розповідає про сучасне значення англійської мови як світової мови. Інсталяція уже побувала в кількох містах України і через тижень прямує далі. Тож не втратьте нагоди побачити унікальні документи. Вхід – вільний.

17 травня з 14.00 відбудеться інформаційно-просвітницька акція в рамках Тижня планування сім’ї, під час якої члени громадської організації ОЖІС та волонтери на вулиція біля обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського розповсюджуватимуть сучасні інформаційні матеріали про кохання та збереження репродуктивного здоров’я. Новинкою є буклет про збереження репродуктивного здоров’я для чоловіків-військовослужбовців «Захищаєш країну – захисти себе».

18 травня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація виставки кераміки Лариси Кулініч «Теракота». Заппрошуємо на презентацію, а також повідомляємо, що у відділі мистецтв можна замовити екскурсію по виставці, телефонуйте: 22-58-90.

21 травня країна готується до святкування Дня Європи в України. Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського підготувала цикл заходів, черед яких є й інтерактивні - перегляди фільмів, презентації, традиційний Єврофестиваль, так і традиційні – з початку травня у відділі обслуговування користувачів (ІІІ поверх) працює книжкова виставка «Європейський день». Детальніше слідкуйте за анонсами в соціальних мережах.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 09 по 15 травня

Шановні користувачі обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського, щиро вітаємо вас з 71-ою річницею Перемоги! Пам’ятаємо подвиг воїнів та трудівників тилу і вшановуємо ветеранів! Повідомляємо, що 9 травня - вихідний, 8 травня відчинено з 10.00 до 17.00, в інші дні бібліотека працює за графіком.

Насамперед повідомляємо про нові бібліотечні послуги, які можуть отримати жителі міста та області. В інформаційно-бібліографічному відділі (ІІ поверх) вам допоможуть знайти необхідні законодавчі документи; надіслати в ВАТ «Кіровоградгаз» повідомлення про показники лічильника газу; роздрукують бланки платіжних квитанцій для сплати за послуги водопостачання та водовідведення, оформити електронний квиток на потяг, та багато інших. Послуги для користувачів бібліотеки надаються безкоштовно!

Кілька років тому в Україні з’явилося два нових свята — Міжнародний день сім’ї та День матері. Мамине свято відзначається у другу неділю травня, а День сім’ї — 15 травня. Започаткований в 1993 р. Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародний день сім’ї починають відзначати і в нашій країні. І дуже хотілося б, щоб цей день став особливим святом, оскільки українці споконвіків славилися міцним сімейним устроєм, багатодітністю, духовною єдністю поколінь, повагою до батьків та до жінки-матері, гостинністю і працелюбністю. З цієї нагоди у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка до Дня сім’ї «Мистецтво любити дітей». А у відділі абонемента до Дня матері працює виставка “Хай святиться ім’я твоє, мамо!”. Книги з цієї виставки на певний термін можна взяти додому.

11 травня о 16.30 у відділі мистецтв відбудеться презентація літературно – художніх видань Миколи Тупчієнка, талановитого археолога, етнографа, кандидата історичних наук. Автор презентує три видання: перша поетична збірка «Непомітне джерело» (2013) - про сенс людського життя в постійному коловороті подій і явищ. Вірші другої книги - «Дзеркало» (2014) - наповнені філософським змістом та символікою давніх суфіїв. Третя збірка віршів М.Тупчієнка «За дверима» (2016) має переважно афористичний характер та показує прагнення автора осягнути багатомірність та розмаїття людського життя. Запрошуємо на презентацію, сподіваємося вона принесе вам новий смак пізнання.

12 травня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання травневих краєзнавчих студій. Історик Сергій Гейко представить дослідження щодо подій громадянської війни на Єлисаветградщині.

12 травня о 15.00 у відеозалі бібліотеки відбудеться показ фільму «Циркові гастролі». (Режисери: Яак Кілмі, Андрес Маймік. Країна: Естонія Рiк виробництва: 2011). У ХХІ столітті, коли переосмислюється роль циркових тварин, невтомний естонський бізнесмен живе у своєму власному омріяному цирковому світі. Він прагне врешті-решт заснувати в Естонії державну циркову компанію. Але проти жорстокого поводження з тваринами в його цирку виступають захисники тварин. Активісти скрізь їздять за трупою, влаштовують демонстрації та закликають людей бойкотувати цирк. Але врешті-решт до діла береться рука Божа. Нагадуємо, що фільми, які демонструються в рамках роботи Кіноклубу Docudays UA при Кіровоградській ОУНБ ім. Д.І.Чижевського, недоступні для перегляду чи завантаження в мережі Інтернет.

 13 травня, у п’ятницю, о 16.00 у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться зустріч з відомим мовознавцем, професором Колумбійського університету Юрієм Шевчуком. Тема лекції «Про мову й ідентичність в Україні після Революції Гідності». Партнерами та організаторами зустрічі виступає ГО “Спільна дія” та ВУТ «Просвіта» імені Т. Шевченка.

Запрошуємо жителів міста до відділу краєзнавства Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.Чижевського переглянути виставку творчих робоіт художниці Надії Мовчан «Коли в душі цвіте весна». А у відділі мистецтв насолодитися творчою виставкою майстра клаптикового шиття (печворку) Людмили Кривенко «Подих весни» та виставкою абстрактного живопису художника-аматора Олега Рудого «Кольори сучасності». Екскурсію по виставкам можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ


Деталі в розділі 'Що нового'

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 02 по 08 травня


Шановні користувачі обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського, насамперед повідомляємо про нові бібліотечні послуги, які можуть отримати жителі міста та області. В інформаційно-бібліографічному відділі (ІІ поверх) вам допоможуть знайти необхідні законодавчі документи; допомогти в реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні; надіслати в ВАТ «Кіровоградгаз» повідомлення про показники лічильника газу; роздрукують бланки платіжних квитанцій для сплати за послуги водопостачання та водовідведення та багато інших. Послуги для користувачів бібліотеки надаються безкоштовно!

З 4 травня у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук ппрацює книжкова виставка «Управління фінансово-економічною безпекою», книги з виставки можна переглянути в розділі «Віртуальна виставка» на сайті бібліотеки.

Невдовзі ми відзначатимемо День Перемоги Запрошуємо переглянути виставки до 71-ї річниці від Дня Перемоги, які нещодавно відкрилися і працюють у бібліотеці: у відділі читальних залів працює книжкова виставка «Пам'ять серця»; у відділі абонемента відкритий перегляд - ”Мужність і відвага крізь покоління”. З 3 до 12 травня бібліотека проводить інтернет-акцію «Будьмо ближчими». Акція спрямована на те, щоб ветерани та діти війни мали змогу безкоштовно поспілкуватися з рідними, друзями, використовуючи Skype-технології. Всі бажаючі літні люди можуть безкоштовно скористатися запропонованою послугою!

Щорічно у другу неділю травня в багатьох європейських країнах, США, Канаді, Китаї і Японії відзначається одне з найсвітліших і добрих свят - День матері (Mother's Day). Цьому офіційному святу вже понад 100 років. Хоча витоки святкування Дня матері, можливо, слід шукати в святах весни, які жителі античної Греції присвячували Реї, матері великого бога Зевса. Тож ми вітаємо всіх матерів і майбутніх мам зі святом. З цієї нагоди у відділі обслуговування користувачів працює літературно-художня виставка до Дня матері «І нема дивнішої краси, і нема святішої святині». Запрошуємо до перегляду.

Запрошуємо жителів міста до відділу краєзнавства Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.Чижевського переглянути виставку творчих робоіт художниці Надії Мовчан «Коли в душі цвіте весна». А у відділі мистецтв насолодитися творчою виставкою майстра клаптикового шиття (печворку) Людмили Кривенко «Подих весни» та виставкою абстрактного живопису художника-аматора Олега Рудого «Кольори сучасності». Екскурсію по виставкам можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ


Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

 Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 25 квітня по 01 травня

25 квітня розпочинається передвеликодній тиждень. Великдень — це, мабуть, найсвітліше і довгоочікуване церковне свято. Причому, як для віруючих, так і для атеїстів. Але і ті, й інші прагнуть надати великодньому торжеству найбільшу пишність і прикрасити його з усією розкішшю, належною нагоди. Давайте і ми долучимося до цієї радості. Отже, про те, як ми готуємося і чим прикрашаємо свій будинок до світлого свята Великодня можна дізнатися з книжкової виставки «Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає», яка працює у відділі абонемента.

25 квітня у відділі обслуговування користувачів, а саме в інформаційно-просвітницькому гендерному центрі обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського, розпочинає роботу книжкова виставки «Мікрокосм іншої статі».

26 квітня виповнюються 30-ті роковини з моменту страшної для всього людства техногенної ядерної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. В ОУНБ ім. Д. І. Чижевського зі вшанування пам'яті жертв Чорнобилю та ліквідації аварії працюватимуть такі виставки: у відділі абонемента - книжкова виставка “І гіркота пече полинна”. В Орхуському центрі екологічної інформації - виставка «Чорнобиль – урок для людства».

26 квітня о 12.00 у відділі краєзнавства обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація художньої виставки Надії Мовчан “Коли в душі цвіте Весна...”.

Завітайте в гості до бібліотеки, подивіться й отримайте позитивну енергію Весни.

Щороку в травні ми відзначаємо День перемоги. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1941-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашистами. Можна по-різному ставиться до Великої Вітчизняної війни, по-різному її називати, але хіба можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших. У відділі обслуговування користувачів розпочала роботу книжкова виставка «Пам'ять серця» - це лише маленька часточка великої данини пошани полеглим захисникам.

Запрошуємо жителів міста до відділу рідкісних і цінних видань Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.Чижевського переглянути виставку рідкісних і цінних видань «Світ дитячої книги». А у відділі мистецтв насолодитися творчою виставкою майстра клаптикового шиття (печворку) Людмили Кривенко «Подих весни» та виставкою абстрактного живопису художника-аматора Олега Рудого «Кольори сучасності». Екскурсію по виставкам можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 18 по 24 квітня

18 квітня в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського працюють виставки, де представлені сучасні методичні та фахові розробки навчальних матеріалів для вчителів ЗОШ. Запрошуємо до відділу обслуговування користувачів на перегляд книжкової виставки “Педагогіка - лабораторія мудрості” та виставки видань міжнародного навчально-освітнього центру «Pearson Ukraine»  (відділ документів іноземними мовами).

18 квітня в Орхуському центрі екологічної інформації Кіровоградської обласної універсальної  бібліотеки ім. Д.Чижевського працює виставка дитячого плаката з екологічної тематики “Збережемо природу рідного краю”. Це роботи учнів загальноосвітніх шкіл м. Кіровограда та Кіровоградського району, які діти створили до Дня довкілля. Також у цьому відділі продовжує роботу книжкова виставка «Мандруємо Україною».

20 квітня о 15.00 запрошуємо до кіноклубу «Екран» на показ фільму режисера Дені де Ля Пател’єра «Грім небесний» (Франція, 1965 р.).

21 квітня о 14.30 у відділі обслуговування користувачів відбудеться засідання круглого столу “Франкознавчі студії”, присвяченому 160-річчю від дня народження Івана Франка. Відвідувачі цього заходу зможуть познайомитись із тайнописом долі і геніальною проникливістю Франка, літературознавчими аспектами його творчого доробку, місцем поета в контексті світової культури.

Цікавою сторінкою засідання будуть і дослідницькі студії кіровоградських науковців, проблеми вивчення його творчості в школі.  Не менш загадковими для сучасної спільноти є малодосліджені рубаї Франка.

Усі ці питання розкриють у своїх виступах освітяни Григорій Клочек, Любов Зубак, Олександр Ратушняк, Марія Лаврусенко, Сергій Колесник, Вікторія Скрипник.

Запрошуємо всіх, хто прагне відкрити нові грані постаті Каменяра.     

22 квітня о 14:00  в Орхуському центрі екологічної  інформації  ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбудеться засідання круглого столу “Чорнобиль не має минулого часу”, приуроченого 30-й річниці з дня Чорнобильської трагедії. Загалом на засіданні будуть порушені питання дослідження сучасного стану подолання наслідків техногенної катастрофи на довкілля та здоров’я людей. В роботі круглого столу візьмуть участь  представники державних установ, науковці та викладачі ВНЗ,  екологи, члени  екологічних громадських організацій та інші. Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до засідання круглого столу.

22 квітня обласна бібліотека ім. Д. Чижевського бере участь у ІІ книжковому фестивалі "Весняний книговир". Заходи будуть відбуватися як на Площі Героїв Майдану, так і в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського. Отже,

22 квітня об 11.00 на площі Героїв Майдану відбудеться автограф-сесія   Марини Долгих та презентація її книги "Нейгаузи: Варіації на єлисаветградську тему". Паралельно буде проходити презентація книг за проектом «Єдина країна – Единая страна». О 13.00 на площі Героїв Майдану відбудеться автограф-сесія львівського письменника Василя Ґабора. З 11.00 до 15.00 кожен бажаючий зможе сфотографуватися з мініатюрними виданнями  «Книга на долоні» та долучитися до акції «Бібліотека українського воїна».

22 квітня о 13.00 у відділі краєзнавства обласної  бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться презентація  видання «Олександрійський район: пам'ять століть. Рік 2016. Знаменні та пам’ятні дати на 2016 рік. Збірка краєзнавчих статей». Видання презентують Віктор Голобородько, Валерій Жванко, Надія Чуянова. О 15.00 у відділі краєзнавства Антоніна Корінь презентує книгу «Слово не сорочка, а… душу гріє. Публіцистика 1976-2016 рр.» .

22 квітня о 16.00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч зі львівським письменником Василем Ґабором та презентація одного з кращих в Україні видавничих проектів "Приватна колекція". Організатори запрошують на відкриту публічну лекцію «Львів як текст: від модернізму до постмодернізму (від "Молодої Музи" до сучасних авторів)».

  Запрошуємо жителів міста до відділу  рідкісних і цінних видань Кіровоградської обласної універсальної  бібліотеки ім. Д.Чижевського переглянути виставку рідкісних і цінних видань «Світ дитячої книги». А у  відділі мистецтв насолодитися творчою виставкою майстра клаптикового шиття (печворку) Людмили Кривенко «Подих весни» та виставкою абстрактного живопису художника-аматора Олега Рудого «Кольори сучасності». Екскурсію по виставкам можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 11 по 17 квітня

11 квітня в Орхуському центрі екологічної інформації Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.Чижевського розпочинає роботу книжкова виставка Мандруємо Україною. Наша країна велика і різноманітна, вона охоплює чимало національностей, і кожен край має свої особливості. Гортаючи сторінки видань, представлених на виставці, ви зможете вирушити у віртуальну мандрівку заповідним світом зануритись у синяву річок і морок таємничих печер, насолодитися мистецтвом нашої країни. На виставці представлені також ресурси медіафонду Орхуського центру - це чудові, захоплюючі відеофільми, що розповідають про архітектуру, історію та сучасне життя деревяних храмів та середньовічних замків Закарпаття. Виставка працює протягом місяця. Запрошуємо до перегляду!

13 квітня о 15.00 у відеозалі відділу мистецтв відбудеться кіновечір до 75-річчя від дня народження режисера Романа Балаяна. Організатори запрошують усіх на перегляд фільму Две луны, три солнца. Про колишні шедеври Романа Балаяна (Польоти уві сні і наяву, Поцілунок) у фільмі 1998 року Две луны, три солнца нагадує тільки зображення. Оператор Богдан Вержбицький чудово знімає міські пейзажі з мокрими вулицями, освітленими сонячними променями та інтер'єрні натюрморти. А як заворожує прозора блакить шибок! Що стосується сюжету, то цей фільм про кровну помсту брата за брата. Детальніше про фільм та режисера на кінопоказі.

14 квітня о 14.00 в Орхуському центрі екологічної інформації розпочнеться конкурс дитячого плаката з екологічної тематики Збережемо природу рідного краю, який присвячений Дню довкілля. Конкурс організований департаментом екології та природних ресурсів Кіровоградської облдержадміністрації та Орхуським центром екологічної інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Головна мета заходу - сприяти вихованню екологічної культури і етики підростаючого покоління, активної природоохоронної поведінки. До участі у конкурсі запрошені учні загальноосвітніх шкіл та вихованці позашкільних навчально-виховних закладів міста та області віком від 10 до 15 років.

14 квітня о 15.00 запрошуємо до Кіноклубу з прав людини Docudays UA. У відеозалі обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться показ фільму режисера Яна Яап Кейпер Грішна хвороба (Нідерланди, 2011 р.). Запрошуємо активних жителів нашого міста усіх вікових категорій, які бажають приємно та з користю провести час.Темою обговорення станеставлення до інших людей з невиліковними хворобами. Нагадаємо, що обласна бібліотека ім. Д. Чижевського в рамках Кіноклубу з прав людини Docudays UA надає унікальну можливість переглянути фільми, яких немає у Всесвітній мережі.

15 квітня у відділі обслуговування користувачів розпочинає роботу книжкова виставка Книга творить людину до Всесвітнього дня книги і авторського права. Цей день відзначається 23 квітня рішенням Паризької конференції ЮНЕСКО. Головна мета свята - викликати у людей різного віку, фаху, статків повагу до літератури, зацікавити читанням книг.

Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського готується до ІІ фестивалю Весняний книговир, який пройде в місті 22-24 квітня на різних локаціях головних вулиць. Запрошуємо жителів міста до участі у святі книг!

Запрошуємо жителів міста до відділу мистецтв переглянути творчу виставку майстра клаптикового шиття (печворку) Людмили Кривенко Подих весни. Також насолодитися переглядом виставки абстрактного живопису художника-аматора Олега Рудого Кольори сучасності. Екскурсію по виставкам можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 04 по 10 квітня

4 квітня у відділі рідкісних і цінних видань Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.Чижевського розпочинає роботу виставка рідкісних і цінних видань «Світ дитячої книги». Як відомо, 2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги з нагоди дня народження всесвітньо відомого датського письменника-казкаря Ганса Християна Андерсена. На виставці представлені рідкісні видання. Серед них - факсимільне відтворення «Букваря» Каріона Істоміна. В експозиції виставки - також книги відомих видавців ХІХ – початку ХХ ст. А.Ф.Деврієна, М.О.Вольф, А.С.Суворіна та ін. з багатьма ілюстраціями відомих художників. Виставка працює протягом місяця. Запрошуємо до перегляду!

4 квітня о 16.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки абстрактного живопису художника-аматора Олега Рудого «Кольори сучасності». Це нове ім’я в мистецькій спільноті. В основі його живопису - абстрактні структури та мотиви, виразність яких підкреслюють яскраві, живі кольори. Художник-аматор з Малої Виски презентує свою творчість як джерело нового, емоційно насиченого простору саме завдяки інтенсивності кольору.

6 квітня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація унікального експонату – скульптурного бюсту видатного письменника Миколи Васильовича Гоголя. Захід присвячено 207-річчю від дня народження М. Гоголя. На зустрічі буде представлено журналістську розвідку Володимира Поліщука, залюблений у творчість письменника краєзнавець Федір Шепель розповість про Гоголя в читацькому просторі сучасної України. Про історію пам’ятників письменника на Україні поінформує завідуюча відділом мистецтв Світлана Ушакова. Для повноти сприйняття Гоголя відомий кіровоградський актор та читець Юрій Жеребцов прочитає уривок з поеми «Мертві душі».

 9 квітня об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття творчої виставки майстра клаптикового шиття (печворка) Людмили Кривенко «Подих весни». Це оригінальна виставка, на якій майстриня представить роботи, що виконані у техніках печворк, арт-квілт, клаптикове шиття. І звичайно ж - традиційна лялька-мотанка.

Запрошуємо жителів міста здійснити віртуальну мандрівку «Фортеця св.Єлисавети - унікальна фортифікаційна пам’ятка XVІІІ ст.», а також екскурсію по виставці творчих робіт митців, що працюють у відділі. Таку екскурсію можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

Шановні користувачі поважного віку! Бібліотечний регіональний тренінговий центр - запрошує усіх бажаючих на тренінги комп’ютерної грамотності та пошуку в Інтернет. Навчання проходить безкоштовно за бібліотечними комп’ютерами. Але є обмеження в кількості учасників. Тож поспішіть зареєструватися на квітневе навчання комп’ютерній грамотності за телефоном 22-58-90 або особисто в Інтернет-центрі ОУНБ ім.Д.І.Чижевського. Набір обмежений.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 28 березня по 03 квітня

З 28 березня, коли в школі ще тривають весняні канікули, запрошуємо до обласної бібліотеки ім. Д. І. Чижевського переглянути книжкову виставку «Руками створена краса», яка працює у відділі з економічних, технічних, природничих наук. На виставці представлені книги, які допоможуть вам власноруч або разом з дитиною виготовити поробку. А також буде цікаво відвідати виставку робіт «Веселковий дивокрай Олени Рябухи», де є рушники, серветки, вишиті картини, печворк-роботи, м`які іграшки зроблені власноруч майстринею. Виставка працює у відділі краєзнавства.

31 березня у відділі мистецтв відбудеться презентація виставка ретро-фотографій відомого кіровоградського колекціонера Юрія Тютюшкіна «Дім, в якому живе театр». На фотографіях представлена будівля театру, яким він був протягом ХІХ-ХХ століть. Обласна бібліотека ім.Д. Чижевського має добрі традиції інсценізації драматичних творів, інших постановок. І хоча це дещо незвичне віяння, але воно відкриває шлях для зародження і розвитку молодих талантів, для відкриття бібліотеки як креативної ініціації в театральному дійстві. 27 березня світова спільнота відзначила Міжнародний день театру. Щиро вітаємо всіх із цим святом. Бажаємо миру, добра, зростання талантів, успіхів у творчих пошуках.

31 березня о 17.00 у відділі документів іноземними мовами продовжуються танцювальні вечори. Протягом місяця, щочетверга, американка Марія проводить танцювальні майстер-класи англійською мовою. Нагадуємо, що у відділі документів іноземними мовами щодня крім вихідних о 17.00 відбуваються засідання клубів розмовної англійської мови.

1 квітня – свято сміху та жартів. Хоча День сміху не відзначений в жодних календарях всенародних свят, але цей день сміливо можна вважати міжнародним святом. Тож і в бібліотеці ім. Д. І. Чижевського це свято не пройде не поміченим. У відділі обслуговування користувачів 31 березня відбудеться презентація книжкової виставки “Як сміються в світі”. А у відділі абонемента до Всесвітнього дня сміху буде оформлено книжкову виставку для відкритого перегляду « Здоровий сміх, що гріє всіх!».

З 1 квітня у відділі обслуговування користувачів в рамках роботи Центру європейської інформації буде оновлено книжкову виставку з циклу «Європейський день». Також буде представлена книжкова виставка «Розширення НАТО на схід: українська перспектива». А при клубі інтелектуальних ігор працюватиме книжкова виставка інтелектуальних ігор «Розумники і розумниці».

З 22 березня у відділі з економічних, технічних, природничих наук продовжує працювати виставка дитячого малюнка, приурочена до Всесвітнього Дня води - «Джерело мого дитинства».

Запрошуємо жителів міста здійснити віртуальну мандрівку «Фортеця св.Єлисавети - унікальна фортифікаційна пам’ятка XVІІІ ст.». Таку екскурсію можна замовити особисто у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д. І. Чижевського або за телефоном 22-58-90.

Шановні користувачі поважного віку! Бібліотечний регіональний тренінговий центр - запрошує усіх бажаючих на тренінги комп’ютерної грамотності та пошуку в Інтернет. Навчання проходить безкоштовно за бібліотечними комп’ютерами. Але є обмеження в кількості учасників. Тож поспішіть зареєструватися на квітневе навчання комп’ютерній грамотності за телефоном 22-58-90 або особисто в Інтернет-центрі ОУНБ ім.Д.І.Чижевського.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 21 по 27 березня

21 березня у всьому світ відзначається День поезії. На книжкових виставках «Так ніжно і медово пахне слово» (відділ читальних залів) та «Царина поезії» (відділ абонемента) представлені кращі зразки світової та української поезії. Серед відомих класичних перлин є твори молодих поетів, які торують свій шлях в поезії через сучасність.

21 березня о 12.30, у Всесвітній День поезії у відділі обслуговування користувачів відбудеться театрально-музична композиція “Лісова пісня” Лесі Українки — нове прочитання”. Її пропонує гостям молодий колектив аматорів Кіровоградського національного технічного університету. Сподіваємось, що мовою “Лісової пісні” Поезія “заговорить” до нас зовсім по-особливому. Запрошуємо всіх до театру в бібліотеці!

21 березня минає 150-та річниця від дня народження відомого єлисаветградського архітектора Якова Васильовича Паученка. Яків Паученко – митець, який створив неповторний модерний архітектурний ансамбль історичного центру міста Єлисаветграда. За його проектами була побудована лікарня Червоного Хреста Св. Анни (пологовий будинок № 2), лікарні Гольденберга (міська лікарня № 3), будинки Вайсенберга (обласне управління охорони здоров'я), Мейтуса (дитяча музична школа № 1 ім. Нейгауза), Міжнародний кредитний банк (вул. Дворцова, 17), Гостинний двір (Управління СБУ в Кіровоградській обл.), театр "Ілюзія" (школа мистецтв), багато приватних будинків. Всього - понад 20 зафіксованих об'єктів і це - за 48 років життя. У відділах бібліотеки працюють книжкові виставки, присвячені ювілею Я. Паученка «Життя і творчість Якова Паученка». Принагідно повідомляємо, що більше про Якова Паученка та інших видатних особистостей нашого краю можна дізнатися з бібліотечної бази даних «Видатні земляки» за адресою http://wiki.library.kr.ua

22 березня о 14.00 в Орхуському центрі екологічної інформації обласної бібліотеки ім. Д.І. Чижевського відбудеться круглий стіл “Водні ресурси Кіровоградщини”, приурочений до Всесвітнього дня води. Теми, що пропонуються до розгляду на засіданні: основні аспекти охорони та збереження водних ресурсів Кіровоградської області; обґрунтування необхідності збереження запасів питної води; дослідження радону та радіохімічних показників у джерелах водопостачання Кіровоградської області; стан очищення стічних вод комунальними підприємствами області та їх вплив на водні об’єкти; поверхневі водойми - джерело інфекційних та неінфекційних захворювань та ін. В рамках круглого столу відбудеться урочисте нагородження переможців конкурсу дитячого малюнка «Джерело мого дитинства», який проводився Кіровоградським облводресурсів та управлінням освіти Кіровоградської міської ради. Запрошуємо на засідання круглого столу фахівців та громадських діячів.

23 березня о 14.00 фахівці обласної організації Товариства Червоного Хреста України проводять круглий стіл, присвячений боротьбі зі СНІДом і туберкульозом. Сьогодення вимагає підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу, профілактичні методи та можливості ліквідації цієї хвороби. Для гостей і учасників круглого столу буде запропонована експозиція цікавих матеріалів з даної теми.

24 березня о 13.30 у відділі краєзнавства відбудеться засідання Краєзнавчих студій: “Нові краєзнавчі дослідження Олександрівського району”. На засіданні директор Олександрівського районного краєзнавого музею Василь Білошапка розповість про нові дослідження з історії Олександрівського району. У 2005 році він став лауреатом кіровоградської обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-ужиткового мистецтва ім. Я. Паученка в номінації «Геральдика і вексилологія». Найбільш успішним із проектів Василя Білошапки є підготовлені і видані у співавторстві з Борисом Кузиком «Олександрівка. Погляд крізь віки», «Олександрівський меридіан: люди, події, час», «У плині часу. Енциклопедія Олександрівщини», двотомник «Кіровоградщина: історія та сучасність центру України». Він є також членом Національної спілки краєзнавців України. Запрошуємо на зустріч краєзнавців, співробітників архівів, музеїв, викладачів, студентів та всіх бажаючих. Вхід вільний.

24 березня о 15.00 у відеозалі обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться показ фільму режисера Павла Височанські «Коли-небудь ми станемо щасливими» (Польща, 2011 рік). Запрошуємо активних жителів нашого міста усіх вікових категорій, які бажають приємно та з користю провести час. Темою обговорення стане право на щасливе життя.

24 березня о 17.00 у відділі документів іноземними мовами продовжуються танцювальні вечори. Протягом місяця, щочетверга, американка Марія проводить танцювальні майстер-класи англійською мовою. Нагадуємо, що у відділі документів іноземними мовами щодня крім вихідних о 17.00 відбуваються засідання клубів розмовної англійської мови. Цього тижня засідання присвячені Тижню американської поезії.

У суботу, 26 березня з 10.00 під час шкільних весняних канікул у відділі читальних залів відбуваються шахові турніри. Запрошуємо дорослих і малечу на шахово-шашкові поєдинки.

27 березня – відзначається Міжнародний День театру. У відділі мистецтв з 25 березня працює виставка ретро-фотографій відомого кіровоградського колекціонера Юрія Тютюшкіна «Дім, в якому живе театр». На фотографіях представлена будівля театру, яким він був протягом ХІХ-ХХ століть.

Шановні користувачі поважного віку! Бібліотечний регіональний тренінговий центр - запрошує усіх бажаючих на тренінги комп’ютерної грамотності та пошуку в Інтернет. Навчання проходить безкоштовно за бібліотечними комп’ютерами. Але є обмеження в кількості учасників. Тож поспішіть зареєструватися на квітневе навчання комп’ютерній грамотності за телефоном 22-58-90 або особисто в Інтернет-центрі ОУНБ ім.Д.І.Чижевського.

З 2 березня у відділі мистецтв працює виставка картин «Вчитель. Школа. Мистецтво» (де представлені творчі роботи сутентів та викладачів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім.В.Винниченка). Відділ проводить безкоштовні екскурсії по виставці, запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 14 по 20 березня

З 14 березня у відділі обслуговування користувачів працює виставка, присвячена лауреатам Національної премії України ім. Т.Шевченка. У номінації «Публіцистика і журналістика» премію Отримав Левко Григорович Лук'яненко, відомий як Автор «Акту про Незалежність України», український дисидент і політик часів СРСР, співзасновник Української Гельсинської Групи, політик та громадський діяч, народний депутат України, Герой України, письменник. На виставці представлені авторські політологічні та публіцистичні твори. Запрошуємо до перегляду.

З 16 березня у відділі мистецтв працює книжкова виставка до 140-річчя етнографа, археолога Вадима Щербаківського, родом з Житомирщини. З 1903 року він досліджував стару українську архітектуру, брав участь в етнографічних експедиціях у різних районах України, в археологічних розкопках під Києвом, у Гінцях на Полтавщині та інших. Дізнатися більше про життєвий і творчий шлях науковця можна на книжковій виставці «Календаря мистецтв».

17 березня о 17.00 у відділі документів іноземними мовами продовжуються танцювальні вечори. Протягом місяця, щочетверга, американка Марія проводить танцювальні майстер-класи англійською мовою. Тобто ви не лише опануєте танці Середнього Заходу Америки, але, оскільки мова майстер-класів англійська, - танцюючи, вивчите й іноземну мову. Приходьте до бібліотеки, де навчаються танцюючи! Нагадуємо, що у відділі документів іноземними мовами щодня крім вихідних о 17.00 відбуваються засідання клубів розмовної англійської мови.

18 березня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться віртуальна мандрівка «Вулицями рідного міста» для учнів ЗОШ №10. Запрошуємо всіх бажаючих здійснити з нами віртуальну подорож та дізнатися про цікавинки нашого міста, побачити фото природних та історичних об’єктів і звичайно ж поділитися своїми враженнями.
Запрошуємо на зустріч. Вхід - вільний.

З 1 березня у відділі краєзнавства оновлено книжкову виставку «Книжковий арсенал 2016 року», де представлені нові краєзнавчі надходження.

З 2 березня у відділі мистецтв працює виставка «Вчитель. Школа. Мистецтво» (де представлені творчі роботи сутентів та викладачів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім.В.Винниченка). Відділ проводить безкоштовні екскурсії по виставці, запрошуємо до перегляду.

Протягом тижня у відділі абонемента працює книжкова виставка до Дня народження Т.Г.Шевченка “В моєму серці слово Кобзаря”

З 10 березня в холі І поверху працює фотовиставка «Культурна спадщина вірменів України», присвячена багатовіковій історії та культурі вірмен України. І зокрема 400-річчю від початку вірменського книгодрукування у Львові. На виставці представлені фотографії ікони Вірменської Богородиці, вірменського Львівського Євангелія ХІІ ст., графіті у храмі Софії Київської та багато інших світлин. Виставка працює протягом тижня, далі мандрує в Київ, тож не згайте можливості переглянути фотографії.

З 14 по 20 березня 2016 року проходить Європейський тиждень проти расизму. Його ініціює міжнародна мережа UNITED. Упродовж Європейського тижня проти расизму в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського відбуватимуться інтерактивні освітні та культурні заходи з залученням широкого загалу громади. Зокрема в рамках засідань клубів з вивчення англійської мови протягом тижня відбуватимуться читання творів, перегляди фільмів, де засуджується расизм. Також 18 березня для учнівської молоді буде проведена інформаційно-просвітницька акція проти расизму.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 07 по 13 березня

Шановні пані і чарівні панянки! Вітаємо вас зі святом весни, краси і ніжності - 8 Березня! Нехай лагідна посмішка весняного сонця дарує вам невичерпну енергію, красу і чарівність, життя ваше буде наповнене щастям, добробутом та натхненням. Зі святом! Повідомляємо, що у зв’язку зі святковими днями бібліотека 5,6,7 березня працює з 10.00 до 18.00. 8 березня - вихідний.

7 березня запрошуємо переглянути книжкові виставки, присвячені 8 Березню. А саме: «Жінки в історії та політиці» (відділ читальних залів), «Єлисаветградки» (відділ рідкісних і цінних видань), «Весна. Жінка. Краса» (відділ краєзнавства), «Жінка. Мати. Берегиня» (відділ абонемента). А також виставку творчих робіт вишивок Олени Рябухи «Веселковий дивокрай» (відділ краєзнавства).

9 березня о 17.00 у відділі документів іноземними мовами розпочинаються танцювальні вечори. Протягом місяця, щочетверга, американка Марія проводитиме танцювальні майстер-класи англійською мовою. Тобто ви не лише опануєте танці Середнього Заходу Америки, але, оскільки мова майстер-класів англійська, - танцюючи, вивчите й іноземну мову. Приходьте до бібліотеки, де навчаються танцюючи!

11 березня о 16:30 у відділі мистецтв відбудеться колоритна мандрівочка з Сергієм Клименком «Південно – східна Азія: від Монголії до Сінгапура». Запрошуємо разом з нами взяти участь у цій мандрівці, адже світ Південно-Східної Азії дійсно вражає, він - немов чарівна скринька, наповнений чудовими дарами: щедрим сонцем, чудесним теплим морем, білосніжними пляжами, казкової краси храмами, екзотичними плодами та яскравими тропічними квітами.

12 березня о 14:30 у відділі мистецтв відбудеться друга частина майстер-класу відомої майстрині Лариси Гарбузенко «Витинанки за графічним зображенням». Цей майстер-клас продовжить роботу над матеріалом, який учасники отримали нещодавно. З собою мати: папір (кольоровий); ножиці манікюрні великі; олівець. Вхід – вільний, усмішка і гарний настрій після майстер-класу гарантується.

Увага! Бібліотека отримала книгу Івана Франка І.Франка «Захар Беркут» рельєфно-крапковим шрифтом, тобто шрифтом Брайля. Книга видана у трьох томах. Усі бажаючі можуть взяти видання на певний термін додому. Запрошуємо усіх бажаючих відвідати Майданчик «ІнтерСвіт» для людей з вадами зору та ознайомитися з книгами, виданими рельєфно-крапковим шрифтом: духовно-канонічними виданнями, художньою літературою для дорослих та дітей.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 29 лютого по 06 березня

1 березня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів до 145-річчя відомої української письменниці Лесі Українки відбудеться літературно-театральний захід "Я в серці маю те, що не вмирає". Програму підготували освітяни й студенти Кіровоградського будівельного коледжу. Молодь читатиме ліричні шедеври поетеси, пролунає її улюблена музика, розкриються високі й трагічні сторінки її біографії, будуть представлені театралізовані сценки з драматургійного спадку Лесі Українки. Сподіваємось, що відвертість душі геніальної поетеси, щирість її обдарування, передана юними виконавцями, зачарує гостей та учасників цього заходу.

2 березня о 13.30 у відділі рідкісних і цінних видань відбудеться презентація виставки рідкісних і цінних документів «Єлисаветградки», організованої спільно з Державним архівом Кіровоградської області. На виставці представлені матеріали, що ілюструють сторінки життя відомих і маловідомих жінок нашого краю, а також фотографії єлисаветградок із колекції Юрія Тютюшкіна.
Цікавими архівними документами є Атестат про закінчення Одеського інституту шляхетних панянок 1886 р. Наталії Парізо де ла Валетт, дружини Н. О. Дмитрієва, колезького радника, мирового судді та єлисаветградського землевласника; прошеніє вдови Т. Царенкової про звільнення з міщан м. Єлисаветграда для прийняття монашества та інші. Різні інтереси, різні сфери життя, які проявляють жінку-особистість, є наскрізною темою виставки. Запрошуємо до перегляду виставки.

2 березня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття щорічної, традиційної, різноманітної і, як завжди, захоплюючої виставки творів і молодих, талановитих і успішних студентів, а також досвідчених викладачів художньо-графічного відділення мистецького факультету КДПУ ім. В.Винниченка «Вчитель. Школа. Мистецтво». Представлена експозиція демонструє вільний вибір авторів щодо жанру, теми, техніки виконання. У цьому вернісажі є і спільне, що єднає всіх його учасників, – це та сама школа, що вже склалася в педагогічному університеті. Тут можна побачити основні пріоритети освітньої програми кафедри: особлива увага приділяється вивченню основ академічного малюнка, живопису і композиції, знайомству з різними техніками мистецтва, вивченню традиційного українського народно-ужиткового мистецтва. При цьому кожен учасник виставки має свій унікальний почерк, свою манеру і власні вподобання. В єднанні вчителів та їх учнів, руйнуванні творчих кордонів - особлива цінність виставки. Адже в кожного з учасників є спільна мета, є спільне завдання – дарувати творчість співкраянам, навчати – навчаючись, поширюючи свої творіння та примножуючи їх у своїх учнях. Запрошуємо на відкриття;

3 березня о 17.00, у Всесвітній День миру для письменника, відділ обслуговування користувачів запрошує всіх бажаючих на зустріч із молодими кіровоградськими літераторами “Знаки доби і грані таланту”. До нас завітають поети і прозаїки — Надія Гармазій, Оксана Буянова, Василь Левицький, Інна Колесник, Ольга Мігель, Василь Штанденко. Майже всі ці імена любителі читання уже зустрічали на сторінках збірників поезій, антологій, на шпальтах періодичних і електронних видань. Поціновувачі літератури мають змогу в цей день поспілкуватися із молодими письменниками й поетами, відкрити для себе їх неповторний та яскравий світ. Літераторів і гостей зустрічі привітає творча група юних музикантів "Coffee Unlimited". Тож щиро запрошуємо відсвяткувати цей чудовий день у бібліотеці — Храмі, де живуть творіння світового письменства.

Також розпочнуть роботу і наступні книжкові виставки:
з 1 березня до 155-річчя від дня смерті Т.Г. Шевченка «Знать, од Бога і голос той, і ті слова» (відділ читальних залів);
З 2 березня до Міжнародного дня жінок - «Жінки в історії та політиці» (відділ читальних залів); «Жінка. Мати. Берегиня» (відділ абонемента)

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців щодня, крім вихідних, о 17.00 відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 21 по 28 лютого

23 лютого об 11.30 у відділі краєзнавства відбудеться засідання Краєзнавчих студій: «Єлисаветградська преса кінця ХІХ - початку ХХ століття”. На засіданні Краєзнавчих студій археограф Державного архіву Кіровоградської області, викладач кафедри видавничої справи та редагування КДПУ ім.Володимира Винниченка Роман Базака розповість про історичні передумови формування преси Кіровоградщини. Запрошуємо на зустріч журналістів, краєзнавців, співробітників архівів, музеїв, викладачів, студентів та всіх бажаючих. Вхід - вільний;

23 лютого о 17.00 в обласній бібліотеці ім. Д.І. Чижевського відбудеться презентація книги “Українська отаманщина”. Історичну роботу представить сам автор Юрій Митрофаненко. У книзі висвітлюється явище отаманщини, яке було складовою процесів Української революції періоду Директорії доби третьої російсько-української війни 1918-1919 рр. Як запевнив історик, мульти-медійна презентація буде інформативною та цікавою. Юрій Митрофаненко розповість про історію створення книги, про цікаві факти з історії, які не потрапили до книги, та проведе паралелі із сучасністю. Присутні зможуть дізнатися, чому холодноярці боролися з отаманщиною, та чи вдалося українцям її подолати;

Всього тиждень у відділі рідкісних і цінних видань, з 22 лютого по 2 березня, працює виставка «Західноєвропейські видання XVIІ-XVIII cтоліття», на якій представлені книги із історії, філософії, релігії, літератури, що вийшли з різних видавничих центрів Європи: Амстердама, Парижа, Лондона, Лейпцига, Венеції. Запрошуємо перегляти унікальні книжкові видання!

Всесвітній день котів традиційно відзначається в перший день весни – 1 березня. Тож вітаємо всіх котів та їхніх господарів зі святом, що настає, і запрошуємо до відділу абонемента обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського обрати «котячу» книгу і довідатися більше про своїх улюблених Мурзиків та Барсиків! Кішка – близька до людини тварина. Деяким з них пощастило і вони потрапили у своєрідне «котоописання у віках». Кіт Бегемот («Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова) і кіт Базиліо («Золотий ключик, або Пригоди Буратіно» Олексія Толстого); кіт Мурр («Життєві погляди кота Мурра» Ернста Теодора Гофмана) та кішка, яка гуляла сама по собі Редьярда Кіплінга. А ще Чеширський кіт та Кіт учений, Кіт Матроскін та Кіт у чоботях, Кішка-кривоніжка та Кіт Баюн, кошеня Гав та кіт Шашлик… Прийдіть до нас зі своєю малечею й оберіть разом книги про котів;

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців щодня, крім вихідних, о 17.00 відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 15 по 21 лютого

Щорічно, 21 лютого вся світова спільнота відзначає Міжнародний День рідної мови. Тож і в бібліотеці Д.І.Чижевського це свято глибоко пошановується, адже рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається з нею на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Для користувачів бібліотеки у відділі абонементу підготовлено книжкову виставку «Бринить, співає наша мова» та виставку «Це наше слово. Жить йому повіки» у відділі обслуговування користувачів;

17 лютого о 14.00 в Інтернет – центрі відбудеться тренінг «Я медіа - грамотний». Запрошуються соціально активні громадяни віком від 16 років, які цікавляться медіа -освітою та медіа - грамотністю;

 17 лютого о 15.00 у кіноклубі «Екран»відбудеться показ фільму «Дамський цирульник/ Coiffeur pour dames,режисер: Жан Буайе.

Дамський перукар Маріус змушений постійно стикатися з новими і дикими запитами своїх клієнток, які відчайдушно йдуть за модою. Одна бажає зробити зачіску у вигляді вежі немислимих розмірів, інша хоче прорідити волосся так, як морквину на городі, а третя взагалі вимагає обстригти її «під нуль».Цирульнику вже доволі набридло відбиватися від таких дамочок та їх запаморочливих пропозицій.Але, одного разу, в один прекрасний день відбувається щось, що зовсім «Не налазить на голову» ... Запрошуємо до перегляду;

18 лютого о 15.00 відбудеться показ фільму соціального і правового кіно Docudays UA «Любіть мене, будь ласка!», режисер - Валерій Балаян.

19 січня 2010 року минув рік від дня безпрецедентного розстрілу в центрі Москви адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової. Фільм Валерія Балаяна присвячений насамперед Насті Бабуровій, талановитій дівчині з Севастополя, життя якої обірвала куля кілера-нациста. Герої фільму – друзі й близькі Насті, її колеги, батьки. У стрічці використані справжні відеозаписи російських фашистів, а також музичні кліпи, розміщені на нацистських сайтах. Ці матеріали розкривають справжній масштаб неонацизму в сучасній Росії, де нині офіційно існують 144 зареєстровані організації, які налічують понад півмільйона активних членів. Запрошуємо на кінопоказ.Вхід - вільний.

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців щодня, крім вихідних, о 17.00 відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

Деталі в розділі “Що нового”

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 08 по 14 лютого

14 лютого весь християнський світ відзначає День святого Валентина - покровителя всіх закоханих. Це найромантичніше свято, коли всі зізнаються один одному в любові і дарують валентинки своїм коханим та обов’язково якісь солодощі у формі серця: торт, цукерки, печиво, тістечка, шоколад. Про кохання написано багато. Коли це почуття з’являється, серце завмирає, душа тремтить, а слова ллються самі собою, хочеться писати вірші і оспівувати свою любов. Запрошуємо більше дізнатися про це свято і його історію з книжкових виставок: «І погляд Ваш мені любов’ю диха» (відділ читальних залів), «Через віки – з любов’ю» (відділ міського абонемента) та «Руками створена краса» (відділ документів з економічних, технічних та природничих наук);

10 лютого о 15.00 у кіноклубі «Екран»відбудеться показ фільму «Тато, мама, моя служниця і я/ Papa, maman, la bonne et moi», режисера Жан-Поль Ле Шануа. Довгі роки ранок в будинку, на пагорбі - десь на околиці Парижа завжди починався однаково. Головний герой, син Робер, ріс, дорослішав, став вище свого тата ростом і навіть влаштувався повіреним у відомого адвоката. Правда, в один звичайний зимовий день у житті Робера відбулися великі зміни. Молодий гульвіса несподівано втратив роботу і познайомився з чарівною дівчиною Катрин - прийомною матір'ю чудової дитини. І багато чого стало змінюватися в квартирі дружної родини Робера. Інтелігентні мама і тато не відразу змогли погодитися з незвичайним вибором сина - взяти в дружини «жінку з дитиною». І тільки справжня душевна чуйність, притаманна героям, допоможе їм зрозуміти один одного. Сім'ї, яка тепер буде щаслива в будинку на пагорбі ще довгі роки, і ранок буде починатися однаково - з взаємної ніжності та трепетної любові ... Запрошуємо до перегляду;

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців щодня, крім вихідних, о 17.00 відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

Нагадуємо, триває всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна». Запрошуємо усіх кіровоградців долучатися до благодійності та передавати книги для військовослужбовців, що знаходяться в зоні АТО.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 01 по 07 лютого

2 лютого о 15.00 в обласній бібліотеці ім. Дмитра Чижевського відбудеться урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка лауреатам 2015 року у номінаціях: „Поезія”, „Проза”, „Літературознавство та публіцистика”. На урочистості запрошуються науковці, краєзнавці, літератори, педагоги та студенти, читачі бібліотеки та всі бажаючі.

3 лютого о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудуться літературні читання, присвячені 125-літтю Павла Григоровича Тичини під назвою “Послав я в небо свою молитву”. Відвідувачі заходу познайомляться з надзвичайно цікавою сторінкою творчої біографії Тичини-співця й музиканта, яку відкрив для нинішніх кіровоградців краєзнавець і журналіст Володимир Поліщук. Ближче познайомитись із перипетіями долі багатогранного митця, багатством поетичного світу, обдаруваннями художника гості зможуть завдяки розповідям науковців Григорія Клочека, Олега Поляруша, Марії Фоки, Надії Гармазій. Філігранність ліричного слова поета відсвічуватиме і у віршах, які прочитають студенти-філологи Кіровоградського державного педуніверситету імені В.Винниченка.Запрошуємо любителів поезії, музики й живопису відкрити для себе ще одну неповторну сторінку в мистецтві.

3 лютого о 14.00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація виставки «Веселковий дивокрай Олени Рябухи».Мистецтво вишивки вічне. Не старіє воно й сьогодні і найбільша його цінність - поєднати в собі минуле і сучасне, що й прагне досягти в своїх авторських роботах Олена Рябуха. На виставці майстриня представляє рушники, серветки, вишиті картини, роботи виконані в техніці печворк, м`яку іграшку.
Ласкаво запрошуємо на виставку «Веселковий дивокрай Олени Рябухи», яка буде експонуватись протягом місяця у відділі краєзнавства (ІІІ поверх, кімната 309).

3 лютого о 15.00 у кіноклубі «Екран»відбудеться показ фільму «Щасливчики/ Les Veinards» (режисер: Філіп де Брок) - французька кінокомедія, яка складається з п'яти новел, головними героями яких є щасливчики, які виграли головні призи різних лотерей. Запрошуємо до перегляду.

6 лютого об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас з печворку «Конвертик - футляр» від Ірини Кудревич. Відомий кіровоградський квілтер, пані Ірина допоможе кожному опанувати нові текстильні практики. На майстер клас запрошені діти та дорослі дитячо-юнацького товариства «Січ» та усі бажаючі. Вхід - вільний.
Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців, щодня, крім вихідних, о 17.00, відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 25 по 31 січня

27 січня о 15.00 у кіноклубі «Екран» до Міжнароодного дня пам'яті жертв Голокосту відбудеться показ фільму «Живі».
В основі кінострічки, знятої на кіностудії «Листопад-фільм», постали трагічні події Голодомору в Україні. Але «Живі» – картина не про Голодомор як такий. Це – новий погляд на події Голодомору 30-х років, як одного з кривавих епізодів постреволюційної-передвоєнної України. Події фільму відбуваються у 1917-1937 роках, в ньому показані дві сюжетні лінії. Перша - базується на свідченнях наших співвітчизників, яким вдалося вижити після цих трагічних подій. Друга – погляд іззовні, очима британського журналіста Гарета Джонса, чия правда про трагедію українців була детально описана, але так і не почута сучасниками. Серед свідків - жителі Кіровоградської області – відомий краєзнавець Федір Плотнір та інші;

28 січня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться краєзнавчі студії, присвячені 150-й річниці від дня народження Василя Івановича Харцієва (1865-1937) – відомого педагога, мовознавця і теоретика літератури. У 1908 році він заснував у Єлисаветграді громадське комерційне училище та був його директором. На зустріч запрошуємо краєзнавців, педагогів та студентів, співробітників музеїв та архівів, читачів бібліотеки та усіх бажаючих.
Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців щодня, крім вихідних, о 17.00, відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

25 січня в рамках діяльності Орхуського центру екологічної інформації відкривається книжкова виставка “Природні ресурси: економія, вторинне використання, утилізація відходів”. Природні ресурси як компонент навколишнього середовища, місце перебування людини й умови її життя беруть участь у суспільному виробництві, виступають засобом виробництва і джерелом задоволення потреб людини. В умовах сучасного науково-технічного прогресу, швидкого розвитку продуктивних сил, які ведуть до значного споживання природних ресурсів, глобального характеру набувають проблеми забезпечення та їх захисту. Тривалий час проблема обмеження природних ресурсів на розглядалася, однак з розвитком науки і техніки вона постала як проблема економічна, технологічна і світоглядна. При цьому треба врахувати, що вона пов’язана не з браком природних ресурсів, а з їх нераціональним використанням та забрудненням. Тому невипадково останнім часом так багато уваги приділяють оцінці природних ресурсів, їх раціональному використанню, відтворенню, а також питанням переробки й утилізації відходів. Представлені на книжковій виставці матеріали висвітлюють питання природно-ресурсного потенціалу України та його оцінки, розглядають еколого-економічні аспекти використання природних ресурсів, знайомлять з пріоритетами національної стратегії сталого розвитку, проблемами екологізації галузевих виробництв та технологіями утилізації відходів. Книги і періодичні видання розгдянуті у рубриках:
• Природно-ресурсний потенціал України та його оцінка
• Еколого-економічні аспекти використання природних ресурсів
• Пріоритети національної стратегії збалансованого (сталого) розвитку
• Екологізація галузевих питань природокористування
• Поводження з відходами в Україні
Матеріали виставки будуть корисними як фахівцям-виробничникам, екологам, так і широким колам відвідувачів.

Протягом 2016 року відділ обслуговування користувачів буде знайомити гостей бібліотеки з незвичайними святами, які святкують європейці. Цикл виставок має назву «Європейський день» і кожного місяця на вас будуть чекати нові відкриття: це і день миру, і всесвітній День «Дякую», і міжнародний день обіймів та багато ін. Запрошуємо до перегляду. Вхід – вільний.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

З 18 по 24 січня

20 січня о 15.00у кіноклубі «Екран» відбудеться показ фільму «Море кличе», знятий режисеромВолодимиром Брауном.

Катерина Чумак, вдова чорноморського моряка, ростить чотирьох синів. Діти загиблого моряка вирішують присвятити своє життя морю. Двоє плавають на одномусейнері. Один з них- капітан, другий мріє про далекі береги і намагається ігнорувати накази капітана, але незабаром зрозумівши, що так він нічого не доб'ється, бере уроки мужності і порядку у старшого брата. Молодший братик шкідливий п'ятикласник Тімка- теж коли-небудь стане капітаном, а поки вирішує залишити матір у спокої і влаштуватися юнгою на корабель…Запрошуємо до перегляду;

21 січня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер - класЛюдмили Кривенкоз виготовлення ляльки-мотанки. Запрошуємо до участі всіх, хто бажає виготовити своїми руками ляльку.

З собою мати: білу тканину - для голови ляльки, нитки міміне та гарний настрій (обов'язково!).

Вхід вільний!

Бажаєте вільно спілкуватися англійською – приходьте до бібліотеки, у відділ документів іноземними мовами. Запрошуємо усіх кіровоградців, щодня, крім вихідних, о 17.00 відвідати безкоштовний клуб розмовної англійської мови.

Деталі в розділі «Що нового».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ — ВІЛЬНИЙ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


Попередні заходи (січень-грудень 2015 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2014 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2013 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2012 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2011 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2010 року)

Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Анонс масових заходів
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2016 Webmaster: webmaster@library.kr.ua