[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata

[ HOME ]
Фон Анонс масових заходів


Фон

Анонс масових заходів

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 31 грудня 2018 року по 06 січня 2019 року

Шановні користувачі, колектив бібліотеки щиросердно вітає Вас з Новим роком і Різдвом Христовим, бажає доброго здоров’я, добробуту, яскравих вражень та фантастичних книжкових відкриттів! Повідомляємо, що 31 грудня бібліотека працює з 10.00 до 18.00, 1 січня – вихідний день.

3 січня об 11.00 у відділі мистецтв відкриється виставка старовинних різдвяних листівок із колекції відомого краєзнавця, філокартиста Юрія Тютюшкіна. Усі, хто завітає на презентацію виставки “Різдво у Єлисаветграді”, дізнається багато цікавого про історію вітчизняної листівної картки, про роботу єлисаветградської пошти.

2 січня у відділі краєзнавства розпочне роботу книжкова виставка “На здобуття обласної літературної премії ім. Є.Маланюка”, де представлені твори номінантів на отримання премії у 2019 році. Премія заснована у 2002 році і є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори за високохудожні твори у жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства.

З 2 січня у відділі обслуговування користувачів працюватиме книжкова виставка «Світи Джерома Селінджера» до 100-річчя від дня народження американського письменника Дж. Д. Селінджера, найвизначніший головний твір якого — «Ловець у житі» (1951 р.) мав значний вплив на суспільство і посідав перше місце в списку американських бестселерів.

З 2 січня у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я можна переглянути книжкову виставку «Імунопрофілактика – щит від хвороб».

З 5 січня у відділі краєзнавства запрошуємо переглянути книжкову виставку «Подвиг непідвладний часу», присвячену 75-річчю вигнання нацистських окупантів з міста Кіровограда (нині – Кропивницький), що відбулося 8 січня 1944 року.

6 січня запрошуємо до відділу краєзнавства для перегляду книжкової виставки “Цінитель слова значущого” до 65-річчя від дня народження прозаїка, голови Кіровоградської обласної організації НСПУ Василя Бондаря.

З 6 січня у відділі абонемента працюватиме книжкова виставка «Різдво розкриває серця!». Різдво Христове — велике християнське свято, встановлене на згадку про народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Світла і радості Вам!

Запрошуємо жителів та гостей міста переглянути нові книжкові виставки!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 24 по 30 грудня 2018 року

Шановні користувачі, відвідувачі та друзі бібліотеки! Щиро вітаємо з Різдвом Христовим (західного обряду) і бажаємо вам миру та злагоди, оптимізму і натхнення! Повідомляємо, що 22, 23 і 24 грудня бібліотека працює з 10.00 до 18.00, раді бачити вас у затишних залах бібліотеки. 25 грудня - вихідний день.

За тиждень настане новий, 2019 рік. Відділ обслуговування користувачів підготував книжкову виставку «Різдвяні переливи» (Центр Європейської інформації), відділ абонемента - відкритий перегляд до нового року «Сяйво новорічних свят». А також запрошуємо жителів та гостей міста переглянути новорічні виставки - творчі та книжкові, наповнені магією казки, і оцінити креативні ялинки, які власноруч створили для відвідувачів працівники відділів обслуговування.

Творчі виставки: у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук працює виставка робіт майстринь Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз» - «У розмаїтті творчості». Відділ мистецтв запрошує на індивідуальні та групові екскурсії-ознайомлення з культурно - мистецьким проектом Олени Мединської «Із сонцем за плечима» - чарівний світ дитинства в українській народній іграшці.

Безкоштовне вивчення англійської мови. Відділ документів іноземними мовами запрошує усіх бажаючих на засідання розмовних клубів з вивчення англійської мови, які відбуваються щодня, крім п’ятниці і вихідних, о 17.00.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 17 по 23 грудня 2018 року

Традиційним передвісником улюблених зимових свят є День святого Миколая. У відділі абонемента для користувачів бібліотеки підготовлений відкритий перегляд «З нетерпінням я чекаю — нині свято Миколая», де користувачі бібліотеки можуть взяти тематичні книги й журнали і дізнатися про історію, традиції цього свята.

18 грудня у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочне роботу книжкова виставка “Економіка. Держава. Право”. Тут представлена інформація про сучасну економічну систему країни, її структурну і територіальну організацію, стратегію розвитку. Виставка працює протягом місяця, запрошуємо до перегляду.

У відділі обслуговування користувачів до 100-річчя заснування Національної Академії наук України працює книжкова виставка «Наука і освіта: моделі взаємодії» і до 150-річчя від дня заснування Товариства «Просвіта» - книжкова виставка «Нев'янучий світ українства».

18 грудня о 14.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться презентація виставки майстринь Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз» - «У розмаїтті творчості».

Запрошуємо на індивідуальні та групові екскурсії до відділу мистецтв, де працює культурно - мистецький проект Олени Мединської «Із сонцем за плечима» - чарівний світ дитинства в українській народній іграшці.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 10 по 16 грудня 2018 року

12 грудня о 14.00 у відділі документів із економічних, технічних та природничих наук відбудеться презентація навчальних видань Миколи Вікторовича Анісімова, професора кафедри теорії і методики технологічної підготовки охорони праці та безпеки життєдіяльності ЦДПУ ім. В.К.Винниченка, захід також приурочений до 45-річчя виходу його першої книги “Справочник по транзисторным радиоприёмникам, радиолам и магнитофонам”.

12 грудня о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація альбому “Фонтани Єлисаветграда – Кіровограда – Кропивницького”, автором-укладачем якого є Олександр Едуардович Жосан. Автор здійснив спробу визначення ролі й місця фонтанів в архітектурному ландшафті нашого міста та окреслення тенденцій їх формоутворення в кінці ХІХ – першому двадцятиріччі ХХІ століття.

13 грудня о 16.00 у відділі мистецтв відбудеться мистецький вечір “Микола Садовський: погляд із сьогодення”, присвячений дню народження знаного актора, режисера, антрепренера. Кропивницькі краєзнавці розкажуть про новітні спрямування першого українського стаціонарного театру, заснованого М. Садовським, про його театральну діяльність часів УНР, про перебування митця в еміграції.

14 грудня о 12.00 в рамках «Краєзнавчих студій» у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги Володимира Поліщука “Час псевдонімів і робкорів”. У книзі зібрано 33 статті, які були надруковані у республіканській газеті “День” та обласній газеті “21-й канал”.

14 грудня о 14.30 у відділі обслуговування користувачів відбудуться «Андріївські вечорниці». В програмі заходу: зустріч з творчим етнографічним колективом від керівництвом Олександра Полячка, перегляд відеофільмів про українські вечорниці. Запрошуємо усіх бажаючих вивчати разом з нами етнічні звичаї українського народу в період зимових свят.

15 грудня о 12.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки з приватних колекцій родини Кир'янових та друзів художника, які досі не виставлялися на широкий загал. У другій частині заходу буде презентований новий альбом-каталог “Реальність нереального”. Запрошуємо на зустріч з творчістю одного з найкращих українських графіків, чиї роботи зберігаються у фондах багатьох музеїв України та за кордоном.

15 грудня о 15.00 відділ мистецтв і Кропивницька станиця НСОУ «Пласт» в рамках проекту Олени Мединської «Із сонцем за плечима» запрошує взяти участь в «Андріївських вечорницях» і власнооч побачити чим жила українська молодь минулих століть! Треба лише знайти елементи українського строю - вишиванку абощо, гарно вдягнутися, взяти друзів і прийти до нас! У програмі заходу: ворожіння, українські народні забави, пісні та, звичайно ж, вареники! Заповнюй зголошення: http://bit.ly/vechornytsi

З 5 до 14 грудня в Орхуському центрі екологічної інформації діє екологічна фотовиставка «Моя мала Батьківщина». На виставці представлені роботи учнів, вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти Кіровоградської області.

16 грудня о 15.00 в рамках «Артхаус клубу» відбудеться показ гостросюжетного триллеру «Крижаний ліс» (Італія, 2014, реж.: Клаудіо Ноче).

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 03 по 09 грудня 2018 року

З 1 грудня запрошуємо ознайомитись з розмаїттям нових надходжень у читальних залах бібліотеки, на оновлених книжкових виставках «Нові надходження», «Книжковий арсенал». З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка і виставка періодичних видань «Всі ми різні, але всі ми рівні», у відділі абонемента до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом відкритий перегляд «Знати сьогодні, щоб жити завтра». Увідділі документів з питань медицини та охорони здоров’я представлено грудневий медичний календар.

4 грудня о 16.00 у рамках проведення року відновлення та реставрації культурної спадщини в Україні у відділі мистецтв відбудеться зустріч з науковцем-археологом Миколою Тупчієнком, який розповість про археологічні дослідження останніх років на території Кіровоградської області та результати археологічних та геофізичних розвідок, які проводилися протягом 1994-2018 рр. на території фортеці святої Єлисавети.

5 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація літературно-мистецького журналу «Степ» № 2 за 2018 рік. В часописі вміщено головним чином твори місцевих авторів: проза, поезія, спогади про творчих земляків, а також поезія та оповідання літераторів з різних областей України. Запрошуємо на презентацію журналу.

9 грудня о 15.00 в рамках «Артхаус клубу» відбудеться показ комедійного фільму «Божевільні сусіди» (Франція, Бельгія, 2017, режисер Філіп де Шоврон).

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 26 листопада по 02 грудня 2018 року

Запрошуємо переглянути нову книжкову виставку «Перший український прозаїк» до 240-річчя від дня народження Григорія Квітки-Основ'яненка (відділ обслуговування користувачів), книжкову виставку «Економіка підприємства – наука про ефективність» (відділ документів з економічних, технічних та природничих наук), книжкову виставку «На здобуття літературної премії ім.Є.Маланюка» (відділ краєзнавства). Відповідно до Плану заходів виконання в області державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року і в рамках щорічної акції «16 днів протидії гендерному насиллю» у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Торгівля людьми: зазіхання на особисту свободу».

26 листопада о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання літературного об’єднання «Парус»: презентація поетичної збірки «Папуша (циганська муза)». Знаний ромський поет, активний громадський діяч Микола Ільїн переклав ромською мовою поезії Ліни Костенко, аби наблизити перлини українського поетичного мистецтва до співгромадян. Запрошуємо на презентацію поетичної збірки.

26 листопада о 15.00 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я з метою формування здорового способу життя, профілактики негативних явищ серед молоді відбудеться інтерактивне заняття «Профілактика ВІЛ. Безпечна поведінка», організоване представниками благодійного фонду “Повернення до життя”. Під час заходу передбачено інформаційне повідомлення про ВІЛ-інфекцію та СНІД, огляд літератури і анкетування. Наприкінці заходу відбудеться тестування бажаючих на ВІЛ-інфекцію та видача профілактичних засобів контрацепції.

Пошановуючи традиційні родинні цінності, 1 грудня з 12.00 до 15.00 у відділі мистецтв працюватиме арт-майстерня від майстринь декоративного мистецтва Олени Мединської, Людмили Кривенко, Вікторії Пухинди, Ольги Краснопольської. У цей день вони навчатимуть малечу разом з батьками виготовляти ляльку-мотанку, різдвяних ангелів, іграшки з глини та різноманітні традиційні українські забавки. Участь в майстерні - безкоштовна, витратні матеріали за рахунок майстринь.

2 грудня о 15.00 в рамках «Артхаус клубу» відбудеться показ історичної комедії «Одного разу в Німеччині» (Німеччина, Бельгія, Люксембург, 2017, реж.: Сем Гарбарскі).

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 19 по 25 листопада 2018 року

19 листопада о 14:00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться урочисте відкриття XV Мандрівного фестивалю DOCUDAYS UA у Кропивницькому. Цією подією розпочинається цикл шести показів новинок документального кіно про права людини, об’єднаних темою «Рівні рівності». Під час показу буде представлено перший фільм циклу «Бабця».

20 листопада до скорботних днів, присвячених голодомору в Україні, у відділі мистецтв відбудеться тематичний вечір: Історія реальної дівчинки Лесі Павлишиної - Процак (с. Вікнина, Гайворонського району, Кіровоградської області), на спомині якої майстриня Олена Мединська відтворить ляльку з вівса зразку 1947 року. Правда усної історії України. Початок о 13:30.

21 листопада відзначається День Гідності та Свободи – у день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Запрошуємо на відкритий перегляд книжкової виставки «І гордість, і смуток» у відділі абонемента та виставки-інсталяції «Запалимо свічку скорботи» у відділі обслуговування користувачів.

21 листопада у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться тематична бесіда «Східна медицина. Концепція здоров’я», спікер С. Кліменко, м.Київ.

22 листопада о 15:00 в рамках третього обласного фестивалю-конкурсу вокального мистецтва «Голос серця» у відділі мистецтв відбудеться концерт студентів відділу співу Кіровоградського музичного коледжу «З’єднала пісня молоді серця». В програмі - кращі твори світової класики.

25 листопада о 15:00 запрошуємо до актової зали бібліотеки для перегляду фільму “Це всього лиш кінець світу”, реж. Ксав’є Долан (Канада, Франція). Світова прем'єра стрічки відбулась 19 травня 2016 року на Каннському кінофестивалі, а в Україні - 16 вересня 2016 року. Фільм розповідає про невиліковно хворого письменника, який навідається додому, щоб оголосити родині про свою майбутню смерть.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 12 по 18 листопада 2018 року

З 12 по 16 листопада в області проходить Тиждень національних культур «Степова веселка», метою якого є сприяння розвитку культур національних меншин Кіровоградщини. 12 листопада о 15.00 в актовій залі бібліотеки відбудеться офіційне відкриття Тижня національних культур "Степова веселка". 14 листопада о 14.00 у відділі абонемента відбудеться творча зустріч з членами обласної організації Спілки вірмен України. 15 листопада о 16.00 представники об'єднання поляків Кіровоградщини "Полонія" презентують літературно-музичну композицію «Історія тисячолітньої нації в кольорах, мелодіях та віршах», присвячену 100-річчю незалежності Польщі, і виставку "Жінки незалежності. Їхній внесок у розбудову Польщі". Запрошуємо на заходи мешканців міста і області.

12 листопада о 19.00 в актовій залі бібліотеки відбудеться презентація книги «Позивний "Бандерас"» за участі авторів книги і сценарію до однойменного фільму - Сергія Дзюби і Артемія Кірсанова. Запрошуємо на безкоштовний показ хіта українського кінопрокату.

13 листопада о 10.00 з нагоди Міжнародного дня сліпих у відділі абонемента в рамках роботи спеціалізованого Центру «ІнтерСвіт» для людей з вадами зору та незрячих відбудеться зустріч «Очима серця». Користувачка бібліотеки, член УТОСу Оксана Андрієнко проведе майстер-клас «Золота рибка своїми руками» для молоді з вадами слуху.

З 14 листопада у відділі рідкісних та цінних видань розпочинає роботу виставка відреставрованих видань з колекції Олександра Ільїна в Національному науково-дослідному реставраційному центрі України.

14 листопада о 15.00 в актовій залі бібліотеки відбудеться творча зустріч з Олександром Жовною - українським педагогом, письменником, кіносценаристом та режисером, членом Національної спілки письменників України і Національної спілки кінематографістів України, Заслуженим діячем мистецтв України. На зустрічі автор презентує нову книгу, а також присутні матимуть можливість стати першими глядачами допрем’єрного показу фільму.

16 листопада о 14.00 відділ краєзнавства в рамках Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України» відбудеться засідання Краєзнавчих студій, присвячених 75-річчю звільнення України від німецької окупації.

18 листопада о 15.00 в актовій залі бібліотеки відбудеться показ трилеру «Подвійний коханець/L'AMANT DOUBLE» (Франція, 2017, режисер Франсуа Озон. У ролях: Жеремі Реньє, Марін Вакт, Жаклін Біссет, Міріам Буайе). Слідкуйте за анонсами, адже у листопаді «Артхаус клуб» обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського запрошує жителів та гостей міста на перегляди фільмів світового кіно, які стали подіями на міжнародних фестивалях.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 05 по 11 листопада 2018 року

9 листопада – важливе свято, коли відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, а також День української писемності та мови. З нагоди цих свят у відділі мистецтв 9 листопада о 16.00 відбудеться показ фільму про відому народну художницю Катерину Білокур "Буйна" (реж. В.Василенко, 1990).

8 листопада о 14.00 у відділі обслуговування користувачів до Дня української писемності та мови відбудеться засідання круглого столу «Філософія українського слова». У відділі обслуговування користувачів розпочали роботу виставки «Українська книга — духовне надбання нації», у відділі абонемента «Барви нашого слова».

10 листопада о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація творчих робіт члена клубу народних ремесел «Ниточка» Тетяни Ковальової - «Калейдоскоп моєї творчості». На виставці представлені поробки зі стрічок та бісеру. Запрошуємо на відкриття виставки.

Безкоштовне вивчення англійської мови. У відділі документів іноземними мовами кожного дня, крім п’ятниці і суботи, о 17.00 для користувачів бібліотеки відбуваються засідання розмовних клубів англійської мови.

Відділ мистецтв запрошує на екскурсію виставкою «Із сонцем за плечима. Чарівний світ дитинства в українській народній іграшці», за домовленістю автор проекту, майстриня Олена Мединська проведе міні-лекцію «Дитина у звичаях та віруваннях українського народу». Довідки за телефоном 22-58-90.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 29 жовтня по 04 листопада 2018 року

З 1 листопада у читальних залах оновлено книжкові виставки нових надходжень. Запрошуємо ознайомитися з листопадовим розмаїттям нових видань. У відділі обслуговування користувачів працюють книжкові виставки «Європа: духовність та культурні надбання (відкриваємо для себе Великобританію)», «Європейські стандарти місцевої демократії», до 310-річчя Батуринської трагедії «Історія Батуринської трагедії 1708-го року». Відділ краєзнавства оновив щомісячну виставку за сторінками Календаря пам`ятних дат Кіровоградщини на 2018 рік „Краєзнавчий вісник”. У відділі документів із економічних, технічних і природничих наук працює книжкова виставка «Стратегії успішного бізнесу». Відділ абонемента запрошує ознайомитися з виставками «Нові надходження», «Цікавинки для всіх і для кожного» і взяти прочитати нові книги українською мовою на певний термін.

30 жовтня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів у рамках ХVІ музичного фестивалю ім.Кароля Шимановського відбудеться конкурс читців поетичних та прозових творів польською мовою «Люблю Польщу».

Безкоштовне вивчення англійської мови. У відділі документів іноземними мовами кожного дня, крім п’ятниці і суботи, о 17.00 для користувачів бібліотеки відбуваються засідання розмовних клубів англійської мови.

Відділ мистецтв запрошує на екскурсію виставкою «Із сонцем за плечима. Чарівний світ дитинства в українській народній іграшці», за домовленістю автор проекту, майстриня Олена Мединська проведе міні-лекцію «Дитина у звичаях та віруваннях українського народу». Довідки за телефоном 22-58-90.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 22 по 28 жовтня 2018 року

З нагоди Дня визволення України від нацистських загарбників — свята, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України, у відділі обслуговування користувачів запрошуємо переглянути книжкову виставку «Битва за Україну».

23 жовтня о 13.30 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться зустріч-бесіда з викладачем Кіровоградського медичного коледжу ім. Є.Й. Мухіна, лікарем-терапевтом Ніною Михайлівною Шишкановою. Вона розповість про медичні хвороби і стани, збережені в творах мистецтва. Ще великий хірург М.І.Пирогов був упевнений і доводив на практиці, що аналізуючи зовнішність пацієнта, можна досить точно визначити хворобу, поставити діагноз. Запрошуємо усіх, кому цікаво дізнатися про захворювання, характерні для певних регіонів і епох, увічнені в скульптурній та художній спадщині минулих століть.

23 жовтня о 15.00 в Орхуському центрі екологічної інформації відбудеться презентація дисертації на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук “Наукове обґрунтування та розроблення заходів основного обробітку ґрунту в зональних системах землеробства Правобережного Степу України”. Наукову працю презентує автор - Микола Іванович Черячукін, нині доктор сільськогосподарських наук. Запрошуємо на презентацію та обговорення наукової праці всіх бажаючих.

28 жовтня о 15.00 «Артхаус Клуб ОУНБ ім. Д.І.Чижевського» запрошує на перегляд фільму «Літо» (реж. К.Серебренніков, 2018).

Запрошуємо кропивничан та гостей міста на заходи, замовляйте екскурсії. Завжди раді бачити гостей та постійних користувачів у затишних залах бібліотеки!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 15 по 21 жовтня 2018 року

З нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, який відзначається 18 жовтня, та з метою підвищення рівня обізнаності з найдавнішим негативним феноменом - торгівлею людьми, особливо жінками і дітьми, у відділі обслуговування користувачів працює інформаційний стенд «Не дозволимо собою маніпулювати».
У відділі краєзнавства до дня народження Дмитра Івановича Танського працює книжкова виставка “Зі степового хутора до берега моря” (20 жовтня 2018 року поет-земляк святкує 75-річний ювілей).
У відділі рідкісних та цінних видань працює виставка «Гравюри XVIII століття колекції О.Ільїна». Запрошуємо до перегляду творчих виставок «Hobby time бібліотекарів Кіровоградщини: розмаїтий світ захоплень бібліотекарів Кіровоградщини» (відділ документів з економічних, технічних та природничих наук), культурно - мистецького проекту Олени Мединської «Із сонцем за плечима: чарівний світ дитинства в українській народній іграшці» у відділі мистецтв.

17 жовтня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання членів літературного об’єднання «Степ», під час якого буде презентований новий випуск – №1 2018 року – літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного журналу “Степ”. Запрошуємо небайдужих жителів та гостей міста на зустріч творчої спільноти. Детальніше про захід читайте на сайті бібліотеки.

21 жовтня о 15.00 «Артхаус Клуб ОУНБ ім. Д.І.Чижевського» запрошує на перегляд спільного кінопроекту Великобританії-Ірландії «Вбивство священного оленя» (реж. Й. Лантімос, 2017).

Запрошуємо кропивничан на святкові заходи, замовляйте екскурсії. Завжди раді бачити гостей та постійних користувачів у затишних залах бібліотеки!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 08 по 14 жовтня 2018 року

14 жовтня в Україні відзначається День захисника Вітчизни. Обласна бібліотека ім. Д.І. Чижевського щиро вітає зі святом, яке увібрало в себе багаті і славні ратні традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії. Повідомляємо, що 14 жовтня – вихідний, 13 жовтня бібліотека працює з 10.00 до 17.00. До Дня захисника України і Дня Українського козацтва працює книжкова виставка «У нас мета єдина — надійно захищати Україну» (відділ обслуговування користувачів), «Хай живе козацька воля, хай живе козацький дух» (відділ абонемента). У відділі краєзнавства до 100-річчя від Дня народження краєзнавця, літописця Нової Праги Федора Миколайовича Плотніра (1918-2011) працює книжкова виставка «Хранитель історії». До 90-річчя від дня народження поета і прозаїка Володимира Петровича Шурапова (1928) - книжкова виставка “Літописець театру”. В.Шурапов підготував понад 30 статей про народних та заслужених артистів театру ім. Марка Кропивницького до Енциклопедії сучасної України.

У відділі рідкісних та цінних видань працює виставка «Гравюри XVIII століття колекції О.Ільїна». Запрошуємо до перегляду творчих виставок «Hobby time бібліотекарів Кіровоградщини: розмаїтий світ захоплень бібліотекарів Кіровоградщини» (відділ документів з економічних, технічних та природничих наук), «Слово і зображення» (світлини Юрія і Лариси Лебедєвих - мистецький проект від Національної спілки фотохудожників України) у відділі мистецтв.

9 жовтня 2018 року о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття культурно - мистецького проекту Олени Мединської «Із сонцем за плечима» - чарівний світ дитинства в українській народній іграшці. В проекті беруть участь майстри Кіровоградщини, які представлять іграшки з природних матеріалів (трави, листя кукурудзи, соломи), дерева, кераміки, текстилю.
Також ви зможете відвідати цікаві майстер-класи, екскурсії, лекції, переглянути фільм нашої землячки, сучасної дослідниці народної ляльки Оксани Скляренко «Ляльки колекції Оксани Скляренко».

9 жовтня 2018 року з 12.00 до 16.00 запрошуємо відвідати хакатон в обласній бібліотеці ім. Д.І.Чижевського і спробувати поєднати спорт і технології, а саме: зіграти у футбол, написаний своїми руками. А також доторкнутися до ІТ-новинок, таких як 3D-принтер, 3D-сканер та сучасних роботів.

Як забезпечити дитині успішне майбутнє? Ми зможемо Вам допомогти навчити її логічно мислити і планувати свої дії, використовуючи Blockly, як мову візуального програмування та навчити складати алгоритми і писати код. Мета заходу – показати дітям і молоді, що кодувати не лише модно, а ще й просто та весело.

Під час Дня коду відбудеться ІТ-фестиваль, який включатиме:

  • Web-бесіду на тему про розвиток комп’ютерної графіки та еволюцію комп’ютерних ігор.
  • Беспосередньо сам Хакатон «Кодуй граючись!» містить знайомство з базовими концепціями програмування та кодування в Scratch. Кожен учасник зможе створити свій проект гри «Міні-футбол».
  • Демонстрація можливостей 3D-принтера та 3D-сканера.
  • Презентація робототехніки, під час якої можна познайомитись з невгамовним роботом Спаркі та його друзями.

Захід відбудеться в холі І поверху та Інтернет-центрі за підтримки наших партнерів з Центральноукраїнського національного технічного університету та Школи програмування Ш++.

Запрошуємо кропивничан на святкові заходи, замовляйте екскурсії. Завжди раді бачити гостей та постійних користувачів у затишних залах бібліотеки!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 01 по 07 жовтня 2018 року

З 1 жовтня у читальних залах оновлено книжкові виставки нових надходжень. Запрошуємо ознайомитися з жовтневим розмаїттям нових видань. До Дня людей літнього віку у відділі з питань медицини та охорони здоров’я працює відкритий перегляд «З повагою до віку», у відділі обслуговування користувачів - «Люди поважного віку: життєві стратегії», відкритий перегляд до Дня вчителя «Найсвітліша дорога у світі – це дорога до знань, до школи». У відділі краєзнавства – книжкова виставка “Хранитель історії” до 100-річчя від дня народження краєзнавця, літописця Нової Праги Плотніра Федора Миколайовича (1918-2011). У відділі документів з економічних, технічних і природничих наук виставка «Словник – всесвіт в алфавітному порядку», у відділі рідкісних та цінних видань - «З глибини віків».

3 жовтня об 11.00 до Міжнародного дня людей літнього віку і Дня ветерана у відділі абонемента відбудеться тематична зустріч «Роки, роки… Мов ягоди стиглі калини». Захід відбудеться у формі «Інформаційного бібліоміксу», під час якого бібліотекарі ознайомлять гостей з послугами Інтернет-центру, що загальнодоступні, а також повідомлять інформацію про послуги електронного урядування, доступ до яких надається в бібліотеці. Цікавою, пізнавальною буде розповідь про знаних особистостей (зокрема бібліотекарів), які стали знаменитими саме у поважному віці.

4 жовтня о 16.00 у відділі мистецтв в рамках ХVІ музичного фестивалю ім.Кароля Шимановського відбудеться зустріч з відомим українським композитором Володимиром Губою. Фільми з його музикою відзначалися престижними нагородами на вітчизняних та зарубіжних кінофестивалях. Композитор писав музику для художніх фільмів Леоніда Осики. Він сам - “жива книга” свого часу. Запрошуємо на зустріч з цікавою та оригінальною людиною, сповненою позитивних емоцій до життя.

6 жовтня о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація ІІІ випуску альманаху «Інгульський Степ: історія – краєзнавство – родовід – джерела – спадщина». Презентують альманах автори цього видання – Владислав Сердюк, Віктор Кир’ян та Анатолій Пивовар. Збірка знайомить читачів з маловідомими публікаціями архівних матеріалів.

7 жовтня о 15.00 «Артхаус Клуб ОУНБ ім. Д.І.Чижевського» запрошує на перегляд українсько-німецького фільму 2016 року «Школа №3» (реж. Ґ. Жено та Є. Сміт).

Запрошуємо кропивничан на святкові заходи, замовляйте екскурсії. Завжди раді бачити гостей та постійних користувачів у затишних залах бібліотеки!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 24 по 30 вересня 2018 року

30 вересня відзначатиметься Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди свята протягом тижня запрошуємо на різноманітні презентації, зустрічі, кінопокази, майстер-класи та інші заходи.

Протягом святкового тижня у відділах експонуються виставки нових надходжень, а також тематичні книжкові виставки «Словник-всесвіт в алфавітному порядку» (відділ з економічних, технічних, природничих наук), «Бібліотека – студенту-медику» (відділ документів з питань медицини та охорони здоров’я), «Бо ти на землі – людина (до 100-річчя від дня народження В.Сухомлинського)» (відділ обслуговування користувачів), «Мода на володіння іноземними мовами не минає ніколи» (відділ документів іноземними мовами), «Слова, слова, слова… (інформаційно-бібліографічний відділ), виставка експонатів музею Арсенія Тарковського, «Слово і зображення» - авторська екскурсія фотовиставкою Юрія та Лариси Лебедєвих (відділ мистецтв) та багато інших.

25 вересня у відділі абонемента протягом дня відбудеться акція «Книжкові піжмурки». Ідея акції: на окремому столі розміщені відомі книги, обгорнуті щільним папером (тобто не видно ні назви, ні автора). Користувачам пропонується прочитати уривок з будь-якої з цих книг і вгадати, що ж це за книга та хто її автор. Участь в акції можуть брати і дорослі, і малеча.

25 вересня у відділі рідкісних та цінних видань працює виставка «Рідкісні видання в сучасному вигляді». Бібліотекарі Інтернет-центру спільно з фахівцями відділу рідкісних і цінних видань продемонструють усім бажаючим інформаційний дует «книжковий оригінал + електронна копія на е-читанці». Відвідувачі заходу зможуть побачити власнооч раритети фондів нашої бібліотеки і разом з тим знайти оцифровані видання в електронних читанках.

25 вересня о 14.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття виставки «Hobby time бібліотекарів Кіровоградщини». Це перша виставка в нашому закладі працівників бібліотек міста Кропивницького та області, яка приурочена до Всеукраїнського дня бібліотек. На виставці представлено понад 200 робіт, виконаних в різних техніках декоративно-ужиткового мистецтва: картини вишиті бісером, стрічками та хрестиком, картини з мушель, обереги, м’які іграшки, різноманітні прикраси, топіарії, незвичні для нашого ока картини, виконані в техніці «кінусайга», які ще іноді називають «печворком без голки», прикраси виконані в техніці «уічольських мотивів». А також в експозиції можна побачити олійні картини, колекції, збірки поезій тощо.

25 вересня об 15.00 відділ краєзнавства запрошує на майстер-клас живопису вовною від Світлани Баркової.

27 вересня о 13.00, 28 вересня о 17.00, 29 вересня о 15.00 «АртхаусКлуб» разом з відділом мистецтв бібліотеки запрошують до перегляду «Арт-кіно в бібліотеці ім. Д.І.Чижевського».

30 вересня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книг літературознавця, педагога, письменниці, поетеси, дослідниці творчості А.Тарковського, а також доброго давнього друга бібліотеки Маргарити Черненко “Об Арсении Тарковском” та “Зеленая карпатская тетрадь. Сентиментальные истории”. Книга “Об Арсении Тарковском” містить дослідження авторки про життя та творчість Арсенія Тарковського, про глибинні змісти його філософської лірики та про неперевершену поетичну майстерність. Книга оповідань “Зеленая карпатская тетрадь” - нова грань таланту Маргарити Черненко. Її проза повна любові, філософських роздумів, особистих переживань: зустрічей та розставань, споминів та мрій.

Запрошуємо кропивничан на святкові заходи, замовляйте екскурсії. Завжди раді бачити гостей та постійних користувачів у затишних залах бібліотеки!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 17 по 23 вересня 2018 року

Невдовзі, 30 вересня, відзначатиметься Всеукраїнський день бібліотек. Проте обласна бібліотека ім. Д. Чижевського уже розпочинає низку святкових заходів. Слідкуйте за анонсами, на вас чекає багато цікавинок.

21 вересня Інтернет-центр запрошує мешканців та гостей міста на веб-презентацію «Електронні бібліотеки світової літератури». Учасники можуть побачити приклади формування е-бібліотек, дізнаються про найбільш вагомі та цінні книгозбірні. Бібліотекарі пропонують скористатися електронними пристроями для читання, і навчать азам користування рідерами. До речі, 18 вересня відзначаємо Міжнародний день читання електронних книжок у вільному доступі. Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського пропонує користувачам інформацію у зручному форматі. Обирайте до смаку – традиційна книга чи нова «електронна читанка».

19 вересня о 11.30 «АртхаусКлуб» разом з відділом мистецтв бібліотеки запрошують до перегляду документального повнометражного фільму "БУДИНОК «СЛОВО»",режисера Тараса Томенка. «Будинок „Слово“» — український повнометражний документальний фільм 2017 року, у 2018 році стрічка отримала українську національну кінопремію «Золота дзиґа» в категорії «Найкращий документальний фільм». Кінострічка розкриває одну із найдраматичніших сторінок історії України – винищення української інтелігенції, спеціально зібраної під одним дахом будинку письменників "Слово". Історія про те, як рай обертається на пекло, як система ламає художника… Права на показ стрічки надано «Артхаус Трафік».

19 вересня о 14.00 в рамках відзначення 264-ої річниці заснування нашого міста запрошуємо здійснити віртуальну мандрівку «Кропивницький. Історична мапа». Завдяки сучасним електронним технологіям протягом години мандрівники «відвідають» численні історичні місця та побачать архітектурні пам’ятки Кропивницького. Це чудова нагода отримати загальне враження про історію міста, щоб згодом приділити увагу тому об’єкту, що зацікавив особливо. Місце зустрічі – Інтернет-центр бібліотеки.

21 вересня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація нової поетичної збірки Антоніни Царук «Тобі, прозріння пізнє». У поезіях, які вийшли друком нещодавно, - авторське осмислення подій сьогодення, пошуки гармонії між зовнішнім і внутрішнім світами ліричної героїні. Збірку, яка пані Антоніна подарувала до фонду відділу краєзнавства, підписано так: «Читачам ОУНБ ім. Д.І.Чижевського з вірою в Україну». Запрошуємо на презентацію.

Завжди раді бачити гостей та постійних користувачів у затишних залах бібліотеки!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 10 по 16 вересня 2018 року

10 вересня з 10.00 до 16.00 фахівці ОУНБ ім. Д.Чижевського візьмуть участь у Благодійному фестивалі «Мама + Я», який буде проходити у парку Ковалівський.

У програмі дня будуть представлені:

1. Майстер-класи:

  • Виготовлення кульки в техніці «Паперопластика»
  • Виготовлення листівок

2. Інтерактивні вікторини:

  • «Казковими стежками»
  • «Чи знаєш ти Європу?»
  • «Конрольна з української мови»
  • «Україна – це ми»

3. Інтерактивна гра «Показуха»
4. Настільна гра «Футбол»
5. Пізнавально-розважальна вікторина «Літературна риболовля».

12 вересня фахівці науково-методичного відділу проведуть семінар-практикум для працівників бібліотек Новоукраїнської міської ОТГ.

15 вересня об 11.00 в рамках Краєзнавчих читань у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги Галини Мітько «Созвездие Галины».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 03 по 08 вересня 2018 року

Увага! Інтернет-Центр підготував акцію до Дня Знань! Запишись до бібліотеки з 1 по 6 вересня, завітай до Інтернет-Центру та отримай 7 годин безкоштовного Інтернету.

3 вересня о 10.00 відділ обслуговування користувачів та Інтернет-центр проведуть веб-екскурсію «Відкривай Україну» та тематичний захід про Україну для учнів 8 класу ЗОШ № 32.
О 16.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки «Слово і зображення». Світлини Юрія Лебедєва і Лариси Лебедєвої від Національної спілки фотохудожників України.

3-4 вересня відділ документів іноземними мовами підготував захід «День першокурсника. День інформації».

4 вересня в 11.00 у відділі краєзнавства засідання Вищої народної школи «Краєзнавчі посиденьки» присвячено 10-річчю створення.

4–5 вересня о 12.30 відділ мистецтв та Кропивницький інженерний коледж проводять «Театральну вікторину».

5 вересня о 16.00 до Міжнародного Дня Благодійності у відділі мистецтв буде проходити Перший благодійний книжковий аукціон.

6 вересня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться літературні читання: зустріч з номінантами на літературну премію імені Юрія Яновського.

8 вересня відділ краєзнавства з 11.00 до 14.00 організовує презентацію нової книги Наталії Бідненко.
О 16.00 у відділі мистецтв до Дня українського кіно показ стрічки «Будинок “Слово”» – український повнометражний документальний фільм 2017 року, реж. Тарас Томенко.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 27 cерпня по 01 вересня 2018 року

Щиро вітаємо вас з Днем знань! Бажаємо усім школярам і студентам підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети. Педагогам – натхнення від успіхів учнів, терпіння та творчої наснаги, а батькам - упевненості в освіченості та щасливій долі своїх дітей.

Увага! Інтернет-Центр підготував акцію до Дня Знань! Запишись до бібліотеки з 01 по 06 вересня, завітай до Інтернет-Центру та отримай 7 годин безкоштовного Інтернету.

З 27 по 31серпня в Інтернет-центрі проведення тренінгів для літніх користувачів за темами «Основи комп’ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет»

28 серпня відбудеться вебінар «Удосконалюємо КРКК».

29 серпня в актовій залі буде проходити тренінг для вчителів англійської мови міста від навчально-методичного центру «Пірсон».

1 вересня відділ абонементу запрошує на відкритий перегляд літератури «Хай дзвенить дзвінок веселий кришталево-дзвінко» (До дня знань).Відділ документів іноземними мовами підготував захід «День першокурсника. День інформації».

1 вересня, в суботу, о 16.00 у відділі мистецтв відбудеться зустріч з перекладачем з французької, журналістом, заступником голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України, експертом з мовних питань, громадським діячем Тарасом Марусиком.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 20 по 25 cерпня 2018 року

20 серпня о 16.30 на прибудинковому майданчику відбудеться безкоштовний майстер-клас Ірини Зантарії «Графічна експресія» в двох частинах. Тривалість заходу 1 год. 20 хв. Вхід за попереднім записом. З собою мати папір формату А3 (щільний), один чорний маркер та один маркер будь-якого кольору.

20 серпня у відділі мистецтв буде проходити презентація п’ятитомного академічного видання «Історія декоративного мистецтва України», майстер-клас «Поробки з глини» для вчителів трудового навчання – слухачів курсів обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В. О. Сухомлинського.

21 серпня о 16.00 у відділі мистецтв проводитиметься творча зустріч з музикантом Наталії Френцель (Німеччина). У програмі - методики викладання музики у Європі «Музика для всіх» та презентація нотної збірки «Inspiration PIANO».

22 серпня До Дня Незалежності України відбудеться вулична інформаційно-просвітницька акція «І оживе добра слава, слава України»: презентація книжкової виставки:" І оживе добра слава, слава України"; арт-розпис "Ми - українці"; контрольна з української мови (виправити помилки у висловах); для дітей патріотичні розмальовки, малюнки на асфальті.

25 серпня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я».

Будуть представлені дивовижні творчі виставки від майстринь творчого об’єднання «Єлисаветградський узвіз» Ірини Поляруш, Наталії Янчукової, Валентини Орловської, Наталії Кулик які завжди викликають приємні і теплі емоції як у дорослих, так і маленьких відвідувачів бібліомайданчика.

Яскравою подією для гостей буде проходити майстер-клас з плетіння браслета Шамбала, який проводитиме Дар’я Стеблецька. Браслети Шамбала приносять душевний спокій і захищають від негативного впливу.

Відбудеться презентація виставки учнів Ірини Зантарії “Хай розквітне кожний: Art-time”.

25 серпня о 18:00 в рамках Фестивалю європейського кіно буде представлена стрічка «Рівень чорного» – український, документально-ігровий драматичний фільм, знятий Валентином Васяновичем. Світова прем'єра стрічки відбулася 17 липня 2017 року на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі, де вона брала участь у міжнародній та національній конкурсних програмах.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 13 по 18 cерпня 2018 року

14 серпня о 16:00 у відділі мистецтв відкривається виставка художниці Марії Некрасової «У затінку». Основні жанри виставки: живопис, пейзаж, натюрморт.

18 серпня з 18.00 до 21.00 в рамках програми літнього відпочинку «Бібліотечне надвечір’я» запрошуємо кропивничан і гостей міста на розмаїття цікавих заходів з нагоди свята Яблуневого Спасу. Всі, хто завітає на це свято, отримає у подарунок Спасівське яблуко з побажанням добробуту, любові, удачі. Буде представлена книжкова виставка-інсталяція «Свято Спасу святкуємо - радість людям даруємо», «Свято малюнку» та конкурс «Намалюй яблучко». Яблуневий Спас завжди відзначали в народі з великою урочистістю, недаремно його називали Великим Спасом, святом врожаю.
В гості завітає майстриня, яка навчить присутніх правильно складати букет із сухих квітів.

18 серпня о 18:00 в рамках Фестивалю європейського кіно буде представлена стрічка «Тебе тут ніколи не було» копродукційний психологічний трилер 2017 року, реж. Лінн Ремсі за романом Джонатан Еймс. Фільм було відібрано для участі в основній конкурсній програмі 70-го Каннського міжнародного кінофестивалю (2017) у змаганні за Золоту пальмову гілку.
Коротко про сюжет: відставний військовий і колишній агент ФБР Джо знаходить собі нове заняття: він визволяє дівчат з тенет секс-торгівлі, діючи в рамках закону. Отримавши замовлення від впливового політика, Джо намагається врятувати його доньку-підлітка від сутенерів, але коли він починає визволяти її з борделю, його план не спрацьовує, і вся історія забарвлюється жорстокістю та розплатою.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 06 по 12 cерпня 2018 року

Початок серпня позначений розмаїттям днів народжень та ювілеїв видатних особистостей міста і нашого краю. Запрошуємо до відділу краєзнавства познайомитися з книжковими виставками: до 70-річчя від дня народження поетеси, члена НСПУ А.Корінь “Поетичне слово Антоніни Корінь”, до 65-річчя від дня народження письменника-фантаста, редактора альманаху «Порог-АК» О.Корепанова “Лабораторія фантастики Олексія Корепанова”, до 80-річчя від дня народження поета, прозаїка, лікаря, громадського діяча А.Кримського “Рамена Анатолія Кримського”.

6 серпня о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться творчий літературний вечір, присвячений 55-річчю творчої діяльності поетеси, члена НСПУ Антоніни Корінь і 20-річчю літературно-мистецького об’єднання «Євшан», «Скажи хто твій товариш, і я скажу хто ти».

11 серпня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, на вас чекають пропозиції участі у різноманітних творчих майстер-класах і кількох цікавинок, які підготували творча група бібліотекарів.

11 серпня о 18.00 в рамках Фестивалю європейського кіно буде представлений трилер «Дівчина в тумані» ( Італія, Німеччина та Франція, 2017 , режисер Донато Каррізі. Сюжет стрічки: холодної зимової ночі психіатра Аугусто Флореса (Жан Рено) терміново викликають на роботу, щоб обстежити інспектора Фогеля (Тоні Сервілло), який потрапив у аварію. Інспектор нічого не пам'ятає, на місці аварії ніщо не вказує на її причину, проте сорочка Фогеля у плямах свіжої крові, і ця кров не його. У ході бесіди починає вимальовуватись ланцюг неймовірних подій, що почалися місяць тому. Запрошуємо на показ фільму.

Шановні колеги! До Всеукраїнського дня бібліотек планується виставка «Hobby Time» (роботи декоративно-ужиткового мистецтва, виконані в різних техніках, світлини, колекції тощо, зроблені та зібрані колегами-бібліотекарями).

Запрошуємо всіх бажаючих бібліотекарів долучитись до участі у виставці та надати експонати. Роботи приймаються до 15 вересня. За додатковою інформацією звертайтеся: 0507044199 Аліна Петрівна, 0997412564 Наталія Вадимівна, 0995457297 Юлія Володимирівна або за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Перспективна, 24, ІІ поверх, відділ документів з економічних, технічних та природничих наук з 10:00 до 19:00 крім неділі (у серпні), з вересня без вихідних.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 30 липня по 04 cерпня 2018 року

31 липня о 17.00 в інформаційно-ресурсному центру «Вікно в Америку» відділу документів іноземними мовами відбудеться показ і обговорення документальної стрічки Девіда Феделе «Край електросміття» («E-Wasteland»). Захід організований модераторами English Speaking Club та DOCU/КЛУБ, що діють при бібліотеці, і присвячений Дню екологічного боргу, що цьогоріч випадає на 1 серпня. Мова спілкування - англійська.

1 серпня о 17.30 в обласній бібліотеці ім. Д.І.Чижевського стартує другий Фестиваль європейського кіно, який розпочинає серію безкоштовних показів нових фільмів останніх років. Артхаус Клуб ОУНБ ім. Д.І.Чижевського за підтримки кінокомпанії «Артхаус Трафік» http://club.arthousetraffic.com/eurofest пропонує фільми-події, нові режисерські та акторські імена. Девіз фестивалю цього року - “Європа починається з тебе”. На відкритті фестивалю, у середу, глядачів чекає мистецька імпреза: музика та вірші, відкриття унікальної виставки світлових картин Анни Войтович та власне екранізація хітового роману П'єра Леметра – трагікомедія «ДО ПОБАЧЕННЯ ТАМ, НАГОРІ»/AU REVOIR LA-HAUT (країна: Франція, Канада, 2018, 117 хв., режисер: Альбер Дюпонтель. Нагороди - премії «Сезар» за найкращі режисуру, адаптований сценарій, операторську роботу, декорації і костюми, 2018).

4 серпня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, на вас чекають презентації сучасної української книги, актуальна періодика та настільні ігри.

4 серпня о 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи запрошуємо на перегляд драми «НА МЕЖІ/AUS DEM NICHTS». (Країна: Німеччина, Франція, 2017, Режисер: Фатіх Акін). Життя Каті було зруйноване, коли в результаті вибуху загинули її чоловік і син. Після пори скорботи і пошуку справедливості настає час помсти... Фільм демонструється в рамках Фестивалю європейського кіно. Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 23 по 28 липня 2018 року

Протягом тижня з нагоди Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, запрошуємо ознайомитися з актуальною літературою на книжковій виставці «Хрещення – тисячолітня спадщина» (відділ обслуговування користувачів). Також запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук переглянути книжкову виставку «Українські міста запрошують», у відділі рідкісних та цінних видань працює виставка «Джерела духовності», в інформаційно-бібліографічному відділі - виставка довідників та енциклопедій «Слова, слова, слова...». Зверніть увагу на книжкову виставку «Нові назви вулиць нашого міста» (відділ краєзнавства) та «Квітники Макара Мухи» (творча виставка декоративного малювання, відділ мистецтв).

25 липня об 11.00 відділ краєзнавства запрошує на майстер-клас живопису вовною „Крокуси” від Світлани Баркової. Для майстер-класу потрібно: рамка зі склом А4, пінцет, ножиці середнього розміру (гострі), вартість вовни – 50 грн. Контактний телефон для охочих записатися: 0508724340 (Світлана).

28 липня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, де на вас чекають пропозиції участі у різноманітних творчих майстер-класах, розважальних настільних іграх (футбол) і кількох цікавинках, які підготували творча група бібліотекарів.

28 липня о 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи запрошуємо на перегляд романтичної комедії «Чарівні чудові / The beautiful fantastic» (Режисер: Саймон Ебауд, країна: Велика Британія, США, 2016). Коротко про фільм: ще маленькою Беллу Браун батьки залишили напризволяще посеред Гайд-Парку. Через це у неї розвинулася агорафобія й паралізуючий страх перед дикою природою. Однак Белла не втрачає любові до життя – у неї є талант і мрія стати дитячою письменницею. Коли перед героїнею постає дилема – упорядкувати занедбаний сад або бути виселеною з помешкання, – вона знаходить розраду в особі сварливого й неприязного заможного дідугана, який живе по сусідству і несподівано виявляється чудовим садівником. Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 16 по 22 липня 2018 року

Ви любите подорожувати? Відкривати для себе нові міста, дізнаватися про їхню історію? Отримувати нові враження? Тоді завітайте з 20 липня 2018 року до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук переглянути книжкову виставку «Українські міста запрошують». Будь-яка точка або лінія на Землі є унікальною та неповторною, тим більше - територія України, яка займає в Європі перше місце за площею і шосте – за чисельністю населення. Україна має безліч міст, які мають свою особливу ауру, зберегли культурний спадок наших предків. Історія цих міст дивовижна та повчальна. Вони оповиті легендами і таємницями, які історики досі намагаються розгадати. Сьогодні наша країна являє собою відмінне місце, де можна прекрасно провести свій вільний час, познайомитися з історією, культурою і самобутніми традиціями українського народу, оглянути церкви, архітектурні пам’ятники тисячолітньої давнини. Подорожуючи країною, можна дізнатися багато цікавого, зробити гарне селфі на згадку та знову закохатися у неповторну красу українських міст. Отже, запрошуємо всіх бажаючих до перегляду! Виставка буде діяти протягом місяця.

Зараз ми з вами живемо в часи, коли темп життя дуже швидкий. Та іноді так приємно зупинитись і переглянути цікаві старі речі, позитивні фото, замислитись над сьогоденням, можливо, навіть впізнати дещо зі свого дитинства і пройнятись духом ретро. Тож працівники відділу обслуговування користувачів підготували незвичайну виставку-експозицію «Магія ретро», на якій представлені листівки, фото, елементи посуду, аксесуари, книги та ще багато іншого. Запрошуємо всіх бажаючих відволіктись і зануритись у спогади. Виставка експонуватиметься протягом літа.

21 липня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, на вас чекають презентації книжкових виставок-інсталяцій: художні твори, які стали бестселерами різних країнах світу, та дивовижна «смачна» цікавинка до Міжнародного дня торта. А також майстер-класи з паперопластики, розмальовки та настільні ігри, які теж стали своєрідними бестселерами акції.

21 липня о 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи запрошуємо на перегляд трагікомедії «Як навіжені / La pazza giola» (Італія, Франція, 2016, режисер: Паоло Вірдзі). Коротко про фільм: Донателла і Беатріс мешкають у психіатричному закладі у Тоскані. У них дуже різні життєві історії, але шанс на втечу зводить їх разом у пригоді, яка назавжди змінить їхні життя і допоможе усвідомити красу недосконалості. Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 09 по 14 липня 2018 року

12 липня о 12.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття персональної виставки Галини Маслової “Пляшковий дивосвіт”. Експозиція налічує понад 100 робіт, виконаних в техніках декупажу, художнього розпису та аплікації на пляшках різного формату і виду. Авторка робіт є майстринею Кіровоградської обласної громадської організації “Єлисаветградський узвіз”, в якій працює 5 років. Запрошуємо на презентацію.

12 липня о 17.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться засідання клубу медіа-просвіти про права людини Docudays UA "Право жінок на освіту", під час якого учасники переглянуть та обговорять фільм "Абетка" (режисер Мадлі Ляене, Німеччина, 2012 р.). Історію головної героїні фільму порівняємо з історією пакистанської правозахисниці, лауреатки Нобелівської премії миру Малали Юсуфзай. Оскільки саме цього дня Малала, яка стала символом боротьби жінок за право на освіту, святкує свій день народження.

З 9 липня у відділі мистецтв триває навчання у творчій майстерні «Клаптик», що проводить художник-декоративіст Лариса Гарбузенко. Основною темою майстерень є ознайомлення з забутими традиціями та обрядами Наддніпрянщини. Майстер-класи розпочинаються о 10.00, тривалість – 1-2 години. Отже, графік проведення навчань такий: 9-10 липня майстер-клас «Малюємо на клаптику скла ОБРАЗ АНГЕЛА-ОХОРОНЦЯ»,11-12 липня - майстер-клас «Шиємо ЛЯЛЬКУ-примітив з клаптика тканини», 13 липня - майстер-клас «Шиємо ОДЯГ для ляльки з клаптиків тканини та усякої всячини» Участь у заходах - лише за попередньою домовленістю, телефонуйте +380504873731 (пані Лариса).

14 липня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, на вас чекають майстер-класи з виготовлення поробок власноруч, актуальна періодика та настільні ігри.

14 липня о 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи запрошуємо на перегляд романтичної комедії «Шукайте жінку /Cherchez la femme» (Франція, 2017, Режисер: Су Абаді). Коротко про фільм: парижани Арман і Лейла пристрасно закохані одне в одного. Це стає проблемою, коли з Ємену повертається суворий старший брат Лейли Махмуд, який несподівано став дуже набожним. Щоб покласти край «гріховному» способу життя Лейли, Махмуд не дозволяє їй бачитися з хлопцем. Але Армана це не зупиняє. Щоб зустрічатися з коханою, не привертаючи увагу брата, він приходить до них у будинок під виглядом смиренної Шахерезади, з ніг до голови загорнутої у чадру. Загадкова скромниця не може не сподобатися Махмуду… Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 02 по 07 липня 2018 року

З року в рік в Україні влітку 1 липня відзначається професійне свято усіх архітекторів та поціновувачів зодчого мистецтва - День архітектури України. Це свято було засноване, щоб вшанувати і показати наскільки важливі усі архітектурні споруди, яких в Україні дуже багато. Про них можна дізнатися, переглянувши виставку документів у відділі мистецтв. А також запрошуємо ознайомитися з виставкою, де представлені роботи як відомих архітекторів та архітектурних майстерень: Людмили Харламової, Юрія, Тетяни, Олени Пенязь, Ганни Ковтун, Ірини Дрофи, Алли Пірогової, Наталії Стражнікової, так і майбутніх зодчих – студентів «Архітектурного факультету» державного вищого навчального закладу «Кіровоградський будівельний коледж». Виставка працює в холі ІІІ поверху бібліотеки.

Також запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук познайомитися з виставкою нових надходжень, у відділі рідкісних та цінних видань працює виставка «Джерела духовності», в інформаційно-бібліографічному відділі - виставка довідкових книг «Слова, слова, слова...». Безсумнівно захоплять майстерністю виконання творчі роботи на експозиціях Світлани Баркової «Різнобарв тепла життя» (відділ краєзнавства) та «Кольорові мрії» печворк Людмили Кривенко (відділ мистецтв).

З 2 липня у відділі мистецтв розпочинається навчання у творчій майстерні «Клаптик», які проводить художник-декоративіст Лариса Гарбузенко. Основною темою майстерень є ознайомлення з забутими традиціями та обрядами Наддніпрянщини. Майстер-класи розпочинаються о 10.00, тривалість – 1-2 години. Отже, графік проведення навчань такий: 3 липня – «Лялька-примітив з клаптика тканини», 4 липня – «Одягаємо ляльку-примітив. Шиємо одяг з клаптиків», 5 липня - «Лялька за кроєм. Моделюємо з клаптика», 6 липня - «З клаптиків шиємо вбрання для своєї ляльки». Участь у заходах - лише за попередньою домовленістю, телефонуйте +380504873731 (пані Лариса).

7 липня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, на вас чекають презентації сучасної української книги, актуальна періодика та настільні ігри.

7 липня о 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи запрошуємо на перегляд пригодницького фільму «Амелі тікає / Amelie rennt» (країна: Німеччина, Італія, 2017, режисер: Тобіаш Віеманн). Коротко про фільм: Амелі страждає від астми, тож її відправляють у клініку в Південному Тіролі на лікування. Через якийсь час вона планує втечу з цього «пекла» – і незабаром знаходить нового друга. Разом вони намагаються дістатися до вершини гори, біля якої, згідно зі старим повір'ям, Амелі зможе зцілитися. Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 25 червня по 01 липня 2018 року

Шановні користувачі! 28 червня наша країна відзначає День Конституції. Вітаємо усіх громадян України з найважливішим державним святом і повідомляємо, що 27 червня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 28 червня – вихідний.

Протягом тижня з нагоди державного свята запрошуємо ознайомитися з актуальною літературою на книжковій виставці «Історія українського конституціоналізму» (відділ обслуговування користувачів), «Конституція – основа державності» (відділ абонемента). Також запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук познайомитися з виставкою нових надходжень, у відділі рідкісних та цінних видань працює виставка «Джерела духовності», в інформаційно-бібліографічному відділі - виставка довідкових книг «Слова, слова, слова...». Безсумнівно захоплять майстерністю виконання творчі роботи на експозиціях Світлани Баркової «Різнобарв тепла життя» (відділ краєзнавства) та «Кольорові мрії» печворк Людмили Кривенко (відділ мистецтв).

26 червня з 16.00 до 18.00, напередодні Дня Конституції України, фахівці відділу обслуговування користувачів запрошують кропивничан та гостей міста на вуличну інформаційно-просвітницьку акцію «Креативно про Конституцію», під час якої відбудуться наступні заходи: презентація книжкової виставки, вікторина, арт-розпис у кольорах національної символіки, творчий майстер-клас. Участь у заході - вільна і безкоштовна. Чекаємо дорослих з малечею на прибудинковому майданчику за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

30 червня о 16.00 у відділі документів іноземними мовами збираються кропивничани, які спілкуються англійською мовою в рамках клубу ораторського мистецтва. Бажаєте вдосконалити англійську – запрошуємо до участі.

30 червня продовжує роботу відкрита вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, на вас чекають творчі майстер-класи, актуальна періодика та настільні ігри.

30 червня о 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи пропонуємо біографічну драму «Святий Лоран. Пристрасті великого кутюр'є / Saint Laurent» (Франція, 2014, режисер: Бертран Бонелло). 1967 - 1976, "вільне десятиліття", час краху стереотипів, забобонів і моральних підвалин. Модний дім молодого Іва Сен-Лорана процвітає. Він - аристократ, лібертін і жива легенда. Але чим вище підносить хвиля успіху, тим темніше безодня під ногами. Сен-Лоран шукає натхнення і порятунку на богемних паризьких вечірках, у садах Марракеша, на картинах Уорхола і в книгах Пруста. Режисерові Бертрану Бонелло вдається не тільки розповісти історію великого кутюр'є, але й створити портрет епохи, з її непомірними розвагами та вмінням за всяку ціну проживати кожну мить життя красиво. Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 18 по 24 червня 2018 року

18 червня виповнилося б 90 років від дня народження нашого земляка з Новоархангельщини, прозаїка, публіциста, критика, члена Національної спілки письменників України Сергія Петровича Плачинди (літературний псевдонім Сергій Кожухар). Відділ краєзнавства запрошує познайомитися з авторською творчою спадщиною, переглянувши книжкову виставку “Той, хто відкривав завісу часу”, у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Духовний пантеон Сергія Плачинди». 23 червня відзначається День державної служби в Україні, день обрано невипадково, оскільки збігається з Днем державної служби Організації Об'єднаних Націй. Саме держслужбовці забезпечують діяльність органів влади, керуючись законодавством. Їхня основна функція — це управління суспільними процесами та різними ресурсами, що належать державі, реалізація законодавчих актів. Запрошуємо ознайомитися з інформаційними матеріалами, представленими на виставці «Кадровий потенціал державотворення», що працює у відділі обслуговування користувачів.

З 1 червня в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського триває традиційна Програма літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». У цьому році програма цікава і оновлена, тож скористайтеся інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Заходи проводяться щодня, крім суботи і неділі. Запис для участі в Програму за телефоном (0522) 22-58-90.

19 червня об 11.00 у відділі краєзнавства в рамках Краєзнавчих студій відбудеться зустріч з відомим істориком-краєзнавцем Іваном Петренком та обговорення його нещодавно виданої книги «Обком утік» із серії «Архівні документи свідчать». Книга обсягом понад 500 сторінок надрукована в рамках обласної програми з підтримки книговидання кропивницьким видавництвом «Імекс-ЛТД». На підставі виключно архівних документів автор практично розвінчує «направляючу і керуючу» роль місцевих комуністів, вірніше підпільного обкому, в організації антигітлерівського підпілля й боротьби з загарбниками на Кіровоградщині. Книга може дати поштовх до розуміння ситуації й пошуку відповідей на складні для сприйняття питання, без ідеологічних штампів і вигаданих фактів.

23 червня «Бібліотечне надвечір’я» запрошує на прибудинковий майданчик, цього вечора усі бажаючі можуть познайомитися з кращими книгами українських авторів та новими українськими перекладами світових бестселерів. Також 23 червня о 18.00 в актовій залі пропонуємо перегляд сатиричної комедії «Квадрат / The Square». Коротко про фільм: Крістіан працює куратором музею сучасного мистецтва. Одного разу у нього крадуть телефон і гаманець. Вистеживши апарат через мобільний додаток, Крістіан вирушає на своїй модній Теслі вершити справедливість у бідний район Стокгольма. Він розміщує в поштових скриньках надруковане попередження «Я знаю, що ти вкрав мій телефон і гаманець» і називає місце, куди необхідно повернути речі. Герой не розраховує на успіх, але також не здогадується, що чекає на нього невдовзі (Режисер: Рубен Естлунд, Країна: Швеція, Німеччина, Франція, Данія, 2017). Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 11 по 17 червня 2018 року

У відділі мистецтв відкрито нові книжкові виставки в рамках «Календаря мистецтв»: до 170-річчя від дня народження Поля Ежена Анрі Гогена (1848-1903), французького художника, до 175-річчя від дня народження Едварда-Хагерупа Гріга (1843-1907), норвезького композитора, до 200-річчя від дня народження Шарля Гуно (1818-1893), французького композитора. Запрошуємо до відділу мистецтв познайомитися з літературою, яка розкриває життя і творчість видатних особистостей.

З 1 червня в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського триває традиційна Програма літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». У цьому році програма цікава і оновлена, тож скористайтеся інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Запис для участі в Програму за телефоном (0522) 22-58-90.

11 червня об 12.00 у холі І поверху відбудеться нагородження переможців І Всеукраїнського конкурсу дитячої та юнацької творчості ”Майбутнє очима молоді”: “Україна — Берегиня” (тема малюнку).

14 червня об 11.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація першої персональної виставки картин із вовни Світлани Баркової «Різнобарв тепла життя». До експозиції увійшло 50 авторських робіт, виконаних у техніці «вовняного живопису». Картини з вовни або «вовняний живопис» зараз дуже популярні. «Мальовані шерстю» картини мають вигляд теплих, м'яких і дуже затишних. Від них виходить особлива енергетика. Серед сюжетів пані Світлани - пейзажі, янголятка, метелики, рибки, птахи і величезна кількість квітів! Квіти з вовни абсолютно різні – вовняні маки, ромашки, іриси, гербери, соняшники, троянди, бузок, льон. Мимохідь здається, що роботи виконані талановитим художником у техніці акварель. Запрошуємо на відкриття.

16 червня об 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи пропонуємо перегляд французької біографічної комедії «Молодий Годар / Le Redoutable». Коротко про фільм: Париж, 1967 рік. Французький режисер Жан Люк Годар зустрічає молоду актрису Анн Вяземські, свою майбутню дружину. Зустріч відбувається у бурхливий період життя Годара: скандальна реакція на його новий фільм та травневі революції 1968 року призводять до того, що режисер мимохіть починає втрачати розум. Запрошуємо на перегляд фільму. (Режисер: Мішель Хазанавічус, 2017; 102 хв.). Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 04 по 10 червня 2018 року

З 1 червня в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського розпочалася традиційна Програма літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». У цьому році програма цікава і оновлена, тож скористайтеся інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Запис для участі в Програму за телефоном (0522) 22-58-90.

4 червня об 11.00 в Орхуському центрі екологічної інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться презентація персональної виставки Ірини Поляруш “Побачити незвичайне у звичайному”. Автор робіт - відома майстриня, керівник Кіровоградської обласної громадської організації “Єлисаветградський узвіз”.

На виставці представлені роботи, виконані в різних техніках декоративно-ужиткового мистецтва, яке виникло з любові до рідної землі, навколишнього світу та з потреби не тільки бачити красу, а й творити її власними руками. Особливо пані Ірина любить працювати з природним матеріалом. Виставка діятиме протягом місяця. Запрошуємо до перегляду.

9 червня працює Літній читальний зал «Бібліотечне надвечір’я». Завітайте на прибудинковий бібліотечний майданчик з 18.00 до 21.00, на вас чекають сучасні українські книги та актуальна періодика. Вхід – вільний.

9 червня о 18.00 продовжує роботу “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Цієї суботи пропонуємо новий байпік «Роден» - біографічні факти та творчі здобутки відомих персон сучасного мистецтва. Фільм – це історія сходження геніального скульптора до вершини світового мистецтва. Це розповідь про творчість Огюста Родена, про незліченні любовні інтриги та непрості стосунки з найголовнішими жінками в житті майстра – талановитою ученицею Каміллою Клодель і Розою Бере, матір'ю його єдиної дитини. (Країна: Франція, Бельгія, 2017, хронометраж: 119 хв., жанр: біографічна драма, режисер: Жак Дуайон). Права на покази фільмів надано . компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 28 травня по 03 червня 2018 року

Увага, з 1 червня бібліотека переходить на літній графік роботи. Отже, з понеділка до п’ятниці бібліотека працює з 10.00 до 19.00, у суботу з 10.00 до 18.00. Неділя - вихідний.

З 1 червня в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського розпочинається традиційна Програма літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». У цьому році програма цікава і оновлена, тож скористайтеся інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Запис для участі в Програму за телефоном (0522) 22-58-90.

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та одвічної надії. Кожна дитина має право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими. У відділі обслуговування користувачів до Дня захисту дітей буде презентована книжкова виставка: «Сучасні діти. Які вони?». А також у відділі абонементу вашій увазі пропонується книжкова виставка «Там, де казка з колисковою живе».

Довгоочікувана подія! 2 червня о 12.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки арт-квілту «Кольорові мрії» Людмили Кривенко. Одне з численних призначень мистецтва – даруючи радість – дивувати людей. Яскравий творчий доробок майстрині арт-квілту та клаптикового шитва Людмили Кривенко є саме таким. Навіть назви робіт створюють ліричний та поетичний настрій: «Цвітіння сакури», «Сніг у квітні», «Колібрі», «Туман яром», «Дівчинка та море»…
Запрошуємо на відкриття, перегляд та спілкування з майстром, а ще на вас чекає СЮРПРИЗ – розіграш призів (картина, сумка та лялька) від автора.
Також у відділі працюють виставка «Квітники Макара Мухи» (декоративне малювання) збірки Сергія Філімонова. В експозиції представлені сто три роботи українських орнаментів народного майстра Макара Корнійовича Мухи, учнів його школи с. Михайлівка (1947 р). а також Всеукраїнська виставка художніх творів "Благовіст". Приходьте до нас і дізнайтеся більше!

Увага, з 2 червня на прибудинковому бібліотечному майданчику розпочинає роботу Літній читальний зал «Бібліотечне надвечір’я». Кожної суботи, протягом літа, з 18.00 до 21.00 на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, творчі майстер-класи, і кожної суботи – кінопокази. Слідкуйте за анонсами і відпочиньте в літньому читальному залі! Вхід – вільний.

На початку літа буде дуже спекотно, адже свою роботу відновлює “Артхаус Клуб” в ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Діяльність клубу в рамках проекту Артхаус трафік спрямована на підвищення іміджу мистецтва кіно шляхом некомерційних показів та обговорення фільмів після перегляду. Блок червневих стрічок напрочуд відрізняється своєю наповненістю байпіками - біографічними фактами та творчими здобутками відомих персон сучасного мистецтва. Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”. 2 червня о 18.00 запрошуємо на показ фільму «Люм’єри / Lumiere» (Країна: Франція, 2016, Хронометраж: 90 хв., Жанр: кіноскарб, Режисер: Луї та Огюст Люм’єри, Тьєрі Фремо)

У 1895 році брати Люм'єри створили перший у світі фільм, винайшли кінематограф i познайомили глядачів з мистецтвом кіно. Всесвітньо відомі шедеври або дотепер невідомі скарби – ця добірка відреставрованих стрічок пропонує подорож до витоків кіно. Фільм супроводжується коментарями одного з найбільших фанів кіно всіх часів – директора Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо. Разом з ним класика кіно перетворюється на сучасну комедію, яка потішить малих та дорослих глядачів. Вимикайте світло, кінопригода починається.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 21 по 27 травня 2018 року

Шановні користувачі! Вітаємо Вас зі світлим святом – Трійці. Повідомляємо, що бібліотека 26 травня працює з 10.00 до 17.00, 27 травня – вихідний, 28 травня бібліотека працює з 10.00 до 19.00.

До Дня слов'янської писемності і культури у відділі обслуговування користувачів працює виставка-інсталяція «Першоджерела шляху походження слов'янської писемності». 22 травня відзначається День перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева. Запрошуємо переглянути книжкову виставку «Живий навік поета вічний дух», яка працює у відділі абонемента.

Шановні жителі міста та області, 23 травня з 14.00 до 19.00 запрошуємо до обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського на яскраву вуличну акцію «Бібліофестиваль на Великій Перспективній». Загалом для відвідувачів підготовано понад 30 локацій від захоплюючих презентацій до майстер-класів, розташованих як у бібліотеці, так і на прибудинковому майданчику. Протягом дня відбудуться: екскурсія по виставці «Духовні скарби» (книжкова колекція О. Ільїна), «Поетична друкарня: поетичний мікрофон і майстерня римування», цикл віртуальних подорожей «Моя країна – Україна», фотовиставка «Туризм нас єднає», чайнворд «Рідне місто», акція «Open-air. Книга загадка», розважально-пізнавальне лото «Літературна риболовля», презентація виставки-інсталяції «Теплі історії» та теплі побажання для учасників заходу. Запрошуємо на різноманітні творчі майстер-класи в «Майстерні під виноградом», а також ігрові майданчики. Буде цікаво та весело. Приходь з родиною і друзями, відпочивай та розважайся. Всім відвідувачам заходу – подарунок: запис до бібліотеки - БЕЗКОШТОВНО.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 14 по 20 травня 2018 року

Кілька років тому в Україні з’явилося два нових свята — Міжнародний день сім’ї та День матері. Мамине свято відзначається у другу неділю травня, а День сім’ї — 15 травня. Започаткований в 1993 р. Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародний день сім’ї починають відзначати і в нашій країні. І дуже хотілося б, щоб цей день став особливим святом, оскільки українці споконвіків славилися міцним сімейним устроєм, багатодітністю, духовною єдністю поколінь, повагою до батьків та до жінки-матері, гостинністю і працелюбністю. З цієї нагоди у відділі обслуговування користувачів 15 травня відбудуться презентації книжкові виставки до Дня матері і Дня сім’ї «На золотому березі любові» та «Мадонна». А у відділі абонемента працює виставка «Щоб спокій і мир панували в родині…», «Усе бере від Матері початок …». Книги з цієї виставки на певний термін можна взятидодому.
З 17 травня відділ документів з економічних, технічних та природничих наук запрошує переглянути книжкову виставку «Технічні культури: значення та місце в АПК».

16 травня о 11.00 відділ краєзнавства запрошує на зустріч з поетами Добровеличківського району з нагоди виходу в світ поетичного альманаху «Добровеличківщина: антологія поезії».

17 травня о 14.30 у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відбудеться презентація наукового п’ятитомного видання Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України «Історія декоративного мистецтва України» (К., 2007 – 2016). На презентацію приїздить делегація Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України: Тетяна Кара-Васильєва - доктор мистецтвознавства, член – кореспондент академії мистецтв України, лауреат Національної премії України ім.Тараса Шевченка; Олена Клименко - керамолог, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член та керівник Секції музеєзнавчої керамології ГО «Конгрес українських керамологів», кандидат мистецтвознавства; Зоя Чегусова - український мистецтвознавець, президент Української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА під егідою ЮНЕСКО; Наталія Студенець - кандидат мистецтвознавства; Зінаїда Косицька - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (НСМНМУ), майстриня витинанки.

Чим унікальне видання? В ньому вперше значно розширено фактологічну базу, повернено багато імен, цілих мистецьких явищ і періодів у розвитку української культури, що замовчувалися за радянських часів. До наукового обігу введено нові твори, широко репрезентовано пам’ятки сакрального мистецтва, про які не згадувалося в часи атеїзму, - унікальні твори церковного шитва, металевої пластики, дерев’яні різьблені іконостаси тощо; з позицій сучасного мистецтвознавства у декоративному мистецтві вперше простежується розвиток художніх стилів, зокрема бароко, класицизму, модерну та інших. Запрошуємо на презентацію.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 7 по 13 травня 2018 року

Шановні користувачі, вітаємо зі святом 9 Травня! Бажаємо мирного неба над головою, міцного здоров’я, щастя і затишку у ваших оселях. Повідомляємо, що 8 травня бібліотека працює з 10.00 до 18.00, 9 травня - вихідний.

До відзначення Дня Пам'яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в бібліотеці відбудуться кілька тематичних заходів. Інтернет-центр вже кілька років ініціює благодійну акцію «Skype - спілкування», під час якої всі бажаючі ветерани зможуть безкоштовно поспілкуватися зі своїми товаришами з інших міст та країн. Тож запрошуємо ветеранів Другої світової війни побачитися в онлайн-режимі зі своїми однополчанами або людьми, з якими їх пов'язала війна.

8 травня о 14:30 у відділі мистецтв з нагоди Дня пам’яті та примирення відбудеться традиційна зустріч учасників аудіопроекту “Голоси з війни” (http://library.kr.ua/exibit/holosy/start.html) - дітей війни, людей поважного віку та усіх, не байдужих до історії нашої країни.

У програмі: Легенди Другої світової війни, зірки естради 1941-1945 рр.: Віра Лінн (Британія) та Клавдія Шульженко (Україна). Йтиметься про паралелі долі співачок – їхні успіхи та драми. Звучатимуть музичні композиції, а також демонструватимуться фрагменти фільмів. У другій частині заходу - фотопрезентація Наталії Данилевич та Тетяни Когут - “Діти війни, або дружба, довжиною в життя”.

Завершується ФЕСТИВАЛЬ АВСТРІЙСЬКОГО КІНО, який проходить в рамках “Артхаус Клуб” проекту Артхаус трафік. 13 травня о 14.30 запрошуємо до відділу мистецтв переглянути сучасну австрійську трагікомедію «Хепі-енд / Happy end». Режисер: Міхаель Ханеке («Любов», «Піаністка»). Цей фільм про багато речей: про психопатів, багатіїв, соціальні привілеї, самогубства і навіть вбивства. Через історію стосунків великої родини, через банальні і незначні вчинки героїв поступово формується комічна картина європейської кризи з її ставленням до мігрантів і справжньою вартістю сучасних буржуазних цінностей.

Вхід - вільний.

Відділ мистецтв запрошує на екскурсії до Всеукраїнської виставки художніх творів "Благовіст", виставки молодої харківської художниці Марії Некрасової «Живопис» та ін.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 30 квітня по 06 травня 2018 року

Шановні користувачі, вітаємо зі святом 1 Травня! Бажаємо мирного неба над головою, міцного здоров’я, щастя і затишку у ваших оселях. Повідомляємо, що 30 квітня бібліотека працює з 10.00 до 18.00, в інші дні – за графіком. 1 травня - вихідний.

У відділі краєзнавства розпочинає роботу книжкова виставка “Маленьке життя” Дона Амінадо” (7 травня минає 130 років від дня народження Дона Амінадо (1888-1957) (Амінад Петрович Шполянський, Амінодав Пейсахович) – російськомовний єврейський поет-сатирик, мемуарист, адвокат. Народився в м. Єлисаветграді). Запрошуємо до перегляду.
У відділі абонемента оновлені книжкові виставки «Нові надходження», «Книги для всієї родини» будуть цікаві як маленьким відвідувачам, так і дорослим кропивничанам.

З 29 квітня 2018 року стартував довгоочікуваний ФЕСТИВАЛЬ АВСТРІЙСЬКОГО КІНО, який проходить в рамках “Артхаус Клуб” проекту Артхаус трафік. Запрошуємо переглянути сучасне австрійське кіно та відкрити для себе акторську і режисерську майстерності, подивуватися оригінальному ставленню до навколишнього світу та оцінити характерну для австрійців свободу від стереотипів. Програма кінопоказів: 29 квітня о 14:30 драма «Січень-Березень / Uglу», 3 травня - 14:30 Програма короткого метра / Ars Electronica-2017 (колекція короткометражок: анімаційні стрічки, відеоарт, кращі документальні та ігрові фільми австрійського фестивалю Ars Electronica-2017». 6 травня - 14:30 комедія «Мігранти / Die Migrantigen». Вхід - вільний.

4 травня 2018 року обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського бере участь у книжковому фестивалі "Весняний книговир". Заходи будуть відбуватися як на головній площі Кропивницького, так і в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського. Отже, 4 травня, в рамках відкритих заходів «просто неба» ви можете переглянути книги різного формату «Від великої до маленької» - певні, це буде дивовижно. А також пропонуємо книжкову виставку «Письменники, які відкривають світу українську літературу» (українські письменники, яких читають за кордоном). Хочемо представити українських авторів та їхні книги, які видаються різними мовами світу (Василь Шкляр, Марія Матіос, Андрій Курков, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Любко Дереш, Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Валерій Шевчук, Ліна Костенко, Андрій Кокотюха). Також частиною відкритої експозиції будуть книжкові виставки - «Шедеври української книги» (напрямки – художня література, психологія, історія, видання 2016-2018 рр.) і «Світ рукоділля» (різні техніки рукоділля). Усім присутнім, а особливо дітям сподобається пропозиція «Фоторамка для селфі «Євробук», де кожен може зробити сучасне фото на власний або бібліотечний фотоапарат.

Інтернет-центр вже кілька років ініціює благодійну акцію до Дня Перемоги над нацизмом «Skype - спілкування», під час якої всі бажаючі ветерани зможуть безкоштовно поспілкуватися зі своїми товаришами з інших міст та країн. Запрошуємо з 2 травня по 8 травня ветеранів Другої світової війни поспілкуватися в онлайн-режимі зі своїми однополчанами або людьми, з якими їх пов'язала війна.

Відділ мистецтв запрошує на екскурсії до Всеукраїнської виставки художніх творів "Благовіст", виставки молодої харківської художниці Марії Некрасової «Живопис» та ін.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 23 по 29 квітня 2018 року

У відділі обслуговування користувачів до Дня книги та авторського права відкрита виставка «Вслухаючись у шепіт сторінок». У рамках роботи Польського культурного центру представлено книжкову виставку «Польська держава — першопроходець європейського конституціоналізму». До річниці Чорнобильської трагедії відділ документів з економічних, технічних та природничих наук підготував книжкову виставку «32-ге відлуння Чорнобиля». Представлена література дозволяє осмислити катастрофу, розкрити правду про події, перейнятися людським болем, людськими стражданнями. Серед видань: Трохим, Сергій. 1986. Чорнобильські хроніки: людський фактор, замовчування правди, зона відчуження, параліч майбутнього, мутація / Сергій Трохим. - Брустурів: Дискурсус, 2016. - 223,[1] с. Зверніть увагу на одну з нових книг.

24 квітня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться комплексний захід «Чорнобиль не має минулого часу», приурочений трагічній даті. На заході йтиметься про найбільшу техногенну катастрофу століття, про героїзм пожежників, експлуатаційного персоналу атомної станції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

27 квітня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація виставки художника Ростислава Климишина «Барвиста Україна». Серед картин рідної природи - нічні та вранішні пейзажі, весняні й осінні замальовки. Художника вабить природа, що змінюється, тож запрошуємо на виставку насолодитися миттю, втіленою на полотні.

27 квітня о 16.30 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч, присвячена 75-річчю від дня народження художниці Надії Падурської. Обласна бібліотека ім.Д.І.Чижевського зберігає оригінальні роботи майстрині, які і будуть презентовані на зустрічі. Запрошуємо усіх на захід.

Відділ мистецтв запрошує на екскурсії до Всеукраїнської виставки художніх творів "Благовіст", виставки молодої харківської художниці Марії Некрасової «Живопис» та ін.

Плануєте провести літні канікули за кордоном, але не знаєте, що на вас там чекає? Здійсніть віртуальну подорож з настільною грою «Галопом по Європах!» Настільна гра розрахована на групу гравців від 2 до 4 осіб. Рекомендований вік учасників – від 12 років. Вирушаємо у мандри в Центрі європейської інформації (відділ обслуговування користувачів). Вхід - за попереднім записом.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 16 по 22 квітня 2018 року

У відділі обслуговування користувачів у рамках роботи Центру європейської інформації представлено книжкову виставку “Європа: духовність та культурні надбання”. У клубі інтелектуальних ігор з 16 квітня розпочинає роботу виставка "Ендшпіль: психологія перемоги”.

17 квітня о 13.00 в Орхуському центрі екологічної інформації відбудеться обговорення екологічних питань на засіданні дискусійної платформи “Екологія очима молоді”, приуроченої до Дня довкілля. Теми, що пропонуються до обговорення: екологічне краєзнавство; поводження з побутовими відходами; радіаційні ризики населення м. Кропивницький; шкідники деревних насаджень; генна модифікація сої та інші.

17 квітня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів буде проведений День інформації «Досвід, що потребує оприлюднення». В рамках дня інформації відбудеться зустріч з тьютором першої альтернативної школи «Крок» Алевтиною Сторожевською та куратором середньої групи альтернативної школи «Крок» Валерією Губановою.

17 квітня о 15.00 відділ краєзнавства запрошує на літературну творчу зустріч з В’ячеславом Купрієнком – військовим, поетом, перекладачем, автором та виконавцем пісень “Хто я є? Крок до України”.

18 квітня о 16.30 у відділі мистецтв відбудеться відзначення 30-річчя археологічної пам’ятко-охоронної експедиції Кіровоградщини, в якій переплелися долі багатьох відомих людей нашого краю. Історія експедиції, основні етапи роботи, відкриття, персони та досягнення – все це прозвучить в презентації археолога Миколи Тупчієнка. Новий сайт «Центральноукраїнський пам’ятко-охоронний ресурс» представить досвідчений археолог Валентин Собчук. З розповіддю «З історії спільної експедиції обласної станції юних туристів та Миколи Тупчієнка» виступить Лариса Гайда.

19 квітня о 12.00 у відділі краєзнавства в рамках Краєзнавчих студій відбудеться презентація книги історика Бориса Шевченка “Маловисківщина в роки Другої світової війни. Сторінки історії”. У книзі на основі архівних документів, історичної й краєзнавчої літератури та спогадів розповідається про події Другої світової війни на території сучасного Маловисківського району Кіровоградської області.

19 квітня о 16.15 відділ мистецтв запрошує на ЗУСТРІЧ з фотомитцями - Валерієм Болтушиним (фотоклуб «Нарва», Естонія) та Ейженією Фреймане (фотоклуб «Рига», Латвія). Зустріч відбудеться у рамках проекту ФОТОМІСТ галереї «Єлисаветград».

21 квітня о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться творчо-меморіальний вечір «Космос поета Ігоря Тарасенка». Це один із найяскравіших і найскладніших поетів сучасної української літератури. Запрошуємо до спілкування.

Відділ мистецтв запрошує на екскурсії до Всеукраїнської виставки художніх творів "Благовіст", виставки молодої харківської художниці Марії Некрасової «Живопис» та ін.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 09 по 16 квітня 2018 року

У відділі краєзнавства розпочала роботу книжкова виставка “Світлий талант Віктора Близнеця”. (У квітні святкується 85-річчя від дня народження нашого видатного земляка, письменника-прозаїка, автора популярних творів для дітей – від казок та оповідей до повістей. Народився Віктор Близнець у с. Володимирівка Компаніївського району Кіровоградщини в тяжкий 1933 рік, а значну частину його дитинства забрала Друга світова війна).

У відділі обслуговування користувачів з 12 квітня працює книжкова виставка «Молодь і книга на межі двох століть».

У відділі рідкісних та цінних видань в рамках проведення року культурної спадщини України діє виставка «Джерела духовності». На виставці представлені віхові для нашого народу видання українських друкарень Почаєва, Львова, Києва від XVII до XX ст. з колекції Олександра Ільїна. Окрасою виставки стали видання, розкішні оправи для яких створив колекціонер. Запрошуємо до перегляду.

11 квітня о 15.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація «Книги пам’яті військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність України (Книга ІІ: Запорізька область, Івано-Франківська область, м. Київ, Київська область, Кіровоградська область, Автономна Республіка Крим, Луганська область, Львівська область)». Книга видана за ініціативи та на кошти Міністерства оборони України. «Книга пам’яті військовослужбовців Збройних Сил України» — це скромна данина героям, які впродовж 2014-2017 років загинули, захищаючи територіальну цілісність та недоторканність нашої держави. Запрошуємо на презентацію.

12 квітня о 10.30 у відділі мистецтв відбудеться презентація практичного порадника з писанкарства Ірини Михайлевич «Фарбування писанки. Природні барви». Відома майстриня та дослідниця писанкарства представить особистий досвід - поради початковим писанкарям, а також зібрані рецепти приготування рослинних відварів, які подарують писанці природні та неповторні відтінки. Вихід видання є приводом зібратися усім, кому цікава регіональна історія мистецтва, відродження українських традицій. Запрошуємо музейників, освітян, майстрів декоративно – ужиткового мистецтва. Продовженням презентації стане майстер-клас з писанкарства для дорослих «Небесні відтінки» – фарбування ягодами бузини. Для участі в майстер-класі реєструйтеся на сторінці Ірина Михайлевич в соціальній мережі Facebook.

Запрошуємо старшокласників, студентів та активних громадян взяти участь у настільній грі «Українська революція. 1917-1921». Гра сприяє засвоєнню матеріалів про події Української революції учнями 10-11 класів під час підготовки до ЗНО, допоможе студентам поліпшити знання про історію України, а також для усіх небайдужих громадян відкриє таємниці буремних подій, які відбувалися у нашій державі сто років тому. Запис на участь у грі за телефоном (0522) 22 58 90.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 02 по 08 квітня 2018 року

Шановні користувачі! Вітаємо вас зі святом Ведикодня! Повідомляємо про графік роботи: бібліотека працює 7 квітня з 10.00 до 17.00; 8 квітня – вихідний; 9 квітня - з 10.00 до 19.00. Запрошуємо відвідати яскраві книжкові, творчі виставки, які щойно відкрилися. У відділі абонемента вас обов’язково зацікавить виставка видань «Пасхальна пісня в небі лине», де представлені українські книги великодньої тематики (кропивничани можуть взяти будь-яку книгу з цього відділу додому на певний термін). У відділі краєзнавства оновлена виставка краєзнавчих видань «Книжковий арсенал». У відділі обслуговування користувачів 3 квітня відбудеться презентація книжкової виставки до 100-річчя від дня народження письменника Олеся Гончара «Собор української душі».

4 квітня о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться Великодній творчий майстер – клас «Благовіст» для родин учасників АТО. Разом з майстринею Ларисою Гарбузенко та студентами мистецького факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка в арт-майстерні ви ладнатимете такі поробки: малеча - Пташка-співачка (графіка), Пташка-весна, пташка-літо, пташка-осінь (листівка), Пташка-круть-верть (квілінг); мами і тата - Зяблик (аплікація).

Для участі просимо завчасно зареєструватися за тел. 095 132 97 99 (Наталія).

5 квітня о 14.30 у відділі мистецтв відбудеться відкриття Всеукраїнської виставки художніх творів "Благовіст". Основним мотивом виставки є зображення птахів. Представлені твори виконані у різних техніках живопису, графіки, декоративно-ужиткового мистецтва. Об'єднавшись з Гуцульщиною, Слобожанщиною та Придніпров'ям будемо "гріти" та закликати весну, остаточно бороти зиму, випускати своїх птахів з надією на мир, злагоду та плідну творчість.

Організатори виставки: Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Криворізький державний педагогічний університет, Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С.Сковороди, Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського.

5 квітня о 16.00 в Центрі Європейської інформації відбудеться інтелектуально-пізнавальне заняття «Винаходи європейців». Учасники ознайомляться з історією європейський винаходів, а також візьмуть участь у вікторині, яка стане інтерактивним доповненням до отриманої інформації. Також в рамках заходу буде презентовано книжкову виставку «Інтелектуальна спадщина Європи».

Протягом тижня завершується акція: запишіться до бібліотеки або перереєструйтеся, завітайте з отриманим читацьким квитком до Інтернет-центру та отримайте подарунковий сертифікат «8 березня = 8 годин безкоштовного Інтернету!». Власники сертифікатів зможуть використати їх в будь-який час протягом 2018 року.

Запрошуємо переглянути виставку живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової (І поверх). В холі ІІ поверху працює виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». У відділі користувачів працює виставка майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Весна іде!». У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук експонується виставка майстринь обласної громадської організації ”Єлисаветградський узвіз” – «Неповторне диво - квіти».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 26 березня по 01 квітня 2018 року

27 березня світова спільнота відзначає Міжнародний день театру. Щиро вітаємо зі святом театральних діячів, театрознавців та людей, чиє життя і робота пов’язані з театральною сферою. Упевнені, що попереду на вас чекають багато нових мистецьких здобутків і перемог. Бажаємо вам нових творчих успіхів, міцного здоров’я, благополуччя, родинного щастя та добробуту. Запрошуємо до відділу мистецтв переглянути творчу виставку ескізів костюмів, ескізів до театральних вистав «Микола Сакевич: сценографія реалізму театру ім. М. Кропивницького середини ХХ століття».

27 березня о 12.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання березневих краєзнавчих студій «Сто років тому». Володимир Поліщук — журналіст, краєзнавець-дослідник історії міста Кропивницький та Кіровоградської області – презентує учасникам засідання власні збірки історико-краєзнавчих ессе, зокрема: «Зроблено в Єлисаветграді» (2014), «Будинок, якого вже немає» (2014), «Про що писали єлисаветградські газети» (2015), «Там, де Інгул круто в’ється» (2016), «Неатрибутоване місто» (2016), «Убивство на Фортечних валах» (2017), «Сто років тому» (2018). Запрошуємо на засідання.

1 квітня – свято сміху та жартів. Хоча День сміху не відзначений в жодних календарях всенародних свят, але цей день сміливо можна вважати міжнародним. Тож і в обласній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського перший день квітня не мине непоміченим. У відділі обслуговування користувачів розгорнута книжкова виставка “Весняний сміхослов”. Запрошуємо до перегляду.

З 1 квітня у відділі обслуговування користувачів в рамках роботи Центру європейської інформації буде оновлено книжкову виставку з циклу книжкових виставок «Новини співробітництва ЄС - Українa» «Інтелектуальна спадщина Європи».

Також буде представлена книжкова виставка «Україна-НАТО: шляхи розвитку особливого партнерства». А при клубі інтелектуальних ігор працюватиме книжкова виставка інтелектуальних ігор «Ендшпіль: психологія перемоги».

З 8 березня триває акція: запишіться до бібліотеки або перереєструйтеся, завітайте з отриманим читацьким квитком до Інтернет-центру та отримайте подарунковий сертифікат «8 березня = 8 годин безкоштовного Інтернету!». Власники сертифікатів зможуть використати їх в будь-який час протягом 2018 року.

Запрошуємо переглянути виставку живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової (І поверх). В холі ІІ поверху працює виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». У відділі користувачів працює виставка майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Весна іде!». У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук експонується виставка виробів ручної робот “Такі різні коти” майстринь обласної громадської організації ”Єлисаветградський узвіз”. Також ви можете переглянути виставку фото-світлин “Мій пухнастий друг” та книжкову виставку “Киці з книжкової полиці”. А ще запрошуємо до перегляду фотовиставки “Невідомий Інгул”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 19 по 25 березня 2018 року

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі. Як убезпечити себе від смертельної недуги та знайти шляхи подолання, якщо ви стикнулися з проблемою - допоможуть інформаційні матеріали з виставки “Формула здорового способу життя” (відділ обслуговування користувачів). 19 березня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться зустріч із фахівцем гігієнічної медицини Ольгою Розовою «Шлях до здоров’я: туберкульоз в Україні — проблеми лікування».

21 березня по всьому світу поети та їхні шанувальники, натхненники та музи відзначають День поезії. День поезії покликаний об'єднати всіх людей, відданих віршам. Запрошуємо зануритися в царину поетичного слова, переглянувши книжкові виставки «Відлуння поетичного слова»(відділ обслуговування користувачів), «Мелодії віршів чудових» (відділ абонемента).
Запрошуємо відвідати бібліотечні заходи до Дня поезії. 20 березня відділ краєзнавства спільно з КОІППО імені Василя Сухомлинського проводять літературно-музичний захід «Віршованих згинів рядки». На заході звучатимуть поетична лірика Сергія Висєканцева та Ірини Небеленчук. Початок заходу о 15.00.

21 березня о 13.30 у відділі документів із економічних, технічних та природних наук відбудеться день інформації «Якість та безпека продовольчих товарів». У програмі: огляд літератури з безпеки споживчих товарів та практичні поради фахівця Головного управління держпродспоживслужби.

21 березня о 15.00 у відділі краєзнавства Олександр Колотуха, доктор географічних наук, доцент, завідувач кафедри менеджменту, економіки, права та туризму Льотної академії Національного авіаційного університету презентує серію словників-довідників зі спортивного туризму та активної рекреації. Співорганізатор заходу - Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

22 березня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться захід зі вшанування пам’яті видатного українського публіциста, політика та громадського діяча, Героя України В’ячеслава Чорновола «Людина, яка пробудила Україну». Також відвідувачі зможуть ознайомитися із книжковою виставкою про життєвий і творчий шлях В’ячеслава Максимовича, підготованою бібліотекарями цього відділу.

22 березня о 16.00 у відділі мистецтв до Міжнародного дня театру відбудеться презентація книги Наталії Данилевич «Спогади про батька» та виставка робіт художників-сценографів.

У відділі обслуговування користувачів працює книжкова викладка «Останній гетьман України», присвячена 290-ій річниці з дня народження Кирила Розумовського, де представлені цікаві книги, що розповідають про далеке минуле нашої країни – сутінки Гетьманщини, а також методичні матеріали та періодичні видання, які допоможуть вчителям історії підготувати виховні заходи, присвячені життю та діяльності останнього гетьмана України – Кирила Розумовського.

Відділ краєзнавства пропонує з 22 березня переглянути книжкову виставку "Світло отчого дому" до 105-річчя від дня народження письменника-земляка Василя Козаченка.

Складовою частиною фонду відділу рідкісних та цінних видань є колекція періодичних видань ХІХ - першої чверті ХХ ст. Запрошуємо переглянути виставку «На шпальтах періодичних видань», де представлені українські часописи, які зробили вагомий внесок у розширення історико-краєзнавчих, топографічних, демографічних досліджень в Україні.

В рамках проекту «Артхаус Клуб» у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відбуваються покази фільмів з циклу «Кіно і час. Час у кіно». 25 березня о 14.30 запрошуємо на показ фільму «Мандрівка часу» (Франція, Німеччина, США, 2016). Фільм покаже час від народження всесвіту до його руйнування. В українській версії закадровий текст читає лiдер групи «Крихiтка» Саша Кольцова. Стрiчка знята у форматі 4K та IMAX.

З 8 березня триває акція: запишіться до бібліотеки або перереєструйтеся, завітайте з отриманим читацьким квитком до Інтернет-центру та отримайте подарунковий сертифікат «8 березня = 8 годин безкоштовного Інтернету!» Власники сертифікатів зможуть використати їх в будь-який час протягом 2018 року.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової (І поверх). В холі ІІ поверху працює виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». У відділі користувачів працює виставка майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Весна іде!». У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук експонується виставка виробів ручної робот “Такі різні коти” майстринь обласної громадської організації ”Єлисаветградський узвіз”. Також ви можете переглянути виставку фото-світлин “Мій пухнастий друг” та книжкову виставку “Киці з книжкової полиці”. А ще запрошуємо до перегляду фотовиставки “Невідомий Інгул”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 12 по 18 березня 2018 року

З 12 березня у відділі обслуговування користувачів працюють книжкові виставки “Лауреати Національної премії України ім.Т.Шевченка” і «Останній гетьман України» (до 290-річчя від дня народження українського військового, державного і політичного діяча Кирила Розумовського). 13 березня у відділі рідкісних та цінних видань розпочала роботу виставка інформаційних матеріалів «На шпальтах періодичних видань: видатні особистості і видатні події». Обласний інформаційно-консультативний гендерний центр запрошує на перегляд книжкової виставки “Фемінізм і фемінологія”.

14 березня о 14.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук, з нагоди відзначення Всесвітнього дня прав споживача, відбудеться засідання круглого столу «Безпечність споживчих товарів» за участю фахівців з питань захисту прав споживачів, безпечності харчових продуктів та ринкового нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, представників підприємницьких структур, громадськості.

15 березня о 14.00 у відділі краєзнавства в рамках березневих краєзнавчих студій до 125-річчя від дня народження генерал-майора, командуючого 12-ою армією П. Г. Понєдєліна відбудеться презентація виставки “Нескорений командарм” (фото та графічна реконструкція). Автор виставки - Олександр Чорний. Запрошуємо на презентацію.

В рамках проекту «Артхаус Клуб» у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відбуваються покази фільмів з циклу «Кіно і час. Час у кіно». 18 березня о 14.30 запрошуємо на показ романтичної комедії «Патерсон» (Режисер: Джим Джармуш, США, 2016). Фільм розповідає про водія автобуса і скромного поета на ім'я Патерсон, який живе звичайним життям в місті Патерсон, штат Нью-Джерсі.

З 8 березня триває акція: запишіться до бібліотеки або перереєструйтеся, завітайте з отриманим читацьким квитком до Інтернет-центру та отримайте подарунковий сертифікат «8 березня = 8 годин безкоштовного Інтернету!». Власники сертифікатів зможуть використати їх в будь-який час протягом 2018 року.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку дитячих робіт «Чудернацькі тваринки. Малюємо небилиці» (творчість учнів старшого викладача факультету дизайну Кіровоградського інституту ВНЗ «Університет сучасних знань» Ірини Михайлівни Зантарії). Також бібліотекарі проведуть екскурсію по виставці живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової (І поверх). В холі ІІ поверху працює виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». У віддлі користувачів працює виставка майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Весна іде!». Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 03 по 11 березня 2018 року

Шановні пані і чарівні панянки! Вітаємо вас зі святом весни, краси і ніжності - 8 Березня! Нехай лагідна посмішка весняного сонця дарує вам невичерпну енергію, красу і чарівність, життя ваше буде наповнене щастям, добробутом та натхненням. Зі святом! Повідомляємо, що бібліотека 7 березня працює з 10.00 до 18.00, 8 березня – вихідний, 9, 10, 11 березня – за графіком.

До 204-ї річниці від дня народження видатного поета, письменника, художника, політичного та громадського діяча Тараса Шевченка у відділі обслуговування користувачів розгорнутий літературний календар «Пісня Пісень Кобзаря», у відділі абонемента - книжкова виставка «Голос Шевченка з віків долинає». 5 березня Григорій Дмитрович Клочек святкує свій почесний ювілей: 75 років від дня народження. Його знають на Кіровоградщині та в державі як українського вченого-літературознавця та організатора освіти, Доктора філологічних наук, професора, ректора Центральноукраїнського державного педагогічного університету (2005–2010). Члена Національної Спілки письменників України. Запрошуємо до відділу краєзнавства переглянути книжкову виставку “Гасло професора Григорія Клочека”.

6 березня з 16.00 до 19.00 в холі І поверху ОУНБ ім.Д.Чижевського та за підтримки ФРІ Кропивницький відбудеться благодійний ярмарок хенд-мейду "Весняні Барви". Метою заходу є надання допомоги організації по захисту тварин «БІМ» на придбання кормів та всього необхідного для лікування й утримання тварин. За довідками звертатися 066 4591312 (Світлана Козлова).

7 березня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів напередодні Міжнародного жіночого дня відбудеться презентація виставки майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Весна іде!». Запрошуємо усіх любителів декоративно-ужиткового мистецтва до перегляду виставки робіт членів Клубу.

В рамках проекту «Артхаус Клуб» у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відбуваються покази фільмів з циклу «Кіно і час. Час у кіно». 11 березня о 14.30 запрошуємо на показ кримінальної драми «ГАРНІ ЧАСИ / GOOD TIME,16+ (Режисер: Бен і Джошуа Сефді, США, 2017). Коротко про фільм: після невдалого пограбування банку молодший брат головного героя потрапляє до в'язниці. Старшому доведеться вирушити у химерну одіссею, повну насильства і хаосу: у нього є лише одна ніч, щоб спробувати обігнати час і врятувати себе і брата від загибелі.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку дитячих робіт «Чудернацькі тваринки. Малюємо небилиці» (творчість учнів старшого викладача факультету дизайну Кіровоградського інституту ВНЗ «Університет сучасних знань» Ірини Михайлівни Зантарії). Також бібліотекарі проведуть екскурсію по виставці живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової (І поверх). В холі ІІ поверху працює виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 26 лютого по 04 березня 2018 року

Запрошуємо відвідати яскраві книжкові, творчі виставки, які щойно відкрилися у відділах обслуговування. У відділі абонемента вас обов’язково зацікавить виставка нових надходжень «Розмаїття нових видань», де представлені кращі українські книги, а також світові бестселери у перекладі українською мовою (кропивничани можуть взяти будь-яку книгу з цього відділу додому на певний термін). У відділі обслуговування користувачів працюють виставки «Буремний час України», «Пробудження нації», «Європа: духовність та культурні надбання», «Стратегічне партнерство: Україна - Євросоюз» та інші.

27 лютого о 11.00 відділ краєзнавства запрошує на зустріч з поетами Добровеличківського району «Середохрестя» з нагоди виходу в світ поетичного альманаху «Добровеличківщина. Антологія поезії». Запрошуємо шанувальників поетичного слова на зустріч з талановитими людьми краю добра і величі.

27 лютого о 12.30 запрошуємо до Орхуського ценру екологічної інформації відсвяткувати “котяче свято”. Відбудуться такі заходи: відкриття виставки виробів ручної роботи майстринь обласної громадської організації ”Єлисаветградський узвіз” «Такі різні коти», знайомство з фотосвітлинами “Мій пухнастий друг” та книжковою виставкою “Киці з книжкової полиці”. Відвідувачі також матимуть можливість позмагатися у цікавій, веселій вікторині на кращого котознавця та отримати невеличкі смаколики.

В рамках проекту «Артхаус Клуб» у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відбудуться покази фільмів з циклу «Кіно і час. Час у кіно». Відкриває цикл показів 4 березня о 14.30 стрічка «Моя мама» (італ. Mia Madre) — французько-італійський драматичний фільм, знятий Нанні Моретті у 2015 році. Фільм розповідає про жінку, яка через кризу в своєму житті згадує свою матір.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку дитячих робіт «Чудернацькі тваринки. Малюємо небилиці» (творчість учнів старшого викладача факультету дизайну Кіровоградського інституту ВНЗ «Університет сучасних знань» Ірини Михайлівни Зантарії). Це - незвичні роботи, теплі, цікаві, фантастичні! Також бібліотекарі проведуть екскурсію по виставці живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової, роботи якої вирізняються витонченим світосприйняттям, тонкою колористикою, що характеризує сучасну Харківську художню школу. В експозиції представлено близько 40 вражаючих робіт. В холі ІІ поверху розпочала роботу виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». Це стисле зібрання щасливих моментів подорожей Україною, Болгарією, Японією. Соняшник, Троянда, Хризантема – три символи, три чарівних квітки в яскравому букеті світової культури. Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 19 по 25 лютого 2018 року

20 лютого 2014 року Україна прощалася із загиблими на Майдані героями України. Відтоді 20 лютого оголошено Днем жалоби за Небесною сотнею. Ці люди, а серед них і наш земляк Віктор Чміленко, віддали найцінніше, що в них було, задля нас із вами… А таке не забувається… До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні 21 лютого о 15.00 запрошуємо до відділу обслуговування користувачів на інтерактивну бесіду і презентацію видань (книги і періодику), присвячені цій трагічній події “В нашім серці - Україна”.

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову», - писала Ліна Костенко.
Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію. У відділі обслуговування користувачів до свята працює книжкова виставка “Українська мова — символ державності”, у відділі абонемента - книжкова виставка «Живеш в Україні – то знай її мову». Тут також можна ознайомитися з новинками української та зарубіжної літератури.

20 лютого о 13:00 розпочне роботу круглий стіл «Розвиток співпраці між представниками влади та громади для захисту прав громадян на доступ до водних об’єктів», організований у партнерстві Орхуського центру екологічної інформації обласної бібліотеки ім. Чижевського з громадською організацією «ЕКО ЛІГА ЦЕНТР». Учасники круглого столу обговорять питання: порушення прав громадян на доступ до водних об’єктів; негативний вплив на екологічний стан малих річок регіону через порушення прибережних захисних смуг; рівень екологічної просвіти населення регіону; обізнаність громадян в питаннях дотримання прав та обов’язків Водного кодексу України. В рамках заходу відбудеться відкриття фотовиставки «Невідомий Інгул» (відділ з економічних, технічних та природничих наук).

20 лютого о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться зустріч з поетесою і прозаїком Іриною Небеленчук «Пори року», захід проводиться спільно з КОІПППО ім. В. Сухомлинського. Запрошуємо в літературну вітальню обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського.

З 14 лютого у відділі обслуговування користувачів триває акція, приурочена до Міжнародного Дня дарування книги - «Прочитав – передай іншому». Приходьте до відділу обслуговування користувачів бібліотеки (ІІІ поверх) з власною книгою, яка вас вразила настільки, що ви не можете стримати емоцій і хочете поділитися цим виданням з іншими, подарувавши книгу бібліотеці.

Запрошуємо до участі в Арт-програмі за книгою "Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття" Барб-Ґалль Франсуази. В програмі: бесіда про образотворче мистецтво, екскурсія по виставці дитячих робіт «Чудернацькі тваринки. Малюємо небилиці», перегляд мультфільмів за мотивами українського живопису (художниці Марії Приймаченко) і творчі майстер-класи (відділ мистецтв).

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 12 по 18 лютого 2018 року

12 лютого об 11.00 запрошуємо викладачів, учнів, студентів та всіх, кому подобається писати, до відділу документів іноземними мовами, в ІРЦ «Вікно в Америку», для участі в конкурсі есеїв під керівництвом волонтера Корпусу Миру США Гейл Нілі. Учасникам конкурсу буде запропоновано перелік тем для написання твору, одну з яких обере сам конкурсант. Попередня реєстрація не потрібна.

14 лютого о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудуться літературні читання до Дня Святого Валентина “Любове світла, мою ти душу осіни”. Місцеві автори Артем Луценко, Кирило Поліщук, Оксана Буянова, Олена Левченко читатимуть інтимну лірику – власні твори. Також прозвучить чарівне слово авторської пісні на власні вірші. А також запрошуємо більше дізнатися про день закоханих і його історію з книжкової виставки «Щасливий, хто в очах твоїх побачив небо» (відділ абонемента).

14 лютого відділ обслуговування користувачів розпочинає акцію «Прочитав – передай іншому!». Акція приурочена до Міжнародного Дня дарування книги, і триватиме протягом місяця. Приходьте до відділу обслуговування користувачів бібліотеки (ІІІ поверх) з власною книгою, яка вас вразила настільки, що ви не можете стримати емоцій і хочете поділитися цим виданням з іншими, подарувавши книгу бібліотеці.

15 лютого о 14.00 відділ краєзнавства запрошує в Літературну світлицю на зустріч з поетами Артемом Луценком та Кирилом Поліщуком: «Міст – електронні антології. Творчість, яка єднає місто». Вхід – вільний.

15 лютого виповнилося б 65 років від дня народження Леоніда Васильовича Куценка (1953 – 2006). Народився в с. Вільхове Ульяновського району (тепер Благовіщенський район) Кіровоградщини. Йому судився довгий життєвий і творчий шлях, якби не трагічна випадковість… Усіх, хто навчався у Леоніда Васильовича, працював з ним і дружив, запрошуємо згадати науковця, літературознавця і просто гарну людину, переглянувши книжкову виставку “Закоханий в життя” (відділ краєзнавства).

17 лютого об 11.30 у відділі мистецтв розпочнеться майстер-клас «Живі барви» від писанкарки Ірини Михалевич. У вас буде можливість написати писанку і пофарбувати її ягодами бузини. Впродовж заняття писанкарка ознайомить з технологією виготовлення бузинового барвника і розповість про писанки нашого рідного краю.Також майстриня надасть усі необхідні матеріали – писачки, справжні пташині яйця, барвник, бджолиний віск.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку дитячих робіт «Чудернацькі тваринки. Малюємо небилиці» (творчість учнів старшого викладача факультету дизайну Кіровоградського інституту ВНЗ «Університет сучасних знань» Ірини Михайлівни Зантарії). Це - незвичні роботи, теплі, цікаві, фантастичні! Бібліотекарі відділу краєзнавства проведуть екскурсію по виставці майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Нам – одинадцять…». В холі ІІ поверху працює виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». Це стисле зібрання щасливих моментів подорожей Україною, Болгарією, Японією. Соняшник, Троянда, Хризантема – три символи, три чарівних квітки в яскравому букеті світової культури. Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 05 по 11 лютого 2018 року

З початку лютого запрошуємо ознайомитись з розмаїттям нових надходжень у читальних залах бібліотеки, на оновлених книжкових виставках «Книжковий арсенал», «Лауреати обласної літературної премії ім. Є. Маланюка» (відділ краєзнавства), «Буремний час України», «Пробудження нації», «Європа: духовність та культурні надбання», «Стратегічне партнерство: Україна – Євросоюз», «Захист прав та інтересів людини» (відділ обслуговування користувачів) «Нові надходження», «Цікавинки для всіх і кожного», «Книги для всієї родини» (відділ абонемента), «Країни та народи світу» (відділ рідкісних та цінних видань) та ін.

5 лютого у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Таємниця страти поета», присвячена 110-ій річниці від дня народження українського поета Олекси Влизька. Життя 26-річного поета і прозаїка обірвалося трагічно, як і багатьох українських інтелігентів розстріляного Відродження - він був невинно страчений за приналежність до міфічної контрорганізації. Запрошуємо познайомитися з творчим доробком Олекси Влизька.

11 лютого о 14.30 у відділі мистецтв завершується фестиваль «Нове Британське кіно» і проекту «Артхаус Клуб» http://club.arthousetraffic.com/festival-nove-britanske-kino показом кримінальної драми 2016 року «Провини наші 18+» *Фільм озвучений українською мовою. Режисер: Адам Смiт. У ролях: Майкл Фассбендер («12 років рабства», «Прометей», «Сором»), Брендан Глісон («Голгофа», «Ірландець»), Рорі Кіннер. Чед – чудовий гонщик. Він працює на свого батька, кримінального авторитета, і віртуозно тікає від будь-якої погоні. Усе йде добре, аж доки Чед не вирішує зав'язати. Батько змушує сина піти на останній злочин: ось тільки розкішний маєток, до якого увірвалися грабіжники, належить наймогутнішій людині в Англії. А та не пробачає помилок...

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку дитячих робіт «Чудернацькі тваринки. Малюємо небилиці» (творчість учнів старшого викладача факультету дизайну Кіровоградського інституту ВНЗ «Університет сучасних знань» Ірини Михайлівни Зантарії). Це - незвичні роботи, теплі, цікаві, фантастичні! Бібліотекарі відділу краєзнавства проведуть екскурсію по виставці майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Нам – одинадцять…».

В холі ІІ поверху розпочала роботу виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». Це стисле зібрання щасливих моментів подорожей Україною, Болгарією, Японією. Соняшник, Троянда, Хризантема – три символи, три чарівних квітки в яскравому букеті світової культури. Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 29 січня по 04 лютого 2018 року

До Дня пам’яті жертв Голокосту у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Голокост: уроки пам'яті», яка знайомить відвідувачів з цією трагічною сторінкою в історії людства. 27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який був заснований у 2005 році спеціальною резолюцією ООН. В ці дні відбуваються різноманітні заходи, що закликають пам'ятати про злочини минулого і не допустити їх повторення в майбутньому. Запрошуємо ознайомитися з виданнями, представленими на книжковій виставці.

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами. У цьому героїчному бою оборонці української державності призупинили наступ противника. До Дня пам'яті героїв Крут у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Бій під Крутами — погляд через роки», а у відділі абонемента - відкритий перегляд «Крути: подвиг і трагедія України» (книги можна на певний термін взяти додому).

З 24 січня у відділі абонемента працює книжкова виставка «Книги для всієї родини», яка зацікавить всіх – і батьків, і дітей. Дорослі зможуть обрати книги сучасних українських письменників: Дмитра Кешелі, Макса Кідрука, Андрія Кокотюхи, Василя Шкляра, Степана Процюка… Цікавими для читання також будуть твори Елінор Браун, Джессі Келлерман, Чака Поланіка та інші. Зимовими вечорами в затишній оселі діти із задоволенням читатимуть (або слухатимуть) твори Всеволода Нестайка, Елеанор Портер, Ерін Гантер, Лесі Вороніної, Мері Нортон, Георгія Почепцова… На виставці представлені також книги по догляду та вихованню дітей, видання з питань кулінарії, медицини та ін.

29 січня об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація нових видань за участю кандидата музикознавства, старшого наукового співробітника Інституту музикознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України Ірини Сікорської. Захід відбувається в межах «Креативної лабораторії музикознавця» Всеукраїнського фестивалю–конкурсу української академічної музики «Класик-проект», присвячений пам’яті Юлія Мейтуса. Запрошуємо всіх бажаючих на зустріч.

1 лютого 14.00 у відділі краєзнавства до річниці утворення відбудеться презентація виставки майстринь Клубу народних ремесел «Ниточка» - «Нам – одинадцять…». Запрошуємо до перегляду виставки кращих робіт декоративно-ужиткового мистецтва членів Клубу.

2 лютого о 15.00 в обласній бібліотеці ім. Дмитра Чижевського відбудеться урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка. Будуть відзначені лауреати в номінації „Поезія (у тому числі драматичні твори і переклади)” та номінації „Літературознавство та публіцистика”. На захід запрошуються краєзнавці, творча інтелігенція міста, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі.

4 лютого о 14.30 у відділі мистецтв в рамках фестивалю «Нове Британське кіно» і проекту «Артхаус Клуб» http://club.arthousetraffic.com/festival-nove-britanske-kino. відбудеться показ британсько-французької соціальної драми 2016 року «Я, ДЕНІЕЛ БЛЕЙК /I, DANIEL BLAKE18+» *Фільм озвучений українською мовою. Режисер: Кен Лоуч («Кес», «Вітер, що гойдає верес»). В ролях: Дейв Джонс, Гейлі Скваєрс, Шерон Персі. Деніел Блейк – 59-річний столяр, який через хворобу втрачає можливість заробляти на життя і змушений звернутися по соціальне забезпечення. У коридорах держустанови він зустрічає матір-одиначку Кейті та двох її маленьких дітей. Для Кейті єдиний шанс уникнути життя у жалюгідній комірці у лондонському гуртожитку для безпритульних – заселитися до соціального помешкання на іншому кінці країни. Деніел і Кейті розпочинають двобій із абсурдною бюрократичною системою, яка аж ніяк не полегшує життя громадян Великої Британії.

Фільм отримав Золоту пальмову гiлку Каннського кiнофестивалю (2016) і був номінований на Премію Європейської кіноакадемії за найкращий фільм, найкращу режисуру, найкращого актора та найкращий сценарій, 2016.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку дитячих робіт «Чудернацькі тваринки. Малюємо небилиці» (творчість учнів старшого викладача факультету дизайну Кіровоградського інституту ВНЗ «Університет сучасних знань» Ірини Михайлівни Зантарії). Це - незвичні роботи, теплі, цікаві, фантастичні! Також бібліотекарі проведуть екскурсію по виставці живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової, роботи якої вирізняються витонченим світосприйняттям, тонкою колористикою, що характеризує сучасну Харківську художню школу. В експозиції представлено близько 40 вражаючих робіт. В холі ІІ поверху розпочала роботу виставка пейзажних фотографій «Соняшник-Троянда-Хризантема». Це стисле зібрання щасливих моментів подорожей Україною, Болгарією, Японією. Соняшник, Троянда, Хризантема – три символи, три чарівних квітки в яскравому букеті світової культури. Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 22 по 28 січня 2018 року

Тиждень 22 по 29 січня наповнений важливими історичними подіями загальнонаціонального значення! Четвертий Універсал Української Центральної Ради 9 січня (22 січня за новим стилем) 1918 року проголосив УНР «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу», 29 січня 1918 - відбувся бій під Крутами. Два великих сторічних ювілеї! 22 січня 1919 р. - Свято Соборності України в Києві (Універсал Соборності, акт злуки УНР та ЗУНР)! Актуальність цих подій надзвичайна! Сто років тому українці теж боролися за незалежність та соборність і здобули перемогу! До цих свят у відділі обслуговування користувачів працюють книжкові виставки "Віднині воєдино зливаються частини єдиної України”, «Крути: подвиг і трагедія України», “Бій під Крутами — погляд через роки” - запрошуємо до перегляду.

22 січня о 16:00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться зустріч з протоієреєм Олександром Клименком, чиє виконання пісні Миколи Мозгового «Материнська любов» на шоу каналу 1+1 "Голос Країни 7" судді визнали надзвичайно успішним, на YouTube-каналі 1+1 вона лідирує за переглядами серед конкурсантів. Запрошуємо всіх бажаючих на зустріч.

25 січня о 15.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація унікального краєзнавчого видання – альбому “Кіровоград у роки окупації: життя населення та окупантів (документи і спогади). У книзі - понад 550 фотографій нашого міста часів окупації, кілька десятків плакатів і листівок, які розповсюджували в місті, статті з тогочасних газет, відскановані документи. Пропонуємо переглянути буктрейлер до видання “Кіровоград у роки окупації: життя населення та окупантів (документи і спогади) https://www.youtube.com/watch?v=_tCg8b_aJRs

25 січня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація книги “Бригантина юности моей” – альманах творів членів Кіровоградського літературного клубу початку 60-х років ХХ ст. “Бригантина”. Упорядник видання – поетеса, член клубу “Бригантина” Тетяна Березняк. В книзі представлено біографії та творчість близько 30 поетів; видання гарно ілюстроване фотодокументами тих років. Запрошуємо на презентацію.

28 січня о 14.30 у відділі мистецтв в рамках фестивалю «Нове Британське кіно» і проекту «Артхаус Клуб» http://club.arthousetraffic.com/festival-nove-britanske-kino. відбудеться показ британського фільму 2016 року «Війна проти всіх»/«WAR ON EVERYONEI». (Фільм озвучений українською мовою). Режисер: Джон Майкл Мак Дона («Голгофа», «Ірландець»), у ролях: Олександр Скарсгард, Тео Джеймс, Майкл Пенья. Це «чорна» комедія про двох корумпованих поліцейських із Нью-Мексико, які шантажують і підставляють кожного злочинця, кому не пощастило перейти їм дорогу. Та одного разу їхнє життя круто змінюється: «погані копи» намагаються залякати декого значно сильнішого від них самих... Але чи дійсно сильнішого?

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 15 по 21 січня 2018 року

Шановні користувачі! Запрошуємо до відділу краєзнавства на перегляд книжкової виставки «Його слова - і щастя, й біль: Яру Славутичу - 100 років» (11 січня минуло 100 років від дня народження нашого земляка, письменника, літературознавця Григорія Михайловича Жученка (псевдонім: Яр Славутич). До Дня соборності України у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка "Віднині воєдино зливаються частини єдиної України”. У відділі мистецтв з 17 січня розпочала роботу книжкова виставка «Старовинні ноти та звуки» (ноти ХІХ – ХХ ст.). У відділі рідкісних та цінних видань розгорнуто книжкову виставку раритетів «Її величність книга», запрошуємо до перегляду.

19 і 21 січня у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського проходить фестиваль «Нове Британське кіно» в рамках проекту «Артхаус Клуб» http://club.arthousetraffic.com/festival-nove-britanske-kino.

19 cічня о 17.00 відбудеться показ фільму «У пошуках цукрової людини/SEARCHING FOR SUGAR MAN». Фільм отримав спеціальний приз журі та приз глядацьких симпатій на кінофестивалі «Санденс», 2012; Премію «Оскар» за кращий документальний фільм, 2013.

Сиксто Родрігес - американський музикант і автор пісень гостросоціального характеру. На початку 1970-х рр. він випустив пару альбомів, проте вони не стали популярними, тому він перестав записуватися і зник з поля зору. Тим часом його творчість стала популярна в ПАР у середовищі молоді, налаштованої проти режиму апартеїду. Тоді особистість Родрігеса була абсолютно загадкою для його південноафриканських шанувальників. У 1990-ті роки, після падіння режиму апартеїду, два фани Родрігеса вирішують почати розслідування і з'ясувати, що ж це була за людина і що з ним трапилося насправді.

*Фільм мовою оригіналу з українськими субтитрами. Велика Британія, Швеція, 2012. Хронометраж: 86 хв. Жанр: Документальний. Режисер: Малік Бенджеллуль.

21 січня о 14.30 відбудеться показ фільму «Британія. Коротко/ BAFTA SHORTS 2017». Фільм мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Британська Рада в Україні та Британська Академія Кіно і Телебачення (BAFTA) представляють спеціальний проект у рамках фестивалю «Нове британське кіно» – колекцію короткометражних фільмів, що були номіновані на премію BAFTA у 2017 році. BAFTA SHORTS – це підбірка для усіх поціновувачів короткого метру, представлена у розмаїтті жанрів і тем. Хронометраж: 98 хв.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку художнього розпису тканини (батику) студентів та викладачів кафедри образотворчого мистецтва ЦДПУ ім. В.Винниченка «РЕТРО. МЕТРИ. ОМР 24 (Б)», тематичний стенд з історії міста Кропивницького «Фортеця святої Єлисавети» і особливо всім радимо переглянути колекцію палеонтологічних знахідок – закам’янілі мушлі, яким тисячі років, з відбитками прадавнього листя тощо. Також бібліотекарі проведуть екскурсію по виставці живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової, роботи якої вирізняються витонченим світосприйняттям, тонкою колористикою, що характеризує сучасну Харківську художню школу. В експозиції представлено близько 40 вражаючих робіт. Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 08 по 14 січня 2018 року

Шановні користувачі! Вітаємо вас зі святом Різдва! В цей час шкільних канікул родини багато часу проводять разом, а бібліотека пропонує вам цікаве й позитивне дозвілля. Нагадуємо про наш графік роботи: бібліотека працює 8 січня з 10.00 до 19.00; 7 січня – вихідний; 6 січня - з 10.00 до 17.00. Запрошуємо відвідати яскраві книжкові, творчі виставки, які щойно відкрилися. У відділі абонемента вас обов’язково зацікавить виставка нових надходжень «Розмаїття нових видань», де представлені кращі українські книги, а також світові бестселери у перекладі українською мовою (кропивничани можуть взяти будь-яку книгу з цього відділу додому на певний термін). У відділі рідкісних і цінних видань працює виставка «Її величність книга», запрошуємо до перегляду. Січень наповнений державотворчими святами. Зокрема в рамках відзначення 100-річчя створення Української Центральної Ради 11 січня у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація книжкової виставки “Україна в боротьбі за збереження державної незалежності (IV Універсал)”.

12 і 14 січня у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського проходить фестиваль «Нове Британське кіно» в рамках проекту «Артхаус Клуб» http://club.arthousetraffic.com/festival-nove-britanske-kino. Офіційне відкриття фестивалю відбудеться 14 січня о 14.30 під час показу фільму «Моллі Мун і чарівний підручник гіпнозу»/MOLLY MOON AND THE INCREDIBLE BOOK OF HYPNOTISM.

12 січня о 17.00 запрошуємо кропивничан на показ британської стрічки 20 000 ДНІВ НА ЗЕМЛІ12+/20,000 DAYS ON EARTH (режисери - Іан Форсайт, Джейн Поллар). Фільм представляє собою суміш реальності і вигадки, розповідає про двадцятитисячний день у житті знаменитого музиканта Ніка Кейва. Увага, показ фільму - мовою оригіналу з українськими субтитрами. Загалом, з 5 січня до 11 лютого відбудеться 8 фестивальних показів (програму можна переглянути тут) http://library.kr.ua/novini/2018/brytaniia.html .
Організатори запрошують на покази кращих британських фільмів на великому екрані.

12 січня о 15.00 напередодні відзначення традиційних українських свят Василя і Маланки у відділі мистецтв відбудеться концерт «З Україною в серці»: українська музика у виконанні учнів дитячої музичної школи №1. Запрошуємо родини кропивничан з дітьми.

13 січня о 14.00 запрошуємо кропивничан на традиційне музичне новорічно-різвяне свято. Напередодні старого нового року для вас прозвучать автентичні колядки та щедрівки у виконанні виконавців фольклорного ансамблю «Млиночок» (музей музичної культури ім. Кароля Шимановського). Саме час колядувати, посівати і щедрувати – і тоді нас очікуватимуть всілякі гаразди. Завітайте на свято до відділу мистецтв!

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку художнього розпису тканини (батику) студентів та викладачів кафедри образотворчого мистецтва ЦДПУ ім. В.Винниченка «РЕТРО. МЕТРИ. ОМР 24 (Б)», тематичний стенд з історії міста Кропивницького «Фортеця святої Єлисавети» і особливо всім радимо переглянути колекцію палеонтологічних знахідок – закам’янілі мушлі, яким тисячі років, з відбитками прадавнього листя тощо. Також бібліотекарі проведуть екскурсію по виставці живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової, роботи якої вирізняються витонченим світосприйняттям, тонкою колористикою, що характеризує сучасну Харківську художню школу. В експозиції представлено близько 40 вражаючих робіт. Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 01 по 07 січня 2018 року

Шановні користувачі, відвідувачі та друзі обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського! Вітаємо вас з новорічно-різдвяними святами і бажаємо миру, злагоди і благополуччя у ваших оселях. Повідомляємо графік роботи бібліотеки на тиждень з 1 по 7 січня. Отже, 2, 3, 4, 5 січня бібліотека працює за графіком, 1 і 7 січня - святкові дні, бібліотека користувачів не обслуговує. 6 січня, напередодні Різдва, працюємо з 10:00 до 17:00. Раді бачити вас у затишних залах бібліотеки!

Обласна бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує переглянути новорічні виставки - творчі та книжкові, наповнені магією дивовижності: у кожному відділі на вас чекають креативні ялинки, і звісно, яскраві високополіграфічні книги та журнали новорічно-різдвяної тематики. Відділ абонемента запрошує переглянути книжкову виставку до свята Різдва «Мов таїна, мов диво-мрія, приходить вечір цей до тебе…», у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Світло Різдвяної зірки». Запрошуємо до бібліотеки.

Зимові свята - це одні з найбільш таємничих, урочистих і родинних свят, які обіцяють здійснення мрій кожному, хто вірить у дива. Для тих, хто хоче поринути якнайглибше у казку новорічних свят, відділ документів з економічних, технічних та природничих наук підготував виставку-інсталяцію “Від Миколая до Різдва”. Виставка зацікавить незвичайними рецептами новорічних та різдвяних страв, допоможе оздобити новорічну ялинку власноруч створеними прикрасами, зорієнтуватися, що одягти в новорічну ніч, створити неповторну атмосферу і зробити свято незабутнім. Також відвідувачів чекає новорічна селфі-зона.

Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують виставку художнього розпису тканини (батику) студентів та викладачів кафедри образотворчого мистецтва ЦДПУ ім. В.Винниченка «РЕТРО. МЕТРИ. ОМР 24 (Б)», тематичний стенд з історії міста Кропивницького «Фортеця святої Єлисавети» і особливо всім радимо переглянути колекцію палеонтологічних знахідок – закам’янілі мушлі, яким тисячі років, з відбитками прадавнього листя тощо. Також бібліотекарі проведуть екскурсію по виставці живопису молодої харківської художниці Марії Некрасової, роботи якої вирізняються витонченим світосприйняттям, тонкою колористикою, що характеризує сучасну Харківську художню школу. В експозиції представлено близько 40 вражаючих робіт. Запрошуємо до перегляду.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


Попередні заходи (січень-грудень 2017 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2016 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2015 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2014 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2013 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2012 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2011 року)

Попередні заходи (січень-грудень 2010 року)

Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

Попередні заходи



Фон


Фон

[ HOME ]

Анонс масових заходів
Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2018 Webmaster: webmaster@library.kr.ua