[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata

[ HOME ]
Фон Анонс масових заходів


Фон

Анонс масових заходів

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 30 грудня 2019 року по 05 січня 2020 року

Шановні користувачі, відвідувачі та друзі бібліотеки! Щиро вітаємо з прийдешнім 2020 Роком і бажаємо вам миру та злагоди, оптимізму і натхнення! Повідомляємо графік роботи бібліотеки на цей тиждень. Отже, бібліотека зачинена лише 1 січня, всі інші дні працює за графіком, раді бачити вас у затишних залах бібліотеки!

Книжкові виставки: з перших січневих днів у відділі рідкісних та цінних видань розпочинає роботу виставка раритетів «Книга книг (Біблія)». У відділі абонемента працює відкритий перегляд «Зима крокує – свята дарує». Незважаючи на свята, треба бути пильними до свого здоров’я, тож працівники відділу з питань медицини і охорони здоров’я подбали про вашу обізнаність і підготували книжкову виставку «Імунопрофілактика та збереження здоров’я». В період зимових канікул запрошуємо родини з дітьми відвідати бібліотеку Д.І.Чижевського і відпочити. Дитячі куточки у відділах абонемента і документів іноземними мовами – дитяча література, іграшки та розвиваючі ігри – до ваших послуг.

Мистецькі та творчі виставки: запрошуємо переглянути виставки «Чаювання у Аліси» (відділ мистецтв), «500 миттєвостей Різдва» (Інтернет-центр), «Всесвіт витинанки» (відділ краєзнавства). У холі І поверху працює міжрегіональна документально-художня виставка, присвячена життю і творчості М.Л.Кропивницького «Харків-Київ-Кропивницький», а також бібліотечний фотопроект «Натхненні книгою» (хол ІІІ поверху).

Запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук (II поверх), де створено казкову селфі-зону. Тут Ви можете посидіти на Місяці, помилуватися нічним зоряним небом, “поспілкуватися” з привітним симпатичним Сніговиком та зробити фото на згадку. Тож завітайте до бібліотеки і створіть собі святковий настрій!

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 23 по 29 грудня 2019 року

Шановні користувачі, відвідувачі та друзі бібліотеки! Щиро вітаємо з Різдвом Христовим (західного обряду) і бажаємо вам миру та злагоди, оптимізму і натхнення! Повідомляємо, що 25 грудня - вихідний день. Напередодні, 24 грудня – санітарний день, обслуговування користувачів не проводиться. В інші дні бібліотека працює за графіком, раді бачити вас у затишних залах.

24 грудня о 13.00 в Інтернет-центрі відбудеться презентація унікальної виставки різдвяно-новорічних листівок «500 миттєвостей Різдва». Свою унікальну колекцію різдвяних поштівок представить відвідувачам дослідник-краєзнавець та колекціонер Віталій Володимирович Постолатій. На виставці представлені листівки не лише різних часових епох від дореволюційних до сучасних, а й різних технік виконання – від друкованих до електронних та 3D-листівок. Після презентації відбудеться майстер-клас з малювання новорічних прикрас 3D-ручками.

Запрошуємо до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук (II поверх), де створено казкову селфі-зону. Тут Ви можете посидіти на Місяці, помилуватися нічним зоряним небом, “поспілкуватися” з привітним симпатичним Сніговиком та зробити фото на згадку. Тож завітайте до нас і створіть собі святковий настрій!

Шановні кропивничани, творчий проект для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост» відновить свою роботу після 19 січня, слідкуйте за анонсами і запрошуємо на заходи до відділу мистецтв.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 16 по 22 грудня 2019 року

17 грудня о 17.00 у відділі краєзнавства відбудеться туристичний вечір «Із далеких мандрів повернувшись…» за підсумками туристичного сезону 2019 року. В програмі вечора: відеозвіти та презентації кращих туристичних походів, які здійснили кіровоградські туристи протягом 2019 року – Карпати, Альпи, річки Черемош, Синюха, Південний Буг та інші. Запрошуємо всіх, хто не байдужий до туризму, кого манять захоплюючі походи, цікаві поїздки в Карпати, Альпи, Гімалаї, на зустріч.

18 грудня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація нового роману Ольги Полевіної, написаного у співавторстві з Олександром Архангельським «Вінок сонетів». Твір опублікований у 2018-2019 рр. у 3-х номерах альманаху «Степ». Роман про любов і не тільки: у ньому прочитується наше місто, описаний великий період часу – від 60-х років XX ст. до наших днів.

19 грудня о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться знайомство з творчістю бессарабського поета болгарсько-гагаузького походження Івана Дерменжи. Іван Дерменжи живе і працює в Одесі, до нашого міста приїздить, щоб презентувати кропивничанам свою нову збірку поезій «52 герца».

21 грудня о 14.00 у відділі мистецтв відбудуться літературні читання. Захід проводиться спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» в рамках творчого проекту для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост».

21 грудня о 17.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ мелодрами «Віта і Вірджинія» (Ірландія, Велика Британія, 2018). Фестиваль «Нове британське кіно» проводиться Британською радою в Україні спільно з компанією Артхаус Трафік. https://www.facebook.com/BritishCouncilUkraine/ та https://www.facebook.com/ArthouseTraffic/

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 09 по 15 грудня 2019 року

10 грудня, з нагоди відзначення Міжнародного Дня прав людини, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського за підтримки громадської організації «Обласний жіночий інформаційний центр» відбудеться молодіжний марафон «Протидій торгівлі людьми». Торгівля людьми є тяжким злочином, що грубо порушує права людини. Метою просвітницької кампанії є привернення уваги до проблеми торгівлі людьми та об’єднання зусиль для подолання цього негативного явища. Для успішного попередження злочину торгівля людьми надзвичайно важливо знати свої права і надавати підтримку тим, хто її потребує.

11 грудня о 11.00 у відділі краєзнавства пройде зустріч з краєзнавцем, лауреатом обласної премії ім.В.Ястребова Оленою Класовою «Слідами легенд нашого міста».

11 грудня о 17.00 у відділі мистецтв відбудеться лекція-концерт “Феномен танго”, підготовлена викладачами та студентами музичного коледжу міста Кропивницького.

12 грудня о 15.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться засідання DOCU/КЛУБу спільно з фахівцями Центру безоплатної вторинної правової допомоги. Перегляд та обговорення короткометражної документальної стрічки: “Точка відліку” польського режисера Міхала Щесняка (2014, 25 хв.). Вчитимемося захищати свої права на прикладі історій інших людей, ставлячи незручні питання, читаючи розумні книги та спілкуючись із юристами.

14 грудня о 12.00 у відділі мистецтв до Міжнародного дня чаю презентується виставка «Чаювання у Аліси» за книгою Льюїса Керрола «Аліса в країні чудес».

14 грудня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас від Вікторії Пухинди «Виготовлення новорічних сувенірів». Захід проводиться спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» в рамках творчого проекту для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост».

14 грудня о 17.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ нового британського кіно «Зоопарк», режисер: К. МакАйвор, Ірландія, Велика Британія, 2017. Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 02 по 08 грудня 2019 року

З 1 грудня запрошуємо ознайомитись з розмаїттям нових надходжень у читальних залах бібліотеки, на оновлених книжкових виставках «Нові надходження», «Книжковий арсенал». З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка і виставка періодичних видань «Ми живемо поряд з вами», у відділі абонемента до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом - відкритий перегляд «Жити в світі, в якому є СНІД». У відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я представлено грудневий медичний календар: «Всесвітній день боротьби зі СНІДом», «День невролога», «Міжнародний День людей з інвалідністю».

2 грудня о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація нової збірки поезій Ірини Небеленчук «Купина неопалима». Вірші поетеси — це перлини ніжної душі, що висвічують на папері різними гранями: щирістю, мудрістю, красою, любов’ю. Збірка містить роздуми про життя, вічні категорії добра, істини, про любов до рідного краю.

2 грудня о 15.00 у відділі документів з питань медицини і охорони здоров’я до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом відбудеться інформаційна година «Я хочу, щоб ти жив».

5 грудня о 17.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація книги молодої поетеси Ольги Юхименко-Могильди «Місія Герди». Запрошуємо всіх шанувальників поетичного слова на творчий вечір.

7 грудня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться майстер-клас від Олени Мединської з в’язання спицями і презентація книги Оксани Скляренко «Мій маленький принц, уроки щасливого в’язання». Захід проводиться спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» в рамках творчого проекту для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост».

7 грудня о 17.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ нового британського кіно «BAFTA SHORTS» (Велика Британія, 2018). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 25 листопада по 01 грудня 2019 року

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Запрошуємо до відділу обслуговування користувачів переглянути книжкові виставки «Зупини насильство – захисти себе», «Торгівля людьми: як це попередити».

26 листопада о 13.30 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття виставки прикрас «Яскраві акценти вашого стилю». На виставці представлено близько 200 робіт, створених майстринями міста Кропивницький. Якщо ви захоплюєтеся прикрасами або шукаєте оригінальні подарунки, то запрошуємо на відкриття і перегляд виставки.

30 листопада о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться творчий майстер – клас «Сучасна техніка – листівка» від Ольги Краснопольської. Захід проводиться спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» в рамках творчого проекту для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост».

30 листопада о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ трагікомедії «Подвійне життя» (Режисер: Олів'є Ассаяс, Франція, 2018)Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 18 по 24 листопада 2019 року

18 листопада о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться урочисте відкриття XVI Мандрівного фестивалю DOCUDAYS UA у Кропивницькому. Темою цьогорічного фестивалю є цифрові технології – у сенсі великих можливостей та великих ризиків, які вони розкривають перед людиною. Під час показу буде представлено перший фільм фестивалю, який називається “Булер”. 18–22 листопада 2019 року запрошуємо переглянути унікальні новинки якісного документального кіно, всі покази розпочинаються о 14.00.

19 листопада о 16.00, до Міжнародного Дня толерантності, у відділі мистецтв відбудеться зустріч з істориком та письменником Василем Даценком, автором книг, що стали бестселерами історичної науки. Історик збирає та узагальнює матеріали про наш край та його жителів під час Другої світової війни. На основі архівних документів відшукує і оприлюднює матеріали про долі пересічних громадян. Справою свого життя вважає встановлення імен невідомих захисників Вітчизни, тисячі яких лежать досі безіменними на Кіровоградщині. Запрошуємо на зустріч.

20 листопада о 13.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться тематичний захід з розгляду Конвенції прав людини та основоположних свобод. Захід має на меті підвищити рівень знань кожної особи з питань фундаментальних прав. Тільки знаючи свої права на належному рівні можливо здійснити ефективний їх захист.

21 листопада відзначається День Гідності та Свободи – у день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Запрошуємо на відкритий перегляд книжкової виставки «За України долю стояв Майдан» у відділі абонемента та виставки-пам’яті «Події, що змінили долю України» у відділі обслуговування користувачів.

23 листопада о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться творчий майстер – клас «Копія роботи Ван Гога «Зоряна ніч» від Світлани Висоцької. Захід проводиться спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» в рамках творчого проекту для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост».

23 листопада о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ історичної мелодрами «Полуничка» (Режисер: Лу Жене, Франція, 2019). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 11 по 17 листопада 2019 року

11 листопада о 13.00 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться зустріч із Оперчук Надією Іванівною, заступником директора з дослідження біологічних факторів Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Тема зустрічі «Обережно, дифтерія!» Цього року в Україні було зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них – 18 у жовтні. В Україні украй низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції. Запрошуємо до спілкування з фахівцем, щоб дізнатися як вберегти себе і своїх близьких від небезпечної хвороби.

12 листопада о 13.30 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться засідання інформаційної платформи для молоді “Україна на шляху реформ”. Мета проведення заходу: привернути увагу студентської та учнівської молоді до ключових реформаційних процесів, які відбуваються сьогодні в нашій країні.

14 листопада о 12.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація довідника „Журналісти степового краю 1874-1939. Біографічний довідник”. Видання упорядкували відомі краєзнавці Володимир Босько та Володимир Поліщук. Довідник налічує майже 300 біографій творчих працівників засобів масової інформації, народжених до 1939 року, тобто часу утворення Кіровоградської області. Пропонуємо ближче познайомитися з життєвим і творчим шляхом незабутніх Володимира Базилевського та Віктора Погрібного, Володимира Гвоздецького та Владислава Журавського і багатьох інших.

14 листопада о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація книги «Ліна Костенко: тексти та їх інтерпретація» (видавництво «Український пріоритет»). Книжку презентують: Григорій Клочек (автор книжки, доктор флологічних наук, професор), Володимир Шовкошитний (директор видавництва «Український пріоритет», письменник, кіносценарист, доктор філософії, організатор перепоховання Василя Стуса, Олекси Тихого й Юрія Литвина з Пермських таборів в Україну в 1989 році). Книгу можна буде придбати на презентації.

16 листопада о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться творчий майстер-клас «Техніка штампування» від знаної майстрині Лариси Гарбузенко. Захід проводиться спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» в рамках творчого проекту для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост».

16 листопада о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ драми «Приниження» (Режисер: Баррі Левінсон, Країна: США 2014). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 04 по 10 листопада 2019 року

5 листопада о 15.00 акушер-гінеколог Анна Гришко розповість про особливості збереження репродуктивного здоров'я молоді, лікар пропагує такі меседжі: «Твоє здоров’я – твоя відповідальність», «Доступ до контрацепції – моє право», «Усвідомлене батьківство – щаслива сім'я!», «Здоров’я контролюйте. Професіоналам довіряйте». Запрошуємо до спілкування з фахівцем до відділу з питань медицини і охорони здоров’я.

6 листопада о 9.30 в Центрі європейської інформації, що працює у відділі обслуговування користувачів, відбудеться засідання круглого столу «Україна – ЄС». Захід проводиться фахівцями комунального закладу «Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського» і комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обалсний центр дитячої та юнацької творчості».

8 листопада о 16.00 у відділі мистецтв відбудуться «Колоритні мандрівки» за участю мандрівників Лариси та Юрія Лебедєвих. Цього разу об’єктом своєї подорожі подружжя обрало українські Карпати, тож презентують фоторозповідь про селище Дземброня Івано-Франківської області.

10 листопада о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться творчий майстер-клас «Монотипія і колаж» від Тетяни Бондар. Захід проводиться спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» в рамках творчого проекту для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост».

11 листопада о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ біографічної трагікомедії «Сільвіо та інші» (режисер: Паоло Соррентіно, Італія, Франція, 2018). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 28 жовтня по 03 листопада 2019 року

29-30 жовтня 2019 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського відбудеться найважливіша подія року для професіоналів бібліотечної справи області – науково-практична бібліотечна конференція ОУНБ ім. Д.І. Чижевського «Від громадської до наукової: до 120-річчя заснування комунального закладу «Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського»», організована департаментом культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА та ОУНБ ім. Д. І. Чижевського.

29 жовтня у бібліотеці відбудеться конкурс читців польської поезії. Метою конкурсу є промоція польської літератури в Україні, а також інтеграція українців і поляків, вдосконалення артистичних вмінь та зіставлення творчих досягнень.

30 жовтня о 16.00 у холі бібліотеки запрошуємо на відкриття міжрегіональної документально-художньої виставки, присвяченої життю і творчості М.Л.Кропивницького.

31 жовтня о 14.30 у відділі краєзнавства відбудеться квест-презентація фентезі-роману Ольги Мігель «Крук та чорний метелик» – «Магічна бібліотека».

1 листопада о 13.00 запрошуємо шанувальників фентезі до відділу краєзнавства на презентацію дебютного роману Павла Дерев’янка «Аркан вовків». Книга написана у жанрі фентезі з елементами альтернативної історії і стала першою частиною запланованої трилогії «Litopys Siroho Ordenu».

З 2 листопада відділ мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського спільно з ГО «Мобільна волонтерська група» розпочинає творчий проект для учасників бойових дій на сході України «Мистецькі студії для учасників/учасниць АТО/ООС «Арт блокпост». У межах цього проекту на наших учасників чекають майстер-класи з різних видів декоративно-прикладного мистецтва та зустрічі з відомими майстрами нашого міста. О 14.00 Людмила Кривенко запрошує наших Захисників (ниць) на перший майстер – клас з виготовлення ляльки-травниці.

2 листопада о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ фільму «Франц» (Режисер: Франсуа Озон, Німеччина, Франція, 2016). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 21 по 27 жовтня 2019 року

21 жовтня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання літературного об’єднання «Парус», присвячене нашому земляку, українському письменнику, поету і журналісту Віктору Кузьменку, з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження.

23 жовтня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного журналу «Степ» № 1-2 за 2019 рік. У цьому номері альманаху „Степ” зібрані всі публікації за 2017-2019 рр., які друкувалися у „Першій міській газеті” та в „Народному слові”. В журналі 140 сторінок, 50 авторів, більшість із них надали по декілька творів: прозу, поезію, літературознавчі дослідження. У виданні вміщено головним чином твори місцевих авторів: Ольги Полевіної, Олександра Архангельського, Людмили Ніколаєвської, Олексія Корепанова, Людмили Остоверх, Станіслава Новицького, Наталії Бідненко, Лариси Каленської, Оксани Шпирко, Артема Луценка, Валентини Кондратенко, Ніни Даниленко.

23 жовтня о 16.00 запрошуємо на презентацію англомовного видання «Розповідь про писанку. Збірка статей про українські великодні яйця», яке представляє один з авторів проекту, заступник директора обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко. В збірку, що надрукована у Сіднеї в 2019 році, увійшли роботи трьох дослідників писанки з нашого краю: Володимира Ястребова, Павла Рибалки, Ірини Михалевич.

26 жовтня о 12.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставки майстрині клаптикового шитва «Арт-мікс Людмили Кривенко». Це унікальна виставка, на якій майстриня представила роботи у різних техніках. Людмила Іванівна – справжній художник, тільки от малює вона тканиною. Якщо розглядати панно здалеку, вони ніби намальовані, так вдало вона вміє передавати кольори, створювати півтіні, відображати реальність. Запрошуємо на відкриття, на вас очікують сюрпризи та приємності.

26 жовтня о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ трагікомічного трилера «Вона» (режисер: Пол Верховен, Франція, Німеччина, Бельгія, 2016). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 14 по 20 жовтня 2019 року

14 жовтня в Україні відзначається День захисника Вітчизни. Обласна бібліотека ім. Д.І. Чижевського щиро вітає зі святом, яке увібрало в себе багаті і славні ратні традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії. Повідомляємо, що 13 жовтня бібліотека працює з 10.00 до 17.00, 14 жовтня – вихідний. До Дня захисника України і Дня Українського козацтва працює книжкова виставка «Козацькому роду нема переводу» (відділ обслуговування користувачів), «Українське козацтво. Золоті сторінки історії» (відділ абонемента).

15 жовтня о 13.00 в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбудеться відкриття виставки “Німці в Україні: історія і культура”. Виставка презентує історичну інформацію про німців України, починаючи з Х століття і закінчуючи 1939-м роком. Впорядковані за темами, ці документи представлені німецькою та українською мовами, проілюстровані картами і фотографіями.

17 жовтня о 17.30 відбудеться лекція Олени Кириченко «Архітектура Єлисаветграда». Якщо вас цікавить історія та архітектура нашого краю, запрошуємо на зустріч у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я. Захід відбуватиметься в рамках семінарів "Сучасний екскурсовод". Організатори заходу: Громадська організація "Екскурсійно-інформаційний центр" та інформаційно-туристичний центр ОУНБ ім. Д. Чижевського.

18 жовтня з 12.00 до 16.00 в Інтернет-центрі, в рамках реалізації ініціативи Meet and Code, відбудеться презентація Креативного майданчика «3D-Lab». У програмі заходу: лекція-бесіда з основ 3D-моделювання та можливостей 3D-ручки; заняття зі створення 3D-об’єктів (українська абетка для дітей з порушенням зору); демонстрація можливостей робототехніки та 3D-друку; унікальна можливість познайомитись з апаратними можливостями роботів Micro:bit та випробувати свої знання в їхньому програмуванні.

19 жовтня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться чергове засідання мистецького клубу “Знай наших”, присвячене відомим землякам: письменникам, кіносценаристам. Мова йтиме про Миколу Далекого, Юзефа Принцева та Юрія Обжеляна. У програмі заходу - показ уривків фільмів, які зняті на Київській кіностудії імені Олександра Довженка. Це фрагменти з художнього фільму “Щедре літо” (режисера Б.Барнета за сценарієм Миколи Далекого) та трейлера 4-серійного телевізійного фільму “Таємниця Маестро” (режисера М. Федюка за сценарієм Юрія Обжеляна).

19 жовтня о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ біографічної трагікомедії «Сільвіо та інші» (режисер: Паоло Соррентіно, Італія, Франція, 2018). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 07 по 13 жовтня 2019 року

7 жовтня о 15.00, в Міжнародний День лікаря, відбудеться веб-екскурсія «Кібернетика Миколи Амосова». Запрошуємо до Інтернет-центру.

8 жовтня о 14.00 в Орхуському центрі екологічної інформації відбудеться відкриття виставки художніх робіт творчої студії для дітей та дорослих «Муза» «Паросток життя».

8 жовтня о 15.00 до Дня юриста відділ обслуговування користувачів проводить презентацію правознавчого калейдоскопу «У світі права».

8 жовтня о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться презентація серії туристських словників (4 словники) та монографії «Ресурсно-туристський потенціал Кіровоградської області». Автори: Колотуха О. – д.г.н., доцент, завідувач кафедри менеджменту, економіки, права та туризму Льотної академії Національного авіаційного університету, методист комунального закладу «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді»; Соколовський В. - старший викладач кафедри менеджменту, економіки та туризму Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету.

9 жовтня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться засідання круглого столу «Проблеми вивчення періоду національно-визвольних змагань» (за участі викладачів кафедри історії України ЦДПУ ім. В.Винниченка). Засідання проводиться в рамках Плану заходів до 100-річчя від дня створення Української Центральної Ради.

10 жовтня о 13.40 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться інформаційно-просвітницька лекція до Всесвітнього дня архітектора «БАУХАУСу – 100 років». Доповідач – Пенязь Тетяна Олексіївна, архітектор, член Кіровоградської обласної організації Національної Спілки Архітекторів України.

З 12 жовтня готуйтесь до головної кіноподії року: на екрані бібліотечного кіноклубу – показ короткометражних шедеврів за версією американської кіноакадемії. Фільми, які увійшли в «OSCAR SHORTS – 2019», були відібрані і схвалені 5200 кіноакадеміками.. Країна: Канада, США, Ірландія, Велика Британія, Іспанія. Режисер: Жеремі Комте, Гай Наттів, Вінсент Лемб, Родріго Сорогоєн, Маріанн Фарлі. Запрошуємо до перегляду, початок показу – о 18.00.

До Дня Українського козацтва та до Дня захисника України відділ обслуговування користувачів проводить низку пізнавальних ігор «Де козак, там і слава». Заходи відбудуться 8 жовтня і 10 жовтня о 14.20.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 30 вересня по 06 жовтня 2019 року

30 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського з нагоди відзначення Всеукраїнського Дня бібліотек – День відкритих дверей. З 12.00 до 16.00 відбудеться багато цікавих інтерактивних заходів, виставок, оглядових екскурсій-ознайомлень з відділами. В холі І поверху проходитиме великий відкритий перегляд літератури: кожен відділ представить нові надходження за 2019 рік. Родзинкою свята буде презентація буктрейлерів, які створили бібліотекарі, обравши кращі книги на власний смак. О 12.10 запрошуємо на «Бібліотечний печворк» – презентація одягу від Ірини Кудревич та дефіле бібліотекарів. О 13.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття персональної виставки народної майстрині України І. Правдіної «Всесвіт витинанок Ірини Правдіної». О 13.00 у відділі краєзнавства відбудеться зустріч з відомою письменницею Ольгою Мігель і презентація пригодницького фентезі «Крук та Чорний Метелик. Голос давніх сновидінь». Детальніше з програмою можна ознайомитися на сайті і на сторінці бібліотеки в соціальній мережі facebook.

Шановні користувачі бібліотеки. Повідомляємо, що у зв’язку з виробничою необхідністю санітарний день перенесено на 2 жовтня.

3 жовтня о 10.00 до Міжнародного дня громадян літнього віку в Інтернет-центрі відбудеться веб-екскурсія «Віртуальна подорож Європою». Запрошуємо подорожувати разом з бібліотекою.

5 жовтня о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація колективної монографії «Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур». У презентації, що організована в рамках ХХХ міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест», братимуть участь редактори й автори книги, а також: Оксана Нікітюк (сопрано), Марія Полячок (скрипка), Світлана Концедалова, Артем Ляхович (фортепіано), фольклорний гурт «Млиночок». У виконанні музикантів прозвучать твори К.Шимановського, написані в Україні, пісні села Тимошівки – малої батьківщини композитора (в автентичному виконанні).

5 жовтня о 18.00 продовжуються покази в рамках Фестивалю швейцарського кіно. Запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ драми «Невинний» (режисер: Сімон Жакме, Швейцарія, Німеччина, 2018). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 23 по 29 вересня 2019 року

24 вересня о 13.00 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться засідання круглого столу з лікарями поліклінічних відділень «Констультування та тестування на ВІЛ/СНІД. Правові аспекти» спільно з Благодійним фондом «Відродження до життя».

26 вересня о 17.30 фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» в рамках циклу семінарів-практикумів «Сучасний екскурсовод» запрошують на тематичну лекцію.

27 вересня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги Інни Павленко “Вадим Крищенко. Постскриптум або Далі буде”. Книга присвячена відомому українському поету-пісняру, автору 52 поетичних збірників та 1000 пісень, що стали класикою вітчизняної естради.

28 вересня о 18.00 продовжуються покази в рамках Фестивалю швейцарського кіно. Запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ драми «За вітром» (режисер Беттіна Оберлі, Швейцарія, Франція, 2018). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 16 по 22 вересня 2019 року

16 вересня о 12.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація етномузичної збірки «Чумацькі пісні передстепового правобережжя». Автор збірки - музикознавець, етномузиколог, науковець музею музичної культури ім. Кароля Шимановського Олександр Терещенко

17 вересня о 13.30 у відділі обслуговування користувачів до 250-річного ювілею українського письменника, поета, драматурга, засновника нової української літератури, громадського діяча Івана Котляревського відбудеться літературно-мистецька мандрівка «Світами І.Котляревського».

17 вересня о 13.30 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться інтерактивний захід «Я хочу, щоб ти жив. Профілактика ВІЛ/СНІДу серед молоді» спільно з Благодійним фондом «Відродження до життя».

17 вересня о 15.00 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться засідання круглого столу «Планування сім’ї як складова поліпшення репродуктивного здоров’я», в якому візьмуть участь лікар акушер-гінеколог Анна Гришко та студенти медичного коледжу.

18 вересня о 12.00 у відділі мистецтв фахівці презентують історію видань книги Генріха Нейгауза «Мистецтво фортепіанної гри» (1958-2009).

18 вересня о 13.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття персональної виставки Деніса Мішкова «Металовикрутаси».

19 вересня о 17.30 фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» в рамках циклу семінарів-практикумів «Сучасний екскурсовод» запрошують на тематичну лекцію.

20 вересня о 12.00, напередодні святкування 265-ї річниці заснування міста, Інтернет-центр запрошує кропивничан та гостей міста на віртуальну мандрівку «Кропивницький. Історична мапа».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 09 по 15 вересня 2019 року

В Інтернет-Центрі триває акція до Дня Знань! Запишись до бібліотеки до 12 вересня, завітай до Інтернет-Центру та отримай 7 годин безкоштовного Інтернету.

10 вересня о 17.30 у відділі краєзнавства відбудеться засідання клубу «Інформ-експрес».

10 вересня о 13.00 фахівці відділу мистецтв запрошують на відеоперегляд та презентацію, присвячену 125-річчю від дня народження українського кінорежисера, письменника, кінодраматурга, художника Олександра Петровича Довженка (1894–1956).

12 вересня о 17.30 фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» в рамках циклу семінарів-практикумів «Сучасний екскурсовод» запрошують на тематичну лекцію.

14 вересня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться чергове засідання мистецького клубу “Знай наших”, де фахівці продовжать розповідь про письменників-земляків, відомих сценарною діяльністю. Мова піде про Миколу Далекого, Юзефа Принцева та Юрія Обжеляна.

14 вересня о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ драми «Щасливий Лазар» (режисер: Аліче Рорвахер, країни: Швейцарія, Італія, Франція, Німеччина, 2018). Цей фільм про те, як у крихітному італійському селі час зупинився в буквальному сенсі слова. Місцеві жителі належать маркізі, яка нещадно використовує їх працю. Все змінюється під час одного з візитів сім'ї патронів у село. Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

16 вересня о 12.00 запрошуємо до відділу мистецтв на презентацію етномузичної збірки Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового правобережжя» за участю фольклорних гуртів «Дике поле» і «Млиночок». Презентація проводится в рамках проекту, який реалізується за підтримки Українського культурного фонду ГО «Центр розвитку національних культур «Єдина родина», Музеєм музичної культури ім.К.Шимановського, Лабораторією етномузикології НМАУ ім.П.Чайковського та управлінням культури і туризму міської ради міста Кропивницького.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 02 по 08 вересня 2019 року

Увага! Інтернет-Центр підготував акцію до Дня Знань! Запишись до бібліотеки з 2 по 12 вересня, завітай до Інтернет-Центру та отримай 7 годин безкоштовного Інтернету.

2 вересня о 8:45 в актовій залі бібліотеки пройде перший кіно-урок для учнів та учениць 10 класу НВО ЗОШ № 17. Тему першого уроку – «Бережи природу, бережи Батьківщину» – розкриватимемо під час перегляду та обговорення документального фільму Девіда Феделя «Край електросміття» (Австралія, 2012). Проводить урок Юлія Ярова, модераторка кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA, бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.

2 вересня о 9:30 фахівці відділу обслуговування користувачів підготували перший урок для учнів 9 класу ЗОШ №4 за темою «Україна починається з тебе», в якому розкриватиметься проблематика «Бережи природу, бережи Батьківщину».

7 вересня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація проекту «Енеїда: візуальна історія легендарної поеми» (до 250-річчя від дня народження І.Котляревського).

7 вересня о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ комедії «Не хвилюйся, він далеко не піде» режисера Ґаса Ван Сента, США. Це фільм про зворушливу і надихаючу історію карикатуриста Джона Каллахана, який після автомобільної аварії вчиться заново рухатися, любити і приймати життя у всіх його проявах. Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

Усіх небайдужих до проблем екології та навколишнього середовища, запрошуємо на безкоштовну екскурсію виставкою “Суспільне?” у відділі мистецтв.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 26 по 31 серпня 2019 року

28 серпня о 10.30 у відділі документів іноземними мовами відбудеться тренінг для вчителів англійської мови шкіл міста та області від міжнародного освітньо-методичного центру Pearson-Dinternal Education.

29 серпня о 17.30 фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» в рамках циклу семінарів-практикумів «Сучасний екскурсовод» запрошують на лекцію.

31 серпня на прибудинковому бібліотечному майданчику працює тематична дозвіллєва літня програма «Бібліотечне надвечір’я». Запрошуємо на суботнє дозвілля до бібліотеки, з 17.00 до 20.00, де на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, настільні ігри та інші цікавинки.

31 липня о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ трагікомічного фентезі «Чоловік, який убив Дон Кіхота», реж. Террі Гілліам, Іспанія, Бельгія, Португалія, 2018. Режисер Тобіас Граммет, страждаючи в Іспанії над черговим рекламним шедевром, у пошуках натхнення вирушає в село, де 10 років тому знімав свій дипломний фільм – про Дон Кіхота. І знаходить там виконавця головної ролі – божевільного старого шевця, котрий повірив, що він... і є справжній Лицар сумного образу! Старий прийняв Тобі за свого вірного зброєносця Санчо Пансу і силоміць потягнув у небезпечну подорож, де реальність трансформується в фантазію, а правду не відрізнити від вигадки... Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

Протягом тижня запрошуємо до відділу мистецтв на безкоштовну тематичну екскурсію по виставці “Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда — Єлисавету” та виставці старовинних листівок – ілюстрацій до українських народних історичних пісень “Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 19 по 25 серпня 2019 року

Шановні користувачі! 24 серпня наша країна відзначає День Незалежності України. Вітаємо усіх громадян України з найважливішим державним святом і повідомляємо, що 23 серпня бібліотека працює з 10:00 до 18:00, 24 серпня – вихідний.

19 серпня 2019 р. о 13.45 у відділі мистецтв пройде День фахівця для керівників гуртків декоративно-прикладного мистецтва закладів позашкільної освіти - слухачів курсів підвищення кваліфікації.

21 cерпня 2019 року о 12.00 До Дня Незалежності України у відділі мистецтв відбудеться презентація виставки старовинних листівок – ілюстрацій до українських народних історичних пісень “Ой, ви, хлопці, славні запорожці...” Мистецькі листівки Амвросія Ждахи”. В експозиції представлено 20 листівок, які є унікальними зразками поштової мініатюри початку ХХ століття і є найціннішою частиною зібрання музею музичної культури ім. Кароля Шимановського.

21 серпня 2019 р. о 13.00 у відділі мистецтв проведуть День фахівця, присвячений корифею українського професійного театру Марку Кропивницькому.

21 серпня о 15.00-17.00 До Дня Незалежності України на прибудинковому майданчику бібліотеки працівники відділу обслуговування користувачів організовують інформаційно-просвітницьку вуличну акцію: презентацію книжкової виставки «Єдина! Вільна! Неподільна!», інтелектуальну вікторину «Святі символи України», арт-розпис «I love Ukraine» та лінгво-чекінг «Мова об’єднує» (новий правопис).

22 серпня о 17.30 у відділі краєзнавства відбудеться семінар-практикум «Сучасний екскурсовод» за темою «Огляд новинок краєзнавчої літератури» для фахівців громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 12 по 18 серпня 2019 року

З 12 по 16 серпня з 10.00 до 13.00 в Інтернет-центрі для людей літнього віку відбудеться тренінг «Основи комп’ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет”. Запрошуємо опанувати навички, необхідні кожній сучасній людині.

15 серпня о 17.30 фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» в рамках циклу семінарів-практикумів «Сучасний екскурсовод» запрошують на лекцію.

17 серпня на прибудинковому бібліотечному майданчику працює тематична дозвіллєва літня програма «Бібліотечне надвечір’я». Запрошуємо на суботнє дозвілля до бібліотеки, з 17.00 до 20.00, де на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, настільні ігри та інші цікавинки.

17 серпня о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ чорної комедії «Субурбікон» (режисер Джордж Клуні, США, Велика Британія, 2017). Події відбуваються у 1950-і роки. Зразкова сім'я, яка живе у тихому містечку Субурбікон, переживає вторгнення до їхнього сімейного гніздечка. Ця подія штовхає на найгірші вчинки в їх ідилічному житті – на шантаж, помсту та зраду. Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 05 по 11 серпня 2019 року

З нагоди відзначення ювілейних дат у відділі краєзнавства працює книжкова виставка “Ясна зоря української сцени” до 165-річчя від дня народження славетної представниці когорти корифеїв українського театру Марії Заньковецької. У відділі обслуговування користувачів розгорнуті книжкові виставки, присвячені життю і творчості українського письменника, мовознавця, перекладача Бориса Антоненка-Давидовича (5 серпня відзначається 120-річчя з дня народження). А також українського письменника, перекладача, історика, фольклориста, громадського діяча, однієї з визначних постатей національної культури Пантелеймона Куліша (7 серпня відзначається 200-річчя з дня народження).

У відділі документів з питань медицини і охорони здоров’я оновлений медичний календар. Тож запрошуємо переглянути книги та періодичні видання зі статтями, присвяченими Міжнародному дню «Лікарі світу за мир» (відзначається 6 серпня), Міжнародному дню офтальмології (відзначається 8 серпня).

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук з 10 серпня екпонується книжкова виставка «Мистецтво бути привабливою».

8 серпня о 17.30 фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» в рамках циклу семінарів-практикумів «Сучасний екскурсовод» запрошують на лекцію.

10 серпня з 17.00 до 20.00 відбудуться заходи відкритої вуличної програми «Бібліотечне надвечір’я». Пропонуємо переглянути нові книги і періодику. Також цієї суботи о 17.00 в актовій залі розпочнеться показ фільмів лабораторії документального кіно для молодих митців Indie Lab 2019. Про тематику презентованих кінострічок і загалом про Інді Лаб - Лабораторію з кіновиробництва для молодих митців детальніше читайте на сайті.

Запрошуємо на суботнє дозвілля до бібліотеки.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 29 липня по 04 серпня 2019 року

З 1 серпня запрошуємо ознайомитися з літніми новинками - розмаїттям нещодавно отриманих видань. У відділі абонемента працюють книжкові виставки «Серія “Карти світу” пропонує» та «Цікавинки для всіх і для кожного», у відділі документів з питань медицини і охорони здоров’я - книжкова виставка «Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування». У відділі краєзнавства - виставка «Книжковий арсенал». Також у всіх відділах оновлено книжкові виставки нових надходжень.

У Всесвітній день протидії торгівлі людьми 30 липня 2019 року в актовій залі обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відбудеться безкоштовний показ фільму «Жінка в полоні». Початок о 18.00.

Захід проводиться за ініціативою Міністерства соціальної політики у співпраці з Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні – Агентством ООН з питань міграції, Координатором проектів ОБСЄ в Україні та представництвом громадських організацій «Кампанія А21» і «Обласний жіночий інформаційний центр». Протягом тижня у відділі обслуговування користувачів працює тематична книжкова виставка «Не дозволимо собою маніпулювати», що містить збірки нормативно-правових актів та довідкових матеріалів з протидії торгівлі людьми.

Протягом серпня фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» запрошують на цикл семінарів-практикумів «Сучасний екскурсовод», що проходять у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я. Слідкуйте за анонсами, дати і час проведення будуть повідомлені додатково.

3 серпня з 17.00 до 20.00 відбудеться заходи відкритої вуличної програми «Бібліотечне надвечір’я». Пропонуємо переглянути нові книги і періодику. О 18.00 в актовій залі розпочнеться показ трагікомедії «Янгол» (Аргентина, Іспанія, 2018). Перегляд відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Запрошуємо цікаво провести суботнє дозвілля.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 22 по 28 липня 2019 року

22 липня виповнилося б 95 років з дня народження відомого українського режисера, композитора і виконавця Анатолія Горчинського, у творчому доробку якого 108 вистав і понад 350 авторських пісень. Серед них "Росте черешня в мами на городі", "Приїжджайте частіше додому", "Україно, нене моя" та ін., що визнані шлягерами ХХ століття. Запрошуємо до перегляду тематичної виставки у відділі мистецтв.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, який щороку відзначаєься 28 липня, в рамках медичного календаря фахівці відділу документів з питань медицини і охорони здоров’я підготували однойменну книжкову виставку.

25 липня о 17.30 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я фахівці громадської організації «Екскурсійно-інформаційний центр» організовують семінар-практикум «Сучасний екскурсовод» і запрошують кропивничан і гостей міста не лише отримати фахову інформацію, але й здобути навички, необхідні для гідів.

27 липня з 17.00 до 20.00 відбудеться відкрита вулична програма «Бібліотечне надвечір’я». Цього дня можна переглянути нові книги і періодику, взяти участь у літературній естафеті. Приходьте родинами і з друзями – буде весело! О 18.00 в актовій залі розпочнеться показ драми «Один король-одна Франція» (Франція, Бельгія, 2018). Перегляд відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Запрошуємо цікаво провести суботнє дозвілля.

Протягом тижня запрошуємо усіх, хто цікавиться історією рідного міста, до відділу мистецтв на безкоштовну тематичну екскурсію по виставці “Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда — Єлисавету”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 15 по 21 липня 2019 року

В Україні завершується передвиборча кампанія. Запрошуємо до перегляду виставки «Хроніка парламентських виборів» і виставки періодичних видань «Вибори-2019», що розкривають регіональний аспект перебігу виборів.

З 17 липня у відділі обслуговування користувачів у рамках «Літературного календаря» розгорнуті книжкові виставки до 170-річчя від дня народження української письменниці Олени Пчілки, 715-ї річниці італійського поета Франческо Петрарки.

19 липня о 15.00 запрошуємо усіх, хто цікавиться історією рідного міста, до відділу мистецтв на безкоштовну тематичну екскурсію по виставці “Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда – Єлисавету”, яку проведе заступник директора обласного краєзнавчого музею з обліку Павло Рибалко.

20 липня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться чергове засідання мистецького клубу “Знай наших”. Цього разу мова піде про кіносценарну діяльність письменників-земляків Юрія Яновського та Юрія Олеші. Родзинкою заходу стане перегляд художнього фільму “Суворий юнак”, знятого кінорежисером Абрамом Роомом за сценарієм Юрія Олеші у 1935 році.

20 липня з 17.00 до 20.00 відбудеться відкрита вулична програма «Бібліотечне надвечір’я». Цього дня можна переглянути нові книги і періодику, зіграти в настільні ігри. Приходьте родинами і з друзями – буде весело! О 18.00 в актовій залі розпочнеться показ комедії «Гаспар їде на весілля» (Франція, Бельгія, 2018). Перегляд відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Запрошуємо цікаво провести суботнє дозвілля.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 08 по 14 липня 2019 року

В Україні триває передвиборча кампанія. Запрошуємо до перегляду виставки «Хроніка парламентських виборів» і виставки періодичних видань «Вибори-2019», що розкривають регіональний аспект перебігу виборів.

З 10 липня у відділі обслуговування коиртувачів у рамках роботи Центру європейської інформації оновлено цикл книжкових виставок «Чи багато ми знаємо про Європу?», де читач зможе дізнатися про країни Європи, сформувати розуміння єдиного європейського простору (економічного, політичного, культурного) та ролі в ньому України.

13 липня з 17.00 до 20.00 відбудеться відкрита вулична програма «Бібліотечне надвечір’я». Цього дня можна переглянути нові книги і періодику, зіграти в настільні ігри. Приходьте родинами і з друзями – буде весело! О 18.00 в актовій залі розпочнеться показ комедії «Щось не так з тобою» (Франція, 2018). Перегляд відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Вас чекають суботнього вечора на прибудинковому бібліотечному майданчику. Вхід на подію – вільний.

Запрошуємо протягом літа школярів, любителів шахів, покращити свою майстерність у шаховому клубі, де проводяться заняття для юних активних гравців і початківців. Літній розклад занять: четвер, пятниця з 15.00, субота - з 12.00. За довідками звертайтеся до куратора шахового клубу - Анатолія Івановича Ільяшенка, тел. (050)321-2441.

Ви уже переглянули виставки «Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда – Єлисавету» (відділ мистецтв), «Рушникові доріжки» (відділ краєзнавства)? Не гайте часу і завітайте до бібліотеки.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 01 по 07 липня 2019 року

З 1 липня у читальних залах оновлено книжкові виставки нових надходжень. Запрошуємо ознайомитися з липневим розмаїттям нових видань. У відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка до Дня Канади «Сучасна Канада: мультикультурний вимір», у відділі документів з питань медицини і охорони здоров’я - книжкова виставка «Як подолати алергію». У відділі мистецтв - книжкова виставка з нагоди 135-річчя від дня народження італійського живописця та скульптора Амедео Модільяні (1884-1920).

6 липня о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться засідання лекторію “Вчені руйнують міфи”. На засіданні знаний кропивницький науковець, керівник археологічної секції обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук Микола Тупчієнко виступить з лекцією “Чугайстер: від літературного міфу до народних вірувань” і розповість про таємного лісового духа, про якого складалися предковічні легенди і писали свої твори видатні письменники Леся Українка і Михайло Коцюбинський.

Запрошуємо до перегляду виставок, які нещодавно відкрилися в бібліотеці: «Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда – Єлисавету» (відділ мистецтв), «Рушникові доріжки» (відділ краєзнавства).

6 липня на прибудинковому бібліотечному майданчику працює тематична дозвіллєва літня програма «Бібліотечне надвечір’я». Запрошуємо в суботу, з 17.00 до 20.00, на прибудинковий майданчик бібліотеки, де на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, настільні ігри та інші цікавинки.

6 липня о 18.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ мелодрами Крістіана Петцольда «Транзит» (Німеччина, Франція, 2018). Німецькі війська знаходяться неподалік Парижа. Головний герой Георг утікає до Марселя. В його багажі зберігаються рукописи, листи та мексиканська віза письменника-самогубця. Йому доводиться зупинитися в місцевому готелі, домовляючись про втечу. Коли ж він зустрічає таємничу Марі, плани змінюються. Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

Запрошуємо протягом літа школярів, любителів шахів, покращити свою майстерність у шаховому клубі, де проводяться заняття для юних активних гравців і початківців. Літній розклад занять: четвер, пятниця з 15.00, субота - з 12.00. За довідками звертайтеся до куратора шахового клубу - Анатолія Івановича Ільяшенка, тел. (050)321-2441.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 24 по 30 червня 2019 року

Шановні користувачі, вітаємо вас з 23-ою річницею Конституції України, повідомляємо, що 27 червня бібліотека працює з 10.00 до 18.00. 28 червня - вихідний, в інші дні – за графіком.

З 24 червня запрошуємо користувачів бібліотеки познайомитися з книжковою виставкою до Дня Конституції України «Конституція – основа державності» (відділ обслуговування користувачів), а книги з відкритого перегляду «Конституція України – одна з найвищих цінностей суспільства і держави», що працює у відділі абонемента, на певний термін можна взяти додому.

26 червня запрошуємо кропивничан і гостей міста долучитися до бібліотечної вуличної акції з нагоди Дня Конституції України. Захід триватиме з 15:00 до 17:00 на прибудинковому бібліотечному майданчику. Детальніше про програму заходу дізнавайтеся в соціальних мережах.

24 червня о 12.00 у відділі мистецтв відбудеться презентація виставки “Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда – Єлисавету”. Джерельну базу експозиції складають зразки цегли ХІХ-ХХ століть та архітектурні елементи, зібрані колекціонером-краєзнавцем Юрієм Тютюшкіним. Унікальна колекція, що збиралася протягом тридцяти років, нараховує майже 250 одиниць і подарована краєзнавчому музею. Найцінніші експонати виставки — цегла з усипальні героя Вітчизняної війни 1812 року Георгія Емануеля, зразки продукції різних цегляних заводів Півдня України з фірмовими клеймами (у тому числі єлисаветградських). Запрошуємо на відкриття виставки.

29 червня о 15.00 запрошуємо тих, кого цікавить історія кінематографа, до відділу мистецтв на чергове засідання мистецького клубу “Знай наших”. Героями розповіді стануть кіносценаристи. Це уродженець селища Златопіль (нині м. Новомиргород Кіровоградської області) Дмитро Бузько та уродженець м. Єлисаветграда (нині м. Кропивницький) Михайло Драч (Ригор Кобець).

29 червня на прибудинковому бібліотечному майданчику працює тематична дозвіллєва літня програма «Бібліотечне надвечір’я». Запрошуємо в суботу, з 17.00 до 20.00, на прибудинковий майданчик бібліотеки, де на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, настільні ігри та інші цікавинки.

Запрошуємо протягом літа школярів, любителів шахів, покращити свою майстерність у шаховому клубі, де проводяться заняття для юних активних гравців і початківців. Літній розклад занять: пятниця з 15.00, субота - з 12.00. За довідками звертайтеся до куратора шахового клубу - Анатолія Івановича Ільяшенка, тел. (050)321-2441.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 17 по 23 червня 2019 року

18 червня о 17:00 в актовій залі відбудеться зустріч із правознавцем Віктором Шишкіним - автором книги "Чому я був проти?" У збірці вміщено судові рішення Конституційного Суду України, стосовно яких автор як суддя Конституційного Суду України офіційно висловлював незгоду через оприлюднення Окремих думок – спеціальних актів, передбачених і захищених законом. Передусім автор книги мав на меті висловити свої погляди щодо подій, які нещодавно мали місце у громадському житті нашої країни. Згодом до цих текстів додалися авторські коментарі, розмова з давнім другом та фотододаток - спогад. Запрошуємо на зустріч з автором книги. Вхід – вільний.

До уваги педагогів, організаторів виховної роботи загальноосвітніх шкіл, обласна бібліотека ім.Д.І.Чижевського проводить традиційну Програму літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». Запрошуємо скористатися пропозиціями інтелектуальних ігор, голосних читань, віртуальних мандрівок, майстер-класів та ін. інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Запис для участі в Програмі за телефоном (0522) 22-58-90. Детальну програму можна переглянути за посиланням http://library.kr.ua/novini/2019/lito2019.html

З початку червня в Орхуському центрі екологічної інформації протягом місяця експонується персональна виставка Наталії Завалій «Червонокнижні рослини Кіровоградщини в декоративному мистецтві». Метою експозиції є привернути увагу громади до проблем довкілля та збереження історичних пам‘яток архітектури. Запрошуємо до перегляду виставки.

22 червня на прибудинковому бібліотечному майданчику працює тематична дозвіллєва літня програма «Бібліотечне надвечір’я». Запрошуємо в суботу, з 17.00 до 20.00, на прибудинковий майданчик бібліотеки, де на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, настільні ігри та інші цікавинки.

22 червня о 18.00 в рамках Фестивалю австрійського кіно запрошуємо до актової зали на показ історичної драми «Анджело» (Країна: Австрія, Люксембург, 2018, режисер: Маркус Шляйнцер). Відень, початок XVIII століття. Африканський хлопчик-раб Анджело потрапляє під опіку графині: вона вирішує хрестити його і дати йому освіту. Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 10 по 16 червня 2019 року

Шановні користувачі! Вітаємо Вас зі світлим святом – Трійці. Повідомляємо, що у суботу, 15 червня бібліотека працює з 10.00 до 17.00, у неділю 16 червня – вихідний, у понеділок 17 червня – з 10.00 до 19.00.

До уваги педагогів, організаторів виховної роботи загальноосвітніх шкіл, обласна бібліотека ім.Д.І.Чижевського проводить традиційну Програму літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». Запрошуємо скористатися пропозиціями інтелектуальних ігор, голосних читань, віртуальних мандрівок, майстер-класів та ін. інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Запис для участі в Програмі за телефоном (0522) 22-58-90. Детальну програму можна переглянути за посиланням http://library.kr.ua/novini/2019/lito2019.html

10 червня о 10.00 запрошуємо на відкриття виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва «Відходи в доходи» майстринь Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз». Захід відбудеться в Орхуському центрі екологічної інформації відділу документів з економічних, технічних та природничих наук (II поверх).

З початку червня в Орхуському центрі екологічної інформації протягом місяця експонується персональна виставка Наталії Завалій «Червонокнижні рослини Кіровоградщини в декоративному мистецтві». Виставка присвячена Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища, метою якої є привернути увагу громади до проблем довкілля та збереження історичних пам‘яток архітектури. Запрошуємо до перегляду виставки.

15 червня на прибудинковому бібліотечному майданчику працює тематична дозвіллєва літня програма «Бібліотечне надвечір’я», яка присвячена Дню батька. Запрошуємо в суботу, з 17.00 до 20.00, на прибудинковий майданчик бібліотеки, де на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, настільні ігри - футбол та інші розваги.

15 червня о 18.00 в рамках Фестивалю австрійського кіно запрошуємо до актової зали на показ Програми короткого метра ARS ELECTRONICA-2018 (демонструється колекція короткометражок - анімаційні стрічки, відеоарт, найкращі документальні та ігрові фільми австрійського фестивалю Ars Electronica-2018 в Лінці). Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 03 по 09 червня 2019 року

Увага, з 1 червня бібліотека перейшла на літній графік роботи. Отже, з понеділка до п’ятниці бібліотека працює з 10.00 до 19.00, у суботу з 10.00 до 18.00. Неділя - вихідний.

До уваги педагогів, організаторів виховної роботи загальноосвітніх шкіл, обласна бібліотека ім.Д.І.Чижевського проводить традиційну Програму літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». Запрошуємо скористатися пропозиціями інтелектуальних ігор, голосних читань, віртуальних мандрівок, майстер-класів та ін. інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Запис для участі в Програмі за телефоном (0522) 22-58-90. Детальну програму можна переглянути за посиланням http://library.kr.ua/novini/2019/lito2019.html

Батькам, вихователям, педагогам будуть цікаві книжкові виставки «Веселковий світ дитинства» (відділ абонемента), «Ваша дитина і Ви», «Міжнародний день захисту дітей» (відділ з питань медицини та охорони здоров’я), книжковий стенд у холі І поверху «Створіть диво власноруч!». Запрошуємо до перегляду.

8 червня 2019 року на прибудинковому бібліотечному майданчику працює дозвіллєва літня програма «Бібліотечне надвечір’я». Запрошуємо в суботу, з 17.00 до 20.00, на прибудинковий майданчик бібліотеки, де на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, творчі майстер-класи, кінопоказ в актовій залі.

8 червня о 18.00 в рамках Фестивалю австрійського кіно запрошуємо до актової зали на показ австрійської комедії «Машина кохання» (реж. Андреас Шмід). Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 27 травня по 02 червня 2019 року

Увага, з 1 червня бібліотека переходить на літній графік роботи. Отже, з понеділка по п’ятницю бібліотека працює з 10.00 до 19.00, у суботу з 10.00 до 18.00. Неділя - вихідний.

До уваги педагогів, організаторів виховної роботи загальноосвітніх шкіл, де вже відгомоніли останні шкільні дзвоники. Обласна бібліотека ім. Д.І. Чижевського з 27 травня розпочинає традиційну Програму літнього відпочинку для дітей «Бібліотека – острів фантазії і творчості». У цьому році програма цікава і оновлена, тож скористайтеся інформаційними послугами для організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Запис для участі в Програмі за телефоном (0522) 22-58-90. Детальну програму можна переглянути за посиланням http://library.kr.ua/novini/2019/lito2019.html

28 травня о 14.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття художньої виставки-пленеру «Стара Олександрія – Батьківщина Дмитра Чижевського».

30 травня о 17.00 у відділі обслуговування користувачів Володимир Євгенович Панченко презентує свою книгу «Літературний ландшафт України. ХХ століття», яка нещодавно побачила світ у видавництві «Ярославів Вал».

31 травня з 13.00 до 15.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться модерована дискусія в рамках екологічної громадської кампанії “Дихати по-людськи”, яку започаткували журналісти і яка стартувала у травні в Кропивницькому. До участі у заході запрошені експерти, представники міської влади, журналісти та громадські активісти.

З 27 по 31 травня з 10.00 до 13.00 в Інтернет-центрі для людей літнього віку відбудеться тренінг «Основи комп’ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет”. Запрошуємо опанувати навички, необхідні кожній сучасній людині.

З 1 червня 2019 року на прибудинковому бібліотечному майданчику розпочинає роботу відкрита дозвіллєва вулична акція «Бібліотечне надвечір’я». Кожної суботи протягом літа з 17.00 до 20.00 на вас чекають дивовижні зустрічі з книгою, творчі майстер-класи, і кожної суботи – кінопокази в актовій залі.

«Бібліотечне надвечір’я» відкрите для всіх: спраглі до читання можуть зануритися у світ книг, а на активних й непосидючих чекають настільні ігри, наприклад, футбол, в який можна зіграти всією родиною.

1 червня о 18.00 в рамках Фестивалю австрійського кіно запрошуємо на показ документального фільму «Земля» (реж. Ніколаус Гейрхальтер, Австрія, 2019). Права на покази фільмів надано компанією “Артхаус Трафік”.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 20 по 26 травня 2019 року

20 травня о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться розмова "Шлях і доля українського композитора". Це спільний проект обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.Чижевського та музею музичної культури ім. К.Шимановського.В рамках заходу відбудеться авторська презентація книги "Лінії. Перехрестя. Акценти - Композитор Леонід Грабовський", упорядником якої є український композитор Олександр Щетинський.

21 травня о 16.30 фахівці відділу мистецтв проведуть «Колоритні мандрівки з родиною Лебєдєвих «Хорватія».

22 травня о 10.00 працівники відділу мистецтв організовують День фахівця для вчителів трудового навчання та керівників гуртків декоративно-ужиткового мистецтва шкіл області. Це спільний інформаційний проект обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського та обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В.О.Сухомлинського.

22 травня о 15.30 у відділі документів з питань медицини та охорони здоровя відбудеться зустріч з лікарем акушером-гінекологом Драч С.І. за темою «Здоровий спосіб життя, його роль в збереженні репродуктивного здоров’я».

25 травня о 13.00 фахівці відділу краєзнавства запрошують на презентацію поезії Наталії Шмітке «Как в янтарном сосуде» в рамках засідання літературного обєднання «Степ».

Шановні жителі міста та області, 22 травня з 12.00 до 16.00 запрошуємо до обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського на яскраву вуличну акцію «Бібліофестиваль на Великій Перспективній». Загалом для відвідувачів підготовано близько 30 локацій від захоплюючих презентацій до майстер-класів, розташованих як у бібліотеці, так і на прибудинковому майданчику. Детальніше читайте на сайті http://library.kr.ua/novini/2019/bibliofest.html

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 13 по 19 травня 2019 року

У 2019 році обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського оновила традиційну Програму літнього відпочинку дітей „Бібліотека – острів фантазії і творчості” та пропонує свої інформаційні послуги для допомоги організації дозвілля дітей в період діяльності літніх пришкільних майданчиків. Обирайте заходи програми (можна переглянути на сайті http://library.kr.ua/novini/2019/lito2019.html) і записуйтеся до участі.

13 травня о 14.00 у відділі мистецтв у рамках творчого проекту “Дизайнери книг” відбудеться майстер-клас за участі відомої художниці, дизайнера Марії Грім (м. Дніпро). У програмі: створення власноруч дитячої книжки “Сорока-ворона кашку варила”. Захід розрахований і на малечу, і на дорослу аудиторію.

15 травня о 10.00 у відділі мистецтв відбудеться День фахівця для вчителів трудового навчання та керівників гуртків декоративно-ужиткового мистецтва шкіл області. Це спільний інформаційний проект обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського та обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В.О.Сухомлинського.

16 травня об 11.30 у відділі мистецтв відбудеться електронна презентація «Літературна спадщина Панаса Саксаганського», присвячена 160-річчю від дня народження видатного театрального діяча Панаса Карповича Саксаганського (1859–1940), а також презентація книжкової виставки «Життя, віддане сцені». Протягом тижня у відділі краєзнавства працює тематична книжкова виставка «Слово про Панаса Саксаганського».

У 2019 році День Європи в Україні святкують 18 травня. Запрошуємо до відділу обслуговування користувачів познайомитися з інформаційними матеріалами, представленими в Центрі Європейської інформації: «Новини співробітництва ЄС – Україна», «Чи багато ми знаємо про Європу: культурні традиції Європи».

Відділ абонемента до Дня матері пропонує користувачам відкритий перегляд «Благословенна мати на всі часи, на всі віки…», до Дня родин - книжкову виставку «Дерево тримається корінням, а людина – сім’єю». Також це відділ сімейного читання: на дитячому майданчику є можливість провести час з іграшками та цікавими книжками дітям, які завітали з батьками до бібліотеки.

19 травня о 15.00 запрошуємо глядачів до актової зали бібліотеки на безкоштовний показ драми Емілі Атеф «Три дні з Ромі Шнайдер» (Німеччина, Австрія, Франція, 2018). Показ відбувається у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 06 по 12 травня 2019 року

Шановні користувачі обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського, щиро вітаємо з 74-ою річницею Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні! Пам’ятаємо подвиг воїнів та трудівників тилу і вшановуємо ветеранів! Повідомляємо,що 9 травня - вихідний, 8 травня бібліотека відчинена з 10.00 до 18.00, в інші дні - за графіком.

8 травня о 12.00 в актовій залі обласної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться зустріч учасників аудіопроекту «Голоси з війни», користувачів, працівників бібліотеки. У програмі: святкове вітання і урочистий концерт.

8 травня о 13.00 у відділі обслуговування користувачів до Дня пам’яті і примирення відбудеться година пам’яті та презентація книжкової виставки-заклику «Пам’ятайте! Крізь віки, крізь роки – пам’ятайте!»

З 6 до 10 травня, протягом тижня Інтернет-центр запрошує стати учасниками Акції безкоштовного спілкування дітей війни, ветеранів з рідними, друзями, використовуючи Skype-технології. Послуга надається безкоштовно.

7 травня о 15.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться квест «Галопом по Європах».

В рамках медичного календаря відділ документів з питань медицини та охорони здоров’я підготував книжкові виставки «Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця» (відзначається 8 травня), «Всесвітній день медичних сестер» (відзначається 12 травня). Запрошуємо до перегляду.

У неділю, 12 травня в Україні відзначається День матері в Україні. Цього дня по всьому світу прийнято вітати матерів, які дали нам найцінніше - життя. З нагоди свята відділ обслуговування користувачів запрошує до перегляду книжкової виставки «В її душі не замерзають плеса».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 29 квітня по 05 травня 2019 року

Шановні користувачі, від щирого серця вітаємо вас з величним і радісним святом Великодня. Нехай це свято наповнить серця світлими почуттями, дарує щастя та добробут. Повідомляємо про графік роботи у найближчі святкові дні: бібліотека працює 27 квітня з 10.00 до 17.00; 28 квітня, 1 травня – вихідні; 29 квітня – з 10.00 до 19.00, 30 квітня – з 10.00 до 18.00.

Запрошуємо до гостинних читальних залів. Зокрема у відділі абонемента розгорнута книжкова виставка «Великодні мотиви». Серед книг представлені енциклопедії з українознавства, наприклад книга Олекси Воропая «Звичаї нашого народу», літературно-художне видання братів Капранових «Веселих свят!» та «Звичаї українців у народному календарі» Лідії Артюх та інші. А також багато різноманітних періодичних видань, з яких читачі дізнаються багато корисної інформації: і як прикрасити оселю до свята, і як виготовити чудові святкові сувеніри, і звісно ж, безліч кулінарних рецептів до святкового столу. Видання, які вас зацікавили, на певний термін можна взяти додому.

У відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я працюють книжкові виставки «Цілюща сила милосердя» та «Всесвітній день акушерки», а у відділі краєзнавства до 70-річчя від дня народження активного місцевого громадського діяча Сергія Вікторовича Колесникова експонується виставка «Весни обірвані суцвіття».

З 3 травня до відзначення Дня Пам'яті та примирення і 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Інтернет-центрі розпочинається благодійна акція «Skype - спілкування», під час якої всі бажаючі ветерани зможуть безкоштовно поспілкуватися зі своїми товаришами з інших міст та країн. Тож запрошуємо ветеранів Другої світової війни побачитися в онлайн-режимі зі своїми однополчанами або людьми, з якими їх пов'язала війна.

5 травня о 15.00 в актовій залі бібліотеки відбудеться перегляд музичної біографічної драми «Барбара» (реж.: Матьє Амальрік, Франція, 2017). Нагадаємо, що Артхаус Трафік в рамках фестивалю «Французька Весна в Україні» продовжує представляти добірку нових музичних фільмів французькою мовою http://kinoklub.org.ua/ua/festivals/sharman-legran/ https://www.facebook.com/ArthouseTraffic

Шановні користувачі обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського, повідомляємо вам про надання безкоштовного доступу до електронного архіву української періодики LIBRARIA. Ви маєте унікальну можливість вільно працювати і завантажувати оцифровані повнотекстові періодичні видання, які виходили в різних регіонах України і поза її межами в першій половині ХХ століття. За консультаціями звертайтесь до працівників читальних залів бібліотеки.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 22 по 28 квітня 2019 року

Шановні користувачі, вітаємо зі святом Великодня! Повідомляємо про графік роботи у святкові дні: бібліотека працює 27 квітня з 10.00 до 17.00; 28 квітня – вихідний; 29 квітня - з 10.00 до 19.00. Запрошуємо відвідати різноманітні книжкові, творчі виставки. У відділі абонемента вас обов’язково зацікавить виставка видань «Великодні мотиви», де представлені українські книги великодньої тематики (кропивничани можуть взяти будь-яку книгу з цього відділу додому на певний термін).

Свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання - Всесвітній день книги та авторського права - відзначається щороку 23 квітня. Запрошуємо переглянути книжкову виставку «Книг незмірна глибина», що працює у відділі обслуговування користувачів.

23 квітня об 11.00 в Орхуському центрі екологічної інформації з метою відзначення Дня довкілля відбудеться інформаційно-просвітницька платформа «Адаптація до глобальної зміни клімату в Україні», яка розрахована на студентську молодь – майбутніх фахівців-екологів та природознавців.

23 квітня о 13.30 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я в рамках Європейського тижня імунізації відбудеться круглий стіл за участі лікаря-імунолога обласної лікарні Анатолія Морозка (розповість про синдром хронічної втоми) та лікаря-епідеміолога обласного лабораторного центру МОЗ України Надії Дьяченко (представить повідомлення «Імунопрофілактика — єдиний перевірений засіб запобігання епідеміям»).

23 квітня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться засідання клубу документального кіно про права людини DOCU/КЛУБ і показ фільму «Точка відліку» (реж. Міхал Щесняк, Польща, 2014). Запрошуємо до перегляду і обговорення кінострічки.

23 квітня о 18.00 у відділі обслуговування користувачів до Дня народження англійського поета і драматурга Вільяма Шекспіра відбудеться літературний вечір «Вінок шекспірівських сонетів». Під мелодії гітари прозвучать музичні сонети у виконанні творчого тандему - молодої поетеси Марини Єрмолаєвої і барда Олександра Кир'янова. Присутні поціновувачі шекспірівського слова на загал зможуть прочитати свій улюблений сонет. Відчути епоху театру того часу допоможуть яскраві кадри з кінофільму “Закоханий Шекспір”. Запрошуємо всіх бажаючих на теплий камерний вечір.

26 квітня минає 33 роки з моменту страшної для всього людства техногенної ядерної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. З метою вшанування пам'яті постраждалих внаслідок катастрофи і подяки героям-рятувальникам у бібліотеці представлені книжкові виставки: у відділі абонемента - «Вдивляючись у дзеркало історії», у відділі обслуговування користувачів - «Чорнобиль… Весни обірване суцвіття…», у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я - «Чорнобиль… Біль і пам'ять вічні», в Орхуському центрі екологічної інформації - виставка «Чорнобиль – відголосок минулого».

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 15 по 21 квітня 2019 року

18 квітня 2019 року обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського протягом дня бере участь у книжковому фестивалі "Весняний книговир" на головній площі міста – Площі Героїв Майдану. В рамках відкритих заходів «просто неба» ви можете переглянути нові надходження краєзнавчої літератури, це насамперед видання, присвячені землякам-ювілярам – Дмитру Чижевському, Василю Сухомлинському, Тамарі Журбі та ін. А також запропонуємо мешканцям громади взяти участь у двох пізнавальних вікторинах: до 125-річчя від дня народження науковця, літературознавця, філософа Дмитра Чижевського, а також перевірити свої знання про корифеїв українського театру, зокрема І.К.Карпенка-Карого, М.Л.Кропивницького – ім’ям якого назване наше місто.

17 квітня о 13.10 в Інтернет-центрі відбудеться веб-бесіда «Можливості ІТ-працевлаштування в Україні». Запрошуємо мешканців громади отримати актуальну і корисну інформацію.

19 квітня о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться електронна презентація "Дизайнер книг Федір Лагно", присвячена Всесвітньому дню книги та авторського права.

19 квітня о 13.00 у відділі краєзнавства з нагоди Всесвітнього дня книги та авторського права відбудеться зустріч з письменницями Оленою Надутенко і Ларисою Каленською.

20 квітня об 11.00 у відділі краєзнавства відбудеться круглий стіл, присвячений 125-річчю від дня народження ученого-енциклопедиста зі світовим ім’ям, культуролога-славіста, філософа, літературознавця, релігієзнавця, лінгвіста, дослідника української і слов'янської літератур, історії культури, філософії, релігійної думки й слов'янської духовності – Дмитра Івановича Чижевського. Засідання організоване спільно з викладачами ЦДПУ ім.В.К.Винниченка.

20 квітня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів з нагоди Всесвітнього дня книги та авторського права відбудеться презентація книги Оксани Буянової «Віра й чотири хризантеми».

20 квітня о 15.00 у відділі мистецтв розпочинає свою роботу лекторій “Вчені руйнують міфи”. На першому засіданні кандидат історичних наук Микола Тупчієнко виступить з лекцією “Атлантида: міфи і реальність” і розповість про сучасне бачення проблеми пошуку Атлантиди.

З 14 квітня до 5 травня 2019 року Артхаус Трафік в рамках фестивалю «Французька Весна в Україні» представляє добірку нових музичних фільмів http://kinoklub.org.ua/ua/films/falling/ facebook.com/ArthouseTraffic/. Запрошуємо 21 квітня о 15.00 до відділу мистецтв на перегляд музичної драми «Едем» (режисер: Міа Хансен-Леве, Франція, 2014).

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 08 по 14 квітня 2019 року

З 4 квітня 2019 року до дня народження Дмитра Івановича Чижевського до онлайн-каталогу бібліотеки (у вільний доступ) внесено бібліографічну базу даних книг Д.І.Чижевського (CHIZH).

Дмитро Іванович Чижевський (1894-1977) – український вчений-енциклопедист, філософ, культуролог-славіст, історик та лінгвіст, літературознавець, релігієзнавець, дослідник української та слов'янської літератур, історії культури. Професор Марбурзького, Гарвардського, Гайдельберзького університетів, дійсний член і почесний професор Гайдельберзької академії, член-засновник Української вільної АНМ в США. Праці Дмитра Чижевського побачили світ 15 мовами світу («Філософія на Україні» (Прага, 1929), «Філософія Сковороди» (Варшава, 1934), «Історія української літератури від початків до доби реалізму» (Нью-Йорк, 1956) та інші).

9 квітня о 16.00 у відділі краєзнавства в рамках циклу «Письменництво: теорія і практика» відбудеться зустріч з письменником, сатириком, гумористом Борисом Ревчуном. Запрошуємо до обласної бібліотеки ім.Д.І.Чижевського відвідати заходи цього циклу, слідкуйте за анонсами.

З метою вшанування пам’яті жертв нацизму, в’язнів «таборів смерті» та привернення уваги громадськості до однієї з жахливих сторінок історії Другої світової війни, з 11 квітня у відділі обслуговування користувачів працює книжкова викладка «Не повторися біль душі людської», приурочена до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських таборів.

12 квітня о 12.00 у відділі краєзнавства відбудеться засідання краєзнавчих студій, присвячене Всесвітньому дню авіації та космонавтики. Спогадами поділяться наші земляки, які присвятили своє життя ракетно-космічній галузі України, – Микола Фомін, Юрій Муконін та Юрій Карапалов. Запрошуємо на зустріч краєзнавців, співробітників архівів, музеїв, читачів бібліотеки та всіх бажаючих.

З 14 квітня до 5 травня 2019 року Артхаус Трафік в рамках фестивалю «Французька Весна в Україні» представляє добірку нових музичних фільмів http://kinoklub.org.ua/ua/films/falling/ facebook.com/ArthouseTraffic/. Запрошуємо 14 квітня о 15.00 до відділу мистецтв на перегляд музичної драми «Джеронімо» (режисер: Тоні Гатліф, Франція, 2014).

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 01 по 07 квітня 2019 року

З початку квітня запрошуємо переглянути нові книжкові виставки у відділах: «Серце сильніше вогню» (до 100-річчя від дня народження поета Віктора Соколова), «Лицарський подвиг Володимира Шульгіна» (до 125-річчя від дня народження громадського діяча В.Я.Шульгіна) - (відділ краєзнавства), «Гоголівське українство» до 210-ї річниці від дня народження письменника М.В.Гоголя (відділ обслуговування користувачів), «Артеріальна гіпертензія» (відділ документів з питань медицини та охорони здоров’я).

Орхуський центр екологічної інформації вітає всіх любителів птахів і професійних орнітологів з Міжнародним днем птахів, який відзначається з 1 квітня 1906 року, коли була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Звертаючи увагу громадськості на вивчення і збереження птахів, поширення наукових знань про них, запрошуємо усіх бажаючих познайомитися з літературою даної тематики.

1 квітня о 14.00 до Дня сміху у відділі мистецтв відбудеться презентація збірок гумористичних творів Володимира Поліщука “Дурна голова рогам спокою не дає” та “Весільний генерал – майор міліції”. У книгах зібрані усмішки, курйозні та смішні пригоди, які сталися з автором та його колегами під час служби в органах внутрішніх справ. Також завітайте до відділу обслуговування користувачів, де з 1 квітня працює книжкова виставка «Світ сміється».

3 квітня о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться історико-патріотична година для старшокласників «Актуальні проблеми вивчення національних визвольних змагань», яку проведе Інна Вівсяна, викладач кафедри історії України ЦДПУ ім.В.Винниченка.

4 квітня світовою спільнотою відзначається як Всесвітній день веб-майстра, так і Міжнародний день Інтернету. Цього дня працівники Інтернет-центру підготували для користувачів бібліотеки багато подарунків, а саме: День безкоштовного Інтернету, Акція «7 годин безкоштовного Інтернету» (тобто всі, хто цього дня зареєструється в бібліотеці, отримають сертифікат на безкоштовні години відвідання Інтернет-центру, сертифікат можна використати протягом року). А також о 10.00 запрошуємо студентську молодь на цікавий тренінг «Правила Інтернет-безпеки і Інтернет-етики». Тож давайте святкувати разом!

6 квітня о 15.00 працівники відділу мистецтв запрошують на засідання мистецького клубу “Знай наших”, що присвячене сторінкам кінематографа ХХ століття. Мова йтиме про знаного українського і російського кінорежисера, кінооператора, сценариста та композитора Петра Тодоровського — уродженця м.Бобринець Кіровоградської області. Під час заходу відбудеться презентація унікального аматорського документального фільму “Петро Тодоровський: згадуючи Бобринець”, створений за сприяння Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка. Розповідь про Петра Юхимовича буде проілюстрована показом фото, уривків з його фільмів, музикою, написаною відомим кінорежисером.

ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

З 25 по 31 березня 2019 року

27 березня світова громадськість відзначає Міжнародний день театру. Вітаємо з цим святом і бажаємо театральній спільноті прекрасних вистав, гри з цікавими ролями і приголомшливими ідеями. А глядачам – яскравих емоцій, справжніх почуттів та безліч приємних вражень від видовищ. Запрошуємо до відділу мистецтв переглянути виставку «Театр в Україні: історія», яка працює з 26 березня.

27 березня о 15.30 в рамках відзначення 205-ої річниці від дня народження Т.Г.Шевченка у відділі обслуговування користувачів відбудеться літературно-музична композиція “Весна та осінь генія землі”. В програмі бере участь художній керівник БК “Авіатор” Микола Іванович Барабуля, який майстерно і харизматично читає поезію Тараса Шевченка.

26 березня о 13.30 в рамках Всесвітнього дня водних ресурсів, який відзначається щорічно 22 березня і має за мету привернути увагу людської спільноти до проблем збереження і охорони водних ресурсів планети та дбайливого ставлення до використання прісної води, фахівці Орхуського центру екологічної інформації для студентської молоді міста організують інформаційну платформу «Вода для всіх». Захід відбудеться у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук.

Запрошуємо глядачів на безкоштовні покази найкращих українських стрічок в рамках фестивалю «Нове українське кіно». Показ відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно та у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Графік перегляду кінострічок:

  • 30 березня о 15.00 - показ фільму «Герой мого часу» (реж. Тоня Ноябрьова, країна: Україна, 2018)
  • 31 березня о 15.00 - показ фільму «Гірська жінка: на війні » (реж. Бенедикт Ерлінґссон, країна: Франція, Ісландія, Україна, 2018).
  • ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 18 по 24 березня 2019 року

    З 20 березня до 380-річчя від дня народження українського військового, політичного і державного діяча, гетьмана війська запорозького, голови козацької держави Івана Мазепи у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Іван Мазепа – славетний гетьман України».

    19 березня о 13.30 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться засідання круглого столу «Туберкульоз, ВІЛ-інфекція, СНІД. Профілактика захворювань», присвячений боротьбі зі СНІДом і туберкульозом. Сьогодення вимагає підвищення обізнаності про глобальні епідемії, профілактичні методи та можливості ліквідації цієї хвороби. Для гостей і учасників круглого столу будуть представлені експозиції «День фтизіатра», «Туберкульоз: чи можливо його зупинити?».

    20 березня о 16.00 в рамках Всесвітнього дня поезії у відділі обслуговування користувачів відбудеться гурман-вечір «Поезія – музика слів» і презентація книжкової виставки «Світ української поезії». На книжковій виставці «Поетичні перлинки» (відділ абонемента) представлені кращі зразки світової та української поезії. Серед відомих класичних перлин є твори молодих поетів, які торують свій шлях в поезії через сучасність.

    21 березня о 17.30 відділ мистецтв запрошує на музичний вечір сучасної класики. Виступають професійні музиканти: Ольга Терещенко, Наталя Шевченко, Олена Коваленко. Запрошуємо насолодитися камерним концертом живої музики.

    21 березня о 13.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття виставки «Лялькові сузір’я». Це унікальна експозиція ляльок ручної роботи майстринь міста Кропивницького, приурочена до Всесвітнього дня лялькаря, який відзначається 21 березня. На виставці представлені ляльки на будь-який смак, колір і розмір, виконані в різних техніках декоративно-ужиткового мистецтва.

    22 березня о 10.00 у відділі краєзнавства відбудеться регіональна історико-краєзнавча конференція «Кіровоградська область. 80 років в історії Центральної України».

    24 березня о 15.00 запрошуємо глядачів на безкоштовний показ фільму «Коли падають дерева» (реж. Марися Нікітюк, країна: Україна, 2018) в рамках фестивалю «Нове українське кіно». Показ відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно та у співпраці з компанією Артхаус Трафік.

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 11 по 17 березня 2019 року

    Книжкові виставки: 14 березня - День українського добровольця, це свято відзначається з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань. Запрошуємо до відділу обслуговування користувачів переглянути книги і періодичні видання на виставці «Герої України на захисті Вітчизни».

    Всесвітній день сну відзначається щорічно третьої п'ятниці березня у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з проблем сну і здоров'я. Дізнатися більше про причини недосипання і безсоння, шляхи їх подолання, можна переглянувши фахову і науково-популярну літературу у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я на виставці «Ходить сон біля вікон», яка працює з 15 березня.

    Запрошуємо на екскурсії творчих виставок, які проводять фахівці відділу мистецтв. Вам презентують персональні виставки дніпровських художників Олександра Василенка «Графіка. Живопис» та Марії Грім «Пленер». У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук працює фотовиставка Глєба Цуканова «Позитивний настрій». У відділі обслуговування користувачів працює виставка творчих робіт майстрині Клубу народних ремесел «Ниточка» Олени Новікової - «Вишивка – моє життя». В холі ІІІ поверху розгорнута експозиція бібліотечного фотопроекту «Натхненні книгою». Запрошуємо до перегляду.

    Запрошуємо глядачів на безкоштовні покази найкращих українських стрічок в рамках фестивалю «Нове українське кіно». Показ відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно та у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Графік перегляду кінострічок:

  • 16 березня о 15.00 - показ фільму «Стрімголов» (реж. Марина Степанська, країна: Україна, 2017)

  • 17 березня о 15.00 - показ фільму «Іній» (реж. Шарунас Бартас, країна: Україна, Литва, Франція, Польща, 2017).
  • ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 04 по 10 березня 2019 року

    Вітаємо всіх зі святом весни. Хай вона черговий раз зігріє вас своїм теплом! А ви передасте його своїм рідним і всім, хто навколо вас!

    Шановні пані і чарівні панянки, прийміть найщиріші привітання із 8 Березня! Нехай лагідна посмішка весняного сонця дарує вам невичерпну енергію, красу і чарівність, життя ваше буде наповнене щастям, добробутом та натхненням.

    Повідомляємо, що бібліотека 7 березня працює з 10.00 до 18.00, 8 березня – вихідний, 9, 10 березня – за графіком.

    З 4 до 7 березня, з 11:00 до 16:00 запрошуємо кропивничан та гостей міста до Інтернет-Центру відвідати творчі майстер-класи з виготовлення паперових квітів з цукерками. Кожен учасник власноруч створить букет весняних квітів з солодкою начинкою. Участь у мaйстер-клaсі коштує 25 гривень, матеріали надаються.

    З 4 по 10 березня триває акція: запишіться до бібліотеки або перереєструйтеся, завітайте з отриманим читацьким квитком до Інтернет-центру та отримайте подарунковий сертифікат «8 березня = 8 годин безкоштовного Інтернету!». Власники сертифікатів зможуть використати їх в будь-який час протягом 2019 року.

    4 березня у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбудеться інтерактивне заняття «Профілактика ВІЛ/СНІД» для студентів Кропивницького інженерного коледжу при ЦНТУ.

    5 березня о 14.00 до Всесвітнього дня письменника у відділі обслуговування користувачів відбудеться літературна зустріч «Письменники про письменництво», на якій збираються молоді письменники нашого міста. Запрошуємо всіх бажаючих

    6 березня о 12.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться відкриття персональної виставки “Вишивка – моє життя”. Автор – Новікова Олена, майстриня клубу народних ремесел “Ниточка” Кіровоградського районного будинку культури. Буде представлено близько 30 робіт, виконаних однією технікою – вишивка хрестиком.

    З 9 березня в актовому залі бібліотеки відкривається перший кіноклубний фестиваль «Нове українське кіно», який запрошує глядачів на безкоштовні покази найкращих українських стрічок сезону. Показ відбудеться за підтримки Державного агентства України з питань кіно та у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Запрошуємо кропивничан та гостей міста на перегляд кінострічок:

  • 9 березня о 15.00 показ фільму «Донбас» (реж. Сергій Лозниця, Україна, Німеччина, Франція, Нідерланди, Румунія, 2018)

  • 10 березня о 15.00 показ фільму «Брама» (реж. Володимир Тихий, Країна: Україна, 2017)
  • ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 25 лютого по 03 березня 2019 року

    Шановні користувачі, запрошуємо відвідати яскраві книжкові, творчі виставки, які з перших весняних днів розпочали роботу у відділах обслуговування. Звертаємо вашу увагу: вперше у відділі абонемента 250 дисків з комп’ютерними іграми, 7 назв газет та 40 назв журналів чекають на вас. Їх можна взяти додому на певний термін та влаштувати собі і друзям захоплюючу подорож у віртуальне життя та цікаве дозвілля з періодичними виданнями.

    25 лютого о 15.00 у відділі краєзнавства відбудеться вечір пам'яті поета, прозаїка і барда Василя Петровича Мошуренка, а також презентація його нової поетичної збірки “Без тебе - з тобою”. Захід проводить педагог, науковець, автор низки поетичних збірок Ірина Небеленчук. На вечір запрошені близькі і друзі Василя Мошуренка, учнівська та студентська молодь, творча спільнота міста.

    27 лютого о 15.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться відкриття сезону в DOCU/КЛУБі. Тема першої зустрічі – “Точка відліку: жінки проти дискримінації”. Подивимося та обговоримо дві короткометражні документальні стрічки: “Точка відліку” польського режисера Міхала Щесняка (2014, 25 хв.) та “Нічна відьма” американської авторки Елісон Клеймен (2013, 4 хв.). Вчитимемося захищати свої права на прикладі історій інших людей, ставлячи незручні питання, читаючи розумні книги та спілкуючись із юристами.

    28 лютого о 12.00 у відділі краєзнавства в рамках Краєзнавчих студій відбудеться зустріч з істориком Борисом Шевченком та обговорення його книги «Освоєння і заселення Маловисківщини у ХVІІІ столітті. Історико-краєзнавчий нарис».

    1 березня з 15.00 до 16.00 запрошуємо до Інтернет-центру взяти участь у Всеукраїнському занятті з пошуку фактів «Не віррр – перевіррр», на якому допоможемо розвинути критичне мислення, навчимо правильно користуватися інструментами медіаграмотності, а саме: відокремлювати факти від суджень, розпізнавати фейки і маніпуляції, вимикати емоції при прийнятті рішення, зберігаючи при цьому «холодну голову». Координатор заходу і тренер заняття – Галина Нікітіна, завідувачка Інтернет-центру. Телефон для довідок: +380668240386 (Галина).

    3 1 березня у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук розпочне роботу виставка творів ручної роботи «Замуркотлива весна» майстринь Кіровоградської обласної громадської організації «Єлисаветградський узвіз». Експозиція з гумором та любов’ю розповідає про побут та звички котів.

    2 березня о 15.00 розпочинає роботу Мистецький клуб «Знай наших». Фахівці відділу мистецтв презентують «Сторінки кіно XX століття. Режисери - єлисаветградці: Володимир Браун (1896-1957) та Олександр Розумний (1891-1972)». Запрошуємо дізнатися про видатних земляків.

    3 березня о 15.00 в рамках проекту «Артхаус Клуб» у відділі мистецтв відбудеться показ мелодрами «Холодна війна» (країна: Польща, Франція, Велика Британія, 2018, режисер: Павло Павліковський, у ролях: Іоанна Куліг, Томаш Кот, Борис Шіц, Агата Кулеша). Запрошуємо переглянути пристрасну історію кохання між чоловіком і жінкою різного походження та темпераменту, які смертельно несумісні і все ж приречені бути разом. Події відбуваються на тлі Холодної війни 1950-х років у Польщі, Берліні, Югославії та Парижі – неможливі почуття у неможливі часи.

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 18 по 24 лютого 2019 року

    18 лютого о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться творча зустріч учасників і партнерів бібліотечного фотопроекту „Натхенні книгою”. Автор ідеї – директор бібліотеки Олена Миколаївна Гаращенко, керівник проекту – Тетяна Петрівна Колечкіна, учасниками проекту стали працівники та друзі бібліотеки. Втілили творчий задум фотомитці: Шрамко Олег, Кононенко Олег, Кондратюк Андрій, Шведова Олеся, Ященко Тетяна, Пятишев Олексій. Проект має на меті познайомити кропивничан, жителів місцевої громади з творчістю українських письменників, особливо авторів-земляків. Запрошуємо переглянути фотосвітлини у холі ІІІ поверху.

    18 лютого об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться зустріч з відомою українською майстринею-писанкаркою Іриною Михалевич (м. Олександрія). У програмі: електронна презентація "Писанка у світі" та представлення нової книги майстрині "Українська народна писанка", яка побачила світ у лютому 2019 року у видавництві "Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля".

    20 лютого, п’ять років тому, Україна прощалася із загиблими на Майдані Героями України. Відтоді 20 лютого оголошено Днем жалоби за Небесною Сотнею. Ці люди, а серед них і наш земляк Віктор Чміленко, віддали найцінніше – життя – задля нас із вами… А таке не забувається… До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні відбудеться низка заходів: 19 лютого о 10.00 у відділі мистецтв відбудеться перегляд українського документального фільму “Все палає”. Стрічка знята Олександром Течинським, Олексієм Солодуновим та Дмитром Стойковим і розповідає про події на Майдані у Києві взимку 2013–2014 років. 20 лютого о 14.00 у залі гуманітарних наук відбудеться загальноміський захід: музично-літературний реквієм «Небо Майдану», присвячений героїці Революції Гідності і Дню Героїв Небесної Сотні. На захід запрошені учасники Майдану, відомі місцеві поети і барди. В програмі – мистецькі виступи учнів загальноосвітніх шкіл міста. В рамках заходу буде представлена міні-виставка робіт вихованців історико-технічного стендового моделювання Станції юних техніків та тематична книжкова виставка бібліотеки «Небесна Сотня у вирій полетіла». Ці заходи мають на меті вшанування учасників Майдану, увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні та виховання юних патріотів як справжніх захисників нашої Вітчизни.

    20 лютого о 14.00, в рамках заходів до 100-річчя створення Української Центральної Ради, у відділі обслуговування користувачів відбудеться презентація книги кандидата історичних наук ЦДПУ ім. В. Винниченка Інни Вівсяної «Соборницька місія українських січових стрільців у Наддніпрянській Україні». Запрошуємо до обговорення книги.

    «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову», - писала Ліна Костенко
    Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію. У відділі обслуговування користувачів до свята працює книжкова виставка «Слово многоцінне», у відділі абонемента - книжкова виставка «У рідній мові – цілий світ». Тут також можна ознайомитися з новинками української та зарубіжної літератури.

    23 лютого о 13.00 у відділі мистецтв відбудеться творча зустріч “Ярослав Івашкевич: портрет у дзеркалі мистецтва”, присвячений 125-річчю від дня народження знаного польського письменника. Запрошуємо дізнатися про зв’язок письменника з Україною та знаними українськими письменниками Є. Маланюком, М. Рильським, Д. Павличком, Г. Вервесом, про музичну складову його творчості, про екранізацію творів Івашкевича та листування з відомим кінорежисером Анджеєм Вайдою.

    24 лютого о 15.00 відкривається Фестиваль «Класика австралійського кіно». Показ відбудеться за підтримки Посольства Австралії в Україні та у співпраці з компанією Артхаус Трафік. Запрошуємо кропивничан та гостей міста на перегляд кінострічки "Пікнік біля навислої скелі" (режисер Пітер Вір).

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 11 по 17 лютого 2019 року

    15 лютого 2019 року обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського святкує своє 120-річчя. Солідний вік для наукової бібліотеки, чи не так? З часу свого заснування (2 лютого 1899 року за старим стилем), і до сьогодні бібліотека була і залишається центром життя громади, «третім місцем», це куди можна прийти крім домівки і роботи. Вже понад століття бібліотека підтримує свій позитивний імідж та популярна серед мешканців міста, поєднує високий рівень застосування інформаційних технологій з гостинністю та чуйністю до своїх користувачів. У холі ІІІ поверху 15 лютого відкривається ексклюзивна виставка бібліотечного фотопроекту «Натхненні книгою». Запрошуємо переглянути книжкові виставки, присвячені ювілею бібліотеки – «Бібліотека – історія і сучасність» (відділ краєзнавства), «Народження «живої душі» (відділ рідкісних та цінних видань), «Бібліотека крізь призму плаката» (хол І поверху, відділ обслуговування користувачів).

    До Дня Св. Валентина відкриваються книжкові виставки «Любов придумана не нами, вона від Бога нам дана» (відділ документів з питань медицини та охорони здоров’я), «Єдине, що не завершується – це кохання» (відділ абонемента), «Така любов буває раз в ніколи…» (відділ обслуговування користувачів).

    11 лютого о 15.00 у відділі мистецтв відбудеться відкриття виставок пленерів Марії Грім та Олександра Василенко. Пленерний живопис – це живопис, створений на природі, передає її барвисте багатство, світло і повітря, що панують в ній. Але це не тільки пейзажі, це також фігури людей, архітектурні споруди, тварини, які зображені в природному повітряному середовищі. Тож, завітайте до нас і пориньте в живописний світ, насолоджуючись майстерністю відтворення художниками в імпресіоністичній і навіть дещо експресивній манері побаченої і пережитої з щирими почуттями краси природи, що нас оточує.

    12 лютого о 14.00 у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук відбудеться відкриття персональної виставки авторської ляльки Наталії Кравченко “Тканини і фантазія”. Завітайте на презентацію та перегляд виставки.

    14 лютого у відділі обслуговування користувачів до Міжнародного Дня дарування книги в рамках роботи Центру європейської інформації відкривається книжкова виставка з інтерактивом «Читати модно!». Запрошуємо ознайомитися з книжковими шедеврами, сфотографуватися з моделлю, дізнатися про літературні уподобання креативного директора дому Chanel Карла Лаґерфельда і дістати пораду, що читати далі.

    17 лютого о 15.00 у відділі мистецтв триває фестиваль «Нове Британське кіно» в рамках програми «Артхаус Клуб» відбудеться показ документального фільму 2018 року «BAFTA: Британія. Коротко 2018» Країна: Велика Британія. Короткометражні фільми:

    • «Чоловік, який тоне» (Реж.: Махді Флейфель, 2017, 15 хв.),
    • «Мати серце» (Реж.: Вілл Андерсон | 2017 | 12 хв.),
    • «Мамун» (Реж.: Бен Стір | 2017 | 6 хв.),
    • «Два полюси» (Реж.: Палома Баеза | 2017 | 12 хв.)
    • «Ковбой Дейв» (Реж.: Колін О'Тул | 2017 | 24 хв.),
    • «Аамір» (Реж.: Віка Євдокименко | 2017 | 16 хв.),
    • «Робота» (Реж.: Аніл Каріа | 2017 | 16 хв.),
    • «Ряджені» (Реж.: Гаррі Лайтон | 2017 | 11 хв.).

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 04 по 10 лютого 2019 року

    З початку лютого запрошуємо ознайомитись з розмаїттям нових надходжень у читальних залах бібліотеки, на оновлених книжкових виставках «Книжковий арсенал», «Лауреати обласної літературної премії ім. Є. Маланюка» (відділ краєзнавства), «Буремний час України», «Як працює Європейський Союз», «Герої України на захисті Вітчизни», «Права жінок та гендерна рівність» (відділ обслуговування користувачів) «Всесвітній день боротьби проти раку», «Профілактика онкозахворювань», «Міжнародний день стоматолога» (відділ документів з питань медицини та охорони здоров’я), «Книжкові цікавинки» (відділ рідкісних та цінних видань), «Карта світу пропонує» (відділ абонемента) та інші.

    9 лютого о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться відкриття річної спільної виставки декоративно-ужиткового мистецтва клубу народних ремесел «Ниточка». Це - незвичні роботи, теплі, цікаві, оригінальні твори місцевих майстрів. Запрошуємо на презентацію та перегляд виставки.

    10 лютого о 15.00 у відділі мистецтв триває фестиваль «Нове Британське кіно» в рамках програми «Артхаус Клуб» відбудеться документального фільму 2017 року «Земля: один вражаючий день» (реж.: Річард Дейл, Велика Британія).

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 28 січня по 03 лютого 2019 року

    Відділ обслуговування користувачів запрошує переглянути інформаційно-просвітницькі виставки, присвячені 100-річчю подій Української революції: «Сила - в єдності» (до Дня соборності України), «Буремний час революції», «Крути: наша слава, наша історія» (до Дня пам’яті Героїв Крут). Зверніть увагу на книги з виставки «Крути: історія української нескореності», що працює у відділі абонемента.

    29 січня о 10.00 у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я в рамках циклу заходів «Запитайте у лікаря» відбудеться зустріч з лікарем-епідеміологом Тамарою Ланкміллєр, яка розповість про епідемії, яких заходів вживають країни для їх запобігання. Про заходи профілактики, які може проводити кожен з нас, пересічних громадян, щоб зберегти своє добре самопочуття та здоров’я рідних і близьких. Запрошуємо на зустріч з лікарем.

    29 січня об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться бесіда “Микола Садовський: маловідомі сторінки життєпису корифея” та огляд сучасної літератури про відомого театрального діяча. Запрошуємо кропивничан та гостей міста дізнатися про діяльність Першого українського стаціонарного театру Миколи Садовського у часи УНР, про роботу корифея в Ужгородському руському театрі Товариства “Просвіта”, про участь у зйомках фільму “Коріатович” (або “Чарівний перстень Карпат”), про роки, проведені в еміграції, та про повернення на батьківщину. Бесіда супроводжуватиметься переглядом рідкісних фотодокументальних матеріалів.

    29 січня о 14.00 у холі ІІІ поверху відбудеться відкриття виставки «Кращі роботи українських архітекторів та дизайнерів, побудовані у 2018 році». Роботи відзначені нагородами: «Премія Національної спілки архітекторів України» та «Інтер-Year». Запрошуємо на презентацію та до перегляду виставки.

    29 січня о 14.10 відділ обслуговування користувачів організовує інформаційну годину, яку проведе молодший науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Андрій Пропадущий «Крути: наша слава, наша історія». Запрошуємо усіх, хто цікавиться подіями Української революції, відвідати лекцію історичної тематики, приурочену до Дня пам’яті Героїв Крут.

    1 лютого о 12.00 у відділі обслуговування користувачів відбудеться урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка. Євген Маланюк – український поет, культуролог, літературний критик; одна з найяскравіших і найталановитіших постатей вітчизняної літератури ХХ століття, чиє 122-річчя ми відзначаємо 2 лютого. Запрошуємо на урочистості письменницьку спільноту краю, викладачів вузів, бібліотечних фахівців, користувачів бібліотеки та всіх, хто цікавиться літературним життям Кіровоградщини.

    3 лютого о 15.00 в рамках фестивалю «Нове Британське кіно» відбудеться кінопоказ спільного британського і новозеландського документального фільму 2018 року «Вони не постаріють»/реж. Пітер Джексон. Відділ мистецтв і кіноклуб «Артхаус» запрошують на перегляд фільму.

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 21 по 27 січня 2019 року

    З нагоди відзначення 100-річчя Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Дня Соборності України у відділі обслуговування користувачів працює книжкова виставка «Сила в єдності». Запрошуємо до перегляду.

    З 21 по 25 січня в Інтернет-центрі для людей літнього віку відбудеться тренінг «Основи комп’ютерної грамотності. Основи роботи в Інтернет”. Запрошуємо опанувати навички, необхідні кожній сучасній людині.

    24 січня о 15.00 в Орхуському центрі екологічної інформації (відділ документів з економічних, технічних та природничих наук) відбудеться відкриття 13-ї персональної фотовиставки Глєба Цуканова "Позитивний настрій". Юний фотограф представить жителям та гостям обласного центру близько 40 світлин, які він знімав під час канікул 2018 року.

    24 січня о 16.00 у відділі краєзнавства відбудеться творча зустріч з Василем Бондарем «Письменництво: теорія і практика». Прозаїк, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ, автор книг оповідань та повістей «Одвідини», «Смарагдові китиці у воді», «Камінь від хандри», «Візит ввічливості», літературознавства («Письменництво: важкий хрест чи лавровий вінець?» та ін.), упорядник антологій, збірок, лауреат літературних премій імені Є. Маланюка, ім. Д. Нитченка, ім. М. Стельмаха (2009) опиниться в центрі уваги спільноти, якій є цікавою його творчість.

    25 січня о 10.00 у відділі мистецтв в рамках ІІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу української академічної музики “Класік-проект”, присвяченого пам’яті видатного українського композитора, нашого земляка Юлія Мейтуса, відбудеться “Креативна лабораторія музикознавця”. В програмі - визначення перспектив, доповіді, презентації, творчі зустрічі з О. Козаренко, І. Сікорською, М.Долгіх та презентація виставки “Юлій Мейтус. Архівні раритети” (з фондів музею музичної культури ім. К. Шимановського).

    Завітайте на виставку художніх дитячих робіт за казками Василя Сухомлинського “Як дзвенять сніжинки” до відділу обслуговування користувачів і будете приємно вражені творчістю талановитих дітей, що випромінює радість і тепло!

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 14 по 20 січня 2019 року

    З 14 січня у відділі обслуговування користувачів у рамках роботи Центру європейської інформації розпочне роботу книжкова виставка «Як працює Європейський Союз», де ви зможете дізнатися про історію створення ЄС та її стратегію, про Європу свободи, безпеки і справедливості, про те, що означає бути європейським громадянином.

    З 15 січня у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я діє книжкова виставка «Йога: ваш шлях до досконалості». На виставці серед інших представлені книги Річарда Хіттлмена, відомого американського вчителя хатха-йоги 70-х років минулого століття, про практику йоги, мистецтво розслаблення, символи йоги. Йога — це спосіб отримання знання про себе.

    17 січня о 15.00 у відділі краєзнавства пройде творчий вечір “Два крила поезії Ірини Небеленчук”. Запрошуємо на зустріч з поетесою, педагогом, науковцем, автором низки поетичних збірок, а також понад 100 наукових і науково-методичних праць з методики викладання української й зарубіжної літератур, учасницею народного мистецько-історичного фестивалю поезії та пісні «Українські передзвони» (2017), дипломантом конкурсу-проекту „Шевченко єднає народи” (2017) і просто щасливою людиною.

    А також пропонуємо переглянути чудову, яскраву і світлу виставку художніх дитячих робіт за казками Василя Сухомлинського у відділі обслуговування користувачів!

    Щиро раді бачити Вас у залах бібліотеки!

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 08 по 13 січня 2019 року

    Шановні користувачі, відвідувачі та друзі обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського! Вітаємо з Різдвом Христовим! У це світле свято хочеться побажати миру і спокою в кожному домі, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, успіхів у всіх починаннях, міцного здоров'я та всіх благ! Повідомляємо, що 7 січня - вихідний день, 6 січня бібліотека працює з 10:00 до 17:00. Раді бачити вас у затишних залах бібліотеки!

    8 січня у відділі обслуговування користувачів почне роботу книжкова виставка, присвячена 140-річчю від дня народження українського письменника і педагога Степана Васильченка «Степан Васильченко: народний і національний». Це митець зі зрілим поетичним голосом, оригінальними творами, пронизаними вірою в утвердження справедливості. Разом з найвідомішою прозою письменника на виставці представлені заборонені в радянські часи сатиричні оповідання, казка “Ось та Ась”, п’єса “Куди вітер віє”.

    З 9 січня у відділі мистецтв діє книжкова виставка до 95-річчя Сергія Параджанова — видатного вірменського і українського кінорежисера, сценариста і художника. На виставці представлений альбом колажних робіт, які не втратили своєї унікальності і особливості. Альбом створений за вигаданим і використаним виключно автором методом.

    9 січня відділ обслуговування користувачів запрошує переглянути викладку літератури про українських політичних в’язнів «Повернення правди». Серед книг — вперше видана в Україні «Українська інтелігенція на Соловках. Недостріляні» відомого діяча української діаспори, колишнього в’язня соловецьких концтаборів Семена Підгайного та гостро викривальна праця Віктора Петрова “Українська інтелігенція — жертва большевицького терору”.

    12 січня з 16.00 до 22.00 запрошуємо відвідати дозвіллеву програму «Щедрий вечір в бібліотеці ім. Д.І.Чижевського». На Вас чекають святкові виставки-інсталяції, різдвяні літературні читання та кіновир, музичні кліпи, ворожіння на книгах, екскурсія до книгосховища, новорічно-різдвяні ігри на мультимедійній дошці, арт-програми, QR-квест, святковий салон: тату, макіяж, фотозони, розпис печива, щедрівки під ялинкою, дискотека та ще багато іншого незвичайного і цікавого. Слідкуйте за анонсами в соцмережах.

    13 січня о 15.00 відбудеться зустріч фотомитців у рамках річної підсумкової фотовиставки Кіровоградської обласної організації НСФХУ “Фото-кроп”.

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

     

     

    Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

    З 31 грудня 2018 року по 06 січня 2019 року

    Шановні користувачі, колектив бібліотеки щиросердно вітає Вас з Новим роком і Різдвом Христовим, бажає доброго здоров’я, добробуту, яскравих вражень та фантастичних книжкових відкриттів! Повідомляємо, що 31 грудня бібліотека працює з 10.00 до 18.00, 1 січня – вихідний день.

    3 січня об 11.00 у відділі мистецтв відкриється виставка старовинних різдвяних листівок із колекції відомого краєзнавця, філокартиста Юрія Тютюшкіна. Усі, хто завітає на презентацію виставки “Різдво у Єлисаветграді”, дізнається багато цікавого про історію вітчизняної листівної картки, про роботу єлисаветградської пошти.

    2 січня у відділі краєзнавства розпочне роботу книжкова виставка “На здобуття обласної літературної премії ім. Є.Маланюка”, де представлені твори номінантів на отримання премії у 2019 році. Премія заснована у 2002 році і є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори за високохудожні твори у жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства.

    З 2 січня у відділі обслуговування користувачів працюватиме книжкова виставка «Світи Джерома Селінджера» до 100-річчя від дня народження американського письменника Дж. Д. Селінджера, найвизначніший головний твір якого — «Ловець у житі» (1951 р.) мав значний вплив на суспільство і посідав перше місце в списку американських бестселерів.

    З 2 січня у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я можна переглянути книжкову виставку «Імунопрофілактика – щит від хвороб».

    З 5 січня у відділі краєзнавства запрошуємо переглянути книжкову виставку «Подвиг непідвладний часу», присвячену 75-річчю вигнання нацистських окупантів з міста Кіровограда (нині – Кропивницький), що відбулося 8 січня 1944 року.

    6 січня запрошуємо до відділу краєзнавства для перегляду книжкової виставки “Цінитель слова значущого” до 65-річчя від дня народження прозаїка, голови Кіровоградської обласної організації НСПУ Василя Бондаря.

    З 6 січня у відділі абонемента працюватиме книжкова виставка «Різдво розкриває серця!». Різдво Христове — велике християнське свято, встановлене на згадку про народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Світла і радості Вам!

    Запрошуємо жителів та гостей міста переглянути нові книжкові виставки!

    ВХІД НА БІБЛІОТЕЧНІ ЗАХОДИ - ВІЛЬНИЙ
    Деталі в розділі “Що нового” http://library.kr.ua

    Адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

    ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


    Попередні заходи (січень-грудень 2018 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2017 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2016 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2015 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2014 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2013 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2012 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2011 року)

    Попередні заходи (січень-грудень 2010 року)

    Попередні заходи (квітень-грудень 2009 року)

    Попередні заходи



    Фон


    Фон

    [ HOME ]

    Анонс масових заходів
    Фон Фон © ОУНБ Кропивницький 2019 Webmaster: webmaster@library.kr.ua